Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-23, 20:40   #3541
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość

sliczna maluchna
a ty sexi mamaa
przymierzalam ta kiecke na chrzciny, ale wyglaalam w niej jak czolg
dzięki

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Bassienka Twoja Olinka jest przecudna. Sliczne ma oczeta

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość

Słuchajcie, wczoraj na moim osiedlu porwano dziecko! Ok. 3 letniego chłopczyka, jego mamę pobito i okradziono. Jakiś facet w kominiarce Mnóstwo policji było, psy tropiące. Normalnie strach dzieci na dwór teraz wypuszczać. Dopóki nie wyjaśni się dlaczego do tego doszło, czy porwanie na handel (choć 3 letnie dziecko chyba trochę za duże), czy może na zlecenie ojca dziecka (bo przecież sie słyszy o takich sytuacjach, tylko po co miałby jeszcze okradać matkę) to z całą pewnością swojego syna na dwór samego nie puszczę. A jak tu z wózkiem chodzi po ulicy? Strach! Próbowałam coś w necie znaleźć na ten temat, ale na razie nic nie piszą.
Ale historia!! Mam nadzieję, ze udało sie znaleźć tego chłopczyka....

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Zytus Edzik przybrał 1kg w miesiąc Więc spokojnie, jest tylko dolna granica, górnej z tego, co wiem, nie ma

Nie cierpię mojego tż
10 minut z Edzikiem i już mu nie pasuje, bo "on musi pracować".
No BEZ KITU!!
I tekst "o, chcesz spać, to musimy mamie Cię oddać".
Ja pier... 10 minut go zbawi z tą pracą?? Poza tym, on chyba też może go uśpić, tak? To nie moja wina, że miał pracować wczoraj i dziś rano, a wziął się za to o 11

No, więc jesteśmy na działce, ale ja chyba tż tu zostawię i wrócę z małym do Warszawy, bo nie wyrobię z nim przez 4 dni
Nic tylko się kłócimy
podział obowiązków musi być, przecież to jest WASZ syn, a nie tylko TWÓJ...

Cytat:
Kochane jestescie wszystkie bez wyjatku!
Podnosicie na duchu jak malo kto

Bylam u lekarza nic mi nie powiedzial, ale stwierdzil ze to raczej nie grzybica. Widocznie mam extremalnie wrazliwe sutki. A ten piekacy bol po karmieniu to podobno tak sie czasem zdarza... mam sie znowu skontaktowac z health visitor i ona powinna mi pomoc... no zobaczymy.
Ja po pierwszej ciazy miałam takie wrażliwe sutki, tak jak piszecie wycierajac sie ręcznikiem musiałam omijać brodawki, a potem nawet jak skończylam karmić, to jakaś taka nadwrazliwosc została. A teraz przy drugim dziecku już było OK Tylko przez pierwszych kilka dni, zanim sie brodawki nie przyzwyczaiły było troszkę bólu.

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
a zapomnialam dodac, ze u gina ok, zielone swiatlo jest, dzisiaj biore pierwsza tabletke anty
super, ze po wizycie u gina OK

U nas nad ranem była okropna burza i dzień zapowiadał sie niezbyt ładnie, ale później rozpogodziło sie i byliśmy cała rodzinka w kościele i na procesji

Oliwka już śpi Emilka tez juz w swoim łóżku, wiec zaraz zmykam i wyłaczam kompa...
A u nas chyba kolki się skończyły...Ale to tak po cichutku pisze, zeby nie wrociły. Od chyba 1,5-2 tygodni nie ma juz takiego przeraźliwego płaczu. Marudzenie jest, i owszem, ale to nie to co było wcześniej.

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 20:53   #3542
Paulizia
Wtajemniczenie

Dziewczyny czyli polecacie ta ksiazke Tracy Hogg? Warto zainwestowac pare groszy czy zbedna makulatura?
Stary 2011-06-23, 20:55   #3543
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka

aguś czy mogłabym dostać zaproszenie do klubu, bo widziałam, ze ty zarzadzasz klubem

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 20:57   #3544
Paulizia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bassienka Pokaż wiadomość
[...]
Ja po pierwszej ciazy miałam takie wrażliwe sutki, tak jak piszecie wycierajac sie ręcznikiem musiałam omijać brodawki, a potem nawet jak skończylam karmić, to jakaś taka nadwrazliwosc została. A teraz przy drugim dziecku już było OK Tylko przez pierwszych kilka dni, zanim sie brodawki nie przyzwyczaiły było troszkę bólu.

super, ze po wizycie u gina OK

U nas nad ranem była okropna burza i dzień zapowiadał sie niezbyt ładnie, ale później rozpogodziło sie i byliśmy cała rodzinka w kościele i na procesji

Oliwka już śpi Emilka tez juz w swoim łóżku, wiec zaraz zmykam i wyłaczam kompa...
A u nas chyba kolki się skończyły...Ale to tak po cichutku pisze, zeby nie wrociły. Od chyba 1,5-2 tygodni nie ma juz takiego przeraźliwego płaczu. Marudzenie jest, i owszem, ale to nie to co było wcześniej.
Bassienko no to moze bede miala szanse karmic piersia... ale drugie dziecko

Trzymam by te okropne cos na 'k' juz nigdy nie wrocilo!!!!!
Czy moge wyslac zaproszenie do przyjaciol by moc zobaczyc sexi mame ?

Udalo mi sie znalezc maltan w poslkiej aptece internetowej i zamowilam
Jeszcze mam zamiar zamowic purelan i bedziemy znowu probowac!!!!
Stary 2011-06-23, 20:58   #3545
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Macie rację, ale ja się boję, że on będzie miał atak z małym i nie będzie się mógł nim zająć
matall tak jak pisze andziotka, nie musisz być daleko Ja też na zakupach jestem zawsze w najbliższym CH i raz właśnie TŻ nie dawał sobie z Małą rady więc zadzwonił po mnie i wróciłam do mojego płaczka. Raz jest dobrze a raz mu strasznie płacze więc gdybym miała patrzeć na te gorsze dni, to pewnie nigdy bym nie wyszła z chałupy a tak wychodzę a TŻ ma przyzwolenie dzwonić gdy nie będzie dawał rady i już

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
(...)
w nocy wie, że trzeba zmienić pieluchę zanim będzie cyc i już nie krzyczy, bo wie co będzie
Hmm, my od początku zawsze tak robimy, że jest pielucha i butla ale niestety to na moją córę nie działa. Kiedy jest naprawdę głodna, co w nocy jest oczywiste to płacze dosyć mocno w ciągu dnia też potrafi marudzić ale jest dużo lepiej niż kiedyś. Teraz nawet gdy się obudzi i płakusia za mleczkiem to potrafi na macie zamilknąć

No i moje dzieciątko śpi, już prawie pół godziny Owinęłam ją rożkiem i zapchałam smokiem. Podnosiłam ją jak kazała Tracy gdy płakała i odkładałam gdy tylko się uspokoiła i tak 3 razy. Niestety po odłożeniu znów była syrena i ciumkanie rączek więc dałam smoka i ładnie zasnęła Za pół godziny, jeśli się sama nie obudzi, spróbuję ją dotankować na full aby długo spała. Tak też radzi Tracy ale ja raz tylko próbowałam Igę na śpiocha karmić i to nam kompletnie nie wyszło, 0 ssania No ale spróbuję, do odważnych świat należy

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 20:59   #3546
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czyli polecacie ta ksiazke Tracy Hogg? Warto zainwestowac pare groszy czy zbedna makulatura?
ja myślę że warto przeczytać, ale nie traktować jak biblię, bo wiele rzeczy fajnie tłumaczy, ale nie każde dziecko jest podatne tak jak to jej się wydaje ...

jest wersja w necie

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:03   #3547
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Warto ale stosować wszelkie porady z uwzględnieniem charakteru i potrzeb własnego potomka U nas na początku nie dało rady NIC zastosować z tej książki a zalecenia są takie aby wprowadzać Łatwy Plan od dnia narodzin. Napsioczyłam na książkę i rzuciłam w kąt Ale teraz do niej wróciłam i jakoś mnie tak pozytywnie nastroiła.
Są ebooki w internecie więc w sumie nie trzeba książki kupować, chyba że lubisz i kolekcjonujesz
Moją nadgryzł pies więc jej nawet za jakiś czas nie odsprzedam, no chyba że za złotówkę

Stary 2011-06-23, 21:12   #3548
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
w każdym bądź razie dobrze, że Ola nie ma skazy
i że buźka już ładniejsza

aż mnie ciary przeszły po plecach
no ale odnaleźli to dziecko ???

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
A wiesz agus ze te bad z krwii moga dawac nieprawdziwe wyniki?
Moj synek mial 3x robione i nigdy na nic mu nie wyszlo,
dopiero skorne testy,powyzej 3r.z

Ale wam dobrze!! Zazdroszcze!!

Akcja niczym z horroru,daj znac jak sie skoczyla,mam nadzieje ze dobrze dla tego chlopca
kochana wiem
zobaczymy co bedzie dalej
poki co
dziecko jest aniolem,, wysypka schodzi i od razu inna jest
spala dzisiaj w dzien raz 2 godziny i po zniej drzemki na spacerze u cioci na raczkach
no masakra
teraz ukapana, najedzona i zasnela
Cytat:
Napisane przez bassienka Pokaż wiadomość
aguś czy mogłabym dostać zaproszenie do klubu, bo widziałam, ze ty zarzadzasz klubem

Cytat:
ja ja mam i mi sie podoba
warto
tania jest bo kosztuje ok 20 zl
Stary 2011-06-23, 21:19   #3549
Agnieszka.M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Aga.M, córeczka mojej koleżanki miała identyczną wadę serca. I też mówili, że szanse na zarośnięcie niewielkie, a jednak zarosło! Bodajże jakoś tak w przeciągu pierwszego roku życia. Tośka w sierpniu skończy 3 lata i jest całkowicie zdrowa. Także trzymam kciuki za Twojego synusia Trzeba być dobrej myśli!

Słuchajcie, wczoraj na moim osiedlu porwano dziecko! Ok. 3 letniego chłopczyka, jego mamę pobito i okradziono. Jakiś facet w kominiarce Mnóstwo policji było, psy tropiące. Normalnie strach dzieci na dwór teraz wypuszczać. Dopóki nie wyjaśni się dlaczego do tego doszło, czy porwanie na handel (choć 3 letnie dziecko chyba trochę za duże), czy może na zlecenie ojca dziecka (bo przecież sie słyszy o takich sytuacjach, tylko po co miałby jeszcze okradać matkę) to z całą pewnością swojego syna na dwór samego nie puszczę. A jak tu z wózkiem chodzi po ulicy? Strach! Próbowałam coś w necie znaleźć na ten temat, ale na razie nic nie piszą.
Jak czytam o tej wadzie, to dziurki do 4 mm zarastają prawie zawsze, do 6 mm się zdarza, ale już powyżej jeszcze nie znalazłam przypadku, żeby się sama zarosła, a Antoś ma 8 mm
Jak będziesz miała okazję, to spytaj proszę koleżanki jak dużą dziurkę miała Tosia

Faktycznie strach puszczać dziecko samo na dwór po takim wydarzeniu. Chyba też póki bym się nie dowiedziała o co chodziło, to bym dziecka nie puściła, bo jeśli na handel, to faktycznie strach.

Cytat:
Zytus Edzik przybrał 1kg w miesiąc Więc spokojnie, jest tylko dolna granica, górnej z tego, co wiem, nie ma

Nie cierpię mojego tż
10 minut z Edzikiem i już mu nie pasuje, bo "on musi pracować".
No BEZ KITU!!
I tekst "o, chcesz spać, to musimy mamie Cię oddać".
Ja pier... 10 minut go zbawi z tą pracą?? Poza tym, on chyba też może go uśpić, tak? To nie moja wina, że miał pracować wczoraj i dziś rano, a wziął się za to o 11

No, więc jesteśmy na działce, ale ja chyba tż tu zostawię i wrócę z małym do Warszawy, bo nie wyrobię z nim przez 4 dni
Nic tylko się kłócimy
Matallewar wiem, że to jest wkurzające, ale może on chce nadrobić w pracy zaległości z okresu jak był w szpitalu i pewnie też na zapas, skoro już wie, że za niedługo znowu będzie musiał się tam pojawić. Nie gniewaj się na niego tak bardzo, chce wam zapewnić byt, a może się martwi, że straci pracę jak nie będzie dużo pracował. Tylko nie bij, że go usprawiedliwiam ale może warto spojrzeć na sytuację z jego punktu widzenia?

Moria, ale ci Igusia pięknie spała w nocy Życzę, żeby tak już było zawsze

My dzisiaj mieliśmy gościa, bo przyjechał brat męża, przyszły chrzestny Antosia go odwiedzić. Był u nas cały dzień. Antoś dostał ładnego misia, ale psu też się spodobał i była mała awantura Mały jakoś mi nie umiał dzisiaj zasnąć. Po kąpieli zjadł 160 ml mleka i krzyczał, że dalej głodny, a że to już była dzisiaj 6-ta taka duża porcja, to nie chciałam mu więcej dawać, bo z tabeli na opakowaniu wynika, że zjada porcje 4-miesięcznego bobasa, ale po godzinie się złamałam, wypił jeszcze 70 ml mleka i pięknie zasnął. Jak on teraz tyle je, to nie wiem ile będzie później wchłaniał.

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:27   #3550
Catia88
Rozeznanie

Wpadłam Was trochę poczytać i muszę napisać parę słów do Paulizi. Kochana, całkowicie Cię rozumiem z tym karmieniem..miałam na początku to samo! Płakałam przez kilka dni, bo jak miałam karmić synka to płakałam z bólu, miałam ochotę go odepchnąć, wszyscy na około mieli do mnie pretencje,że jak tak mogę i w ogóle. Tż pomagał ale jak płakałam to on też niał do mnie pretensje,że musze się wziąźć w garść, nakarmić dziecko,że co ja to robię itd. Gdyby nie to,że leżałam długo w szpitalu z synkiem i tam MUSIAŁAM go karmić piersią, to na pewno w domu bym przeszła na mm. Jednak po jakiś 2 tyg. rany na brodawkach sie wygoiły a karmienie naprawdę zaczęło mi sprawiać radość. Niestety później teściowa dała Kubusiowi butelkę... i po paru dniach nie chciał mi ssać piersi, znów płakałam.... bo tak bardzo chciałam go karmić, ale niestety... teraz dostaje butlę i jest mi przykro z tego powodu. Także Kochana jeszcze walcz, wieże że Ci się uda i wreszcie karmienie będzie sprawiało Ci radość! Na pewno się uda. Jestes super mamą

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:43   #3551
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agnieszka.M Pokaż wiadomość
Moria, ale ci Igusia pięknie spała w nocy Życzę, żeby tak już było zawsze

Agnieszka.M ja nie znam dzidzi, która miała dziurkę w serduszku ale znam wiele przypadków gdy jedno, drugie badanie wykazywało jakąś wadę u dziecka a później nagle wszystko znikało Kto wie, może te 8mm to w rzeczywistości 6mm ( sprzęt i oko lekarza też nie zawsze jest niezawodne) i może się wszystko ładnie samo zrośnie. Póki decyzja o operacji nie zapadła to staraj się na zapas nie martwić

Catia88 ja też długo cierpiałam z powodu szybkiego przejścia na butelkę, to już chyba jest taki instynkt w matce, że się bardzo chce no ale czasem się nie da. Ja przynajmniej pocieszam się tym, że od kiedy Iga jest na butli problemy brzuszkowe zmniejszyły się 0 90%. Może to kwestia tego, że jest starsza i samo przeszło a może właśnie to, że się szybciej najada, bez nerwów, ja wiem kiedy jej wołanie o "amciu" jest tylko potrzebą ssania a kiedy jest naprawdę głodna i przez to lepiej się obie rozumiemy.
Musimy wyciągać jakieś pozytywy z tego, że nie karmimy UU bo inaczej tylko usiąść i płakać a to ani nam ani naszym maluszkom nie jest potrzebne. Pauliziu

Iga śpi ale to dopajanie na śpiocha u nas się po prostu nie sprawdza. Po pierwsze tego ssania jest tyle co nic - zjadła niecałą 30! a ostatni posiłek był 2h temu, po drugie - 2 czy 3 razy połknęła powietrze (było wyraźnie słychać) tak więc ta metoda Tracy u nas nie działa i nie będzie praktykowana.
Oczywiście Iga nie odbiła bo uspana totalnie, podniosłam ją do pionu ale nie bekła No ale nic, śpi więc i ja do niej dołączę

Dobranoc

Stary 2011-06-23, 22:11   #3552
anula_81
Zakorzenienie

u nas dzisiaj spania nie bedzie chyba...
wycia nie ma, ale ciumkanie raczek tak glosne, wydaje mi sie ze ciagle jest glodna
ale wyciumkala po 20 minut z kazdej U prezyla sie przy tym wypluwala cycucha i z powrotem lapala ze nie wiem czy glodna czy po prostu chciala pociumkac, odbilo sie 3 razy podczas jedzenia, raz ulalo, martwie sie bo ostatnio wlasnie tak niespokojnie je..moze nie produkuja moje cycole wystarczajaco pokarmu?
andziot ja tez z Zosia tak jakos instynktownie i w sumie mala jest regularna bardzo, w nocy budzi sie po 4-4,5 godzinach a potem max po 3... co noc tak samo, w dzien tez je podobnie, rano czesciej potem dluga przerwa i wieczorem czesciej.

moria milo ze jestes fajnie ze masz tyle odwiedzin, u mnie teraz ciszej bo pora wakacyjna, plus pogoda w kratke, co mnie doluje troszke, powiem ci ze ja tak strasznie chce karmic piersia, ale czuje sie taka uwiazana, bo jak sciagnelam 30 ml dzisiaj to jak teraz mala jadla to mam wrazenie, ze sie totalnie nie najadla...

poza tym lubie karmic ja piersia ale czuje sie mega uwiazana ze nie moge wyjsc z domu na dluzej...

wiecie ze ja jeszcze nigdzie bez malej sama nie bylam? nie licze sklepu pod domem..na 15 minutek..w sobote ide do fryzjera ale tez niedaleko. wszystko przez to ze nie moge sciagnac pokarmu. i to mnie doluje i laie mega depreche jak o tym mysle, bo i TZ na poczatku taki chetny do opieki teraz nawet nie ma kiedy bo przychodzi z pracy, mala spi, potem idzie z nia na spacer, pobawi sie godzinke, kapiemy i ja karmi i usypiam. teraz poszedl na squosha a ja sama...

chyba jestem jedyna ktora mimo ze aktywnie zyje z dzieckiem to nie wyszla sama na dluzej niz pol godzinki bez...

ps. mam pytanko a jak dzidzie spia to nie boicie sie brac prysznica jak jestescie same w domu? znaczy jak nianie elektroniczna wezmiecie o lazienki?
bo ja wieczorem kapie sie jak TZ jest, a rano biore mala na bujaczku do lazienki i luzik, ale w takie dni jak dzis nie chce mi sie czekac na TZta bo wroci dopiero ok 23-ciej

Basienko zapomnialam ci napisac, ze masz sliczne zdjatka w albumie.

uciekam sie ogarniac i cos zjesc.
maruder cos marudzi pod nosem, ale do niej nie ide poki nie placze....ehh

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 22:23   #3553
eweska
Moderatoreska

Cytat:
chyba jestem jedyna ktora mimo ze aktywnie zyje z dzieckiem to nie wyszla sama na dluzej niz pol godzinki bez...
Nie jestes sama, ja nawet na 5 minut sama nigdzie nie wyszłam.
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 22:30   #3554
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Po kąpieli zjadł 160 ml mleka i krzyczał, że dalej głodny, a że to już była dzisiaj 6-ta taka duża porcja, to nie chciałam mu więcej dawać, bo z tabeli na opakowaniu wynika, że zjada porcje 4-miesięcznego bobasa, ale po godzinie się złamałam, wypił jeszcze 70 ml mleka i pięknie zasnął. Jak on teraz tyle je, to nie wiem ile będzie później wchłaniał.
kopara mi opadla! ale ma apetyt!! moj dzisiaj raz zjadl 180 a pozniej po 40 co godzine, maksymalnie co dwie

Cytat:
wiecie ze ja jeszcze nigdzie bez malej sama nie bylam? nie licze sklepu pod domem..na 15 minutek..w sobote ide do fryzjera ale tez niedaleko. wszystko przez to ze nie moge sciagnac pokarmu. i to mnie doluje i laie mega depreche jak o tym mysle, bo i TZ na poczatku taki chetny do opieki teraz nawet nie ma kiedy bo przychodzi z pracy, mala spi, potem idzie z nia na spacer, pobawi sie godzinke, kapiemy i ja karmi i usypiam. teraz poszedl na squosha a ja sama...

ps. mam pytanko a jak dzidzie spia to nie boicie sie brac prysznica jak jestescie same w domu? znaczy jak nianie elektroniczna wezmiecie o lazienki?
bo ja wieczorem kapie sie jak TZ jest, a rano biore mala na bujaczku do lazienki i luzik, ale w takie dni jak dzis nie chce mi sie czekac na TZta bo wroci dopiero ok 23-ciej
z dominikiem nie rozstawalam sie przez 4mce bo nie mialam go z kim zostawic, wiec robilam z nim wszystko
po 2mcach bylam wypompowana z energii i myslalam ze w depreche wpadne ale co mialam zrobic? teraz staram sie wychodzic przynajmniej co drugi dzien choc na chwilke. ale latwo mi mowic.... mam do dyspozycji wieczorami babcie i dziadka a w sytuacjach awaryjnych prababcie ktora maly uwielbia.

co do prysznicow ja biore codziennie zostawiajac malego samego jak spi. inaczej chodzilabym brudna od wyjazdu tz

dzisiaj mam taki dzien do d... ze szok
mlody w dzien spal malutko, chyba cos go bolalo bo strasznie marudzil i tak kiepsko pil.
wieczor fatalny!!! spi od 15minut, ja padam na twarz
usypialam go od 20.30 a niespal od 17. normalnie slabo mi, ide.
Stary 2011-06-23, 23:48   #3555
Agnieszka.M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość

Agnieszka.M ja nie znam dzidzi, która miała dziurkę w serduszku ale znam wiele przypadków gdy jedno, drugie badanie wykazywało jakąś wadę u dziecka a później nagle wszystko znikało Kto wie, może te 8mm to w rzeczywistości 6mm ( sprzęt i oko lekarza też nie zawsze jest niezawodne) i może się wszystko ładnie samo zrośnie. Póki decyzja o operacji nie zapadła to staraj się na zapas nie martwić
Moria oby tak właśnie było Dziękuję bardzo

Anula81 ja jeszcze nie wyszłam bez Antosia nawet na minutę a od początku nie karmie piersią. O przepraszam, lekko skłamałam, bo w gabinecie na kontroli u ginekologa byłam sama, ale mały czekał z tatą na korytarzu pod gabinetem. Szczerze mówić wcale mi to nie przeszkadza, że nigdzie sama nie wychodzę. Jak mam coś do załatwienia, to go zabieram i nie czuję żadnego dyskomfortu z tego powodu. Ale może to kwestia charakteru. Swoją drogą niezła złośliwość losu, ja bym mogła małego zostawić, ale nie chcę/nie czuję takiej potrzeby, a ty byś chciała, a nie możesz.
Jeśli chodzi o kąpiel, to się nie boję. Albo biorę małego w leżaczku do łazienki, albo zabieram nianie ... najwyżej szybko mokra wyskoczę do niego i tyle (póki co na szczęście zawsze pozwolił mi się umyć do końca ). Za to przy myciu zębów i robieniu makijażu już muszę go bujać nogą, bo inaczej płacz

Cytat:
kopara mi opadla! ale ma apetyt!! moj dzisiaj raz zjadl 180 a pozniej po 40 co godzine, maksymalnie co dwie
Sprawdziłam notatki i Antoś ma taki wielki apetyt dokładnie od 7 czerwca, chociaż wcześniej też jadł dosyć dużo, bo jakieś 780 ml na dobę. Od 7 czerwca wypija w ciągu doby minimum 830 ml (rzadko) do 1100 ml, najczęściej 960 ml. Ciekawe ile u ciebie by wyszło, gdybyś zsumowała, bo skoro wypija 40 co godzinę, to w sumie też może wyjść niezła ilość. Ja się w sumie trochę martwię, że tak dużo je, bo nie wiem, czy to dobrze, w końcu dawki z opakowania przekracza dosyć ostro. Pytałam pediatry i twierdzi, że ok i dawać tyle, ile mały chce zjeść, ale sama nie wiem Moja mama też mówi, żeby się nie przejmować, tylko cieszyć, bo te dawki na opakowaniu, to jest średnie spożycie w danym wieku i że jak ja byłam mała, to wypijałam po 30 ml i więcej nie chciałam (od 3-go miesiąca już podobno wcale nie chciałam mleka), za to mój synek je dużo i mamy średnią. No nie wiem, czy to dokładnie tak jest, ale chyba wolę, żeby jadł dużo, niż gdyby miał być takim niejadkiem jak ja, jak byłam mała

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 01:14   #3556
Paulizia
Wtajemniczenie

Catia88 jeszcze mam nadzieje, ze trauma i bol zamieni sie w radosc i przyjemnosc... musze wziesc sie na wyzyny Jakos jestem dobrej mysli... tak mnie podtrzymujecie na duchu...
Bardzo Ci wspolczuje z powodu tego odstawienia od piersi... niektore dzieci tak maja, ze poczuja butelke i zapominaja o cysiu. Mojemu wszytsko jedno... byle cos lecialo. Chociaz zobaczymy jak bedzie jutro jak mu podam piers... czy nie zapomniaj przez 2 dni

AgnieszkaM moj tez straszny zarlok!!!! Wlasnie niedawn wypil 110ml mojego mleka i musialam mu jeszcze dorobic 60ml mm bo byl wrzask i pozeranie paluszkow. W koncu spi... ciekawe jak dlugo po takiej dawce
co to jest makijaz???

Anulka ja tez jeszcze ani razu bez Antosia nie wyszlam... taki nasz los matek. Nasze dzieci sa jeszcze malutkie bardzo i potrzebuja byc blisko nas. Pomysl, ze ten okres nie bedzie trwal dlugo i za kilka lat bedziemy wracac myslami do chwil kiedy nasze dzieci byly takimi maluszkami niewinnymi, zdanymi tylko na nas

Ide spac, bo Antek ma juz chyba gleboki sen
Stary 2011-06-24, 06:30   #3557
moria44
Wtajemniczenie

Good Morning Girls!

Nie śpie od 5'tej aaale spałam 7h Iga 8,5h Teraz dosypia w bujaczku

Cytat:
wiecie ze ja jeszcze nigdzie bez malej sama nie bylam? (...)
No tak to już jest Nawet butelkowe mamy nie zawsze mogą się wyrwać bez dziecka z domu a z dzidzia na cycu jest jeszcze trudniej. Ale wiesz, ja bardzo chętnie wychodziłabym z Igą, gdyby ona mi tak nie marudziła. Zawsze gdy łażę po CH i widzę masę mam i tatów z wózkami i dziećmi to mnie skręca w środku i zawsze sobie obiecują, że w następną sobotę też się z moim dzieckiem wybiorę

anula a nie chcesz podać mm z butelki? Ja pamiętam, że gdy odciągałam mleko aby np. TŻ w nocy nakarmił sam abym ja mogła pospać to w pewnym momencie stwierdziłam, że po co mam to robić skoro mogę podać mieszankę. Może ściągnij tyle ile się da, (Zosi na pewno nie zabraknie przy następnym posiłku bo mleczko się wyprodukuje do czasu kolejnego karmienia) i niech wypije najpierw Twoje mleczko a resztę może wypić z mieszanki. Ładnie pójdzie spać a Ty sobie poszalejesz poza domem Myślę, że jeden taki zabieg w tygodniu nie zaburzy Twojej laktacji

Cytat:
Kiedy Iga spała w łóżeczku to się w ogóle nie bałam bo niania wszystko monitorowała więc wiedziałam, że nie płacze i nic się złego nie dzieje. Teraz w ciągu dnia śpi w bujaczku i mam lekkiego cykorka no ale wyjścia nie ma, muszę się kiedyś umyć

Cytat:
(...)wieczor fatalny!!! spi od 15minut, ja padam na twarz
usypialam go od 20.30 a niespal od 17. normalnie slabo mi, ide.
U nas też często usypianie tyle zajmuje, czasem właśnie od 20 do 22:30. Może teraz będzie łatwiej z tymi radami Tracy Hogg

Cytat:
Sprawdziłam notatki i Antoś ma taki wielki apetyt dokładnie od 7 czerwca, chociaż wcześniej też jadł dosyć dużo, bo jakieś 780 ml na dobę. Od 7 czerwca wypija w ciągu doby minimum 830 ml (rzadko) do 1100 ml, najczęściej 960 ml.
Wooow! Iga ma 2 miesiące a zjada średnio 650ml na dobę Czyli mniej niż nakazują na opakowaniu a waży już ponad 5,5kg (waga z ubiegłego tygodnia) co oznacza, że w 2 miesiące przytyła 2,6kg co jest na pewno prawidłowym przyrostem
Każde dziecko inne i trzeba karmić tyle ile potrzebuje Jeśli Antoniuszek lubi, to niech je, nie ma mu co żałować Na zdrówko niech mu idzie

Stary 2011-06-24, 07:34   #3558
anula_81
Zakorzenienie

no to mnie kochane pocieszylyscie
Moria, Paulizia, Eweska, Aga M i Aga Pe, dziekuje

co do wyjscia, to w sobote ide do fryzjera, TZ ma zamrozone 100 ml mojego pokarmu moze dzisiaj uda mi sie sciagnac wiecej...
Moria ja lubie chodzic z mala, ale wiesz czasami to jest uciazliwe, wozek i w ogole, moja niby spi na spacerach ale jak wychodze na dluzej albo cos trzeba zalatwic to sie budzi i tez czasem marudzi ale jakos dajemy rade, karmimy w miejscach publicznych, nie wiem jakos sie uodpornilam i umiemy sie poskromic nawzajem

wlasnei zastanawiam sie czy jak raz na tydzien poda MM to moze rzeczywiscie sie nic nie stanie...

co d prysznica to ja wlasnie wieczorami z niania latam jak TZta nie ma a rano raczej moja mala nie spi tak od 7-9 tej co najmniej wiec w bujaczku w lazience ze mna siedzi

dzisiaj mialam super nocke! jak do was pisalam wieczorem to zasnela o 22:15 chyba i spala do 2:30 a potem do 6:30 i teraz marudzi troche pod karuzelka bo chyba kupka

lece odpisze wam pozniej
buzka!

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 07:40   #3559
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Sprawdziłam notatki i Antoś ma taki wielki apetyt dokładnie od 7 czerwca, chociaż wcześniej też jadł dosyć dużo, bo jakieś 780 ml na dobę. Od 7 czerwca wypija w ciągu doby minimum 830 ml (rzadko) do 1100 ml, najczęściej 960 ml. Ciekawe ile u ciebie by wyszło, gdybyś zsumowała, bo skoro wypija 40 co godzinę, to w sumie też może wyjść niezła ilość. Ja się w sumie trochę martwię, że tak dużo je, bo nie wiem, czy to dobrze, w końcu dawki z opakowania przekracza dosyć ostro. Pytałam pediatry i twierdzi, że ok i dawać tyle, ile mały chce zjeść, ale sama nie wiem Moja mama też mówi, żeby się nie przejmować, tylko cieszyć, bo te dawki na opakowaniu, to jest średnie spożycie w danym wieku i że jak ja byłam mała, to wypijałam po 30 ml i więcej nie chciałam (od 3-go miesiąca już podobno wcale nie chciałam mleka), za to mój synek je dużo i mamy średnią. No nie wiem, czy to dokładnie tak jest, ale chyba wolę, żeby jadł dużo, niż gdyby miał być takim niejadkiem jak ja, jak byłam mała
masz racje, pokusze sie i od dzisiaj bede notowac ile wypija-tak z ciekawosci.
nie przejmuj sie, z wlasnego doswiadczenia wiem ze na ogol te dzieci ktrore rodza sie mniejsze to potem nadganiaja pijac wiecej. moj pierwszy synek wypijal masakryczne ilosci co bite 4godziny takze mialam z nim super pod tym wzgledem.

Cytat:
Good Morning Girls!

U nas też często usypianie tyle zajmuje, czasem właśnie od 20 do 22:30. Może teraz będzie łatwiej z tymi radami Tracy Hogg

Wooow! Iga ma 2 miesiące a zjada średnio 650ml na dobę Czyli mniej niż nakazują na opakowaniu a waży już ponad 5,5kg (waga z ubiegłego tygodnia) co oznacza, że w 2 miesiące przytyła 2,6kg co jest na pewno prawidłowym przyrostem
Każde dziecko inne i trzeba karmić tyle ile potrzebuje Jeśli Antoniuszek lubi, to niech je, nie ma mu co żałować Na zdrówko niech mu idzie
jej! jak twoja igusia slicznie przybrala!!! rewelacja!!! 1,3kg w miesiac to naprawde sporo

dziewczyny nie wiem jak to sie stalo ale moj mlody pije w nocy raz mleko, a mianowicie miedzy 4 a 5widze ze to juz norma u niego. ostatnie picie ma miedzy 21-22 potem 4 a potem 7-8. o ile jest mega wymagajacy i rozpieszczony(tylko raczki) w dzien to w nocy nawet jak nie spi godzine(slysze jak marudzi, steka, jeczy itd) to nie domaga sie noszenia ani uwagi tylko sam zasypia.
minus taki ze z wieczora nie mam nic

jak sie wczoraj polozylam to padlam jak zabita. dzisiaj widze ze maly ma dobry humor, a przedwczoraj mial debiut: calowalam go po brzuszku i zaczal raczka glaskac moje wlosy, wzielam glowe i znowu zaczelam calowac zeby sprawdzic czy kontrolowanie dotyka moich wlosow czy to tylko odruch, po paru takich probowach jak mnie chwycil i zaczal szarpac to myslalam ze sie nie uwolnie
Stary 2011-06-24, 08:18   #3560
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Tak też radzi Tracy ale ja raz tylko próbowałam Igę na śpiocha karmić i to nam kompletnie nie wyszło, 0 ssania No ale spróbuję, do odważnych świat należy
u nas karmienie na śpiocha w ogóle nie działa, jak zaśnie to nawet jak jej wcisnę pierś do buzi to i tak nie ssie wcale, księżniczka śpi i koniec !!!
już kilka razy próbowałam

Cytat:
Jak on teraz tyle je, to nie wiem ile będzie później wchłaniał.
spokojnie to się wszystko ureguluje, to że teraz tyle je nie znaczy że za tydzień dwa nie zmniejszy sobie porcji, dzieci sobie teraz regulują porcję i same się uczą ile chcą do tego słynne skoki rozwojowe
ja też się kiedyś bałam że Zosia będzie gruba, bo zawsze jadła więcej niż norma przewiduje, czasem to aż ryczałam bo potrafiła zjeść 130ml mojego mleka + 120mm
ale jakoś grubasem nie jest

Cytat:

ja też nigdzie sama nie byłam jeszcze
a jeśli chodzi i prysznic, to jak Gabrysia śpi to ja idę normalnie się myć, niani nie mam,
ale np wieczorem jak się myję i dziewczyny już śpią to zawsze jak puszczam wodę to mam schizę że słyszę jak któraś płacze

Cytat:
co to jest makijaz???
ja ostatnio zrobiłam makijaż jak byliśmy na usg bioderek
byliśmy całą rodzinką
i wieczorem jak wyszliśmy wszyscy na spacer to mężul do mnie :
" ale się zrobiłaś na ten spacer "
wcześnie mu się zauważyło

dzień dobry

u nas JEDNA pobudka
o 1,30
kolejna już o 6
(ale to pewnie dlatego, że wczoraj po południu mało spała przez ten spacer długi )
już zauważyłam, że jak ma kiepski dzień na spanie w dzień to w nocy odsypia ...

pogoda na razie śliczna,
może na jakieś wyprzedaże się wybierzemy

Stary 2011-06-24, 08:23   #3561
eweska
Moderatoreska

Dzień dobry
Ale dziś mieliśmy ładną nockę
Chłopcy zjedli po 23, obudzili się na jedzenie o 4 i później dopiero o 7.30
Pierwszy raz mieli taką długą przerwę w nocy.

Dziewczyny wspólczuję Wam tego usypiania, ja nie wiem co to znaczy usypiać dziecko, kładę do łóżeczka i sami usypiają.
Wiktor jedynie w dzień marudzi jak śpiący, ale dostanie pieluszkę koło buzi bo bardzo lubi i od razu oczka zamyka.
Bartuś cały czas sam usypia w dzień i w nocy.

Co do jedzenia to moi wypijają około 90ml do 120ml co trzy godziny.
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 08:32   #3562
zosiaaa
Zadomowienie

witam

u nas mały przełom, po 3 dniach marudzenia i płaczu w końcu noc w którą się wyspaliśmy, mały jak zasnął o 22 co prawda po 2 h usypiania ale to mało ważne, to spał do 2.45 a później do 6.30, pierwszy raz mieliśmy taką nockę aż nie mogłam uwierzyć, rano sprawdzałam po ilości brudnych butelek czy aby na pewno nie zapomniałam o jeszcze jakiejś pobudce mam nadzieje że to nie jednorazowe

my wczoraj ważyliśmy małego (na wadze kuchennej) i wyszło nam że w 3 tygodnie i 3 dni przybrał 900 gramów tak więc moria dla Iguśki

aaa no i nie miałam okazji śliczne macie te dzieciaczki

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 08:46   #3563
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Wiktor jedynie w dzień marudzi jak śpiący, ale dostanie pieluszkę koło buzi bo bardzo lubi i od razu oczka zamyka.
Bartuś cały czas sam usypia w dzień i w nocy.

Co do jedzenia to moi wypijają około 90ml do 120ml co trzy godziny.
to tak jak moje dziecie, musi mec pieluche kolo buziz wtulic sie plus smoczek i ma odjazd. bez smoka i bez pieluchy nie ma spania wogole
Cytat:
Napisane przez zosiaaa Pokaż wiadomość
witam

my wczoraj ważyliśmy małego (na wadze kuchennej) i wyszło nam że w 3 tygodnie i 3 dni przybrał 900 gramów tak więc moria dla Iguśki

aaa no i nie miałam okazji śliczne macie te dzieciaczki
super, swietnie przybiera

moja dziecie spi, ide sie szykowac do wyjscia
Stary 2011-06-24, 08:53   #3564
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
to tak jak moje dziecie, musi mec pieluche kolo buziz wtulic sie plus smoczek i ma odjazd. bez smoka i bez pieluchy nie ma spania wogole
moja jak ma pieluchę koło buzi to głowa jej się wykręca żeby ją zassać
czyli wkurzenie murowane
smoczka nie chce - jak zassa to się jeszcze bardziej wkurza że nic nie leci

Stary 2011-06-24, 08:56   #3565
Ollliwka
Zakorzenienie

hej
daaawno nie pisałam, ale tak jakoś wyszło
trochę gorszych dni, Zuzia pomarudziła i czasu nie miałam aż tyle żeby nadrabiać wątek
U nas generalnie nie jest źle, mała co 3-4h je, ostatnio jak się budzi w nocy i zje to zasnąć nie chce i ryk...najlepiej oczywiście na rączkach u mamusi lub tatusia
Tak czytam i zazdroszczę tak troszkę, że Wasze dzieci śpią po 5-6h

ewesko chciałam napisać, że super wątek stworzyłaś o wakacjach, zdjęcia piękne w wolnych chwilach podczytuję i przeglądam.
No i widzę, że Twoje dzieciaczki też co 3h zajadają mleko

Może dzisiaj uda mi się trochę poczytać wątek

dziewczyny a czy dzidzię można nosić w pozycji pionowej? (czytałam gdzieś, że póki jest takie małe to nie bardzo) ?? ja tak często ją noszę jak płacze, przytulam ją i sie uspokaja tylko teraz się zastanawiam czy prawidłowo ją trzymam i jej nie zaszkodzę..

Edytowane przez Ollliwka
Czas edycji: 2011-06-24 o 09:00
Ollliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 08:59   #3566
aniutka_85
Raczkowanie

cześć mamusie i dzieciaczki
Moje dziecko śpi za długo w nocy spała 6 godzin i jak się obudziła o 3:15 to do 7 spała może godzinę więc jestem na nogach od 3:15 a teraz walczę, żeby tego szkodnika uśpić i wypić już zimną kawę

Stracony jest każdy dzień bez uśmiechu. ~ Kornel Makuszyński
aniutka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 09:02   #3567
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Hej, Mamusie!

Bardzo się cieszę, że Princi i Flavio wychodzą do domu! Miejmy nadzieję, że to koniec koszmaru! No i może Princi do nas wpadnie na moment? Cucciola, przekaż Im uściski

Listopadowa, straszna historia! Miejmy nadzieję, że chłopaczek odnalazł się! Nie potrafię sobie wyobrazić koszmaru tego dziecka i rodziny

Pauliziu, dziewczyny wszystko Ci napisały, ale ja tylko potwierdzę - jesteś cudowną Mamą i robisz co możesz. Jesteś dzielna, bo próbujesz i nie poddajesz się. Jestem jednak pewna, że nawet gdybyś karmiła Antosia MM, to będzie kochał Cię tak samo Jeśli chodzi o ból, to mam nadzieję, że szybko minie. U mnie po kilku dniach było ok! A ból pozostał tylko w momencie zasysania. Natomiast ja poszłam na łatwiznę i nie karmię tylko piersią, 2-3 posiłki moje mleko, pozostałe MM i jakoś nie mam ambicji, żeby rozhulać laktację tak, aby karmić tylko piersią

Agnieszko, trzymam mocno kciuki żeby wada zaniknęła! Też znam przypadek, że dziecko miało podobną wadę i zaniknęła!

Moria, brawa dla Igi! Chyba ten zły czas minął, a Twoja cierpliwość została nagrodzona!

Ja dziś oczy na zapałki, położyłam się ok. 24:00, w nocy jedna pobudka, ale dość długa, a potem pobudka o 7:00 Dziecko teraz dosypia, a ja ogarnęłam się i teraz chyba upoluję jakieś śniadanie

A wczoraj rewelacyjny dzień, Dzień Taty uczczony pysznym obiadem, ciastem cytrynowo-miętowym, spacerem i na koniec lenistwem

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 09:10   #3568
matallewar
Zakorzenienie

Noc masakra znów
Pobudki co 2h i godzina marudzenia. Cyc niedobry.

Siły nie mam, oczy mi się kleją, jest zimno i pada i co mi z tej działki

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 09:39   #3569
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość
dziewczyny a czy dzidzię można nosić w pozycji pionowej? (czytałam gdzieś, że póki jest takie małe to nie bardzo) ?? ja tak często ją noszę jak płacze, przytulam ją i sie uspokaja tylko teraz się zastanawiam czy prawidłowo ją trzymam i jej nie zaszkodzę..
nie powinno się dziecka nosić w pozycji pionowej, bo ma słabe mięśnie kręgosłupa i nie jest w stanie utrzymać go prosto, co za tym idzie od maleńkości jest w nieprawidłowej pozycji ... lepiej na na samolocik nosić - tak CI się nie uspokaja ???

Stary 2011-06-24, 09:52   #3570
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

witam

bylysmy z Dusia we wtorek u ortopedy - mamy majtki odwodzace na dysplazje stawow biodrowych, a w srode u pediatry - dostalysmy kropelki, bo małej ropieja oczka. Wazy juz 2880g czyli od wypisu (przez 2 tyg) przybrala 400g i rzeczywiscie cos jest w tym ze mniejsze dzieci pozniej nadrabiaja jedzac Daria non stop jest przy cycu

Teraz czekamy na Karolinkę - 27/40
JanuszAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości