Halo halo jestem w drodze, już niebawem się urodzę. Lipiec-sierpień 2011 - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku
Czerwiec szybko w dal odleci, na świat przyjdą nasze dzieci! 9 13,24%
Porodówki coraz bliżej, na świat idą letnie dzidzie! 4 5,88%
Czeka babcia, czeka dziadek, aż urodzi się nasz szkrabek. 0 0%
W końcu brzuszki opadają, letnie dzieci się pojawiają. 1 1,47%
Maluszku co siedzisz u mamy w brzuszku słyszysz co się tu dzieje świat na twym punkcie szaleje. 3 4,41%
Jesteś już częścią mnie -choć nie ma jeszcze Cię, kontakt ze sobą mamy i mentalnie się wyczuwamy. 1 1,47%
Czas w kolejce się ustawić i na poród się nastawić! Lipcówko-sierpniówki 2011. 28 41,18%
Czopy wychodzą i maluchy się rodzą Wakacyjne mamusie 2011. 1 1,47%
W kolejce na porodówkę się ustawiamy. W tej części zostaniemy mamusiami. 1 1,47%
Brzuszki Nam opadają, dzieciątka Nasze powoli Nas witają.Lipiec/Sierpień 2011. 0 0%
Mamo, mamo torbę spakuj, bo Ja już nie chcę być w dwupaku! - Lipiec/Sierpień 2011. 14 20,59%
Czy córeczke czy synka na świat wydamy bedą z nas fajowe mamy. 0 0%
Lipcowo sierpniowe dwupaki- akcja ROZPAKOWYWANIE oficjalnie rozpoczęta. 6 8,82%
Głosujący: 68. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-08, 11:06   #2641
Vaniliova11
Zadomowienie

Dot.: Halo halo jestem w drodze, już niebawem się urodzę. Lipiec-sierpień 2011

Witam
Za wizyty
Meszsares za wczoraj
Carmela na lepszym usg okaże sie wszystko ok
Kolina za konsultacje napewno wszystko będzie dobrze
JustPi kuruj sie
Brunetka fajne naklejki
Scio trzymaj sie biedulko
[B]Oddajcie nam Zanke !!!!!
Babonik dużo wytrwałosci i cierpliwości dla córeczki
Dziubek nie ma głupich pytań są takie na które nie znamy odpowiedzi ja mój laktator będę sterilizować w mikrofali tylko musze dokładnie przeczytać jak to zrobić żeby niczego nie zepsuć bo ja blondynka jestem
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:07   #2642
beatkap1
Raczkowanie

Drogie mamusie, mam pytanie. Mam nadzieję, że nie wyśmiejecie mojej niewiedzy, ale to pierwsze dziecko i... nie mam kogo zapytać

Rodzę w sierpniu i zastanawiam się z mężem jak ma wyglądać wyprawka dla malucha w tak gorącym miesiącu? Tzn. w co ubrać dziecko przy wyjściu ze szpitala? Przypuszczam, ze w takiej temperaturze konieczny jest zakup kremu przeciwsłonecznego i jakiś lekkich ubranek, a tu wszystkie zestawy wyprawkowe w sklepach mają w zestawie czapeczki, skarpetki, ochronki na łapki i ... sama nie wiem. Wiem, że skóra dziecka jest delikatna, ale naprawdę jeśli będzie taki mega-upał jak teraz, to będę musiała moją małą i tak pozawijać w to wszystko? Jak Wy się do tego tematu zabrałyście??
beatkap1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:09   #2643
brumek
Zakorzenienie

WItam i ja

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
My dziś zaczynamy 35tc
Coraz bliżej i bliżej

Cytat:
Napisane przez LadyInBlack2 Pokaż wiadomość
po drugie- zaraz się zawijam na cotygodniową kontrolę tętna młodego- proszę o kciuki
To ja trzymam żeby ładnie biło

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
ja w poniedzialek mialam usg, synek wazy ok 1720g
ale poprzedni badanie badanie mialam 5dni wczesniej i wtedy wazyl 1440g jak widac sa duze rozbieznosci, jakos nie chce mi sie wierzyc ze przybral 300g w takim czasie

w tym poniedzialkowym badaniu wyszla mi zmniejszona ilosc wod plodowych, konsutacje mam dopiero w sobote, wiec siedze jak na szpilkach czekajac na opinie lekarza
oczywiscie dr Google zostal juz przeszukany i raczej nie jest to dobrze

a wczoraj mialam szkole rodzenia i wkurzylam sie na maxa
beznadziejna jest ta szefowa, nie slowna i bezczelna, wrrrrrrrrrr
Dziwne to USG troszkę... Bo i waga i te wody wzbudzają wątpliwości. Może coś sie psuje w aparacie?

A co do SR, to musiałyśmy się mijać dosłownie o metry! Bo ja też wczoraj miałam (dziś zresztą też mam). Tam na Inflanckiej w tym budynku szkół rodzenia, tak? Tam gdzie są 3 salki? Tylko na pewno w różnych miałyśmy
Ja z mojej jestem na razie zadowolona. A co Tobie nie pasuje?

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
a ten przykład z 1 tygodniem właśnie to potwierdza : 1 t i 4 d to nie 1 tydzien tylko 2 (1 skonczony i 4 dni 2 tygodnie zaliczone). Są dwa wyjścia ale tyczy się to tylko mówienia, że albo masz skończony w tej chwili 31 tydzien albo jestes w 32 tygodniu a jutro to Ty już skończysz 32 tydzień i zaczniesz 33
No dokładnie!!! Bo przecież jak się ciąża zacznie i jesteś np. w 3 jej dniu., to nie mówisz, że jesteś w tygodniu ZEROWYM

Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
ja przez to wszystko zapomniałam się pochwalić, że wczoraj zaczęłyśmy z Alicją 34 tydzień

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
brumek mądra kobieta być!
Chyba to sobie wydrukuje i nad łóżkiem powieszę ! Niech mąż przeczyta i zapamięta!

