|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nie boimy się końca świata bo Nasze śluby są za dwa lata!:)-PM 2013
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to tak widzę ![]() Byłam na praktykach i wiem jak to wygląda. Wiem, że trzeba pisać konspekty, plany codzienne itp. Ale jak np przedszkolanki są rozgarnięte to dzielą to między siebie Tam gdzie byłam na praktykach były chyba 3 grupy 6-latków. Każda z Pań pisała konspekty na inny tydzień. Tym samym miały mniej roboty. Wiem ile w przedszkolu trzeba przygotowywać. Ale jeśli ktoś to lubi, to od razu widać. Moja Pani z przedszkola, która była też teraz opiekunką mojej praktyki jest przed emeryturą. Mimo iż zarobki nie są zachwycające i czasem dzieciaki ją denerwuje to kocha tą pracę. Co widać. Była natomiast jedna babka zaraz po studiach... Ta to miała już chyba syndrom wypalenia zawodowego... zero uśmiechu na twarzy, zero życzliwości dla dzieci, zero radości... Edytowane przez FlightlessBird Czas edycji: 2011-06-29 o 13:31 |
|
|
|
|
#3753 |
|
Zadomowienie
|
Ale mi chodzi, ze jak bede z pieniazkami liczona jako licencjat z przygotowaniem pedagogicznym, czy jako osoba po kolegium?? Bo jest roznica w zl :P
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3755 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie cholera wie licencjat (inżynier) z przygotowaniem pedagogicznym to np ja - skończyłam geodezję i mam przygotowanie pedagogiczne jako studium podyplomowe a po kolegium to chyba jeszcze jaśniejsza sprawa
|
|
#3756 |
|
Raczkowanie
|
dzień dobry wszystkim Paniom,
Z przyjemnościa dołączam do Waszej grupy. Data jeszcze nie ustalona. Prawdopodobnie czerwiec/ lipiec, ale potwierdze jak zarezerwuję salę, Pozdrawiam, |
|
|
|
#3757 |
|
Rozeznanie
|
Witam Nową Pmkę, tak woli ścisłości to nie Panią jeszcze cały czas Panną
hehe![]() _kamea_ mam pytanie bo ja też mam inż i jak bym chciałą, móc uczyć w szkole to muszę iśc na podyplomówkę ale zczego>>? bo nie czaje tego już...pogubiłam się..
|
#3758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedz cos więcej o Was Tj. ile macie lat, co robicie w życiu itp
|
|
|
|
|
#3759 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i twedy coś takiego uprawnia Cie do uczenia w szkołach przedmiotu zgodnego z twoim wykształceniem (tym co masz inż )np cos takiego http://www.uni.wroc.pl/studenci/stud...pedagogicznego jak poszukasz w necie, to znajdziesz tego mnóstwo
|
|
#3760 |
|
Rozeznanie
|
_kamea_ dzięki ktoś mi to w końcu sensownie wyjaśnił
bo ja sama to nie mogłam dojść do tego...każdy co innego mi mówił;/DZIĘKUJĘ![]() ok dziewczyny uciekam na spacer ![]() odezwę się później ! Miłego popołudnia!
|
#3761 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A i trzeba pamietac, ze licencjat uprawnia do nauczania w szkole podstawowej i gimnazjum, a magister dopiero od szkoly sredniej ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Witam nowa PMke Dree Chyba dobrze odmienilam Drea??---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Edytowane przez NAUGHTYxANGEL Czas edycji: 2011-06-29 o 15:08 |
||
|
|
|
#3762 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
a jeśli się mylę, to i tak uważam, tak jak część dziewczyn, że powinnaś ją docenić, ze potrafiła wyciągnąć rękę, bo mając chociaż poprawne relacje będzie się Wam lepiej żyło, już nie wspominając o TŻ odniosłam wrażenie, że cieszy Cię to, że ona sie starała, a Ty to olałaś i się nie starałaś co sama podkreśliłaś Cytat:
Dziękuję Wam kochane za kciuki, bardzo się przydały Od teraz mogę powiedzieć, że mam wakacje W końcu, bo jestem wykończona psychicznie sama nie wiem czemu...
|
|||
|
|
|
#3763 |
|
Zadomowienie
|
Co sadzicie o Pedagogika niepełnosprawnych intelektualnie (oligofrenopedagogika) lub o Pedagogika terapeutyczna??
Nie bardzo kumam czym roznia sie te dwa kierunki i ktory lepszy :/ Pedagogika niepełnosprawnych intelektualnie (oligofrenopedagogika) – przygotowuje do pracy z dziećmi, młodzieżą, osobami dorosłymi z niepełnosprawnością intelektualną na stanowisku nauczyciela w szkołach specjalnych oraz nauczyciela wspomagającego w placówkach integracyjnych, a także pedagoga – terapeuty w poradniach rehabilitacyjnych, ośrodkach rewalidacyjno-wychowawczych, poradniach psychologiczno - pedagogicznych, w warsztatach terapii zajęciowej, domach pomocy społecznej, środowiskowych domach samopomocy. Absolwent uzyska przygotowanie w zakresie wielospecjalistycznej oceny funkcjonowania, wieloprofilowej terapii oraz metodyki kształcenia specjalnego i rehabilitacji. Pedagogika terapeutyczna - przygotowuje do pracy z dziećmi, młodzieżą z chorobami przewlekłymi i dysfunkcją narządu ruchu. Absolwent uzyska kwalifikacje do pracy na stanowisku nauczyciela – terapeuty w przedszkolach i szkołach integracyjnych, szkołach specjalnych i integracyjnych, poradniach rehabilitacyjnych, specjalistycznych ośrodkach rehabilitacyjnych i placówkach opieki paliatywnej. Absolwenci uzyskują przygotowanie w zakresie oceny funkcjonowania dziecka z chorą przewlekła i dysfunkcja ruchu, wieloprofilowego usprawniania oraz metodyki kształcenia specjalnego i rehabilitacji. A i znalazlam na APSie Edukacja integracyjna i włączająca finansowana z UE, czyli za free, ciekawe czy na dyplomie pisza, ze jest z UE finansowany :P Edukacja integracyjna i włączająca - przygotowuje do zajmowania stanowiska nauczyciela wspomagającego w przedszkolach i szkołach ogólnodostępnych z oddziałami integracyjnymi oraz w przedszkolach i szkołach integracyjnych. Absolwent zdobędzie wiedzę i umiejętności do pracy z uczniami: niewidomymi i słabo widzącymi, niesłyszącymi i słabo słyszącymi, z niepełnosprawnością intelektualną, z niepełnosprawnością ruchową, z autyzmem, z niedostosowaniem społecznym, ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się. Absolwent uzyska kompetencje w zakresie wielospecjalistycznej oceny funkcjonowania ucznia z niepełnosprawnością, konstruowania indywidualnych programów edukacyjno – terapeutycznych oraz wybranych rozwiązań metodycznych. |
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie żaden z tych kierunków nie jest dobry, ale tylko dlatego, że ja nie wyobrażam sobie pracy z chorymi dziećmi. Nie mam żadnego obrzydzenia czy coś. Po prostu mam za miękkie serce, by patrzęć na ich cierpienie
|
|
|
|
|
#3765 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i postaraj się powiedzieć Nam coś więcej o sobie![]() mia mam nadzieję, ze z mamą TŻ wszystko będzie dobrze... ![]() Ja też mam bardzo miękkie serce i nie mogę patrzeć na cierpienie innych, a wogóle dzieci i zwierząt... Słuchajcie dziewczynki jak to wkońcu jest z tymi naukami przedmałżeńskimi?? Ja miałam w szkole kurs przedmałżeński i mam na to zaświadczenie. Mój TŻ też. To się wkońcu liczy czy już nie, bo się pogubiłam...;/
|
|
|
#3767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba kazdy Go ma z LO ![]() A co do dzieciakow z wadami, no szkoda mi ich A poza tym latwiej o prace majac pedagogike specjalna ![]() Ja mam kolezanke po Pedagogice Resocjalizacyjnej z Przygotowaniem Nauczycielskim i poszla pracowac najpierw w swietlicy w Szkole Podstawowej. W trakcie magisterkich studiow chyba wlasnie z oligofrenopedagogiki nauczycielskiej robila dodatkowa podyplomowke z wczesnoszkolnej i przedszkolnej pedagogiki, no i po tych studiach podyplomowych zmienila prace na nauczyciela w klasach I-III w Szkole Specjalnej. No i odrazu po mgr, zaczela pracowac w Szkole Podstawowej juz z pelnosprawnymi dziecmi A i mowila, ze najchetniej przyjmuja nauczycieli magistrow po pedagogice specjalnej
Edytowane przez NAUGHTYxANGEL Czas edycji: 2011-06-29 o 16:59 |
|
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba nie każdy, bo ja np w LO nie robiłam tego kursu. Jedni robili, jedni nie. A co do specjalnej... Byłam ostatnio na jeden dzień w Ośrodku Rehabilitacyjno Wychowawczym i z tego co nam Panie opowiadały, to wcale nie jest wiele łatwiej. Poleciły nam jedynie, żebyśmy kończyły jak najwięcej podyplomówek, dodając potem, że to i tak nam pracy nie gwarantuje
|
|
|
|
|
#3769 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
niektórzy to zaliczają, niektórzy odsyłają na nowe nauki, a niektórzy bardzo upierdliwi uważają, że nauki powinno się robić nie wcześniej niż pół roku przed ślubem
|
|
|
|
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
Oki dziękuję
|
|
#3771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiuję specjalną i i też ostatnio na wizytacjach słyszałam takie rzeczy.. Niestety edukacja - szkoły to są takie miejsca, gdzie najlepiej jest mieć znajomości.. Moja koleżanka po skończeniu ped. wczesnoszkolnej jeździła po szkolach, przedszkolach i zanim ją gdzieś przyjęli do pracy to dużo czasu minęło.. Rozniosla cv chyba do ok. 50 placówek i w ostatecznosci wylądowała w jakiejś wiejskiej szkole...
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarobki w takowych są większe z tego co słyszałam
|
|
|
|
|
#3773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, mi się wydaje, że zarobki nie zależą od tego czy szkoła jest wiejska czy nie. Może raczej od tego, gdzie ta miejsowość jest, jakie są fundusze szkoły, jak sobie radzi dyrektor, ilu jest uczniów.. Ale nie wiem czy tak jest, mogę sobie jedynie gdybać.. ![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- A co do pracy w wiejskiej szkole to jest o tyle fajniej że często klasy są mniej liczne - tak jest w przypadku tej koleżanki i mówiła, że lekcje z taka grupa dobrze się prowadzi, można traktować uczniów bardziej indywidualnie, bo jest na to czas.. Tylko jeśli chodzi o zabawy ruchowe czy wyjazdy to jest trudniej, gdy w klasie jest np 8 dzieci
|
|
|
#3774 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3775 |
|
Zakorzenienie
|
oligo ![]() Tzn. oficjalna nazwa kierunku to Edukacja niepełnosprawnych intelektualnie z terapia indywidualną (ale w skrócie to i tak jest oligo )Z tym, że niektórzy pracodawcy (gdybym chciała pracować w poradni etc) mogą się doczepić, że w nazwie kierunku jest "z terapią.." a nie "i terapia" i mogą mnie wysłać na coś dokształcającego - chociaż według kierunku mam uprawnienia do prowadzenia terapii tylko, że zła nazwa.. W ogóle to jest syf z tymi papierami.. Bo chce isć na kurs wychowawcy kolonijnego i teoretycznie wg prawa mam już kwalifikacje do bycia takim wychowawcą (bo wystarczy, że ma się pedagogikę skończoną) tylko trzeba mieć jakieś zaświadczenie, ale żadna uczelnia tego nie wystawia i kursy trzeba robić..
|
|
#3776 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to moje marzenie szczególnie klasy młodsze i nie zraża mnie wizja sprawdzianów i wszystkiego innego ![]() Cytat:
Linaewen wydaje mi się, że za wszelką cenę chcesz ciągle iść na przekór wszystkim.. Ciągle narzekasz, ciągle widzisz coś źle.. Często Twoje wypowiedzi są takie, że jedna przeczy drugiej.. Podchodzisz do wszystkiego sceptycznie i dziwnie... Ciągle widzisz jakieś ale, ciągle byle na przekór.. Szukasz dziury w całym ciągle.. Jesteś uszczypliwa i nawet w prostych wypowiedziach szukasz czergoś czego nie ma.. Cytat:
powiedz coś wiecej o sobie![]() Cytat:
Edytowane przez malinka9191 Czas edycji: 2011-06-29 o 17:49 |
||||
|
|
|
#3777 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ja mysle o oligo teraz i w czasie magisterki zrobic podyplomowki z Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej - isc sladem kolezanki mojej A moze isc odrazu na mgr z Wczesnoszkolnej?? Ale jaki jest wtedy sens robienia podyplomowki?? |
|
|
|
|
#3778 |
|
Rozeznanie
|
malinka_070190 pierwszy raz słyszę o nauka przedmałżeńskich w szokle (bynajmniej w tych czasach), ale jeżeli takie coś masz , to możesz być spokojna i nie potrzebujesz już kolejnego kursu (moja kuzynka taki miała tylko ona szkołe kończyła 10lat temu) a dla pewności spytałabym się księdza w parafii w której planujesz ślub
![]() anleg też mam ten kurs ja płaciłam 80zł ze dwa lata temu ![]() wróciliśmy ze spacerku trochę się opaliłam nawet a teraz błogie lenistwo aaaa i w końcu zjadłam malinki
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież taki opiekun musiałby ich wszystkich mieć w jednej sali i ciągle nie spać Co innego być w grupie najmłodszej... Ale wśród młodzieży gimnazjalnej? Nie wyobrażam sobie... |
|
|
|
|
#3780 |
|
Rozeznanie
|
FlightlessBirddokładnie tak jest:/ dziecko się napije alko, złamie noge to TY będziesz odpowiedzialna za to i możesz do końca życia płacić mu rente;/ chore ale prawdziwe niestety dla tego też papierek leży w szufladzie i nie podejmnę się odpowiedzialności za wybryki małolatów... dokładnie grupy młodsze są bardziej hmm zdyscyplinowani i nie ""zniszczone" ew."zdemoralizowane...
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

Tam gdzie byłam na praktykach były chyba 3 grupy 6-latków. Każda z Pań pisała konspekty na inny tydzień. Tym samym miały mniej roboty.
licencjat (inżynier) z przygotowaniem pedagogicznym to np ja 

?
Przecież taki opiekun musiałby ich wszystkich mieć w jednej sali i ciągle nie spać