Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-06-07, 20:25   #3751
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 546
GG do santos
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
Przestancie ja oceniac, ona musi sie isc leczyc. Oceniajac jej jadlo kopiecie lezacego. To, ze wstawi wieksze jadlo NIC nie zmienia. W leczeniu ED nie chodzi o jedzenie wiekszej ilosci pozywienia.

Santos....
ja nie mam ED...28 latki przy wadze 67 kg to nie materia³ na wychudzon± anorektyczke i problem z ED))
no sorry....
Nie napisalas ile masz wzrostu.

Cwiczysz cos? Duzo sie ruszasz w ciagu dnia? Masz wszystko ok z hormonami?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 20:56   #3752
always naughty
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 799

Cytat:
Napisane przez always naughty Poka¿ wiadomo¶æ
MojaRedukcja:
- 2 kromki chleba orkiszowego (1. raz taki jad³am), 2 jajka ugotowane, kawa³ek kie³basy krakowskiej, du¿y pomidor, kilka rzodkiewek

-miszeczka truskawek i wkrojona sliwka lub morela lub brzoskwinia (nie odrózniam) polane jogurtem nat. z otrêbami truskawkowymi

-zupa pomidorowa z miêsem i makaronem ¿ytnim

- bêdzie: pier¶ z kurczaka w panierce z p³atków migda³owych sma¿ona + warzywa (czy fasolka szparagowa ¿ó³ta jest ok? )

-bêdzie serek wiejski z warzywami (ogórek, rzodkiewka) i jak±¶ wêdlin±

i jeszcze pytanie: mo¿na je¶æ kie³baski frankfurterki? np z samym keczupem? kiedy¶ je jad³am na co drug± kolacjê i têskniê
Cytat:
Napisane przez orchidea24 Poka¿ wiadomo¶æ
frankfuterki pycha! my¶lê ¿e raz na jaki¶ czas nie zaszkodzi - redukcja ma byæ przyjemna i mo¿esz mieæ swoje 10% jedzenia a chyba lepsze to ni¿ s³odycze np
ja bym nie chcia³a wrzucac tych frankfurterek w moje 10% (tam jest ju¿ kawa mrozona raz/tydz )
jak ju¿ ktos kiedy¶ zauwa¿y³ chybasantos - unikam t³uszczy, posi³ek t³uszcze+bia³ko kojarzy mi siê tylko z wysma¿onym miêsem,a takich dañ na prawde nie lubie. Mysla³am ¿e franki np. z serkiem wiejskim i warzywami mog³yby siê zaliczaæ do mojego bia³ko-t³uszczowego posi³ku, no ale nie wiem czy sie nadaj±
Stary 2011-06-07, 21:23   #3753
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Oceni kto¶ dzisiejsze P? Bardzo prosze

7.00 2 kanapki z: ¿ó³tym serem i wêdlin±, wiejskim i tunczykiem [na ka¿d± duzo zieleniny - salata, rzodkiewka, ogorek] + jogurt 300 g z wrzuconymi rodzynkami
10.30 - podp³omyki 'familijne' z d¿emem jagodowym i swiezymi truskawkami [podjadalam co chwila az do 14, zjadlam chyba z 6 ;D], piêtka ¶wie¿ego chleba
14.00 big milk edit: zapomnialam o duzym jab³ku
18.00 5 pierogow ruskich i 5 z truskawkami + kubek ogorkowej z 2 ziemniakami
20.00 kawalek ciasta biszkoptowo - sernikowego

zaraz wpadnie kolacja pewnie grahamka z czyms tam i duzo orzechów.

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2011-06-07 o 21:31
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 21:37   #3754
zglowawchmurach
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 221
GG do zglowawchmurach

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
moje U:

1¶niadanie:
owsianka z 4 ³y¿ek na mleku, z bananem, mas³em orzechowym i wie¶niakiem
2¶niadanie: du¿a bu³ka grahamka na pó³;
z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem,
z mas³em, twarogiem pó³t³ustym i d¿emem wi¶niowym (czyli ostatnio standard); miseczka czere¶ni
obiad: pó³ woreczka br±zowego ry¿u na mleku z pra¿onym jab³kiem, cynamonem i rodzynkami
przek±ska: pasek gorzkiej czekolady, gar¶æ orzechów laskowych, du¿a kawa z mlekiem i miodem
kolacja: bu³ka ¿ytnia ze s³onecznikiem na pó³;
z mas³em, wêdlin± z indyka, pomidorem i szczypiorkiem,
z mas³em, twarogiem pó³t³ustym, rzodkiewk± i szczypiorkiem

po: marchewka
nie chce mi siê za bardzo pilnowaæ BTW. generalnie staram siê podchodziæ lu¼no. po prostu ¿adn± stronê nie przeginaæ. no mo¿e o t³uszcze dbam, bo ten okres... Twój jad³ospis jak zwykle wzorowy. kupiê nied³ugo na wypróbowanie mas³o orzechowe, chocia¿ nie przepadam jako¶ specjalnie za mas³ami i margarynami. s³odkie jest?

Wierzê w marzeñ zieleñ ponad nieba b³êkit!

zglowawchmurach jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 21:40   #3755
sweettoy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 206

Cytat:
Napisane przez sweettoy Poka¿ wiadomo¶æ
eRR pierwszy raz !
1. Grahamka z margaryn± chud± szynk± i ³y¿ka serka homo, pomidor, Kawa zbo¿owa z mlekiem 2 %

2. Jajo sadzone, grahamka z margaryn±, 2 plastry szynki z indyka, Kawa z mlekiem

3. Cukinia + pieczarki duszone z odrobin± margaryny, kilka plastrów szynki drobiowej+ 2 ³yzki serka wiejskiego

4.tu jeszcze nie wiem. Moze jakies pomys³y ?

1 h TBC+ bosu

Proszê o ocenê
NO i na kolacje by³a paczka czipsów jab³kowych 30 g
Garsc mieszanki orzeszków ...
Zawsze po æwiczeniach mam tragiczny ci±g na wêglowodany
sweettoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 21:47   #3756
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

Cytat:
Napisane przez zglowawchmurach Poka¿ wiadomo¶æ
nie chce mi siê za bardzo pilnowaæ BTW. generalnie staram siê podchodziæ lu¼no. po prostu ¿adn± stronê nie przeginaæ. no mo¿e o t³uszcze dbam, bo ten okres... Twój jad³ospis jak zwykle wzorowy. kupiê nied³ugo na wypróbowanie mas³o orzechowe, chocia¿ nie przepadam jako¶ specjalnie za mas³ami i margarynami. s³odkie jest?
a no chyba, ¿e tak, luz jest najwa¿niejszy, mi niestety nadal troszkê go brakuje a mas³a i margaryny te¿ nie lubiê, ale jak mus to mus, wiêc smarujê kanapki mas³em ju¿ od jakiego¶ czasu.. a mas³o orzechowe, hm no zale¿y jakie, ja w mojej ''karierze'' jad³am ju¿ kilka i szczerze mogê poleciæ z sante, bo jest takie fajne - mocno orzechowe i do tego ma takie maleñkie kawa³ki orzeszków, no i (niestety) ma w sk³adzie olej i cukier, ale je uwielbiam ..wiêc tak, s³odkie z felixa te¿ jad³am i jak dla mnie by³o za s³odkie (a to siê rzadko zdarza ) no i próbowa³am te¿ z primaviki bez soli i cukru i w sumie te¿ by³o ok, ale nie smakowa³o mi tak jak to z sante

z góry sorki za ma³y OT

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-06-07 o 21:50
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:06   #3757
Phynn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 439

pewnie U.

- p³atki jêczmienne na mleku z truskawkami, bananem i mas³em orzechowym
kawa z mlekiem, kilka ³yków soku pomidorowego

-na uczelni od 11ej do 17ej, w ci±gu tych godzin Lipton Green Tea Mango 0,5 l i Tymbark grejpfrutowy oraz podjadana z przerwami niemal ca³a paczka cienkich wafli ry¿owych ze s³onecznikiem (uzale¿ni³am siê chyba od tych wafli, cholerka :| )

- du¿a porcja sa³atki - lodowa sa³ata, tuñczyk, jajo, oliwki zielone & czarne, papryka ¿ó³ta, czerwona, kiszony ogórek, dip jogurtowo-zio³owy

-gar¶æ truskawek, kubas lodów pomarañczowych&krówkowych
- pozosta³e kilka wafli

Rozsun±æ suwak, by
Zdj±æ skafander cia³a
Zapomnieæ
Wej¶æ w nowe ¿ycie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:15   #3758
hauuu
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 683

Cytat:
Napisane przez sweettoy Poka¿ wiadomo¶æ
NO i na kolacje by³a paczka czipsów jab³kowych 30 g
Garsc mieszanki orzeszków ...
Zawsze po æwiczeniach mam tragiczny ci±g na wêglowodany
Orzechy s± spoko (to nie wêgle tylko t³uszcze) ale te chipsy jab³kowe to straszne paskudztwo. Ju¿ lepiej zjesc swie¿e jab³ko bo w takich przetworzonych chipsach to nie ma nic dobrego.

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Cytat:
Napisane przez kambooania Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê o ocene R :¶niadanie: 6:30
jaglana(pó³ szklanki) gotowana na wodzie+ garsc truskawek i garsc rodzynek
przek±ska o 12:lód waniliowy
14:45 obiad: pó³ torebki bia³ego ry¿u ze zmiksowanymi truskawkami z kefirem.
18:30 pó³ puszki tunczyka w s.w. ³y¿ka bia³ego sera i ogórek kiszony.
bilans napojów: 2 kawy i 2 litry wody

To jakas jedzeniowa masakra. Od 6:30 do 14:45 nie zjad³as nic! Loda nie licze bo to nie posi³ek. To prawie 8 godzin niejedzenia! Ja bym pad³a! Obiadu nie mo¿na nazwac obiadem. Czemu na kolacjê nie zjad³as ca³ej puszki tuñczyka i ca³ego twarogu? Pó³ puszki i ³y¿ka? To nie redukcja tylko g³odzenie siê.
hauuu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:18   #3759
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez always naughty Poka¿ wiadomo¶æ
ja bym nie chcia³a wrzucac tych frankfurterek w moje 10% (tam jest ju¿ kawa mrozona raz/tydz )
jak ju¿ ktos kiedy¶ zauwa¿y³ chybasantos - unikam t³uszczy, posi³ek t³uszcze+bia³ko kojarzy mi siê tylko z wysma¿onym miêsem,a takich dañ na prawde nie lubie. Mysla³am ¿e franki np. z serkiem wiejskim i warzywami mog³yby siê zaliczaæ do mojego bia³ko-t³uszczowego posi³ku, no ale nie wiem czy sie nadaj± :confused:
Nie wiem, wiem za to, ze mi by wysiadl zoladek od takiego polaczenia ;-).

Laski, powodzenia zycze, ja sie musze na kilka dni(tygodni) wylaczyc z udzielania na wizazu.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:09   #3760
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Poka¿ wiadomo¶æ

ja te¿ sie bardzo najadam jajecznic± a jak jest na boczusiu albo na kie³basce to moge do wieczora nie je¶æ, zreszt± to moje ulubione ¶niadanko ale czêsto ciê¿ko mi wtedy na ¿o³±dku i miewam problem z wc a jak zjem owsiane to fakt szybko g³odnieje ale za to super mnie zawsze przeczy¶ci brzuszek sie p³a¶ciutki na ca³y dzieñ robi i taka przyjemna lekko¶æ mi towarzyszy
Haha te¿ tak mam!ale dzieñ w dzieñ jad³am owsianki wiêc teraz rzut na jajka i kie³base

Edytujê wczorajsz± Erkê troszkê inaczej by³o
1. Jajecznica z 3 jaj na ma¶le, z szynk± i pomidorem, sypniêta szczypiorkiem
2. Serek wiejski z p³atkami j/w, z gar¶ci± borówek, kawa³ek arbuza
przek±ska gar¶æ migda³ów
3. Sa³atka z rukol±, grilowanym indykiem, pomidorami, suszonymi pomidorami, pra¿onym s³onecznikiem, oliwkami czarnymi a na wierzchu starty ser mozzarella - cudo
1h gry w squasha, 1h spacer
4. kilka plasterków szynki drobiowej

Dzisiejsza Erka - brak æwiczeñ - tzn wszystko mnie boli po wczoraj
1. Omlet z 3 jaj, na nim ³y¿eczka d¼emu niskos³odzonego truskawkowego, gar¶æ borówek
2. Serek wiejski, 2 ³y¿ki p³atków, pó³ jab³ka, ³y¿ka ¿urawiny, cynamon
przek±ska spooora gar¶æ nerkowców
3. Dewolaj? czy jak to siê pisze z piersi kurczaka z pieczarkami i szynk±, usma¿ony na oliwie, do tego spooora porcja surówki
4. makrela wêdzona

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:29   #3761
vea7
Zakorzenienie

No to moje wczorajsze R :

¦n. Znowu ciemna bu³a - po³owa z serem brie i pomidorem, po³owa z bia³ym serem i pomidorem, plaster pasztetu z domowym chutneyem, kawa z mlekiem 2 %, rzodkiewki

II ¦n. Kanapka (taka z dwóch kromek) z chleba litewskiego z mas³em, wêdlin± drobiow±, plastrem sera ¿ó³tego, sa³at±, pietruszk± (du¿o pietruszki

Gruszka

Kaszka "Smakija Light" (wiem, ¿e z³e, ale kurcze... lubiê toto)

Obiadokolacja: Ch³odnik domowy na kefirze (kefir, kalarepka, ogórek, rzodkiewka, du¿o koperku i szczypiorku, przyprawy), warzywa z sosem jogurtowym do tego bu³ka cebulowa z serem brie i chud± wêdlin±.

Na deser truskawki z kefirem

Duuu¿o wody i zielonej herbaty, przegryzany w pracy s³onecznik (do wy³uskania - mam przek±skê, a nie zjem go za du¿o, bo trzeba najpierw wy³uskaæ

Powinno byæ bardziej tre¶ciwie i wiêcej miêska, ale by³a taka duchota i gor±co, ze nie by³am w stanie niæ innego zje¶æ. Macie w ogóle pomys³ co sensownego (bia³kowego) zjadaæ kiedy w ogóle przez gor±co nie chce siê je¶æ? Sma¿one miêso czy jajko niestety by mi przez gard³o w 30 stopniach nie przesz³y...

WYMIENIÊ

2012... liczenie posz³o w koperczaki

vea7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 09:59   #3762
skomplikowana_18
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 359

Wczorajsze P.

Sn.
- owsianka (4 lyzki platkow owsianych-25g, szklanka mleka, garsc orzechow laskowych-ok15g), herbata z cytryna.

2sn.
- 1,5 kromki chleba ciemnego tutejszego (55g) z maslem, 50g tunczyka z wody, pomidor.

Ob.
- surowka z mieszanki salat i pomidora z lyzeczka oliwy, 120-130 piersi z kurczaka grillowanej, 50g ryzu naturalnego brazowego tutejszego.

Podw.
- ok180g jogurtu naturalnego z wkrojonym bananem, kostka gorzkiej czekolady (90% kakao).

Kol.
- 2 kromki tutejszego ekologicznego chleba (65g) z maslem, ok 180g serka wiejskiego Pic Frisch, plasterek poledwicy z kurczaka, pomidor, rzodkiewki.

Po.
- ok 100-120g serka naturalnego (homogenizowany) z wkrojonym kiwi.

Przed snem.
- siemie lniane (lyzka zalana wrzatkiem).

Waga w miejscu, musze zwiekszac, tylko nie wiem co, jakos nie potrafie sie za to zabrac(a przeciez jeszcze niedawno potrafilam duzo wiecej jesc i tyc).
Zostalo mi do przytycia 700-800 g w 6 dni.
skomplikowana_18 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 10:05   #3763
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

Cytat:
Napisane przez skomplikowana_18 Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze P.

Sn.
- owsianka (4 lyzki platkow owsianych-25g, szklanka mleka, garsc orzechow laskowych-ok15g), herbata z cytryna.

2sn.
- 1,5 kromki chleba ciemnego tutejszego (55g) z maslem, 50g tunczyka z wody, pomidor.

Ob.
- surowka z mieszanki salat i pomidora z lyzeczka oliwy, 120-130 piersi z kurczaka grillowanej, 50g ryzu naturalnego brazowego tutejszego.

Podw.
- ok180g jogurtu naturalnego z wkrojonym bananem, kostka gorzkiej czekolady (90% kakao).

Kol.
- 2 kromki tutejszego ekologicznego chleba (65g) z maslem, ok 180g serka wiejskiego Pic Frisch, plasterek poledwicy z kurczaka, pomidor, rzodkiewki.

Po.
- ok 100-120g serka naturalnego (homogenizowany) z wkrojonym kiwi.

Przed snem.
- siemie lniane (lyzka zalana wrzatkiem).

Waga w miejscu, musze zwiekszac, tylko nie wiem co, jakos nie potrafie sie za to zabrac(a przeciez jeszcze niedawno potrafilam duzo wiecej jesc i tyc).
Zostalo mi do przytycia 700-800 g w 6 dni.
I co tu oceniæ? Przecie¿ ten jad³ospis jest jak Twój ka¿dy inny

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 10:57   #3764
liquefy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 721

Cytat:
Napisane przez vea7 Poka¿ wiadomo¶æ
No to moje wczorajsze R :

¦n. Znowu ciemna bu³a - po³owa z serem brie i pomidorem, po³owa z bia³ym serem i pomidorem, plaster pasztetu z domowym chutneyem, kawa z mlekiem 2 %, rzodkiewki

II ¦n. Kanapka (taka z dwóch kromek) z chleba litewskiego z mas³em, wêdlin± drobiow±, plastrem sera ¿ó³tego, sa³at±, pietruszk± (du¿o pietruszki

Gruszka

Kaszka "Smakija Light" (wiem, ¿e z³e, ale kurcze... lubiê toto)

Obiadokolacja: Ch³odnik domowy na kefirze (kefir, kalarepka, ogórek, rzodkiewka, du¿o koperku i szczypiorku, przyprawy), warzywa z sosem jogurtowym do tego bu³ka cebulowa z serem brie i chud± wêdlin±.

Na deser truskawki z kefirem

Duuu¿o wody i zielonej herbaty, przegryzany w pracy s³onecznik (do wy³uskania - mam przek±skê, a nie zjem go za du¿o, bo trzeba najpierw wy³uskaæ

Powinno byæ bardziej tre¶ciwie i wiêcej miêska, ale by³a taka duchota i gor±co, ze nie by³am w stanie niæ innego zje¶æ. Macie w ogóle pomys³ co sensownego (bia³kowego) zjadaæ kiedy w ogóle przez gor±co nie chce siê je¶æ? Sma¿one miêso czy jajko niestety by mi przez gard³o w 30 stopniach nie przesz³y...
Moim zdaniem s³aby ten jad³ospis, strasznie du¿o nabia³u, w ¿adnym posi³ku nie masz pe³nowarto¶ciowego bialka (bo plasterek szynki sie nie bardzo liczy), jogurt czy kefir to te¿ nie ¼ród³o bia³ka. Rozumiem, ¿e miêsa nie chce siê je¶æ w upa³, ale nawet omlet z jakimi¶ owocami Ci nie wejdzie?
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:13   #3765
vea7
Zakorzenienie

No problem jest w³a¶nie z tym, ¿e omlet jest na ciep³o, a ja siê wczoraj dos³ownie zagotowa³am :/ No nic, dzisiaj na obiad bêdzie jajko sadzone - lepiej bêdzie?

WYMIENIÊ

Stary 2011-06-08, 11:27   #3766
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 769

Co¶ na kszta³t- chcê rozkrêciæ metabolizm ma³ymi kroczkami- ma³o wêgli, bo ¼le siê czujê po nich i powoduj± u mnie ciê¿ko¶æ i ospa³o¶æ:

I¶: placek owsiany ( 6 ³y¿ek p³atków) 1 jajko na to: 1/2 kostki twarogu wymieszanej z truskawkami i cukrem trzcinowym, ob³o¿one plastrami kiwi

kawa z mlekiem 2% w miêdzyczasie

II¶: serek wiejski, du¿y pomidor malinowy

O: filet z dorsza z broku³em b±d¼ inna ryba w zale¿no¶ci od tego co bêdzie na sto³ówce
w miêdzyczasie sok marchwiowy, tochê jaki¶ wêgli z³o¿onych + parê ³y¿ek tuñczyka

1.5 godz boksu

K: bardzo pó¼no- jajo na twardo

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:29
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:32   #3767
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
No problem jest w³a¶nie z tym, ¿e omlet jest na ciep³o, a ja siê wczoraj dos³ownie zagotowa³am :/ No nic, dzisiaj na obiad bêdzie jajko sadzone - lepiej bêdzie?
Omlet mozna wystudzic i prze³o¿yæ np, twarogiem Mo¿na zrobiæ omletow± tortillê i dodaæ do niego kurczaka i warzywa. W sumie du¿o fajnych rzeczy mo¿na zrobiæ z omleta na zimno
Stary 2011-06-08, 12:26   #3768
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Poka¿ wiadomo¶æ
Omlet mozna wystudzic i prze³o¿yæ np, twarogiem Mo¿na zrobiæ omletow± tortillê i dodaæ do niego kurczaka i warzywa. W sumie du¿o fajnych rzeczy mo¿na zrobiæ z omleta na zimno
Hmm.. da³a¶ mi do my¶lenia Jako¶ zawsze jak omlet to na ciep³o, ale widaæ czas pokombinowaæ

WYMIENIÊ

Stary 2011-06-08, 13:44   #3769
brzyydal
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

U
Ja jestem wegetariank±, wiêc nie znajdziecie tu "pradziwego, jedynego i najw³a¶ciwszego bia³ka" -.-
To co podaje jad³am wczoraj ;}
¦niadanie:
- kawa: kawa sypana, zielona herbata, cynamon, sok z brzozy, mleko z obni¿on± zawarto¶ci± laktozy
- halawa: kasza manna, banan, mieszanka orzechów i bakalii, miód, mleko sojowe domowe
II ¶niadanie:
- chleb naan z m±ki razowej z miksem sa³at, pomidorem, papryk±, sosem jogurtowym z koperkiem i falafelem
- kawa³ek arbuza
Obiad:
- ch³odnik buraczany z ogórkiem zielonym, koperkiem i szczypiorkiem
Podwieczorek:
- ma³a ki¶æ winogron
- domowy bajgel na ostro
Kolacja:
- pizza na cie¶cie razowym, z sosem ze ¶wie¿ych pomidorów, bazyli± i oliw±, broku³em, papryk±, domowym serem tofu, czosnkiem, oliwkami
- falafele
- "sok" z namoczonych i zmiksowanych suszonych ¶liwek

Edytowane przez brzyydal
Czas edycji: 2011-06-08 o 13:50
brzyydal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 13:52   #3770
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm.. da³a¶ mi do my¶lenia Jako¶ zawsze jak omlet to na ciep³o, ale widaæ czas pokombinowaæ
Ja niestety nie jadam jajek wiêc równiez omletów (chocia¿ ostatnio spróbowa³am...) i mam mase pomys³ów co bym zrobi³a z omletem jakbym mog³a go je¶æ Taki zastêpca nale¶nika

Cytat:
Napisane przez brzyydal Poka¿ wiadomo¶æ
U
Ja jestem wegetariank±, wiêc nie znajdziecie tu "pradziwego, jedynego i najw³a¶ciwszego bia³ka" -.-
To co podaje jad³am wczoraj ;}
¦niadanie:
- kawa: kawa sypana, zielona herbata, cynamon, sok z brzozy, mleko z obni¿on± zawarto¶ci± laktozy
- halawa: kasza manna, banan, mieszanka orzechów i bakalii, miód, mleko sojowe domowe
II ¶niadanie:
- chleb naan z m±ki razowej z miksem sa³at, pomidorem, papryk±, sosem jogurtowym z koperkiem i falafelem
- kawa³ek arbuza
Obiad:
- ch³odnik buraczany z ogórkiem zielonym, koperkiem i szczypiorkiem
Podwieczorek:
- ma³a ki¶æ winogron
- domowy bajgel na ostro
Kolacja:
- pizza na cie¶cie razowym, z sosem ze ¶wie¿ych pomidorów, bazyli± i oliw±, broku³em, papryk±, domowym serem tofu, czosnkiem, oliwkami
- falafele
- "sok" z namoczonych suszonych i zmiksowanych suszonych ¶liwek
Te¿ by³am wiele lat wegetariank±. Twój jad³ospis w ogóle nie zawiera w sobie bia³ka (oprócz mleka sojowego). Co z warzywami str±czkowymi i nabia³em np. twarogiem? Nie jedz±c miêsa takie rzeczy powinna¶ je¶æ codziennie. Mo¿na zrobic fajne zapiekanki sojowe, kotleciki sojowo warzywne, koktaile sojowe, zupe z soczewicy, ró¿ne pasty. Jest du¿o opcji. Jajek te¿ nie jadasz? Mo¿e jajecznica na ¶niadanie? A do kanapek pasta z soczewicy?
Stary 2011-06-08, 13:58   #3771
brzyydal
Przyczajenie

falafele (<--- czy jak to sie tam pisze ;}}) to zmielone ró¿ne rodzaje fasoli, ciecierzyca, soja itp ;}, i ser tofu! to przecie¿ sama soja.
jajek nie jem bo... znalaz³am kiedy¶ w jajku do¶æ du¿y zarodek! a fe! nigdy wiêcej jajek.

Edytowane przez brzyydal
Czas edycji: 2011-06-08 o 14:00
Stary 2011-06-08, 14:10   #3772
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
falafele (<--- czy jak to sie tam pisze ;}}) to zmielone ró¿ne rodzaje fasoli, ciecierzyca, soja itp ;}, i ser tofu! to przecie¿ sama soja.
jajek nie jem bo... znalaz³am kiedy¶ w jajku do¶æ du¿y zarodek! a fe! nigdy wiêcej jajek.
Nie doczyta³am. Ale i tak trochê ma³o tego bia³ka. Jajka jesz na pewno w jaki¶ ciastach czy innych potrawach wiêc nie taki diabe³ straszny Zarodek pewnie prêdko siê nie powtórzy a jajka warto je¶æ. Dorzuæ jaki¶ twaróg albo wie¶niaka do ¶niadania.
Stary 2011-06-08, 14:19   #3773
brzyydal
Przyczajenie

nie jem ciast ;} no mo¿e oprócz tych które sama zrobie, mój ¿o³±dek nietoleruje laktozy i innych mlecznych stworów ;} jedyne co to mogê je¶æ jogurt i ma³e ilo¶ci mleka z obni¿on± zawarto¶ci± laktozy. a z tymi str±czkowymi to bez przesady! jest gor±co, upa³, nie chce siê opychaæ tak± ogromniast± ilo¶ci± str±czków.
a pozatym dzieñ jest mimo wszystko za krótki na to ¿eby je¶æ wszystko we w³a¶ciwych proporcjach ;}} to jest jak loteria, w jeden dzieñ mogê je¶æ tylko same warzywa i owoce w ró¿nych kombinacjach, a w kolejny, chili sin corne, falafele, zupê dahal ;}
no ale mo¿e przekonam siê do jajek ;} ehh... te czasy co na ¶niadanie szama³am chleb naan z jajecznic± ;P no ale mimo wszystko trauma by³a.
Stary 2011-06-08, 15:26   #3774
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

U...
1¶n
- owsianka - szklanka mleka, mleko sojowe w proszku, 2 ³ychy owsianych, 2 orkiszowych, gar¶æ orzechów. kromka z mas³em orzechowym.
2¶n - wie¶niak light i spory kawa³ek wêdzonego ³ososia.
3 ¶n - dwie kromki ¿ytniego razowego z twarogiem - jedna z konfitur± wi¶niow±, jedna z truskawkow±. trzy czekoladki - advocat, tiramisu, malaga.
obiad - kawa³ek wêdzonego ³ososia z cytryn±, kalafior.
kolacja - twaróg zmiksowany z jogurtem i mro¿onymi jagodami.

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Phynn Poka¿ wiadomo¶æ
pewnie U.

- p³atki jêczmienne na mleku z truskawkami, bananem i mas³em orzechowym
kawa z mlekiem, kilka ³yków soku pomidorowego

-na uczelni od 11ej do 17ej, w ci±gu tych godzin Lipton Green Tea Mango 0,5 l i Tymbark grejpfrutowy oraz podjadana z przerwami niemal ca³a paczka cienkich wafli ry¿owych ze s³onecznikiem (uzale¿ni³am siê chyba od tych wafli, cholerka :| )

- du¿a porcja sa³atki - lodowa sa³ata, tuñczyk, jajo, oliwki zielone & czarne, papryka ¿ó³ta, czerwona, kiszony ogórek, dip jogurtowo-zio³owy

-gar¶æ truskawek, kubas lodów pomarañczowych&krówkowych
- pozosta³e kilka wafli
Fajna sa³atka i ³adne ¶niadanie, ale po za tym widzê tu wafle ry¿owe.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
Co¶ na kszta³t- chcê rozkrêciæ metabolizm ma³ymi kroczkami- ma³o wêgli, bo ¼le siê czujê po nich i powoduj± u mnie ciê¿ko¶æ i ospa³o¶æ:

I¶: placek owsiany ( 6 ³y¿ek p³atków) 1 jajko na to: 1/2 kostki twarogu wymieszanej z truskawkami i cukrem trzcinowym, ob³o¿one plastrami kiwi

O: filet z dorsza z broku³em b±d¼ inna ryba w zale¿no¶ci od tego co bêdzie na sto³ówce
w miêdzyczasie sok marchwiowy, tochê jaki¶ wêgli z³o¿onych + parê ³y¿ek tuñczyka

1.5 godz boksu

K: bardzo pó¼no- jajo na twardo
Fajne te Twoje jad³ospisy, te¿ ¶niadania na s³odko a potem ma³o wêgli, - jak u mnie i wcale nie czujê siê g³odna.
W stronê lekkiego U?
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 15:50   #3775
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
nie jem ciast ;} no mo¿e oprócz tych które sama zrobie, mój ¿o³±dek nietoleruje laktozy i innych mlecznych stworów ;} jedyne co to mogê je¶æ jogurt i ma³e ilo¶ci mleka z obni¿on± zawarto¶ci± laktozy. a z tymi str±czkowymi to bez przesady! jest gor±co, upa³, nie chce siê opychaæ tak± ogromniast± ilo¶ci± str±czków.
a pozatym dzieñ jest mimo wszystko za krótki na to ¿eby je¶æ wszystko we w³a¶ciwych proporcjach ;}} to jest jak loteria, w jeden dzieñ mogê je¶æ tylko same warzywa i owoce w ró¿nych kombinacjach, a w kolejny, chili sin corne, falafele, zupê dahal ;}
no ale mo¿e przekonam siê do jajek ;} ehh... te czasy co na ¶niadanie szama³am chleb naan z jajecznic± ;P no ale mimo wszystko trauma by³a.
To twoje zdrowie. Nie jesz miêsa, ryb, jajek i nie mo¿esz produktów mlecznych. Ja w takiej sytuacji stanê³abym na g³owie ¿eby codziennie zapewniaæ sobie mo¿liwie wysok± dawkê bia³ka ale to oczywi¶cie twoja decyzja. Sama po 8 latach wegetarianiuzmu zaczê³am je¶æ miêso m.in dlatego ¿e w³a¶ciwe bilansowanie diety pod k±tem bia³ka by³o bardzo k³opotliwe a po tylu latach wegetarianizmu zaczê³am dostrzegaæ jego wp³yw na moje zdrowie. Oczywi¶cie nie namawiam Ciê do jedzenia miêsa czy ryb ale pamiêtaj, ¿e to jak jesz dzi¶ ma wp³yw na twoje zdrowie w przysz³o¶ci.
Stary 2011-06-08, 16:28   #3776
Zelka_07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

UUUUU

¶: owsianeczka (5³ p³atków, mleko 3,2, po³owa wie¶niaka, po³owa jab³ka, konfitura truskawkowa, miód, cynamon)
2¶: 2 kromki chlebka z ziarnami z mase³kiem, pasztetem, jajem, sosem czosnkowym i szczypiorkiem
o: spageti boloñskie, buraczki
p: po³owa kalafiora z odrobin± mas³a, pó jab³ka
k: sa³atka: lodowa, pomidory, rzodkiewka, szczypior, tuñczyk, sos na bazie jogurtu

mo¿e kto¶ oceni
Stary 2011-06-08, 17:04   #3777
skomplikowana_18
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 359

Dzisiejsze P.
Sn.

- owsianka taka jak zawsze (25g platkow owsianych, szklanka mleka, ok 15g orzechow laskowych), herbata z cytryna.

2sn.
- 1,5 kromki chleba tutejszego ekologicznego (50g) z maslem, jajo na miekko, pol pomidora.

Ob.
- surowka z mieszanki salat i pol pomidora z lyzeczka oliwy, 120-130 piersi z kurczaka gotowanej, pol woreczka kaszy gryczanej.

Podw.
- bedzie ok 200g jogurtu naturalnego z wkrojonym bananem, duza kostka gorzkiej czekolady tutejszej (86% kakao)

Kol.
- beda 2 kromy (ok 70g) - lub moze lepiej 3? z maslem, plaster poledwicy z kurczat, ok 180-200 g serka wiejskiego Pic Frisch, pol pomidora, rzodkiewki.

Po.
- bedzie ok 150 serka naturalnego (homogenizowanego) z wkrojonym kiwi.

Przed snem.
- siemie lniane.

CZYLI TO SAMO CO ZAWSZE.

A jutro caly dzien w podrozy.

Na sniadanie zamierzam 2 kromki z tunczykiem LUB maslem orzechowym.

Na 2 sn. mysle, ze ok 200-250 g jogurtu naturalnego z bananem.

Na obiad surowka z lyzeczka oliwy, 130 g piersi z kurczaka gotowanej, pol worka kaszy gryczanej.

Podwieczorek to reszta jogurtu - 200-250 g (caly ma 500g) i garsc suszonych moreli, moze gorzka czeko.?

Kolacja to 2/3 kromki z plastrem poledwicy i sera zoltego albo z serkiem wiejskim?

Pozniej kiwi, troche serka naturalnego, sama nie wiem jak to ulozyc.

Mam takie glupie wrazenie, ze jak jest dzien bez ruchu, to powinno sie jesc mniej - chore myslenie.
Wtedy tez tak myslalam, troszke w podrozy okrajalam posilki i efekt byl taki, ze kilkaset gram spadlo.

A przeciez tyc musze nadal i to 800 g wiecej w ten wtorek ma byc.

Kurde, w szpitalu tyyyyle jadlam, pozniej w domu tez od marca i tylam przeciez dosc regularnie i duzo, a pozniej jakos minimalnie okroilam posilki i teraz stoje w miejscu ;/

Edytowane przez skomplikowana_18
Czas edycji: 2011-06-08 o 17:08
skomplikowana_18 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 18:32   #3778
zglowawchmurach
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 221
GG do zglowawchmurach

Skomplikowana, yyy, Ty swój jad³ospis oznaczasz "p"? nie baw siê w planowanie, tylko zacznij normalnie i spontanicznie je¶æ. powiedz mi, co to s± dwie kromki chleba na ¶niadanie? co to jest ³y¿eczka oliwy? abstrahuj±c od tego, ¿e teoretycznie jeste¶ na przytyciu... wpêdzasz siê do grobu. nie bój siê, nie zobaczysz na wadze numeru telefonu. a organizm bêdzie wdziêczny za ka¿dy kilogram, który powinna¶ przybraæ.

Utrzymanie (dzi¶ bezmiêsnie)
¶niadanie: serek wiejski z torebk± musli i otrêbami granulowanymi z ¿urawin±, jab³ko, kawa rozpuszczalna z mlekiem i cukrem
II ¶niadanie: kajzerka z serem ¿ó³tym, wêdlin±, majonezem i warzywami, gruszka
pó¼niej: nektarynka, ma³y pty¶ , kruche ciasteczko z marmolad±
obiad: warzywa na patelniê z ró¿nymi przyprawami, jajko sadzone i kromka chleba wieloziarnistego z mas³em (wszystko, oprócz chlebka, polane ³y¿k± oliwy z oliwek)
w miêdzyczasie: kawa z mlekiem i cukrem
kolacja: danio truskawkowy z otrêbami granulowanymi i ma³± garstk± mieszanki bakalii (pestki dyni i s³onecznika, migda³y i rodzynki), dwie kromki chleba wieloziarnistego z mas³em, sa³at±, pomidorem, szczypiorkiem i rzodkiewk±

Wierzê w marzeñ zieleñ ponad nieba b³êkit!

Edytowane przez zglowawchmurach
Czas edycji: 2011-06-08 o 18:38
zglowawchmurach jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 18:39   #3779
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

Cytat:
Napisane przez zglowawchmurach Poka¿ wiadomo¶æ
Skomplikowana, yyy, Ty swój jad³ospis oznaczasz "p"? nie baw siê w planowanie, tylko zacznij normalnie i spontanicznie je¶æ. powiedz mi, co to s± dwie kromki chleba na ¶niadanie? co to jest ³y¿eczka oliwy? abstrahuj±c od tego, ¿e teoretycznie jeste¶ na przytyciu... wpêdzasz siê do grobu. nie bój siê, nie zobaczysz na wadze numeru telefonu. a organizm bêdzie wdziêczny za ka¿dy kilogram, który powinna¶ przybraæ.

Utrzymanie (dzi¶ bezmiêsnie)
¶niadanie: serek wiejski z torebk± musli i otrêbami granulowanymi z ¿urawin±, jab³ko, kawa rozpuszczalna z mlekiem i cukrem
II ¶niadanie: kajzerka z serem ¿ó³tym, wêdlin±, majonezem i warzywami, gruszka
pó¼niej: nektarynka, ma³y pty¶ , kruche ciasteczko z marmolad±
obiad: warzywa na patelniê z ró¿nymi przyprawami, jajko sadzone i kromka chleba wieloziarnistego z mas³em (wszystko, oprócz chlebka, polane ³y¿k± oliwy z oliwek)
w miêdzyczasie: kawa z mlekiem i cukrem
kolacja: danio truskawkowy z otrêbami granulowanymi i ma³± garstk± mieszanki bakalii (pestki dyni i s³onecznika, migda³y i rodzynki), dwie kromki chleba wieloziarnistego z mas³em, sa³at±, pomidorem, szczypiorkiem i rzodkiewk±

£adnie Najbardziej podoba mi siê ¶niadanie i kolacja

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-08, 18:59   #3780
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 769

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ

Fajne te Twoje jad³ospisy, te¿ ¶niadania na s³odko a potem ma³o wêgli, - jak u mnie i wcale nie czujê siê g³odna.
W stronê lekkiego U?
dziêkujê - owszem w stronê U, zosta³o 2 kg do celu, ale mam to gdzie¶, nie mam si³y...

wklejam zmodyfikowane-w ci±gu dnia tak wysz³o- mo¿e byæ? nie za du¿o?

O: 6 du¿ych pierogów w³oskich ( miêso wieprzowe, pomidory, zio³a) + buraczki sma¿one

ok 0,5 kg truskawek do nauki

P: placek z jednego jaja (pare ³y¿ek m±ki gracham, woda, jajko) z serem feta ( niewielka ilo¶æ) z pomidorem i ³y¿k± kukurydzy

1.5 godz boksu

K: bardzo pó¼no- trochê tuñczyka, mo¿e warzywo

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-06-08 o 19:01
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.