|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#37981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
|
|
#37982 | ||||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Wygląda na to, że zmierzają do ujednolicenia opakowań - pewnie dlatego balsam był ostatnio trudniej dostępny - oby nie do ujednolicenia składów! Na stronie producenta nadal dawne opakowanie i brak informacji o składzie ![]() Własnie. SCS to niemal to samo co SLS, więc o delikatności nie ma mowy. za to oczyszczanie pierwsza klasa. Cytat:
Cytat:
Pamiętaj, ze wiele odżywek użytych w niewłaściwym towarzystwie może obciążyć, spiórkować, spuszyć itd. Trzeba się przyglądać, sprawdzać, dobierać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama nadal najczęściej popełniam błąd przeciążenia. Dobieram odżywki w taki sposób, by nie dawały placka, ale czasem przesadzę z ilością albo zdarzy się test czegoś nowego i mamy oklaptusa. Trudno. To samo dotyczy piórkowania. Po prostu szybciej umyję kolejny raz włosy, a tymczasem spinam, zakrywam, nie przejmuję się ![]() Cytat:
Tobie przyda się tylko lekkie podcięcie wierzchniej warstwy i położenie nacisku na jej pielęgnację. Myślałam zresztą dziś o Twoich włosach w drodze do pracy. One naprawdę mogą Cię zadziwić, tylko dbaj o nie należycie. Cytat:
Mnie też tak się bardziej podoba Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz stosować na zmianę zarówno jedwab (byle bez alko), jak i mniej wnikający olej - winogrono, lniany.
|
|
#37983 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#37984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo piję ją codziennie w zasadzie ![]() No raczej
|
|
|
#37985 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a szkoda bo włoski są super miękkie i błyszczące po nim, a ja mam jeszcze cały worek skrzypu ![]() Co do flexible curls, postaram się sprawdzić oba składy, oby nie napchali tam czegoś niepotrzebnego, jak już to mogliby coś ulepszyć, coby włoski jeszcze bardziej odżywiło
|
|
#37986 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ze skrzypem jak nie masz co zrobić to moze też pij?
|
|
#37987 |
|
Raczkowanie
|
Umyłam włoski Hippem i już nic na nie nakładałam. I już jest dobrze
Tylko gdyby nie wiatr i moje kręcenie się w nocy
|
#37988 | |||||||||
|
|
Fajna plecionka i kwiat
![]() Cytat:
A propos afro - wczoraj widziałam dziewczynkę z najprawdziwszym afro na głowie. Cudowna fryzurka Problemem nadal pozostaje kwestia zmywalności parafiny... Na tę chwilę ja przyjmuję siarczan. Cytat:
byś coś znalazła. Taka porowatość to wyzwanie!Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
nie wiem, co napisać... Prawdą jest, że nie tylko ja pracuję nad tym forum, pracujemy wszystkie. Każda daje coś od siebie, dzieli się doświadczeniami, przemyśleniami. Stąd bierze się wiedza, radość z dzielenia się tym, czego zdążymy się dowiedzieć. Jednak fakt - to moje oczko w głowie Cytat:
Cytat:
Sympatyczne określenie na alterkę aloesowo-granatową Ole! ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#37989 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Kochane
|
|
|
|
#37990 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ja w ogóle wszelakie klimaty hiszpańskie lubię
Te loki TŻ to akurat focone na plaży pod Barceloną ![]() Co do sprayu Nivea, pod wieczór wrzucę skład, jak dotrę do domu Tylko mam pytanie - na suche czy na mokre włosy? (Oliwa z oliwek)
|
|
#37991 |
|
Zadomowienie
|
Może. Koci ogon to przedlużenie kręgosłupa. Są w nim kręgi więc siłą rzeczy daje się złamać. Ale na szczęście nic poważnego to nie było, tyle tylko że teraz ma lekkiego garba u nasady
|
#37992 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Będę musiała mojego pilnować... jak się wreszcie TŻ na kota zgodzi
|
|
#37993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą to jakiś czas temu kupiłam oliwę w spray, teraz się przyda
|
|
|
#37994 |
|
Strażnik Wizażu
|
Napisałam posta i odświeżyłam stronę zanim wysłałam odpowiedź
Wczoraj myłam włosy a przed tym nałożyłam mix na 30 minut: glut lniany, miód, żółtko, cytryna, oliwa z oliwek. Zmyłam BD, potem na długość Alterra Granat, bliżej skalpu Garnier Awokado z kapką keratyny d/s [b/s odrobina samego Garniera], żel fioletowy Artiste. Włosy po tych zabiegach nie chciały się kręcić, jedynie z grzywki zrobił się rulon :| dziś już go nie ma włosy były takie szorstkie, tępe w dotyku jakby...zwłaszcza przy nakładaniu żelu.Do tej pory taki mix się sprawdzał, nie było problemu. Dziś chyba ponownie umyję włosy, ale bez udziwnień czekam na tę nieszczęsną hennę i się doczekać nie mogę [zamiast próbek naturalnej henny dostałam ciemny brąz, czekam aż doślą tę zamawianą].
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-07-19 o 13:52 |
|
|
|
#37995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas lepiej, chlopcy sa na etapie zapasow, wygrywa Cyc (rozmiar i waga) ale maly nie popuszcza i jak juz sie wyrwie Cycowi to stara sie wlezc wyzej (krzeslo, polka) i wali w Cyca gdzie sie da a potem sie chowa, tak wiec partyzanke wygrywa maluch (imie bedzie zmienione, maly przestal wszystkich stresowac, z kazdym dniem robi sie slodszy i grzeczniejszy, na razie sa dwie opcje: Skuter albo Tosiek), w czwartek idziemy na badanie krwi i szczepienie, fotki z wczoraj, na dwoch widac jak oba koty pomagaja mezowi przygotowac sprzet wedkarski, jeszcze nie ma miedzy nimi przyjazni dozgonnej i po zabawie kazdy idzie spac gdzie indziej ale mysle ze to sie zmieni bo po agresji nie ma sladu. Na wlosowych froncie ok, mycie Isana z babassem u mnie sie sprawdza nawet na dluzsza mete.
|
|
#37996 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Ale Cyc jest piękny
|
|
|
|
|
#37997 |
|
Zakorzenienie
|
Nie sądzę, żeby pita pokrzywa czy skrzyp działały rozprostowująco. To jest raczej kwestia tego , że zioła (płukanki, szamponu ziołowe) same w sobie jakoś tak działają, że wysuszają włosy. Przynajmniej ja u siebie to zauważyłam, a co za tym idzie - skręt robi się gorszy,
|
#37998 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Rybiorku, kociak jest niesamowity, taki łobuziak
. Pisałam kiedyś o łupieżu. Ciągle jest, raz bardziej, raz mniej. Ale na to dam radę. Środki zaradcze zostaną wprowadzone ![]() Wczoraj naolejowałam włosy, potem farbowałam odrosty. Czyli wszystko jak zwykle. Zmyłam BD, nałożyłam alterrę morelową, potem żel lniany wymieszany z czarną isaną. No i wtedy zaczęło się. Tak potwornie zaczął swędzieć mnie skalp, że w niektórych miejscach chyba za mocno się drapałam. Dziś jest dużo lepiej. Stawiam, że to wina szamponu, a nie farby. Zaczęło swędzieć dopiero po umyciu. No nic, poobserwuję co dalej. W tym tygodniu zamierzam myć odżywką i stosować miód i żel aloesowy na skalp. W przyszłym szamponem przeciwłupieżowym i pewnie alterra morelowa (wyjeżdżam i nie będę miała możliwości na dodatki, pielęgnacja będzie szybka, a nie sądzę żeby warunki sanitarne były rewelacyjne - tzn. łazienka będzie ale jedna dla kilkunastu osób, może więcej... nienawidzę tego , za stara jestem na takie rzeczy, zwłaszcza, że to wyjazd "nie chcę, ale muszę"z pracy , jeśli Małgosia to czyta wie o co mi chodzi )
|
|
|
|
#37999 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki
![]() Co prawda jakiś czas temu zarejestrowałam się, czytając wpisy, ale dziś postanowiłam napisać, bo nie daję juz rady ze swoimi lokami- kiedyś gęste, błyszczące sprężyny o mocnym skręcie, a dziś połowa włosów na głowie, po 2 dniach od mycia siano i sucha skóra głowy... czy coś zmieniłam? Tak, może zabrzmi to paradoksalnie, ale od kiedy przerzuciłam się bardziej- zawsze byłam trochę eko- na szampony i odżywki naturalne, a szczególnie na Altrrę, włosy wychodziły garściami. Na początku nie pomyślałam, że chodzi o Alterrę, ale kiedy wpadłam na pewien blog o kosmetykach, moje obawy potwierdziły się ![]() Z góry wielkie dzięki. Dodam, ze nie używam suszarki, lakierów- do układania włosów mam krem Joanny z profesjonalnej linii, ale on pewnie tak marne włosy tylko obciąża. Farbuję raz na kwartał. |
|
|
|
#38000 | |
|
Zakorzenienie
|
tez tak myslalam, ale z kazdym dniem uczy sie zasad jakie sa w domu, wystarczy sykniecie i zasloniecie reka tego co akurat probuje pogryzc i lapie, choc czasami za trzecim razem.
Teraz koty sa same w domu do mojego powrotu (19), niech moce maja w opiece moj dom ![]() Cytat:
dzieki temu ze wynajelam pokoje spokojnie umylam glowe podczas prysznica, nalozylam odzywke na pare minut, a potem zelik, wloski schly jak jechalismy (tesciowie i maz dziekowali mi ze sie uparlam na taki pomysl)
|
|
#38001 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Ale sądząc po zdjęciach, skoro podchodzą tak blisko siebie, będzie na pewno ok. Pewnie długo będą spać, kiedy Ciebie nie ma. Moja kotka długo śpi. Dopiero kiedy wracam szaleje. W soboty, kiedy jestem w domu nie może spać. Chodzi za mną wszędzie, choć pada ze zmęczenia. Dopiero kiedy usiądę, ona idzie spać .No to miałaś przeprawę . Nie lubię takich niezorganizowanych sytuacji. Lubię wiedzieć co i jak . Dobrze, że mieszkaliście w hotelu.Ja niestety nie mam wyboru. Nawet miejsca wyjazdu nie mogłam wybrać. Ehh, długo by pisać. To będzie straszny tydzień. Mam nadzieję, że łazienka będzie na piętrze, będę mogła mieszkać z koleżankami w pokoju, jedzenie będzie zjadliwe i przeżyję nie bojąc się, że zaraz wybuchnę. Głowa nadal trochę swędzi .Rozmawiałyście o nawiewie w suszarce. W mojej chłodny nawiew jest raczej ciepły. W suszarkach mojej mamy: w jednej jest ciepły, w drugiej chłodny. Zauważyłam, że jeśli suszę cieplejszym powietrzem, nic złego się nie dzieje. Włosy są w dobrym stanie, nie łamią się, nie są suche, nie rozdwajają się od wielu lat. Wobec tego suszę na zmianę chłodnym i ciepłym (dłużej chłodnym). |
|
|
|
|
#38002 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#38003 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacze ten baby dream też kiedyś, dopisuję do listy "przetestowac" i odzywkę do mycia jakaś też spróbuję - tylko isana babassu to chyba nie najlepsza jaką mogę wybrać, prawda?Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Eloe nawet nie wiesz ile potrafisz otuchy dać takim początkującym jak ja ;Zawsze jak piszesz i doradzasz to jakoś mam chęci i determinację żeby starać się i próbować )Cytat:
![]() Cytat:
ty to na prawdę całe serce wkładasz w forum i w doradzanie, fajnie a o włosy postaram się dbać jak tylko będę mogła. Staram się uważnie czytac co doradzacie nie tylko mi, ale ogólnie. Może z czasem nabędę takiej chociaż ogólnej wiedzy o produktach i stylizacji.Cytat:
(gdzieś zapisałam chyba nawet) i na następny raz będę wiedzieć.to samo miałam napisać ![]() Kociaki, ja umrę na tym forum z zazdrości... Rybiorek nooo to historia weselna heheh stanął mi przed oczami Kevin sam w nowym jorku jak mieli wyjezdzac z tą całą rodzina i tez tak latali heheh
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-19 o 17:52 |
|||||||
|
|
|
#38004 | |
|
Zakorzenienie
|
jakos koty i loki chodza razem w parze
Cytat:
|
|
#38005 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam jakąś oliwkę w żelu dla dzieci, ma krótki skład, więc pomyślałam, że może się nada do włosów (w co jednak wątpię
). Skład podam tutaj nie na analizowym, może ktoś się wypowie.paraffinum liquidum, hexyl laurate, hydrogenated, styrene/isoprene copolymer, cyclopentasiloxane, chamomilla recutita, bisabolol, parfum Możliwe, że zrobiłam jakąś literówkę, ale starałam się pisać dobrze. |
|
|
|
#38006 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakie było moje zdziwienie gdy skalp uspokoił się natychmiastowo. Co więcej, zwykle takie swedzenie występuje kilka dni. A wczoraj myłam głowę i już nic łagodzącego na skalp nie nakładałam a i tak jest ok
|
|
|
|
|
#38007 |
|
Zakorzenienie
|
Noooo ja lubię koty, marze o swoim własnym czarnym (chyba) kocurku...
kot w dyni mnie rozbroił
|
#38008 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Zaraz idę myć włosy. Len i rumianek mam, pewnie użyję, ale na pewno będzie żel aloesowy (pomagał po myciu sanosanem) i miód. |
|
|
|
|
#38009 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miejmy nadzieję, że szybko przejdzie swędzenie Cytat:
Na jednym wyjazdowym weselu mieliśmy pokój w tym samym lokalu co impreza, więc wystarczyło się doczłapać po schodach ![]() Cytat:
Tzn odkąd się wyprowadziłam z domu to Tekla mieszka z rodzicami - nie miałam serca brać jej z domu z ogrodem do bloków Zresztą TŻ ma kosmiczną alergię na koty ![]() Wrzucam skład tego psikadła Nivea: aqua, alcohol denat, VP/VA Copolymer, Panthenol, Nymphaea Odorata, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Ceteareth-20, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Geraniol, Citronellol, Benzyl Alcohol, Alpha-Isomethyl Ionone, Citral, Parfum ufff, mam nadzieję że uniknęłam literówek ![]() Dzisiaj na siłownię też uplątałam sobie rulonik z grzywki Po ćwiczeniach rozpuściłam włosy, spryskałam tą Nivea porządnie i poszłam do sauny (bez ręcznika na głowie, bo wzięłam jeden tylko ) No i po tej saunie w zasadzie nie było źle, tzn włosy się pokręciły, nawet ich nie traktowałam suszarką bo były prawie suche. Wygniotłam je tylko trochę i powstało to co w załączniku, czyli w zasadzie takie szopo-loki jakie mam zazwyczaj zaraz po myciu i suszeniu bez suszarki.
|
|
|
#38010 | ||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Cytat:
Zmykam do łazienki. |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.

zaobserwowałyście podobne zjawisko?

). Czy oleje pomogą chronić końcówki równie dobrze jak one (mam kokosowy, ew. mogę kupić inny)?

byś coś znalazła. Taka porowatość to wyzwanie!
nie wiem, co napisać...