Cytat:
moj nauczyl sie ze sika sie gdzie indziej niz pod nogi (jakies 2 tyg zalapywal) kiedy sie przewrócił na wlasnych sikach, poślizgnął się. bolało, do tego wytlumaczylam na czym sie poslizgnal i chyba nie chcial zb=nowu upasc i zaczal wolac. oczywiscie poczatkowo kiepsko szlo (polowwa w majty, polowa do nocnika) ale zalapal (troche ponad 2 lata mial, wczesniej wogole nie kumal kiedy siku robi). za to dopiero od kilku miesiecy nie robi w nocy siku w pampersa (budzi sie na sikanie, leje w spodnie albo wytrzyma do rana, zalezy)
Czyli prawdę mówią, że najlepsza jest szkoła życia! I że jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Ooo kurcze to miałaś taki masaż full wypas
Prawie full... Bo łydka i stopa była tylko jedna
Stary 2011-06-08, 11:11   #2644
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Też chcę taki pledzik do przewijania. Ikei brak, jakby któraś się wybierała po zakup i nie byłaby problemem wysyłka do mnie to jestem chętna
Oooo i ja się podpinam. Jakby co mogę wcześniej wysłać pieniążki
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:13   #2645
Stapelka
Rozeznanie

jak tak będę tylko Was nadrabiać to w życiu nic nie napiszę bo mi to tyle czasu zajmuje więc najpierw piszę a potem wracam do poprzednich stron.

Gratuluję globalnie wszystkich wizyt i badań - faktycznie zaczyna się nieco temperatura podnosić

Sweet - odnośnie CC nam położne tłumaczyły na SR, że dla dziecka, jeśli już musi być wariant CC najlepsze jest takie wyjście: że zaczyna się akcja porodowa, początek jest siłami natury, macica się rozciąga, hormony działają, dziecko jest stymulowane, wykonuje pracę, która jest mu potrzebna a potem pada decyzja o CC. Oczywiście dla kobiety jest to o niebo cięższe bo najpierw się męczy ze skurczami a potem jeszcze po, ale z punktu widzenia dziecka tak jest lepiej bo nie jest nagle w szoku wyciągane z brzucha. Poza tym łatwiej się wtedy goją wewnętrzne rany bo macica jest ponaciągana. Więc może spróbuj rodzić SN najwyżej w czasie akcji zadecydują o CC.

Nerola - wiesz, że ja na tym samym koniu jadę. Doszłam do kilku granulek ale 3 tyg temu zaliczyłam w nocy atak paniki, jak za starych dobrych czasów i przekopałam internet, amerykańskie badania i nie będę udawać bohaterki, wróciłam do połowy 37,5. Wolę żeby moje dziecko miało stabilną matkę niż co którąś noc takie wyrzuty adrenaliny. Zobaczę czy mi pozwolą karmić na takiej dawce, ale nie powinno być problemu. Badania na karmiących przeprowadzali na takich co brały 150mg a nie 18

no to wracam do nadrabiania i trzymam kciuki za wszystkie bolące i ciągnące brzuchy.

aa, pytałyście o materac - my kupilismy lateksowy, najgrubszy na allegro http://allegro.pl/najlepszy-materac-...574420863.html

i przyszła mi dzis piżama, którą któraś z was polecała - bardzo fajna http://allegro.pl/pizama-2cz-do-karm...644901546.html

Edytowane przez Stapelka
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:16
Stapelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:13   #2646
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Brumek, Natka dziekuje za troske, ale rzeczywiscie tak jak pisala Marzena usg mam dopiero jutro... gozej, ze po wizycie jedziemy do moich rodzicow na weekend , a tam netu niet, wiec nie wiem, czy zdaze Was poinformowac o plci Jak sie ujawni oczywiscie...

Brawa za wszystkie wczorajsze wizyty, bo widze, ze wszystkie mniej lub wiecej, ale udane!

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
a u mnie walka z pampersem u córki ma 26m-cy i za chiny nie może nauczyc się kontrolowac pęcherza potrafi mi się zesikac na podłoge-metr od nocnika mimo tego,że lubi nocnik i nie boi sie go dziś już zesikała mi się 4 razy na panele w tym raz na moje buty,w których wtedy latała mam dośc... jak ja mam nauczyc to moje dziecko,że sika sie do nocnika?? :mdjeje:
Kurcze zycze duzo cierpliwosci z nauka!

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Co mi się śniło to byście padly......
Coś robiłam w domu, nawet nie wiem co i poczułam że rodzę! bólu kompletnie żadnego, żadnych skurczy, wód, nic! Ale wiedziałam, że rodzę... Zaczęłam pakować torbę do szpitala, no bo trzeba jechać, po chwile wsadziłam rękę między nogi a tam cała główka na wierzchu i zdążyłam się zgiąć i złapać małą bo wylazła cała! Ja w panikę, trzymam to dziecko, krzycze do tż żeby dzwonił po karetkę, że nie wiem czy mam obciąć pępowinę czy nie.... no masakraaaa chodziłam po całym domu z Lilą na rękach i zwisającą pępowiną! karetka przyjechała do sąsiada a nie do nas, za chwile przybiegli do nas, pielęgniarka przecięła jakimiś starymi nozycami tą pępowinę - bez zacisków, zakleiła małej kikuta na brzuchu wielką gazą, mi mieli zrobić niby zastrzyk przez konflikt, ale lekarz posmarował mi tylko prawą dloń sudocremem i stwierdził, że to w zupelności wystarczy to wszystko działo się na schodach! pielęgniarka wzięła małą i po chwile przyniosła mi ją już ubraną w spodniach Nerolki - tzn tych co Izka ma na zdjęciu
Zero bólu, pół sekundy i po wszystkim było
Sen ekstra! Zycze wiec takiego latwego porodu, tylko w warunkach szpitalnych.

