|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
Za zdrówko Norberta oczywiście też ![]() Jeśli chodzi o echo serca, to my byliśmy z NFZ. Dostaliśmy skierowanie od pediatry do kardiologa, ale ja nie dzwoniłam nigdzie u mnie w mieście, tylko od razu zadzwoniłam do wojewódzkiej poradni kardiologicznej w Katowicach, bo wiedziałam, że tam mają cały sprzęt i jak przyjechaliśmy, to pielęgniarka od razu zrobiła ekg, z tym wynikiem wchodziło się do lekarki, która to analizowała, potem go osłuchała i wzięła nas do gabinetu obok na echo serca. Tak więc miał wszystkie badania na miejscu w czasie jednej wizyty. Teraz chce iść jeszcze prywatnie do kardiologa, żeby skonsultować diagnozę i mieć pewność, że nie ma nic więcej. Kolejne szczepienie jest po 6 tygodniach od poprzedniego. Cytat:
za bioderka. Daj później znać.Nawołuję do Nadii, żeby już wychodziła, bo mama Gusia chce już cię poznać, no i wizażowe cioteczki też chcę cię już powitać. Dziewczonka współczuję ataku, zdrówka życzę Antoś od piątku robi twarde małe bobki, a wyciśnięcie każdego po prostu graniczy z cudem, pręży się, stęka, płacze i wychodzi 1 cm suchy bob Jeszcze na początku w miarę dzielnie to znosił, ale teraz widać już, że jest wykończony tym wyciskaniem. Od soboty już były masaże brzuszka, grzanie brzuszka, spacery po szyszkach w lesie w celu wytrzęsienia, pojenie wodą, herbatką koperkową, herbatką ułatwiającą trawienie i dalej suche bobki idą W jego diecie nic się przecież nie zmieniło, ciągle ma to samo mleko i tu nagle takie problemy, nie rozumiem tego Mama mi poradziła, żeby mu podać proszek troisty. Mąż ma kupić w aptece jak będzie jechał z pracy, ale nawet nie wiem, czy można to podać takiej dzidzi - mama nam podobno czasem podawała (jest nas 5, wszyscy żyjemy |
||
|
|
|
#3902 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ciągle mam takie twarde miejsca w jednej i w drugiej. Dziś oglądała mnie położna i dalej kazała okłądać na zmianę mlekiem zsiadłym i kapustą. Tak więc od kilku dni chodzę śmierdząca albo zważonym mlekiem albo kapuchą...i już się załąmuję i wkręcam, że coś mi się porobi z tymi UU i będę musiała przestać karmić a jak to jest u Ciebie? Już myślałam, że to tylko mój Julek taki marudny, ale widzę że i u Was takie problemy... kurcze co ja sobie myślałam-że się urodzi i będzie spało jadło i gaworzyło??? dziś już chyba włączyły smoczek...bo mi depresja poporodowa sapie za plecami znowu Jeżeli chodzi o JĘZYK NIEMOWLĄT to dziś ściągnęłam bez problemu z ✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂ trzeba tylko się zalogować
|
|
|
#3903 |
|
Zadomowienie
|
Najpierw pociekły mi łzy na poście Camomile
Później uśmiechnęłam się na głos przez Mimbi Lekko nie masz a poczucie humoru Cie nie opuszcza
|
#3904 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie mimbi musisz mieć ogromną tą zmywarkę
|
|
|
|
#3905 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przykre sa takie posty, ale piszcie dziewczyny, nie ma co zamykac sie w sobie. o tym plakaniu moge powieziec tyle ze moj starszy przeplakal caly swoj 2gi miesiac zycia. jadl spal i plakal. ostatnio mama mi przypomniala jak dzwonilam do niej i mowilam ze sie rzuce z mostu, ja tego nie pamieetam, ale pamietam ze byl taki czas...... przeszlo samo, jak reka odjal. nie wiem co to bylo, moze u was tez tak bedzie? a co do zapalen.... to chyba sa kobiety ktore sa mega podatne na to... trzymaj sie mocno jeeeeej mimbi! ale musisz miec wielka zmyware i ddduuuuuzo naczyn ![]() Cytat:
ja moge poradzic tyle na te zatwardzenia zebys podawala lyzeczke przegotowanej wody przed karmieniami. pomaga, tylko trzeba to troche stosowac. mnie tez to wkurza! nic sie dziecku nie zmienia , ciagle pije to samo mleko a jeden dzien ok, drugi sensacje, trzeci ulewania, czwarty rozwolnienia itd itp. tez nie pojmuje czemu tak jest ![]() jakby mu sie utrzymywalo to zatwardzenie to musialabys isc do lekarza, moze tak mu sie alergia objawia a co do tego proszku to nie slyszalam, moze tez warto uzyc biogai?bylam w tysiacu miejsc, jesteem zzmeczona, wszedzie schody do pokonania i wszedzie ja, torby , dziecko , dziecko nr 2 i nosidelko w rece jeszcze stoje w kolejce w aptece, starszy syn sfochowany bo glodny, mlodego trzymam w nosidelko, nosidelko w rece, reka mi odpada, otwiera sie drugie stoisko do kasy i wpieprza mi sie kobietka kolo 40 oczywiscie opieprzylam
|
|
|
#3906 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny te ciężkie chwile też będziecie dobrze wspominać bo to przecież jest to CUDOWNE macierzyństwo
Teraz wydaje się Wam to straszne bo chodzicie niewyspane, nie macie na nic czasu ale właśnie ten czas poświęcony dziecku tak bardzo wiąże Was i uczucia. Z każdym dniem wszystko będzie jaśniejsze ![]() Nie wzbudzajcie w sobie poczucia winny za to, że jest ciężko, dajcie z siebie wszystko dla małej istotki..."życie to nie bajka..." I pewnie każda tutaj mama z dłuższym stażem te słowa potwierdzi.
|
#3907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie co prawda trochę się polepsza ale może to wyjątek, bo Tymuś po pierwszym usypianiu śpi 3-4 godziny i później pobudka po 2-2,5 godz. i śpi do 6-7 rano, więc dwa karmienia na noc to rewelacja (w porównaniu z tym co było). Jednak na razie nie mówię, że na stałe mu się odmieniło bo to dopiero 3 noce takie ładne były. Camomile, Moria bardzo mi smutno po przeczytaniu Proszę zadbajcie o siebie, bo depresja poporodowa to poważna sprawa.
|
|
#3908 |
|
Zadomowienie
|
Grazin a czy Twój Sebek nie jest czasem zbyt delikatny?
Chodzi mi teraz o pampersa może płacze i krzyczy bo mu coś przeszkadza? Ja przebieram często bo mały tak właśnie ma. Bywa że budzi się w porze jedzenia, przebiorę pupkę a on zasypia i śpi na głodzie.Popracuj nad nim A może napije się wody z łyżeczki albo z tego kubeczka spejalnego? Matall to chyba ta pielucha na dzieci tak działa a nie mama ![]() U nas tak jak u Agnieszki wszędzie była pelka i młode jak miał 3lata zasypiał w każdym miejscu, przy stole, na podłodze pod stołem, między klockami, byle była jego pelka. Wklejałam Wam nawet foto kiedyś. Wydaje mi się, że szybciej się dziecko przyzwyczai jak mamę czuje na pieluszce. To tak jak z nauką pozostawania psiaka samego w domu Bo czuje się pozornie bezpiecznie.
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2011-06-28 o 14:23 |
|
|
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
w ogóle to chciałam jeszcze napisać o Tracy,
różnie się jej rady sprawdzają, ale uważam, że rada dotycząca zasypiania tzn momentu kiedy dziecko jest śpiące, jest super ... tzn ona pisze że dziecko trzeba bardzo wcześnie odłożyć do łóżeczka, dokładnie chyba po 3ziewach, bo wtedy nie jest jeszcze wkurzone, że nie może spać a jest śpiące ... oczywiście nie u wszystkich dziecko samo wtedy zasypia, bo ani Zosia ani Gabrysia nie umieją/umiały się tak wyciszyć bo machające rączki im przeszkadzają/ły, ale o wiele łatwiej mi uśpić Gabrynię po 3 ziewach niż jak przegapię ten moment może u którejś z Was dzieci właśnie przez to więcej płaczą ...
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-06-28 o 14:24 |
|
|
|
#3910 |
|
Zadomowienie
|
MoniaK u mnie tak samo mały wisi na cycu ciągle, przerwy w nocy co 2h lub częściej. Sam nie zasypia. Każdy dzień jest inny. Mój syn ma 15 dni a ja dalej liczę na to że te przerwy między karmieniami niedługo się zwiększą. Nie ma szans wyjść z domu bez niego, na razie mi nie brakuje wychodzenia ale pewnie niedługo będzie mnie ciągnęło żeby na jakieś zakupy wyskoczyć.
Moria, Camomile
|
#3911 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam pojęcia jak zauważyć moment, iż dziecko akurat w danej chwili można odłożyć do łóżeczka
W ogóle to na dworze śpi super a w domu kilka minut i już ryk. Jak o 12 wystawiłam go na balkon tak śpi do teraz z jedną pobudką na karmienie i zmianę pieluchy ![]() Poza tym poradźcie coś aby dziecko nie płakało przy zmianie pieluchy, bo ja już kręćka dostaję i nie wiem czy robię coś nie tak Moria, a chodzisz z malutką na spacery? Bo np. zauważyłam że u mnie Tymi lepiej śpi odkąd spędza więcej czasu na dworze. Mamaoptymistka, przez pierwszy miesiąc to było u nas jeszcze gorzej niż teraz tzn. Tymi co chwila chciał pierś i tak mi wisiał prawie cały dzień, ja ryczałam z bezsilności i tak w kółko
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2011-06-28 o 14:44 |
|
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
moniaK czyli jak Tymuś zje to nie ma fazy aktywności ??? bo u nas jest już tak że jak Gabrysia się obudzi z drzemki i jest czas na jedzenie to zje i ma chwilę gdzie się bawi, tzn leży na macie, gada z Zosią itp i wtedy jak widzę że ziewa po chwili to staram się ją wyciszyć na rączkach trochę i odkładam do łóżeczka, tam chwilę poleży i później zaczyna się złościć już z zamkniętymi oczami że jej ręce machają i że nie umie dobrze do buzi trafić
wtedy idę ją poprzytulać lub przewrócić na brzuszek ...a Ty dajesz UU do zaśnięcia ??? po zabawie ??? jeśli tak to myślę że Tymek potrzebuje po prostu piersi do uspokojenia a nie do jedzenia ... w ogóle system jedzenie-aktywność-spanie to kolejna fajna rzecz w Tracy, bo też się sprawdza co do pieluchy to nie mam pojęcia co zrobić, bo moje dziewuchy nigdy nie płakały przy zmianie ....
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-06-28 o 15:01 |
|
|
|
#3913 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wlasnoie je ogladalam i ten w Lidlu m isie podoba ![]() a wiec po bioderkach wszystko okej a ani razu jej szeroo nie pieluszkowalam ![]() wiec sprawdza sie teoria, ze szerokopieluszkowanie nic nie daje
|
||
|
|
|
#3914 |
|
Zakorzenienie
|
Andziot, w dzień po jedzeniu ma tą fazę aktywności
Tym bardziej w nocy przy karmieniach nie wyobrażam go sobie zostawić w łóżeczku jak nie śpi, bo po kilku minutach będzie ryk murowany
|
#3915 |
|
Zadomowienie
|
MoniaK u mnie też cyc uspokaja i karmi ale nie będzie tak wiecznie. Myślę że mój synuś jest taki jeszcze maleńki że nie będę go na siłę oduczać bo jak go włożę do łóżeczka to za chwilę woła/płacze bo chce cycka.
Na szczęście mąż mi dużo pomaga i syn też więc dajemy radę. Owszem często jestem zmęczona ale zakładam że właśnie teraz muszę poświęcić mu najwięcej czasu a potem będzie już lżej.
|
#3916 |
|
Wtajemniczenie
|
Camomile,Moria,Grazinchyba problem wspolny mamy
Ja to nawet nie mam czasu przed netem usiasc ostatnio calymi dniami w pizamie chodze,kregoslupa to juz w ogole nie czuje od noszenia malej,nie wyspana,Tz nie wyspany istny horror nie pomagaja juz kropelki na bol brzuszka,mala sie prezy,skacze ,glowke odchyla do tylu jak przysnie i poloze w lozeczku to po 5 min juz oczy jak 5zl szeroko otwarte i zaczyna sie od poczatkuPociesza mnie jedno ,ze wyrosnie z tego i tak czekam i czekam a tu gorzej niz lepiej
|
|
|
|
#3917 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie chwilę też był cyc-uspokajacz, ale chyba moja córka jest mądrzejsza ode mnie i teraz już jak jest najedzona to sama wypluwa i nie chce więcej, chociaż bym jej wciskała na siłę ...
więc może u Was też się tak stanie ... |
|
|
|
#3918 |
|
Zadomowienie
|
Gusiu Ty nasza ostatnia brzuchatka
, dobrze Ci grazin pisze - naciesz się, najedz się wyśpij się, jeszcze się nacieszysz Niuńką jak w końcu zdecyduje wyskoczyć Ale na pewno czekanie Cię męczy. Współczuję .Wierz mi, że jak się zacznie będziesz myślała tylko o tym, żeby już się skończyło . No, na początku jak są skurcze rzadko to się ma czas na strach, ale szybko zaczyna co innego Ci zajmować myśli .Jeju - powiem Ci, że w sumie mogłabym jeszcze raz to wszystko przeżyć - mimo iż to był masakryczny ból, ale jak sobie wspominam poród, i oczekiwanie od pierwszego skurczu i jak jechaliśmy z TZ do kliniki i powiedziałam moim rodzicom: jae po synusia , albo jak jechaliśmy i był gigantyczny korek, a ja ze skurczami 5min ...to mogłabym jeszcze raz . Bo wiem jaki jest finał - cudo leżące na Twoim zmęczonym brzuszku .Dziewczonka - oj współczuja ataku woreczka ja miałam to samo, jakieś... hmmmm.... 12 lat temu . i niestety, albo i stety, skończyło się na operacji usunięcia. 4 dni w szpitalu i luz. Oby u Ciebie szybko ból przeszedł, bo zabieg z dzieciątkiem w domu raczej nie wchodzi w grę.spice - jestem rzeczywiście w tym mistrzynią .co próbuje wyluzować, to sobie cos nowego "zobaczę" i na nowo stres ciekawe kiedy mi to przejdzie.dzięki za info nt furaginu. moria - nie pomogę, jedynie mogę przekazać troszkę sily . na pewno to przejdzie.Grazin - 20 minut odbijasz Małego? Ja w nocy jak się Szymonkowi nie chce odbić, odkładam go do łózeczka po jakiś3 minutach i po 2-3 słysze stękanie, kw ekanie, wstaję, biorę na rączki i czasem się odbije. A jak nie ... to nie. To lezy na boku i nawet gdyby mu się ulało to ma pieluszkę pod główką. Co do tych dźwiękow - to nie wiem o co chodzi. Ja jedynie umiem rozpoznawać płacz na głód i zmęczenie. No i mój zazwyczaj po jedzeniu stęka na zmęczenie. Mój tez Kochana co 3 godz je w nocy., TZn. po kąpaniu dostaje UU (zazwyczaj zasypia po 5 minutach, bo po kąpieli mojemu chce się tylko spac a nie jeść), więc jak mi się uda go wybudzić to daję butlę i śpi 4-4,5h, a potem jedzonko już co 3h, bo dostaje tlyko UU. Ok. 6.00 (po 3 h od karmienia) budzi sie z krzykiem, daje UU on pociumka ale raczej się pospina, pręży, pruka - ja mu daje Infacol, dostawiam do UU ale on nie je wcale i zasypia, bo brzuszek puszcza i budzi się po 1h . Dostaje UU i butle.Czyli mój też wstaje na jedzonko w nocy. Aha - co do ulewania, mój jak zaczął od kilku dni moooocno ulewać, tak że leciało na podlogę, kupiłam mleko AR i odpukać pomaga. Musze zaczac mieszać ze zwyłym mlekiem, ale Tobie to nie pomoże, bo własnie przypomniałam sobie, że Ty karmisz tylko UU. Nie wiem po co to dalej pisze zamiast po prostu wcisnąc backspace aga_pe biedne dzieciaczki i biedna Ty .mnie mówili, że szczepi się co 6 tygodni. na pewno rotawirusy równo po 6 tyg - nie może tu być żadnej obsuwy. agus - ja w bieszczady do rodziców jeździłam, teraz mam ich 2 km od domu a nie 300 . my w tym roku tez nie wyjeżdżamy z szymonkiem. dopiero pewnie za rok.:kcuki: za bioderka. anula - własnie problem w tym, że mój po kąpieli może isc lulu. nic go nie obchodzi. czasem udaje mi się go wybudzić na jedzenie i jest supoer, ale zazwyczaj jest tak jak z Twoją - jak śpi to go nic nie rusza. Camomile Kochana.własnie co z martunką?. a gdzie daisy? andziotek? poziomka?! hm. a jest andziotek dziekuję .eweska pięknie CI rosną chłopaki MonikaK .Aga.M nie słyszałam nawet o takim proszku nie wiem co Ci poradzić, bo skoro nie karmisz UU i mleko mm ma to samo, to czemu takie kupki . spróbuj tel do pediatry jeśli nie przejdzie. biedny Antoś .jak Niuniu miał problemy z kupką lekarz zalecił probiotyk - wyrównuje flore bakteryjną w jelitkach, wprawdzie trzeba kilku dni, ale wraca do normy. i woda przegotowana też. andziot - zgadzam się z Toba co do jedzenie - aktywność - spanie, u mojego też się sprawdza, no, czasem jak sobie mocno poje, to zasypia z butlą w ustach . ale najgorsze jest to, że on w porze kąpieli ma to samo i tak jak Tracy pisze: jedzenie, kąpiel jako aktywność i sen. tylko jak kąpać dzieck z pełnym brzuszkiem, potem wytarmosić na przewiajku jak go smaruję i ubieram to nie wiem.raz tak zrobiliśy. nawet się udało. a wiecie co z buzią Szymonka? pisałam Wam o krostkach. teraz te na policzkach zrobiły się takie bardzo szorstkie . krostki przeszły na ramiona. czasem ma czerwone plamki na głowce i klatce piersiowej.ciągle nie wiem co mu jest. czy to skaza, czy nie. czy alergia na inny pokarm. nie mam pojęcia.
Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-06-28 o 15:45 |
|
|
|
#3919 |
|
Wtajemniczenie
|
[FONT="Arial Black"]andziot[/FONTmoja to by mogla tak dzien i noc przy cycku wisiec,najgorsze jest to,ze nie pomaga
Dziewczynki tutaj znalazlam cos na kolki i bole brzuszka:moze ktoras z rad poskutkuje??!!: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=62784&page=4 |
|
|
|
#3920 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moniqac, po opisie wysypki u Twojego Szymonka stawiam że mój ma podobną i najprawdopodobniej to skaza (tak stwierdziła położna ale nie na sto procent). W czwartek idziemy do lekarza więc zobaczymy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2011-06-28 o 16:01 |
||
|
|
|
#3921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z buzi zeszly dzieki elocomowi, zmianie mleka a na brzxuszku i raczkach jeszcze troche jest mam nadzieje, ze zejda one sa suche i takie szorstkie
|
|
|
|
|
#3922 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Odpisuje wam od dwoch godzin chyba
![]() zmontowalam prawie karuzelke ranforest i czekam na baterie, rosol gotowy, Zoska ulozona na karimacie jak Pani fizjoterapeutka kazala, kupa byla, wiec moze jakas mala drzemke zaraz zapoda bo juz sie pojawil pierwszy ziew na pol twarzy hihi![]() ee ale teraz sa smiechy chichy do zabawek i drugi ziew ide ja lapac do lozeczka ![]() ale spania chyba nie bedzie bo sie tak dlugo bawilysmy ze zaraz bedzie glodna zdecydowanie ![]() Cytat:
ale tez steka w tzn miedzyczasie, przez sen steka, najczesciej z powodu pierdka, checi ulania, ewentualnie zaczatkow kupki Ale czasem to steka masakrycznie normalnie z godzine, a ja tylko patrze a ona spi, wiec nie wybudzam i czekam az zacznie jojczec, ewentualnie ciumkac mocno paluchy ¨Cytat:
no popatrz, musisz miec rzeczywiscie ogromna zmyware, chyba az przylece ci pomoc ![]() Cytat:
Wtedy jest sie dziecku latwiej uspokoic, czasem jak przegapie, bo sa goscie albo co to ona ma taki specyficzny placz najpierw taki marudzaco zawodzacy![]() Zosi tez machajace raczki przeszkadzaja ale najczesciej lepiej robie jak ja zostawie niz podchodze na kazde jakniecie, ona poza tym lubi sobie gugac przed snem ![]() Cytat:
co do stekania to moja ma dokladnie tak samo, widze ze nam wszystkim trafily sie stekajace dzieciaki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie moze sie uspokoic biedna ..ide do niej i ide sie zbierac bo TZ przyjezdza, rosol bedzie na jutro bo idziemy wykorzystac pogode i zjesc na meiscie a potem na spacer w parku rodzinnie ![]() buziale |
|||||||
|
|
|
#3923 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie tego finału, o którym piszesz nie mogę się doczekać.Najgorsze jest czekanie w ten upał (od wczoraj jest nie do wytrzymania). Normanie na nic nie mam siły a brzuch ciężki jakby ze 20 kilo ważył. Ale wiem, że jeszcze moment, jeszcze chwilka i też przytulę swoją córeczkę Póki co korzystamy z Tż z wolnego czasu, tak jak mi radzicie Cytat:
![]() Buziaki
Edytowane przez gusiagatko Czas edycji: 2011-06-28 o 16:47 |
||
|
|
|
#3924 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hahah ile masz kompletów naczyń??
![]() Cytat:
miód na moje skołatane nerwy... ![]() Cytat:
![]() no czasem jak ma kupe to tak ale siuski kompletnie mu nie przeszkadzaja. chyba mam ja jakis skok rozwojowy, bo nie rozumiem mojego dziecka kompletnie... Cytat:
stwierdzilismy z tż ze po prostu mu nieprzyjemnie zimno jak mu tak azimna chusteczk atrzemy jajka i ma uraz do przewiajania. Cytat:
no własnie my tylko na cycu...jest jakies nutritone czy cos takiego na zageszczenie pokarmu i tez przy UU mozna podawac. jak małemu dalej sie tak bedzie ulewac to pojde do pediatry. i zapytam. ja jetsem taka leniwa zeby gonic z łóżka do łożeczka tam i spowrotem... wczoraj w nocy na poczatku spał w łożeczku to ja zamiast spac to co 30 min wstawałam sprawdzic czy oddycha bo mialam wrazenie ze sie zachłysnął albo cos mu sie stało bo jakos dziwnie furczał...matko ja doszczetnie osiwieje. a co do tych krostek. to sebe tez ma. podobno to potówki... teraz sie zrobiły szorstkie i ma tego troche tez na ramionach i plecach... a teraz wam powiem jaka jestem durna ![]() siedzimy z małym na ławeczce przed domem. i trzymałam go nanżabke na sobie i biore go odkładam do bujaczka patrze a tu na buzi czerwone kropki!!! to ja panika co mu to czy ta potówka czy co sie stało... po chwili do mnie dotarło ze odbił sobie na buźce kamyczki ktore ja mam na bluzce ![]() głupia matka, głupia ![]() chyba sie wybiore na przechadzke bo tylko siedze przed domem. najwazniejsze ze mały ma świeże powietrze ale mi chyba trzeba wyjścia za bramke;P
|
|
#3925 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie
![]() daisy ja daje smoka Oliwce. Czasami jak bardzo płacze dostaje go, albo jak widzę, ze chce zasnac i nie da rady, to też wtedy jej dam mocia matall my nie szczepiliśmy na rotawirusy, wiec nie pomogę... agus mojej Emilce pierwszy ząbek wyszedł jak miała pół roku, a np. córeczka mojej koleżanki pierwszego ząbka miała dopiero w wieku 12 miesięcy. SiLLee Olusia śliczna Grazin uśmiech Sebusia boski Kiara super, ze Lenka ma sie już lepiej moria niezła historia z tym sklepem ![]() dorkabl Jezyk niemowlat chyba gdzieś mam w wersji pdf, ale na 100% to nie jestem pewna. Przy Emilce nie czytałam tej ksiażki i teraz nie zamierzam Ja tam wogóle mało poradników czytam, zdaje sie na swoja intuicję ![]() siasiek moja z pieluchą nie zaśnie, bo jej pielucha kojarzy się z jedzeniem, bo jak ją karmię, to zakładam pieluszke pod brodę, zeby nie mieć wszystkiego wokół mokrego od mleka ![]() trzymam kciuki za zrzucaie kg moria moja też nie zawsze zasypia po kąpaniu i karmieniu wieczornym. Przeważnie trwa to do godziny. Po karmieniu troszke ja przytulam, kołyszę na rękach (wiem, ze to niezbyt dobrze, bo sie przyzwyczai i będzie później problem, ale cóż....), odkładam do łóżeczka no i daje wtedy smoka (bo inaczej zjadłaby chyba swoje dłonie, tak pcha do buzi ). Czasami zasypia w ciągu 5 min, ale przeważnie trochę dłuzej to trwa. W międzyczasie parę razy wypadnie jej smok i piszczy, ale w końcu usypia. W dzień też za dużo nie śpi. Najbardziej lubi spać na spacerze, wtedy mogłabym chodzic i 3 godziny, ale zwyczajnie mi sie nie chce tak długo....Zauważyłam, ze Oliwka lubi spać w wózku. Tak jak Emilka wogóle nie chciała w wózku spać, tak ta odwrotnie.... Zobaczysz z dnia na dzień bedzie lepiej grazin wspłczuje ciężkiej nocy... nie wiem co ci doradzić. Oliwka też tak miała z tym jęczeniem w nocy, ale tylko raz...wiecej sie nie powtórzyło... dziewczonka duzo zdrówka Ci życzę lolka teoretycznie nie trzeba podawać wody, tylko częsciej wlaśnie do UU przystawiać, ale ja chyba ze 2 razy dałam Małej wode z butelki, bo był taki ukrop, ze nie dało się wytrzymac i nasza pediatra mówiła, ze od czasu do czasu można podać wodę... aguś super, ze po usg bioderek ok. My mamy wizyte dopiero jak Mała skończy 3 miesiace i to az 1 sierpnia... camomile trzymaj sie ewesko za wagę chłopcówAgaM moja mama też nam podawała taki prosek troisty, ale teraz chyba nie ma go w sprzedaży, bo ponoc i wtedy był zabioniony dzieciom MoniaK moja przy zmnianie pieluchy nie płacze, wiec nic nie poradze... gusiagatko trzymam kciuki zeby Nadia juz zechciała wyjsc do mamusi Boze, od 12 czytam forum i dopiero teraz udało mi sie nadrobic i cokolwiek popisać, Jak tylko usiąde, to Olisia zaczyna swoje marudzenie. A jeszcze po Miskę do przedszkola trzeba było pojechać. U nas po 2 dniach bez kupki, dzisiaj z rana sie doczekalismy ![]() Wczoraj, po 3 tygodniach zjadłam jogurt |
|
|
|
#3926 |
|
Wtajemniczenie
|
Uff, ale płodne dzisiaj jesteście
Ale doczytałam ![]() U nas nocka jak poprzednia. Nasza głodomoria jadła co 3 godziny, a rano to nawet spóźniłam się z dojeniem ( TŻ trzymał ryczącego Pepe na rękach, a ja dopiero kończyłam odciąganie ).Za to potem odbił sobie wszystko. O 10.15 dostał bebilon i spał na działce do 17 Pewnie spałby dłużej, ale dałam mu mleko na śpiocha, bo to za długa przerwa na takiego malucha.Teraz znowu śpi ( zasnął w aucie, TŻ przyniósł go na górę i dał do łóżeczka ). A tak w ogóle, to od wczoraj mamy drugi skok rozwojowy. Przynajmniej wszystkie objawy pasują. Oby to w miarę bezboleśnie przeszło. andziot, wklejam fotkę Pepe z pieluszką. To z dzisiejszego zasypiania ( obowiązkowa pieluszka i mój palce ) , a że Pepe spał 5 minut, to inna sprawa
|
|
|
|
#3927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3928 |
|
Zakorzenienie
|
Hello, Mamusie!
Dzidziuś Marudek po dniu pełnym wrażeń zasypia, a ja w ramach regeneracji mózgu popijam Bavarię 0% i przylazłam Was nadrobić, chociaż może być ciężko, bo natłuczone prawie jak za starych dobrych czasów w Ochowalni ![]() Aha! Bo zapomnę! Chciałam poinformować, że Mimbi będzie brać udział w zjeździe mamusiek Częstochowa/Kraków 2011 Mianowicie. Jedzie z chaty, międzylądowanie ma u mnie, nocujemy, następnego dnia lecimy na południe do Was I nie obchodzi mnie, co Mimbi na to powie ![]() Chciałam tak ogólnie odnieść się do tych pesymistycznych postów o problemach ze spaniem, jedzeniem i płaczem. Jest mi bardzo przykro, jednak wierzę, że wszystko ogarniecie, że dzieciaczki dadzą pożyć już wkrótce. Pamiętajmy, że ciągle się siebie uczymy. Nie do końca wiemy, o co dziecku kaman, jak płacze ![]() Sama nie wiem, co Wam radzić, bo czasami mam problem z odczytaniem potrzeb Hanki, też nie wiem, czemu ryczy. Trzeba jednak pamiętać, że często o nawet nie chodzi o głód, tylko o zaspokojenie potrzeby ssania. Hanutka jest raczej grzeczna, a może to po prostu ja byłam nastawiona na jakiś mega hardcore. Ale też nie jest idealnie. Kryzysowe godziny są od 10 do 14:00. Potrafi 2 godziny marudzić. Przewinięta, nakarmiona, zabawiona, przytulona, wszystko źle. Nie mam czasu się wysikać nawet czasami. Nocki super, jest lepiej niż wcześniej, bo teraz pierwsza pobudka ok. 4-5 i potem ew. o 7:00 dojadanie. Wstajemy koło 9:00, ale wtedy to ja sprężam poślady robiąc MM, bo jak się obudzi głodna, to jest darcie. W każdym razie, coś za coś. W nocy pięknie śpi, dni ma marudne. Kolek jako takich [tfffffu!] nie mamy, ale Hanex miewa zatwardzenia. Kupa przy dobrych wiatrach [ ] raz na 2 dni, ale po męczarniach... Już sama nie wiem, bo niby ta Biogaia powinna regulować, a tu ZONK.Książa Tracy jest też w moich rękach, akurat jestem na rozdziałach o spaniu. Ma wiele fajnych wskazówek, ale pewnie tak jak i u Was nie ma co stosować się ściśle do jej wytycznych. U nas na pewno działa: - aktywność po jedzeniu - odkładanie do łóżeczka po kilku ziewach [czasami zasypia szybko, czasami z marudzeniem, czasami latam 300 razy podać smoczek, który wypluła] - zachowana kolejność czynności typu pielucha, karmienie etc. - zaspokojenie potrzeby ssania [smoczek] Nie sprawdzają się natomiast stałe godziny. Hania czasami jest głodna co 3, czasami co 4 h. Jej spanie też różnie wygląda, jednego dnia śpi po 20 min, innego 3 h w ciągu dnia bez przerwy. Mój wybawiciel często, to jednak smoczek. Nie zamierzam z niego rezygnować. Hania usypia ze smokiem bardzo szybko, a jak uśnie, to wypluwa, więc też nie jest tak, że sspie kilka h pod rząd. Czasami w ciągu dnia possie, albo kiedy jedziemy gdzieś autem, żeby nie marudziła. I też nie udaje mi się Jej przepajać. Po prostu pluje wodą i zwykłą herbatą koperkową, dlatego... kupiłam dziś Hipp i zamierzam podawać. ![]() Wczoraj znowu przekręciła się z brzuszka na plecy, ale to dlatego, że leżała na dużym łóżku, a ono sprężyste i miękkie. Kręciła się, kręciła i srrru. Na twardszej powierzchni, czy w łóżeczku nie udaje Jej się. Zresztą jeszcze za wcześnie na to ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- ale walnęłam esej ![]() Skrót dla tych, które nie zamierzają czytać poprzedniego postu: - nigdzie nie jest idealnie, trzeba to przetrwać - Hanka w miarę spoko, ale też czasem daje czadu - komentarz odnoście Frontu Obrony Smoczków - wizyta Mimbi w Częstochowie
|
|
|
|
#3929 |
|
Zakorzenienie
|
hellooooo
czytam Was od rana, ale nie mam czasu odpisac... Mala w ogole nie spi, walczymy ze soba - ona chce na rączki a ja jej nie chce brac bo nie moze byc ze tylko to ją uspakaja a poza tym moje rece.... Kochane martwie sie troszke, bo jak np zmieniam Gabi pieluche i unosze nózki to czasem jedna jej drży, albo nawet czasem jak leży to zadrży Mam nadzieje, ze nie uszkodzilam jej czegos tymi moimi niezdarnymi łapami Waszym dzidziom tez sie tak zdarza ?????? Wczoraj skonczyla miesiac i z tej okazji kupilismy jej mate tiny love (MoniaK masz juz swoja??) Wole nie patrzec ile w stosunku do ofert z netu przepłacilismy andziot chyba mialas racje- wyjazd rozregulowal mi dziecko albo to skok bo wczoraj skonczyla miesiac Gabi spi gora 30min w dzien, jadlaby co chwile zasypia przy cycku, odkladam ja, budzi sie za moment i w kółko to samo Grazin; to nie czytaj Tracy jak masz sie dołowac i nie pisz bzdur i tyle odpisywania a miałam milion postów zacytowanych Mała woła
|
#3930 |
|
Zadomowienie
|
cześć mamuśki
![]() melduję, że żyję, w zasadzie przypominam chodzące zombi mój spokojny aniołek daje popalić w nocy, w dzień nie zawsze mam czas odespać a i wtedy trochę dokazuje więc chwilowo mam nadzieję jest jak jest, gdyby nie mężu nie miałabym siły kompletnie bo sporo mi pomaga. Dlaczego tylko babki mają wypełnione mlekiem cycki ja się pytam ???Lecę ogarnąć mieszkanie póki dziecię śpi bo wygląda jak po tajfunie, auuuuuuu
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

. mam sie wstrzymac jeszcze troche jak nie zmniejszy sie to zrobic bad krwi z rozmazem. dla domi morfologia to trauma i dramat stad opcja poczekania. mam tez wykupic immunotrofine. 
Za zdrówko Norberta oczywiście też 

Jeszcze na początku w miarę dzielnie to znosił, ale teraz widać już, że jest wykończony tym wyciskaniem. Od soboty już były masaże brzuszka, grzanie brzuszka, spacery po szyszkach w lesie w celu wytrzęsienia, pojenie wodą, herbatką koperkową, herbatką ułatwiającą trawienie i dalej suche bobki idą
W jego diecie nic się przecież nie zmieniło, ciągle ma to samo mleko i tu nagle takie problemy, nie rozumiem tego
Mama mi poradziła, żeby mu podać proszek troisty. Mąż ma kupić w aptece jak będzie jechał z pracy, ale nawet nie wiem, czy można to podać takiej dzidzi - mama nam podobno czasem podawała (jest nas 5, wszyscy żyjemy 
), przechodze wlasnie drugie zapalenie piersi, ktore doslownie w kilka godzin scielo mnie z nog. Biore dwa silne antybiotyki plus przeciwbolowce. I jak Nadia od 3 tygodni byla tylko na moim mleku, pieknie przybrala i juz zaczynalam sie cieszyc z mojego malego sukcesu, tak teraz od piersi sie odwraca
coming soon lipiec'2016
oczywiscie opieprzylam

.
ciekawe kiedy mi to przejdzie.
.![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)