Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1237 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-28, 23:24   #37081
seduction
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a jak dlugo uzywalas tego koloru? bo ta fotka to jest tak mniej wiecej po 2 latach odkad zaczelam uzywac loreale, wczesniej ponad 4 latach uzywalam wellatona i on tak nie wyplukiwal sie choc mialam problem z wlosami przez tabsy

A to ze Cycek bije wszystkie wlosy to wiem
Czy to nie jest kot bengalski przypadkiem ? Trochę mały mi się wydaje, ale umaszczenie nawet pasuje Chcemy kupić z TŻ bengala kiedyś, ale jak kupimy większe mieszkanie i dwa BA najpierw

Koloru używałam niecały rok - może przez to, potem farbnęłam się na miedziany brąz (bo chciałam trochę jasny, a i tak wyszedł ciemny ). Skończyłam z czerwieniami, bo TŻ marudził i cały czas mi mówi, że ładnie mi było, ale on lubi u mnie brązy

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 23:24   #37082
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
O MASAKRA,ale piekne korkociagi!!!Wy mnie dobijacie!!!
Kolor zajedwabisty!!!Jak jeszcze jaks wyciagnie,takie kolory ognia z jakichs skrzyni tajemnic,to chyba sie pochlastam
Dziekuje,ze sie podoba,mnie tez coraz bardziej
Jak juz ktos kogos dobija to ja sama siebie, to moje wlosy z pazdziernika 2009 przed eksperymentami z brazem i blondem, tak sobie wtedy powinnam zrobic teraz nie wiadomo czy beda tak wygladac jak juz zapuszcze, czyli gdzies za jakies..... 2 lata
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 23:27   #37083
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Ojp, najserdeczniejsze gratulacje .

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 23:31   #37084
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

Benek[/B] farbowalas calosc wiec masz normalnego focha po farbowaniu, 2-3 mycia i bedzie ok
Rybiorku, Ty masz całkowita rację!! Ja ostatni raz całość farbowałam w styczniu i już pewnie nie pamiętam jak to było. A tak to tylko odrosty co 3 tyg. i było ok wszystko.
Cytat:

A to ze Cycek bije wszystkie wlosy to wiem
Koooteeek A ja nie mam i nigdy nie będę miała

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 23:32   #37085
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Czy to nie jest kot bengalski przypadkiem ? Trochę mały mi się wydaje, ale umaszczenie nawet pasuje Chcemy kupić z TŻ bengala kiedyś, ale jak kupimy większe mieszkanie i dwa BA najpierw
Cycus to szlachetny 'roofcat' ktory podjal decyzje o adopcji dwoch czlekopodobnych czyli mnie i mojego meza

Cytat:

Koloru używałam niecały rok - może przez to, potem farbnęłam się na miedziany brąz (bo chciałam trochę jasny, a i tak wyszedł ciemny ). Skończyłam z czerwieniami, bo TŻ marudził i cały czas mi mówi, że ładnie mi było, ale on lubi u mnie brązy
moj za to wielbi czerwienie i dlugosc, na razie dostal czerwien z powrotem, te brakujace 25 cm to dopiero za 2 lata
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-28, 23:36   #37086
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Cycus to szlachetny 'roofcat' ktory podjal decyzje o adopcji dwoch czlekopodobnych czyli mnie i mojego meza

moj za to wielbi czerwienie i dlugosc, na razie dostal czerwien z powrotem, te brakujace 25 cm to dopiero za 2 lata
To zazdroszczę bo jak wiadomo: kobieta zmienną jest, na czerwienie TŻ marudzi, ja mam dość brązu, a gdzie mogę sobie blond strzelić przy ciemnej oprawie oczu itd. i się męczę
No do długości to "trochę" brakuje, a pijesz coś na porost? Rosną Ci szybko włosy?
Podobają mi się krótkie włosy u lokatych, ale ja mam okrągłą twarz, więc przedziałek pośrodku nie pasuje i wiele innych rzeczy też, więc bałabym się ściąć tak krótko

Stary 2011-06-28, 23:39   #37087
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Rybiorku, Ty masz całkowita rację!! Ja ostatni raz całość farbowałam w styczniu i już pewnie nie pamiętam jak to było. A tak to tylko odrosty co 3 tyg. i było ok wszystko.
a pewnie ze mam racje, ja tak mialam zawsze po farbowaniu calosci

Cytat:

Koooteeek A ja nie mam i nigdy nie będę miała
a myslalas o syberyjskim? one sa 'hypoalergiczne' (to znaczy koty syberyjskie z prawdziwych hodowli nie maja w slinie jakich czasteczek bialkowych ktore roznosza sie po domu z kocim futerkiem, kot jak sie lize to nanosi to na futerko), maz chcial drugiego syberyjskiego i troche poczytalam, oczywiscie uproscilam schemat, inna sprawa jak maz ma alergie na futro zwierzat

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
To zazdroszczę bo jak wiadomo: kobieta zmienną jest, na czerwienie TŻ marudzi, ja mam dość brązu, a gdzie mogę sobie blond strzelić przy ciemnej oprawie oczu itd. i się męczę
No do długości to "trochę" brakuje, a pijesz coś na porost? Rosną Ci szybko włosy?
Podobają mi się krótkie włosy u lokatych, ale ja mam okrągłą twarz, więc przedziałek pośrodku nie pasuje i wiele innych rzeczy też, więc bałabym się ściąć tak krótko
ja wcale nie chcialam sie scinac ale moja glupota mnie zmusila, w wolnej chwili zajrzyj do dziennika regeneracji lokow to znajdziesz mojego posta ze zdjeciami z przed zmian

na porost biore suplementy, pije pokrzywe i skrzyp, robie codziennie masaz skalpu, no i stosuje kosmetyki na porost, mam juz polcentymetrowe odrosty, usuwanie henny i nakladanie czerwieni bylo tydzien temu wiec jak porost sie utrzyma to bedzie 2 cm miesiecznie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-06-28 o 23:41
Stary 2011-06-28, 23:39   #37088
seduction
Zakorzenienie

Chciałabym kupić sobie jeszcze jakąś odżywkę bs i nie wiem jaką chciałabym, aby skład był zgodny z CG, mam już balsam nawilżająco-regenerujący z apteczki babuni i nie wiem co dalej odżywka Jantar może będzie, jak pójdę odebrać zamówienie to w zielarskim zapytam, ale czy za jakąś jeszcze się rozejrzeć?

Stary 2011-06-28, 23:42   #37089
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Chciałabym kupić sobie jeszcze jakąś odżywkę bs i nie wiem jaką chciałabym, aby skład był zgodny z CG, mam już balsam nawilżająco-regenerujący z apteczki babuni i nie wiem co dalej odżywka Jantar może będzie, jak pójdę odebrać zamówienie to w zielarskim zapytam, ale czy za jakąś jeszcze się rozejrzeć?
Polecam Joannę Naturię.

Stary 2011-06-28, 23:47   #37090
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
ja wcale nie chcialam sie scinac ale moja glupota mnie zmusila, w wolnej chwili zajrzyj do dziennika regeneracji lokow to znajdziesz mojego posta ze zdjeciami z przed zmian

na porost biore suplementy, pije pokrzywe i skrzyp, robie codziennie masaz skalpu, no i stosuje kosmetyki na porost, mam juz polcentymetrowe odrosty, usuwanie henny i nakladanie czerwieni bylo tydzien temu wiec jak porost sie utrzyma to bedzie 2 cm miesiecznie
Mam tego posta, bo akurat oglądałam dziennik duże zmiany, ale powiem Ci szczerze, że dla mnie w tych krótkich jest przepięknie

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Polecam Joannę Naturię.
Którą Joannę Naturię? bo szukałam dziś i jak już pisałam: nigdzie nie było, tylko szampony

Stary 2011-06-28, 23:47   #37091
AjriszMarta
Zakorzenienie

Rybiorek - ależ Ty miałaś zupełnie inne loki wtedy! Nie poznałabym

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 23:49   #37092
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:

Którą Joannę Naturię? bo szukałam dziś i jak już pisałam: nigdzie nie było, tylko szampony
W Rossmanie tych odżywek nie znajdziesz. Swoje kupuję w osiedlowych drogeriach, lub w drogerii Wispol (tylko na podkarpaciu), zdarza się też w sklepach PSS Społem.
Bardzo lubię cytrynową i z lnem.
Ale inne też są fajne, wszystko zależy od tego co polubią Twoje włosy.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2011-06-28 o 23:51
Stary 2011-06-28, 23:52   #37093
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
W Rossmanie tych odżywek nie znajdziesz. Swoje kupuję w osiedlowych drogeriach, lub w drogerii Wispol (tylko na podkarpaciu), zdarza się też w sklepach PSS Społem.
I wszystkie zgodne z CG? to rozejrzę się jutro po jakiejś mniejszej drogerii i społem, bo jest obok mojego domu. Dziękuję

Stary 2011-06-28, 23:56   #37094
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
I wszystkie zgodne z CG? to rozejrzę się jutro po jakiejś mniejszej drogerii i społem, bo jest obok mojego domu. Dziękuję
Tak, wszystkie są zgodne z cg. W Społem siostra mi kupiła za 3,70zł Bardzo tanio. Bo kupowałam już za 4,50 zł
Udanych zakupów.

Idę spać, bo rano do pracy. Obalam mit, że nauczyciele mają wolne w wakacje, potem też nie ma wolnego

Stary 2011-06-29, 00:25   #37095
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

a myslalas o syberyjskim? one sa 'hypoalergiczne' (to znaczy koty syberyjskie z prawdziwych hodowli nie maja w slinie jakich czasteczek bialkowych ktore roznosza sie po domu z kocim futerkiem, kot jak sie lize to nanosi to na futerko), maz chcial drugiego syberyjskiego i troche poczytalam, oczywiscie uproscilam schemat, inna sprawa jak maz ma alergie na futro zwierzat[COLOR=Silver]
On ma uczulenie na wszystko Chyba tylko na rybki nie ma...

Stary 2011-06-29, 08:09   #37096
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
U mnie są też w tesco, leclercu i realu. Ale prawdą jest że i w Rossmannie można znaleźc więc może wschód jest po prostu dobrze zaopatrzony w Joaśki

ojp, gratulacje!!!!!!!!!

Zaraz idę myc włosy, nie mogę się zdecydowac co by tu...

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-06-29 o 08:11
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 08:12   #37097
marika161
Raczkowanie

Benek23 ładne masz włoski Pocieszę Cię, że moje też ostatnio mają focha. Hmmm,tak sobie myślę, że dawno nie myłam ich szamponem z SLS, więc może dlatego.

Rybiorek masz super kotka

ojp gratuluję

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-06-29 o 08:13
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 09:11   #37098
caskada
Zakorzenienie

witam

rybiorek cycek jest swietny sama mam w PL 3 koty tylko ze moje to takie rozrabiaki ze robia i chodza gdzie chcezjawiaja sie dopiero na noc i na jedzenie do domu

a u mnie po upalach przyszlo dzis ochlodzenie tylko ze bardzo drastyczne 15 stopni

u mnie po farbowaniu odrostow wlosy tez slabiej sie ukladaja dopiero 2 mycia to zmienia tym bardziej ze po fryzjerze i tak myje wlosy po swojemu wiec co tu sie dziwic ze nie chca pozniej sie ulozyc
Stary 2011-06-29, 09:22   #37099
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Moje kłaki znowu mają kryzys. Chyba muszę się poświęcic jednak i zamówic hydrolizowaną keratynę, bo są dosłownie jak guma

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 09:32   #37100
shopoholic
Rozeznanie

Eloe77 (lub inne znajace na rzeczy) Co wiecie o nafcie? Wiem, ze dziala na porost ale na jakiej zasadzie? Czy jest wnikalna czy niewnikalna i co ma odzywczego? Dotad slyszalam tylko ze jest naturalna tania i dobra, ale wiele mi to nie mowi

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Moje kłaki znowu mają kryzys. Chyba muszę się poświęcic jednak i zamówic hydrolizowaną keratynę, bo są dosłownie jak guma
tez dzisiaj zamawiam jakies proteiny i zastanawiam sie miedzy keratyna hyd. a jedwabiem hyd...
shopoholic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 09:37   #37101
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez shopoholic Pokaż wiadomość
tez dzisiaj zamawiam jakies proteiny i zastanawiam sie miedzy keratyna hyd. a jedwabiem hyd...
Keratyna albo jedno i drugie

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 10:27   #37102
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Benek23 ładne masz włoski Pocieszę Cię, że moje też ostatnio mają focha. Hmmm,tak sobie myślę, że dawno nie myłam ich szamponem z SLS, więc może dlatego.

ojp gratuluję
Dzięki Ja dziś po sls sięgnęłam, bo też dawno nie myłam, Na noc nałożyłam pożądną mieszankę olejową, rano szampon z sls, a potem polski Wax do suchych i zniszczonych. Włosy narazie schną, ale już widzę, że jest lepiej.

Stary 2011-06-29, 10:44   #37103
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez nazywajmniejakchcesz Pokaż wiadomość
tylko mam jedno pytanie : czy są jakieś sposoby na lekkie rozluźnienie skrętu? bo ja naturalne mam włosy jak Miss Transept na tym zdjęciu
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1308151572
Lekkie rozluźnienie tak mocnego skrętu? Najmniej inwazyjne jest przypinanie mokrych kosmyków do bluzki albo obciążanie ich spinkami, gdy schną.
Bardziej inwazyjne, i tego już nie polecam, ale napiszę, jest prostowanie na okrągłą szczotkę podczas suszenia suszarką. I dalej kolejne prostowania. Jednak to wszystko niszczy włosy.
Proponowałabym raczej zadbać o te, które masz, pokochać ich piękno, niźli próbować rozluźniać. Taki skręt to dla mnie ideał
Swoją droga dobrze by było, byś zamieściła zdjęcie swoich włosów.
Cytat:
a i jeszcze macie jakieś pomysły co z nimi robić ? bo teraz to takie mam niewiadomoco a jeszcze niektóre kosmyki się prawie prostują :/
mamy sporo pomysłów, a wszystko jest opisane w pigułce i FAQ, zaś tutaj toczy się dyskusja. Lektura tych dwóch wątków jest jednak obowiązkowa, byś wiedziała, o czym w ogóle mówimy.
Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Niestety na zostawienie lokow nie moge sobie pozwolic narazie,bo moje wlosy nie sa rownomierne. Tzn. te z gory sie skrecaja powodujac to,ze sa krotsze natomiast te pod spodem sa totalnie proste i to glupio wyglada,wiec nie mam innego wyjscia. Musze je przeczesywac. Ale coraz czesciej rozwazam wycieniowanie i dbanie o skret, tylko musze dojrzec do tej decyzji;d
Rozumiem. W takim wypadku za wycieniowanie i odpowiednią pielęgnację
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Eloe
dziękuję za przepisy na płukanki , zapisałam sobie
to ma być na ostatnie płukanie, bez spłukiwania potem wodą?
to najlepsza opcja. Można też spłukać po myciu a przed nałożeniem odzywki d/s, jeśli zostawisz ja na dłużej niż 15 minut.
Cytat:
dzisiaj lepiej niż wczoraj, rzeczywiście mniej=lepiej, przynajmniej przy moich włosach, chyba łatwo ulegają obciążeniu
Na to wygląda. Z falami trzeba bardzo uważać, bo wielu rzeczy nie lubią.
Na dodatek ich porowatość zwykle jest mniejsza, więc można często zrezygnować z odżywki b/s (tak właśnie jak zrobiłaś teraz) na rzecz cięższej odzywki d/s.
Czekam na dalsze niespodzianki włosowe Jest coraz ciekawiej.
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Musiałabym całą dolną warstwę podpiąć nie zrobię im tego
Nie? Ja często tak robię, bo najbardziej się odkształca i... mi gorąco Dziś też pójdzie do podpięcia - ma być 30 stopni...
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
No właśnie nie mam prawa do wyrażania własnych poglądów w domu, bo od razu rodzice mi mówią, że opętana przez szatana jestem
Fakt, też wolę święty spokój od bezcelowych pseudokazań.
Cytat:
Ja napisałam państwo, bo wspomniałaś o Włoszech
Ale Włochy to też nie tylko katolicyzm. Takie rzeczy to tylko w Watykanie, a to osobne państwo.
Cytat:
W Polsce to też denerwujące, bo przecież oprócz katolicyzmu są również osoby, które są innej religii. Należy to tolerować a nie potępiać.
Nie zapominajmy też o rzeszy osób niewierzących.
Cytat:
Państwo miało wpływ na religię podczas czasów PRL i tylko wtedy.
może bardziej na kościół jako instytucję w tym sensie, że próbowało ją ograniczyć. Obecnie jest na odwrót
Cytat:
Poza tym nie ma co pisać o tym
Fakt, lepiej skończmy wywód.
Cytat:
Szczerze to nie wiedziałam o Rumunii, że prawosławie i katolicyzm tam jest. Warto wiedzieć i podziwiam Ciebie naprawdę bardzo oczytana jesteś w tych sprawach widzę
miałam przyjemność mieszkać rok w Rumunii, kilka tygodni na Ukrainie, poza tym interesują mnie takie rzeczy. Wychowałam się w świecie chrześcijańskim, moje korzenie w nim tkwią, to chcę o swojej kulturze wiedzieć jak najwięcej.
Poza tym kocham ikonografię, sztukę cerkiewną, więc to wszystko jest bliskie też mojemu poczuciu estetyki.
Cytat:
Zielonoświątkowcy są u mnie. Jednak na Podkarpaciu jakieś małe jednostki ich.
Nigdy byś nie uwierzyła jak ogromne przybytki stawiają sobie w Rumunii.
Cytat:
No wrogość jest...Jednak moim zdaniem nie powinny się wyśmiewać niektóre osoby z ludzi, którzy są innej wiary. Dla mnie to nie pojęte.
Ty mówisz o wyśmiewaniu, a ja o atakach formalnych i roszczeniach majątkowych. Przy tym wzajemna wrogość szeregowych członków wspólnot to pikuś.
Cytat:
W wielu kulturach nie powinno się wchodzić podczas ich modłów.
Do Błekitnego po prostu nie wpuszczają. W mniej znanych miejscach to już kwestia szacunku. Kościołów katolickich w Polsce też nie powinno się zwiedzać podczas nabożeństw. To proste - wymagamy od innych, wymagajmy od siebie. To nie obora, a i w oborze krowy też potrzebują spokoju.
Cytat:
Kobieta to też człowiek, ale u nich jest inaczej...
Właśnie o to chodziło.
Cytat:
Napisane przez basienkaslov24 Pokaż wiadomość
Załącznik 4053417Witam mam nowe zdjęcia moich włosów dopiero od wczoraj stosuje "dietę" CG obcięłam dzis włosy i zamierzam je odżywiać
Zachowaj zdjęcia, a najlepiej wpisz się do dziennika wraz z nimi - będziesz mogła robić porównania.
Cytat:
Jestem po pierwszym umyciu zgodnie z CG i jestem zachwycona
Pamiętaj tylko, że teraz już nie musisz dodawać sody.
Cytat:
do mycia będę używać tylko odżywek ( na razie mam Alterrę morelową i Isankę z olejkiem babassu), jeśli będzie czas na szampon to będzie to najprawdopodobniej Hipp.
OK, tylko Alterra morelowa nie nadaje się do mycia. Możesz próbować, ale obawiam się, że obciąży.
Cytat:
Będę czekać na maskę do włosów Yes to Carrots, Kallosa Latte
maska jest niezgodna z cg, podobnie Kallos (choć nie wiem, który konkretnie zamówiłaś, bo różnią się składem).
Cytat:
mgiełkę Jantar
Mgiełka Jantar nadaje się na wcierkę, jeśli skalp masz mało wrażliwy. Jest na denacie, aplikacja na włosy może więc je skutecznie wysuszać. Jantar tak, ale wyłącznie odżywka do włosów i skóry głowy (szklana buteleczka, której zawartość można przelać do pojemnika z atomizerem).
Cytat:
Kupiłam jeszcze Radical
A co konkretnie?

Spieszę donieść, że moje włosy już 2 mycie na kapce dimethiconu: w niedzielę silikon z odzywki, w poniedziałek z żelu do włosów. Lewa cudna, prawa... ma tendencję do prostowania Za to nie walczę intensywnie z puchem

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 10:53   #37104
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shopoholic Pokaż wiadomość
Eloe77 (lub inne znajace na rzeczy) Co wiecie o nafcie? Wiem, ze dziala na porost ale na jakiej zasadzie? Czy jest wnikalna czy niewnikalna i co ma odzywczego? Dotad slyszalam tylko ze jest naturalna tania i dobra, ale wiele mi to nie mowi

Zaglądałaś do FAQ?
Na włosy działa trochę jak silikon (albo parafina, wczoraj Rybiorek pisała o parafinie). Na skalp i porost - jak rozumiem delikatnie podrażnia i tym samym pobudza krążenie a co za tym idzie porost. Skądś musi się brać warunek max 30min
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Spieszę donieść, że moje włosy już 2 mycie na kapce dimethiconu: w niedzielę silikon z odzywki, w poniedziałek z żelu do włosów. Lewa cudna, prawa... ma tendencję do prostowania Za to nie walczę intensywnie z puchem
Czad

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 11:20   #37105
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Rybiorek - ależ Ty miałaś zupełnie inne loki wtedy! Nie poznałabym
tak wygladaly po suszeniu naturalnym, teraz przewaznie sa suszone dyfuzorem, no i sa krotkie wiec nie ma porownania

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość

wiem

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość

rybiorek cycek jest swietny sama mam w PL 3 koty tylko ze moje to takie rozrabiaki ze robia i chodza gdzie chcezjawiaja sie dopiero na noc i na jedzenie do domu

rozrabanie nie zalezy od tego czy kociak wychodzi, Cycol rozrabia codziennie, a najbardziej jak maz sprzet wedkarski przygotowywuje na wyprawe, lata jak glupi pomiedzy wedkami i gryzie zylke, wczoraj zaplatal sie w niej i wygladal jak baleron, niestety foki nie ma bo ratowanie Cyca bylo wazniejsze, oczywiscie Cycek po wszystkim zajal sie splawikami
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-29, 11:29   #37106
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Rossmann, Alterra, Glanz - Spülung Aprikose & Weizen
Cytat:
Alterra Glanz-Spulung Aprikose&Weizen ja mam taką (chyba dobrą), stoi na zakrętce, do góry nogami. Białe opakowanie z zieloą zakrętką
Dziękuję
Wczoraj kupiłam sobie odżywkę Garnier fructis Volume restructure, konsystencja fajna, zapach również, szkoda tylko że 10 złotych kosztuje, ale od czasu do czasu będę go kupować jeszcze.
Jeszcze muszę dokupić szampon ze SLS bo się skończył, a potrzebuję. Poszukam również jakiejś Joanny Naturi żeby móc zrobić w końcu tą maseczkę z miodkiem.
Mrs. Potter's szukałam i były chyba wszystkie rodzaje po za aloesową, więc nie kupiłam
FelekBezSzelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 11:33   #37107
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
ratunku u mnie 44 stopni upalu a slonca brak
To ja bo od będzie jeszcze goręcej

Cytat:
znalazlam sporo informacji i roznych dyskusji, ale takie podsumowanie jest w artykule chemiczki z NC, chyba jako jedyna starala sie byc w miare obiektywna zarowno dla parafiny jak i dla oleju kokosowego
To prawda. Bardzo rzeczowy jest ten artykuł. bardzo fajnie, że go streściłaś
Cytat:
pomine sama chemiczna gadke bo mysle ze nikt sobie tym glowy nie zawraca (ja napewno nie)
no nie wiem
Cytat:
- oba oleje zwiekszaja zdolnosc wlosow do zbijania sie w grube pukle, to pomaga lokom lepiej sie uformowac, skret lepiej sie definiuje i utrzymuje
A to się zgadza też z moimi obserwacjami Pamiętasz, jak pisałam Ci o emolientach?
Cytat:
Olej mineralny pozostaje na powierzchni wlosa az do zmycia go
Muszę, no muszę dodać, że będzie lepiej chronić włos na basenie niż olej kokosowy, ale... zmywanie musi uwzględniać detergent.
Cytat:
(co ciekawe gdzie indziej wyczytalam ze nie potrzeba sls/sles do zmycia, wystarczy np. socium cocoyl isethionate albo cocamidopropyl betaine)
Mam wątpliwości. I to sporo, ponieważ znalazłam informację (niestety nie pamiętam już gdzie), że nie ma pewności co do zmycia parafiny slsem.
Z obserwacji własnych - po delikatnym szamponie parafina zostaje na moich włosach. Włosy zaś umyte szamponem z sls i betainą nadal są lekko oklapnięte (jak po zastosowaniu parafiny w odżywce). Sprawdzałam to ostatnio podczas myć pobasenowych, włosy zabezpieczałam parafiną właśnie. Ale co kto woli. My się z parafiną niespecjalnie lubimy.
Cytat:
Uwaga, MINUSY oleju kokosowego[/I]: osoby z duza porowatoscia moga zauwazyc ze ich wlosy sa szorstkie i nieprzyjemne po uzyciu kokosa, dzieje sie tak poniewaz olej kokosowy nadmiernie wnika we wlos penetrujac wszystkie jego warstwy i to moze spowodowac puch, nadmierne przetluszczanie i szybkie oklapywanie wlosow.
ja tak mam od wiosny do jesieni i gdy za długo zostawiam kokos na włosach.
Cytat:
Kilka osob narzekalo ze im olej kokosowy nie pasuje wiec mysle ze teraz wiadomo czemu.
Warto też zerknąć na NH w tej sprawie (linki podawałam gdzieś na początku wątku czy pod koniec poprzedniego)
Cytat:
Skąd masz moje zdjęcie?

Cytat:
I od razu pytanie z ciekawości: jeśli olej mineralny utrzymuje się tylko do zmycia to kiedy go stosować?
Zależy, do czego Ci potrzebny. Jeśli tylko jako zabezpieczenie przed chlorem, to przed pływaniem. Jeśli jako zabezpieczenie włosów przed puszeniem, to aplikujesz albo w odżywce d/s albo przed myciem czymś delikatnym. W wodzie się nie rozpuści.

Cytat:
Niestety koleżanka stwierdziła, że fryzura niewiele się różni od tego co mam na głowie na codzień
Jak to się nie różni? Widzę sporą różnicę I świetnie Ci to wyszło
Cytat:
Dobra wklejam zdjęcia
korkociągi!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 11:36   #37108
Dorcia91
Zakorzenienie

Dziewczyny, potrzebuję pomocy
Może pamiętacie mnie jeszcze, czasami do Was zagladałam
Ale od dłuższego czasu cierpię na brak czasu(sesja)
Wracając do tematu, mam duży dylemat
Mój typ włosów to 3a, ich problememjest to że bardzo się puszą
mam icha bardzo dużo na głowie, co razem daje obraz szopena na głowie,
włosy schną bardzo długo, jeśli je suszę suszarką, to zajmuje mi to okolo 25 minut..., jeśli nie, to potrafią nie wyschnąć nawet przez całą noc...
Na cały lipiec wyjeżdzam do kraju w którym średnia temperatura wynosi 12 stopni, jest bardzo wilgotno....obaw iam się że warunki w jakich bedę, bedą dość ekstremalne dla moich włosó, mogę nie mieć czasu ich wysuszyć...
Metoda CG nie dla mnie, OMO w miarę dobrze im robi, ale muszę im poświęcić bardzo dużo czasu...(a tam go nie będzie), teraz kiedy umyję głowę jest ok, ale po 3 godzinach robi się taka szopa, że muszę je związać, i to w coś w rodzaju koka....nie wygląda to zbyt ładnie

Do metody OMO używam
alterra, babydream, joanna miód i cytryna.... do stylizacji wok joanny, bądz żel czerwony graffiti....

Dziewczyny, co polecacie zabrać ze sobą(mało miejsca w walizce!)??Myślałąm nawet o ich ścięciu, ale moje włosy im krótsze tym bardziej proste i nijakie... , chyba że były źle ścięte....
Co robić??
WStawiam zdjęcie z kwietnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0.01.jpg (49,4 KB, 67 załadowań)

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-29, 11:43   #37109
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
tak wygladaly po suszeniu naturalnym, teraz przewaznie sa suszone dyfuzorem, no i sa krotkie wiec nie ma porownania

wiem

rozrabanie nie zalezy od tego czy kociak wychodzi, Cycol rozrabia codziennie, a najbardziej jak maz sprzet wedkarski przygotowywuje na wyprawe, lata jak glupi pomiedzy wedkami i gryzie zylke, wczoraj zaplatal sie w niej i wygladal jak baleron, niestety foki nie ma bo ratowanie Cyca bylo wazniejsze, oczywiscie Cycek po wszystkim zajal sie splawikami
no oczywiscie w domu tez mozna szalec ale ja jednak wole kiedy hasaja po podworku lubie patrzec jak leza dumnie na slonku wygrzewaja sie czy bawia sie na swiezym powietrzua mam taka rodzinke kocia ->dziadek syn i wnuk jednak teraz latem jak bylam miesiac temu zauwazylam ze wiekszosc dnia jak jest goraco spia a rozroby robia wieczoramiza tydzien znow do nich jade oj bedzie sie dzialo

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, potrzebuję pomocy
Może pamiętacie mnie jeszcze, czasami do Was zagladałam
Ale od dłuższego czasu cierpię na brak czasu(sesja)
Wracając do tematu, mam duży dylemat
Mój typ włosów to 3a, ich problememjest to że bardzo się puszą
mam icha bardzo dużo na głowie, co razem daje obraz szopena na głowie,
włosy schną bardzo długo, jeśli je suszę suszarką, to zajmuje mi to okolo 25 minut..., jeśli nie, to potrafią nie wyschnąć nawet przez całą noc...
Na cały lipiec wyjeżdzam do kraju w którym średnia temperatura wynosi 12 stopni, jest bardzo wilgotno....obaw iam się że warunki w jakich bedę, bedą dość ekstremalne dla moich włosó, mogę nie mieć czasu ich wysuszyć...
Metoda CG nie dla mnie, OMO w miarę dobrze im robi, ale muszę im poświęcić bardzo dużo czasu...(a tam go nie będzie), teraz kiedy umyję głowę jest ok, ale po 3 godzinach robi się taka szopa, że muszę je związać, i to w coś w rodzaju koka....nie wygląda to zbyt ładnie

Do metody OMO używam
alterra, babydream, joanna miód i cytryna.... do stylizacji wok joanny, bądz żel czerwony graffiti....

Dziewczyny, co polecacie zabrać ze sobą(mało miejsca w walizce!)??Myślałąm nawet o ich ścięciu, ale moje włosy im krótsze tym bardziej proste i nijakie... , chyba że były źle ścięte....
Co robić??
WStawiam zdjęcie z kwietnia
ja to bym wziela ze soba jakis olejek ze spryskiwaczem(przelac) i je traktowala wlasnie nim zeby ujarzmic taka burze lokowrowniez mam 3a i tak robie nawet psikam wilgotne wlosy
Stary 2011-06-29, 11:44   #37110
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Skąd masz moje zdjęcie?
wyslalam szpiega z Krainy Deszczowcow na przeszpiegi

tamto bylo po retuszu zeby poznac nie mozna bylo ale masz wnikliwe oko, mialam wstawic ten retusz moze bys nie poznala
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 9 (0 użytkowników i 9 gości)

Zasady wysyłania wiadomości