|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
7 | 17,07% |
| Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
|
1 | 2,44% |
| Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
|
6 | 14,63% |
| Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
|
27 | 65,85% |
| Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
Cytat:
edit: moze podpytaj jeszcze pediatre bo czasem wystarczy tylko lekka stymulacja dziecka i wszystko sie wyrównuje ,zobacze czy w ksiazce zawitkowskiego nie ma nic na ten temat ![]() Cytat:
![]() a w h&m już są, w RE od dzisiaj, zara od 24 Cytat:
![]() Wanilko Nadunia chyba będzie modelką,ślicznie pozuje! Kasiunia - fajny mały !! witaj---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- a my dzisiaj konczymy 15 tyg..teraz mi sie przypomnialo mielismy isc na spacer i poszlismy...do drugiego pokoju spać ![]() zaraz karmienie i wyruszamy
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Milego spacerku u nas szaro i ponuro i leje wiec raczej niogdzie nie idziemy;p zreszta Lena ma katar.
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-06-17 o 16:47 |
|
|
|
|
#3243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jak będziesz miała chwilkę bedę wdzieczna za jakieś info jak masz tą książke zapytam na pewno pediatry o to jeszcze raz, nie wiem w takim razie czy nie pojde w przyszłym tyg do niej. mam nadzieję że nie poszła jeszcze na urlop bo miała iść w czerwcu ![]() muszę poczytać na necie o tym. |
|
|
|
|
#3244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale ma ta na reku taka wypukla faldke jak zegarek? |
|
|
|
|
#3245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- kurcze ... dziewczyny ja zakręcona jestem ... dzisiaj sobie pomyślałam, że trzeba by zrobić większe zakupy ubraniowe dla siebie i małej, i pomyślałam że najlepiej pojechać do jakiegoś CH tylko, ze dla mnie to jest wyprawa, bo mam 100 km do dużego miasta ![]() ale jak sobie pomyślę, że musiałabym mała zostawić na prawie cały dzień to mi tak jakoś dziwnie
|
|
#3246 |
|
Wtajemniczenie
|
Castia moj Olek patrzy sie tylko na prawa strone i wszystko robi prawa raczka i nozka i moja lekarka kazala mi cwiczyc z nim, np ukladac zabawki po lewej, zastawiac poduszkami prawa strone, ustawiac hustawke lewa strona do swiatla i klasc na lewym boczku, sprobuj i Ty najpierw
|
|
|
|
#3247 |
|
Wtajemniczenie
|
znudziło mu się, więc go wzięłam do chusty i zasnął, także może uda mi się jednak zrobić obiad, bo ostatnio to mąż gotuje (musi, inaczej nic by nie zjadł...
)ego, jak ma zgiętą rączkę to widać fałdkę w tym miejscu, gdzie zegarek się nosi, bo to chyba nie przy wyprostowanych rękach ma być? ale nie wydaje mi się, żeby był specjalnie "opasłym" bobasem fałdki mają chyba wszystkie dzieci
Edytowane przez prunelle Czas edycji: 2011-06-17 o 17:18 |
|
|
|
#3248 | ||
|
Zadomowienie
|
ego iweczka, prunelle dziękuje i mam nadzieje że jutro będę się lepiej czuć
Kasiunia bąbelek śliczny z tą czuprynką pasowałby do Lenki od Tajki ego ego czas pobuszować po allegro i kupić leżaczek, właśnie miałam pisać żebyś poszukała kluczy w najmniej spodziewanym miejscu i doczytałam że znalazłaś, że tak powiem ty ofiaro ![]() Cytat:
castia dziękujemy nos mam czerwony jak klaun w cyrku i jak ja się pokaże na weselu tajka castia NAdia też ma lewą stronę sprawniejszą, czyżby nam rosły leworęczne dziewuchy ![]() a na tym zdjęciu co ostatnio dodałam Nadia ma zegarki bo nie wiem czy to o to chodzi ?? montii Nadia zgapiła od Fabianka jak znajdziesz coś w Zawitkowskim na temat jednej strony silniejszej to pliiis opisz co można z tym zrobić Cytat:
|
|
#3249 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Not o masz rzeczywiście bardzo daleko, mi by się chyba nie chciało Cytat:
Mata szybko wyschła, wiec położyłam na nią Nadię i się jej spodobało. Tak bardzo, ze gdy ja ściągałam, to złapała z całej siły słoneczko i podniosłam ją razem z matą ![]() Nadia z ukochanym misiem, na macie i dzisiejsze ćwiczenia na brzuszku.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-22 o 11:16 |
|||
|
|
|
#3250 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kurde mojemu się to jeszcze nie udało, w ogóle nie łapie, o co z tym panelem chodzi |
|
|
|
|
#3251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3252 | |
|
Zakorzenienie
|
Idalka przysypia właśnie
![]() a spała do 16:20 ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
moja kopię jak szalona ![]() uwielabiam wtedy na nią patrzeć
|
|
#3253 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ooo a skąd jesteś? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A i mamy taką samą matę ![]() Wysłałam tż z Młodym na spacer a ja popijam karmi, choć miałam się prasowaniem zająć
|
|||||
|
|
|
#3254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Nadia ma tak w kratkę, dzień śpiocha, potem cały dzień nie śpi i w kolko Macieju. Fajna ta mata jest, tak się zaklinałam, ze nie będę tych wszystkich karuzelek i innych edukacyjnych zabawek kupować no i gucio
|
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
Co to jest "CK" ??
![]() Cytat:
oo to podobnie jak my, chyba się w końcu zdecydujemy zrobić chrzciny 16 lipca ale jak sobie pomyśle o imprezie na 25 osób plus 11 dzieci to ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Czy wasze dzieciaczki interesują bardziej jakieś konkretne piosenki?
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej lubi Dorotkę i piosenkę od Muminków. Zauważyłam, ze podoba jej się powtarzanie sylab w stylu papapa, mamama itp.
|
|
#3257 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Iza moja uwielbia Panie Janie
|
|
#3258 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dawid to jak nie ma w ciągu dnia 3 drzemek to jest wieczorem nie do zniesienia. Śpi 2 razy po 2-2,5 godz. i potem na spacerze jeszcze. A czasem to i koło 19 zdarzy mu się drzemnąć na pół godzinki ![]() Cytat:
![]() U nas na chrzcinach tylko 13 osób dorosłych i dwoje dzieci, więc nie ma tragedii, ale ja nie chce w mieszkaniu robić mój tż znów nie chce w lokalu i nie wiem co to ostatecznie będzie.
|
||
|
|
|
#3259 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Wam
Sliczne te wasze maluchy na fotkach Jak tak was czytam to, az troszke przykro mi sie robi, ze nie jestem w PL Opieka medyczna nad maluszkami jest tam chyba o wiele lepsza. Gdybym Was nie czytala oraz nie szperala na necie to pewnie pojecia bym nie miala czy moje dziecko prawidlowo sie rozwija. Wczoraj bylam z mala u pielegniarki srodowiskowej no i oczywiscie zero pytan o cokolwiek ![]() A jak ja o cos zapytam, to oczywiscie jedna odpowiedz "to normalne" i niczym mam sie nie przejmowac, koszmar mowie Wam ![]() A moja mala dzis normalnie masakra, caly dzien marudzi i poplakuje. Normalnie nie da sie wyrobic Jestem wykonczona.....
|
#3260 | |||
|
Zakorzenienie
|
diatoma twoja teściowa to widzę taka super jak moja
![]() Cytat:
![]() Wanilka kuruj się słońce Cytat:
no póki co sam nie umie się z nią odnaleźć ale jak gadam nia do niego to się cieszy ![]() Cytat:
ja ostatnio kluczyki do auta w sklepie zostawiłam na ladzie
|
|
#3261 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak pijecie Karmi to całe 0,5l czy tylko np. szklanke? Po wieczornym karmieniu tak?
|
|
|
|
#3262 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Czarna, super że bioderka ok a wózek kupiony Aja, nieciekawie... Przydałoby się jednak za to wziąść ![]() Bosti, dwa lata temu mój Aleks urodził się w zagrażającej zamartwicy, dwukrotnie owinięty pępowiną wokół szyi, siny czyli lekko niedotleniony. Był maleńki, drobny i bardzo słabiutki. Od początku wygięty jak rogalik, z główką zawsze w jedną stronę. Na brzuszku leżał jak żaba, praktycznie nie podnosił główki. Poprosiłam o skierowanie na rehabilitację, lekarz stwierdził osłabione napięcie, problemy z podnoszeniem, asymetrię. Zalecił ćwiczenia metodą Wojty, próbowałam robić ale mały strasznie płakał a ja kiepsko sobie z tym radziłam. Zaczęłam go kłaść jak najczęsciej na brzuszek, i w sumie tyle. Byłam na 3 wizytach co miesiąc, na każdej rehabilitant stwierdzał kolejne problemy choć mały powolutku robił postępy. Poszłam do neurologa...lekarz stwierdził że mały będzie się rozwijał w swoim tempie i niepotrzebna mu rehabilitacja. Do ukończenia 9 miesięcy moje dziecko nauczyło się raptem obracania na brzuszku w obie strony, inne dzieci już zaczynały wtedy chodzić...W 10 miesiącu życia Aleks zaczął pełzać, siadać, wstawać, raczkować. Miesiąc później chodził trzymając się mebli ale sam dopiero w 14. Miesiąc temu skończył 2 lata, jest megaenergicznym maluchem, biega jak wściekły, gada jak nakręcony, jest bystry i inteligentny. Kiedy się urodził, był maleństwem zwiniętym w rogalik...Anika w swoim tempie nauczy się wszystkiego ![]() Monti, mały siłacz Kasiuni_a, witaj krajanko Sliczny synek ![]() Wanilia, kuruj się |
|
|
|
#3263 |
|
Zadomowienie
|
przepraszam, że pisze tak bezosobowo, ale wchodze tylko chwilami i doczytuje, któraś z was napisala ze moze leworeczne dzieci beda
moze komus to pomoze co napisze, nam rehabilitantka tlumaczyla ze do roku czasu dziecko ma robic wszytsko tak samo obiema stronami, musi byc oburęczne! bo wtedy prawidlowo dojrzewa mózg nasz Emilka caly czas trzymala glowke na prawa strone, lekarz nam kazal wlasnie wszystko dawac jej po lewej a prawa zaslaniac (tzn nic ciekawego zeby nie bylo), i to niestety nie byl dobry pomysl bo nam sie przestawila na lewa strone ![]() ponoc najlepje wszystko robic nazamiennie, raz prawa raz lewa strona, dlatego ja mala zamieniam co 2-3 dni w lozeczku stronami bo wtedy jak ja podnosze robie to raz na prawa raz na lewa reke, tak samo ona sama reaguje, jest zainteresowana glosami i tym co sie w pokoju dzieje a i nie zwrocilam uwagi na wasze zdjecia pociesz w lozeczkach, mi np nikt wczesniej tego nie mowil, a sama jakos niedoczytalam karuzena przy lozeczku musi tak byc zawieszona, zeby zabawki najblizej dziecka byly w okolicy jego pepka, nigdy glowy, bo dziecko wtedy zadziera za bardzo glowe do gory, co nie zawsze jest dobre, bo co innego trzymanie ladnie glowki na brzuszku a co innego zadzieranie jak lezy na plecach mnie juz brzuch zaczyna bolec, w poniedzialek znowu szpital co prawda tylko na badania ale 3 dni na pewno bedziemy
|
#3264 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Świat robi się zbyt ciekawy, żeby spać.Cytat:
gosikk- moja tez była niedotleniona, bo za długo siedziała w kanale rodnym, wiec pocieszyla mnie Twoja historia
|
|
#3265 | |||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Castia;27576197]osz kurczę to mnie zmartwiłaś
ja mówiłam ostatnio na szczepieniu że wydaje mi się że lewą stronę ma mocniejszą ale pediatra popatrzyła, poprzękrecała ją na rózne strony, trochę takich wygibasów porobiła i stwierdziła że jest ok![]() a skierowanie do neurologa dostałaś od pediatry? poobesrwuje Malwinkę teraz uważniej. ona prawą stronę też ma zwinną, ale zauważyłam właśnie że wszystko lewe ma sprytniejsze hmmm ![]() ![]() dałaś mi teraz do myślenia ![]() Malwik na drugiej szczepionce ważyła 5800 a teraz nie wiem, jutro będzie się z tatusiem ważyć![]() dzieki. będę obserwować. w domu mówią że przesadzam no ale ja tam wiem lepiej i takich rzeczy jakby co nie można lekcewazyć ![]() QUOTE] castia, my dostałysmy odrazu skierowanie do rehabilitanta oczywiscie chodzimy prywatnie, bo na fundusz dostałybysmy sie za ok.2-3 m-ce takie są kolejki ![]() w poniedziałek znowu mamy spotkanie i zobaczymy co Nam powie Cytat:
![]() jejjjjj mała mi strasznie marudzi ![]() może to po szczepionce ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3266 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dobrze wiedziećmy na pewno w lokalu, nie przeżyłabym takiego armagedonu w domu ![]() Cytat:
w rodzinie tż z 5 maluchów 3 chodzą na rehabilitację ![]() ale generalnie taka rehabilitacja na pewno nie zaszkodzi, dzieci potem są ponoć bardzo sprawne a lepsza zbędna rehabilitacja niż zaniedbanie
|
|
#3267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rehabilitacji to się zgodzę, tylko warto tez wiedzieć, ze skierowania na rehabilitacje są teraz powszechne i nie muszą oznaczać jakiegoś poważnego zaburzenia, wtedy człowiek nie ma aż tyle stresu
|
|
#3268 |
|
Zakorzenienie
|
Jak co roku w wakacje Kaśka musiała coś sobie zrobić.
Dziś POŁKNĘŁA METALOWĄ KULKĘ!!!!!!!!!!1 Tż siedzi z nią na pogotowiu. Kulka wielkości paznokcia od kciuka.
|
|
|
|
#3269 |
|
Zakorzenienie
|
Mała usypia w łózeczku. W dzien jak zwykle troche marudna, zaczynam tracic nadzieje, ze to gorszy dzien albo skok- mam po prostu niegrzeczne dziecko
![]() Stwierdzilam, ze musze ja usypiac ok. 17, bo inaczej w porze kapieli jest nie do zniesienia, i podczas kapieli tez ![]() dzis pospala do ok 18 i bylo ok. ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Czaję się na allegro na pieska i lalę Lamaze
Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2011-06-17 o 20:39 |
|
|
|
#3270 | ||
|
Zakorzenienie
|
ja dostałam na chrzciny tak to bym nie kupiła - bo leży w nim max 30 min za cały dzień
Cytat:
jak to słyszy to odrazu fika nóżkami... wiem mogłam mu Chopina puszczac albo chociaż RHCP Cytat:
Ale macie cudo dzieciaczki takie czarnulki - mój to albinos przy nich a teraz jak trochę się opalił /w cieniu/ to aż srebrne ma te włosiary ja małemu dziś kupiłam tez jakąs małpkę zawieszkę do wózka - i co - tak fikał nogami i gadał, że z wrażenie przesikał pampka i materacyk w wózku
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2011-06-17 o 20:52 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przydałoby się jednak za to wziąść