|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4081 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
no to ma³o, pó³ bu³ki, malenkie ziemniaczki? ma³y tost? porcje jak dla dziecka
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
|
|
#4083 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 571
|
Cytat:
dodam, ¿e nie chudne = dla mnie to u, tak jak napisa³am. |
|
|
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
a mniej wiêcej kalorycznie wiesz ile zjadasz ?
|
|
#4085 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
U:
1¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków ¿ytnich (nie wiem jak to nazwaæ, ¿ytnianka?.. ) z po³ow± ogromnej pomarañczy, jogurtem naturalnym, rodzynkami, miodem, cynamonem i paskiem gorzkiej czekolady2¶niadanie: dwie kromki razowca; jedna z mas³em, wêdlin± z indyka, pomidorem i ogórkiem zielonym (polskim ), druga z mas³em orzechowym; miseczka truskawek z serkiem wiejskim i miodem; szklanka ¶wie¿ego soku z marchwiobiad: talerz zupy grochowej z grzankami razowymi podwieczorek: miseczka truskawek i wi¶ni z jogurtem naturalnym, polanych gorzk± czekolad± z wodnej k±pieli kolacja: omlet pe³noziarnisty z dwóch jaj z wêdlin± z indyka, papryk±, ketchupem i zio³ami
|
#4086 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
S³odkie <?> Peee ...
¦. 2 porzadne garsci musli ( nestle z granala i orzechami ) z odrobina slonecznika i amarantusa z calym jogurtem naturalna rozkosz + herbata owocowa II¦. a) bulka grachamka (90g) z maslem, salata, szynka drobiowa, ogorkiem + jogurt pitny malinowy z biedronki (330ml) b) kinder mleczna czekolada + jablko O. micha "ch³opska" (czyli mega du¿a) zupy warzywnej (kalafior, kalarepa ziemniaki itd...) + duza drozdzówka z morelami (mega s³odka bo bylo duzo lukru) P. duza miska truskawek polanych calym serkiem Danio i posypana slonecznikiem K. 3 kromki chleba z ziarnami + mala kromka z poczatku: wszystkie z maslem,salata, pomidorem i rzodkiewka. Jedna z szynka drobiowa. Jedna z szynka i camenbertem. Jedna z serkiem zoltym topionym hochland + garstka slonecznika + herbata zwykla
wzrost 167, waga - zbyt niska "Anoreksja nigdy nie bêdzie m± przyjació³k±, poniewa¿ nie zwyk³am wchodziæ w relacje z jednostkami chorobowymi (za bardzo zagra¿a memu ¿yciu). . . WALKA " Edytowane przez Agashia Czas edycji: 2011-06-14 o 20:46 |
|
|
|
#4087 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 571
|
Cytat:
metabolizm s³aby + zero sportu... w sumie jem tyle, ¿e wiecej bym nie zmiescila, kcal ZUPE£NIE nie licze, jem zdrowo raczej (no troche duzo nabia³u, ale zero cukru, bialej maki, gotowych syfów = sosów knor etc) i na luzie = chce mi sie orzechów to jem ile chce, nie bawie sie w wazenie. a tak na oko ile tam jest kcal? i co, proponujecie dodawac zarcia mimo braku ochoty na wiecej zarcia? |
|
|
|
|
#4088 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 676
|
Utrzymanie:
1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, jogurt naturalny 180g wymieszany z cynamonem, wkrojony banan, starta kostka gorzkiej czekolady, ³ycha p³atków migda³owych, ³ycha suszonej ¿urawiny, ³y¿eczka miodu) 2. Bu³ka wieloziarnista z margaryn±, sa³at±, polêdwic± sopock± drobiow± i ogórkiem; jab³ko 3. 2 z³o¿one kromki chleba s³onecznikowego z mas³em orzechowym i d¿emem niskos³odzonym o smaku owoców le¶nych; ro¿ek Algidy ¶mietankowa czekolada 4. M³ode ziemniaczki z koperkiem; filet z jakiej¶ ryby ; micha sa³aty ze ¶mietan± 5. Serek wiejski 200g z wkrojonym ca³ym pomidorem, dwiema gigantycznymi rzodkiewkami i du¿± ilo¶ci± szczypiorku; 4 malutkie marchewki, gar¶æ truskawek (nie da³am rady ju¿ wcisn±æ ¿adnej kanapki ) Bardzo proszê o ocenkê.
|
#4089 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 690
|
cze¶æ dziewczyny, jestem tu po raz pierwszy (w sensie pisze, bo przegl±dam od d³u¿szego czasu
) mog³aby która¶ z was oceniæ moje R ![]() dzisiaj: I-trzy kromki razowego chleba z ziarnami , na ka¿dy - plaster szynki, gruby plaster pomidora i po dwa grube plastry ogórka,; banan II-magnum podwójnie czekoladowe (wiem ¿e lody to nie posi³ek, ale by³am dzisiaj na wyje¼dzie i nie mia³am kiedy zje¶æ) III- pó³ gotowanej piersi z kurczaka, 2 ³y¿ki ziemniaków gotowanych, pó³ du¿ego kalafiora podsma¿onego z bu³k± na oliwie (mo¿na na R je¶æ kalafiora? bo takiego zasma¿anego to chyba nie bardzo?) IV - sa³atka - 2 jajka, trochê kalafiora (gotowany), zielenina V - du¿y serek wiejski, du¿y ca³y ogórek szklarniowy (lub pomidor, lub pó³ na pó³ - jeszcze nie wiem) wczoraj I - dwie kromki razowego chleba z ziarnami , na ka¿dy - plaster szynki, du¿y pomidor z cebulk± i zio³ami II - kromka razowca, tym razem z szynk± i ogórkiem III - 1/2 woreczka ryzu, du¿a porcja gulaszu w sosie, sa³atka ogórek-papryka ze s³oiczka (domowa) IV - wie¶niak , dwa plastry szynkowej, (nie mialam ochoty na warzywa) V- 3 jajka faszerowane sa³atk± z pstr±ga wêdzonego (pstr±g, ¿ó³tka, ogórek kiszony, zielenina, odrobina majonezu ¿eby ''siê trzyma³o'') wiem ¿e nie ma nnkt ale ja nie lubiê orzechów ani rodzynek co mog³abym zamiast nich je¶æ...?ogólnie bardzo ¼le jest?
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-06-14 o 20:46 |
|
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 439
|
U.
- p³atki owsiane i jêczmienne na mleku, z truskawkami i mas³em orzechowym; kawa z mlekiem - sa³atka - roszponka, endywia, radicchio rosso, oliwki czarne & zielone, papryka ¿ó³ta, zielona, ca³a kula mozzarelli, pomidorki cherry, zio³a, oliwa; - pe³na spora miseczka lodów pomarañczowych i bakaliowych; - grahamka z twaro¿kiem naturalnym, pomidorem, koperkiem i ca³ym jajkiem.
|
|
#4091 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 370
|
P:
¦niadanie: 2 porz±dne gar¶ci domowego musli (p³atki owsiane, orzechy laskowe, w³oskie, migda³y, rodzynki, ¿urawina, suszone banany) z serkiem homogenizowanym naturalnym i wkrojonymi truskawkami; truskawki 2 ¶niadanie /szko³a/: du¿a bu³a pszenna z mas³em, twarogiem pó³t³ustym, ogórkiem, papryk±, cebul± i bazyli± obiad: zupa pomidorowa zabielana z makaronem deser: kilka domowych pierniczków w lukrze podwieczorek: pude³ko litrowe lodów czekoladowych jedzonych na spó³ê z kole¿ank±, trochê truskawek i czere¶ni kolacja: 3 kromki razowca z mas³em: - sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem, pomidorem i cebul± - almette ze szczypiorkiem, ogórkiem, papryk± - twarogiem pó³t³ustym, ogórkiem i cebul± |
|
|
|
#4092 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
Nie mam juz nic do dodania, zgadzam sie z dziewczynami ![]() Pisz±c pancakes wszyscy wiedz± o co chodzi, a czytajac 'grube nale¶niki' na pewno nie pomyslalabym o tym samym Nie rpzesadzajmy z tym spolszczaniem, taka nazwa potrawy, ot co
|
|
|
|
|
#4093 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
To moje czesto krytykowane R jest o niebo lepsze od Twojego U |
|
|
|
|
#4094 | |
|
Rozeznanie
|
No i przy okazji dzisiejsze jedzonko na P do wgl±du przez kogos - bardzo prosze o zerkniêcie
![]() I duzy rogal pszenny - pó³ z wedlin±, twaro¿kiem, ogórkiem, rzodkiewk± i rukol±, pó³ z mas³em orzechowym + tost z du¿± ilo¶cia zóltego sera, posypany ¶wiezymi ziolami II jogurt pitny owoce le¶ne z wsypanymi p³atkami orkiszowymi, otrêbami z ¿urawin± + solidna porcja sa³atki owocowej z pomaranczy, jab³ka, ananasa, arbuza, nektarynek, liczi i pomelo z duz± iloscia siekanych orzechów brazylijskich III miseczka zupy jarzynowej + curry z kurczakiem z kuskusem IV troche truskawek podjadanych co chwile, az w koncu zrobilam sobie koktajl sporo suszonych fig, 2 ciastka LuGo kakaoweV salatka z kurczakiem, rukol±, zielonym groszkiem, kukurydz± i kie³kami z pe³noziarnistymi grzankami i ostrym sosem chili ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-06-14 o 21:46 |
|
|
|
|
#4095 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
a tak przy okazji raz jeszcze prosze o wzglad do mojego jadlospisu
|
|
|
|
#4096 | ||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
![]() Bo wiesz, jad³o bardzo ³adne, jako¶ciowo, ilo¶ciowo i smakowo, ale te t³uszcze by siê jeszcze przyda³y, ¿eby okres odzyskaæ ![]() Cytat:
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-06-14 o 21:53 |
||
|
|
|
#4097 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Do obiadu porcje spooore, jak to pani endo mi powiedziala 'ma byc jak dla smoka' wiec sie staram stosowac Racja do podwieczorku mogly wpasc orzechy ale jakos taka zabiegana bylam i nawet nie myslalam o jedzeniu. Kolacja tez jak dla smoka ![]() Ogolnie to tyje ale bardzo, bardzo powoli. Jem du¿o, wiecej juz czasem po prostu fizycznie nie dam rady wcisn±æ, a waga uparcie pnie siê w górê z predkosci± slimaka -.- Nie wiem co jest ale juz mnie to denerwuje. W czwartek mam wizyte wiec omówie z lekark± ta sprawê. Ehh. Boje sie ze jak w koncu dobijê do ustalonej wagi i zacznê je¶c normalnie to w mig wszystko poleci w dó³ :/ Jedyne pocieszenie to ze to dobry czas na przeró¿ne eksperymenty kulinarne
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-06-14 o 22:02 |
|
|
|
|
#4098 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4099 |
|
Rozeznanie
|
niby wiem, ale nigdy nie lubilam masla, od ma³ego Teraz, jak jestem na P, wiem ze musi cos byc wiec czasem leci maslo a tak to awokado, tez tluste i chyba moze byc w zastepstwie? Czesto robie tez grzanki z oliw± itp
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-06-14 o 22:13 |
|
|
|
#4100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4101 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
Cytat:
oczywiscie jak te porcje by³y w miarê a nie garstka b±d¼ te¿ 3³y¿ki.---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
zdrowa jestem a waga NIC![]() jak mozna na czyms takim nie tyc co ja jem to nie wiem ![]() waze ca³e 47
|
|
|
#4102 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
bardzo proszê o zerkniêcie bo chyba dzi¶ polecia³am..
![]() mia³o byæ U; ale mam taki ogromny apetyt ¿e...no raczej tyje.;/ I.owsianka(4³ p³,2³otr±b) na mleku(pó³ szkl) z po³ow± wiejskiego,po³ow± banana,truskawkami i 2³ychy domowego mas³a orzechowego; II.opakowanie mieszanki pestek s³onecznika,dyni i p³atków migda³owych (z biedry 90g, ale rodzynki wszystkie wyjad³a kole¿anka) i reszta wiejskiego z reszt± banana,czere¶niami,i kilkoma truskaweczkami ; III.udko z kurczaka z rosou, makaron orkiszowy w sosie pomidorowo-serowym (domowym du¿o sera i trochê ¶mietany 12% i nie wiem co, nie ja robi³am) kapusta z marchwi±,koprem m³odym, olejem z pestek deser;du¿y lód "amerykañski" w polewie czekoladowej z kawa³ami orzeszków IV.puszka makreli wsw, dwie kromki ciê¿kiego razowca z folii (pierwszy raz w ¿yciu jad³am, nie smakuje mi, jest za mokry, zbyt zbity i fuj, ale kompletnie nic innego nie kupi³am na kolacjê;/) posmarowane mas³em,plastrem sera ¿ó³tego,papryk±,i na ka¿dej po jednym jajcu+szczypior/koperek m³ody; teraz zaliczy³am zwód mi³osny i pocieszy³am siê 5? pieguskami czekoladowymi bardzo ¼le? +woda i du¿o herbaty. a i 3kawy;/
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-06-14 o 22:50 |
|
|
|
#4103 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 192
|
P?
I. owsianka - 3 ³y¿ki owsianych podpra¿one na suchej patelni, jogurt naturalny, ok. 200g truskawek, kilka orzechów w³oskich; inka czekoladowa z dolanym mlekiem II: kajzerka z p³ask± ³y¿eczk± mas³a, ¿ó³tym serem, sa³at±, ogórkiem, rzodkiewk±; buteleczka (250ml) Vitaminki (sok przecierowy, jak kubu¶) III: ok. 1/3 woreczka br±zowego ry¿u, bitki schabowe, surówka z marchewki IV. ok. 250g truskawek z bit± ¶mietan± V. Sa³atka - ok. 50g fety, miks sa³at, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka, kukurydza i czerwona fasola z puszki; kromka (taka ja wiem, z 30g?) razowca z mas³em i polêdwic± sopock± i pomidorem czy to nie wygl±da trochê jak u?
|
|
|
|
#4104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hahaha no moze jestes tak uwarunkowana genetycznie i juz?
|
|
|
|
|
#4106 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 996
|
Cytat:
![]() spróbuj mo¿e wiêcej orzechów, o ile nie masz ¿adnych nieprzyjemnych dolegliwo¶ci, powinny ³adnie podbic kaloryczno¶c |
|
|
|
|
#4107 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4108 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 192
|
emelie, dziêkujê
![]() normalnie jadam jeszcze zupy, ale w tym tygodniu nie ma w domu mamy i jest jak jest ![]() W³a¶nie na takim jad³ospisie stojê w miejscu, a ostatnio nawet troszkê schud³am, co mnie dziwi, bo wydaje mi siê, ¿e je¶li chodzi o ilo¶æ, nie jest redukcyjnie... poppy seed, chyba masz racjê z tymi orzechami, przynajmniej s± warto¶ciowe, a bez sensu wydaje mi siê zapychanie ton± pieczywa... i mo¿e do sa³atki dodam oliwê. powiedzcie mi, jak siê je awokado? Tyle s³ysza³am o jego zaletach, a nawet nie wiem jak smakuje... Smaruje siê nim kanapki jak mas³em, czy jak to jest? |
|
|
|
#4109 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
U.
1¶n - owsianka - szklanka mleka, dwie ³y¿ki owsianych, dwie orkiszowych, gar¶æ orzechów, dwie ³y¿ki mleka sojowego w proszku. kromka ¿ytniego razowego z mas³em orzechowym. 2¶n - kawa z mlekiem, miseczka truskawek i ki¶æ czerwonych winogron. 3¶n - dwa szasz³yki z wêdzonego ³ososia - ³oso¶, papryka konserwowa, korniszon, marynowana cukinia. obiad - du¿y filet z soli zapiekany z mas³em czosnkowym i przyprawami, surówki - z kapusty pekiñskiej, z kapusty kiszonej i z pora. kolacja - 0.5 l ma¶lanki naturalnej. 1,5 l wody, herbata, o.5 l coli light, kawa. duuu¿o spacerowania po pla¿y.
|
#4110 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
prowadzisz ¶wietnego bloga z fajnymi potrawami, ciachami, a jad³o redukcyjne jak by³o, takie jest. Moje dzisiejsze U: 1. owsianka z serkiem wiejskim, marchewk±, orzechami w³oskimi, rodzynkami i przypraw± korzenn±. 2. bu³ka ciemna s³onecznikowa z mas³em orzechowym homemade. 3. ok. 2/3 woreczka kaszy gryczanej z gulaszem drobiowym (miêso z udka kurczaka i cukinia) oraz startym parmezanem. 40 minut basenu 4. koktajl bananowo-truskawkowy na mleku 1,5%. 5. 2 kromki pumpernikla z mas³em na pó³: 1/2 z kie³bas± krakowsk± i papryk± 1/2 z polêdwic± sopock± i sa³at± 1/2 z salami 1/2 z 2 paluszkami surimi po: 2 marchewki, herbata owocowa. ?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-06-14 o 23:45 |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.

no to ma³o, pó³ bu³ki, malenkie ziemniaczki? ma³y tost? porcje jak dla dziecka

) z po³ow± ogromnej pomarañczy, jogurtem naturalnym, rodzynkami, miodem, cynamonem i paskiem gorzkiej czekolady
), druga z mas³em orzechowym; miseczka truskawek z serkiem wiejskim i miodem; szklanka ¶wie¿ego soku z marchwi

; micha sa³aty ze ¶mietan± 
)