Cytat:
Napisane przez JustPi Pokaż wiadomość
Wczoraj w końcu poszłam do lekarza i się okazało, że mam zapalenie oskrzeli, które może już zchodzić na zapalenie płuc tego to się nie spodziewałam. Oczywiście antybiotyk no ale skoro trzeba to trzeba

Kuruj sie szybciutko!

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
Ja się zbieram powoli na spotkanko z dziewczynami Marinką i Słoneczkiem bo też do nas dołączy

do zobaczenia po południu bo jak wróce to pójdę od razu obiadek robić

Milego spotkania, moze w koncu fotki cykniecie?

Cytat:
Napisane przez iwonap79 Pokaż wiadomość
czy do mycia np butelek (jak potzreba), smoczków, wanienek itp używacie konkretnego płynu do mycia naczyń? jest coś takiego?
wydaje mi się, że klasycznie + wyparzyć i będzie ok, ale chciałąbym poznać Waszą opinię...
klasycznie

I jeszcze brawa za nowe tygodnie!

Edytowane przez AgaGuernsey
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:23
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:17   #2647
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Brumek, Natka dziekuje za troske, ale rzeczywiscie tak jak pisala Marzena usg mam dopiero jutro... gozej, ze po wizycie jedziemy do moich rodzicow na weekend , a tam netu niet, wiec nie wiem, czy zdaze Was poinformowac o plci Jak sie ujawni oczywiscie...
Są mamuśki dyżurujące więc możesz do którejś smska napisać, bo wszystkie czekają na wiadomość o płci
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:19   #2648
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Aga my tu pomdlejemy z ciekawości, jeśli nie napiszesz! Ja mam wizytę we wtorek, może nam też się uda podejrzeć, co ma między nogami.

Brumek patrzyłaś na jakieś konkretne modele materacyków lateksowych?

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:20   #2649
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
..

za wagę maluszka a może z tymi wodami to jakiś fałszywy alarm?? oby , trzymam kciuki
..
Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
..

Kolina duży już Synuś A z wodami napewno się wszystko wyjaśni
Może ma gorszy dzień przez co jest mniej aktywny
...
dziekuje Wam za slowa otuchy
tez mam nadzieje ze to nie jest nic powaznego

czytalam zeby sie oszczedzac przy takim podejrzeniu i wczoraj w tej nieszczesnej szkole rodzenia oszczedzalam sie przy cwiczeniach, bo jeszcze nie mam opinii lekarza i nie wiem, czy cwiczenia w moim przypadku sa wskazane
Stary 2011-06-08, 11:22   #2650
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
masz rację że dzieciaki zdecydują kiedy przyjdą na świat ale z tymi tygodniami to nie chodzi o zaokrąglanie tylko o to że skoro mówisz że jesteś w 31 t i 4 dniu to 31 tydzień jest już w zakończony a każdy dzień który do niego dodajesz to już 32 tydzień-on już jest w trakcie więc nie może się dopiero zacząć a ten przykład z 1 tygodniem właśnie to potwierdza : 1 t i 4 d to nie 1 tydzien tylko 2 (1 skonczony i 4 dni 2 tygodnie zaliczone). Są dwa wyjścia ale tyczy się to tylko mówienia, że albo masz skończony w tej chwili 31 tydzien albo jestes w 32 tygodniu a jutro to Ty już skończysz 32 tydzień i zaczniesz 33
Ja i tak się wolę trzymać tego, że jutro zaczynam 32 t i przez najbliższe 7 dni będę w 32 t.c. moja gin też tak liczy, zresztą przyzwyczaiłam się już do takiego liczenia, poza tym pokrywa mi się z suwaczkiem to mi latwiej zapamiętać
Cytat:
A ja przez to wszystko zapomniałam się pochwalić, że wczoraj zaczęłyśmy z Alicją 34 tydzień

Cytat:
Napisane przez kalinkap13 Pokaż wiadomość
tez licze w ten sam sposob tygodnie. teraz jestem 32 t 5d ciazy i mowie ze jestem w 32. od piatku zaczynam 33 tc
a sen- dobrze by bylo gdybys w rzeczywistosci tak szybciutko urodzila-zero bolu,szybko nooo,tyle ze w szpitalu
Wolałabym jednak dziecka z pomiędzy nog nie łapać
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Agulaabar co to za sen
a mi się nic nie śni związane z dzieckiem
Jak się rano obudzilam to sama z siebie się śmiałam
Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
dobre
mnie też czasami się takie różności śnią ale jeszcze aż taaakie to nie
Wole nie wiedzieć co w tej mojej podświadomości się dzieje jak mi się takie pierdoły śnią...

