|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Co za MASAKRA!
Edzik spał od 22:30 do 0:30, potem do 2:30 usypianie, skończyło się na karmieniu. Spał do 5:00, znów karmienie, a od 6:30 stęki i prężenia i koniec spania. A teraz awantura. LITOŚCI! Nie wspomnę, że ja zasnęłam dopiero koło 23:30 Idę, bo co raz głośniej marudzi
|
|
#1532 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Cytat:
![]() U mnie noc w sumie b. dobrze o dziwo. Zasnela kolo 22 spala do prawie 4. Karmienie zasnela 4:10 spanie do 6 krotkie male karmienie spanie do teraz. Teraz polozylam ja do lozeczka od wczoraj ja karuzele i tez o dziwo patrzy na nia juz od 5min!! ale powoli zaczyna sie stekanie Miłej Niedzieli
♥ Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć... ♥ Moje Maleństwo ♥ Pusta miska - napełnij miske |
|
|
|
|
#1533 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry śpiochy
My już na nogach od 5 bo Haniutek się wyspała i twierdzi, że szkoda tego pięknego dnia na spanie Z resztą pewnie też jest przejęta, bo dzisiaj jedzie poznac swojego narzeczonego ![]() A teraz ciekawostki: 1. Oczko przestaje nam ropiec, ale ciiiii 2. Dzisiaj jak ją miałam na rączkach, leżąc na plecach podniosła głowę ok 45 stopni w górę, sama, czy to nie za wcześniej jak na 6 tygodniowe dziecko bo na brzuszku to norma ale na plecach zrobiła mi to pierwszy raz
|
#1534 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam dziewczyny
Nie śpimy od 7, ale nocka całkiem ok , byłam w szoku, jak zobaczyłam o której się obudził. Ale potem szybko nadrabiał długą przerwę i następna butla była o 4.40 oraz 7. Teraz buja się w leżaczku i uśmiecha do kurczaka .Dzisiaj jedziemy na obiad na działkę do moich rodziców. Ma być 30 stopni ciepła, więc siedzenie w domu odpada, a Pepe wyjątkowo dobrze tam się czuje. Miłego dnia dziewczyny
|
|
|
|
#1535 |
|
Rozeznanie
|
gusiagatko- nie słuchaj położnej tylko swojego instynktu matczynego. Na spacer jak goraco to body z krotkim rekawem i np.polspiochy. Zawsze w wózku masz na pewno kocyk. A w domu to samo, ewentualnie kaftanik lub body z długim rękawkiem,jak jest zmarźluch. Miernikiem jest kark, jak za gorąco to potówki a także marudzenie. Poza tym różne są dzieci, moje np.wolą być cieniej ubrane, a szwagierki córka urodzona 2 sierpnia była strasznym zmarluchem i spała w długim rękawie i pod kołderką i kocem cały sierpień mimo że upały były.
Andziot- z Zosi artystka, mała pomocnica mamusi. :-D Kasia 3 tyg.temu tak schowała swoją piżamkę że do dziś jej znaleźć nie mogę..
|
#1536 |
|
Moderatoreska
|
Dzień dobry
![]() U nas jak zwykle pobudka o 4 i o 8 ![]() Bartusia dziś w łóżeczku znalazłam w dziwnej pozycji Leżał sobie w poprzek, ciekawe co on wyprawiał jak spał Oczywiście odkryty, on nie lubi byc przykrywany zaraz się odkopuje, a potem ma nóżki zmarznięte bo śpi w samym bodziaku na krótki rękaw.Moje plany na niedzielę? Jak zwykle dom, obiad, spacer, telefon małża i to na tyle, nie mam jak i gdzie pojechać, a z chęcią wybrałabym się poza miasto, zwłaszcza w taka pogodę jak dziś. |
|
|
|
#1537 |
|
Zakorzenienie
|
Postanowiłam, że będę twarda. Muszę powoli zacząć uczyć Edzika spania w łóżeczku, bo inaczej nie będę mieć na nic czasu. Nie mówiąc o niewyspaniu.
Jak na razie śpi w łóżeczku. Zasnął sam - tzn. z pieluchą, smokiem, karuzelą i suszarką, ale beze mnie
|
|
#1538 |
|
Zakorzenienie
|
Camomile superowo, że zadowolona z fryzjera jesteś, ja już mam milion siwych włosów
SiLLee przez 10min zdążyłaś nakarmić i odbeczeć ??? szacun ! ja jak się wyrobię w 25 to się cieszę ![]() aniutka_85 ale masz silną kruszynkę anulinka dla Pepe za tak piękne spanie eweska bierzesz kocyk i do parku poleżeć ze swoimi chłopakami Dzień dobry, pobudka o 3:20 i spanie do 7:30 zjadła i śpi znowu czy u Was też tak jest, że im później w ciągu dnia, tym gorzej dzidzie Wam usypiają ???? bo Gabrysia na pierwszą drzemkę sama usypia, na drugą to lekko jej pomagam głaskaniem, a na trzecią to już nie umie sama zasnąć, muszę bujać w łóżeczku ... dziś chcemy jechać do sali zabaw z Zosią, zobaczymy czy wypali |
|
|
|
#1539 |
|
Wtajemniczenie
|
andziot, to była tylko taka długa przerwa w jedzeniu, spania było mniej ( przez kolkę )- od 21 do 2.20, ale i tak rekord ( i to w łóżeczku, bo postanowiłam się wygodnie wyspać i przeniosłam go z naszego wyrka do łóżeczka
).Przed chwilą znowu jakiś ból brzuszka się przyplątał Będę doiła
|
|
|
|
#1540 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#1541 |
|
Zakorzenienie
|
W końcu nadrobiłam (ech przez burze dwa dni neta nie było).
![]() Najpierw się pchwalę, ze moja Pszczoła ma juz miesiąc Ania trzymam kciuki za Twoje karmienie. Ja przemyślałam wiele spraw i odstawiłam małą od piersi. Ściągam mleko i daje butlą, do tego mm i w końcu jestem szczęśliwą matką. Doszłam do wniosku, ze moja Agata woli miec uśmiechniętą mamę karmiącą butelką niz sfrustrowaną, zapłakaną, złoszczącą się matke dającą piers i mając ochote wpakować ją w karton i wysłać w Himalaje. Nie było i nie jest łatwo, bardzo chciałam karmić piersią, nie wyszło. Teraz się tylko zastanawiam - tu pytanie do mam karmiących mieszanie co z wit D i K
|
|
|
|
#1542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to wykańcza i mnie i Edzika. Szkoda mi tego karmienia piersią, ale teraz to jest jedna wielka walka
|
|
|
#1543 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() balejaz jak najbardziej ![]() Ty brynie wsttretny my tu kurna w domu grzecznnie a TY sie spijasz i nam smaka robisz oj oj oj ![]() Cytat:
Cytat:
niezle....Cytat:
![]() sebus prawie w ogole w łózeczku nie spi szczerze to nie pamietam kiedy spał ![]() ale spi w moim łózku albo w bujaku na rekach nie pozwalam spac bo bym sie wykonczyła u nas noc ładna 2 pobudki ale po 5 jak zjadł zaczeło sie steknie i adhd sie właczyło i tak trzaskal tymi łpami ze kilka razzy oberwaałam ![]() o 7 znowu go nakarmiłam i włozyłam d bujaka bo spac nie chciał a ja jak najbardziej chciałam ![]() o dziwo półtorej godziny lezał (co prawda gadał cały czas i stekał na kupe aż wystękał całego pampersa) ale nie płakał a ja drzemałam ![]() co otworzyłam oko zeby zobaczyc co robi to mi strzelał taki uśmiech ze sie rozpływałam ![]() uwielbiam go ![]() a teraz zasnął SAM! andzziotku u nas tez kazda drzemka jest gorsza... chyba przezz natłok wrażeń ide sie kapac mam nadzieje ze nie bede musiała wylatywać z wanny jak sie mu syrena właczy
|
|
#1544 |
|
Rozeznanie
|
witam
Scio ja tez sie własnie zastanawiam co z wit D bo ponoc sie jej nie podaje jak sie karmi mm, a jak my karmimy i tak i tak to nie wiem,zapytam lekarza przy kozaji bo zostało mi tylko na tydzien witaminek . noc u nas udana spanie od22 do 3 potem pobudka o 6 jedzonko i spanie do 8 dziecko daje rodzicom pospaczaczyna mi sie okres ,jeszcze nie skonczyło mi sie plamienie połogowe,a juz na wkładce z=pojawiaja sie czerwone plamy![]() matall i tak jestes dzielna z tym karmieniem , ja juz dawno bym sie poddaóła, ja nie mam nerwow ![]() agus widze popijawka z rodzeństwem udana fajnie masz
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam dopiec mężulowi i mówię do Zosi :
- tata jest gruby, nie ?? Zosia: TAK ![]() to mężul do Zosi w odwecie: - a mama ma odstający brzuch, nie ? ![]() Zosia: NIE córeczka mamusi
|
|
|
|
#1546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
babska solidarnosc
|
|
#1547 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witaminę D plus K podaję cały czas.Cytat:
|
||
|
|
|
#1548 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Scio ja karmie piersia i dokarmiam mm. jak bylam u pediatry to pytalam co z witaminami d i k. a ona ze mam podawac D caly czas a K juz odstawic. Zrestz na K jest napisane ze wylacznie dla niemowlat karmionych piersia. My sie ubieramy na wielki dzien Olki - chrzest
♥ Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć... ♥ Moje Maleństwo ♥ Pusta miska - napełnij miske |
|
|
|
|
#1549 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
balejaż bo nie bedzie takiego szoku Cytat:
![]() Cytat:
życzę wytrwałości Cytat:
córunia mamuni, kochana Zosienka Cześć wszystkim U nas noc jak co noc ale nie narzekam odeśpię z maluchem w dzień i będzie git. Jutro wybieram się na miasto po buty i do lumpka bo nowa dostawa będzie. ![]() Teściowa uraczy mnie obiadkiem więc dziś nic nie robię
|
|
#1550 |
|
Zakorzenienie
|
jedziemy do bobolandii
do zobaczenia wieczorkiem |
|
|
|
#1551 |
|
Zakorzenienie
|
Edzik chyba noc odsypia, bo nadal śpi
|
|
#1552 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() ja mam na włoskach od piątku jeszcze brązik. chciałam już rozjaśnić (6 tyg po porodzie) ale frajerka czyt. fryzjerka mi odradziła. kiedys dziewczyna wrecz na niej wymusila rozjasnianie i gdy przyszło wypadanie włosków ok 3 miesiaca wszystkie rozjasnione wyszly... wole poczekac chociaz wlosy zawsze raczej mocne mialam ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Oleńko - wszystkiego naj, zdrowia i błogosławieństwa Bożego. andziot miłej zabawy ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Uuuuu... korzystaj dziewczyno z ciszy i spokoju... Te cyferki na dole to kg? |
|
|
|
#1553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nom, kilogramy... A już było 65 kg
|
|
|
#1554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pol nocy wymiotowalam nie wyspalam sie suszy mnie jak chole.ra ale na 10.30 pojechalismy z olenka do kosciolka ![]() wypilam z siostra na pol 0,7litra finlandi zurawinowej hahaha a dzisiaj na 5 lecie slubu do szwagierki ![]() acha schudlam w 2 tygodnie 4,5 kg dzisiaj powinnam treniung obwodowy zrobic, ale jutro musze bo nie dam rady
|
|
|
|
|
#1555 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
u nas nocka genialnie! mala spala od 20:50 do 2-giej a potem do 6:40!!! i po szybkim karmieniu (pol godziny z dwoma bekami!!!) dospala do 8:40!! |
|
|
|
#1556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dobry
![]() Ja dzisiaj zakręcona. Nadia usnęła o 23.30 ale w nocy pobudki na jedzonko co 2 godziny i przerwa w spaniu od 5 do 6 Spała do 9.30 ale ja musiałam wstać na śniadanko ![]() ![]() Cytat:
Sprawdzam jej zawsze kark i ma ciepły, więc wychodzę z założenia, że skoro kark ciepły i mała spokojna to ją dobrze ubrałam ![]() za cały miesiącCytat:
dla Zosimiłej niedzieli Mamusie ![]() anula_81 za nockę
|
||
|
|
|
#1557 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry !!!
My u teściów, Gabrycha śpi, TŻ gra w jakieś dziwne gry , a ja coraz bardziej głodna i z niecierpliwością czekam na obiadek .. ![]() Przywieźliśmy uprane ubranka małej do wysuszenia na dworku, bo u nas w domu jakaś wilgoć i dwa dni conajmniej schną ..Macie pomysł jak przyspieszyć te suszenie ??? Nawet jak wywiruję na 1000 obrotów to długo schnie ... Jak się troszkę ochłodzi to eksmitujemy nasze dzieciątko do ogrodu , niech się nawdycha tego świeżego powietrza ![]() Nie kuś .. Ja od września nic nie piłam i nie zapowiada się żeby prędko to nastąpiło ..Cytat:
![]() mądrutka i solidarna z mamunią ![]() Cytat:
A i tak długo karmiłaś, mleczko od mamusi z przeciwciałami Edzik już dostał Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nawet nie chcę sobie tego wyobrażać .. Szczęście w nieszczęściu, że tylko na mnie poleciało i nie dużo ..
|
|
#1558 |
|
Wtajemniczenie
|
dzien dobry!
![]() pisze jedna reka, a druga trzymam butle ![]() i pytanko do chustowych mam: mam elastyczna i jak zaplatam w kieszonke i wkladam Antka to musze mu trzymac plecki, bo sie bardzo odchyla i musze go asekurowac. czy ja robie cos nie tak czy chusta jest do Scio jestes najlepsza mama, ale jak widze kazda z nas przechodzila chwilke zalamania przy odstawianiu od piersi. mialam to samo na poczatku tyle, ze u mnie bylo to przez okrutny bol sutkow. Wolalam wstawac w nocy i sciagac laktatorem, bo mialam do wybory: a. plakac i klnac przy kazdym karmieniu [co wiadomo jak moglo odbic sie na dziecku i pokarmie] b.sciagac laktatorem i liczyc sie z tym, ze z czasem bedzie tego pokarmu mniej. Teraz karmie przez nakladki od 3 w nocy do 10 rano zazwyczaj. po 10 dostaje juz butle z mm, a pozniej sciagam mleko, ktorego jest coraz mniej, bo po 60ml w kazdej po dluzszym nie sciaganiu. kiedys bywalo 100ml z jednej piersi. powoli zaczynam odstawiac od piersi. ten proces moze trwac nawet 2 miesiace wszystko zalezy od pokarmu.nie zadreczaj sie i od razu z tego miejsca chcialabym przeprosic wszystkie mamy nie karmiace piersia za to, ze jak bylam w ciazy to myslalam o nich, ze sa egoistkami i mysla tylko o sobie nie karmiac dziecko piersia. teraz wiem jakie to jest cholernie trudne i ile trzeba wytrwalosci by sie udalo albo i nie ![]() Wczesniej mi sie zdawalo, ze to takie proste, bylam wyedukowana jesli chodzi o karmienie piersia. Praktyka mnie wrecz zabila. I musze tez przeprosic swoja mame, do ktorej mialam zal, ze nie karmila mnie piersia z powodu ogromnego bolu, a ja jej mowilam ''trzeba bylo zaciskac zeby i karmic'' teraz wiem jak bardzo ja to bolalo i dlaczego mnie odstawila. Naprawde mialam czasem mysli, ze porod byl lzejszy niz karmienie piersia, bo trwala to przez 9 godzin i przeslzo, a ten bol trwal co kazde dwie godziny, nieprzerwalnie przez 20 minut przez 4 tygodnie... WSZYSTKICH BARDZO PRZEPRASZAM! To sie wynaturzylam troszke Mame tez dzis przeprosze, bo ostatnio mialam, ale jakos nie wyszlo ![]() Biore sie za odchudzanie... juz tak na powaznie Moria? Towarzyszysz mi w tym przedwsiezieciu?![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Agus jak to jest miec kaca? ![]()
|
#1559 |
|
Rozeznanie
|
enchantress- to dziwne,bo mi po wirowaniu 800 obrotów szybko schną,ale wieszam w pokoju na stojącej suszarce,bo w łazience mam zimno i tam suszę ewentualnie tylko moją bieliznę,bo cieniutka. Latem oczywiście wsio na balkonie.
eweska-jak Bartuś to zrobił? Mój chyba za leniwy i klocek bo gdzie go położe tam go znajdę
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chcę 9 kg zrzucić ![]() Tylko dopóki karmię piersią to ostra dieta nie wchodzi w grę ![]() Ale ćwiczę od 3 dni (w nocy, jak Edzik zaśnie) - brzuszki, nożyce, hula-hop Jem mniej, a częściej, no i staram się nie podjadać. Mam też zamiar odstawić słodycze, coś słodkiego ew. raz w tygodniu (żeby się potem nie rzucić na nie A od września może jakiś aerobik i basen ![]() Tż powinien już móc spokojnie zostać z Edą, a na basen pójdziemy całą rodziną
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

Z resztą pewnie też jest przejęta, bo dzisiaj jedzie poznac swojego narzeczonego
bo na brzuszku to norma ale na plecach zrobiła mi to pierwszy raz 

dla Pepe za tak piękne spanie 

,jeszcze nie skonczyło mi sie plamienie połogowe,a juz na wkładce z=pojawiaja sie czerwone plamy