Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-02, 16:50   #3781
emelie
Wtajemniczenie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Tutaj nawet ktoś z idealnymi miesiączkami może zaliczyć wpadkę. U zdrowej kobiety, przy idealnie równych cyklach, w różnych cyklach owulacja może być w różny dzień
Zakręcona jestem, pomyliłam z NPR Ale nawet proponowanie tej metody dla nastolatków uważam za niestosowną z wcześniej wymienionych powodów. A kalendarzyk to w ogóle - taka z tego "metoda" jak stosunek przerywany albo płukanie pochwy colą
Stary 2011-07-02, 16:52   #3782
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ale ja wolę żeby się poczuło zagubione niż żeby mu się wydawało, że jest z żołądka.
To możesz powiedzieć, że jest z macicy. I pokazać mniej więcej, gdzie pod skórą masz macicę
Stary 2011-07-02, 16:54   #3783
Ivi 1988
Zakorzenienie

Mam dobra kolezanke z podstawowki, ktorej religijni i nadgorliwi rodzice zakazali chodzic na lekcje wych seksualnego Nadal ma zakac randek, choc ma tyle lat,co ja (22) i nawet jej to nie przeszkadza. Kiedy miala okazje pojsc grzecznie po skonczeniu studiow do pracy cala rodzina byla przeciwna a najbardziej babcia Bo jak to przeciez, do pracy, niebezpiecznie, rozni ludzie tam, przeciez my ci damy pieniadze... Biedna nie wiedziala,co robic, chciala pracowac, poczuc sie niezalezna a tu taka rodzina Wiecie,co zrobila? Zdecydowala sie uszczesliwic wszystkich i ..zapisala sie na kolejne 3 letnie studia Zeby "miec spokoj" od gadania rodziny o swojej niezaleznosci i checi zarabiania wlasnej kasy.
Moim zdaniem to jakas poniekad kleska miec takich rodzicow. I isc na to,co ci karza. Nadal w tym wieku.. TO mnie wszystko dziwi i oburza.

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 16:56   #3784
201604190949
Konto usunięte

Powiem tak, jak postanowiłam Jak się zagubi to pomogę mu się odnaleźć Ale nie będzie żyło ani minuty w przekonaniu, że musi więcej jeść to też będzie miało 'dzidzię' w brzuchu i takie tam inne, co to tylko dzieci potrafią wykombinować.
A o rozwoju i możliwościach przetwarzania dzieci coś tam wiem. Ostatnio zaliczyłam rozwojówkę, co prawda tylko na 3,5 ale to oznacza, że coś mi w głowie zostało.

Poza tym 'jesteś z macicy' też może być dla 3latka za trudne, czyż nie? Pierwszy raz słyszy słowo macica

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-07-02 o 16:57
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 16:56   #3785
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Zakręcona jestem, pomyliłam z NPR Ale nawet proponowanie tej metody dla nastolatków uważam za niestosowną z wcześniej wymienionych powodów.
No NPR-u nie są potrzebne idealnie równe cykle.

Cóż, moim zdaniem każdy powinien sam wybrać najlepszą dla siebie metodę zapobiegania ciąży Byle żeby wiedział dostatecznie dużo o wszystkich możliwych metodach antykoncepcyjnych jakie są dostępne na rynku. I żeby potem świadomie wybrał najlepszą dla siebie. Żeby potem nie było, że ktoś uważa, że NPR to kalendarzyk, żeby nie było, że prezerwatywę zakłada tuż przez wytryskiem, żeby nie było, że nie wie, że tabletki hormonalne zaburzają układ hormonalny itd. Jak się już zaczyna jakąś metodę stosować, to trzeba o niej dużo wiedzieć
Stary 2011-07-02, 16:58   #3786
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
No NPR-u nie są potrzebne idealnie równe cykle.
Nie są? Co prawda mało wiem o tej metodzie, bo mnie zwyczajnie nie interesuje, ale do tej pory myślałam, że raczej trzeba mieć równe cykle, chociaż wiem, że na NPR składa się przede wszystkim obserwacja śluzu i temperatury.
Stary 2011-07-02, 17:05   #3787
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Nie są? Co prawda mało wiem o tej metodzie, bo mnie zwyczajnie nie interesuje, ale do tej pory myślałam, że raczej trzeba mieć równe cykle, chociaż wiem, że na NPR składa się przede wszystkim obserwacja śluzu i temperatury.
Oczywiście, że nie są potrzebne równe cykle. Przy metodzie objawowo-termicznej (metoda Rötzera), obserwuje się właśnie śluz i temperaturę To w kalendarzyku wyznacza się dni płodne na podstawie domniemanej długości cyklu. Tak, domniemanej, bo nigdy nie wiadomo jak długi będzie cykl, który aktualnie trwa.
Stary 2011-07-02, 17:06   #3788
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Mam dobra kolezanke z podstawowki, ktorej religijni i nadgorliwi rodzice zakazali chodzic na lekcje wych seksualnego Nadal ma zakac randek, choc ma tyle lat,co ja (22) i nawet jej to nie przeszkadza. Kiedy miala okazje pojsc grzecznie po skonczeniu studiow do pracy cala rodzina byla przeciwna a najbardziej babcia Bo jak to przeciez, do pracy, niebezpiecznie, rozni ludzie tam, przeciez my ci damy pieniadze... Biedna nie wiedziala,co robic, chciala pracowac, poczuc sie niezalezna a tu taka rodzina Wiecie,co zrobila? Zdecydowala sie uszczesliwic wszystkich i ..zapisala sie na kolejne 3 letnie studia Zeby "miec spokoj" od gadania rodziny o swojej niezaleznosci i checi zarabiania wlasnej kasy.
Moim zdaniem to jakas poniekad kleska miec takich rodzicow. I isc na to,co ci karza. Nadal w tym wieku.. TO mnie wszystko dziwi i oburza.

Ehhs, ziszczony sen nieroba, lenia i pasożyta.

Nie wiesz czy ta rodzina nie chce przypadkiem zaadoptować jeszcze jednej dziewczynki???

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 17:09   #3789
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Ehhs, ziszczony sen nieroba, lenia i pasożyta.

Nie wiesz czy ta rodzina nie chce przypadkiem zaadoptować jeszcze jednej dziewczynki???
No chyba tylko dziewczynki wchodzily w gre, bo chlop jakos takiego ulokowania by nie wytrzymal
Mowilam jej,zeby robila to, co chce,ze dorosla,ze ja w jej wieku jade do innych krajow sama, zarabiam na siebie etc. A ona,ze rodzina jest bardzo zla na nia,bo ona chce isc do pracy I ze nie moze zyc w takiej atmosferze... No to ja pasuje.

Cytat:
Stary 2011-07-02, 22:08   #3790
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Trzylatkowi to powinna wystarczyć informacja, że seks to czynność, którą wykonuje dwoje (kochających się) dorosłych ludzi. Mężczyzna wsuwa penisa między nogi kobiety. A potem w brzuchu kobiety zaczyna się rozwijać dziecko
Wszystko zależy jeszcze od poziomu rozwoju 3latka. Jak to ogarnięty 3latek i pyta dalej, to jasne, że trzeba rozszerzać wiedzę Byle po prostu od razu nie wtłoczyć nie wiadomo jakiej dawki informacji do małej główki dziecka
Mnie przeraża trochę, że moja 7-letnia siostra wie co to jest "robienie loda", "galerianka"...:cojes t:
Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
No moi rodzice też mnie nie pytali, wiedzieli że nie chcą by chodzili na wywiadówki - byłam już wtedy dużym dzieckiem, pracowałam, zarabiałam a oceny to była moja sprawa, niby czemu mieliby chodzić za każdym razem na wywiadówkę?
Ja nie wiem, 18/19 lat to prawie dorosły człowiek a zero samodzielności, to wina nadgorliwych rodziców. I problemu z komunikacją
Nie uważam, że interesowanie się sprawami swojego dziecka to nadgorliwość i że to cokolwiek przeszkadza w samodzielności.
U nas było tak, że jeśli ktoś się dobrze uczył, nie miał problemów to nauczyciel mówił, że rodzic nie musi przychodzić na wywiadówkę. Ja zresztą ich informowałam na bieżąco co w szkole, jak mi się zdarzyło raz na ruski rok dostać ocenę z której nie byłam zadowolona to też mówiłam. Oni zresztą zawsze pytali: "co w szkole?", "będziesz wzorowa?", jaką ocenę mi wystawił ten a jaką tamten nauczyciel. Dla mnie to normalne.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 22:13   #3791
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
No moi rodzice też mnie nie pytali, wiedzieli że nie chcą by chodzili na wywiadówki - byłam już wtedy dużym dzieckiem, pracowałam, zarabiałam a oceny to była moja sprawa, niby czemu mieliby chodzić za każdym razem na wywiadówkę?
Ja nie wiem, 18/19 lat to prawie dorosły człowiek a zero samodzielności, to wina nadgorliwych rodziców. I problemu z komunikacją
U mnie tata chodził do końca lo. Drażniło mnie to No ale chciał, żeby wychowawczyni wiedziała, że się o mnie troszczy. Wielkich kazań nie było więc dałam radę.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 22:19   #3792
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
U nas było tak, że jeśli ktoś się dobrze uczył, nie miał problemów to nauczyciel mówił, że rodzic nie musi przychodzić na wywiadówkę. Ja zresztą ich informowałam na bieżąco co w szkole, jak mi się zdarzyło raz na ruski rok dostać ocenę z której nie byłam zadowolona to też mówiłam. Oni zresztą zawsze pytali: "co w szkole?", "będziesz wzorowa?", jaką ocenę mi wystawił ten a jaką tamten nauczyciel. Dla mnie to normalne.
Ja po prosty donosiłam kartę ocen i tyle, też nie musieli przychodzić bo byłam wzorową uczennicą
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 22:42   #3793
201604190949
Konto usunięte

Ja nie zdałam w drugiej klasie liceum (byłam bardzo, bardzo głupia i częściowo było to na własne życzenie), miałam zostać na drugi rok w tym samym liceum ale dyrekcja nabroiła z klasami i stwierdziłam, że się przenoszę. Na pierwsze zebranie do nowej szkoły poszła moja mama i powiedziała, że więcej tam nie pójdzie bo moja wychowawczyni jest nienormalna i ma chodzić ojciec. Ojciec poszedł na drugie i potwierdził słowa mamy a dodatkowo na zebraniu pokłócił się z nową wychowawczynią (na prawdę była nienormalna). W nowej szkole nie miałam żadnych problemów z nauką, jedynie opuszczałam sporo zajęć ale dogadałam się z rodzicami, że nauczkę dostałam i zrozumiałam i teraz to będzie tylko moja odpowiedzialność i mój 'interes'. Rodzice przyjęli to nawet z ulgą a system się sprawdził, nie musieli pojawiać się ani razu.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 23:05   #3794
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ja po prosty donosiłam kartę ocen i tyle, też nie musieli przychodzić bo byłam wzorową uczennicą
to tak jak ja Też mi kartki dawali. Więc nasi rodzice mieli jakieś info I się nie musieli martwić. Ale jakby nie mieli od żadnych wiadomości wiarygodnych na ten temat to powinni zacząć się martwić.

Stary 2011-07-02, 23:07   #3795
201610310857
Konto usunięte

Moja mama bardzo dużo pracuje i czasem nie mogła chodzić w terminach wywiadówek. Też nie miałam jakiś problemów z nauką, wiec nie były konieczne jej odwiedziny. ale po każdym zebraniu, albo przed, dzwoniła do wychowawcy i umawiała się przyjdzie w jakiś tam inny dzień. Strasznie mnie to irytowało, ale "pójdę, bo ktoś pomyśli, ze się Tobą nie interesuję".

Bardzo dziwi mnie zjawisko wpychania się starych ludzi we wszelakie kolejki.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 23:41   #3796
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Ja w sumie nie znam ładnego określenia na kobiece narządy... "Srom" jest ohydne, a "cipka" woła o pomstę do nieba... Dlatego sama zawsze stosuję jakieś peryfrazy typu "miejsca intymne" itd. Przydałoby się jakieś nowe słowo w języku polskim... Może zrobimy na Wizażu konkurs na nie?

Słusznie, że głupot nie chcesz dzieciom mówić. Ale mówienie 3latkowi o tym jak dokładnie wygląda stosunek płciowy to moim zdaniem kiepski pomysł. Raz, że nie zrozumie, a dwa, że przez to nie będzie zadowolony z odpowiedzi.
Mnie rodzice od zawsze mówili wprost jak wygląda stosunek. Ale nie opowiadali z detalami jak miałam 3 lata Trzeba dziecku dawkować wiedzę. Pewne elementy można po prostu pominąć przy opowieści dla 3, 4 czy 5latka. A dziecko jeszcze nie raz w swoim życiu o to zapyta. Co roku można rozszerzać wiedzę
Moja mama tak robiła Co roku po prostu dodawała nowe elementy do tego, co już zrozumiałam w poprzednich latach. I dobrze na tym wyszłam. Sama w przyszłości zamierzam robić podobnie (o ile będę miała dzieci).
Mi też srom nie przeszkadza. Moja mama z tatą również dawkowali mi wiedzę. Tzn. jak się pytałam, zgłębiałam, to odpowiadali zgodnie z prawdą. Ale mój kuzyn przez lata był uczony, że mamusia nosi podpaskę, bo się skaleczyła w nogę/rękę, a nie dlatego że ma okres. Mi mama o menstruacji opowiadała, jak chodziłam do przedszkola. I czuję się z tym dobrze. W gimnazjum, podstawówce, liceum miałam wychowanie do życia w rodzinie z kijem od miotły i nakładaniem na niego prezerwatywy i zajęcia w każdej szkole powinny tak wyglądać...

Dziwi mnie takie naciskanie na imprezy w klubach. Ja już chyba miliard razy mówiłam, że tego nie znoszę i reaguję alergicznie na muzykę tam graną i cały ten klimat... Dzisiaj musiałam się po raz kolejny tłumaczyć, że nie idę do żadnego klubu, ale na szczęście moja przyjaciółka miała do mnie przyjechać, więc o tym fakcie poinformowałam i obyło się bez obrazy, i bez tekstów, że młodość mi ucieka. Za to za dwa tygodnie jadę na Festiwal Reggae, Rocka i Punka Tam się wyszaleję

Nie rozumiem osób, które za życia na wykupionych przez siebie miejscach na cmentarzach, stawiają kwiaty i palą sobie znicze... Moja ciotka tak robi, wraz z mamą i tatą zastanawiamy się, jaki jest w tym sens, przecież jeszcze żyje, a znicz to symbol pamięci o zmarłym...
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-02, 23:51   #3797
zla panienka
Zadomowienie

mnie niesamowicie dziwi robienie zdjęć na pogrzebach, siedzi w kościele smutna rodzina a tu nagle podbiega pod trumnę jakaś babeczka i przedpotopowym aparatem cyka zmarłemu zdjęcia

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 09:05   #3798
jj4u
Rozeznanie

GG do jj4u

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
mnie niesamowicie dziwi robienie zdjęć na pogrzebach, siedzi w kościele smutna rodzina a tu nagle podbiega pod trumnę jakaś babeczka i przedpotopowym aparatem cyka zmarłemu zdjęcia
Ja tylko na jednym pogrzebie byłam świadkiem takiej sytuacji. Dla mnie to przerażające, po co komuś zdjęcia zmarłego?
Zwłaszcza, że zwłoki nie wyglądają chyba zbyt dobrze( nie wiem bo ja nigdy nie zaglądam do trumny, wiem jak wyglądał zmarły przed śmiercią i takiego chce go zapamiętać). Dziwi mnie też, że dzieciom malutkim pokazuje się zmarłego dziadka, babcie i niektórzy rodzice każą tym dzieciakom tego trupa całować. Mi by została trauma

Nowe notki:
Flormar
Eveline Colour Instant 627I 623
Wakacyjne paznokcie

jj4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 09:56   #3799
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Ale mój kuzyn przez lata był uczony, że mamusia nosi podpaskę, bo się skaleczyła w nogę/rękę, a nie dlatego że ma okres.

Cytat:
Nie rozumiem osób, które za życia na wykupionych przez siebie miejscach na cmentarzach, stawiają kwiaty i palą sobie znicze... Moja ciotka tak robi, wraz z mamą i tatą zastanawiamy się, jaki jest w tym sens, przecież jeszcze żyje, a znicz to symbol pamięci o zmarłym...
O matko, pierwszy raz słyszę o czymś takim... Strasznie to dziwne.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 10:29   #3800
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:

W Hiszpanii to chyba jest norma, taki zwyczaj. Za życia wykupujesz sobie miejsce, stawiasz nagrobek i potem opiekujesz się nim

Ale po głębszym zastanowieniu to to w sumie jest nawet dobrym pomysłem. U nas zauważam, ze niektórzy ludzie nie przejmują się w ogole gdzie i w czym mają spocząć, ale wiedzą, ze na cmentarzu i w "całości". I potem rodzina załatwa wszystko na ostatnia chwilę. A jak w rodzinnym grobowcu nie ma miejsca, to trza zrobić nowy, wykupić miejsce- a to kosztuje.

A co do opieki nad takim miejscem- jak komuś się podoba palenie zniczy i stawianie kwiatów na pustym grobie, to czemu nie praktykowac....

~ Hank Moody
Stary 2011-07-03, 11:36   #3801
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A co do opieki nad takim miejscem- jak komuś się podoba palenie zniczy i stawianie kwiatów na pustym grobie, to czemu nie praktykowac....
Bo to zwyczajnie głupie, niepotrzebne? Nie lepiej iść z tym zniczem na grób bliskiej osoby i tam zapalić? Bo tak to się stawia nikomu i tylko się zaśmieca to miejsce.

Stary 2011-07-03, 11:42   #3802
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa
Konto usunięte

ja nawet słyszałam od starszych ludzi, ze nie powinno się stawiać żadnych zniczy na pustym grobie bo to "kusi los"
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 11:50   #3803
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jj4u Pokaż wiadomość
Ja tylko na jednym pogrzebie byłam świadkiem takiej sytuacji. Dla mnie to przerażające, po co komuś zdjęcia zmarłego?
Zwłaszcza, że zwłoki nie wyglądają chyba zbyt dobrze( nie wiem bo ja nigdy nie zaglądam do trumny, wiem jak wyglądał zmarły przed śmiercią i takiego chce go zapamiętać). Dziwi mnie też, że dzieciom malutkim pokazuje się zmarłego dziadka, babcie i niektórzy rodzice każą tym dzieciakom tego trupa całować. Mi by została trauma
Mój dziadek umarł gdy miałam 11 lat.
Kiedy mama powiedziała mi o jego śmierci, jakoś to do mnie nie docierało. Wszyscy płakali, tylko nie ja. Aż dziwnie się z tym czułam.
Rozpłakałam się pierwszy raz i to tak naprawdę poważnie, że nie mogłam się uspokoić gdy w domu pogrzebowym (czy jak to się nazywa?) zobaczyłam dziadka - zimnego, żółtego. I tak, całowałam go w rękę.
Nie mam po tym zdarzeniu żadnej traumy, ale nie powiem, że było to dobre dla mnie przeżycie.
Stary 2011-07-03, 11:54   #3804
201610310857
Konto usunięte

Ja kiedyś widziałam na nk, jak jedna babka dodała zdjęcie nagrobka swojego męża i zdjęcie swojej małoletniej cóRki tuż po urodzeniu dziecka.
Masakra., pod zdjęciem z grobem było napisane: Mareczku (albo jakieś inne imię) zobacz jaki Ci piękny pomniczek postawiła z dziećmi.
Coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam.

Masakra
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 11:55   #3805
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Bo to zwyczajnie głupie, niepotrzebne? Nie lepiej iść z tym zniczem na grób bliskiej osoby i tam zapalić? Bo tak to się stawia nikomu i tylko się zaśmieca to miejsce.
To co dla Ciebie jest głupie i niepotrzebne dla nich ma jakiś sens, bo inaczej tego by nie robili.

A skoro oni stawiają znicze to oni je potem sprzątają. Więc niby jakie zaśmiecanie? Ich grób - ich znicze, ich śmieci, ich problem.

~ Hank Moody
Stary 2011-07-03, 12:03   #3806
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ale po głębszym zastanowieniu to to w sumie jest nawet dobrym pomysłem. U nas zauważam, ze niektórzy ludzie nie przejmują się w ogole gdzie i w czym mają spocząć, ale wiedzą, ze na cmentarzu i w "całości". I potem rodzina załatwa wszystko na ostatnia chwilę. A jak w rodzinnym grobowcu nie ma miejsca, to trza zrobić nowy, wykupić miejsce- a to kosztuje.
I tak musi trochę pozałatwiać. A na ogół na pokrycie kosztów pogrzebu dostaje się zasiłek pogrzebowy, który pokrywa część lub całość kosztów pogrzebu. Idąc twoim tropem już bardzo młode osoby powinny się nad tym zastanawiać i wykupować miejsca na cmentarzach.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
To co dla Ciebie jest głupie i niepotrzebne dla nich ma jakiś sens, bo inaczej tego by nie robili.

A skoro oni stawiają znicze to oni je potem sprzątają. Więc niby jakie zaśmiecanie? Ich grób - ich znicze, ich śmieci, ich problem.
No jest, myślę że nie tylko dla mnie, ale dla wielu osób.
Dla niektórych nie jest głupie utrzymywanie dziecka do 30 roku życia i zakazywanie mu pracy, nieprawdaż? Bo inaczej by tego nie robili.
Sprzątają, ale czasem stoją takie znicze po kilka tygodni. Bez sensu.

Stary 2011-07-03, 12:03   #3807
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
I tak musi trochę pozałatwiać. A na ogół na pokrycie kosztów pogrzebu dostaje się zasiłek pogrzebowy, który pokrywa część lub całość kosztów pogrzebu. Idąc twoim tropem już bardzo młode osoby powinny się nad tym zastanawiać i wykupować miejsca na cmentarzach.

Moze od razu nie o wykupywaniu, ale o podstawowych rzeczach powinny. Mam 23 lata, moja rodzina jest poinformowana chociażby o tym, ze mam być w razie czego skremowana i co maja z moimi prochami zrobić. I zadnego pogrzebu kościelnego i biadolenia nad trumną sobie nie życzę. Nie chcę widzieć kościoła za życia to i tym bardziej po śmierci.

Zwykła przezorność.

Na "normalnych" grobach znicze czasem stoją od listopada do listopada. Też bez sensu. Nie obchodzi mnie to jedakowoż, nie moja sprawa.

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2011-07-03 o 12:05
Stary 2011-07-03, 12:44   #3808
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie przeraża trochę, że moja 7-letnia siostra wie co to jest "robienie loda", "galerianka"...:cojes t:
Masakra!

Cytat:
Stary 2011-07-03, 12:52   #3809
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Moze od razu nie o wykupywaniu, ale o podstawowych rzeczach powinny. Mam 23 lata, moja rodzina jest poinformowana chociażby o tym, ze mam być w razie czego skremowana i co maja z moimi prochami zrobić. I zadnego pogrzebu kościelnego i biadolenia nad trumną sobie nie życzę. Nie chcę widzieć kościoła za życia to i tym bardziej po śmierci.

Zwykła przezorność.

Na "normalnych" grobach znicze czasem stoją od listopada do listopada. Też bez sensu. Nie obchodzi mnie to jedakowoż, nie moja sprawa.
Ja osobiście uważam, że Zaduszki to wielka szopka, wystarczyłby jeden znicz i ok. Ale ogólnie nie uważam tego za głupie(tak jak chodzenia ze zniczem na "swój" grób), bo każdy na swój sposób przeżywa pamięć o bliskich.

Mi to na ten moment obojętne co się ze mną stanie, czy mnie skremują czy w trumnę wsadzą w całości, wierzą w Boga więc chyba bliscy się domyślą, że uroczystość w kościele by się przydała. Ale nigdy z nikim o tym nie rozmawiałam, nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia.

Stary 2011-07-03, 12:55   #3810
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Ja kiedyś widziałam na nk, jak jedna babka dodała zdjęcie nagrobka swojego męża i zdjęcie swojej małoletniej cóRki tuż po urodzeniu dziecka.
Masakra., pod zdjęciem z grobem było napisane: Mareczku (albo jakieś inne imię) zobacz jaki Ci piękny pomniczek postawiła z dziećmi.
Coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam.

Masakra
Mnie w ogóle dziwi wywalanie ogromnych pieniędzy na pomniki dla zmarłych. Chociaż tam "dla zmarłych" - akurat.. Wiadomo, po co to - "a niech widzą..".

Deede jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości