|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Czerwiec szybko w dal odleci, na świat przyjdą nasze dzieci! |
|
9 | 13,24% |
| Porodówki coraz bliżej, na świat idą letnie dzidzie! |
|
4 | 5,88% |
| Czeka babcia, czeka dziadek, aż urodzi się nasz szkrabek. |
|
0 | 0% |
| W końcu brzuszki opadają, letnie dzieci się pojawiają. |
|
1 | 1,47% |
| Maluszku co siedzisz u mamy w brzuszku słyszysz co się tu dzieje świat na twym punkcie szaleje. |
|
3 | 4,41% |
| Jesteś już częścią mnie -choć nie ma jeszcze Cię, kontakt ze sobą mamy i mentalnie się wyczuwamy. |
|
1 | 1,47% |
| Czas w kolejce się ustawić i na poród się nastawić! Lipcówko-sierpniówki 2011. |
|
28 | 41,18% |
| Czopy wychodzą i maluchy się rodzą Wakacyjne mamusie 2011. |
|
1 | 1,47% |
| W kolejce na porodówkę się ustawiamy. W tej części zostaniemy mamusiami. |
|
1 | 1,47% |
| Brzuszki Nam opadają, dzieciątka Nasze powoli Nas witają.Lipiec/Sierpień 2011. |
|
0 | 0% |
| Mamo, mamo torbę spakuj, bo Ja już nie chcę być w dwupaku! - Lipiec/Sierpień 2011. |
|
14 | 20,59% |
| Czy córeczke czy synka na świat wydamy bedą z nas fajowe mamy. |
|
0 | 0% |
| Lipcowo sierpniowe dwupaki- akcja ROZPAKOWYWANIE oficjalnie rozpoczęta. |
|
6 | 8,82% |
| Głosujący: 68. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Halo halo jestem w drodze, już niebawem się urodzę. Lipiec-sierpień 2011
Cytat:
![]() No tak,doczytałam o Sweet. Mop super!!!Myję podłogi 3X dziennie. |
|
|
|
|
#2852 |
|
Wtajemniczenie
|
to jak owoce to dobrze ja to się musze powstrzymywać i zapijam się wodą a co do znieczulenia to zewnątzoponowe tak to się chyba nazywa to najlepiej zadzwonic do szpitala gdzie chcesz rodzić to Ci powiedzą ale głupi jaś to jest bezpłatny ale to da Ci ulgę tylko na chwilkę a między skurczami będziesz czuła się jak na haju leciutko w głowie się kręci i w ogóle dziwnie mało co pomaga
|
|
|
|
#2853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie, każda z nas ma inny próg bólu i inaczej wygląda poród więc teraz nie ma co decydować... Wiele kobiet rodzi bez znieczulenia bo po prostu w szpitalu nie ma takiej opcji i jakoś dają radę..... - ale dla mnie najgorsze jest to że w XXI wieku kobiety musza się tak męczyć i nie mają możliwości wyboru ![]() Ja też ambitnie podchodziłam do tematu że może się uda bez ale miałam ten komfort że wiedziałam że jak będzie ciężko to mam tę opcję..
|
|
#2854 |
|
Zakorzenienie
|
A kolega to kolega
|
#2855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekuje rowniez wszystkiem kolezankom za gratki odnosnie wczorajszej wizyty ostatnio mam malo czasu na wizaz, bo organizuje przeprowadzke-dzisiaj np narobilam sie jak osiol na nowym mieszkaniu-sprzatalam znaczy sie, jutro powtorka z rozrywki... no nie da sie szanowac, mimo tej skracajacej sie szyjki![]() kmat - wczoraj jakis pan w tv tlumaczyl, ze w PL nie ma powodow do paniki, bo nie ma tu zrodla zakazenia, a w tym lezy najwiekszy problem innych krajow. Takze mozna spokojnie wszystko jesc. Ja mu chce wierzyc ![]() Monia - bylam kiedys w Kanadzie i tam widzialam prawdziwe wieloryby na kazdym kroku uwierz mi, ze Ty kochana wygladasz przy tamtych ludziach jak hmm.. konik morskiZZO - czytalam kiedys bardoz madry artykul, taki naukowy na ten temat. Okazuje sie, ze ZZO wcale nie przedluza porodu, wrecz przeciwnie moze go skrocic, bo przestaje sie wydzielac adrenalina (wydzielana pod wplywem stresu spowodowanego bolem). Generalnie sa same plusy podawania tego znieczulenia, tylko szkopul lezy w tym co napisala wyzej youyou - odpowiednim czasie jego zastosowania. No i w glowach lekarzy i poloznych - na tzw Zachodzie to standard (i wcale wiecej CC nie ma), a u nas "widzimisie" rodzacej, bo przeciez w PL ignoruje sie bol na calego ("porod musi bolec" i inne takie hasla). Wiec lekarze i polozne powtarzaja jak mantre, ze ZZO jest "takie sobie" bo to bo tamto. A to sa stare nieaktualne bzdury. ZZO pomaga w bolu i tylko szkoda, ze jak rodzaca o nie prosi to w wiekszosci szpitali slyszy wykrety typu "och, wlasnie anestezjolog ma operacje/pojechal do domu", ech...
|
|
|
|
|
#2856 |
|
Wtajemniczenie
|
youyou
ja byłam taka przeciwna znieczuleniu że od razu powiedzialam polożnej że nie chcę tak się naczytałam a co do progu bólu to jak idę do stomatologa to zawsze ze znieczuleniem no chyba że idę na sprawdzenie a to też siedzę jak na szpilkach
|
|
|
|
#2857 |
|
Zakorzenienie
|
I zrobiona druga ściana tylko tapczanu jeszcze brakuje
|
|
|
|
#2858 |
|
Zakorzenienie
|
A co do warzyw i ich mycia. To ja np. pomidorów nigdy, ale to nigdy nie myłam przed jedzeniem. Poza tym teraz wypowiadała się jakaś babka z sanepidu i mówiła, że żeby tę bakterię wytępić z warzywka to trzeba ją trzymać około 40 min w wodzie o temp 60st, we wrzącej krócej. Więc co niby takie mycie da ?
|
#2859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() : pala:![]() za to że na kawe sie nie udalo nam umówić!!!ten chłopiec to jego ojciec z objawami zatrucia z Niemiec przyjechał. wieć sie zaraził. ja nie jem czegoś czego nie wiem skąd jest (czyli nie od znajomych czy rodziny) - ogórkow, sałaty czy pomidorów. ale jakby się zastanowić to jem codziennie truskawki i nic mi nie jest... |
|
|
|
|
#2860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
która myła podłogi 5x dziennie bo mama kupiła mop, ona taki szkrab mały latała z mopem po domu i wiecznie mówiła " ja śpiątam" No no no ![]() ZZO to jaki skrót w ogóle? wydawało mi się że są znieczulenia wewnątrz oponowe ale ten skrót mi do tego nie pasuje w ogóle... Ja nawet nie myślałam, czy ja chce czy nie chce... Agadus pamietam jak dali mi glupiego jasia na operacje to czekalam az bede miala gupawke ale niestety nic... tylko jak sie obudzilam po operacji ktora trwala nie cale 30 min pytałam lekarzy : dlaczego tylko 4 h spałam bo tak fajnie mi się spi
|
|
|
|
|
#2861 |
|
Wtajemniczenie
|
a ciekawa jestem czy dziewczyny które dopiero rodza swoje pierwsze dzieci to będą miały to co ja a mianowicie po porodzie to miałam jakąś manie i też się naczytałam sprawdzałam co godzinę czy Oliwka oddycha bo się naczytałam o smierci łóżeczkowej i miałam obsesję na punkcie głowy i uszu przekręcałam małą co godzine lub dwie żeby jej się głowa nie spłaszczyła i żeby uszy nie odstawały ale za to teraz ma ładna kształtną główkę
|
|
|
|
#2862 |
|
Zadomowienie
|
Mój bebzolek
![]() W odzianku i bez
|
#2863 |
|
Wtajemniczenie
|
brunetka ale ładnie to zrobiłaś a naklejka nie odchodzi od ściany bo ja się kiedyś też zastanawiałam zeby takie kupić ale bałam się że będzie odchodzić od ściany
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- no proszę jaki ładny |
|
|
|
#2864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znieczulenie zewnątrzoponowe ![]() Zmykam do spania bo jutro cały dzień poza domem... dobranoc!
|
|
|
#2865 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczoór
Zapomniałam napisac...Nerolka Izunia piękna,ciekawe czy jj sie włoski utrzymają??![]() Monia- ja też 80kg.... dla mnie to straszne,chociaż w poprzedniej ciąży skończyłam na 97kg...może tym razem nie będzie tak źle,tylko,że u mnie dopiero 31tc Co do znieczulenia przy porodzie,to po moim porodzie wiem,że gdybym tylko miała okazję to skorzystałabym ze znieczulenia.po co się męczyc,jak można potem wspominac o wiele milej ten czas.tam gdzie ja rodziłam nie było nawet opcji znieczulenia a tera zbędę miec znieczulonko napewno![]() ela_84,a możesz mi pokazac linka do takich pieluch,o których pisałaś? ![]() youyou- no właśnie też mi sie wydaje,że nie jest gotowa...ale ona już taka duża... kurde znam 1,5 roczniaki,które wołają siusiu...a córki rówieśnicy w nocy śpią bez pieluch... ale by to była dla mnie oszczędnosc jak by przestała siusiac w pieluchy... Monia- jak leżysz na boku to wogóle nie widac,że jesteś w ciąży...gdzie tenwieloryb? życzę miłego wieczoru |
|
|
|
#2866 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do znieczulenia ja mialam tak samo, w szpitalu, w ktorym rodzilam jest za darmo, ale szkopul w tym, ze nie zawsze anastezjolog jest dostepny. Rodzilam w nocy, wiec planowych operacji nie bylo i mi sie udalo. Dostalam przy 5 cm rozwarcia, mialam tylko jedna dawke, bo puscilo jak mialam 9 cm i wtedy juz mi nie powtarzali, zebym czula parte. Wiec mi tam zzo nic nie przedluzylo, a troche odpoczelam od tych skurczy. Teraz nie wiem jak to bedzie: gdzies slyszalam, ze jak sie mialo cc, to potem w razie nastepnego porodu sn znieczulenie odpada, bo wtedy podaje sie oksytocyne, wlasnie, zeby sie porod nie zatrzymal. A w porodzie sn po cc indukowanie porodu jest niebezpieczne. Ales Ty dziewczeca! Slicznie! Oj a ja strasznie nie lubie, nawet na takie przyjemnosci jak wakacje pakuje sie w ostatniej chwili... Nerolka alez Ty masz pamiec! Tyle zapamietac bez wielocytowania? Zdolniacha! Cytat:
Co do epidemii... ja nie szaleje, zwracam jedynie uwage, zeby warzywa byly polskie i je myje przed zjedzeniem. Pomidorow nie sparzam. ten chlopczyk, to zarazil sie od ojca, ktory przyjechal z Niemiec. Cytat:
Ania ja wlasnie widze u nas reklamy na slupach o tym dodatku, ale kurde jak na zlosc nie bedzie mnie w Karowie w sobote i mam zagwozdke kogo poprosic o kupno? Cytat:
Nerolka to zapraszam do mnie z tym mopem... nie mam wygorowanych zyczen, wystarczy jak raz przelecisz podlogi, a nie 3 Mam karmi w lodowce i ochote na nie, ale boje sie, ze bede latac do kibla w nocy czesciej niz zwykle, moze ktoras reflektuje? |
||||
|
|
|
#2867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
One nie są na takim śliskim papierze, tylko bardziej na matowym i rozciągliwym, nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam
|
|
|
|
|
#2868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a kiedy parapetówka?![]() a o ZZO bardzo dobrze piszesz.... uważam ,że nasz kraj to straszne zadupie, jesteśmy 1000lat za murzynami,kobiety są straszone znieczuleniem,które w wielu krajach wykonuje się standardowo. zadupie i tyle. ja jestem zwolennikiem ZZO, a przeciwnikiem cierpienia i poniżania podczas porodu... typu ;"czemu się Pani drze,poród musi bolec"!!!! Edytowane przez BABONIK Czas edycji: 2011-06-08 o 21:34 |
|
|
|
|
#2869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2870 |
|
Zadomowienie
|
AgaGuernsey-dobrze,że świecisz dobrym przykladem w sprawie ZZO
uważam,ze to bardzo pomaga kobietom.Teraz nawet u mnie w Bochni robią znieczulenie za darmo i jesli sobie tylko pacjentka życzy![]() Brunetka- bardzo bardzo bardzo śliczne te naklejki i pdoba mi się to niskie okno,zawsze mi się takie marzyły
|
|
|
|
#2871 | |
|
Wtajemniczenie
|
Slicznie sie one prezentuja na bialej scianie!
![]() Faaaajnyyyy! Cytat:
![]() A co do sikania... nie patrz na inne dzieci, Twoja pewnie co innego robila predzej... aczkolwiek teraz jak jest cieplo to jest dobra pora na nauke nocnikowania, bo maluch sie nie przeziebi jak bedzie latal mokry, no i ciuchy zesikane szybko schna. A jak ja sadzasz na nocnik, to siada, czy nie ma mowy? Jak nie chce nawet, to widocznie niegotowa. A jak siada, to ja bym pilnowala jej sikania i np co jakis czas (u nas jak zaczynalismy to bylo co pol godz., ale dziewczyny byly mlodsze) sama ja sadzala. Nie pytalam, czy chce, bo nawet jak chciala, to mowila nie, po czym niemal w tym samym czasie sikala. |
|
|
|
|
#2872 |
|
Rozeznanie
|
czy Wam tez tak czesto twardnieje brzuch?Bo nie wiem czy sie tym martwic..
![]() przepisik na chlebek juz kiedys podawalam, wychodzi pyszny ![]() kciuki sie przydadza..wiec dziekuje ![]() no piekny!
|
|
|
|
#2873 |
|
Wtajemniczenie
|
brunetka to chyba i ja sobie kupię a Ty to w sklepie kupiłaś czy na allegro?? bo widziałam podobne w baby fancie ale nie macałam ich ale jak mówisz że matowe to lepsze niż te śliskie
|
|
|
|
#2874 |
|
Zakorzenienie
|
No widzicie, a ja usłyszałam takie informacje o zzo, dlatego z niego zrezygnowałam
I nie wiadomo komu wierzyć... Jeszcze porozmawiam z moją położną, która będzie ze mną przy porodzie co ona o tym sądzi.---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Moniczka aaale brzuchol
|
|
|
|
#2875 | |
|
Zadomowienie
|
kalinkap13
AgaGuernsey agadus ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
|
|
#2876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z dworu wszystko widać co się dzieje w pokoju. Ale już mamy pomysł jak to zasłonić ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie sporadycznie... A jak u Ciebie z szyjka? Bo jak sie skraca, to niefajnie. |
|
|
|
|
#2878 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawa jestem jak tam oliweczka po szkole rodzenia ??
Dzis mialo byc o torbie do szpitala a ze bedziemy rodzily w tym szpitalu jesli zdazymy dojechac to moja ciekawosc jes podwojna
|
#2879 |
|
Wtajemniczenie
|
a w którym szpitalu chcesz rodzić ??
|
|
|
|
#2880 |
|
Zadomowienie
|
Na lubartowskiej bo z tamtad mam lekarza a moze cos slyszalas o tym szpitalu??
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.

uwierz mi, ze Ty kochana wygladasz przy tamtych ludziach jak hmm.. konik morski

I z dworu wszystko widać co się dzieje w pokoju. Ale już mamy pomysł jak to zasłonić