Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :) - Strona 182 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 17:06   #5431
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)

nicRu, ale co innego jest na matematyce, a co innego na kierunkach niematematycznych Nie ma co tego porównywać. Na moim wydziale wiele osób nie zdaje algebry, bo to jest czysta abstrakcja i abstrakcyjne dowody :P Do tego robiliśmy wszystkie listy z matematyki dyskretnej.
Dla mnie matematyka na studiach to po prostu pogrom, ale mam nadzieję, że kiedyś zaliczę.

i studiuję inżynierię biomedyczną, teraz miałam powtórkowy z analizy1 z matematyką i fizyką i dalej nie zaliczyłam :P A analizy 2 nie zaliczyła masa osób na roku, a ja zaliczyłam, ale przy wpisie profesor się wkurzył, że śmiałam przyjść po wpis skoro nie mam analizy1 zrobionej i kurs mam anulowany

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 17:31   #5432
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chibiusa Pokaż wiadomość
Prosiłabym o pomoc. Jestem z tych co żałują pójścia na humana ( chociaż miałam rozszerzony język-to przynajmniej dobre..) . Zawsze lubiłam chemię,ale znałam ją tylko na poziomie podstawowym. Dopiero w 3 LO się obudziłam i postanowiłam ją zdawać na poziomie rozszerzonym. Czego rezultatem jest niezbyt dobry wynik - 48 % Choć ten arkusz był o wiele trudniejszy od tych co robiłam. Chciałam celować w politechnikę,tylko boję się matmy,poza tym nie wiem czy się dostanę na IŚ (to mnie interesowało) ,bo jest dość oblegana. Ale największe opory mam przed matmą na polibudzie,nie jestem z niej wybitna ale i nie jestem głąbem. W LO miałam tylko podstawę, myślicie,że da radę na polibudzie? Czytałam,że dziewczyny po humanach dają radę ,ale i tak się obawiam, bo tegoroczna matura nie poszła mi- 60%(fakt,nie przykładałam się specjalnie do niej). Nawet nie wiem jakim umysłem jestem, gdzieś po środku chyba , słyszałam,że na IŚ jest chemia, ale i czy duży nacisk jest na matmę,da radę? Niby spróbować można..
Ja tez po humanie, 2 z fizyki, 2 z chemii na koniec, a wybieram sie politechnike bo prawda jest taka ze nigdy sie do tych przedmiotow nie przykladalam ale mimo wszystko jak mialam zagrozenie czy cos to umialam sie wybronic tak samo z matematyki chyba 2 albo ledwo 3 na koniec a na mature potrafilam sie nauczyc, dlatego mysle ze dla chcacego nic trudnego jak cos to mnie tez wyrzuca i trudno pojde na inne studia, ale przynajmniej nie bede zalowac ze nie sprobowalam

niby nic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:14   #5433
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez alevE Pokaż wiadomość
to wreszcie na co chcesz isc na filologie, psychologię, czy kosmetologię
Priorytetem w zasadzie jest psychologia. Na drugim miejscu filologia.Nie umiem myśleć o odległej przyszłości, o pracy - myślę o moich zainteresowaniach. Dlatego bardziej chcę tą psychologię, jakiekolwiek perspektywy będę miała później...
A co do kosmetologii... średnio mi się uśmiecha na nią iść, bo gdybym np. chciała poprawiać maturę za rok z biologii - to chemia, która przeważa na kosmetologii niewiele w tym mi pomoże.. A drugi kierunek od następnego roku płatny... Ajjj! Dlaczego ja nie poszłam na biolchem

Chciałabym pomagać ludziom. Popsułam sprawę

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Masz 100% racji i mówię to z własnego doświadczenia

Jedna z lepszych jest w Katowicach. Jeśli chodzi o kosmetologię, gdzie jet naprawdę duuuużo chemii to podobno w Warszawie
Afk. Co prawda z chemii miałam dobre stopnie i lubiłam ją całkiem, ale chodziłoby mi o biologię w większych ilościach.

Cytat:
Prosiłabym o pomoc. Jestem z tych co żałują pójścia na humana ( chociaż miałam rozszerzony język-to przynajmniej dobre..) . Zawsze lubiłam chemię,ale znałam ją tylko na poziomie podstawowym. Dopiero w 3 LO się obudziłam i postanowiłam ją zdawać na poziomie rozszerzonym. Czego rezultatem jest niezbyt dobry wynik - 48 % Choć ten arkusz był o wiele trudniejszy od tych co robiłam. Chciałam celować w politechnikę,tylko boję się matmy,poza tym nie wiem czy się dostanę na IŚ (to mnie interesowało) ,bo jest dość oblegana. Ale największe opory mam przed matmą na polibudzie,nie jestem z niej wybitna ale i nie jestem głąbem. W LO miałam tylko podstawę, myślicie,że da radę na polibudzie? Czytałam,że dziewczyny po humanach dają radę ,ale i tak się obawiam, bo tegoroczna matura nie poszła mi- 60%(fakt,nie przykładałam się specjalnie do niej). Nawet nie wiem jakim umysłem jestem, gdzieś po środku chyba , słyszałam,że na IŚ jest chemia, ale i czy duży nacisk jest na matmę,da radę? Niby spróbować można..
Też rozważałam AGH - inżynierię środow. ale mnogość fizyki w przewidywanym planie mnie odrzuciła

Cytat:
Napisane przez pani lotniczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam przeczucie ,że w tym roku progi będa kosmiczne, szczególnie na interesujące mnie kierunki filologiczne. Matura z języka poszła wyjątkowo dobrze , nieważne ,że 1/4 maturzystów nie zdała. Pewnie ta grupa nawet nie miała w planach studiów. Do tegorocznych kandydatów dochodzi masów studentów, którzy chcą zacząć 2 kierunek póki jest bezpłatny.
Eh, a w tamtym roku byłam 5 pod kreską na mój wymarzony kierunek i myślałam,że w tym roku dostane się bez problemu,no,ale się pomyliłam ;0
Nie tylko Ty masz to przeczucie.
Na początku zupełnie w drugą stronę przewidywałam tegoroczną rekrutację, ale logicznie wszystko analizując - będzie tak jak mówisz ..

Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
Ja tez po humanie, 2 z fizyki, 2 z chemii na koniec, a wybieram sie politechnike bo prawda jest taka ze nigdy sie do tych przedmiotow nie przykladalam ale mimo wszystko jak mialam zagrozenie czy cos to umialam sie wybronic tak samo z matematyki chyba 2 albo ledwo 3 na koniec a na mature potrafilam sie nauczyc, dlatego mysle ze dla chcacego nic trudnego jak cos to mnie tez wyrzuca i trudno pojde na inne studia, ale przynajmniej nie bede zalowac ze nie sprobowalam
A masz już plany jakieś na przyszłość, po technicznych studiach? Czy po prostu kierujesz się większymi możliwościami znalezienia pracy? Bo pewnie bogatsze będą oferty nawet za 3 lata po takich studiach. .
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:14   #5434
imnotangel001
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzagodaaa Pokaż wiadomość
Chcialam isc na politechnike na technologie chemiczna, no ale nie zdalam tej cholernej chemii i nie wiem kompletnie co robic teraz... Myslalam o tej technologii zywienia, tylko - co dalej? Nie mam pojecia co po takich studiach mozna robic
;o na technologię techmiczną bez chemii a z biologia?. ;o
Dziewczyno , trzeba było się orientować cokolwiek w temacie i oceniać realniej swoje szanse. ;o Jakkolwiek, powodzenia życzę.

Mel B: START 24.06.2014
imnotangel001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:25   #5435
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
nicRu, ale co innego jest na matematyce, a co innego na kierunkach niematematycznych Nie ma co tego porównywać. Na moim wydziale wiele osób nie zdaje algebry, bo to jest czysta abstrakcja i abstrakcyjne dowody :P Do tego robiliśmy wszystkie listy z matematyki dyskretnej.
Dla mnie matematyka na studiach to po prostu pogrom, ale mam nadzieję, że kiedyś zaliczę.

i studiuję inżynierię biomedyczną, teraz miałam powtórkowy z analizy1 z matematyką i fizyką i dalej nie zaliczyłam :P A analizy 2 nie zaliczyła masa osób na roku, a ja zaliczyłam, ale przy wpisie profesor się wkurzył, że śmiałam przyjść po wpis skoro nie mam analizy1 zrobionej i kurs mam anulowany
Niekonicznie, Informatyka na AGH, tak samo na UJ ma nie tlyko analizę, dyskretną też, liniówkę, na UJ do tego dochodzi teoria mnogości... No i prócz tego probal/statystyka matematyczna na wieeeelu kierunkach.
A dowody z algebry sa po prostu... No dobrze, że nie widzieli abstrakcyjnych dowodów :P Oczywiście, że często jest tego niej, ale na tych informatyczno-podobnych kierunkach jednak jest wykładana dość porządnie.

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:27
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:41   #5436
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Też rozważałam AGH - inżynierię środow. ale mnogość fizyki w przewidywanym planie mnie odrzuciła
Akurat fizyka na inżynierii środowiska mi się podobała i była ciekawa tylko te sprawozdania...
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:51   #5437
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

NicRu, na informatyce nie ma takiej zaawansowanej matematyki jak na... matematyce no proszę Cię.

Chodzi mi głównie o to, że porównujesz to z informatyką, która opiera się na matematyce i z matematyką. A przecież jednak większość kierunków technicznych opiera się na zasadach fizyki, a nie na liczeniu całek potrójnych po czymś. I u mnie na wydziale zarówno na matematyce, fizyce, ib, informatyce największy pogrom jest z analizy właśnie.

A dla mnie algebra była abstrakcyjna. Wolę rzeczy, które mogę poczuć niż takie, które nie istnieją, ale udaje się, że istnieją, bo przydają się w liczeniu

Ja wiem, że dla Ciebie matematyczne przedmioty są proste, no jakże inaczej ale na polibudach to one sprawiają najwięcej trudności...

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

michachacha, a ja w sumie polubiłam pisanie sprawozdań tylko że zawsze był strach czy prowadzący nie wyzwie od cwaniaków, leni i głupich blondynek, dużo czasu też to zajmowało, bo 20-24 godziny na jednym ;/ Ale powtórzyłabym laboratoria z fizyki z wielką chęcią! Z innych przedmiotów już niekoniecznie...

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:17   #5438
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmmm właściwie jak się chce to wszytko można ogarnąć...Szkoda,że u mnie na polibudzie nie ma chemii , podobno jest inżynieria materiałowa,ale nie wiem co mogłabym po tym robić za bardzo. No cóż,może nie będzie tak źle, wkońcu to nie jakaś informatyka..
Co to za polibuda?
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:39   #5439
natalka2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Akurat fizyka na inżynierii środowiska mi się podobała i była ciekawa tylko te sprawozdania...
moglabys napisac cos wiedzej o IŚ? zwlaszcza jesli chodzi i przedmioty takie jak matma, chemia, fizyka, informatyka

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:39   #5440
nicRu
maszyna, nie człowiek

A nei wszystkie są proste, poza tym mam mnsótwo rzeczy infromatycznych i nieszczęsną fizykę, bo ejstem na matmie stosowanej :P A to, co moi koledzy robili u siebie na AGH i UJ było niewiele lżejsze niż u mnie. Nie porównuję tego z krakowską polibudą, bo tam w ogóle poziom jest niski z matmy, ale akurat na wielu kierunkach matmę robią b. porządnie
Stary 2011-07-04, 19:43   #5441
zla panienka
Zadomowienie

już jest ponad 5 000 postów może warto by założyć następną część?

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:47   #5442
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
też to ostatnio zauważyłam
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:04   #5443
Hargalaten
Zadomowienie

Dzień dobry

Mam takie skromne pytanie do dziewczyn, które już zdały na studia - czy w czasie rekrutacji nie ma problemów z wycofywaniem papierów i po prostu rezygnowaniem ze studiów na tej uczelni?
Tak się składa, że mam ilość punktów na styk na mój wymarzony kierunek, a jednak chciałabym mieć jakąś opcję zapasową. Uczelnia z jakiej miałabym rezygnować to WUM.

Chciałabym po prostu spytać się o opinie dziewczyn, które już przez to przeszły, tak dla całkowitej pewności. Nasłuchałam się za dużo o problemach z przeniesieniem, ale czy ma się to też do rezygnowania ze studiów już po zakwalifikowaniu, oraz oddaniu dokumentów?

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Hargalaten jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:05   #5444
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Nie tylko Ty masz to przeczucie.
Na początku zupełnie w drugą stronę przewidywałam tegoroczną rekrutację, ale logicznie wszystko analizując - będzie tak jak mówisz ..

A masz już plany jakieś na przyszłość, po technicznych studiach? Czy po prostu kierujesz się większymi możliwościami znalezienia pracy? Bo pewnie bogatsze będą oferty nawet za 3 lata po takich studiach. .
A ja to przekminiłam tak, że ...na kierunki humanistyczne bedzie wlasnie mniejsza konkurencja skoro tyle osob nie zdało matury, a jak sie łatwo domyslic pewnie głownie matematyki. I czesto jest tak ze ktos sie wybiera np. na filologie, dziennikarstwo a z matematyki kuleje a na kierunki techniczne konkurencja bedzie taka sama bo mysle ze jak ktos nie umie zdac matematyki na 30% to na takie studia sie nawet nie wybieral

Szczerze to ja nie mam pojecia co chce robic w zyciu jeszcze w klasie maturalnej myslalam nad studiami humanistycznymi np. cos zwiazanego z historia, ale co po tym robic? a politechnike wybralam dlatego ze w moim miescie (na uniwersytecie) nie ma studiow dla mnie, takich zeby mnie cokolwiek interesowaly i byly w miare przyszlosciowe a geodezja na ktora skladam na dzien dzisiejszy mnie interesuje, zobaczymy co bedzie pozniej

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Nmichachacha, a ja w sumie polubiłam pisanie sprawozdań tylko że zawsze był strach czy prowadzący nie wyzwie od cwaniaków, leni i głupich blondynek, dużo czasu też to zajmowało, bo 20-24 godziny na jednym ;/ Ale powtórzyłabym laboratoria z fizyki z wielką chęcią! Z innych przedmiotów już niekoniecznie...
Serio ta fizyka taka ciekawa?

niby nic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:09   #5445
Chibiusa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eroll Pokaż wiadomość
Co to za polibuda?
Lubelska.
To (chyba) lepiej,że na IŚ jest więcej fizyki niż matmy ;p Jakoś mniej jej się boję,wydaje mi się przyjemniejsza;p
Stary 2011-07-04, 20:20   #5446
ga08
Przyczajenie

nicRu, mam pytanie
moja nauczycielka z LO mówiła, że jeśli sie ma troche czasu to dobrze przed pojsciem na studia techniczne, a zwłaszcza na matme, ogarnąć co nieco
i z racji tego, że jesteś studentką matematyki to chciałam Cię zapytać do czego pozaglądać
ga08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:51   #5447
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hargalaten Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Mam takie skromne pytanie do dziewczyn, które już zdały na studia - czy w czasie rekrutacji nie ma problemów z wycofywaniem papierów i po prostu rezygnowaniem ze studiów na tej uczelni?
Tak się składa, że mam ilość punktów na styk na mój wymarzony kierunek, a jednak chciałabym mieć jakąś opcję zapasową. Uczelnia z jakiej miałabym rezygnować to WUM.

Chciałabym po prostu spytać się o opinie dziewczyn, które już przez to przeszły, tak dla całkowitej pewności. Nasłuchałam się za dużo o problemach z przeniesieniem, ale czy ma się to też do rezygnowania ze studiów już po zakwalifikowaniu, oraz oddaniu dokumentów?

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Co prawda nie studiuję na WUM, ale nie sądzę by to był problem. Przeniesienie, a wycofanie papierów to zupełnie inna bajka. Przecież często się zdarza, że ludzie dostają się gdzieś, potem zwalnia się miejsce na innej uczelni i zabierają papiery. Z przenoszeniem się problem polega na tym, że trzeba mieć odpowiednią średnią, nadrobić różnice programowe itd. Także: bez stresu

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2011-07-04 o 21:07
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:51   #5448
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez ga08 Pokaż wiadomość
nicRu, mam pytanie
moja nauczycielka z LO mówiła, że jeśli sie ma troche czasu to dobrze przed pojsciem na studia techniczne, a zwłaszcza na matme, ogarnąć co nieco
i z racji tego, że jesteś studentką matematyki to chciałam Cię zapytać do czego pozaglądać
Uciekam w razie czego zapłacić na inżynierię środowiska w takim razie , na AGH
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:58   #5449
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez ga08 Pokaż wiadomość
nicRu, mam pytanie
Nie wiem co teraz dokąłdnie jest w materiale liceum bo ja miałam matmę aż do przebiegu zmienności funkcji,a le na pewno warto dobrze powtórzyć funkcje (kwadratową, wielomiany, wykładniczą, logarytmiczną, trygonometryczne itp) i podstawowe zadania z nich, jak coś więcej można porobić pochodne, bo to się robi dość mechanicznie, z matematyki z książek dostępnych w necie to chyba dobry byłby stankiewicz, banaś&wędrychowicz do tego. To tak z analizy, bo to, czego się mechanicznie nie robi, to lepiej jak ktoś pokaże
Stary 2011-07-04, 21:05   #5450
Hargalaten
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Co prawda nie studiuję na WUM, ale nie sądzę by to był problem. Przeniesienie, a wycofanie papierów to zupełnie inna bajka. Przecież często się zdarza, że ludzie dostają się gdzieś, potem zwalnia się miejsce na innej uczelni i przenoszą papiery. Z przenoszeniem się problem polega na tym, że trzeba mieć odpowiednią średnią, nadrobić różnice programowe itd. Także: bez stresu
Dziękuję ogromne . Rozwiałaś do końca moje wątpliwości.
Hargalaten jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 21:29   #5451
kasiamarcelQa
Raczkowanie

Gratuluję wszystkim tak wysokich wyników. Ja mam mature z angielkiego P zdaną na 92%, R 38%, polski P na 38%, biologia P 46%, R 30%, a chemię P 26%, R 16%
Pisałam ją 5 lat temu, byłam wtedy naprawdę chora, potem byłam jakiś czas w pracy za granicą więc nie chodziłam na poprawy, moim wielkim marzeniem było iść na medycynę ale zmarnowalam swoje marzenia wiec naprawdę nie martwcie się swoimi wynikami i próbujcie aż do skutku dostać się na wymarzony kierunek. Ja swoją szansę zmarnowałam studiuję mając prawie 25 lat w ogóle nie interesujący mnie kierunek na płatnej uczelni bo na taką się tylko bez problemu dostałam
kasiamarcelQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 21:36   #5452
dzagodaaa
Raczkowanie

Cchcialam sie tylko Was poradzic, ale nie wiedzialam, ze jestescie takie kąśliwe. No nic, moge zyczyc Wam tylko powodzenia na studiach. Pozdrawiam.
dzagodaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 22:16   #5453
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalka2 Pokaż wiadomość
moglabys napisac cos wiedzej o IŚ? zwlaszcza jesli chodzi i przedmioty takie jak matma, chemia, fizyka, informatyka
Studiowałam I semestr na UP we Wrocławiu no i na tym skończyła się moja edukacja na tej uczelni.Z Chemii byłam średnia no i na niej poległam. Przerosły mnie laboratoria, na których pierwszy raz w życiu trzymałam probówkę i do tego miałam nie fajną babę. Biologia nudna jak flaki z olejem. Wszystko w najmniejszych szczególikach na temat roślin. Największym absurdem było robienie zielnika. Matematykę dało się ogarnąć choć dużo osób powtarzało ją na II semestrze. Fizyka ogólna był chyba z tego wszystkiego najlepsza. Wykłady to większość powtórka z LO (zasady dynamiki, ruch itp.) dało się je zrozumieć, a ćwiczenia dość ciekawe, do ogarnięcia tym bardziej że pracowaliśmy w grupach 3 osobowych, więc jak ktoś czegoś nie wiedział to inna osoba mogła pomóc. Najgorszą zmorą z fizyki i chemii to były sprawozdania z ćwiczeń, których nikt do końca nie wiedział jak napisać. Fizyka II czyli elektryczność dla mnie też była w miarę ok, bo akurat lubię ten dział w fizyce. Mieliśmy technologię informacyjną, ale na UP prowadzone są zajęcia przez internet, wiec nie miałam prawie styczności z profesorem. Tak to kierunek mnie niczym nie zaciekawił i w zasadzie w połowie zwątpiłam co ja właściwie tu robię i co będę robić w przyszłości. Dlatego nie żałuję, że pożegnałam się z tymi studiami. Mam nadzieję, że w tym roku dokonam trafnego wyboru.
Stary 2011-07-04, 22:22   #5454
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez pani lotniczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam przeczucie ,że w tym roku progi będa kosmiczne, szczególnie na interesujące mnie kierunki filologiczne. Matura z języka poszła wyjątkowo dobrze , nieważne ,że 1/4 maturzystów nie zdała. Pewnie ta grupa nawet nie miała w planach studiów. Do tegorocznych kandydatów dochodzi masów studentów, którzy chcą zacząć 2 kierunek póki jest bezpłatny.
Eh, a w tamtym roku byłam 5 pod kreską na mój wymarzony kierunek i myślałam,że w tym roku dostane się bez problemu,no,ale się pomyliłam ;0
a moja szklana kula mówi że sąsiadowi urodzą się bliźniaczki
każdy maturzysta widzi najczarniejszy scenariusz, więc wrzuć na luz
ja jak przeglądałam statystyki maturalne 2010 i 2011 to języki, szczególnie rozszerzone wypadły gorzej
Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
napisałam to samo gdy postów było 5 200 ale każdy mnie olał
Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
A ja to przekminiłam tak, że ...na kierunki humanistyczne bedzie wlasnie mniejsza konkurencja skoro tyle osob nie zdało matury, a jak sie łatwo domyslic pewnie głownie matematyki.
i pewnie nie zamierzali w ogóle iść na studia nie zapominajmy że maturę piszą też ludzie z techników i taki mechanik czy piekarz nie zawsze marzy żeby iść na studia.
Cytat:
Napisane przez dzagodaaa Pokaż wiadomość
Cchcialam sie tylko Was poradzic, ale nie wiedzialam, ze jestescie takie kąśliwe. No nic, moge zyczyc Wam tylko powodzenia na studiach. Pozdrawiam.
wiesz, to że nie zdałaś chemii to chyba nie wróży dobrze studiowaniu takiego kierunku, przyznasz rację? wiem, human - miałaś pod górkę. ale ja też jestem z humana i miałam osoby zdające niehumanistyczne przedmioty na maturze, które je mimo to zdały.
matura z chemii to pikuś w porównaniu ze studiowaniem chemii - dlatego pewnie pojawiły się takie posty które ty uznałaś za kąśliwe.

a teraz z innej beczki, kierunki które wymieniłaś, a nawet chemia mają dużo matmy, fizyki. jak sobie z tymi przedmiotami radzisz?
Stary 2011-07-04, 23:02   #5455
michachacha
Wtajemniczenie

Założyłam II częśc tego wątku.
Kolejne posty kierujcie tutaj:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post27937470

Edytowane przez michachacha
Czas edycji: 2011-07-04 o 23:33
Stary 2011-07-13, 18:50   #5456
delphi_
Przyczajenie

Z góry przepraszam jeśli poruszam kolejny raz to samo pytanie, ale mam problem... Nie zdążyłam wpłacić opłaty rekrutacyjnej na Politechnikę Śląską w Katowicach, później to olałam bo zarejestrowałam się na Uś, ale czuję, że z moją fatalnie napisaną maturą się nie dostanę na żaden kierunek i..czy jest możliwość zarejestrowania się jeszcze na Politechnikę?? słyszałam, że tam łatwiej jest się dostać, gorzej z utrzymaniem, ale martwić się będę o to później... Pomóżcie!
delphi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-13, 22:26   #5457
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez delphi_ Pokaż wiadomość
czy jest możliwość zarejestrowania się jeszcze na Politechnikę??
pewnie podczas II naboru we wrześniu.

na każdej uczelni są wyznaczone terminy rejestracji. czy na twojej polibudzie jeszcze taki trwa? no to się rejestruj. skończył się? no to przepadło.

a pytania teraz zadajemy w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post27937470 co było wyraźnie napisane w poście przed twoim.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-13 o 22:28
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 21:49   #5458
delphi_
Przyczajenie

mam pytanie trochę z innej beczki....
Dzisiaj dostałam informacje na swoje konto, że zostałam zakwalifikowana na listę rezerwową z miejscem 210...i załamałam się totalnie...
Ale... jest link do strony z wszystkimi listami na Uś i na tamtej liście brakuje mi 15 osob zeby być na zielono jak reszta(czyli zakwalifikowana) jak mam to rozumieć bo już się pogubiłam ? są szanse, że się dostanę...?
delphi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-16, 09:40   #5459
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Dzisiaj dostałam informacje na swoje konto, że zostałam zakwalifikowana na listę rezerwową z miejscem 210...i załamałam się totalnie...
Ale... jest link do strony z wszystkimi listami na Uś i na tamtej liście brakuje mi 15 osob zeby być na zielono jak reszta(czyli zakwalifikowana) jak mam to rozumieć bo już się pogubiłam ? są szanse, że się dostanę...?
a co to za kierunek? odpisywałam ci chyba w innym wątku na czym polega ta rezerwa. musisz poczekać, aż minie termin tym, co się teraz dostali i wtedy Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna sprawdzi czy mają jeszcze miejsce i wtedy ewentualnie was, z listy rezerwowej, zacznie wciągać na zakwalifikowaną. zazwyczaj jest tak, że zawsze rusza chociaz jedna lista rezerwowa
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-16, 09:40   #5460
yasminuuum
Zakorzenienie

Cytat:
jesteś na liście ogólniej na 210 miejscu ale odlicz sobie jeszcze te osoby które sie dostały i wtedy okaże się na którym miejscu na rezerwie jesteś

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości