Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1225 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-23, 23:51   #36721
Benek23
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Zapomniałam napisać: wypróbowałam zielony krem z Biedronki. Narazie w ten sposób, że nałożyłam go na włosy na noc zamiast oleju. I fajnie Rano umyłam, włoski - mięciutkie, ładnie, regularnie sie poskręcały. Teraz spróbuje nałozyć trochę już po umyciu zamiast odżywki.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 00:14   #36722
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie odbieraj tego jak atak, dobrze? moim zdaniem Ty robisz cos zle, ja jestem przykladem kobiety zmiennej (czyli typowej) i zdarzaja mi sie ekstremalne eksperymenty wlosowe, na wlasne zyczenie zniszczylam sobie rok temu wlosy, czemu? ano nie tym ze robilam dekoloryzacje, to moje zdrowe wlosy przeszly swietnie, potem co miesiac eksperymentowalam z blondem i ciagle go rozjasniala i przyciemnialam, w efekcie zaczely mi sie kruszyc wlosy, gdybym robila tylko odrost mialabym piekne blond loki do pasa (ale w sumie dobrze, blond to nie ja)

nie twierdze ze farbujesz, rozjasniasz, jednak cos w pielegnacji jest nie tak skoro dla wlosow cokolwiek robisz jest nie wystarczajace

kruszenie moze byc wynikiem nadmiernego farbowania (choc mysle ze nie bo ja przez 7 lat farbowalam co miesiac cale wlosy i nie kruszyly sie, byly tylko wysuszone), rozjasniania, prostownicy, suszarki na ustawionej na maksa, zlej diety, fatalnej wody w rejonie w ktorym mieszkasz (rozne metale osadzajace sie na wlosach), zlego (nieumiejetnego) mycia i dobierania skladnikow.....

napisz dokladnie co robisz, ile razy tygodniowo myjesz, jak, czym, daj zdjecie, tak na sucho nic nikt nie doradzi

kruszenie oznacza ze wlos nie jest elastyczny, brak budulca, odchudzasz sie? jestes osoba ktora utrzymuje minimalna wage?

naprawde tak wiele jest do omowienia....
Jejku a dlaczego mialabym odebrac to jako atak? Nic z tych rzeczy. Za wszelkie sugestie bede wdzieczna Tak wiec smialo mozesz pisac, przeciez nie jestem tu po to by sie obrazicChce sie dowiedziec co robie zle. Bo w moim odczuciu naprawde nie katuje moich wlosow i nie wiem dlaczego mi sie tak "odwdzieczaja"

Jezeli chodzi o farbowanie to nigdy nie farbowalam wlosow. Suszyc suszarka tez ich nie susze, o tym ze prostownicy nie uzywam tez pisalam. Nawet kupilam sobie drewniana szczotke i z naturalnego wlosia. NAdmiar wody z wlosow po umyciu wcieram w bawelniana bluzke.

W lato myje co drugi dzien bo mi sie dosc szybko przetluszcza skalp natomiast koncowki sa suche. Myje szamponem emolium ewentualnie Bubchen, do Bubchen dorzucam dwie krople oleju. Odzywki : Isana wygladzajaca, Alterra z pszenica, Natural Vital aloesowa, Isana te dwie odzywki ekspresowe jedna jest w zoltym opakowaniu druga w rozowym,ale to raz na jakis czas.Wcieralam jantara jakis czas temu we wlosy,ale dosc szybko mi sie skalp po nim przetluszczal i wlosy i go odstawilam. A oleje nakladam dwa ,trzy razy w tygodniu i sa to rozne:avocado, jojoba, oliwa z oliwek, z pestek malin, amla khadi itd.

Mycie wlosow odzywka mam juz za soba to po jakims czasie wlosy byly oklapniete i odnosilam wrazenie,ze sa przeciazone. Ale czasami wracam do tej metody.

Jezeli chodzi o diete to nie odchudzam sie, utrzymuje stala wage. Diety tez nie mam az takiej tragicznej bo staram sie jesc odpowiednia ilosc bialka , tluszczow i weglowodanow i raczejj zwracam na to uwage.Pije sporo wody. Do tego od ponad dwoch miesiecy pije skrzyp i pokrzywe. W kwestii paznokci i cery zauwazylam poprawe. Natomiast moje wlosy jakie byly takie sa - czyli sa nadal suche,niezdefiniowane.Gen eralnie to bolaczki z nimi mi sie zaczely jak mi pewna praktykanka z 5 lat temu ostro wycieniowala mi wlosy tak,ze te na gorze byly krotkie a te pod spodem dluzsze. I jak mi odrastaly to zawsze podcinalam te krotsze zeby zrownaly sie w ktoryms momencie z tymi dluzszymi. I dod zisiaj mam tak,ze te krotsze sa duza bardziej podatne na zniszczenia ,krusza sie ,rozdwajaja i pusza sie koncowki dlatego czesciej musze je podcinac.

Zdjecie wstawie jutro,bo na tym kompueterze nie mam zainstalowanego oprogramowania do telefonu zeby przerzucic zdjecie.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843

Edytowane przez pseudofeministka
Czas edycji: 2011-06-24 o 00:16
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 00:52   #36723
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Jejku a dlaczego mialabym odebrac to jako atak? Nic z tych rzeczy. Za wszelkie sugestie bede wdzieczna Tak wiec smialo mozesz pisac, przeciez nie jestem tu po to by sie obrazicChce sie dowiedziec co robie zle. Bo w moim odczuciu naprawde nie katuje moich wlosow i nie wiem dlaczego mi sie tak "odwdzieczaja"
ufff... bo sie obawialam

Cytat:
Jezeli chodzi o farbowanie to nigdy nie farbowalam wlosow. Suszyc suszarka tez ich nie susze, o tym ze prostownicy nie uzywam tez pisalam. Nawet kupilam sobie drewniana szczotke i z naturalnego wlosia. NAdmiar wody z wlosow po umyciu wcieram w bawelniana bluzke
a co robisz z ta szczotka? kiedy jej uzywasz? bo ja znam tylko jedno zastosowanie: mokre wlosy z odzywka i wtedy szczotka delikatnie w ruch, czesanie na sucho wlosow takie jak nasze (puszace sie) to dla nich masakra

Cytat:
W lato myje co drugi dzien bo mi sie dosc szybko przetluszcza skalp natomiast koncowki sa suche. Myje szamponem emolium ewentualnie Bubchen, do Bubchen dorzucam dwie krople oleju. Odzywki : Isana wygladzajaca, Alterra z pszenica, Natural Vital aloesowa, Isana te dwie odzywki ekspresowe jedna jest w zoltym opakowaniu druga w rozowym,ale to raz na jakis czas.Wcieralam jantara jakis czas temu we wlosy,ale dosc szybko mi sie skalp po nim przetluszczal i wlosy i go odstawilam. A oleje nakladam dwa ,trzy razy w tygodniu i sa to rozne:avocado, jojoba, oliwa z oliwek, z pestek malin, amla khadi itd.
Jaki olej dodajesz do szamponu? Rycyne czy inny? jak rycyne to bym odstawila, rycyna pobudza cebulki ale na dluzsza mete wysusza

no i nie nakladalabym olejow samych, po sobie widze ze tylko na naprawde odzywione wlosy oleje cos daja, na wysuszone i kruszace absolutnie nie, jesli juz to raz w tygodniu ale olej zmieszany z odzywka i siup na glowe na noc
(oleje same na suche wlosy robia wiorki, takie 'zyletki')

Cytat:
Mycie wlosow odzywka mam juz za soba to po jakims czasie wlosy byly oklapniete i odnosilam wrazenie,ze sa przeciazone. Ale czasami wracam do tej metody.
to akurat ok wg mnie, ja sama teraz szaleje z myciem szamponem z sls nie zauwazylam pogorszenia stanu wlosow a sa po bardzo inwazyjnym zabiegu robionym tydzien temu

Cytat:
Jezeli chodzi o diete to nie odchudzam sie, utrzymuje stala wage. Diety tez nie mam az takiej tragicznej bo staram sie jesc odpowiednia ilosc bialka , tluszczow i weglowodanow i raczejj zwracam na to uwage.Pije sporo wody. Do tego od ponad dwoch miesiecy pije skrzyp i pokrzywe. W kwestii paznokci i cery zauwazylam poprawe.
to skreslamy

Cytat:
Natomiast moje wlosy jakie byly takie sa - czyli sa nadal suche,niezdefiniowane.Gen eralnie to bolaczki z nimi mi sie zaczely jak mi pewna praktykanka z 5 lat temu ostro wycieniowala mi wlosy tak,ze te na gorze byly krotkie a te pod spodem dluzsze. I jak mi odrastaly to zawsze podcinalam te krotsze zeby zrownaly sie w ktoryms momencie z tymi dluzszymi. I dod zisiaj mam tak,ze te krotsze sa duza bardziej podatne na zniszczenia ,krusza sie ,rozdwajaja i pusza sie koncowki dlatego czesciej musze je podcinac.
wloski na gorze sa narazone najbardziej na warunki zewnetrzne i tu jest problem, mialam go tez wiec rozumiem, a odzywke bs nakladasz? bo jak dla mnie to problem masz z zabezpieczeniem, cosik by sie przydalo aby biedactwa ochronic (zel lniany moze byc i jako odzywka bs i jako stylizator, odrobinka rozcienczonej oliwy na koncowki)

jak nie obawiasz sie rozjasnienia to polecam nocne maskowanie z miodem, potrzebna bedzie prosta skladowo odzywka (ja uzywalam odzywki bs Joanna Naturia z lenem i rumiankiem): miod z odzywka zmieszac, nalozyc na wloski (suche/wilgotne), czepek, czapka i spac, rano napewno zauwazysz roznice, tylko jesli masz podatne wlosy na rozjasnianie to moze (ale nie musi) taki zabieg ciutke rozjasnic

Cytat:
Zdjecie wstawie jutro,bo na tym kompueterze nie mam zainstalowanego oprogramowania do telefonu zeby przerzucic zdjecie.
zajrze jutro zobaczyc choc pewnie rano dziewczyny doradza Ci pewnie o wiele wiecej, ja niestety nie jestem taka uczona jak Eloe, jestem poprostu praktyk i mowie (jakby to powiedziala pani dyrktor podstawowki do ktorej chodzilam i ktora uczyla mnie biologi) opisujac wszystko jak chlopu na miedzy(pani dyrektor wlasnie tego od nas wymagala, zrozumienia i umiejetnosci wytlumaczenia wlasnym jezykiem)

i jeszcze cos powiem, ale to wiem ekstrema, a moze powinnac isc do dobrego fryzjera, w Twoim wypadku pocieniowanie i sciecie powyzej kruszenia byloby wskazane, szkoda ze nie mieszkasz w Dublinie bo mialam okazje byc u super fryzjerki, generalnie nie przepadam za fryzjerami ale ta slucha i naprawde potrafi 'zrobic wlosom dobrze', jakbym miala isc to tylko do niej
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 01:06   #36724
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

to akurat ok wg mnie, ja sama teraz szaleje z myciem szamponem z sls nie zauwazylam pogorszenia stanu wlosow a sa po bardzo inwazyjnym zabiegu robionym tydzien temu

O matko, a co to za zabieg? Jeśli można spytać?

Stary 2011-06-24, 01:34   #36725
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
ufff... bo sie obawialam

1.a co robisz z ta szczotka? kiedy jej uzywasz? bo ja znam tylko jedno zastosowanie: mokre wlosy z odzywka i wtedy szczotka delikatnie w ruch, czesanie na sucho wlosow takie jak nasze (puszace sie) to dla nich masakra.

2.Jaki olej dodajesz do szamponu? Rycyne czy inny? jak rycyne to bym odstawila, rycyna pobudza cebulki ale na dluzsza mete wysusza

3.no i nie nakladalabym olejow samych, po sobie widze ze tylko na naprawde odzywione wlosy oleje cos daja, na wysuszone i kruszace absolutnie nie, jesli juz to raz w tygodniu ale olej zmieszany z odzywka i siup na glowe na noc
(oleje same na suche wlosy robia wiorki, takie 'zyletki')

to skreslamy

4.wloski na gorze sa narazone najbardziej na warunki zewnetrzne i tu jest problem, mialam go tez wiec rozumiem, a odzywke bs nakladasz? bo jak dla mnie to problem masz z zabezpieczeniem, cosik by sie przydalo aby biedactwa ochronic (zel lniany moze byc i jako odzywka bs i jako stylizator, odrobinka rozcienczonej oliwy na koncowki)

5.jak nie obawiasz sie rozjasnienia to polecam nocne maskowanie z miodem, potrzebna bedzie prosta skladowo odzywka (ja uzywalam odzywki bs Joanna Naturia z lenem i rumiankiem): miod z odzywka zmieszac, nalozyc na wloski (suche/wilgotne), czepek, czapka i spac, rano napewno zauwazysz roznice, tylko jesli masz podatne wlosy na rozjasnianie to moze (ale nie musi) taki zabieg ciutke rozjasnic

zajrze jutro zobaczyc choc pewnie rano dziewczyny doradza Ci pewnie o wiele wiecej, ja niestety nie jestem taka uczona jak Eloe, jestem poprostu praktyk i mowie (jakby to powiedziala pani dyrktor podstawowki do ktorej chodzilam i ktora uczyla mnie biologi) opisujac wszystko jak chlopu na miedzy(pani dyrektor wlasnie tego od nas wymagala, zrozumienia i umiejetnosci wytlumaczenia wlasnym jezykiem)

6.i jeszcze cos powiem, ale to wiem ekstrema, a moze powinnac isc do dobrego fryzjera, w Twoim wypadku pocieniowanie i sciecie powyzej kruszenia byloby wskazane, szkoda ze nie mieszkasz w Dublinie bo mialam okazje byc u super fryzjerki, generalnie nie przepadam za fryzjerami ale ta slucha i naprawde potrafi 'zrobic wlosom dobrze', jakbym miala isc to tylko do niej
Nie,ja sie nie obrazam;d I dzieki za rady Widze,ze cos wyskrobie dla siebie

Podkreslilam to co robie zle.

1.Szczotkuje prawie juz suche wlosy.

2.DOdaje glownie jojoba , bo sie go latwo zmywa. Ostatnio dodalam avocado i tez byl fajny efekt. Rycyny unikam ze wzgledu na to ze jest dosc tepa

3.Oleje nakladam wlasnie same i glownie na suche wlosy. Pamietam,ze jak mieszalam wlasnie z alterra i kladam pod czepek jako kompres to mialam dosc fajny efekt. A jak stosuje solo oleje to poprawy jakiejs mega ekstra nie widze. No tyle tylko,ze mi sie juz tak wlosy nie pusza. Co w moim przypadku jest sukcesem ogromnym.

Moglabys opisac efekt zyletki? ;d

4.Odzywki b/s nie nakladalam. Dlatego ,ze pamietam jak na samym poczatku w trakcie zmiany pielegnacji trafilam na watek dla zakrconych to jakos za duzo nakladalam tej odzywki b/s i mialam wlosy przyklapniete i jakos nie potrafilam sie z nia obslugiwac, a pozniej juz o tym zapomnialam;d ALe na pewno wroce;d Wiem,ze na pewno mam problem z zabezpieczeniem wlosow, dlatego,ze teraz jak jest cieplejszy dzien to moje wlosy po przyjsciu np.ze spaceru wygladaja jakby ktos pozbawil je zycia. Sa suchsze niz byly.

5.Nie obawiam sie rozjasnienia, a wrecz jest to pozadane u mnie,wiec przepis jak znalazl

6. U dobrego fryzjiera rzeczywiscie nie bylam. Mam jakis wewnetrzny uraz po tej praktykancte bylam u dwoch fryzjierow, jeden obcial mnie tak,ze szalu nie bylo, wlosy tragicznie sie ukladaly. I za jakis czas poszlam do "salonu"gdzie tez niemala kwote wydalam na sciecie ...Babka nieumiejetnie sciela mnie brzytwa i tez mialam problemy przez jakis czas z ukladaniem sie wlosow. Teraz na szczescie odrosly i sa geste jak kiedys,ale wciaz dobijaja mnie te przesuszone, strakowate,kruszace sie koncowki. I ta wierzchnia warstwa wlosow, bo gdyby nie one to wlosy naprawde wyglagalyby korzystniej.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

Czas edycji: 2011-06-24 o 01:36
Stary 2011-06-24, 05:16   #36726
nusia114
Zadomowienie

czyli, że miód rozjaśnia włosy?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 08:04   #36727
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
O matko, a co to za zabieg? Jeśli można spytać?
o rany, w ferworze pomocy sie zagalopowalam, mialam nie pisac no ale juz trudno (usuwalam henne)

Cytat:
Nie,ja sie nie obrazam;d I dzieki za rady Widze,ze cos wyskrobie dla siebie
mam nadzieje, to co opisujeszz troche przypomina mi moje wlosy z przee 8 miesiecy

Cytat:
Podkreslilam to co robie zle.

1.Szczotkuje prawie juz suche wlosy.
o matulu! doprowadzasz je do ruiny, a kysz! po myciu nakladaj maske/odzywke, po 5 minutach delikatnie szczotka, nie rob tego juz potem, one sobie ladnie schna a tym im jak pala w leb po splukaniu odzywki i odcisnieciu wody wystarcza Ci palce, a jak nie dajesz rady to lec i kupuj grzebien z szerokim rozstawem

Cytat:
2.DOdaje glownie jojoba , bo sie go latwo zmywa. Ostatnio dodalam avocado i tez byl fajny efekt. Rycyny unikam ze wzgledu na to ze jest dosc tepa
na obecnym etapie ja bym na razie wykluczyla oleje dodawane do szamponu i mi sie w czasie sniadania przypomnialo - jak myjesz slsem to zabezpieczaj przed myciem, ja tak robie i mysle ze to powod ze wlosy sa ok, nakladaj odzywke na wlosy i po 5 minutach zmocz wlosy porzadnie i myj szamponem (jak wloski odzyja to wtedy mozna nakladac olej przed myciem)

Cytat:
3.Oleje nakladam wlasnie same i glownie na suche wlosy. Pamietam,ze jak mieszalam wlasnie z alterra i kladam pod czepek jako kompres to mialam dosc fajny efekt. A jak stosuje solo oleje to poprawy jakiejs mega ekstra nie widze. No tyle tylko,ze mi sie juz tak wlosy nie pusza. Co w moim przypadku jest sukcesem ogromnym.

Moglabys opisac efekt zyletki? ;d
jak dotykasz to sa jednoczesnie ostre i szorstkie, koncowki az kluja, nie da sie ich ulozyc bo sa sztywne i masz wrazenie ze zaraz sie zlamia

zalecenie : odstawienie olejow stosowanych SOLO na pare miesiecy!

Cytat:
4.Odzywki b/s nie nakladalam. Dlatego ,ze pamietam jak na samym poczatku w trakcie zmiany pielegnacji trafilam na watek dla zakrconych to jakos za duzo nakladalam tej odzywki b/s i mialam wlosy przyklapniete i jakos nie potrafilam sie z nia obslugiwac, a pozniej juz o tym zapomnialam;d ALe na pewno wroce;d Wiem,ze na pewno mam problem z zabezpieczeniem wlosow, dlatego,ze teraz jak jest cieplejszy dzien to moje wlosy po przyjsciu np.ze spaceru wygladaja jakby ktos pozbawil je zycia. Sa suchsze niz byly.
bo oddaja wode, czyli to co sprawia ze sa ladne

z tym trzeba popraktykowac, ja nie uzywam odyzwki bs ale mam zel ktory ma w skladzie mnostwo olejow, jest ciezki przez to ale jednoczesnie dziala u mnie jak odzywka bs i stylizator, odzywki bs nie musisz klasc duzo, odrobina na rece, potrzec dlonie i potem na wlosy (przejechac, ugniatac, technika dowolna), z tym ze zel lniany rowniez moze Ci posluzyc jako jedno

Cytat:
5.Nie obawiam sie rozjasnienia, a wrecz jest to pozadane u mnie,wiec przepis jak znalazl
to zrob to jak najszybciej, ja mialam spektakularny efekt

Cytat:

6. U dobrego fryzjiera rzeczywiscie nie bylam. Mam jakis wewnetrzny uraz po tej praktykancte bylam u dwoch fryzjierow, jeden obcial mnie tak,ze szalu nie bylo, wlosy tragicznie sie ukladaly. I za jakis czas poszlam do "salonu"gdzie tez niemala kwote wydalam na sciecie ...Babka nieumiejetnie sciela mnie brzytwa i tez mialam problemy przez jakis czas z ukladaniem sie wlosow. Teraz na szczescie odrosly i sa geste jak kiedys,ale wciaz dobijaja mnie te przesuszone, strakowate,kruszace sie koncowki. I ta wierzchnia warstwa wlosow, bo gdyby nie one to wlosy naprawde wyglagalyby korzystniej.
trzeba umiec powiedziec swoje, dzien dobry/chce sie obciac/ mam krecone falowane wlosy i chce aby je podcieto aby to podkreslic/ chce aby ciecie bylo tylko nozyczkami, nie chce degazowek, nie chce brzytwy

nawet jak Ci umyja glowa i beda ciac na mokro to jak ktos wiec o co biega to nie bedzie zle, Indios opisywala swoja wizyte u fryzjera, mnie dokladnie tak samo ciela fryzjerka w Dublinie, umyla, obciela, na sucho jeszcze docinala

tylko ja chcialam aby jesli chce je wymodelowac zrobila to tylko rekami, zero prostowania, w ten sposob wlosy przy nastepnym myciu byly soba, jak fryzjer wyprostuje wlosy po obcieciu to jest to wielka trauma dla wlosow i czesto pare myc potrzeba zeby znow znalazly swoj krecony ksztalt

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
czyli, że miód rozjaśnia włosy?

dobra lece sie szykowac do pracy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 09:36   #36728
marika161
Raczkowanie

A jak to jest z jedwabiem ? Można go stosować ?
Stary 2011-06-24, 09:53   #36729
Rybiorek
Zakorzenienie

Marika zazwyczaj jedwabie maja w skladziealkohol i silikony, tego g to bym nie nakladala, w krotkim czasie wysuszenie. Jak znajdziesz z samymi silikonami to juz lepiej ale musisz stosowac sls i pamietac ze raz na miesiac to za malo.

najlepiej samemu cos ukrecic jak koniecznie cos tego typu potrzebujesz.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 10:06   #36730
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
jak nie obawiasz sie rozjasnienia to polecam nocne maskowanie z miodem, potrzebna bedzie prosta skladowo odzywka (ja uzywalam odzywki bs Joanna Naturia z lenem i rumiankiem): miod z odzywka zmieszac, nalozyc na wloski (suche/wilgotne), czepek, czapka i spac, rano napewno zauwazysz roznice, tylko jesli masz podatne wlosy na rozjasnianie to moze (ale nie musi) taki zabieg ciutke rozjasnic
Skoro są wakacje to ja też poeksperymentuje. Czy do prostej składowo odżywki zalicza się Isana z babasem? Albo maska bingo? Ile tego miodu trzeba, bo ja albo dam strasznie za dużo albo za mało.
Musze się jeszcze wybrać po olej kokosowy Efavit, żel lniany może też zrobię
FelekBezSzelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 10:24   #36731
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Skoro są wakacje to ja też poeksperymentuje. Czy do prostej składowo odżywki zalicza się Isana z babasem? Albo maska bingo? Ile tego miodu trzeba, bo ja albo dam strasznie za dużo albo za mało.
isana z babasem absolutnie nie, odzywka ma byc prosta bez: silikonow, olejow i protein, wlasnie dlatego ja mieszam z odzywka bez splukiwania Joanna Naturia z lnem i rumiankiem, innej prostej w swoim arsenale nie mam
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 10:38   #36732
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
isana z babasem absolutnie nie, odzywka ma byc prosta bez: silikonow, olejow i protein, wlasnie dlatego ja mieszam z odzywka bez splukiwania Joanna Naturia z lnem i rumiankiem, innej prostej w swoim arsenale nie mam
To w takim razie poszukam też tej Joanny co Ty masz. Tylko mi jeszcze powiedz gdzie ją znajdę? Rossmann, Natura, hipermarket?
FelekBezSzelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 10:43   #36733
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo prosty skład mają odżywki Fitomed Z takimi mieszałam miodek na 4h i to po tym mi się rurki aktywowały
Poza tym Hegron. Ja bym brała wszystko co się nadaje do mycia

Joaśki kupisz w osiedlowych sklepikach

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 10:45   #36734
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
To w takim razie poszukam też tej Joanny co Ty masz. Tylko mi jeszcze powiedz gdzie ją znajdę? Rossmann, Natura, hipermarket?
tego nie wiem, ja mieszkam w Dublinie, swoj zapas zawdzieczam Ance.d, Eloe i Syrence, z tego co tu czytalam dziewczyny pisaly ze w zwyklych osiedlowych drogeriach mozna dostac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 10:49   #36735
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
o rany, w ferworze pomocy sie zagalopowalam, mialam nie pisac no ale juz trudno (usuwalam henne)

mam nadzieje, to co opisujeszz troche przypomina mi moje wlosy z przee 8 miesiecy

o matulu! doprowadzasz je do ruiny, a kysz! po myciu nakladaj maske/odzywke, po 5 minutach delikatnie szczotka, nie rob tego juz potem, one sobie ladnie schna a tym im jak pala w leb po splukaniu odzywki i odcisnieciu wody wystarcza Ci palce, a jak nie dajesz rady to lec i kupuj grzebien z szerokim rozstawem

na obecnym etapie ja bym na razie wykluczyla oleje dodawane do szamponu i mi sie w czasie sniadania przypomnialo - jak myjesz slsem to zabezpieczaj przed myciem, ja tak robie i mysle ze to powod ze wlosy sa ok, nakladaj odzywke na wlosy i po 5 minutach zmocz wlosy porzadnie i myj szamponem (jak wloski odzyja to wtedy mozna nakladac olej przed myciem)

jak dotykasz to sa jednoczesnie ostre i szorstkie, koncowki az kluja, nie da sie ich ulozyc bo sa sztywne i masz wrazenie ze zaraz sie zlamia

zalecenie : odstawienie olejow stosowanych SOLO na pare miesiecy!

bo oddaja wode, czyli to co sprawia ze sa ladne

z tym trzeba popraktykowac, ja nie uzywam odyzwki bs ale mam zel ktory ma w skladzie mnostwo olejow, jest ciezki przez to ale jednoczesnie dziala u mnie jak odzywka bs i stylizator, odzywki bs nie musisz klasc duzo, odrobina na rece, potrzec dlonie i potem na wlosy (przejechac, ugniatac, technika dowolna), z tym ze zel lniany rowniez moze Ci posluzyc jako jedno

to zrob to jak najszybciej, ja mialam spektakularny efekt

trzeba umiec powiedziec swoje, dzien dobry/chce sie obciac/ mam krecone falowane wlosy i chce aby je podcieto aby to podkreslic/ chce aby ciecie bylo tylko nozyczkami, nie chce degazowek, nie chce brzytwy

nawet jak Ci umyja glowa i beda ciac na mokro to jak ktos wiec o co biega to nie bedzie zle, Indios opisywala swoja wizyte u fryzjera, mnie dokladnie tak samo ciela fryzjerka w Dublinie, umyla, obciela, na sucho jeszcze docinala

tylko ja chcialam aby jesli chce je wymodelowac zrobila to tylko rekami, zero prostowania, w ten sposob wlosy przy nastepnym myciu byly soba, jak fryzjer wyprostuje wlosy po obcieciu to jest to wielka trauma dla wlosow i czesto pare myc potrzeba zeby znow znalazly swoj krecony ksztalt

dobra lece sie szykowac do pracy
Dzieki. Ztym,ze ja nie mam kreconych mocno wlosow. Owszem maja tendencje do falowania gdy sa wycieniowane,ale generalnie teraz sie prostuja. Czasami zrobi mi sie jakis kreciol,ale sie wyprostowuje. Wiec na falach czy kreciolach mi nie zalezy. Po prostu nie chce miec takich suchych strakow.

Zalaczam zdjecia!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wiz1.jpg (23,2 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wiz2.jpg (17,3 KB, 69 załadowań)

Stary 2011-06-24, 11:08   #36736
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki. Ztym,ze ja nie mam kreconych mocno wlosow. Owszem maja tendencje do falowania gdy sa wycieniowane,ale generalnie teraz sie prostuja. Czasami zrobi mi sie jakis kreciol,ale sie wyprostowuje. Wiec na falach czy kreciolach mi nie zalezy. Po prostu nie chce miec takich suchych strakow.

Zalaczam zdjecia!
po pierwsze fajne wloski po drugie to ze nie sie nie kreca nie oznacza ze mozesz im robic to co robisz

wszystko co napisalam nadaje sie do nich, na zdjeciu widze ze faktycznie tak sobie opadaja na 'szytwno'

ja bym zrobila tak (ale jeszcze posluchaj innych dziewczyn bo moze cos lepszego doradza)

przed myciem na dlugosc odzywka np. isana z babasem

po 5 -10 minutach mycie normalne ale bardzo delikatne (bez czochrania)

odzywka ds / maska po nalozeniu poczekaj 3-5 minut i rozczesz grzebieniem z szerokim rozstawem (zostaw ta szczotke bo nie robi nic dobrego dla Ciebie)

splukaj odzywke / maske do momentu az poczujesz ze wloski sa miekkie ale juz nie obciazone

odcisnij wode rekami, potem w koszulke

jak zdejmiesz koszulke to proponowalabym popsikac wlasnorecznym psikladem (polecam rozwodnic np jakas joanne bez splukiwania z woda i dac do psikacza), nie za duzo ale zwracajac uwage na gorna warstwe, delikatnie rozczesac grzebieniem o szerokim rozstawie (bo chyba nie wytrzymalabys bez tego)

zostawic do wyschniecia, absolutnie nie ruszac

2-3 razy w tygodniu przed myciem mozna nalozyc odzywke zmieszana z oliwa/jojoba/kokosem - mozna na noc

1 razy tygodniowo zaszalej z mixem miodowym na noc

daj im 2 tygodnie i napewno zoboaczysz efekt

nie uzywaj szczoty, jak chcesz wloski troche ulozyc tylko grzebien i to delikatnie

(zapomnialam zapytac, zwiazujesz wlosy jakosc czy zawsze chodzisz w rozpuszczonych?)

jak nie zobaczysz efektow to zglaszaj sie z reklamacja
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 11:30   #36737
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
moze byc poprostu zwierzakow

Cytat:
dokladnie tak moj drogi malzonek zgodzil sie zeby Cycek zostal, przylazil dzien w dzien i nie chcial wychodzic po tym jak zjadl a ja patrzylam coraz bardziej zalzawionymi i smutnymi oczkami
Pogadaj, proszę, z Cyckiem, by mi tutaj kuzyna nasłał
Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Ale generalnie gady się nie przywiązują, więc ja mam uciechę z niego, ale on raczej woli być zostawiony w spokoju
To gad
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
No daj spokój. Nie mogę sobie tego wyobrazić jak to niektóre kobiety w krajach Arabskich ulegają mężczyznom...Dla mnie to nie pojęte.
Niepojęte, ponieważ wychowano nas w innej kulturze. Kraje Arabskie czerpią z piękna i mocy Koranu, który stanowi podstawowe prawo. Cała reszta to interpretacja i akcja. Za dużo, by pisać w wątku o pielęgnacji kręconych.
Istotne jest to, że świat mierzymy ludzką miarą - coś jest na górze, bo jest nad głową, na dole, bo pod stopami. To sprawia, że próbujemy własną miarą mierzyć innych, a inne kultury - własną kulturą. Oczywiście, wolno nam dyskutować o odmienności, ale musimy pamiętać, że w innych kulturach myśli się inaczej, co nie oznacza nigdy, że gorzej lub lepiej. Po prostu inaczej. Owszem, wiele kobiet chce wyjść spod męskiej władzy, ale nawet jeśli kobiety w Arabii Saudyjskiej chcą prowadzić auta (czego na dziś im nie wolno), to muszą to zrobić inaczej niż nasze prababki walczące o prawa wyborcze, studiowanie, możliwość normalnej pracy (że za niższą pensję, to już inna sprawa).
Jednak to ani nie czas, ani nie miejsce na takie rozważania.
Cytat:
Co do moich włosów. Powiem Ci, że robią się spiralki w niektórych miejscach
Wspaniale!
Opis Lorraine uwzględnia też zachowanie włosów w ciągu dnia, podatność na puszenie, porowatość, odkształcenia.
Nie ma co wiernie trzymać się klasyfikacji. To pozwala się zorientować. I to mniej więcej...
Sama mam tak różne loki na głowie, że często się zastanawiam, co to właściwie jest cojest: Opis najbliższy mam zarówno z cheruba - mam je od małego, są podatne na odkształcenia i wiatr - jak i z corkicelli - różne loki na całej głowie, mocniej skręcone w określonych obszarach, jeśli nie są odpowiednio zabezpieczone, to bardziej się puszą (co tez świadczy o sporej porowatości), sa kręcone przez cały rok, a ich skręt zależy od pogody i wilgotności. Mam zabawę, nie?

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
nikt mnie nie kocha
Nieprawda
Cytat:
Widzę, że nie tylko na włosach się tak dobrze znasz, chylę czoła
raczej tylko przeczytałam to, co napisałaś...
Cytat:
No ostatnio coś się zaczęły puszyć
Tu może być wszystko:
pogoda, słabe zabezpieczenie włosów, proteiny, gliceryna i inne humektanty, błędy w suszeniu, kryzys (bo o ile dobrze pamiętam, to już na niego czas). Trzeba wziąć pod lupę wszystko.
Pogoda - tu niewiele się zaradzi. Trzeba śledzić i dostosowywać pielęgnację do punktu rosy, wilgotności procentowej i temperatury.
Z pogody wynika konieczność zabezpieczania. Teraz zrezygnowałaś z silikonów, więc trzeba je inaczej zabezpieczyć przed ucieczką wody. W przypadku włosów takich jak Twoje zwykle sprawdzają się oleje.
Proteiny - i tu może być pies pogrzebany, bo masz same wielkocząsteczkowe. Serce boli, by namawiać Cię do ich odstawienia latem, bo są na tę chwilę po prostu niezbędne. Lepiej jednak by było zastąpić je hydrolizowanymi (keratyna).
Gliceryna i inne humektanty - ich zadanie polega na regulowaniu poziomu wilgotności, ale to działa w dwie strony - będą ciągnąć wodę i z powietrza i z włosa, czyli mogą sprawić, że włosy oklapną (woda zostanie przyciągnięta) albo że staną się suche (woda wyparuje). warto się przyjrzeć dokładnie działaniu poszczególnych humektantów (mnie akurat czystki roi gliceryna), by móc zapobiegać ewentualnym problemom.
Błędy w suszeniu - od ręcznika przez ugniatanie, suszenie, wkładanie rąk, gdy już nie powinno się tego robić.
Kryzys - przeczekać, omijać lustra.
trudno jest w przypadku kręconych włosów pozbyć się puszaka. Samo ograniczenie go to spory sukces. z własnego ogródka - wczoraj umyłam włosy i do wieczora nie były otoczone aureolą. Dopóki nie spryskałam ich celem odświeżenia Jantarem odżywką. I tak mam dziś ładny puszak, nieco uładzony żelem Artiste. Do następnego mycia
Cytat:
ja to ogólnie mam problem z postrzeganiem siebie w pozytywny sposób może właśnie o to chodzi
Cóż... przejdzie Ci, kiedy zrozumiesz, że postrzeganie Ciebie i Twoja pewność siebie zależą od Ciebie. To trudne, bo w końcu jesteśmy zwierzęciem społecznym, ale nikt nie da Ci tego, co możesz sama dla siebie zrobić.
Nie ma na świecie ideałów, jest photoshop O sobie samej świadczysz wyłącznie Ty i na to pracuje się latami. Wiem, że dasz radę
Cytat:
Uznałam, ze na razie po prostu przestanę dodawać jajka do maseczki i zamiast biovax'a będę nakładała na włosy alterrę a granatem
Zapisuj zestawy, obserwuj włosy. Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Eloe
Mądrze napisałaś. Mam na myśli o wizerunku i kręconych włosach.
zawstydzam się tak na poważnie, ale bardzo mi miło
Cytat:
Wcześniej nie czułam się tak odważniejsza. Prawda też jest taka, że zanim zaczęłam dbać o swoje włosy jako kręcone to byłam też pewna siebie przez swojego TŻ, ale czegoś mi brakowalo. I brakowało mi mojego prawdziwego ja (w wyglądzie). Kręcone włosy...Pewniejsza siebie, odważniejsza i w d*** "za przeproszeniem" mam zdanie innych jaka jestem. Jestem taka jaką mnie stworzyła matka natura. Najważniejsze jest to, by nie stracić w dzisiejszych czasach swoich wartości i tego jak siebie same spostrzegamy.

Faceci są i ich nie ma. Związki bardzo dużo dają, ale potrafią też sporo zabrać. Jeśli nie czerpiemy siły z siebie, z własnych zasobów (a te potrafią być nieprzeliczone), tylko upatrujemy jej w innych (wsparcie jest bezcenne, ale u podstaw leży siła własna), to łatwo stracić równowagę przy najmniejszym potknięciu.
Człowiek się bardzo długo uczy, ale warto, liczy się bowiem proces uczenia się, wzmacniania osobowości. Mam już swoje lata, a ciągle muszę stawiać czoła mamie, jeśli idzie o włosy. To boli, ale też sporo uczy. Obecnie jesteśmy na etapie wzajemnej nauki i trzymam kciuki, by dalej tak dobrze nam szło.

Cytat:
zrobiłam kilka zdjęć
Zakochałam się A puszak wcale nie taki wielki. Może rzeczywiście idzie o zabezpieczanie włosów.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 11:40   #36738
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
po pierwsze fajne wloski po drugie to ze nie sie nie kreca nie oznacza ze mozesz im robic to co robisz

wszystko co napisalam nadaje sie do nich, na zdjeciu widze ze faktycznie tak sobie opadaja na 'szytwno'

ja bym zrobila tak (ale jeszcze posluchaj innych dziewczyn bo moze cos lepszego doradza)

przed myciem na dlugosc odzywka np. isana z babasem

po 5 -10 minutach mycie normalne ale bardzo delikatne (bez czochrania)

odzywka ds / maska po nalozeniu poczekaj 3-5 minut i rozczesz grzebieniem z szerokim rozstawem (zostaw ta szczotke bo nie robi nic dobrego dla Ciebie)

splukaj odzywke / maske do momentu az poczujesz ze wloski sa miekkie ale juz nie obciazone

odcisnij wode rekami, potem w koszulke

jak zdejmiesz koszulke to proponowalabym popsikac wlasnorecznym psikladem (polecam rozwodnic np jakas joanne bez splukiwania z woda i dac do psikacza), nie za duzo ale zwracajac uwage na gorna warstwe, delikatnie rozczesac grzebieniem o szerokim rozstawie (bo chyba nie wytrzymalabys bez tego)

zostawic do wyschniecia, absolutnie nie ruszac

2-3 razy w tygodniu przed myciem mozna nalozyc odzywke zmieszana z oliwa/jojoba/kokosem - mozna na noc

1 razy tygodniowo zaszalej z mixem miodowym na noc

daj im 2 tygodnie i napewno zoboaczysz efekt

nie uzywaj szczoty, jak chcesz wloski troche ulozyc tylko grzebien i to delikatnie

(zapomnialam zapytac, zwiazujesz wlosy jakosc czy zawsze chodzisz w rozpuszczonych?)

jak nie zobaczysz efektow to zglaszaj sie z reklamacja
Juz sobie wkleilam Twoje rady do worda;D Widze,ze bez odzywki bs sie nie obedzie A jak szeroko ma byc rozstawiony ten grzebien? Rozstaw na pol centrymetra - centymetr wystarczy? Bo mam akurat taki grzebien.

Generalnie to odkad mam problemy z wlosami to glownie chodze w zwiazanych wlosach,sporadycznie wychodze w rozpuszczonych, zwazywszy na to,ze jak troche pochodze to wlosy zbijaja sie w straki i sa wlasnie takie sztywno-suche. I nigdy nie wiem co mnie czeka jak wyjde w taki cieplejszy dzien

Stary 2011-06-24, 11:42   #36739
123sciri
Rozeznanie

suszarka mi się wczoraj spaliła, a że przed pracą to narzędzie niezbędne, mąż kupił mi nową babylissa z dufuzorem
Dziś była próba generalna .. i .. wyglądma jakby piorun strzelił w plantacje szczypiorku
zresztą same zobaczcie ( ale falus lepszy jest)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_3650.jpg (70,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_3651.jpg (97,0 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_3652.jpg (126,4 KB, 48 załadowań)

03/13-20 cm - 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm
zapuszczanie
123sciri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 11:52   #36740
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Juz sobie wkleilam Twoje rady do worda;D Widze,ze bez odzywki bs sie nie obedzie A jak szeroko ma byc rozstawiony ten grzebien? Rozstaw na pol centrymetra - centymetr wystarczy? Bo mam akurat taki grzebien.
zastrzel mnie ale nie wiem, na oko sie to kupuje wklejam jaki ja mam z tym ze od 7 miesiecy nie uzywany
Cytat:

Generalnie to odkad mam problemy z wlosami to glownie chodze w zwiazanych wlosach,sporadycznie wychodze w rozpuszczonych, zwazywszy na to,ze jak troche pochodze to wlosy zbijaja sie w straki i sa wlasnie takie sztywno-suche. I nigdy nie wiem co mnie czeka jak wyjde w taki cieplejszy dzien
brak nawilzenia, niestety ale same oleje tego nie dadza, dodatkowo zamkna scisle luski i dzungla i komary

(jak potrafisz tak splukac odzywke ds zeby troche jej zostawic na wlosach tak aby nie byly obciazone to mozesz zrezygnowac z odzywki bs ale moze na poczatku to jednak cos sobie spraw, pocwiczysz i moze bedziesz mogla potem tylko odzywke ds stosowac)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg comb_shop.jpg (3,9 KB, 14 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 11:55   #36741
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:

Zalaczam zdjecia!
Jesli masz tendencję do falowania tzn, że przy odpowiedniej pielęgnacji mogą zacząć się mocniej falować. Masz sliczne włosy i z takimi własnie falami wyglądałyby bosko
Stosuj się do rad Rybiorki, a wkrótce zobaczysz poprawę

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 11:58   #36742
marika161
Raczkowanie

Rybiorek zapytałam z ciekawości, bo mam jeden jedwab w domu i zastanawiałam się czy go wyrzucić, czy mógłby się do czegoś nadać ale chyba jednak trafi do kosza

Eloe77 moje włosy zachowują się bardzo podobnie Kręcą się różnie, każdego dnia są inne Są podatne na odkształcenia i wiatr. Poza tym opis Cheruba idealnie pasuje do moich włosków

Zawsze czytałam, że osoby z jasnymi włoskami mają właśnie takie, czy ja jestem jakimś wyjątkiem ? Czy to po prostu bzdura ? Bo chyba kolor nie zależy od struktury ?

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-06-24 o 12:04
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 11:59   #36743
Basai77
Raczkowanie

Eloe 77:
"Nie ma na świecie ideałów, jest photoshop"

No piekna zlota mysl,na miare XXI wieku !!!
Dziewczyny,ja jutro dostaje moja farbe Garniera Naturalsa nr.660Bedzie czerwona rewolucja
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 12:05   #36744
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Jesli masz tendencję do falowania tzn, że przy odpowiedniej pielęgnacji mogą zacząć się mocniej falować. Masz sliczne włosy i z takimi własnie falami wyglądałyby bosko
Stosuj się do rad Rybiorki, a wkrótce zobaczysz poprawę
Na razie Pseudofeministka chyba nie mysli o tym, pielegnacja moze dac dwojaki efekt, albo sie pofaluja albo (bo sa ciagle czesane) beda lagodnie opadac prawie proste, przez to ze beda nawilzone moga zrobic sie troszke ciezsze i to sprawi ze dodajac grzebien wlasnie taki efekt moze sie pokazac

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Rybiorek zapytałam z ciekawości, bo mam jeden jedwab w domu i zastanawiałam się czy go wyrzucić, czy mógłby się do czegoś nadać ale chyba jednak trafi do kosza

Eloe77 moje włosy zachowują się bardzo podobnie Kręcą się różnie, każdego dnia są inne Są podatne na odkształcenia i wiatr. Poza tym opis Cheruba idealnie pasuje do moich włosków

Zawsze czytałam, że osoby z jasnymi włoskami mają właśnie takie, czy ja jestem jakimś wyjątkiem ? Czy to po prostu bzdura ?
genetyka

jasne wlosy sa zazwyczaj cieniutkie i dlatego tak sie utarlo, jednak to geny decyduja o tym jak gruby jest wlos
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-24, 12:07   #36745
marika161
Raczkowanie

Rybiorek dziękuję za wyjaśnienie
P.S. uwielbiam Twojego kotka

Eloe77 oglądam Twoje albumy i nie mogę oderwać wzroku od Twoich loczków Szczególnie na tych najnowszym zdjęciach wyglądają cudownie I bardzo podoba mi się Twoja fryzurka

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-06-24 o 12:16
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 12:25   #36746
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Na pewno jest mądry Ja nie mogę mieć kotka, choć kocham je baaaardzoooo Mój mąż ma uczulenie. Ten w avku to kot mojej siostry.
Ojoj A ja zawsze myślałam, że jesteś szczęśliwą posiadaczka kota.

Cytat:
Zapomniałam napisać: wypróbowałam zielony krem z Biedronki. Narazie w ten sposób, że nałożyłam go na włosy na noc zamiast oleju. I fajnie Rano umyłam, włoski - mięciutkie, ładnie, regularnie sie poskręcały. Teraz spróbuje nałozyć trochę już po umyciu zamiast odżywki.
To czekam na kolejny raport.

Cytat:
(usuwalam henne)
dlaczemu?
Będzie farba? Ja się całkowicie zafiksowałam na punkcie Benkowej Garnier 660. Jeśli znajdę, to kupię

Rybiorku i Pseudofeministko w zasadzie to ja nie mam co dodawać Warto zrobić to wszystko, co już zostało doradzone, ze szczególnym naciskiem na zabezpieczanie przed ucieczką wody.
Odzywka bez spłukiwania do naprawdę dobra sprawa, a włosy rzeczywiście zachowują się jak kręcone - oddają wilgoć w ciągu dnia. Zimą pomaga regularne olejowanie, teraz niekoniecznie może służyć. Warto dodać kilka kropli olejku do odżywki/maski, warto nałożyć nieco odżywki bez spłukiwania po umyciu. Możesz też nakładać nieco odzywki na suche włosy (kapkę dobrze rozprowadzić na rękach i delikatnie nałożyć na wierzchnią warstwę. Uważaj tylko, by nie przesadzić z ilością).
Tak samo z kwaśnymi płukankami - pomogą w domknięciu łuski (podobnie jak płukanie zimna wodą ), przywrócą naturalne pH.
I jeszcze jedna kwestia - traktowanie włosów w ciągu dnia i w nocy. Mało się o tym mówi, ale tak naprawdę nie powinno się dotykać włosów. Im mniej, tym lepiej, a jeśli już, to czystymi rękami! Przekładanie ich z boku na bok, ciąganie po ramionach, zwijanie w rulon, lekkie tapirowanie wierzchu, by dodać objętości - to wszystko wpływa na wygląd włosa. Do tego przyciskanie ramionami torebek/plecaków, kołnierzyki, golfiki... Trzeba być delikatną.
Podobnie w nocy - może warto włosy zapleść w warkocz? Próbowałaś?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 12:29   #36747
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Eloe 77:
"Nie ma na świecie ideałów, jest photoshop"

No piekna zlota mysl,na miare XXI wieku !!!
Dziewczyny,ja jutro dostaje moja farbe Garniera Naturalsa nr.660Bedzie czerwona rewolucja
Juz sie nie moge doczekać

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ojoj A ja zawsze myślałam, że jesteś szczęśliwą posiadaczka kota.

Nie Jestem nieszczęśliwą posiadaczką męża z alergią. Umarłby, jakbyśmy mieli kota

A ja dzis robię odrosty, 3 tygodnie minęły.

Stary 2011-06-24, 12:34   #36748
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość

Zawsze czytałam, że osoby z jasnymi włoskami mają właśnie takie, czy ja jestem jakimś wyjątkiem ? Czy to po prostu bzdura ? Bo chyba kolor nie zależy od struktury ?
Moje włosy kręcą się przeważnie tak samo, ale delikatnosć Cheruba - szybko się odkształcają
A co do tych blond cherubów to chyba bzdura bo ja np. jestem 100% brunetką

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 12:35   #36749
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Na razie Pseudofeministka chyba nie mysli o tym, pielegnacja moze dac dwojaki efekt, albo sie pofaluja albo (bo sa ciagle czesane) beda lagodnie opadac prawie proste, przez to ze beda nawilzone moga zrobic sie troszke ciezsze i to sprawi ze dodajac grzebien wlasnie taki efekt moze sie pokazac

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

genetyka

jasne wlosy sa zazwyczaj cieniutkie i dlatego tak sie utarlo, jednak to geny decyduja o tym jak gruby jest wlos
Na szczescie grzebien mam podobny do Twojego ,nawet troche szerszy;d Wiec troche zlotych zaoszczedze hehe

Jezeli chodzi o tendencje do falowania to owszem moje wlosy je maja. Napisze wiecej jak mialam delikatni wycieniowane wlosy na dlugosci to sie niezle krecily,ale to bylo kilka lat temu.I tez mialam dostep do tego fryzjiera,ktory akurat dobrze ropoznawal potrzeby moich wlosow.Pamietam tez moment zanim nastapilo przesilenie wiosenne i zanim stan moich wlosow sie nie pogorszyl o tez mialam lekkie, zdefiniowane fale. Jak nie uzyje grzebienia to tez te krotsze wlosy, ktore sa "jakby" pocieniowane mi sie kreca. Ale to niezbyt juz wyglada bo wtedy staja sie krotsze a te pod spodem sa dlugie i proste i taki smieszny efekt to daje,wiec unikam;d

Ja mam jasne wlosy i moj pojedynczy wlos tez jest dosc cienki.

Czas edycji: 2011-06-24 o 12:36
Stary 2011-06-24, 12:37   #36750
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

dlaczemu?
Będzie farba? Ja się całkowicie zafiksowałam na punkcie Benkowej Garnier 660. Jeśli znajdę, to kupię
no bo nie lubie miec czarno na glowie, mam wrecz biala cere, w ogole to cala jestem biala (moj wlasny prywatny maz kazal mi isc wczoraj pare razy na solorke bo jedziemy na wesele na poczatku lipca, powiedzial ze dla niego jestem piekna ale on wie ze sama mam schizy i mam isc na pare krotkich sesji zeby sie lepiej czuc)

farba byla polozona zaraz po zabiegu (to znaczy po zmyciu rozjasniacza, umyciu i wysuszeniu wlosow)

to wlasnie miala na mysli DMkAnia piszac ze mam pokazac wloski

Cytat:

Rybiorku i Pseudofeministko w zasadzie to ja nie mam co dodawać Warto zrobić to wszystko, co już zostało doradzone, ze szczególnym naciskiem na zabezpieczanie przed ucieczką wody.
Odzywka bez spłukiwania do naprawdę dobra sprawa, a włosy rzeczywiście zachowują się jak kręcone - oddają wilgoć w ciągu dnia. Zimą pomaga regularne olejowanie, teraz niekoniecznie może służyć. Warto dodać kilka kropli olejku do odżywki/maski, warto nałożyć nieco odżywki bez spłukiwania po umyciu. Możesz też nakładać nieco odzywki na suche włosy (kapkę dobrze rozprowadzić na rękach i delikatnie nałożyć na wierzchnią warstwę. Uważaj tylko, by nie przesadzić z ilością).
Tak samo z kwaśnymi płukankami - pomogą w domknięciu łuski (podobnie jak płukanie zimna wodą ), przywrócą naturalne pH.
dziekuje za pochwale
Cytat:
I jeszcze jedna kwestia - traktowanie włosów w ciągu dnia i w nocy. Mało się o tym mówi, ale tak naprawdę nie powinno się dotykać włosów. Im mniej, tym lepiej, a jeśli już, to czystymi rękami! Przekładanie ich z boku na bok, ciąganie po ramionach, zwijanie w rulon, lekkie tapirowanie wierzchu, by dodać objętości - to wszystko wpływa na wygląd włosa. Do tego przyciskanie ramionami torebek/plecaków, kołnierzyki, golfiki... Trzeba być delikatną.
Podobnie w nocy - może warto włosy zapleść w warkocz? Próbowałaś?
nie znam kobiety co nie dotyka swoich wloskow jednak dobra pielegnacja moze pomoc wlosom przezyc to dotykanie i zawijanie, choc faktycznie paski od torebek sa niebezpieczne
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości)

Zasady wysyłania wiadomości