Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1233 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-27, 20:22   #36961
seduction
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Taka analogia Szampon z SLS mogę porównać do peelingu np twarzy czy stóp takim gruboziarnistym. Zostawiasz skórę świeżą gołą i wesołą bez warstwy ochronnej z brudu, sebum i starego naskórka i trzeba to naprawić, najlepiej porządną bogatą maską, lekki kremik to mało. Nie robi się tego za często bo jest inwazyjne.
Włosy też mają "naskórek"= łuski.
Rozumiesz o co mi chodzi mniej więcej?
Teraz tak dziękuję serdecznie

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 21:07   #36962
Maliniarka
Zakorzenienie

Martuś dobre porównanie
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 21:19   #36963
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
no chciałam dobrze myślałam, że wcześniej za mało

cytryna...hm...a to nie rozjasnia?

spróbuję isany jako drugiego O dzisiaj albo jutro

zrobiłam żel lniany, ale wyszedł dość rzadki, zobaczę czy zgęstnieje po ostygnięciu nawet mam pomysl na sposób nakładania, ale zdam relację jeśli się uda (lub nie)

o matko u mnie to samo: reklama wyborczej w tv=komentarz
i ciągłe wspominanie ś.p. Kaczyńskiego, ile to on zrobił dla Polski i tak go prześladowali :x, ale moja rodzinka (Wujek i Ciocia) są już po 70tce więc wiele im trzeba wybaczyć
Cytryna nie rozjaśni, jeśli będziesz ją trzymać do 30 min., jak dłużej to na pewno i w dużej ilości...
Czekam na relacje :P

Jeśli chodzi o moich rodziców to kobieto Są po 60-stce, ale nie potrafię im wybaczyć głupoty,w którą tak przesadnie wierzą. Zwłaszcza w Jarosława Kaczyńskiego, który jest tak zakłamany jak i Tusk. Żaden z polityków nie jest w stanie sprostać problemom, jakie mają ludzie. Przede wszystkim każdy myśli w tych czasach o swoim "dupsku" a nie o innych. No w takich czasach żyjemy niestety...

Ehh :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:02   #36964
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Następnym razem pamiętaj, że farba farbę zmywa tzn jak masz na przykład uciapane czoło to bierzesz na paluchy trochę farby z włosów i pocierasz plamę. Schodzi ślicznie, pięknie, bez problemu, przynajmniej u mnie działało jak jeszcze chemicznymi paćkałam włoski
Ojej naprawdę? ale pomysł, napewno spróbuję, tyle lat farbuję i nie wiedziałam...ale fajna rada, dziękuję bardzo
Stary 2011-06-27, 22:09   #36965
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłam w dziekanacie, jutro najpewniej drukuję i składam pracę. Termin obrony dopiero ustalą ale będzie po 10.07 :/ Wyłysieję do tej pory
Oo, u mnie na uczelni było tak, że składałam pracę 28 maja i obrona jest miesiąc później. Nie zazdroszczę tego stresu, ja jutro będę umierać, ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość

Ojp, powodzenia na obronie
Dzięki, jak się obronię to zupę marchewkową mi robisz

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
ojp, ale Ty masz sprawne rączki takie te warkoczyki równe i w ogóle... Loczki jak sobie robiłaś to też było widać, że wprawiona jesteś w takie rzeczy zazdraszczam
Dziękuję Naprawdę sporo się tego narobiłam już w życiu, więc pewnie dlatego tak fajnie wychodzi, trenuj i dojdziesz w końcu do perfekcji Powodzenia

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Swego czasu oglądałam sporo programów o tym, co mamy robią dzieciom, by wyglądały jak Hana Montana. To, o czym piszesz przy chemicznym prostowaniu, to pikuś...
Ja kilka razy oglądałam te programy zostać małą miss, czy coś takiego i nie mogłam uwierzyć w to, co oni tam wyprawiają...

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
ojp
Dziękuję.
Ty również widzę, że ładnie potrafisz uczesać dziewczynkę Bardzo ładnie. U mojej siostry dziewczynki też są czesane. Moja siostra im czesze koszyczki na okazje. Francuzy, kłosy (nie widziałam)
Trzymamy za obronę !
Ja również dziękuję

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:16   #36966
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
jam strasznie blada, oficjalnie szarooka (pani w urzedzie miejskim daaaawno temu tak mi wpisala do tymczasowego dowodu i tak zostalo), w rzeczywistosci oczy cos pomiedzy niebieskim a zielonym (odszczepieniec jakis jestem, cala rodzina niebieskooka, ale to napewno moja rodzina bo wszyscy mamy najrzadsza grupe krwi, takie to niespotykane ze az nam badania robili ) i najlepiej sie czuje w czerwonym
Ja mam tez rzadką B(-), mam hemoglobinę jak koń, mam ciemną cerę i ciemne oczy, w dzieciństwie wiecznie byłam chuda jak patyk, teraz w sumie też nie lepiej ale ta krew to zawsze wzorcowa, nie wiem jak to jest, i o co w tym wszystkim chodzi, no ale jak mam krew super to znowu inne schorzenia, próchnieję już
ps. i moje loki też
Stary 2011-06-27, 23:04   #36967
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Oo, u mnie na uczelni było tak, że składałam pracę 28 maja i obrona jest miesiąc później. Nie zazdroszczę tego stresu, ja jutro będę umierać, ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli
Jeszcze raz obiecuję trzymać kciuki
Cóż - stresu niestety nie uniknę, czekania na decyzję innych tym bardziej, przynajmniej staram się i z mojej strony wszystko jest zapięte na guzik przed czasem ;] A tak to od końca maja jestem na telefon, dziekanat zmienia terminy, promotorka poprawiała za długo...
Pojadę do siostry dzieciaka bawić to nie będę miała czasu na stres Młody ma 2 latka i zajedzie pułk wojska na śmierć Takie żywe - po cioci

Cytat:
Mogę przyjechać??

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 23:32   #36968
bernadka20
Wtajemniczenie

Ajrisz
10 przyjeżdża mój TŻ.
Ajrisz ma wtedy obronę ...

Zupa marchewkowa ? hm...

Pojutrze farbuję włosy tak jak rok temu to robiłam. Casting Bursztyn :marzyciel:
Stary 2011-06-27, 23:41   #36969
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Pojutrze farbuję włosy tak jak rok temu to robiłam. Casting Bursztyn :marzyciel:
Wasza rocznica, Ty i Bursztyn
Ślinię się na ten kolor od dawna, może nawet ulegnę

Stary 2011-06-27, 23:42   #36970
pseudofeministka
Zakorzenienie

No to dla zainteresowanych wdrozylam plan pielegnacyjny Rybiorka w zycie . Efekt tego jest taki,ze mi sie wlosy poskrecaly. Ale w ciagu dnia z racji ich nierownomiernosci rozczesuje je palcami. Pozwolilam sobie na modyfikacje planu dzialania i wczoraj po umyciu wtarlam we wlosy zel lniany i na to nalozylam troche odzywki bez splukiwania. I rzeczywiscie wlosy lepiej sie trzymaja. Nawet dzisiaj chodzilam w rozpuszcoznych wlosach po dworzy a bylo ponad 25 stopni,wiec nie wrocilam z suchymi strakami. Owszem koncowki mi sie troche,ze tak powiem zastrakowaly,ale nie ma to takiego wymiaru jak wczesniej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wloski.jpg (11,6 KB, 69 załadowań)

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 23:49   #36971
AjriszMarta
Zakorzenienie

Pseudo - widzę niestety tylko (aż ) błyszczące włosy i sprężynki na końcach ;D Zdecydowanie proszę o lepsze zdjęcie jak będziesz miała możliwość

Stary 2011-06-27, 23:52   #36972
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Wody uzdrowiskowe są wysoko zmineralizowane a przez to inne. Jeśli unikam soli to obawiałabym się takiej wody, może bezpodstawnie
Hm...Poobserwuję moje włosiska. Żelu używam od kilku dni, jesli coś sie popsuje to go odstawię, chociaz narazie nie zapowiada się na to

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 09:04   #36973
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
Wasza rocznica, Ty i Bursztyn
Ślinię się na ten kolor od dawna, może nawet ulegnę
Trafna uwaga
Ja w ogóle nie rozumiem jak mogłam go zdradzić..:x
Pewnie ulegniesz jak zobaczysz mnie jutro w nim
Stary 2011-06-28, 09:18   #36974
caskada
Zakorzenienie

no bernardko to trzymam kciuki za te farbowanie a ja robie odrosty w piatek
Stary 2011-06-28, 09:55   #36975
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Wracam do tego posta:
Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
Na końcach owszem, są pokręcone, ale od głowy proste, później fale i mniej więcej od połowy długości mają swój normalny skręt. Dolna warstwa prawie całkiem rozprostowana, przy uchu mam dwa najprawdziwsze loki, reszta żyje swoim życiem. Może trochę za bardzo je obciążyłam, ale w sumie na moich włosach się to raczej nie zdarza, bo one lubią obciążenie, lepiej na nie reagują.
Nie tylko idzie o obciążenie, ale o wielokrotne rozczesywanie, a do tego dochodzi niewiadoma reakcja na kokos (moje włosy reagują rozprostowaniem, gdy trzymam oleje całą noc, na dodatek wyglądam jak po uderzeniu pioruna, niektóre włosy są obciążone, inne suche).
Nie dość, ze kokos, to do tego:
Cytat:
mycie 2x szampon johnsons baby ułatwiający rozczesywanie
Nie znam składu tego szamponu. Johnsons do delikatnych nie należy, poza tym, skoro ułatwia rozczesywanie, to może zawierać jakiś polimer, który osiada na włosie, nadaje mu gładkość, dzięki czemu ten się nie plącze. Nadto
Cytat:
odżywka d/s isana babassu
Nie wiem, na jak długo. Jednak ta Isana w różnych połączeniach obciąża. Tu nie powinna, bo był szampon, ale nie znamy jego składu.
Cytat:
rozczesanie jeszcze raz bo się poplątały
Po odciśnięciu włosów nie powinnaś już ich rozczesywać. Nawet palcami. To czas na nałożenie żelu i suszenie.
Cytat:
wgniecenie mieszanki pantene b/s, żelu z lidla i kropelki balsamu wygładzającego (chyba z avonu był, etykietka została zdarta przez mojego kochanego brata, więc dokładnie nie pamiętam, ale moje włosy go lubią)
W połączeniu te produkty mogą nieźle obciążać. Osobno mogą się świetnie spisywać, ale nałożone razem mogą rozprostować i właśnie obciążyć. Kosmetyki oddziałują między sobą, najczęściej nieprzewidywalnie, nie wolno o tym zapominać.
Szkoda, ze nie masz składu specyfiku wygładzającego.
Cytat:
Może to być reakcja na wzmożoną pielęgnację po krótkim okresie minimum?
Może, ale stawiam na reakcję po kokosie oraz nadmiar stylizacyjny i za dużo rozczesywania.
Cytat:
jaką polecacie odżywkę d/s? Miałam już garniera awokado, artiste różową, teraz skońzcyła mi się isana babassu.
Na dziś rządzi Alterra morelowa.
Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Czy mógłby mi ktoś napisać coś o wcierkach? Z czego robicie i jak stosujecie?
Jantar odżywka do włosów i skóry głowy mieszam z żelem aloesowym, dodaję półprodukty z ZSK. Nakładam zwykle rano przed reanimacją włosów przy pomocy buteleczki z wąskim dzióbkiem.
Cytat:
Idę poczytać o olejach, bo chciałabym jakiś, którego zmyje odżywka. Dziękuję za wiarę
Z czasem można niemal każdy olej zmyć odżywką.
Spokojnie możesz inwestować w kokosa, jojobę, lniany (wyłącznie w ciemnej butelce!), oliwę z oliwek (również ciemna butelka!), rycynowy, ze słodkich migdałów.
Cytat:
Może znajdzie się jakiś Cherubek, który poradzi i zdradzi swoje sztuczki?
Ja jestem łączonym cherubo- corkicellim. Moje włosy się odkształcają, ale wracają do swojego stanu i nie są delikatne jak u dziecka.Nie są też pozbawione wagi - przeciwnie, odczuwam ich wagę, czuję, jak się poruszają, gdy idę.
Swoje sztuczki wypracowałam na przestrzeni czasu. Podstawy znajdziesz w dzienniku. Najlepiej zacznij od pierwszej strony - posty są linkowane do siebie, będzie Ci łatwo się poruszać.
Próbuj produktów i sposobów, ale pamiętaj, że niektóre rzeczy mogą się nie sprawdzić. To normalne.
Pamiętaj, że liczy się umiar - nie można przesadzać i z produktami i ze stylizacją. Nadmiar będzie prostować włosy.
Jeszcze z różnic mam sporą porowatość - mogę nakładać dużo na suche włosy i nie będą wyglądały na obciążone, ale do pewnego czasu. Potem zostaje tylko umyć włosy Wiecznie walczę też z ucieczką wody - po 2 dniach od mycia włosy wyglądają na suche.
Postaram się zrobić nowy post w dzienniku, by opisać więcej. Na tę chwilę tyle, co tam jest powinno Ci wystarczyć do testów.

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to wina olejowania, czy może moje włosy dopiero się przekształcają i to jakas faza
Najprawdopodobniej kokos ci teraz nie służy. Sięgnij po olej mniej wnikający - lniany, oliwę z oliwek, jojobę.
Cytat:
Dlaczego jak wczesniej nakładałam piankę i nie pielęgnowałam specjalnie loki były dużo ładniejsze
Przecież nie masz obowiązku rezygnowania z polimerów - to Twoja decyzja. Nie każemy nikomu być całkowicie cg, tylko by pielęgnować z głową.

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
A ja dziś w końcu upolowałam balsam aloesowy pottersa
Powiedzcie mi jak go używacie?
Do mycia.

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
A co z tą woda jest nie tak?
Jak pisała Ajrisz - za dużo składników mineralnych. Tam jest m.in. siarka, która będzie świetnie działać na włosy, ale jak widać nie podoba się moim i mojemu skalpowi. Choć możliwe, ze nie o siarkę chodzi (ale tak sobie myślę, bo podobnie reagowały po Odzywce Zdrojowej z dozu, a ta ma również siarkę).

Cytat:
ja ogładam czasem na TLC "Mała piękność", co te matki tym dziewczynkom (a ostatnio nawey i chłopcom) robią to się w głowie nie mieści...takie rzeczy to chyba tylko w Stanach

Cytat:
oj to możliwe ale ostatnio na suche tak się ładnie skręciły po niej
To, co świetnie działa na suche, nie musi działać tak samo na mokre.
Cytat:
ostatnio miałam nieprzyjemności z octem , jakiś link do przepisów na płukanki? mniej śmierdzące?
Robiłam też z hibiskusa, ale można zrobić rudawe refleksy (jednak to przy długotrwałym, regularnym płukaniu z dużą ilością hibiskusa) - wystarczą 3 -4 torebki herbatki hibiskusowej na litr wody. Mierzyłam pH - jest odpowiednie (zalewasz wrzątkiem, studzisz. Nie musisz gotować całego litra wody, wystarczy w szklance, a potem to rozrobić).
Możesz próbować płukanki piwnej - piwo trzeba otworzyć i odstawić na kilka godzin, by zwietrzał alkohol. Najlepiej, by było to piwo niepasteryzowane - im mniej przetworzone, tym lepiej. Wystarczy też pół butelki, można lekko rozrobić wodą (nie wiem, czy reagujesz na zapach chmielu - ja płukałam wczoraj i nic nie czuję).
Jeszcze zostaje płukanka na bazie soku z cytryny, ta z kolei może działać rozjaśniająco. Rozrabiasz sok z połowy cytryny z jakimś 1/2 litra do litra wody.
Cytat:
włosowej czy jedzeniowej?
we włosowej nie mam (jedyne proteiny to w isanie z pszenicą, ale jeszcze jej nie używałam)
Włosowej. Zerknij do bloga AjriszMarty - ma spis odżywek z proteinami hydrolizowanymi - te mają szansę wzmocnić włosy. Dzięki dobrze zbalansowanej równowadze proteinowo-wodnej, włosy są mocne i elastyczne, co ma niebagatelne znaczenie dla skrętu.
Cytat:
dużo tych możebyciów , dziękuję ślicznie za sugestie
dojście do tego, co służy a co szkodzi to będzie niezła przeprawa
Oj tak, ale jaka satysfakcja, gdy zaczniesz odkrywać, co przeszkadza, a co służy!
Cytat:
jeśli zdecyduję się na olejowanie to potrzebne jest tu OMO, tak?
Niekoniecznie. Często wystarczy odżywka.
Cytat:
Muszę zrobić zamówienie, żeby móc robić sobie jakieś mgiełki do włosów.
W FAQ znajdziesz propozycje do pierwszego zamówienia mazidłowego.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 10:18   #36976
seduction
Zakorzenienie

Eloe, dzięki. Idę jeszcze raz Cię podczytać Na allegro zamówienie złożone, na ZSK też, a za godzinę idę zrobić niespodziankę moich włosom Żel z siemienia zrobiony, ale były małe problemy z nim

Stary 2011-06-28, 10:29   #36977
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Trafna uwaga
Ja w ogóle nie rozumiem jak mogłam go zdradzić..:x
Pewnie ulegniesz jak zobaczysz mnie jutro w nim
Trzymam kciuki za Bursztyna
Na razie nie ulegnę, po raz pierwszy od laaaaaat mam swój naturalny kolor i nawet mi się podoba :P Tylko etap 10cm odrostów po niedopranym orzechu laskowym był ujowy ;]

Haha muszę zrobić zdjęcie do dyplomu :P sierota, na ostatnią chwilę A włosy drugodniowe i puszakowa pogoda :P

Stary 2011-06-28, 10:33   #36978
Eloe77

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
eloe wygladaja na delikatniusie i takie sa jak u dziecka niewiem jaka tego jest zasluga ale wole takie niz sztywny stog siana
Mnie się to podoba. Wcześniej nie wyglądały tak pięknie.
Cytat:
przeciez my nie nosimy na czole krzyza zeby kazdy widzial
Tak, ale nikt nie zakazuje nam tego krzyża na czole nosić. Fakt, niezgodne to z ideą skromności, ale nikt nam nie mówi, że nie wolno nam tego czy tamtego założyć.
Jestem jednak zdania, że jeśli żyję w jakimś kraju o określonej kulturze, to powinnam się do niej przystosować, zasymilować, a nie narzucać własne reguły. W końcu migrując w określone miejsce wiem, ze obowiązują tam inne normy.
Cytat:
wogole wiecie ze np male dziewczynki w szkole na lekcji wf nie moga u nich korzystac z basenu bo to wbrew ich religii takze to wyglada tak ze inne dzieci sie kapia a oni do domu
U nas większe dziewczynki same z siebie nie chcą uczestniczyć w lekcjach wf i nie ma to związku z religią, ale z idiotycznym owczym pędem. Tymczasem w Polsce są religie, które zabraniają operacji i przetaczania krwi. Jakoś z tym żyjemy, choć serce się kraje, że ktoś umiera, bo religia nie pozwala na transfuzję.
Dziecku, które nie robi tego, co rówieśnicy nie dzieje się krzywda - po prostu nie rozumie dlaczego nie może być takie, jak koledzy i koleżanki. W tym wieku potrzeba socjalizacji jest silniejsza, bo mocniej odczuwana niż abstrakcyjna potrzeba przypodobania się społeczności i jakiejś nienamacalnej idei boskiej. Podobnie jest z dziećmi w Polsce, które nie mają zielonego pojęcia w jakim celu idą do komunii. Idą, bo wiedzą, że to czas prezentów. I ich rówieśnicy, którzy są wychowywani w innej wierze, w innych metodach również tego pragną. Bo są prezenty, wszyscy je dostają, to dlaczego nie oni. Czują się tylko wykluczeni z grupy.
Ale co do kobiet, to się zgodzę - ich życie w porównaniu z naszym prawem wypowiedzi, podróżowania i decydowania o swoim losie jest trudne. Jednak z ich punktu widzenia to nasze życie jest trudne, bo tyle mamy na głowie, o tylu sprawach musimy decydować same, radzić sobie bez wsparcia rodziny. One mają świat zaplanowany i ułożony, ustalony. Wystarczy się podporządkować. Ich to podporządkowanie nieco mniej boli, chyba że leży na styku kultur - wówczas skutkuje to właśnie takimi sprawami, jak morderstwo i nierespektowanie praw człowieka (choć to akurat nie powinno podlegać pod regulacje religijne).
Cytat:
Oczywiście. Pod wszystkim się ponownie podpisuję. Gazety Wyborczej nie czytam...Moi rodzice są przeciwko wyborczej, TVN, itp. Twierdzą, że wszystko jest po stronie PO ...Nie chcę ich prowokować
Cóż, zdarza się. Masz jednak prawo do własnych poglądów.
Cytat:
Co do kultur religijnych. Denerwuje mnie jak ludzie nie szanują kultur religijnych danego państwa
Eeee - byśmy się dobrze rozumiały - dla mnie państwo to twór świecki i odrębny od religii (co akurat nie znajduje przełożenia w naszym kraju na realia. Ciągle można polityka obłożyć ekskomuniką i to będzie działać), zaś religia to zupełnie inna sprawa. Żaden kościół nie musi być równy granicom państwa. I dla mnie nie jest.
Zobacz, choćby w Rumunii masz głównie prawosławie i katolików. Do tego dochodzą choćby odpowiedniki naszych zielonoświątkowców i innych wiar. I co? A tylko tyle, ze tam obchodzone są święta podwójnie. Kiedy przychodzi do Bożego Narodzenia, to wolne dzieciaki mają od świąt katolickich do końca świąt prawosławnych. Podobnie jest w Wielkanoc. Nie wiem, czy identycznie jest na Ukrainie, ale sytuacja tam jest bardzo podobna, z tym, że masz jeszcze spore zróżnicowanie w obrębie obrządków grekokatolickich. I na dodatek te wzajemnie się zwalczają (nie wspominając o wrogości w stosunku do rzymskokatolickiego kościoła i odwrotnie).
Cytat:
ale jak widzę osoby, które nie szanują to zwracam im uwagę
Szacunek to moim zdaniem norma społeczna, świecka, niezależna od religii.
Cytat:
A księża też wpajają tym ludziom podczas kazań nie raz, że powinno się takim ludziom wpajać, że nasza religia jest lepsza...Bez sensu. (Często takie sytuacje są na wsiach).
Niestety to są nie tylko sytuacje na wsiach. Ale sprawa tego, co mówią i robią księża to inna bajka i na potwornie długą dyskusje. To nie miejsce i czas na to.
Cytat:
Oczywiście, jeśli bym wiedziała, że do danego kościoła, cerkwi, meczetu nie wolno wchodzić z odkrytymi ramionami to założyłabym chustę
Ale nikt nie musi Ci tego mówić. Wystarczy poczytać o danej kulturze. Meczet to meczet i tam wchodzi się w odpowiednim stroju, ściąga się buty. Nie wolno przekroczyć określonej ściśle granicy. Nie powinnaś wchodzić w czasie modłów, gdy jesteś innowiercą. Czasem możesz nie wejść wcale, bo jesteś... innowierczynią.
Podobnie w cerkwi - też jest kilka podstawowych reguł. W ławrach dodatkowo przestrzega się ścisłych zasad - nie wejdziesz w spodniach (taki dodatek).

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
czasami zdarzalo sie ze szedl muzulman z muzulmanka i ktos spojrzal na nia badz powiedzial cos nie tak i zostal pobity za to
tylko do tego nie trzeba być Muzułmaninem ani Muzułmanką... Można dostać w zęby od zwykłego dresa, bo się spojrzało krzywo na jego solariową kobietę

Cytat:
Co do kultury...No u nich tak jest niestety...I oby to zmienili szybko, bo zabić człowieka to dla mnie skandal u nich tak można...
Oj, to walka z wiatrakami. Poza tym ich zdaniem to nie jest człowiek. To jest kobieta.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-06-28 o 10:39
Stary 2011-06-28, 10:35   #36979
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Rybiorku! Dopiero zobaczyłam zmianę Uwielbiam twoje czerwone loki i na ich widok dostaję wielkiego ślinotoku Przestańcie się w końcu wszystkie farbowac na czerwono, bo w końcu i ja nie wytrzymam, a całkiem mi nie pasuje

Ajrisz, twój lekko pofalowany bob mnie ujął, rzadko zdarza się żeby przy tej fryzurze robiły się fale

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
dostaniesz zupę marchewkową priorytetem
Podziwiam za te warkoczyki, musisz miec masę cierpliwości....
Cytat:
Mogę przyjechać??
I druga paczuszka...
Cytat:
Zupa marchewkowa ? hm...
Łakomczuchy

Swoją drogą ciekawe jakby na poczcie zareagowali jakbym zupę chciała wysłac

caskada, nie mogę się napatrzec na twoje włosy, nie mogę uwierzyc w to że blond może byc tak zadbany, no nie mogę

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Pokaż się potem i na hennowym
Pokazuję Na początku po zmyciu henny wpadłam w panikę bo nic mi sie nie pofarbowało, ale dzisiaj rano widzę ze włosy są trochę ciemniejsze i bardziej rude. Właściwie to chyba trafiłam idealnie w odcień który już miałam na głowie, więc zmiana jest niewielka, głównie taka że nie widac odrostów.

1 - przed henną i myciem, tłuste, wiem
2- po hennie, kolor ten sam, a odrostów nie ma

Na zdjęciach włosy czesane na sucho (nie bijcie!), bo po hennie tak się splątały że na mokro tylko je wyrywałam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg przed henną.jpg (105,7 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg po hennie.jpg (147,7 KB, 50 załadowań)

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-06-28 o 10:40
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 10:52   #36980
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:

Najprawdopodobniej kokos ci teraz nie służy. Sięgnij po olej mniej wnikający - lniany, oliwę z oliwek, jojobę.

Zawsze jak sam kokos dawałam to włosy były mięciutkie i ładnie się układały, więc myslę,że to ta oliwa z oliwek albo odżywka (bo to jest do spłukiwania a ja trochę z olejami zmieszałam na całą noc)

Cel:
Dbac o wlosy i skore

Edytowane przez Bryzejda
Czas edycji: 2011-06-28 o 10:54
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 11:10   #36981
Eloe77

Zapomniałabym - OJP to dzisiaj ?

Cytat:
cytryna...hm...a to nie rozjasnia?
Może, ale nie musi.

Cytat:
Hydrolizowane proteiny jedwabiu są dobrze przyswajalne.
Cóż, mniejsze od nich są hydrolizowane proteiny kreatyny. Jedwabne mogą mieć różną wielkość i zdarza się rozmiękczanie włosów.

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Co prawda użyłam normalnego ręcznika
I dziwisz się puszakowi?
Cytat:
Nie mam pojęcia, jak walczyć z puszakiem i w skrócie jakie czynniki mogą go powodować
Puszaka powodują:
ręczniki frotte, niewłaściwa pielęgnacja, czesanie na sucho, niewłaściwa stylizacja, niewłaściwe suszenie, określone składniki produktów używanych do włosów, niezgranie produktów z pogodą, pogoda, nadmierne dotykanie włosów.
Możliwe, że i nadmiar kofeiny Ale nie chcę w to wierzyć. Kocham kawę.
Cytat:
Eloe77, spróbuję Twojej wersji i dam znać, dzięki!
Daj znać, jak wyszło.
Cytat:
I co to jest kryzys włosowy? Tzn. rozumiem, że chwilowe pogorszenie stanu włosów czy też takie wrażenie, przejściowe, ale co go powoduje?
Opis w FAQ.
Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
Eloe czekam na 'diagnozę' :p
Zrobiona w poście powyżej

Cytat:
Napisane przez kama1615 Pokaż wiadomość
Tak wiem należy mi się za to prostowanieale obiecuję już nie będę... nie wiem jak mogłam być tak głupia, no ale niestety już się stało i teraz muszę je ratować do puki nie jest jeszcze za późno
Pamiętaj, że prostowanie z użyciem wysokiej temperatury zniszczyło wiązania we włosie, nie tylko łuski. Może się okazać, że włosy od razu nie odpowiedzą na pielęgnację zgodnie z Twoimi oczekiwaniami, a właściwy skręt powróci dopiero po ścięciu tego, co zdążyłaś zniszczyć do tej pory.
Ale - to nie nie oznacza, że nie warto pielęgnować i trzeba od razu ściąć. Warto przyciąć końcówki i to, co najbardziej zniszczone i zając się resztą. Włosy będą odrastać, końcówki będziesz przycinać. I tak nawet nie zauważysz kiedy nie dość, że nauczysz się własnych włosów, to jeszcze będą wyglądały jak dawniej. A może nawet - jak u mnie - będą wyglądały lepiej niż dawniej?

Cytat:

Zwłaszcza w Jarosława Kaczyńskiego, który jest tak zakłamany jak i Tusk. Żaden z polityków nie jest w stanie sprostać problemom, jakie mają ludzie. Przede wszystkim każdy myśli w tych czasach o swoim "dupsku" a nie o innych. No w takich czasach żyjemy niestety...
Tak profilaktycznie - piszmy rozważnie, by nikt nie mógł zarzucić nam oskarżeń niepopartych dowodami. Proszę o refleksję nad wyrażaniem poglądów.

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
No to dla zainteresowanych wdrozylam plan pielegnacyjny Rybiorka w zycie . Efekt tego jest taki,ze mi sie wlosy poskrecaly. Ale w ciagu dnia z racji ich nierownomiernosci rozczesuje je palcami.
Mało widać Szkoda, bo pokazują się fajne skręty.
Rozczesywanie palcami przyniesie Ci spuszenie, rozciągnięcie skrętu i obciążanie włosa. I nie ma szans na dłuższe utrzymanie fryzury.

Cytat:
Eloe, dzięki. Idę jeszcze raz Cię podczytać

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Na początku po zmyciu henny wpadłam w panikę bo nic mi sie nie pofarbowało, ale dzisiaj rano widzę ze włosy są trochę ciemniejsze i bardziej rude.
I bardziej błyszczące!

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Zawsze jak sam kokos dawałam to włosy były mięciutkie i ładnie się układały, więc myslę,że to ta oliwa z oliwek albo odżywka (bo to jest do spłukiwania a ja trochę z olejami zmieszałam na całą noc)
To już nic nie rozumie Dałaś sam kokos (tak Cię zrozumiałam) czy mieszankę?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-06-28, 11:17   #36982
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
No własnie mieszankę i może dlatego efekt był do

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 12:24   #36983
seduction
Zakorzenienie

Idę zaraz myć głowę szamponem + sodą oczyszczoną. Będzie ktoś tak dobry i powie ile tej sody? Bo nie chciałabym przesadzić.

Stary 2011-06-28, 12:28   #36984
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Ja bym dała mniej więcej łyżeczkę

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 12:30   #36985
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym dała mniej więcej łyżeczkę
Też tyle chciałam dać Dobra, idę myć głowę, bo w życiu nie wyjdę z domu na te zakupy

Stary 2011-06-28, 13:01   #36986
nazywajmniejakchcesz
Przyczajenie

I ja się nawracam na skręty
wcześniej szczotkowałam je na sucho co z moim jasnym blondem dawało efekt prawdziwego siana
a wszystko dlatego że nie chciałam tych loków

teraz nareszcie się z nimi ,,pogodziłam" od trzech dni myje je OMO i teraz chce spróbować żelu lnianego

tylko mam jedno pytanie : czy są jakieś sposoby na lekkie rozluźnienie skrętu? bo ja naturalne mam włosy jak Miss Transept na tym zdjęciu
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1308151572 <jeśli nie powinnam tak wykorzystywac zdjęcia to z góry przepraszam, nie bijcie>
tylko nad nimi mam jeszcze troche puchu

a i jeszcze macie jakieś pomysły co z nimi robić ? bo teraz to takie mam niewiadomoco a jeszcze niektóre kosmyki się prawie prostują :/

Edytowane przez nazywajmniejakchcesz
Czas edycji: 2011-06-28 o 13:08
nazywajmniejakchcesz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 13:03   #36987
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałabym - OJP to dzisiaj ?

Może, ale nie musi.

Cóż, mniejsze od nich są hydrolizowane proteiny kreatyny. Jedwabne mogą mieć różną wielkość i zdarza się rozmiękczanie włosów.

I dziwisz się puszakowi?
Puszaka powodują:
ręczniki frotte, niewłaściwa pielęgnacja, czesanie na sucho, niewłaściwa stylizacja, niewłaściwe suszenie, określone składniki produktów używanych do włosów, niezgranie produktów z pogodą, pogoda, nadmierne dotykanie włosów.
Możliwe, że i nadmiar kofeiny Ale nie chcę w to wierzyć. Kocham kawę.
Daj znać, jak wyszło.
Opis w FAQ.
Zrobiona w poście powyżej

Pamiętaj, że prostowanie z użyciem wysokiej temperatury zniszczyło wiązania we włosie, nie tylko łuski. Może się okazać, że włosy od razu nie odpowiedzą na pielęgnację zgodnie z Twoimi oczekiwaniami, a właściwy skręt powróci dopiero po ścięciu tego, co zdążyłaś zniszczyć do tej pory.
Ale - to nie nie oznacza, że nie warto pielęgnować i trzeba od razu ściąć. Warto przyciąć końcówki i to, co najbardziej zniszczone i zając się resztą. Włosy będą odrastać, końcówki będziesz przycinać. I tak nawet nie zauważysz kiedy nie dość, że nauczysz się własnych włosów, to jeszcze będą wyglądały jak dawniej. A może nawet - jak u mnie - będą wyglądały lepiej niż dawniej?

Tak profilaktycznie - piszmy rozważnie, by nikt nie mógł zarzucić nam oskarżeń niepopartych dowodami. Proszę o refleksję nad wyrażaniem poglądów.

Mało widać Szkoda, bo pokazują się fajne skręty.
Rozczesywanie palcami przyniesie Ci spuszenie, rozciągnięcie skrętu i obciążanie włosa. I nie ma szans na dłuższe utrzymanie fryzury.

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

I bardziej błyszczące!

Jak dzisiaj umyje i bedzie skret znowu to zrobie lepsza fote;d Bo rzeczywiscie ta z wczoraj jakas rozmazana byla. Odnosnie przeczesywania palcami to na szczescie nic sie nie puszylo. Po prostu zrobily mi sie delikatne fale. Niestety na zostawienie lokow nie moge sobie pozwolic narazie,bo moje wlosy nie sa rownomierne. Tzn. te z gory sie skrecaja powodujac to,ze sa krotsze natomiast te pod spodem sa totalnie proste i to glupio wyglada,wiec nie mam innego wyjscia. Musze je przeczesywac. Ale coraz czesciej rozwazam wycieniowanie i dbanie o skret, tylko musze dojrzec do tej decyzji;d

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 13:51   #36988
Maliniarka
Zakorzenienie

a niechby to, posta mi zeżarło

Eloe
dziękuję za przepisy na płukanki , zapisałam sobie
to ma być na ostatnie płukanie, bez spłukiwania potem wodą?

Miss Ti
ale błyszczące bardzo ładnie

Pseudo
zdjęcie trochę niewyraźne, ale różnica już ogromna

chciałam przelać żel lniany do psikadła, ale zapomniałam, ze oddałam tę buteleczkę TŻowi
dzisiaj lepiej niż wczoraj, rzeczywiście mniej=lepiej, przynajmniej przy moich włosach, chyba łatwo ulegają obciążeniu

-mycie Waxem (z SLS)-włosy mniej wysuszone niż po szamponie pokrzywowym farmony, miękkie dosyć
-Isana pszeniczna d/s, czesanie
-ostatnie płukanie zimną wodą
-odciśnięcie w koszulkę
-trochę żelu lnianego
-plunking (30min)
-schnięcie
-rano na suche jeszcze trochę żelu

znowu jedna strona mniej skręcona, wierzch bardziej powywijany, spód tylko leciutko pofalowany
zdjęcie tyłu próbowałam zrobić z ręki i złapało mi makro, widać włoski pojedyńcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wax+i.pszenica+żel lniany.jpg (42,5 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wax+i.pszenica+żel lniany2.jpg (40,0 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wax+i.pszenica+żel lniany3.jpg (68,9 KB, 40 załadowań)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 13:53   #36989
agacie92
Raczkowanie

a ja zmieniłam troszkę swój fryz tzn Broń Boże nie byłam u fryzjera (choć moja teściowa jest fryzjerką ), zmieniłam stronę grzywki i powiem Wam, że od razu inaczej wyglądam :-D cały czas trzymam się tego, żeby nie suszyć włosów, ale korci, oj korci
OJP daj znać jak poszło!

Maliniarko super włosięta, a te z tyłu fale jakich malo achhh

Cel: włosy do pasa (oczywiście kręcone! tak tak!) , ładny brzuszek

Edytowane przez agacie92
Czas edycji: 2011-06-28 o 13:54
agacie92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 13:56   #36990
marika161
Raczkowanie

Maliniarka bardzo mi się podoba

agacie92 pokaż nową fryzurkę

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 11 (0 użytkowników i 11 gości)

Zasady wysyłania wiadomości