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
To ja ci życze takiego łatwego porodu tylko ze w szpitalu i niech maja ładne nozyczki do pepowini i zadnego sudocremu
Ten sudocrem był najlepszy nowy patent na konflikt serologiczny
Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Dziewczynki, jasne że nie ważne jak tam sobie liczymy, u mnie i tak będzie cc kiedy dr wyznaczy, a często robi 2 tyg przed terminem, więc mi tam rybka. Ale wzięłam i policzyłam na piechotę u siebie:
termin mam na 09.08.
dzisiaj jest 08.06 a ja mam 32 tc (czyli 31 tc i 3 dni)
i jak tak na piechotkę liczę tygodnie wg tego, że jestem w 32 tc, to na termin porodu wychodzi mi koniec 40 tygodnia ciąży, a jak liczę, że jestem w 31 tc, to rodząc dnia 09.08 byłabym na końcu 41 tc, więc niby w terminie a wg liczenia przenoszona....
Ale jestem kiepska z matmy

Agulaaabar ja pierdziele jaki sen! Ten sudocrem mnie rozwalił
Faktycznie, że Ty masz mieć CC... to kiedy będziesz znała termin zabiegu?
Można sie pogubic z tym liczeniem... no ale mniejsza o to

Cytat:
a ja spalam na materacu dziecia jak lezal na ziemii i mega wygodnie mi bylo.. ale ja mam bardzo niewiele z królewny na ziernku grochu, jakby mąż pospał to pewnie by sie wypowiedzial... dla mnie nawet dywan jest mega wygodny
Ja mam to samo! mogę nawet na gołych dechach spać... nienawidzę jak śpię na miękkim materacu czy coś.... mąż zresztą też najchętniej na dywanie by spał

Cytat:
Aj, zapomniałam się pochwalić jak wczoraj teściową do pionu doprowadziłam. To dobra kobieta ale jej nie wszystkie mądrości są mądre i ona chyba z tych, co boja się zakupów dla dziecka przed porodem.Wczoraj powiedziała, że jeszcze mam czas na zakupy (a ja już prawie wszystko mam :P: ), a ja na to że jak nie daj Boże z m-c wczesniej będę musiała leżć w szpitalu to kto mi te zakupy zrobi? Ona na to że babcie i mąż, a ja na to że moja mama ma żniwa więc zero czasu i siły na takie zakupy, a mąż to słabo zorienowany.... No to przytaknęła. Poza tym to moje dziecko i moja przyjemność z zakupów i nikomu tego nie oddam. No i jak powiedziała, ze widziała wanienkę za 50 zł to utwierdziło mnie to przy moim zdaniu... Już ja widzę, jaki rachunek bym musiała zapłacić za jej zakupy... Pokupowałam dużo na Allegro, taniej wyszło niż u nas w sklepach i do tego taszczyć nie musiałam... Trochę się wkurzyłam, ale na jej szczęście zakumała, że mam inne zdanie i się nie broniła
Jakaś nerwowa jestem ostatnio...
Co ludzie maja z tym kupowaniem po porodzie.... nie rozumiem tego! Dla mnie to totalna głupota... co mają zakupy do zdrowia i życia dziecka.... To tak samo jakby przyjąć gości i dopiero lecieć do sklepu po zakupy na obiad dobrze jej powiedziałaś!

Wizaz wciąga.... siedzę od rana a roboty tyle że hu hu.... chyba muszę wykręcić korki bo wtedy mi net nie będzie działal... a i laptop w końcu też padnie to może się wezmę za robote

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:25   #2651
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Są mamuśki dyżurujące więc możesz do którejś smska napisać, bo wszystkie czekają na wiadomość o płci
Faktycznie! Nie pomyslalam o takim rozwiazaniu, wiec jak bym nie dala rady, to info przekaze smskiem
Stary 2011-06-08, 11:25   #2652
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

wodaqua ja mam termin na 09.08 i wczoraj zaczełam 31 tc wiec Ty źle liczysz!

dzięki za głosy

babonik ja też probuje synka odpampersić ale opornie idzie
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:28   #2653
Vaniliova11
Zadomowienie

Patik naklejki śliczne widze że chyba wszystkie macie naklejki tylko nie ja u nas łóżeczko będzie na razie w sypialni bo pokoik Krystianka bedzie gotowy w przyszłym roku i wtedy zaszaleje z naklejkami
Wodaqua normalnie jakbym słyszała własną tesciową strasznie przesądna jest ktoś tam w rodzinie kupił wszystko dla dziecko i to dziecko urodziło sie bardzo chore zapytałam mojej mamy kiedy ona zaczęła szykować wyprawke bo myślałam że też będzie taka przesądna ale nie mama powiedziała że zaczęla szykować koniec sierpnia bo ładna pogoda była na pranie a ja urodziłam sie w listopadzie
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:29   #2654
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Aga my tu pomdlejemy z ciekawości, jeśli nie napiszesz! Ja mam wizytę we wtorek, może nam też się uda podejrzeć, co ma między nogami.

To ja juz trzymam kciuki za Twoje podgladanie!
A powiedz nie kusi Cie, zeby nie pytac o plec, tylko miec niespodzianke do porodu?
Ja sie przyznam, ze o tym dlugo myslalam i tylko wzgledy praktyczne zdecydowaly, ze jednak pytam.
Stary 2011-06-08, 11:30   #2655
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
My dziś zaczynamy 35tc
ja dzisiaj kończę

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
ja w poniedzialek mialam usg, synek wazy ok 1720g
ale poprzedni badanie badanie mialam 5dni wczesniej i wtedy wazyl 1440g jak widac sa duze rozbieznosci, jakos nie chce mi sie wierzyc ze przybral 300g w takim czasie

w tym poniedzialkowym badaniu wyszla mi zmniejszona ilosc wod plodowych, konsutacje mam dopiero w sobote, wiec siedze jak na szpilkach czekajac na opinie lekarza
oczywiscie dr Google zostal juz przeszukany i raczej nie jest to dobrze=
żeby na konsultacji wyszło wszystko ok. Nie czytaj za dużo na necie, pamiętasz jak Nerola miała za dużo wód? Też się stresowała a Izunia zdrowa.

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
a u mnie walka z pampersem u córki ma 26m-cy i za chiny nie może nauczyc się kontrolowac pęcherza potrafi mi się zesikac na podłoge-metr od nocnika mimo tego,że lubi nocnik i nie boi sie go dziś już zesikała mi się 4 razy na panele w tym raz na moje buty,w których wtedy latała mam dośc... jak ja mam nauczyc to moje dziecko,że sika sie do nocnika?? :mdjeje:
U mnie było niepedagogicznie z nauką nocnikowania. Po prostu drania przekupiłam bo mi ręce opadały jak 4 razy zlał się na dywan mi na przekór. Bo on chce pod drzewko siku robić a nie do nocnika.

Kuba dostawał mało słodyczy bo on ogólnie niejadek a jak zjadł słodkie to już nic jeść nie chciał. Powiedziałam mu, że za siusiu i kupkę na nocnik dostanie nagrodę - 1 M&M. Od pierwszej nagrody podziałało. Sam biegł po nocnik, ja go sadzałam i wyciągał rękę po nagrodę. Nawet był gotowy kilka kropelek wymusić żeby dostać M&M.

Jak był u teściowej to kazałam jej tak samo robić. Po jakimś czasie już leciał po nocnik i zapomniał o nagrodzie. Może u Ciebie też pomoże

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Jak kupiłam. Jak urodzę w drugiej połowie lipca, to jeszcze słońce będzie przygrzewać, więc może się przydać.
Dzień dobry dziewczynki.
Ja też wstałam zmęczona. Nogi dalej bolą, gorąco mi i w ogóle do dupy. Czekam na brata i jedziemy podłączyć internet w mieszkanku bo jeszcze klikam od rodziców. Mój mąż ma jakieś dziwne obawy przed przeprowadzką, z dnia na dzień zwleka przewożenie łóżka, a tym samym opóźnia przeprowadzkę. Już nie wiem jak z nim rozmawiać i o co chodzi On się chyba boi po prostu ... Niby obiecał że dziś przewieziemy, ale już go nie biorę na serio.
Też bym kupiła parasolkę. My mamy 18 się przeprowadzać. Najchętniej to już dzisiaj byśmy się przenieśli tylko wanny nie ma (no i odbioru budowlanego)... Czego Twój mąż się boi?

Cytat:
A ja przez to wszystko zapomniałam się pochwalić, że wczoraj zaczęłyśmy z Alicją 34 tydzień

Cytat:
a ja mam pytanie z serii głupich nic mi się nie stanie z tym plastikiem w laktatorze jak go wyparzę we wrzątku czy absolutnie tej części nie parzyć tylko tę część którą do piersi się przystawia????!!!:confuse d:
Ja wyparzałam wszystkie, dokładnie wszystkie części laktatora ( ja miałam używany). Nic się z nimi nie stało.

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
witam wszystkie dziewczyny

jak tam samopoczucie dzisiaj?? zastanawiam się może sobie kawkę zrobię bo jakaś śpiąca jestem

Coś ostatnio mało się odzywasz, pogoda dobija?
Cytat:
Aj, zapomniałam się pochwalić jak wczoraj teściową do pionu doprowadziłam. To dobra kobieta ale jej nie wszystkie mądrości są mądre i ona chyba z tych, co boja się zakupów dla dziecka przed porodem.Wczoraj powiedziała, że jeszcze mam czas na zakupy (a ja już prawie wszystko mam :P: ), a ja na to że jak nie daj Boże z m-c wczesniej będę musiała leżć w szpitalu to kto mi te zakupy zrobi? Ona na to że babcie i mąż, a ja na to że moja mama ma żniwa więc zero czasu i siły na takie zakupy, a mąż to słabo zorienowany.... No to przytaknęła. Poza tym to moje dziecko i moja przyjemność z zakupów i nikomu tego nie oddam. No i jak powiedziała, ze widziała wanienkę za 50 zł to utwierdziło mnie to przy moim zdaniu... Już ja widzę, jaki rachunek bym musiała zapłacić za jej zakupy... Pokupowałam dużo na Allegro, taniej wyszło niż u nas w sklepach i do tego taszczyć nie musiałam... Trochę się wkurzyłam, ale na jej szczęście zakumała, że mam inne zdanie i się nie broniła
Jakaś nerwowa jestem ostatnio...
A ja 2 dni temu nawarczałam na sąsiadkę . Teściowa mi małego z przedszkola przywiozła a on jakieś fochy miał. Nie mogła go do domu zaciągnąć. Zeszłam na klatkę a on leży na ziemi i wyje. Posadziłam go na schodach i próbuję uspokoić na co wchodzi sąsiadka. Staje nade mną i biadoli: "a czemu on tak płacze, a co się stało"... I gada i gada.

Mi gorąco, za plecami teściowa, dziecko wyje ja do niego mówię a ta biadoli mi nad uchem. Wiec się odwróciłam i jej powiedziałam, że to tylko dziecko i ma prawo być niegrzeczny i mieć zły humor, że nie zawsze będzie grzeczny i miły. A ta na to "ale nie ma się co od razu denerwować, co Pani taka nerwowa?".

Już się w język ugryzłam. To ta z tych sąsiadek co wiecznie w oknie wisi, wszystko wie. Jak mieliśmy remont to potrafiła przyjść 10 zł rozmienić żeby tylko zobaczyć co robimy i łeb wsadzić do każdego pokoju. Nawet jak goście do nas idą to uchyla drzwi żeby zobaczyć kto idzie, myśli że tego nie widać...

Zła jestem, że mi nerwy puściły ale już po fakcie.

Cytat:
moj nauczyl sie ze sika sie gdzie indziej niz pod nogi (jakies 2 tyg zalapywal) kiedy sie przewrócił na wlasnych sikach, poślizgnął się. bolało, do tego wytlumaczylam na czym sie poslizgnal i chyba nie chcial zb=nowu upasc i zaczal wolac. oczywiscie poczatkowo kiepsko szlo (polowwa w majty, polowa do nocnika) ale zalapal (troche ponad 2 lata mial, wczesniej wogole nie kumal kiedy siku robi). za to dopiero od kilku miesiecy nie robi w nocy siku w pampersa (budzi sie na sikanie, leje w spodnie albo wytrzyma do rana, zalezy)
No to musiała być niezła "gleba" jak się nauczył . Mój nadal na noc mam pampersa ale zamierzam go oduczyć ...
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:30   #2656
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Ja i tak się wolę trzymać tego, że jutro zaczynam 32 t i przez najbliższe 7 dni będę w 32 t.c. moja gin też tak liczy, zresztą przyzwyczaiłam się już do takiego liczenia, poza tym pokrywa mi się z suwaczkiem to mi latwiej zapamiętać
a mnie to się wydaje że gin liczy tak jak my i wpisuje zakończony tydzień a Ty mówisz że ten tydzień dopiero zaczynasz
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:35   #2657
Zmalowana
Zakorzenienie

Hej Laseczki
Dopiero dorwałam się do kompa. Zaraz będe nadrabiać 5 stron

Ale, ze jak to naszą Zanke ?

A zapomniałam Wam wczoraj napisać, a właściwie dopytać..wczoraj wieczorem miałam galaretkę 'stamtąd' ale b. mało tak na opuszka. Biała galaretka, wcześniej miałam normalny śluz i się to wczoraj pojawiło. A potem w nocy znowu taka mała ilość. Myślicie, że coś się dzieje ? No i w nocy masakryczny ból okresowy tak przez 15 min.

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:39   #2658
sygine
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję
A co do Zanki to pisała mi, że i tak dostała najniższą karę, bo mogli ją zablokować na 14 dni

Mam pytanie do tych dziewczyn, którym leci siara. Czy wy śpicie w nocy w biustonoszu i wkładkach??? Bo wstałam dzisiaj, a na koszulce (dodam, że koszulka jest męża) takie kropki i jedna większa plamka
Ja jakiś czas spałam w takim topie i na to koszulka, ale przez te upały zrezygnowałam i śpię w cienkiej koszulce, a na biust mam naklejone wkładki. Tylko też mam wrażenie że raczej mi w dzień leci, a w nocy nie

I zapomniałam wczoraj pochwalić że pokoik cudowny

Zresztą Patik twój też

A tak w ogóle to witam
Pogoda znowu u nas paskudna - duchota i gorąco Zresztą od 7 rano osły z zieleni miejskiej zaczęli kosić trawę przed domem na plantach i jakieś drzewa wycinać, więc jestem niewyspana do tego wszystkiego
Stary 2011-06-08, 11:39   #2659
DaKaro
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
Wodaqua dobrze liczy. Ja jutro zaczynam 31 tydzień (nie dodaję tygodni), a termin mam na 18 sierpnia, więc jesteś tydzień do przodu.
Cytat:
To ja juz trzymam kciuki za Twoje podgladanie!
A powiedz nie kusi Cie, zeby nie pytac o plec, tylko miec niespodzianke do porodu?
Ja sie przyznam, ze o tym dlugo myslalam i tylko wzgledy praktyczne zdecydowaly, ze jednak pytam.
Kusi mnie trochę, żeby mieć niespodziankę, ale tak jak piszesz względy praktyczne decyduję. Zacznę kompletować "grubszą" wyprawkę, łóżeczko, wózek i jednak wolałabym wiedzieć wcześniej.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:40   #2660
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
...
Dziwne to USG troszkę... Bo i waga i te wody wzbudzają wątpliwości. Może coś sie psuje w aparacie?

A co do SR, to musiałyśmy się mijać dosłownie o metry! Bo ja też wczoraj miałam (dziś zresztą też mam). Tam na Inflanckiej w tym budynku szkół rodzenia, tak? Tam gdzie są 3 salki? Tylko na pewno w różnych miałyśmy
Ja z mojej jestem na razie zadowolona. A co Tobie nie pasuje?
to dwa rozne usg, u dwoch roznych lekarzy, nie zwrocilam uwagi ale pewnie aparaty tez mieli rozne
na wydruku jest napsiane ze tolarancja bledu 200g na + lub -
czyli bardzo duzo jak na taka wage

ja wkurzylam sie na wlascicielke..
pierwsze zajecia byly tydzien temu, jak zapisywalam sie kilka tygodni temu zapytalam ja, czy to problem ze na pierwszych zajeciach nie bede (ostatnie 2tygodnie bylam w domu rodzinnym, z powodu wyjazdu mojej mamy do siostry, mama mieszka 400km od warszawy, akurat zazebilo sie z tymi pierwszymi zajeciami)
Pani przesympatyczna przez telefon, powiedziala ze skoro jest taka sytuacja wyjatkowa, to nie problemu, zeby sie jej tylko przed 1 czerwca przypomniec, wyslac dokumenty zameldowania itp a ona odesle plan zajec i dane o spotkaniach (nr sal itp)

do wczoraj nie dostalam numeru sal, dzwonilam, ale nie odbierala, pomyslalam moze zajeta, moze porod odbiera, napisalam sms.. nie dostalam odpowiedzi

pojechalam w ciemno - weszlam do sali i zapytalam czy to ta moja grupa... - akurat ona tam byla

i przywitala mnie tak - myslalam ze Pani nie przyjdzie, bo duzo osob sie zapisalo i mamy ciasno
mowie ze potwierdzalam wielokrotnie ze jestem zainteresowana, a ona ze nie bylam na pierwszych zajeciach, ze to nie jest praktykowane i czy moze sie na kolejny termin zapisze?
mowie jej ze skonczylam 30tc, nie bede w 9 mieciacu po szkolach jezdzic, juz i tak samopoczucie mam kiepskie.... i ze wiedziala jaka jest sytuacja i z usmiechem na twarzy zapewniala mnie ze to nie problem, a ona ze zawsze zapisuje wiecej bo ludzie rezygnuja... itp itd
powiedzialam ze trzeba mi bylo powiedziec przynajmniej tydzien temu, zapisalabym sie do innej szkoly, ze nie jest jedyna i niech sie zdecyduje bo ludzi w blad nie wprowadza

ostatecznie powiedziala ze mam juz zostac, na szczescie tez, nie ona prowadzila wiec nie musialam na nia patrzec
bylam taka nabuzowana przez cale zajecia jak nie wiem co

okazuje sie, ze pomimo zapisu nie mozna byc pewnym, ze nalezy sie do grupy

normalnie mam ochote zrezygnowac... tylko ze lipiec mam juz zaplanowany, nie mowiac juz o zaawansowanu ciazy
a obecnie w innych szkolach trwa juz cykl...

Edytowane przez Kolina
Czas edycji: 2011-06-08 o 11:44 Powód: literowka
Kolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:41   #2661
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
a mnie to się wydaje że gin liczy tak jak my i wpisuje zakończony tydzień a Ty mówisz że ten tydzień dopiero zaczynasz
No wiesz, nie będę na dowód wrzucać zdjęcia karty ciąży jak mam wpisywane i udowadniać że moja tak liczy bo to głupie...
Mnie to naprawdę mało obchodzi jak to się liczy wszystko, każda liczy jak jej wygodniej i tyle Ani mi to porodu nie przyspieszy, ani nie opóźni, na dziecko wpływu nie ma więc co za różnica.

Czas na zmiany !
Stary 2011-06-08, 11:50   #2662
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stapelka Pokaż wiadomość
Nerola - wiesz, że ja na tym samym koniu jadę. Doszłam do kilku granulek ale 3 tyg temu zaliczyłam w nocy atak paniki, jak za starych dobrych czasów i przekopałam internet, amerykańskie badania i nie będę udawać bohaterki, wróciłam do połowy 37,5. Wolę żeby moje dziecko miało stabilną matkę niż co którąś noc takie wyrzuty adrenaliny. Zobaczę czy mi pozwolą karmić na takiej dawce, ale nie powinno być problemu. Badania na karmiących przeprowadzali na takich co brały 150mg a nie 18

i przyszła mi dzis piżama, którą któraś z was polecała - bardzo fajna http://allegro.pl/pizama-2cz-do-karm...644901546.html
Ja nie mam takich problemów ale wczoraj to samo Nerolce pisałam. Najważniejsze żebyście Wy się dobrze czuły i były szczęśliwe bo dzieci Was właśnie takich potrzebują .

I cieszę się, że piżama się podoba bo ja mam takie dwie .

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Agulaaabar ma wpływ to liczenie tygodni w momencie jak sprawdzasz siatki centylowe wagi płodu bo wtedy mogą Ci wyjść rozbieżności pomiędzy wagą twojego maluszka a odpowiednią wagą na dany tydzień (wg siatki).

Ale mi długie zdanie wyszło... Gdzie tam się powinno przecinki powstawiać ? Chyba się uwsteczniam :P
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2011-06-08, 11:55   #2663
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość

Agulaaabar ma wpływ to liczenie tygodni w momencie jak sprawdzasz siatki centylowe wagi płodu bo wtedy mogą Ci wyjść rozbieżności pomiędzy wagą twojego maluszka a odpowiednią wagą na dany tydzień (wg siatki).

Ale mi długie zdanie wyszło... Gdzie tam się powinno przecinki powstawiać ? Chyba się uwsteczniam :P
Eh.. chodzi mi głównie o to, ze liczę tak, jak liczy moja Pani doktor, wolę iść jej "tokiem myślenia", niż w trakcie rozmowy z nia przeliczać sobie w glowie o którym tygodniu ona mówi
Dajmy już spokój z tymi tygodniami, każda ma swój sposób i jego się trzyma, po co się tak zaglębiać

Czas na zmiany !
Stary 2011-06-08, 12:04   #2664
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatkap1 Pokaż wiadomość
Drogie mamusie, mam pytanie. Mam nadzieję, że nie wyśmiejecie mojej niewiedzy, ale to pierwsze dziecko i... nie mam kogo zapytać

Rodzę w sierpniu i zastanawiam się z mężem jak ma wyglądać wyprawka dla malucha w tak gorącym miesiącu? Tzn. w co ubrać dziecko przy wyjściu ze szpitala? Przypuszczam, ze w takiej temperaturze konieczny jest zakup kremu przeciwsłonecznego i jakiś lekkich ubranek, a tu wszystkie zestawy wyprawkowe w sklepach mają w zestawie czapeczki, skarpetki, ochronki na łapki i ... sama nie wiem. Wiem, że skóra dziecka jest delikatna, ale naprawdę jeśli będzie taki mega-upał jak teraz, to będę musiała moją małą i tak pozawijać w to wszystko? Jak Wy się do tego tematu zabrałyście??
dziecko ubierasz w jedną warstwę wiecej niż siebie - wiec:
jak tobie akurat w krótkim rękawku dajesz długi itp.
czapeczka - hmm, w PL dominuje "przewiewanie uszu" itp. jakby bylo 35 stopni w zyciu bym jej nie załozyla dziecku, chyaba ze wieje, leje albo dziec bez budki i parasola na sloncu (raczej mało możliwe...). ew na samo wyjscie, zeby zmiana temperatur (sala-samochod-wyjscie z samochodu-dom) nie podziebila... ja mojego jak lezal w gondoli rzadko czapkowalam w taki upał jak dziś, muasialoby mooooocno wiac
łapki niedrapki - w sumie są by dziecko sie nie drapało... w szpitalu. potem juz nie uzywalam. wg mnie troche bajer
skarpetki - jak zimny wiatr to ubieram (bo dziecko w samym bodziaku zwykle) ale jak cieplo to po co
Jak samej ci pot leje sie po tyłku, mimo bluzki na ramiaczkach, nie ma sensu długiego rękawa zakladac dziecku bo sie fajne potówki tylko zrobią o tyle. Nie patrzeć na rodzine, znajomych, sąsiadki - czasem starsze pokolenie wpakowalo by dziecko w bety nawet... Jak bedzie jechalo w foteliku to wystarczy zarzucic pieluszke na budke fotelika/raczke, zeby wiatr nie owiał i heja. Wtedy moze miec wszystko krótkie - i tak gwarantuje spocone plecy... widywalam juz noworodki w czapkach, dlugi rekaw, welurowy gruby kocyk i na to jeszcze kaptur na glowe, a ja w samym krótkim się rozpuszczalam na słońcu...

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

umarlam ze smiechu

Jest pół roku do EURO. W sztabie organizacyjnym trwają gorączkowe rozmowy:
- Autostrady są?
- Nie, bo budowlańcy strajkują.
- To zatrudnijcie wojsko.
- Już pracują.
- To młodocianych przestępców.
- Też są.
- To gimnazjalistów.
- No mówiłem już, że młodociani przestępcy są zatrudnieni.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-06-08 o 12:01
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:04   #2665
JustPi
Rozeznanie

dziubek79, Vaniliova, AgaGuernsey dzięki dziewczyny
Kolina oszczędzaj się a po takiej akcji na szkole rodzenia też bym się wkurzyła
Agulabaar sen mega zakręcony

coś mi się dziś ciężko myśli....
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:06   #2666
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Eh.. chodzi mi głównie o to, ze liczę tak, jak liczy moja Pani doktor, wolę iść jej "tokiem myślenia", niż w trakcie rozmowy z nia przeliczać sobie w glowie o którym tygodniu ona mówi
Dajmy już spokój z tymi tygodniami, każda ma swój sposób i jego się trzyma, po co się tak zaglębiać
Mój też tak zapisuje ale patrząc w suwaczek wiem ile jest . Te liczenie tak na prawdę przydaje się przy siatkach centylowych jak chcesz sprawdzić czy maluszek mieści się w normie na dany tydzień. Tylko o to mi chodziło.

A to czy urodzisz w trakcie czy jak skończysz dany tydzień jest faktycznie bez różnicy . Każda z nas i tak urodzi jak maluch zechce wyjść (albo i nie zechce, więc lekarze pomogą ).
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2011-06-08, 12:09   #2667
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Hej Laseczki
Dopiero dorwałam się do kompa. Zaraz będe nadrabiać 5 stron

Ale, ze jak to naszą Zanke ?

A zapomniałam Wam wczoraj napisać, a właściwie dopytać..wczoraj wieczorem miałam galaretkę 'stamtąd' ale b. mało tak na opuszka. Biała galaretka, wcześniej miałam normalny śluz i się to wczoraj pojawiło. A potem w nocy znowu taka mała ilość. Myślicie, że coś się dzieje ? No i w nocy masakryczny ból okresowy tak przez 15 min.
mnie to sie wydaje że Ty sie jednak wciśniesz w kolejkę bez kolejki
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:12   #2668
wodaqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
Dobrze, że z capsem nie napisałaś, bo pomyślałabym że krzyczysz

Spojrzałam w swoje papiery i termin mam na 07.08.2011 r.
Chyba sobie wbiłam do głowy jakiś termin z usg poczatkowego
Jednakowoż, wg terminu mojej ostatniej miesiączki (31.10.10 r.) i długości trwania mojego cyklu (28 dni) mój ginekolog - nie żaden kalkulator czy inne magiczne urządzenie wyliczył mi termin właśnie na 07.08.2011 i idąc tym tropem zaczełam od 31.10.2010 r. przeliczać tygodnie na piechotę - przyjmując że 31.10.2010 r. byłam w pierwszym dniu i zarazem pierwszym tygodniu ciąży, to termin porodu kończacy się w ostatnim dniu 40 tygodnia mi pieknie wychodzi na 07.08.2011 r.

Każdy liczy jak umie, ja Cię chciałam pocieszyć, kiedy tak Ci gin nagadał że maluszek za mały, a wyszło jak wyszło.
wodaqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:14   #2669
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Wodaqua dobrze liczy. Ja jutro zaczynam 31 tydzień (nie dodaję tygodni), a termin mam na 18 sierpnia, więc jesteś tydzień do przodu.
nie bede sie klocic ale ja licze tak jak moj gin
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:15   #2670
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Każdy liczy jak umie
aż mi się mordka ucieszyła
Fajne stwierdzenie tak na koniec debaty o tygodniach
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości