Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1267 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-19, 09:33   #37981
Benek23
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość

Ostatnio nazbierałam sobie skrzypu i wczoraj zrobiłam płukankę, owszem włosy pięknie błyszcza i są niesamowicie miękkie, ale skręt jest slaby, jak myślicie czy to może być wina pogody (dużo deszczu od wczorajszego wieczoru) czy skrzyp prostuje włosy? zaobserwowałyście podobne zjawisko?
Śmiem twierdzić, że to wina skrzypu. Tez kiedyś stosowałam, ale szybko przestałam, bo osłabiała skręt ta płukanka. Podobnie z pokrzywy. No i włosy jakies takie sztywne były po tym.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 09:44   #37982
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Hej Moje fale bardzo polubiły się z różowym blasmamem flexible curls, dlatego mam tez do was pytanie, ostatnio w sklepie widziałam nivea flexible curls jeden w różowym opakowaniu, a drugi w niebieskim (załączam zdjęcia z google), pytanie: jaka jest różnica między jednym, a drugim?
Pozostaje tylko porównać składy, bo nigdy nie wiadomo, czy aby producent czegoś nie dorzucił.
Wygląda na to, że zmierzają do ujednolicenia opakowań - pewnie dlatego balsam był ostatnio trudniej dostępny - oby nie do ujednolicenia składów!
Na stronie producenta nadal dawne opakowanie i brak informacji o składzie
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Mówisz, że Alterra niekoniecznie jest delikatna...
Własnie. SCS to niemal to samo co SLS, więc o delikatności nie ma mowy. za to oczyszczanie pierwsza klasa.
Cytat:
Jaki inny delikatniejszy od alterry szampon mozna nabyc tanio i powszechnie?
Hipp w Rossmannie.
Cytat:
Chce jeszcze wyprobowac mycie odzywka (ale mam tylko Isane babassu z tych niby do mycia, a słyszałam, że potrafi obciążąć)
Nie spróbujesz, nie dowiesz się.
Pamiętaj, ze wiele odżywek użytych w niewłaściwym towarzystwie może obciążyć, spiórkować, spuszyć itd. Trzeba się przyglądać, sprawdzać, dobierać.
Cytat:
Ale przypomnialo mi sie co pwoiedziała i mi si skojarzylo z uczuciem na głowie i myslalam ze moze ma zwiazek.
Często wydaje nam się, że normalne sprawy to coś złego. Tymczasem organizm żyje, reaguje, broni się. Pozostaje zaakceptować i tak działać, by nie zaburzać naturalnej równowagi.
Cytat:
ale staram się pytac jak cos nie wiem
I bardzo dobrze
Cytat:
cala ta pielegnacja jest dla mnie jeszcze strasznie NOWA i nie wiem co co może spowodowac
Nie bój się, może być tylko lepiej, choć nie oznacza to, że czasem nie będzie gorzej. Każda z nas popełnia błędy, ale jesteśmy tu od tego, by je wyrugować, by wskazać, co zostało zrobione nie tak, a co powinno być inaczej zastosowane.
Sama nadal najczęściej popełniam błąd przeciążenia. Dobieram odżywki w taki sposób, by nie dawały placka, ale czasem przesadzę z ilością albo zdarzy się test czegoś nowego i mamy oklaptusa. Trudno. To samo dotyczy piórkowania.
Po prostu szybciej umyję kolejny raz włosy, a tymczasem spinam, zakrywam, nie przejmuję się
Cytat:
Będę sie starała pielęgnować, a chyba troche boję się na razie iść ciąc bo - może będzie gorzej?
To ciachnij sama. W FAQ zrobiłam wpis o samodzielnym cięciu. Warto spróbować, nawet jeśli ma to być kilka centymetrów. Wszystko w tym celu, by nabrać odwagi.
Tobie przyda się tylko lekkie podcięcie wierzchniej warstwy i położenie nacisku na jej pielęgnację. Myślałam zresztą dziś o Twoich włosach w drodze do pracy. One naprawdę mogą Cię zadziwić, tylko dbaj o nie należycie.
Cytat:
Myslę, że może być tylko lepiej
Bo tak będzie
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
fajna objętość była
Mnie też tak się bardziej podoba
Cytat:
(Było O isana babassu, M alterra migdał, O isala liquid silk) Czyzbym przechwaliła i teraz będą beznadziejne za każdym myciem?
Nie... Po prostu nie dałaś nic emolientowego po Isanie liquid Silk (emolient obowiązkowy przy proteinach). Lepiej by było odwrócić o - babasu dać na koniec. Można tez było dokapać nieco oleju do Isany z jedwabiem przy zachowaniu tej samej kolejności.
Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Kupiłam
- żel GorVita (Eloe, pamiętam, że chwaliłaś)-można stosować zamiast żelu (a może się uda i podpasuje), a jak jeszcze? Wmasowywać w skalp, dodawać do odżywek, a może smarować włosy na noc jako lekka, ale odżywka (nie ukrywam, że spanie w olejowanych włosach mnie trochę krępuje przy TŻ)
Wszystkie sposoby są dobre. Na noc też, choć nie wiem, jak teraz się to sprawdzi. sama obecnie nakładam odzywkę b/s na noc na włosy, ale mam sporą porowatość i odżywka jest niezbędna.
Cytat:
-Rossmann, Isana Hair Professional, Oil Care Spülung (Odżywka do włosów łamliwych i rozdwajających się), skład wydał mi się w porządku, ale może trzeba coś dodać?
Lepiej coś dodać, bo średnio treściwa.
Cytat:
Jak te proteiny- na tyle wysoko, by realnie coś dać czy polować na Artiste?
To proteiny pełniące funkcję kondycjonującą a nie regenerującą. Poluj na Artiste albo na odżywkę z hydrolizowanymi jedwabiem lub keratyną.
Cytat:
Nie wiem, co ma robić quaterium-87
Zwykle ułatwiać rozczesywanie, chronić przed ucieczką wody, dodawać blasku.
Cytat:
i czy nie będę musiała przez to myć SLS co każde mycie
Zależy co jeszcze zastosujesz niezgodnego z cg.
Cytat:
bo odżywka albo BD nie da temu rady?
Ano nie da.
Cytat:
Czy to jest niezłe czy raczej strata pieniędzy?
Jeśli potrzebujesz czegoś jako bazę pod wzbogacanie (bo to taka zwyczajna odzywka bez zachwytów), to lepiej kupić Isanę z babasu.
Cytat:
- Alterra z granatem - odżywka i maska[/B] - skład maski b. ciekawy
Owszem.
Cytat:
Tylko co robi Alcohol na drugim miejsu?
Pisałysmy o tym wielokrotnie zarówno w tym wątku, jak i w analizowym.
Cytat:
Jakiego typu to preparat (emolientowy?), kiedy można stosować/jak często?
Jak dla mnie bardziej ekstraktowy niż emolientowy. Jest sporo lżejszy od morelki.
Cytat:
Tak się zastanawiam - moje włosy to w większości przesuszone i łamliwe partie - odrosty mam dopiero od 7 mies. Na końcach się plączą, rozdwajają (a podcinam) i nie wiem, czy sylikony nie pomogłyby w ochronie (ale mycie szamponem z SLS to dla mnie koszmar). Czy oleje pomogą chronić końcówki równie dobrze jak one (mam kokosowy, ew. mogę kupić inny)?
Kokosowy wnika, więc nie ochroni podobnie do silikonów.
Możesz stosować na zmianę zarówno jedwab (byle bez alko), jak i mniej wnikający olej - winogrono, lniany.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 09:52   #37983
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Hehehe, no TŻ prawdopodobnie jest CG, bo zazwyczaj na wakacjach nad morzem mu się kręcą włosy jak szalone. Ale on jest z tych średnio wysilających się i myje je zwykłym szamponem jakimś jak już stwierdzi, że naprawdę musi
To już chyba CB

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 10:22   #37984
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Śmiem twierdzić, że to wina skrzypu. Tez kiedyś stosowałam, ale szybko przestałam, bo osłabiała skręt ta płukanka. Podobnie z pokrzywy. No i włosy jakies takie sztywne były po tym.
Hmmmm.... Ciekawe z tą pokrzywą. Czy taka stosowana "od wewnątrz" tzn w postaci herbatki może działać podobnie Bo piję ją codziennie w zasadzie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
To już chyba CB

No raczej
Stary 2011-07-19, 10:37   #37985
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Hmmmm.... Ciekawe z tą pokrzywą. Czy taka stosowana "od wewnątrz" tzn w postaci herbatki może działać podobnie Bo piję ją codziennie w zasadzie
Pokrzywę też pijam, ale już od jakiegoś czasu i nie zauważyłam by działała w jakiś sposób na skręt od wewnątrz. Wczoraj właśnie zrobiłam płukankę skrzypem i dziś rano się nieźle zdziwiłam, a nic innego nowego nie używałam, więc to jednak chyba skrzyp jest winowajcą a szkoda bo włoski są super miękkie i błyszczące po nim, a ja mam jeszcze cały worek skrzypu

Co do flexible curls, postaram się sprawdzić oba składy, oby nie napchali tam czegoś niepotrzebnego, jak już to mogliby coś ulepszyć, coby włoski jeszcze bardziej odżywiło

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 10:47   #37986
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Co do flexible curls, postaram się sprawdzić oba składy, oby nie napchali tam czegoś niepotrzebnego, jak już to mogliby coś ulepszyć, coby włoski jeszcze bardziej odżywiło
Mam nadzieję, że nic nie napchali strasznego, bo z tym składem, który miał działa naprawdę fajnie.

A ze skrzypem jak nie masz co zrobić to moze też pij?

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 11:27   #37987
marika161
Raczkowanie

Umyłam włoski Hippem i już nic na nie nakładałam. I już jest dobrze Tylko gdyby nie wiatr i moje kręcenie się w nocy
Stary 2011-07-19, 12:18   #37988
Eloe77

Cytat:
Wykopałam jeszcze z komputerowych czeluści dwie foty
Fajna plecionka i kwiat hiszpańskie klimaty
Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Parafiny nie lubię :P Jakoś mnie ten składnik odstrasza w kosmetykach chociaż nie do końca jestem w stanie określić dlaczego właściwie kojarzy mi się z totalnym złem. Może zadziałała siła sugestii z biochemii, że parafina to przymiot diabełka?:P
dobre. Parafinę zwykle zaleca się do pielęgnacji włosów typu afro, a te są w większości skrajnie porowate. Fakt, że czasem będzie trzeba zmywać siarczanem...
A propos afro - wczoraj widziałam dziewczynkę z najprawdziwszym afro na głowie. Cudowna fryzurka
Problemem nadal pozostaje kwestia zmywalności parafiny... Na tę chwilę ja przyjmuję siarczan.
Cytat:
Tak, właśnie zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma takiej bariery do tej pory starczyło mi jak psikałam codziennie mgiełką nawilżającą żeby utrzymać mniej więcej stały poziom nawodnienia ale na lato okazuje się to zbyt mało no nic. Będę kombinować dalej
byś coś znalazła. Taka porowatość to wyzwanie!
Cytat:
Też przechwaliłam widocznie jeden raz było lepiej, podczas dzisiejszego mycia znów się posypało. Ale może przez to że miałam papiloty od soboty i trochę trudności ze ściągnięciem folii aluminiowej czułam jak cebulki cierpiały gdy to robiłam.
Oj tam zaraz przechwaliłaś. Fakt, że mogłaś trochę poszarpać włosy, ale nie powinno to spowodować zwiększonego wypadania.
Cytat:
Skwalan miałam kiedyś ale testowałam tylko na twarz :P niestety zapchało i zużyłam na nogi jojoba jest tania więc może dokoptuję do koszyka eh.. To będzie ostatni olej na włosy jaki przetestuję !!! Jak bum cyk cyk...... (no może poza tym brokułowym jeszcze kiedyś tam )
nigdy nie mów nigdy
Cytat:
W ogóle, Eloe, jestem pełna podziwiu dla Twojej wiedzy i cierpliwości z jaką każdorazowo obdarzasz wszystkie tutaj obecne kręconowłose. Prawdziwy filar na barkach którego spoczywa profesjonalizm tego forum
Ojoj nie wiem, co napisać...
Prawdą jest, że nie tylko ja pracuję nad tym forum, pracujemy wszystkie. Każda daje coś od siebie, dzieli się doświadczeniami, przemyśleniami. Stąd bierze się wiedza, radość z dzielenia się tym, czego zdążymy się dowiedzieć.
Jednak fakt - to moje oczko w głowie
Cytat:
Też bym tyle chciała wiedziec
I tak już sporo wiesz
Cytat:
(to tak w ramach podlizywania się żebyś zawsze mi tak ładnie radziła w kwestii moich włosów hehe )
Dzień bez podlizu to dzień stracony?
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Jak sałatka
Sympatyczne określenie na alterkę aloesowo-granatową
Cytat:
Ano hiszpańska róża bo i kieckę miałam falbaniastą i wachlarz nawet
Ole!
Cytat:
A tak w ogóle to co sądzicie o tym spray Nivea: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ca.html&next=1 ? Wg KWC ma słabiutkie oceny i faktycznie do stylizacji suszarką to się średnio nadaje, ale odkopałam go z szafki dzisiaj i wygniotłam na nim trochę loczków nawet niezłej jakości, także się zastanawiam, czy to może być do włosów na drugi dzień
A masz skład?
Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Żeby tylko nie wyskoczył do tych gołębi. Moja kłopotliwa kocica kiedyś złamała sobie ogon w ten sposób. Dobrze, że tylko tyle. Ale musi być przesłodki
Jest. Nie wiedziałam, ze kot może złamać ogon

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-19, 12:22   #37989
doti8
Raczkowanie

Dziękuję Kochane
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 12:24   #37990
gohs
Zakorzenienie

Bo ja w ogóle wszelakie klimaty hiszpańskie lubię Te loki TŻ to akurat focone na plaży pod Barceloną

Co do sprayu Nivea, pod wieczór wrzucę skład, jak dotrę do domu I może się odważę dzisiaj olejowanie przeprowadzić Tylko mam pytanie - na suche czy na mokre włosy? (Oliwa z oliwek)
Stary 2011-07-19, 12:40   #37991
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Jest. Nie wiedziałam, ze kot może złamać ogon
Może. Koci ogon to przedlużenie kręgosłupa. Są w nim kręgi więc siłą rzeczy daje się złamać. Ale na szczęście nic poważnego to nie było, tyle tylko że teraz ma lekkiego garba u nasady

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 12:59   #37992
Eloe77

Cytat:
I może się odważę dzisiaj olejowanie przeprowadzić Tylko mam pytanie - na suche czy na mokre włosy? (Oliwa z oliwek)
Ja nakładam oleje na suche, pamiętając, że olej nie miesza się z wodą. Są jednak zwolenniczki nakładania na wilgotne włosy.
Cytat:
Może. Koci ogon to przedlużenie kręgosłupa. Są w nim kręgi więc siłą rzeczy daje się złamać. Ale na szczęście nic poważnego to nie było, tyle tylko że teraz ma lekkiego garba u nasady
Najważniejsze, ze jest ok Będę musiała mojego pilnować... jak się wreszcie TŻ na kota zgodzi

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-19, 13:09   #37993
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nakładam oleje na suche, pamiętając, że olej nie miesza się z wodą. Są jednak zwolenniczki nakładania na wilgotne włosy.
Najważniejsze, ze jest ok Będę musiała mojego pilnować... jak się wreszcie TŻ na kota zgodzi
To nałożę na suche Swoją drogą to jakiś czas temu kupiłam oliwę w spray, teraz się przyda
Stary 2011-07-19, 13:51   #37994
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Napisałam posta i odświeżyłam stronę zanim wysłałam odpowiedź dobra, piszę raz jeszcze to samo...
Wczoraj myłam włosy a przed tym nałożyłam mix na 30 minut: glut lniany, miód, żółtko, cytryna, oliwa z oliwek. Zmyłam BD, potem na długość Alterra Granat, bliżej skalpu Garnier Awokado z kapką keratyny d/s [b/s odrobina samego Garniera], żel fioletowy Artiste. Włosy po tych zabiegach nie chciały się kręcić, jedynie z grzywki zrobił się rulon :| dziś już go nie ma włosy były takie szorstkie, tępe w dotyku jakby...zwłaszcza przy nakładaniu żelu.
Do tej pory taki mix się sprawdzał, nie było problemu. Dziś chyba ponownie umyję włosy, ale bez udziwnień czekam na tę nieszczęsną hennę i się doczekać nie mogę [zamiast próbek naturalnej henny dostałam ciemny brąz, czekam aż doślą tę zamawianą].

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-07-19 o 13:52
Stary 2011-07-19, 14:51   #37995
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Moze trzeba troszke silniejsza perswazje

U nas lepiej, chlopcy sa na etapie zapasow, wygrywa Cyc (rozmiar i waga) ale maly nie popuszcza i jak juz sie wyrwie Cycowi to stara sie wlezc wyzej (krzeslo, polka) i wali w Cyca gdzie sie da a potem sie chowa, tak wiec partyzanke wygrywa maluch (imie bedzie zmienione, maly przestal wszystkich stresowac, z kazdym dniem robi sie slodszy i grzeczniejszy, na razie sa dwie opcje: Skuter albo Tosiek), w czwartek idziemy na badanie krwi i szczepienie, fotki z wczoraj, na dwoch widac jak oba koty pomagaja mezowi przygotowac sprzet wedkarski, jeszcze nie ma miedzy nimi przyjazni dozgonnej i po zabawie kazdy idzie spac gdzie indziej ale mysle ze to sie zmieni bo po agresji nie ma sladu.

Na wlosowych froncie ok, mycie Isana z babassem u mnie sie sprawdza nawet na dluzsza mete.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mlody 1.jpg (88,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mlody 2.jpg (102,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mlody 3.jpg (90,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mlody 4.jpg (86,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mlody 5.jpg (100,1 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mlody 6.jpg (76,4 KB, 40 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:58   #37996
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
U nas lepiej, chlopcy sa na etapie zapasow, wygrywa Cyc (rozmiar i waga) ale maly nie popuszcza i jak juz sie wyrwie Cycowi to stara sie wlezc wyzej (krzeslo, polka) i wali w Cyca gdzie sie da a potem sie chowa, tak wiec partyzanke wygrywa maluch (imie bedzie zmienione, maly przestal wszystkich stresowac, z kazdym dniem robi sie slodszy i grzeczniejszy, na razie sa dwie opcje: Skuter albo Tosiek), w czwartek idziemy na badanie krwi i szczepienie, fotki z wczoraj, na dwoch widac jak oba koty pomagaja mezowi przygotowac sprzet wedkarski, jeszcze nie ma miedzy nimi przyjazni dozgonnej i po zabawie kazdy idzie spac gdzie indziej ale mysle ze to sie zmieni bo po agresji nie ma sladu.
Skuter
Ale Cyc jest piękny tak wydoroślał i żbikowato wygląda...piękny naprawdę

Stary 2011-07-19, 15:03   #37997
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

Nie sądzę, żeby pita pokrzywa czy skrzyp działały rozprostowująco. To jest raczej kwestia tego , że zioła (płukanki, szamponu ziołowe) same w sobie jakoś tak działają, że wysuszają włosy. Przynajmniej ja u siebie to zauważyłam, a co za tym idzie - skręt robi się gorszy,

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 15:26   #37998
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Rybiorku, kociak jest niesamowity, taki łobuziak.

Pisałam kiedyś o łupieżu. Ciągle jest, raz bardziej, raz mniej. Ale na to dam radę. Środki zaradcze zostaną wprowadzone

Wczoraj naolejowałam włosy, potem farbowałam odrosty. Czyli wszystko jak zwykle. Zmyłam BD, nałożyłam alterrę morelową, potem żel lniany wymieszany z czarną isaną.
No i wtedy zaczęło się. Tak potwornie zaczął swędzieć mnie skalp, że w niektórych miejscach chyba za mocno się drapałam. Dziś jest dużo lepiej. Stawiam, że to wina szamponu, a nie farby. Zaczęło swędzieć dopiero po umyciu. No nic, poobserwuję co dalej.
W tym tygodniu zamierzam myć odżywką i stosować miód i żel aloesowy na skalp.
W przyszłym szamponem przeciwłupieżowym i pewnie alterra morelowa (wyjeżdżam i nie będę miała możliwości na dodatki, pielęgnacja będzie szybka, a nie sądzę żeby warunki sanitarne były rewelacyjne - tzn. łazienka będzie ale jedna dla kilkunastu osób, może więcej... nienawidzę tego, za stara jestem na takie rzeczy, zwłaszcza, że to wyjazd "nie chcę, ale muszę"z pracy , jeśli Małgosia to czyta wie o co mi chodzi)

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 15:43   #37999
golden_sun
Przyczajenie

Witam wszystkie forumowiczki

Co prawda jakiś czas temu zarejestrowałam się, czytając wpisy, ale dziś postanowiłam napisać, bo nie daję juz rady ze swoimi lokami- kiedyś gęste, błyszczące sprężyny o mocnym skręcie, a dziś połowa włosów na głowie, po 2 dniach od mycia siano i sucha skóra głowy... czy coś zmieniłam? Tak, może zabrzmi to paradoksalnie, ale od kiedy przerzuciłam się bardziej- zawsze byłam trochę eko- na szampony i odżywki naturalne, a szczególnie na Altrrę, włosy wychodziły garściami. Na początku nie pomyślałam, że chodzi o Alterrę, ale kiedy wpadłam na pewien blog o kosmetykach, moje obawy potwierdziły się i co z tego, że poszły w kubeł, że daję Waxa L'Biotici, używam szamponów z apteczki babuni Joanny na przemian z Baby Dream... włosy są okropne i wciąż lecą. Help me
Z góry wielkie dzięki.
Dodam, ze nie używam suszarki, lakierów- do układania włosów mam krem Joanny z profesjonalnej linii, ale on pewnie tak marne włosy tylko obciąża. Farbuję raz na kwartał.
golden_sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 15:53   #38000
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Rybiorku, kociak jest niesamowity, taki lobuziak
tez tak myslalam, ale z kazdym dniem uczy sie zasad jakie sa w domu, wystarczy sykniecie i zasloniecie reka tego co akurat probuje pogryzc i lapie, choc czasami za trzecim razem.
Teraz koty sa same w domu do mojego powrotu (19), niech moce maja w opiece moj dom

Cytat:
W przyszłym szamponem przeciwłupieżowym i pewnie alterra morelowa (wyjeżdżam i nie będę miała możliwości na dodatki, pielęgnacja będzie szybka, a nie sądzę żeby warunki sanitarne były rewelacyjne - tzn. łazienka będzie ale jedna dla kilkunastu osób, może więcej... nienawidzę tego, za stara jestem na takie rzeczy, zwłaszcza, że to wyjazd "nie chcę, ale muszę"z pracy , jeśli Małgosia to czyta wie o co mi chodzi)
ja nie daje rady czegos takiego, jak bylismy w zeszlym tygodniu na slubie w rodzinie to pomimo zapewnienia ze miejsce do spania u gospodarzy mamy wynajelam nam i rodzicom pokoje, i wiecie co? mialam racje. W domu ojca panny mlodej (wujek meza) bylo tornado, jak przyjechalismy do nich na 4 godziny przed slubem (prosto z hoteliku) to niesamowicie duza liczba osob (rodzina meza) latala po calym domy z roznymi czesciami garderoby, lazienka nonstop zajeta (niby sa dwie ale druga nie wykonczona, tylko woda w kibelku dzialala i nawet kurz po posadzkowaniu nie usuniety), mysmy przyjechali umyci i wyspani z hotelu ale musielismy sie przebrac w stroje galowe, sytuacja byla komiczna bo moj tesc nam zginal gdzies w tym domu ktory generalnie jest olbrzymi , moja tesciowa latala i go szukala bo nie wzial sobie paska do spodni, ja probowalam ustalic gdzie ja i ona mamy sie przebrac a moj maz latal z walizkami pomiedzy pietrem a dolem bo okazalo sie ze tesc na gorze, ktora nie jest wykonczona, przebieral sie (ostatni pokoj wiec nie slyszal ze go tesciowa wola, generalnie nawet obok w pokoju by nie slyszal), moj maz szewskiej pasji dostawal i w koncu w rozpaczy rzucil walizki na ziemi i jak mnie zobaczyl biegnaca przez korytarz to wrzasnal ze on nigdzie sie nie rusza az mu powiem gdzie nasza trojka ma sie przebrac (ja, on i jego mama). Do tego panna mloda szykowala sie juz przy otwartych drzwiach do jej pokoju, miala na sobie suknie ktora miala z tylu gorsetowe wiazanie i druhna wiazala to a gosc jakis filmowal, mialo to byc w filmiku slubnym jako przygotowanie....
dzieki temu ze wynajelam pokoje spokojnie umylam glowe podczas prysznica, nalozylam odzywke na pare minut, a potem zelik, wloski schly jak jechalismy (tesciowie i maz dziekowali mi ze sie uparlam na taki pomysl)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-19, 16:26   #38001
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
tez tak myslalam, ale z kazdym dniem uczy sie zasad jakie sa w domu, wystarczy sykniecie i zasloniecie reka tego co akurat probuje pogryzc i lapie, choc czasami za trzecim razem.
Teraz koty sa same w domu do mojego powrotu (19), niech moce maja w opiece moj dom
Podziwiam i trzymam kciuki. Dwa koty w domu to wyzwanie. Ale sądząc po zdjęciach, skoro podchodzą tak blisko siebie, będzie na pewno ok. Pewnie długo będą spać, kiedy Ciebie nie ma. Moja kotka długo śpi. Dopiero kiedy wracam szaleje.
W soboty, kiedy jestem w domu nie może spać. Chodzi za mną wszędzie, choć pada ze zmęczenia. Dopiero kiedy usiądę, ona idzie spać.

No to miałaś przeprawę. Nie lubię takich niezorganizowanych sytuacji. Lubię wiedzieć co i jak. Dobrze, że mieszkaliście w hotelu.

Ja niestety nie mam wyboru. Nawet miejsca wyjazdu nie mogłam wybrać. Ehh, długo by pisać. To będzie straszny tydzień. Mam nadzieję, że łazienka będzie na piętrze, będę mogła mieszkać z koleżankami w pokoju, jedzenie będzie zjadliwe i przeżyję nie bojąc się, że zaraz wybuchnę.

Głowa nadal trochę swędzi.

Rozmawiałyście o nawiewie w suszarce. W mojej chłodny nawiew jest raczej ciepły. W suszarkach mojej mamy: w jednej jest ciepły, w drugiej chłodny.
Zauważyłam, że jeśli suszę cieplejszym powietrzem, nic złego się nie dzieje. Włosy są w dobrym stanie, nie łamią się, nie są suche, nie rozdwajają się od wielu lat. Wobec tego suszę na zmianę chłodnym i ciepłym (dłużej chłodnym).

Stary 2011-07-19, 16:34   #38002
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Podziwiam i trzymam kciuki. Dwa koty w domu to wyzwanie. Ale sądząc po zdjęciach, skoro podchodzą tak blisko siebie, będzie na pewno ok. Pewnie długo będą spać, kiedy Ciebie nie ma. Moja kotka długo śpi. Dopiero kiedy wracam szaleje.
W soboty, kiedy jestem w domu nie może spać. Chodzi za mną wszędzie, choć pada ze zmęczenia. Dopiero kiedy usiądę, ona idzie spać.
Wypisz wymaluj Cycek, myje glowa pochylona nad wanna a ten siedzi na rancie wanny i mam jego pyszczek przed buzia, biore prysznic kot siedzi w wannie po drugiej stronie, ide do sypialni kot za mna, schodze na dol kot za mna, przygotowywuje jedzenie siedzi na oknie w kuchni albo na blacie, teraz jest zajety malym, ale przywital sie wczoraj jak wrocilam z pracy, no i nadal spi ze mna (na moich nogach na koldrze)

Cytat:
No to miałaś przeprawę. Nie lubię takich niezorganizowanych sytuacji. Lubię wiedzieć co i jak. Dobrze, że mieszkaliście w hotelu.

Ja niestety nie mam wyboru. Nawet miejsca wyjazdu nie mogłam wybrać. Ehh, długo by pisać. To będzie straszny tydzień. Mam nadzieję, że łazienka będzie na piętrze, będę mogła mieszkać z koleżankami w pokoju, jedzenie będzie zjadliwe i przeżyję nie bojąc się, że zaraz wybuchnę.
trzymam kciuki za sukces

Cytat:

Rozmawiałyście o nawiewie w suszarce. W mojej chłodny nawiew jest raczej ciepły. W suszarkach mojej mamy: w jednej jest ciepły, w drugiej chłodny.
Zauważyłam, że jeśli suszę cieplejszym powietrzem, nic złego się nie dzieje. Włosy są w dobrym stanie, nie łamią się, nie są suche, nie rozdwajają się od wielu lat. Wobec tego suszę na zmianę chłodnym i ciepłym (dłużej chłodnym).
ja mam zimne i cieplawe no i gorace, zimnego nie lubie bo mam wrazenie ze mi cebulki zamarzaja, gorace wysusza wlosyi sa potem sianowate, dlatego susze tym cieplawym, cebulki nie marzna a wlosy sie nie przesuszaja
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-19, 17:46   #38003
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Palma na czubku głowy?

Technika mycia może pomóc, poza tym i tak trzeba odżywkę potem

BD właśnie. W moim blogu wizażowym masz listę przykładów, chociaż "tym jedynym" jest odżywa do mycia :P
Zobaczymy co z tą palmą będzie Zobacze ten baby dream też kiedyś, dopisuję do listy "przetestowac" i odzywkę do mycia jakaś też spróbuję - tylko isana babassu to chyba nie najlepsza jaką mogę wybrać, prawda?

Cytat:

Też go uwielbiam Ujmuje mnie całym swoim wstrętnym charakterem. Pamiętam, jak byłam mała to mama kupowała mi komiksy z Garfieldem, może stąd mój sentyment
Właśnie siedzę w pokoju TŻta który ma całe ściany pomazane przez znajomych. Nad głową mam wielki napis "UFOPORNO"
też miałam taką jedną ścianę dla znajomych na podpisy

Cytat:
Własnie. SCS to niemal to samo co SLS, więc o delikatności nie ma mowy. za to oczyszczanie pierwsza klasa.
ojjj to wyciągam babyderam z zestawu "do mycia pędzli" albo kupię kiedys hipp'a, ale najpierw chyba spróbuję umyć odżywką.
Cytat:
Nie spróbujesz, nie dowiesz się.
Pamiętaj, ze wiele odżywek użytych w niewłaściwym towarzystwie może obciążyć, spiórkować, spuszyć itd. Trzeba się przyglądać, sprawdzać, dobierać.
muszę dużo pisac o tym co robię, bo nie zapamiętam które kombinacje co robiły. Dobrze, że wpadłam na pomysł włosowego pamiętnika

Eloe nawet nie wiesz ile potrafisz otuchy dać takim początkującym jak ja ;Zawsze jak piszesz i doradzasz to jakoś mam chęci i determinację żeby starać się i próbować )

Cytat:
To ciachnij sama. Warto spróbować, nawet jeśli ma to być kilka centymetrów. Wszystko w tym celu, by nabrać odwagi.
Ojjj to juz prędzej pójdę do fryzjera, nie mam ręki do cięcia. Zobaczę w FAQ ale nawet siostrze grzywki nie chcę przyciąć, bo boję się, ze dziewczyna z domu nnie zechce potem wyjść

Cytat:
Myślałam zresztą dziś o Twoich włosach w drodze do pracy. One naprawdę mogą Cię zadziwić, tylko dbaj o nie należycie.
Hehe no coś ty ty to na prawdę całe serce wkładasz w forum i w doradzanie, fajnie a o włosy postaram się dbać jak tylko będę mogła. Staram się uważnie czytac co doradzacie nie tylko mi, ale ogólnie. Może z czasem nabędę takiej chociaż ogólnej wiedzy o produktach i stylizacji.
Cytat:
Nie... Po prostu nie dałaś nic emolientowego po Isanie liquid Silk (emolient obowiązkowy przy proteinach). Lepiej by było odwrócić o - babasu dać na koniec. Można tez było dokapać nieco oleju do Isany z jedwabiem przy zachowaniu tej samej kolejności.
o widzisz... nie wiedziałam... teraz musze wyszukać któro to emolienty (gdzieś zapisałam chyba nawet) i na następny raz będę wiedzieć.

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
To już chyba CB
to samo miałam napisać

Kociaki, ja umrę na tym forum z zazdrości...
Rybiorek nooo to historia weselna heheh stanął mi przed oczami Kevin sam w nowym jorku jak mieli wyjezdzac z tą całą rodzina i tez tak latali heheh

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-07-19 o 17:52
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 18:16   #38004
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Kociaki, ja umrę na tym forum z zazdrości...
jakos koty i loki chodza razem w parze

Cytat:
Rybiorek nooo to historia weselna heheh stanął mi przed oczami Kevin sam w nowym jorku jak mieli wyjezdzac z tą całą rodzina i tez tak latali heheh
teraz to smieszne i jak to opisywalam to plakalam ze smiechu (dobrze ze moge sie ukryc za polkami) ale wtedy do smiechu mi nie bylo....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-19, 19:18   #38005
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Znalazłam jakąś oliwkę w żelu dla dzieci, ma krótki skład, więc pomyślałam, że może się nada do włosów (w co jednak wątpię ). Skład podam tutaj nie na analizowym, może ktoś się wypowie.
paraffinum liquidum, hexyl laurate, hydrogenated, styrene/isoprene copolymer, cyclopentasiloxane, chamomilla recutita, bisabolol, parfum
Możliwe, że zrobiłam jakąś literówkę, ale starałam się pisać dobrze.
Stary 2011-07-19, 19:40   #38006
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Basia*

Wczoraj naolejowałam włosy, potem farbowałam odrosty. Czyli wszystko jak zwykle. Zmyłam BD, nałożyłam alterrę morelową, potem żel lniany wymieszany z czarną isaną.
No i wtedy zaczęło się. Tak potwornie zaczął swędzieć mnie skalp, że w niektórych miejscach chyba za mocno się drapałam. Dziś jest dużo lepiej. Stawiam, że to wina szamponu, a nie farby. Zaczęło swędzieć dopiero po umyciu. No nic, poobserwuję co dalej.
Ja takie swędzenie skalpu mam właśnie po farbowaniu. Wczoraj właśnie nałożyłam farbę, zmyłam i po kilku godzinach myślałam że się zadrapię Tak myślę co tu nałożyć, i wzięłam Joanne len i rumianek i nałożyłam na skórę głowy Jakie było moje zdziwienie gdy skalp uspokoił się natychmiastowo. Co więcej, zwykle takie swedzenie występuje kilka dni. A wczoraj myłam głowę i już nic łagodzącego na skalp nie nakładałam a i tak jest ok
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 19:44   #38007
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Noooo ja lubię koty, marze o swoim własnym czarnym (chyba) kocurku...
kot w dyni mnie rozbroił

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 19:49   #38008
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Ja takie swędzenie skalpu mam właśnie po farbowaniu. Wczoraj właśnie nałożyłam farbę, zmyłam i po kilku godzinach myślałam że się zadrapię Tak myślę co tu nałożyć, i wzięłam Joanne len i rumianek i nałożyłam na skórę głowy Jakie było moje zdziwienie gdy skalp uspokoił się natychmiastowo. Co więcej, zwykle takie swedzenie występuje kilka dni. A wczoraj myłam głowę i już nic łagodzącego na skalp nie nakładałam a i tak jest ok
Mnie wcześniej nigdy się to nie zdarzyło. Farbuję odrosty co miesiąc i żadnego swędzenia nie było.
Zaraz idę myć włosy. Len i rumianek mam, pewnie użyję, ale na pewno będzie żel aloesowy (pomagał po myciu sanosanem) i miód.

Stary 2011-07-19, 19:51   #38009
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku, kociak jest niesamowity, taki łobuziak.

Pisałam kiedyś o łupieżu. Ciągle jest, raz bardziej, raz mniej. Ale na to dam radę. Środki zaradcze zostaną wprowadzone

No to nieźle masz z tą głową teraz Miejmy nadzieję, że szybko przejdzie swędzenie

Cytat:

ja nie daje rady czegos takiego, jak bylismy w zeszlym tygodniu na slubie w rodzinie to pomimo zapewnienia ze miejsce do spania u gospodarzy mamy wynajelam nam i rodzicom pokoje, i wiecie co? mialam racje. W domu ojca panny mlodej (wujek meza) bylo tornado, jak przyjechalismy do nich na 4 godziny przed slubem (prosto z hoteliku) to niesamowicie duza liczba osob (rodzina meza) latala po calym domy z roznymi czesciami garderoby, lazienka nonstop zajeta (niby sa dwie ale druga nie wykonczona, tylko woda w kibelku dzialala i nawet kurz po posadzkowaniu nie usuniety), mysmy przyjechali umyci i wyspani z hotelu ale musielismy sie przebrac w stroje galowe, sytuacja byla komiczna bo moj tesc nam zginal gdzies w tym domu ktory generalnie jest olbrzymi , moja tesciowa latala i go szukala bo nie wzial sobie paska do spodni, ja probowalam ustalic gdzie ja i ona mamy sie przebrac a moj maz latal z walizkami pomiedzy pietrem a dolem bo okazalo sie ze tesc na gorze, ktora nie jest wykonczona, przebieral sie (ostatni pokoj wiec nie slyszal ze go tesciowa wola, generalnie nawet obok w pokoju by nie slyszal), moj maz szewskiej pasji dostawal i w koncu w rozpaczy rzucil walizki na ziemi i jak mnie zobaczyl biegnaca przez korytarz to wrzasnal ze on nigdzie sie nie rusza az mu powiem gdzie nasza trojka ma sie przebrac (ja, on i jego mama). Do tego panna mloda szykowala sie juz przy otwartych drzwiach do jej pokoju, miala na sobie suknie ktora miala z tylu gorsetowe wiazanie i druhna wiazala to a gosc jakis filmowal, mialo to byc w filmiku slubnym jako przygotowanie....
dzieki temu ze wynajelam pokoje spokojnie umylam glowe podczas prysznica, nalozylam odzywke na pare minut, a potem zelik, wloski schly jak jechalismy (tesciowie i maz dziekowali mi ze sie uparlam na taki pomysl)
Haha, ja tam też wolę dopłacić do hotelu niż się kisić z milionem osób w jednym mieszkaniu Na jednym wyjazdowym weselu mieliśmy pokój w tym samym lokalu co impreza, więc wystarczyło się doczłapać po schodach

Cytat:

teraz to smieszne i jak to opisywalam to plakalam ze smiechu (dobrze ze moge sie ukryc za polkami) ale wtedy do smiechu mi nie bylo....
Co ciekawe, ja też mam kota Tzn odkąd się wyprowadziłam z domu to Tekla mieszka z rodzicami - nie miałam serca brać jej z domu z ogrodem do bloków Zresztą TŻ ma kosmiczną alergię na koty

Wrzucam skład tego psikadła Nivea:
aqua, alcohol denat, VP/VA Copolymer, Panthenol, Nymphaea Odorata, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Ceteareth-20, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Geraniol, Citronellol, Benzyl Alcohol, Alpha-Isomethyl Ionone, Citral, Parfum

ufff, mam nadzieję że uniknęłam literówek

Dzisiaj na siłownię też uplątałam sobie rulonik z grzywki Po ćwiczeniach rozpuściłam włosy, spryskałam tą Nivea porządnie i poszłam do sauny (bez ręcznika na głowie, bo wzięłam jeden tylko ) No i po tej saunie w zasadzie nie było źle, tzn włosy się pokręciły, nawet ich nie traktowałam suszarką bo były prawie suche. Wygniotłam je tylko trochę i powstało to co w załączniku, czyli w zasadzie takie szopo-loki jakie mam zazwyczaj zaraz po myciu i suszeniu bez suszarki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20110719_170116.jpg (88,3 KB, 40 załadowań)
Stary 2011-07-19, 19:57   #38010
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
No to nieźle masz z tą głową teraz Miejmy nadzieję, że szybko przejdzie swędzenie
Też mam taką nadzieję

Cytat:
Co ciekawe, ja też mam kota
Kociomania

Cytat:
Wrzucam skład tego psikadła Nivea:
aqua, alcohol denat, VP/VA Copolymer, Panthenol, Nymphaea Odorata, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Ceteareth-20, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Geraniol, Citronellol, Benzyl Alcohol, Alpha-Isomethyl Ionone, Citral, Parfum
Kompletnie nie znam się na analizowaniu składu, ale na drugim miejscu jest denat, a tego alkoholu zdecydowanie unikamy, ponieważ może wysuszyć włosy. Niektóre z następnych składników znam, inne nie. Nie będę mieszać.

Cytat:
szopo-loki jakie mam zazwyczaj zaraz po myciu i suszeniu bez suszarki.
Na pewno przyda się im porządne nawilżenie i emolientowa odżywka. Będą z tego piękne loki

Zmykam do łazienki.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości