|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5431 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
nicRu, ale co innego jest na matematyce, a co innego na kierunkach niematematycznych
Nie ma co tego porównywać. Na moim wydziale wiele osób nie zdaje algebry, bo to jest czysta abstrakcja i abstrakcyjne dowody :P Do tego robiliśmy wszystkie listy z matematyki dyskretnej.Dla mnie matematyka na studiach to po prostu pogrom, ale mam nadzieję, że kiedyś zaliczę. i studiuję inżynierię biomedyczną, teraz miałam powtórkowy z analizy1 z matematyką i fizyką i dalej nie zaliczyłam :P A analizy 2 nie zaliczyła masa osób na roku, a ja zaliczyłam, ale przy wpisie profesor się wkurzył, że śmiałam przyjść po wpis skoro nie mam analizy1 zrobionej i kurs mam anulowany
|
#5432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo prawda jest taka ze nigdy sie do tych przedmiotow nie przykladalam ale mimo wszystko jak mialam zagrozenie czy cos to umialam sie wybronic tak samo z matematyki chyba 2 albo ledwo 3 na koniec a na mature potrafilam sie nauczyc, dlatego mysle ze dla chcacego nic trudnego jak cos to mnie tez wyrzuca i trudno pojde na inne studia, ale przynajmniej nie bede zalowac ze nie sprobowalam
|
|
#5433 | |||||
|
CORELIPS
|
Cytat:
![]() A co do kosmetologii... średnio mi się uśmiecha na nią iść, bo gdybym np. chciała poprawiać maturę za rok z biologii - to chemia, która przeważa na kosmetologii niewiele w tym mi pomoże.. A drugi kierunek od następnego roku płatny... Ajjj! Dlaczego ja nie poszłam na biolchem ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Na początku zupełnie w drugą stronę przewidywałam tegoroczną rekrutację, ale logicznie wszystko analizując - będzie tak jak mówisz .. Cytat:
|
|||||
|
|
|
#5434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyno , trzeba było się orientować cokolwiek w temacie i oceniać realniej swoje szanse. ;o Jakkolwiek, powodzenia życzę.
|
|
#5435 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
A dowody z algebry sa po prostu... No dobrze, że nie widzieli abstrakcyjnych dowodów :P Oczywiście, że często jest tego niej, ale na tych informatyczno-podobnych kierunkach jednak jest wykładana dość porządnie.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2011-07-04 o 18:27 |
|
|
|
|
#5436 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5437 |
|
Zakorzenienie
|
NicRu, na informatyce nie ma takiej zaawansowanej matematyki jak na... matematyce
no proszę Cię. Chodzi mi głównie o to, że porównujesz to z informatyką, która opiera się na matematyce i z matematyką. A przecież jednak większość kierunków technicznych opiera się na zasadach fizyki, a nie na liczeniu całek potrójnych po czymś. I u mnie na wydziale zarówno na matematyce, fizyce, ib, informatyce największy pogrom jest z analizy właśnie. A dla mnie algebra była abstrakcyjna. Wolę rzeczy, które mogę poczuć niż takie, które nie istnieją, ale udaje się, że istnieją, bo przydają się w liczeniu Ja wiem, że dla Ciebie matematyczne przedmioty są proste, no jakże inaczej ale na polibudach to one sprawiają najwięcej trudności...---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- michachacha, a ja w sumie polubiłam pisanie sprawozdań tylko że zawsze był strach czy prowadzący nie wyzwie od cwaniaków, leni i głupich blondynek, dużo czasu też to zajmowało, bo 20-24 godziny na jednym ;/ Ale powtórzyłabym laboratoria z fizyki z wielką chęcią! Z innych przedmiotów już niekoniecznie...
|
#5438 |
|
Wtajemniczenie
|
Co to za polibuda?
|
|
|
|
#5439 |
|
Zakorzenienie
|
moglabys napisac cos wiedzej o IŚ? zwlaszcza jesli chodzi i przedmioty takie jak matma, chemia, fizyka, informatyka
|
#5440 |
|
maszyna, nie człowiek
|
A nei wszystkie są proste, poza tym mam mnsótwo rzeczy infromatycznych i nieszczęsną fizykę, bo ejstem na matmie stosowanej :P A to, co moi koledzy robili u siebie na AGH i UJ było niewiele lżejsze niż u mnie. Nie porównuję tego z krakowską polibudą, bo tam w ogóle poziom jest niski z matmy, ale akurat na wielu kierunkach matmę robią b. porządnie
|
#5441 |
|
Zadomowienie
|
już jest ponad 5 000 postów może warto by założyć następną część?
|
|
#5442 | ||
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
||
|
|
|
#5443 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Mam takie skromne pytanie do dziewczyn, które już zdały na studia - czy w czasie rekrutacji nie ma problemów z wycofywaniem papierów i po prostu rezygnowaniem ze studiów na tej uczelni? Tak się składa, że mam ilość punktów na styk na mój wymarzony kierunek, a jednak chciałabym mieć jakąś opcję zapasową. Uczelnia z jakiej miałabym rezygnować to WUM. Chciałabym po prostu spytać się o opinie dziewczyn, które już przez to przeszły, tak dla całkowitej pewności. Nasłuchałam się za dużo o problemach z przeniesieniem, ale czy ma się to też do rezygnowania ze studiów już po zakwalifikowaniu, oraz oddaniu dokumentów? Dziękuję bardzo za odpowiedź. |
|
|
|
#5444 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...na kierunki humanistyczne bedzie wlasnie mniejsza konkurencja skoro tyle osob nie zdało matury, a jak sie łatwo domyslic pewnie głownie matematyki. I czesto jest tak ze ktos sie wybiera np. na filologie, dziennikarstwo a z matematyki kuleje ![]() Szczerze to ja nie mam pojecia co chce robic w zyciu jeszcze w klasie maturalnej myslalam nad studiami humanistycznymi np. cos zwiazanego z historia, ale co po tym robic? a politechnike wybralam dlatego ze w moim miescie (na uniwersytecie) nie ma studiow dla mnie, takich zeby mnie cokolwiek interesowaly i byly w miare przyszlosciowe a geodezja na ktora skladam na dzien dzisiejszy mnie interesuje, zobaczymy co bedzie pozniej ![]() Cytat:
|
|
#5445 |
|
Raczkowanie
|
Lubelska.
To (chyba ) lepiej,że na IŚ jest więcej fizyki niż matmy ;p Jakoś mniej jej się boję,wydaje mi się przyjemniejsza;p
|
#5446 |
|
Przyczajenie
|
nicRu, mam pytanie
![]() moja nauczycielka z LO mówiła, że jeśli sie ma troche czasu to dobrze przed pojsciem na studia techniczne, a zwłaszcza na matme, ogarnąć co nieco i z racji tego, że jesteś studentką matematyki to chciałam Cię zapytać do czego pozaglądać
|
|
|
|
#5447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2011-07-04 o 21:07 |
|
|
|
|
#5448 | |
|
CORELIPS
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5449 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#5450 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Rozwiałaś do końca moje wątpliwości.
|
|
|
|
|
#5451 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluję wszystkim tak wysokich wyników. Ja mam mature z angielkiego P zdaną na 92%, R 38%, polski P na 38%, biologia P 46%, R 30%, a chemię P 26%, R 16%
Pisałam ją 5 lat temu, byłam wtedy naprawdę chora, potem byłam jakiś czas w pracy za granicą więc nie chodziłam na poprawy, moim wielkim marzeniem było iść na medycynę ale zmarnowalam swoje marzenia wiec naprawdę nie martwcie się swoimi wynikami i próbujcie aż do skutku dostać się na wymarzony kierunek. Ja swoją szansę zmarnowałam studiuję mając prawie 25 lat w ogóle nie interesujący mnie kierunek na płatnej uczelni bo na taką się tylko bez problemu dostałam
|
|
|
|
#5452 |
|
Raczkowanie
|
Cchcialam sie tylko Was poradzic, ale nie wiedzialam, ze jestescie takie kąśliwe. No nic, moge zyczyc Wam tylko powodzenia na studiach. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#5453 |
|
Wtajemniczenie
|
Studiowałam I semestr na UP we Wrocławiu no i na tym skończyła się moja edukacja na tej uczelni.Z Chemii byłam średnia no i na niej poległam. Przerosły mnie laboratoria, na których pierwszy raz w życiu trzymałam probówkę i do tego miałam nie fajną babę. Biologia nudna jak flaki z olejem. Wszystko w najmniejszych szczególikach na temat roślin. Największym absurdem było robienie zielnika. Matematykę dało się ogarnąć choć dużo osób powtarzało ją na II semestrze. Fizyka ogólna był chyba z tego wszystkiego najlepsza. Wykłady to większość powtórka z LO (zasady dynamiki, ruch itp.) dało się je zrozumieć, a ćwiczenia dość ciekawe, do ogarnięcia tym bardziej że pracowaliśmy w grupach 3 osobowych, więc jak ktoś czegoś nie wiedział to inna osoba mogła pomóc. Najgorszą zmorą z fizyki i chemii to były sprawozdania z ćwiczeń, których nikt do końca nie wiedział jak napisać. Fizyka II czyli elektryczność dla mnie też była w miarę ok, bo akurat lubię ten dział w fizyce. Mieliśmy technologię informacyjną, ale na UP prowadzone są zajęcia przez internet, wiec nie miałam prawie styczności z profesorem. Tak to kierunek mnie niczym nie zaciekawił i w zasadzie w połowie zwątpiłam co ja właściwie tu robię i co będę robić w przyszłości. Dlatego nie żałuję, że pożegnałam się z tymi studiami. Mam nadzieję, że w tym roku dokonam trafnego wyboru.
|
|
|
|
#5454 | ||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() każdy maturzysta widzi najczarniejszy scenariusz, więc wrzuć na luz ja jak przeglądałam statystyki maturalne 2010 i 2011 to języki, szczególnie rozszerzone wypadły gorzej ![]() Cytat:
Cytat:
nie zapominajmy że maturę piszą też ludzie z techników i taki mechanik czy piekarz nie zawsze marzy żeby iść na studia.Cytat:
matura z chemii to pikuś w porównaniu ze studiowaniem chemii - dlatego pewnie pojawiły się takie posty które ty uznałaś za kąśliwe. a teraz z innej beczki, kierunki które wymieniłaś, a nawet chemia mają dużo matmy, fizyki. jak sobie z tymi przedmiotami radzisz?
|
|
|
#5455 |
|
Wtajemniczenie
|
Założyłam II częśc tego wątku.
Kolejne posty kierujcie tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post27937470 Edytowane przez michachacha Czas edycji: 2011-07-04 o 23:33 |
|
|
|
#5456 |
|
Przyczajenie
|
Z góry przepraszam jeśli poruszam kolejny raz to samo pytanie, ale mam problem... Nie zdążyłam wpłacić opłaty rekrutacyjnej na Politechnikę Śląską w Katowicach, później to olałam bo zarejestrowałam się na Uś, ale czuję, że z moją fatalnie napisaną maturą się nie dostanę na żaden kierunek i..czy jest możliwość zarejestrowania się jeszcze na Politechnikę?? słyszałam, że tam łatwiej jest się dostać, gorzej z utrzymaniem, ale martwić się będę o to później... Pomóżcie!
|
|
|
|
#5457 |
|
na przekór do celu
|
pewnie podczas II naboru we wrześniu.
na każdej uczelni są wyznaczone terminy rejestracji. czy na twojej polibudzie jeszcze taki trwa? no to się rejestruj. skończył się? no to przepadło. a pytania teraz zadajemy w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post27937470 co było wyraźnie napisane w poście przed twoim.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-07-13 o 22:28 |
|
|
|
#5458 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanie trochę z innej beczki....
Dzisiaj dostałam informacje na swoje konto, że zostałam zakwalifikowana na listę rezerwową z miejscem 210...i załamałam się totalnie... ![]() Ale... jest link do strony z wszystkimi listami na Uś i na tamtej liście brakuje mi 15 osob zeby być na zielono jak reszta(czyli zakwalifikowana) jak mam to rozumieć bo już się pogubiłam ? są szanse, że się dostanę...?
|
|
|
|
#5459 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

Nie ma co tego porównywać. Na moim wydziale wiele osób nie zdaje algebry, bo to jest czysta abstrakcja i abstrakcyjne dowody :P Do tego robiliśmy wszystkie listy z matematyki dyskretnej.

, słyszałam,że na IŚ jest chemia, ale i czy duży nacisk jest na matmę,da radę? Niby spróbować można..
jak cos to mnie tez wyrzuca i trudno

wiec naprawdę nie martwcie się swoimi wynikami i próbujcie aż do skutku dostać się na wymarzony kierunek. Ja swoją szansę zmarnowałam studiuję mając prawie 25 lat w ogóle nie interesujący mnie kierunek na płatnej uczelni bo na taką się tylko bez problemu dostałam