|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2774722 6]A nie w lodówce? Marnotrawstwo, fakt.
![]() Możesz przetestować go na włosach i kulinarnie, w 10 dni da radę! Czy to może jakaś litrowa butla? [/QUOTE]W lodówce znajdzie się u mnie wszystko(czasem nawet worki na śmieci ), prócz rzeczy, które powinny. Półlitrowe opakowanie. Spróbuję jakoś je zużyć. Będę zajadać się kilkoma łyżkami dziennie, nakładać w znacznych ilościach na włosy, dokładać do masek i może używać też do ciała- ale to raczej na kilka godzin przed kąpielą ze względu na niezbyt przyjemny zapach .
Edytowane przez gimli666 Czas edycji: 2011-06-25 o 23:47 |
|
|
|
#4142 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
|
#4144 |
|
Raczkowanie
|
Witam, czytam Wasze wypowiedzi i jestem pod DUŻYM wrażeniem Waszej wiedzy na temat pielęgnacji włosów! Dlatego moje pytanie będzie trochę inne od zadawanych tutaj- skąd wzięło się wasze zainteresowanie olejowaniem i taką zaawansowaną pielęgnacją? I skąd czerpałyście wiedzę? Mówicie czasem o takich rzeczach, że czuję się, jakbym była wśród światowych fryzjerów ;-)
Pozdrawiam wszystkie włosomaniaczki! |
|
|
|
#4145 |
|
Konto usunięte
|
Z Indii! Niektóre indyjskie kobiety kładą oleje na włosy.
![]() Chociaż chyba nie tylko, czytając "Zbrodnię i karę" też chyba się natknęłam na jakąś wzmiankę o naoliwionych włosach.
|
|
|
|
#4146 |
|
Raczkowanie
|
Zainteresowanie zainteresowaniem, ale Wasza wiedza jest imponująca!
Nie zdawałam sobie sprawy o niektórych składnikach w szamponach (choćby sls, sles itd), a Wy piszecie jakby to były najnormalniejsze rzeczy na świecie Gdy chciałam umyć, włosy, po prostu brałam szampon, który mi odpowiadał i myłam, a Wy przeprowadzacie jakieś wnikliwe analizy- jakich kosmetyków można użyć, a jakich nie, jakie zmyją oleje ( z czym mam właśnie problem, bo często zdarza się, że szampon nie zmył całego oleju z moich włosów- zawsze sądziłam, że to moja wina, a nie skład szapmonu), a jakie nie ![]() Ja swoją przygodę z olejowaniem zaczęlam ok 4 miesiące temu, ale naprawdę daleko mi do Was xD |
|
|
|
#4147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
|
#4148 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A jakim szamponem próbowałaś zmyć oleje? Może rzeczywiście to nie jest wina szamponu, często się tak trafia u niewprawionych.
|
|
|
|
|
#4149 |
|
Raczkowanie
|
też wnikliwie czytam i analizuję wpisy bardziej doświadczonych wizażanek, jednak i tak trudno mi się połapać w niektórych wątkach ;p
używałam już różnych szamponów, jednak nadal zdarza się, że olej się nie zmywa i muszę zaczynać zabawę w łazience od początku. Używałam już: glisskur (ten pomarańczowy, z 19 witaminami) schauma, radical ( przeciw wypadaniu włosów- nawet gdy nie używam olejów, szampon nie chce pienić się na włosach, przez co przeważnie muszę używać go 2 razy), Joanna (z jedwabiem) Po umyciu wydaje mi się, ze oleje się zmyły (nie czuję nic gdy dotykam włosy) , jednak gdy włosy zaczynają schnąć, niektóre pasma są posklejane... ;/ |
|
|
|
#4150 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że wszystkie w/w są z SLESem, więc powinno schodzić elegancko.
|
|
|
|
#4151 |
|
Raczkowanie
|
gdy myję 2 razy, problemu nie ma, jednak nie chciałabym aż tak bardzo męczyć włosów, skoro mogłabym myć tylko 1 raz.
chciałam też zapytać (jeżeli któraś z dziewczyn jest z gdańska)- w galerii przymorze, dokładniej w leclercu jest dział z produktami z innych krajów- m. in. z azji. Można tam znaleźć olej kokosowy, jednak nie mam pojęcia czy to taki, który z powodzeniem można użyć na włosy (a raczej czy przyniesie porządnae efekty). Wiem, że wiele olejów ze sklepów typu alma, lidl, biedronka się nadaje, jednak co do tego nie mam pewności... |
|
|
|
#4152 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
będę nad tym pracować.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie- większość z Was używa bardzo dużo olejów i często- nie boicie się, że "przedobrzycie" ? Wiadomo, że nawet w pielęgnacji można przesadzić i skutki są odwrotne do zamierzonych... |
|
|
|
#4154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a to pewnie zależy od porowatości włosów jeżeli włos chłonie jak gąbka jest porowaty, i po pewnym czasie takie oleje np.kokos, które wnikaja, mogą obciążyć mocno włos, coś na trzonie włosa sie osadzic czy coś takiego, nie jestem pewna czy dobrze to opisałam, niedawno czytałam o tym, tyle zapamiętałam, sama olejuję, mysle że 1 raz w tyg. wystarczy. tu są dziewczyny które olejują częściej, ale pewnie olejami które nie wnikają tak głęboko jak kokos.Ja w każdym bądź razie wiem że należy zachować umiar. ![]() Zresztą same olejowanie to nie wszystko, i tylko i wyłącznie oleje nie odbuduja włosów i nie sprawią że będą idealne.
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-06-26 o 20:22 |
|
|
|
|
#4155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.avilauk.com/core/media/me...e4ecb0cf62e561 Doskonały do jedzenia, włosów, a także skóry. Cytat:
A o olejach przeczytałam w czasopiśmie wróżka z 15 lat temu. Ale brak mi było grupy wsparcia w postaci wizazu, węc moja pierwsza przygoda z olejami trwała krótko. A potem trafiłam na wizaż i juz poszło
|
|
#4156 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale wiadomo,że co za dużo to niezdrowo. Uważam za przesadę chodzenie po 3 dni z naolejowaną głową jak to niektórzy robią. |
|
|
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was może mi powiedzieć gdzie ja mogę dostać jakikolwiek olej kokosowy w Łodzi?
bo niestety byłam w 2 zielarskich sklepach i panie zrobiły dziwną minę jak o to zapytałam..
|
|
|
|
#4158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4159 |
|
Raczkowanie
|
green way ul. zielona 1, tam jest taki olej kokosowy bez dodatkow, a w cudnym sklepie przy kosciuszki sa takie typowo do wlosow, vatika i parachute tez widzialam
|
|
|
|
#4160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4161 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze jedno malutkie ostatnie pytanko mam, czy to jest po tej samej stronie co ten pub czy po przeciwnej?
![]() edit. Już chyba wiem co to za sklep, znalazłam go w internecie Dziękuję Ci ślicznie I co by nie robić dalej off topa, nałożę na noc jakąś mieszankę hmm... olej ze słodkich migdałów + olej z pestek winogron + oliwa z oliwek, dawno ich nie używałam, a włoski chyba się nie obrażą
![]() Edytowane przez xyolax Czas edycji: 2011-06-26 o 22:33 |
|
|
|
#4163 |
|
Raczkowanie
|
Po tej samej stronie ulicy. Jest tam duzo innych różnych olejów, wręcz multum. Plus olejki eteryczne, maski Biovax, wszystko czego włosy i skóra głowy mogą zapragnąć. :P
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
mogę dołączyć?
|
|
|
|
#4165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak serio - ja nakładam oleje (różne) niemalże codziennie i to na całą noc. Moje włosy domagają się tego, ładnie później wyglądają. Farbuję regularnie, sa kręcone i wiecznie suche - więc to może dlatego? Ale przychodzi taki czas - jak teraz na przykład, że włosy nie chcą oleju. Najwyraźniej mają dosyć i chcą przerwy.
|
|
#4167 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Faktem jest, że teraz nie podziała na mnie olej wnikający, raczej te, które zostają na włosie, więc kończę brokułowy i lniany.
|
|
#4168 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy olej sojowy ma jakiś wpływ na włosy? Bo kupilam po przecenie oliwkę Babydream, która ma właśnie na pierwszym miejscu ten olej... Jak myślicie, dobrym pomysłem jest jej nakładanie na włosy? Po sojowym jest jeszcze migdałowy, słonecznikowy, macadamia i jojoba. Warto?
|
|
|
|
#4169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Było tez duzo innych olejów...iii kusił mnie sezamowy chyba tam wroce w tym tygodniu po sezamowy.... :lov e:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.

[/QUOTE]
.

- 82
15.04.2013
bo niestety byłam w 2 zielarskich sklepach i panie zrobiły dziwną minę jak o to zapytałam..