|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
7 | 17,07% |
| Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
|
0 | 0% |
| Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
|
1 | 2,44% |
| Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
|
6 | 14,63% |
| Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
|
27 | 65,85% |
| Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
mam dzis takiego lenia ze szkoda gadac pogoda do bani a dom sam sie nie posprzata
a szkoda
|
#4412 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez..lezymy z malym w lozku i lenimy sie...
![]() w ogole to nie ma szans zeby go przykryc..on zawsze sie odkopuje,denerwuje jak go przykrywam...
|
#4413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skad oni to wiedza ![]() tra co u was slychac??
http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-06-25 o 12:27 |
|
|
|
|
#4414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale całe szczęście ona w nocy mało sika, zwykle jej nie przebieram o tej 4-5, bo kilka razy to zrobiłam i pielucha prawie sucha się okazywał
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4416 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaintrygowałaś mnie tym thermo.mix.em ![]() Cytat:
Cytat:
Jakby zjadła zawsze te 120 albo 150, to mzoe nie robiłaby się tak szybko głodna.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Montii- zapomniałam skomentować, widać, ze Fabianek silny i sprytny chłopiec ![]() gratulacje dla Lenki z okazji 12 tygodni ![]() wczoraj mieliśmy imprezkę w domu i mała zasnęła dopiero o 23, ale spala normalnie. Dziś znowu wybywam na imprezę firmowa, a Nadia zostaje z tata. ![]() Ewelqua- w tej mojej sprawie an razie bez zmian, ale może coś się ruszy, jak przyjedzie rodzinka męża.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-25 o 12:41 |
||||||
|
|
|
#4417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bez niego czuje sie w kuchni jak bez reki mam juz ksiazke z przepisami dla dzieci od 5 mca bedziemy pichcić, miksować, parować ![]() my dzis bylysmy na bioderkach, w lewym jeszcze nie ma chrząstki, ale na to jeszcze mamy czas. Mamy zakładać cały czas drugą pieluchę i zlecili nam badanie moczu kupilam juz specjalne woreczki tylko nie wiem- wszystko jedno o jakiej porze dnia "złapie" ten mocz? Przeciez dziecko rano nie jest na czczo
|
|
|
|
|
#4419 |
|
Zakorzenienie
|
olusia mojemu w szpitalu badali roznie, raz rano raz popoludniu,,a jaka masz ksiazke?
|
#4420 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale cena mnie przeraziła Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kupiłam dziś kleik kukurydziany i ten nutriton. zobaczymy. chociaż dziś wstał o 4 w nocy a zjadł na wieczór 120ml więc już jest ok teraz jak będzie się budził o tej 1-2-3 to będę go próbowała uspać jak nie da się dam mu wodę. dopiero o 4 może zjeść wredna matka ze mnie ![]() Cytat:
![]() mały zasnął na spacerku wzięłam go do domu w wózku bo wiatr się zerwal i dalej śpi w wózku chyba zacznę robić to co się tak zarzekałam że robić nie będę - usypiać w domu w wózku ![]() ![]() jezu czytam o tej biednej Laurce... ryczę...
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-06-25 o 13:10 |
|||||
|
|
|
#4421 |
|
Zakorzenienie
|
ksiazka z przepisami do tego urzadzenia thermomi.x
bo tam sie ustawia szybkosc obrotow, czas, temp. parowania itp Eirene niestety tak, 4 tys ![]() wg mnie wart swojej ceny, tylko, że ja nie uzywam juz niczego innego w kuchni- to mi zastepuje mikser, tarke, blender, malakser, maszynke do mielenia, parowar, garnek do gotowania itp |
|
|
|
#4422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie wspomnę o kupie, jak zacznie ładować to czasem wypływa Dlatego przy każdej pobudce zaglądam do pieluchy żeby nie było niespodzianki
|
|
|
|
|
#4423 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no właśnie to nasze wstawanie w nocy jest najgorsze, bo dziecko spi a my co? jeszcze leżalam do 11 a mąż zabrał malego do salonu ![]() mam nadzieję ![]() co do Laury, to moja koleżanka to czyta od początku regularnie i ja kiedyś przeczytałam kawalek i zrezygnowałam, nie dla mnie takie rzeczy ![]() Cytat:
![]() ide dalej robić salatki uspiłam małego na balkonie, a mąż sprząta mieszkanie, ale robi to tak dokładnie, łącznie z odsuwaniem lodowki, pralki, że już sprząta z 1,5h
|
||
|
|
|
#4424 | |
|
Zakorzenienie
|
a bo wczoraj właśnie imprezka była, z dwie godziny się bawiliśmy w gotowanie, tzn mąż przygotowywał różne rzeczy w cieście-kurczaka, krewetki, imbir, jakieś sakiewki z kapusty, a ja robiłam dipy
Goście siedzieli do 1.30![]() Cytat:
![]() tk piszecie o tej Laurce, to ja się może na razie powstrzymam od czytania, jakiś czas temu trafiłam na bloga babki, która miała terminacje ciąży i się tak spłakałam.
|
|
#4425 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też własnie, odkąd mam swoje dziecko zrobiłam się bardzo wrażliwa, szczególnie na krzywdę innych dzieci
![]() a na tych zdjęciach taka usmiechnięta, i w tych okularkach tak słodko wygląda ptysza kochana na pewno i do was się szczęście niedługo usmiechnie i skonczą sie wasze problemy ze zdrówkiem Emilki. głeboko w to wierzę. wiara czyni cuda!!! jeszcze pewnie nie raz pojawią się u was łzy z bezislności ale musiscie dzielnie to znosić. wiem ze to trudne ale jesteście wspaniałymi rodzicami dla Emilki i na pewno jej uśmiech daje wam siłę na lepsze jutro. przytulam cie mocno wanilko mam nadzieję że to nie pęcherzyca. oby te rokowania sie nie sprawdzily. musiałam zajrzec w google bo nawet nie slyszalam o tej chorobie ![]() życzę wam aby te pęcherzyki sobie poszły w siną dal i przesyłam ci pozytywne fluidki. całuski dla Nadii jej tak smutno sie robi jak sie czyta o chorych dzieciaczkach ![]() ale przez to uświadamiam sobie co znaczy mieć zdrowe dziecko i jak je bardzo kocham!!!! a my przejmujemy się tym że dzieci nie chcą jeść, nie robią kupki - to też ważne bardzo ale przy prawdziwej chorobie to mało istotne, po kilku dniach przejdzie.... ehh no nic juz nie zamulam. jakas taka melancholijna się zrobiłam ![]() u na paskudnie dzis ;/ jedziemy po południu do teścia na imieniny. jej jak ja uwielbiam tam jezdzic ![]() i znowu beda do niej gadac jakby sie cofali w rozwoju wlasnie te - nasie dzieciątećko kochaniusie, ojć jaka ja jeśtem Malwiniusia piękniusia wrrrr ![]() nie znosze tego!!!! |
|
|
|
#4426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak się poryczałam, że musiałam zamknąć stronę ![]() ale dokończę ... bo jestem ciekawa jaki dalej potoczyło się zycie tego maleństwa i jak to wygląda teraz ![]() jak patrzę na te zdjęcia a ona tam taka malutka, jak nasze dzieciaczki
|
|
#4427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ryczę jak czytam np. o kocie, który wypadł z balkonu i złamał łapkę
|
|
|
|
|
#4428 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym co to znaczy że nie jest łatwo odmówić, odmawia się i już, dla jego dobra, na tym polega proces wychowawczy, ze rodzice muszą odmawiać dzieciom wielu rzeczy i być konsekwentnymi, pokazywac im granice, a jak dziecko zechce zjeść pająka, albo zgniły kawałek leżący na ulicy, to co, tez trudno mu odmówic? Cytat:
ja sie przyznaje bez bicia, przy dwójce leciałam na słoiczkach, teraz bardziej ufam tym hipp, niż gerberowi ( po ostatnich rewelacjach, kiedy okazało się, że ich słoiczki z indykiem, to nie indyk, tylko tzw. MOM, zmielone mięso z odpadów drobiowych) , miałam oczywiście piękne wizje, że sama robie te wszystkie zupki i przeciery, ale mi nie wychodziło, bo to zeby było dobre musi byc świeże, a codziennie miksowac, gotować specjalnie po odrobince czegoś itd... to już mi się nie chciało, są słoiczki są atestowane certyfikatami bio i w zasadzie myślę, że np marchewka tam jest zdrowsza, niż ta z marketu z ołowiem, jeśli ktoś chce karmić dziecko zdrowo, to powinien kupowac wyłącznie produkty certyfikowane bio, warzywa owoce itd... bo te zwykłe z marketu to są pędzone na pestycydach itp chemii, to już słoiczki wbrew pozorom są zdrowsze bo są z atestowanych, kontrolowanych upraw. Cytat:
Oj dzizas, smoczek maczany w cukrze ![]() ![]() u nas jest zasada dla dzieci, że słodycze jedzą "po szwedzku" tylko w łikendy- z tym, że wtedy moga do oporu, ile chcą, oczywiście nie są w stanie zjeśc jakiejś gigantycznej ilości. Bardzo ważna jest rzecz, której rodzice często nie przestrzegają, a o której kiedyś mówił w jakims wywiadzie profesor dietetyk, że jeśli dajemy dziecku słodycze, np batonik mars, lub żelki itd... to trzeba sobie zdawać sprawę, że to są bomby kaloryczne i już wtedy nie podaje się dziecku np. obiadu, czy podwieczorku, bo te słodycze są jakby zamiast tego. Ja się stosuję i moje dzieciaki nie maja problemu, ładne, szczupłe. a często rodzice dają słodycze a do tego normalne posiłki, stąd dziecko tyje. U mnie np w łikend dzieci rano sobie jedza słodycze zamiast śniadania, bo mamy te łikendy słodyczowe. I powiem Wam, że dzieciaki rozumieją potzrebe ograniczania słodyczy, nawet w szkole ustaliłam z nimi zasade ze kupują w sklepiku ( w którym sa same obrzydliwości słodyczowe) tylko w piątki ( bo łikend), w tygodniu mogą zjeść jeśli ktoś je poczęstuje, ale same mają nie kupować. Początkowo troche sie buntowały, bo inne dzieciaki kupują bez ograniczeń, ale teraz są przyzwyczajone i akceptują, potrafią odmówić namowom innych dzieci, mówią " ja moge tylko w piątki" i tyle. Ja z mężem na co dzień nie jemy słodyczy, bo nie ma takiej potzreby, a jeśli np jadłam, to tak żeby dzieci nie widziały. Czasami robimy wyjątki, żeby nie było tak sztywno, np jak ktoś przyniesie ( dziadkowie, czy znajomi) to nie chowamy do łikendu, tylko jemy. ale ogólnie taka zasada ze słodycze tylko w łikend jest bardzo dobra, bo np w tygodniu jak dzieciaki chcą np w sklepie coś kupić, to mam argument, że dziś nie jest łikend i one od razu to akceptują, nie wołają mi w sklepie, że to i tamto...
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-06-25 o 13:47 |
|||||
|
|
|
#4429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli będę pracować to nie będę regularnie sama gotować ja leniwa jestem, jedynie od czasu do czasu, ale na pewno zaczniemy od słoiczków poza tym na samym początku to dziecko bardzo malutko zjada, 2-3 łyżki zupki, nie chciałby mi się robić
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-06-25 o 13:47 |
|
|
|
|
#4430 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam sobie kawę Nestle Ricore
skoro po zwyklej rozpuszczalnej nic jej nie jest, to bede pic tą
|
|
|
|
#4431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), że zaczęła dziewczyna tak samo mówić do swojej mamy czy teściowe "cieś papuniu" itp. W końcu ta do niej, ze przecież nie jest imbecylem i dlaczego do niej tak mówi, a ona na to "no właśnie moje dziecko też nie" niutka, ja Kasi dawałam mleko zagęszczane kaszą manną od 2 m, tak samo zupę warzywną zagęszczałam, jakoś się nie rozepchała. W chwili obecnej ma 7, 5 roku a waży normalnie 21 kg, ojcieć to prawie chce jej smalec w kroplówce podawać bo non stop wysłuchuje, że jest za chuda
|
|
|
|
|
#4432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja piję normalną kawę z ekspresu, a od miesiąca mam taki zaj... wielki expres automatyczny, który robi kawę jak w kawiarni ( to zdanie mojego tżt, który jest koneserem kaw ) - wyobraźcie sobie, że wygrałam w konkursie sms ![]() tyle, że ja piję z mlekiem, bo innej nie lubię, robię tez sobie cappucino z tego ekspresu, pycha kawę można pić karmiąc piersią, tyle, że jedną, max 2 dziennie, żeby dziecku kofeiny za dużo nie dostarczać, bo będzie pobudzone
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#4433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co mi po tym że bede sama gotowac zupki jak kupie marchewke, pietruszke, ziemniaki z całą tablica mendelejewa i dam to mojemu dziecku teraz chemia jest wszędzie i sądzę że te słoiczki są chyba zdrowsze.ja mam to szczęsćie ze mam swoją działkę póki mieszkam u rodziców mój tata posadził marchewkę, pietruszkę, i wiele innych warzyw nie pryskanych, włąsne ziemniaki i z tego będę gotowac obiadki dla małej bo wiem co bedzie jadła.o ile mi sie bedzie chciało ![]() aja haha dobre ![]() niutka czyzbys wygrała ekspres w konkurse z Lidla???
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-06-25 o 13:55 |
|
|
|
|
#4434 |
|
Zakorzenienie
|
mój synek zrobił się jakiś wrażliwy na dźwięki, odkurzacza się boi, dźwięku tel stacjonarnego u rodziców, słonia z Lamaze, od razu podkówka i płacz, wcześniej tego nie było, jakieś nowe bodźce pewnie odczuwa..
|
#4435 |
|
Zakorzenienie
|
Widze, ze bardzo fajnie rozwiązałaś problem ze słodyczami, u mnie w domu rodzinnym było podobnie i tez postaram się coś takiego wprowadzić
|
#4436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w dawnych czasach dzieciom podawano alkohol z cukrem na szmatce do ssania żeby ładniej spały w nocy i tez nie wszystkie z tych dzieci zostały alkoholikami, ale ogólnie wiadomo, że to nie było zdrowe tak samo z tym zageszczaniem, fast foodem typu parówki itd...
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy w chwili obecnej słoiczki są bezpieczne
![]() Te kiełki fasoli co zatruły ludzi też pochodziły z "kontrolowanej" ekologicznej farmy. W obecnych czasach tak naprawdę nie ma niczego całkiem bez chemii |
|
|
|
#4438 |
|
Wtajemniczenie
|
czy wasze dzieci tez kichają zawsze dwa razy?
![]() moja kicha zawsze dwa razy a po drugim kichnięciu jest zawsze takie westchnienie ![]() w ogóle a propos obiadków to muszę kupić blender ![]() co do kaszy manny to jednak ja podam około 5-6 mc. znam dzieciątko chore na celiakie a wlasnie teraz zaleca sie robic tą ekspozycje na gluten. na początek dam 1/2 łyżeczki kaszki manny lub kleiku pszennego.
|
|
|
|
#4439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje zakochańce
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-26 o 22:14 |
|
|
|
|
#4440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i z likierem. w thermomi.xie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

a szkoda