|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35821 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
![]() Marta co do mojej pielegnacji, to co drugi dzień myje włosy od niedawna szamponem w kostce LUSH przeciwłupieżowym (który ma genialny zapach świeżo lanego asfaltu uwielbiam takie cieżkie zapachy - ale cały dom narzeka gdy myje głowę ) jestem z niego zadowowlona, to jedyny szampon, ktory usunąl mi łupież i skalp jest zadwowolony też, bo nie podrażnia mojej skóry z czego sie bardzo cieszęprzy wygniataniu nakladam na dłonie i dogniatam jeszcze iwlgotne wlosy przed odciśnieciem w ręcznik odrobinę: Pantene sprężyste loki i fale B/S lub Loreal studio HotLiss krem wygładzający który generalnie przeznaczony jest do prostownicy ale ja jej nie używam za to ten pordukt sprawuje się całkiem dobrze na wlosach-mam wrażenie, ze jest trochę lżejszy niż pantene...i tak naprawde ostatnio tak się zaniedbałamm, ze to by było na tyle jeśli chodzi o pielegnaję a w przyszlym miesiącu planuje zrobic sobie henne (bo ze wzgledu na skalp chciałabym uniknąć farbowania chemia a maaaarzy mi się rudy choć wiem, ze lisi na hennie mi nie wyjdzie)włosy po myciu wygniatam a czasem robię plopping (ale rzadko) po uwolnieniu włosów robię delikatnie przedzialek przerzucając pasma tak, zeby był w miare równy i pozwalam im schnąć gdy wyschną robię rzacz za ktora mnie tu zbijecie napewno więc po całkowitym wyschnięciu wlosków rozczesuję je jeden jedyny raz jak chcecie, to bijcie ale musze to zrobic bo inaczej wygladam niefajnie, mam straaaaasznie przyklapnięte te włosy z dziurami z tyłu i wogole dramat, a tak po jednorazowym wyczaseaniu jest ok i tak sobie chodzę, potem zwykle czeszę na noc albo po wstaniu z łózka na dtugi dzień, bo niestety w moim przypadku a przynajmniej na tym etapie nie ma szansy, żebym wyglądaal jak człowiek po nocy z nierozczesanymi wlosami ![]() i to by było na tyle...nic z nimi nie robię dlatego takie sie stały strasznie zniszczone i spragnione ...dziś nałożę oliwę z oliwek z miodem na kilka godzin a potem umyję mówicie dziewczyn y co robić mam otwarta głowe na pomysły niewymagające kieszeni miliardera
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/k...75128714093493 Edytowane przez Młódka Czas edycji: 2011-06-06 o 17:13 |
|
|
|
|
#35822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35823 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziękuję jednak za wszystkie rady i w miarę możliwosci będę z nich korzystać i próbować Młódko przesliczne miałas włoski jak były długie, życzę ci szybkiego powrotu do twoich pięknych skrętów
|
|
#35824 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję za fotki, i "WITAJ W KLUBIE", jakbym siebie widziała ![]() mam tak samo, włoski pięknie ładnie w dniu mycia, a później to już szkoda gadać, no ale juz jakiś sukces bo nie czeszę włosów na sucho
|
|
#35825 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tutaj jest analiza tych szamponow, o ktorych wspominalam: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=408837&page=59 post 1761 (nie wiem jak zrobic linka do pojedynczej wiadomosci )Ja mam teraz ten pierwszy do wlosow blond i jestem z niego bardzo zadowolona, ale tak jak pisze AjriszMarta warto też spróbować metody OMO. Ja w sumie myje wlosy glownie odzywka isana z babassu, a raz- dwa razy w tygodniu tym szamponem Lush. Albo wlasnie stosuje OMO. Wlosy myje codziennie, ale to glownie zasluga moich nawykow... Jakos ciezko mi sie przekonac do mycia wlosow co drugi dzien, bo przez pol zycia mialam krotkie wlosy i ich codzienne mycie nie bylo problematyczne. No i tak sie przyzwyczailam, ze jakos czuje sie troche nieswiezo jak nie umyje wlosow.. Ale wiem, ze to tylko kwestia psychiki ![]()
|
|
|
|
|
#35826 |
|
Zakorzenienie
|
Ooooo... nie wiedziałam, że henna taka "wredota". Nigdy nią nie farbowałam.
|
#35827 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ten zestaw który masz teraz to mocne oczyszczanie (do "spodu") i odżywienie a raczej zabezpieczenie po wierzchu. Brakuje jak nie wiem stricte odżywienia, czegoś co się wchłania: trza coś umieszać w domu (miód, sok aloesowy, jajco - odsyłam do Pigułek itd bo tam przykładów będzie tysiąc) albo cóż, kupić odżywkę, nie musi być droga. Taki Garnier Karite, Isana z babassu, Joanny, uwielbiane tu odżywki Alterra z Rossmana (znowu odsyłam) żeby miało i oleje i jakie proteinki i ekstrakty - i na to zabezpieczająca odżywka b/s, np te co podałaś że masz. Jest opcja, może nie z głównego nurtu - O=odżywki silikonowe przed myciem żeby zabezpieczyć włosy przed SLS w myjadle, M=Lush, O=któraś z bogatych odżywek, np to co Ci wymieniłam. I na końcu obowiązkowo coś w roli b/s: żel (aloesowy, lniany!!), odżywka b/s właśnie, żeby fajnie zaklajstrować to co się wchłonęło dobrego z odżywki Odżywcze odżwynianie można zrobić przed myciem, wtedy dobre są domowe mieszanki, właśnie jajca, olej, miodek, dobrze dodać kapkę lekkiej odżywki to się wszystko świetnie zmywa, nawet rycynaCytat:
Kładłaś już na włosy krem do rąk? ![]() Cytat:
A na 2gi dzień znowu palcami, z porcją odżywki b/s = reanimacja
|
|||
|
|
|
#35828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na jasnym brazie sama henna da piekny rudy albo czerwony, na czarnym nic nie bedzie widac (tylko w sloncu lekko czerwona poswiate odbijajaca sie od wlosow), na czyms takim co ja mam (ciemny mysi) wychodzi co widac ..... wlasnie sie hennuje, ostatnie hennowanie bylo 4 tygodnie temu i mialam juz ponad centymetrowy odrost, fuj... ale zapomnialam jak robilam mieszanke ze kupilam sobie swiezutki zmielony gozdzik
|
|
#35829 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
osz Ty...trzeba nakarmić włosy, wtedy się odwdzięczą! Za czesanie [lubię to, emotę znaczy] ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#35830 |
|
Zakorzenienie
|
A ja tak skromnie podrzucę swoją fotkę z moimi nie wiadomo jakimi włosami... bo to ani się kręci ani proste!
Kiedyś były bardziej kręcone a teraz to nie wiadomo... od roku bardzo mocno staram się dbać o włosy, oleje, maski, odżywki delikatne, ekologiczne szampony Rok temu się obudziłam iz prostowanie i rozjasnianie to zabujcze połączenie dla moich włosów... teraz tylko farbuje na średni blond z LUO, bo mój to taki bez wyrazu ;/ Mam od roku obcinane włosy na zwykłą bombkę (nie zanden bob czy inne dziwactwo), ale najbardziej mi się włosy kręcą przy twarzy... a reszta to tak wisi bezkształtnie. Nie uzywam żadnych pianek i iinych dziwactw... czasem balsam b/s ![]() Poradzcie dziewczyny co ja mam z tymi kłakami zrobić, albo od czego zacząć?? Bo sama próbowałam coś znaleść ale taka zielona jestem jak nikt chyba... ponadto mam strasznie poprowate włosy, żadne płukanki mi nie pomagają itd i starsznie mi sie plączą włosy więc nie wyobrażam sobie zycia bez przeczesania włosów grzebieniem :/ |
|
|
|
#35831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A napisz mi prosze jak uzywasz JAntara?Czy rzeczywiscie chroni przed promieniowaniem UV i co polecacie ochronnego przed promieniami UV? Bo wlasnie go zakupilam;d Wklepalam w mokre i suche wlosy i sa piekne;d A to prawda,ze mieli go wycofac?
|
|
#35833 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() miyata dzięki za linka, juz wrzuciłam skład do analizy ![]() a żebys wiedziała czuuje się troche jak kot Rybiorka/ki ten z historyjki o rybce wypchanej kocimiętką -ja się zachowuja z tym szamponem w kostce trochę jak ten kotek z kocimiętką -tyle, że ja tej kostki nie liżę ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
czyli ze jak??:najpierw robię sobie olejowanie oliwką z oliwek z miodem i innymi mazidłami, potem zmywam to zwykle szamponem itd.. a w OMO to przeciez ten olej z miodem za chiny się nie spłucze odzywką no a nawet gdybym myla wloski bez olejowania to jak ja mam to zrobić?? na suche wlosy, na mokre tę odzywkę na początku OMO?? na mokre i cos odczekac chwilę?? ile, jak długo?? potem to sie zmywa i daje szampon, czy od razu bez spłukiwania daję na to szampon? Dalej niby rozumiem, że myję szamponem, potem odzywka która się po chwili spłukuje a na koniec jakiś "utrwalacz" czyli odżywka B/S, ale kompletnie nie czaję tego początku ![]() Marta wytłumacz mi to prosze, bo Ty jakoś tak jasno mi to wykładasz Cytat:
a jaki krem np mozna nałożyć? bo ja mam do rąk tylko zieje zielona, ale to głównie parafina, wiec ja nie wiem czy to by coś dobrego dało wlosom oprócz tłuszczenia ich przez kilka godzin a może taki z rossmana babydream wint und wetter creme?? byłby dobry?? (tutaj skład https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ja.html&next=1 ) Cytat:
dziekuję Cytat:
postaram sie kupic tę ISanę...ale co do czesania, to musisz mnie jeszcze troche pobić, bo chyba raz nie wystarczy
|
|
#35834 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dziś pierwszy raz od jakiegoś miesiąca pozwoliłam żeby włosy wyschły same
takich kręciołków to jeszcze nigdy nie miałam, nawet nie iwem jaki to skręt jest :P To był taki 3a a'la Taylor Swift cudaczki
|
#35835 |
|
Raczkowanie
|
ciekawośc mnie zrzera -nałozyłam własnie na wloski krem tlusty babydream i siedzę w łebkiem owiniętym folia spożywczą
aaaaha ha ha ah aha
|
#35836 |
|
Zadomowienie
|
Hm, kremów na głowę jeszcze nie próbowałam nakładac. Muszę się wczytac w składy tych które mam w domu
![]() Gdzie można kupic maski Bingo? Bo wiele z was je poleca, a ja nigdzie nie mogę znaleźc ![]() E: Dobra, już znalazłam, myszka2020 pisała w recenzjach gdzie można kupic, jestem głupia :P
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-06-06 o 20:34 |
|
|
|
#35837 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() ![]() Wrzucam zdjęcia (przepraszam, bo to już któryś raz ale nowym loczkom może się przyda taki kop ):- grudzień - ostrzeżenie: czesałam włosy, myłam byle czym, etc. - maj - moje pokraczne CG ![]() Cytat:
Ło, aż tak odważna nie jestem, ale daj znać jak efekty. |
||
|
|
|
#35838 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie juz splukalam i pierwszy raz splukalam henne poprostu woda i zostawilam do wyschniecia, dobrze miec krecone wlosy, jak splukalam henne, wycisnelam wode rekami, potem koszulka na 15 min, absolutnie nie staralam sie rozczesac wlosow palcami (nie uzywam grzebienia w ogole), zostawilam je jak byly. Jak widac na fotce bez odzywki po szamponie i bez zelu wlosy sa poprostu inne.
Ktos tu pytal czy jak po jakims czasie pielegnacji gdy uzyje sie innych produtkow (na wyjezdzie uzycie kosmetykow nalezacych do kolezanki, chlopaka itp) czy wlosy beda znow sie buntowac? Mysle ze tak, szukamy kosmetykow ktore dadza nam najlepszy efekt a te ktore naleza do osoby ktora nie stosuje swiadomej pielegnacji nie dadza nam tego ja zdecydowanie wole moje wlosy po zelu, uzywam takiego ktory ma duzo skladnikow i jest dosc ciezkim zelem ktory ma za zadanie poluznic skret i obciazyc loki aby nie puszyly sie i nie skrecaly w barana (zrobiony z mysla o corkscrew), musze przyznac ze faktycznie daje taki efekt
|
#35839 |
|
Zadomowienie
|
DMkAnia ile razy widzę zdjęcia twoich włosów przed i po, tyle razy nie mogę uwierzyc że taka zmiana jest możliwa tylko dzięki zmianie pielęgnacji. Przecież na tych zdjęciach to jakby zupełnie inne włosy
|
#35840 |
|
Raczkowanie
|
Byłam w biedronce i kusił ten polecany krem do rąk na włosy, oj kusił :-P Ale jeszcze dam mu odpocząć
Dziś zamierzam wypróbować wcierkę z cebuli Nie wiem co to będzie - zapach ostry. Wg rad którejś z forumowiczek sok z cebuli wycisnęłam do ziół (Wy dawałyście do szałwii ja do pokrzywy bo szałwii brakI jeszcze raz podbijam moje pytanie bo trochę się zgubiło w gąszczu Jeśli używam odżywki ziaja codzienna pielęgnacja która zawiera dimethicone i paraffinum liquidum (mineral oil) to czy mogę myć tylko odżywką? Czy raczej każde mycie powinno być szamponem z SLS?---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Rybiorek muszę to wreszcie napisać - za każdym razem jak widzę Twoje włosy zakochuję się w nich ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- DMkAnia ![]() |
|
|
|
#35841 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zrobiłam z niego psikacza, i włosy bardzo sie błyszczą Cytat:
Edytowane przez shopoholic Czas edycji: 2011-06-06 o 21:25 |
||
|
|
|
#35842 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli widzisz ze wloski wygladaja ok to mozesz myc odzywka ale od czasu do czasu slsik, zalezy jak czesto myjesz i co jeszcze nakladasz na wlosy co zawiera silikony, pq czy parafine, ja mam wszystko bezsilikonowe ale za to ulubiona maska ktora stosuje 1xtygodniowo ma pq-7 i pq-10 oraz codzienna odzywka ma pq-7 i uzywam slsu co drugi/trzeci tydzien (myje co drugi dzien choc zdarza mi sie dzien po dniu), ostatnio cos to zbiega sie z hennowaniem (dzisiaj przed henna mylam slsem - joanna rzepa przeciwlupiezowy) Cytat:
sa zdrowe i swietnie reaguja na henne , no i znalazlam na nie sposob - jak skret sie pogarsza to ja im dowalam proteinami, mam cienkie wloski ktore zgodnie z teoria kochaja proteiny, tak wiec we wtorek bede je proteinowacto fakt, DMkAnia wykonala kawal solidnej, rzetelnej roboty
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-06 o 21:39 |
||
|
|
|
#35843 |
|
Raczkowanie
|
Czy gdzieś normalnie nie przez internet można kupić hydrolizowaną keratynę?
|
|
|
|
#35844 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam cienkie, delikatne, prawie jak u dziecka włosy (że rzadkie to inna para kaloszy, bo lecą na potęgę
|
|
|
#35845 |
|
Raczkowanie
|
Cebula mnie też odrzuca, ale już mi się kończą pomysły na przeciwdziałanie wypadaniu włosów
|
|
|
|
#35846 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zrobiłam sobie olej łopianowy - lecą po jego użyciu jeszcze bardziej. mam wcierki Radical, Jantar, Loton Pro-Vit (zawarty w tym ostatnim alkohol szpetnie działa na wygląd włosów), używam ich na zmianę. boję się stosować szamponów takich jak Neril czy Dermena ze względu na SLSy. suplementy praktycznie nie wchodzą w grę ze względu na drożdże - efekt zwrotny jest taki, że .... dalej niż widzę małą szansę widzę w wizycie u dermatologa za kilka dni, ale podskórnie czuję już rozczarowanie...
But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best. Marilyn Monroe Edytowane przez MaybeTomorrow Czas edycji: 2011-06-06 o 21:48 Powód: literówka |
|
|
|
|
#35847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
inna sprawa ze jak stosuje sie proteiny to trzeba od razu walic nawilzacze, same proteiny moga byc za mocne dla niektorych wloskow, ja zawsze po silnej proteinowej masce nakladam silnie nawilzajaca odzywke lubie tez mieszanke protein (keratyna, kolagen), psikam wlosy na noc i rano myje normlanie odzywka i potem nawilzajaca maska, skret jest zajefany po tym Cytat:
ja biorek olejek z wiesiolka, olej lniany oraz aloes w kapsulkach i naprawde niewiele mi wypada (pare w czasie mycia), kiedys lecialy strasznie
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-06 o 21:49 |
||
|
|
|
#35848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za wskazówkę, następnym razem po randce z czymś keratynowym zastosuję się ![]() jeśli chodzi o mnie, to odżywianie mam nadzieję jest ok. od pewnego czasu bardzo zwracam uwagę na to co jem. zresztą one lecą tak samo jak leciały wtedy, gdy żarłam co popadnie.
|
|
|
#35849 |
|
Raczkowanie
|
...aleeeeee
![]() jak tylko zdjęłam folie to moim oczom ukazały się kręciołki-a przed umyciem mialam praktycznie całkiem proste i sam krem do rąk ich nieźle skręcił ![]() teras siedze w tyrbanie i myślę sobie po jakiego grzyba myłam włosy na noc to chyba uzaleźnienie od tego asfaltowego szamponu ![]() dziewczyny a co to za krem tem z biedronki o ktorym mówicie?? ...mam pytanie, czy używacie jakichś gotowych sklepowych masek do wlosów? takich stricte masek do włosów?? w formie maski do włosów a nie kremu, odzywki czy jajek dodanych do czegośtam ......................... ... Boże jak mi teraz pięknie dłonie smołą pachną...
|
#35850 |
|
Raczkowanie
|
do Rybiorka
jakaś dziewczyna na olejowym jakis czas temu pisała, że jak brała wiesiołka i lniany to miała jakieś ostre zmiany hormonalne, to możliwe że to przez te kwasy omega? może coś w tym jest, ale pewnie tak jak ze wszystkim u jednych coś się zadzieje a u innych nic. ![]() a i jeszcze mam pytanie, co u Ciebie w tej masce siedzi?, tej nawilżającej.
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-06-06 o 22:06 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.

uwielbiam takie cieżkie zapachy - ale cały dom narzeka gdy myje głowę
choć wiem, ze lisi na hennie mi nie wyjdzie)
więc po całkowitym wyschnięciu wlosków rozczesuję je jeden jedyny raz jak chcecie, to bijcie ale musze to zrobic bo inaczej wygladam niefajnie, mam straaaaasznie przyklapnięte te włosy z dziurami z tyłu i wogole dramat, a tak po jednorazowym wyczaseaniu jest ok i tak sobie chodzę, potem zwykle czeszę na noc albo po wstaniu z łózka na dtugi dzień, bo niestety w moim przypadku a przynajmniej na tym etapie nie ma szansy, żebym wyglądaal jak człowiek po nocy z nierozczesanymi wlosami
mam otwarta głowe na pomysły niewymagające kieszeni miliardera 

)

A na 2gi dzień znowu palcami, z porcją odżywki b/s = reanimacja

osz Ty...trzeba nakarmić włosy, wtedy się odwdzięczą! Za czesanie
[lubię to, emotę znaczy] 

Ale nowe czerwone loki chętnie pooglądam
Piękny paź, a właściwie paziowa
pogonić koleżankę 

mam cienkie, delikatne, prawie jak u dziecka włosy (że rzadkie to inna para kaloszy, bo lecą na potęgę