Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1266 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-18, 11:35   #37951
gohs
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Mam grzywkę krótką dość (w oko) i weszła Ciaśniej wiązać początek. Owszem od nissi, próbowałam przez lata zawijania bez warkocza ale know how brakowało, przystępnie to pokazała. Jeszcze gdybyś metoda żeby tył złączyć

Pochwal się zdjęciem
Czy zawijanie bez warkocza to po prostu taki "rulonik" z włosów wzdłuż skroni? Bo jak tak, to chyba ja tak robię W załączniku foto, to dzisiejsze przedsiłownionie uplątanie Niestety po ćwiczeniach włosy były totalnie mokre, a że jechałam do pracy to musiałam je zwykłą suszarą potraktować... Chyba zacznę brać swoją z dyfuzorem

Cytat:
Każdemu oprócz <autor wypowiedzi> ?
Mojem zdaniem - nie warto stawać naturze całkiem w poprzek bo kolory nie będą ze sobą harmonizowały.
Ale przypadki są, że natura dała zestaw nijaki i trzeba szukać dalej :P Cytując media: mało kto jest tak stworzony do brązu jak Julia Roberts, a naturalnie jest popielata, jak np ja :P

Prosta jak nie wiem Klik filmik, tylko trzeba przesuwać bo dziewczyna trochę gada
Jezu jaka ta dziewczyna z filmiku jest śliczna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20110718_072825.jpg (55,7 KB, 49 załadowań)
Stary 2011-07-18, 11:40   #37952
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Powiedz, myślałaś kiedyś, w jakim celu nakłada się odżywkę do wypadających włosów? I dlaczego tylko na kilka minut? I dlaczego tylko na włosy? Co to ma tak naprawdę dać? Nie czuj się, proszę, atakowana, tylko spróbuj sama sobie odpowiedzieć na te pytania.
A po udzieleniu odpowiedzi proponuję na Dove golić nogi
Kolejna prośba: zadaj sobie pytania w jaki sposób szampon nawilża włosy. Jak to działa i dlaczego ma działać podczas 30 sekund, gdy jest na włosach.
A potem kup sobie prosty szampon bez udziwnień za 3 zł.
Hmm... delikatnie rzecz ujmując - dajmy im jeść.
Hehe, odpisałaś akurat na mój pierwszy post tutaj, już nieco nadrobiłam zaległości Co do szamponu Dove to fakt faktem mój tok myślenia był prosty: "wypadają mi włosy-coś z tym trzeba zrobić-hmm, odżywka do wypadających włosów-hmmm, kupię" Przyznaję bez bicia
Co do drugiej prośby to szczerze mówiąc, tak na chłopski rozum, szampon ma myć, a odżywka nawilżać, dobrze myślę?
Stary 2011-07-18, 11:46   #37953
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Ja już tak mam na przykład. Wiem że to Marylin, ale zawsze wiążę osobę z avatarem i jak widzę zdjęcie to przeżywam mały szok. Ciekawe czy ktoś ma wizję mnie jako Garfielda?
Jako misia ściskanego przez Grfielda Miś słodszy
Cytat:
O matko! Jeśli ma pędzelki na uszach to już go kocham! Na odległośc!
Pędzelków nie ma, ale za to poduszeczki podłapowe są grafitowe. Do tego sierść jest ostra. Kociak jest niesamowity i jako jedyny przesiaduje na balkonie, próbując dotykać łapą gołębi
Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Ja się chyba poddaję
Nie ma mowy Główka do góry, wstawiamy zdjęcie i piszemy, co się dzieje
Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
Eloe
wena Ciebie nie ominęła te słowa powinny być podczepione gdzieś żeby wszyscy je widzieli jak zaczynają przygodne z CG
Myślisz? Cnoty nie wystarczą?
W zasadzie to wolna parafraza słów Lorraine - ona ma swój kaszmirowy sweterek, a ja... co mi się przypęta na język-palec na klawiaturze
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Ja nie mogę tyle myśleć o włosach, śniło mi się, że byłam w jakimś sklepie i pytałam sprzedawczynie czy mają może Joanne naturie
Nie mieli

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Ja dam im jeszcze szansę, może spróbują jakiegoś oleju ? Jeśli nic nie pomoże, to pójdę przed wyjazdem do fryzjera, zobaczymy co powie
Nie chciałabym ich ścinać, bo dół (dłuższy) jest ok, ale ta krótsza góra - chyba warto to podciąć z 1 cm.
Pokaż, proszę zdjęcia. Z tego, co pamiętam, to jest naprawdę ładnie i cięcie może być niepotrzebne.
Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Czyli co? Mogę ten szampon czy nie mogę? Coś polecacie lepszego z takich typowo drogeryjnych? Bo póki co będę chyba testować wersję tańszą kuracji
Blog Małgosi (link w 1. poście) pełny jest produktów zgodnych z cg i cenowo przystępnych.
Cytat:
I jeśli chcę stosować OMO to powinno to wyglądać np tak: Isana na włosy bez skalpu, szampon na skalp, spłukanie całości i na koniec ta odżywka Garniera? A jeśli samą odżywką to tą Isaną tak?
Nie inaczej.
Cytat:
Napisane przez amelia12101992 Pokaż wiadomość
i tu jest problem, kręcą się z przodu, po bokach bardzo, a z tyłu słabo są przyklapnięte, bardziej proste niż falowane i brzydko sie układają..
nie wiem jak temu zaradzić, samo ścięcie chyba nie pomaga..
Ponieważ to natura kręci nam włosy, nie są one zwykle pokręcone równomiernie, czyli w jakiejś części mocniej, w innej - słabiej.
Optymalna pielęgnacja pomaga w zniwelowaniu różnicy, choć nie sprawi, że wszędzie będzie tak samo jak po wałkach. Warto więc zmienić przyzwyczajenia i metody pielęgnacji, zaopatrzyć się w to, co lubią włosy, a nie w to, co lubi się nam sprzedawać, cierpliwie poznawać i dbać o włosy, a sukcesy przyjdą
Cytat:
]szampon używam firmy Goldwell regenerujący i odżywke z tej samej firmy, biore sie za odbudowe moich włosów..
Możesz podać składy tych produktów? Nie powiem, zdjęcie włosów też by się przydało...
Cytat:
nie wspomne o tym, że jak rano wstane to moje fale, loki są jak jedna wielka szopa
musze zacząć sypiać na satynowej poduszce
Satynowa poduszka pomoże, ale to nie wszystko. Dobrze odżywiony włos nie odkształca się szybko, a jeśli tak się stanie, bez problemu wraca do formy (może nie takiej samej jak pomyciu, ale do znośnego stanu).
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Dodałam do niego miód i olejek rycynowy bo zasadniczo tyle miałam w domu... Nie wypadną mi włosy przypadkiem?
Nie wypadną.
Nie wiem ile dodałaś olejku rycynowego, ale jeśli niewiele, to ze zmyciem poradzi sobie odżywka. By to sprawdzić, warto długo płukać włosy wodą. Jeśli pod ręką poczujesz, że włosy są czyste - wystarczy odzywka. Jeśli czujesz, że nadal są tłustawe, sięgnij po szampon.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 12:38   #37954
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
A więc wiem już dlaczego po mojej ostatniej masce z siemieniem i żółtkami efekt przesuszenia się wzmógł. Zwycięzcą-degeneratem jest jajko. Zapomniałam, że to proteina a moje włosy z proteinami się nie polubiły generalnie efekt zawsze ten sam: strzecha godna słomianych dachów
Twoja porowatość i reakcja na różne składniki po prostu mnie rozbraja. Proteina jajka jest an tyle duża, ze nie powinna wnikać, ale zabezpieczyć przed puszeniem.
Ale...
Właśnie jest i ale - nawet wielkocząsteczkowe na takich włosach jak Twoje dają w efekcie siano Ciekawe, jak na Twoje włosy podziałaby olej brokułowy (moje go lubią, a teraz na większość olejów i silikonów reagują przyklapem).
Dziękuję za miłe słowa o mich lokach
Cytat:
Niestety, silikon też nic nie dał. Jestem w kropce
Ech... Zostaje mi tylko pomysł na olej borkułowy albo na parafinę. Ale po Twoich doświadczeniach z naftą...
Cytat:
Nie wydaje mi się aby puszenie było spowodowane brakiem nawilżenia bo naprawdę o to akurat bardzo dbam
Może nie tyle brakiem, co skutecznym parowaniem przy obecnych temperaturach. Zobacz - nic nie stanowi bariery dla uciekającej wilgoci.
Cytat:
Kupiłam sobie odżywkę morela i pszenica z Rossmanna bo skusiło mnie że niektóre dziewczyny narzekały, że obciąża za pierwszym razem nałożyłam na krótko - zero efektu, za drugim razem już dłużej trzymałam - ok 40 minut - zero efektu, potem trzymałam chyba ze 2 godziny - efektu zero. Puszenie po wysuszeniu niezmiennie takie samo. Może to przez to, że jest tam alkohol? Niby jest cała armia substancji która powinna znosić wysuszające działanie alko.
możliwe, że to alko, możliwe, że zarazem olej z pestek moreli i pozostałe elementy kompozycji.
Cytat:
Nie wiem jak dogodzić moim włosom chyba pozostaje mi przeczekać lato i zobaczyć czy to jego wina. Nawet zauważyłam mniejsze wypadanie włosków na które ostatnio narzekałam. Ale ten puch........ i tylko wierzchnia warstwa. Włosy od karku miękkie i w miarę gładkie. Wrrr...
Czyli jakiś plus jest A to już sporo.
poczekaj, a próbowałaś tych olejów: skwalan (pomyślałam o nim dlatego, że stanowi element ludzkiego sebum, a Twoje włosy pod spodem są gładkie ), jojoba (też zawiera skwalen)?
Cytat:
U mnie kicha... zamiast loków mam płaskie fale zakończone gdzie niegdzie maleńką sprężynką...
Obawiam się, ze skutecznie przeciążyłaś włosy.
Za dużo tego wszystkiego. Jeśli robisz maskę/olejujesz, to nie rób już 1 o. To, co robisz przed myciem jest właśnie 1 o. Potem już mycie (szampon) i odżywianie (w zależności od tego, co nakładasz jako 1 o - powinno być lżejsze lub cięższe).
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Kocham Was i to co się dzieje z moimi włosami
My również kochamy to, co dzieje się z Twoimi włosami
Bardzo sympatyczny miks
Cytat:
Nie mam pojęcia co by było jakbym miała krótsze włosy, czy wyglądałoby to tak jakby obciąć moje końcówkowe sprezynki - i zostałyby same fale. Czy kręciły by się od samej skóry głowy?
Nie, nie skręciłyby się od samej skóry głowy. (Jeszcze nie teraz. Po roku, półtora roku pielęgnacji jest na to szansa, ale teraz jeszcze nie.) By zrobił się zawijas, potrzeba nieco miejsca, czyli włos musi być dłuższy. Moim zdaniem Twoim włosom przyda się cieniowanie, ale wierzchnia warstwa winna być skrócona max o 3-4 cm (mam na myśli suchy włos!) . Więcej nie trzeba, trzeba zaś pielęgnować. Będziesz zaskoczona, co się stanie.
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
No i oficjalnie moge powiedziec maly ma na imie Stres (za stresowanie Cycka i nas, nas bo odkad jest z nami nie zrobil kupki)
Witamy zatem Stresa na pokładzie! Zakochałam się
Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
ten Epikrem trochę się różni od Epidermu , ale po składzie myslę że też może się nadawać : petrolatum,pantenol,lanol ina,alantoina,extr.z aloesu, olej z kiełków pszenicy, z wiesiołka,vit.A, gliceryna, olejek lawendowy,DMDM,hydantoin, ( metyl, ethyl-paraben),phenoxyethanol.
Co wy na to? dużo tu konserwantów, więc może epiderm lepszy
daje do analizowego.
Konserwanty to tutaj pikusie. Gorzej, że nośnikiem jest wazelina. Ale jeśli lubisz, to jest całkiem sympatycznie.
Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
A moje włoski mają focha na całego W dodatku zauważyłam, że zaczęły się rozdwajać A może są już za długie i się trochę rozprostowały ? W dodatku są takie leciutkie, takie dziwne jakieś. Pomóżcie
piszesz o 3 różnych sprawach:
- rozdwajają się,
- tracą skręt,
- piórkują się.
Na 2 ostatnie sprawy powinien pomóc olej i keratyna. Jednak przydałoby się też zdjęcie włosów, by ocenić, co może stanowić przyczynę. Napisz tez, czego używasz obecnie.
Na rozdwajanie jest tylko 1 lekarstwo - nożyczki. Po zabiegu regularnie nakładamy olej lub jedwab silikonowy (nawet na same końcówki), by zapobiegać zbyt częstym spotkaniom z nożyczkami.
Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
dziś tak zaczęłam się przyglądać trochę końcówkom i zauważyłam dużo poniszczonych Problemem u mnie są nie tylko porozdwajane końcówki, ale też te cholerne supełki od zawsze robiły mi się na włosach
Zabezpieczałaś końcówki? czym - powyżej. Jeśli nie, to po podcięciu będzie trzeba zacząć.
Cytat:
Zaplatanka dobierana dla warkoczujących
Efektowna

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-18, 12:56   #37955
blackeye79
Raczkowanie

dot. Epikremu

Eloe :Konserwanty to tutaj pikusie. Gorzej, że nośnikiem jest wazelina. Ale jeśli lubisz, to jest całkiem sympatycznie.

Czy wazelina oprócz np. przyklapu może mieć jakiś negatywny wpływ na włos?
mogę nanosić epikrem np.na parę godzin, później mycie i mam nadzieję że będzie ok, o ile będzie się dobrze zmywało.
Mam mało, cienko, i lekko na głowie
Stary 2011-07-18, 13:20   #37956
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Czy zawijanie bez warkocza to po prostu taki "rulonik" z włosów wzdłuż skroni? Bo jak tak, to chyba ja tak robię W załączniku foto, to dzisiejsze przedsiłownionie uplątanie
Otóż to moje są strasznie sypkie i potrzebują wspomagania: żel aloesowy + ciaśniejsza technika zawijania ;]

Cytat:
Co do drugiej prośby to szczerze mówiąc, tak na chłopski rozum, szampon ma myć, a odżywka nawilżać, dobrze myślę?
Akurat u mnie szampon nawilżający np z aloesem ma rację bytu :P Powinien być dobrany do problemów skalpu i przy tym najprostszy możliwy, a odżywka ma coś więcej niż nawilżać, jeśli mamy być precyzyjne ;] Ma nawilżać, natłuszczać, poza tym łatać ubytki zmiękczać, domykać łuski itd

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
mogę nanosić epikrem np.na parę godzin, później mycie i mam nadzieję że będzie ok, o ile będzie się dobrze zmywało.
Jak silikony - używana sama bez odżywiania spowoduje wysuszanie, ale użyta na bogatą odżywkę dodatkowo zapobiegnie uciekaniu wody

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 13:55   #37957
Eloe77

Cytat:
A jeszcze mam pytanko: czy mogę zrobić najpierw olejowanie np oliwą z oliwek, chociażby samych końcówek i na to dopiero OMO? W sensie bez spłukiwania niczym tego oleju... Czy przedobrzę?
Możesz, byle: o=olejowanie, m=mycie szamponem, o=odżywianie.
Jeśli zastosujesz olej mniej wnikający niż oliwa, nie nakładaj ciężkiej odżywki (np. Alterra morelka, Garnier Awokado) jako 2 o.
Cytat:
W związku z tym, że często ćwiczę, głównie na siłowni, czasem biegam w terenie, mam pytanie - jak spinać włosy, żeby mi nie przeszkadzały i jednocześnie nie niszczyły się?
W tym wypadku pozostaje warkocz. Najlepiej dobierany, a to, co ewentualnie wyjdzie, przypniesz wsuwkami.
Cytat:
I czy sauna bardzo im szkodzi? Bo chodzę do fińskiej dwa lub trzy razy w tygodniu...
Sama się nad tym wielokrotnie zastanawiałam, szukałam artykułów i powiem Ci, że nie mam żadnej pewności. Mam tylko własne doświadczenia w tej materii.
W fińskiej saunie temperatury osiągają 100 i więcej stopni, więc wszystko paruje. By się przed tym chronić, nakładałam na włosy olej. Po kilku minutach nie mogłam dotknąć włosów! Zaczęłam sobie wyobrażać, że funduję włosom smażalnię Czy miałam rację - nie mam pewności Wysokie temperatury nie są włosom obojętne, a co dopiero przy tej skali. Nie jestem w stanie Ci napisać, czy włosom to zaszkodziło, czy może przeciwnie. To był początek pielęgnacji i większość rzeczy, które robiłam przynosiła pozytywny skutek. Na dziś nie mam ani jednego włosa, który widział tamte zabiegi.
Obecnie jeśli korzystam z sauny, to tylko z tureckiej lub infrared, gdzie temperatury osiągają maksymalnie 70 stopni. Nie nakładam na nie wtedy żadnych specyfików, nie spinam, nie związuję.
Gdybym miała regularnie chodzić do sauny fińskiej, to na dziś chyba raczej wybrałabym coś z zaawansowanym polimerem niż olej.
Cytat:
Napisane przez NelluSiIa Pokaż wiadomość
zaprzyjaźniłam się z olejami ale chyba do czasu
Nie za bardzo to rozumiem
Cytat:
nadal włosy są suche nie wiem czy to dlatego ze są kręcone ??
Kręcone są z natury suche i jeśli prostowałaś je długo, olejujesz od niedawna, a odpowiednia pielęgnacja też nie trwa dłużej niż dwa lub 3 miesiące, to nie można oczekiwać, ze nagle łuski zaczną przylegać, a włosy będą lśnić jak tafla jeziora. daj im trochę czasu.
Cytat:
większość zdjęć które oglądałam kręconowłosych dziewczyn nie ma aż tak suchych włosów a stosuję bardzo podobną pielęgnacje ...
Ponieważ znaczenie ma indywidualny charakter włosa, a nie identyczność pielęgnacji.
Cytat:
1.Czy to co stosuję aktualnie a wydaje mi się że jest dobre bo włosy wyglądają ciut lepiej czy to są odpowiednie produkty?
Mam wątpliwości co do tych produktów:
-Gliss Kur-Spray z 3x koncentracją kompleksu płynnej keratyny .
-Gliss Kurr-Odżywka z 3x koncentracją kompleksu płynnej keratyny.
-Provit-Loton- Keratyna w płynie

Możesz podlinkować składy lub przepisać je z opakowania?
Cytat:
2.I czy mogą na kogoś nie działać oleje? mi służyły przez kilka razy a teraz mimo że nakładam zwłaszcza kokosowy nie widzę żeby była różnica po 8-miesięcznym stosowaniu:conf used:
Mogą. Niektóre oleje nie są wskazane dla niektórych włosów. Kokos również może nie być przyswajalny tak samo latem jak zimą.
Trzeba sprawdzać, testować, porównywać.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
W załączniku foto, to dzisiejsze przedsiłownionie uplątanie
sympatycznie i dziewczęco wygląda
Cytat:
Hehe, odpisałaś akurat na mój pierwszy post tutaj, już nieco nadrobiłam zaległości
Również nadrabiam, stąd takie spóźnione odpowiedzi.
Cytat:
Co do szamponu Dove to fakt faktem mój tok myślenia był prosty: "wypadają mi włosy-coś z tym trzeba zrobić-hmm, odżywka do wypadających włosów-hmmm, kupię" Przyznaję bez bicia
Nie musi być bicia Wystarczy sobie samej uświadomić kilka spraw. To później procentuje.
Wypadanie jest związane głównie z tym, co się dzieje wewnątrz organizmu (chyba że spalimy włosy/ pokaleczymy skalp / naciągamy włosy gumkami i upięciami, osłabiając cebulki itp.). Trzeba więc sięgnąć do odżywiania i stylu życia, a dalej do pielęgnacji. Żywa cześć włosa to cebulka i max 2 cm od niej, więc by włosy nie wypadały, wskazane jest oddziaływanie właśnie na nie plus skóra głowy (pobudzanie mikrokrążenia). Nakładanie odżywki do wypadających na same włosy i na krótki czas może więc nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
Cytat:
Na chłopski rozum tak Plus to, co napisała Ajrisz
Czyli szampon myje, a odżywka załatwia prawie całą resztę. Bo do pobudzania cebulek i skóry głowy przydadzą się wcierki.
Cytat:
Powinna świetnie zabezpieczać, a negatywny wpływ to konieczność zmycia szamponem z siarczanem.
Pamiętaj, ze tam jest też lanolina, która może wzmagać obciążenie i trudności z rozprowadzeniem oraz zmyciem. Ale trzeba testować na sobie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-18, 14:20   #37958
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Sama się nad tym wielokrotnie zastanawiałam, szukałam artykułów i powiem Ci, że nie mam żadnej pewności. Mam tylko własne doświadczenia w tej materii.
W fińskiej saunie temperatury osiągają 100 i więcej stopni, więc wszystko paruje. By się przed tym chronić, nakładałam na włosy olej. Po kilku minutach nie mogłam dotknąć włosów! Zaczęłam sobie wyobrażać, że funduję włosom smażalnię Czy miałam rację - nie mam pewności Wysokie temperatury nie są włosom obojętne, a co dopiero przy tej skali. Nie jestem w stanie Ci napisać, czy włosom to zaszkodziło, czy może przeciwnie. To był początek pielęgnacji i większość rzeczy, które robiłam przynosiła pozytywny skutek. Na dziś nie mam ani jednego włosa, który widział tamte zabiegi.
Obecnie jeśli korzystam z sauny, to tylko z tureckiej lub infrared, gdzie temperatury osiągają maksymalnie 70 stopni. Nie nakładam na nie wtedy żadnych specyfików, nie spinam, nie związuję.
Gdybym miała regularnie chodzić do sauny fińskiej, to na dziś chyba raczej wybrałabym coś z zaawansowanym polimerem niż olej.

[/COLOR] sympatycznie i dziewczęco wygląda
Również nadrabiam, stąd takie spóźnione odpowiedzi.
Nie musi być bicia Wystarczy sobie samej uświadomić kilka spraw. To później procentuje.
Wypadanie jest związane głównie z tym, co się dzieje wewnątrz organizmu (chyba że spalimy włosy/ pokaleczymy skalp / naciągamy włosy gumkami i upięciami, osłabiając cebulki itp.). Trzeba więc sięgnąć do odżywiania i stylu życia, a dalej do pielęgnacji. Żywa cześć włosa to cebulka i max 2 cm od niej, więc by włosy nie wypadały, wskazane jest oddziaływanie właśnie na nie plus skóra głowy (pobudzanie mikrokrążenia). Nakładanie odżywki do wypadających na same włosy i na krótki czas może więc nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
Na chłopski rozum tak Plus to, co napisała Ajrisz
Czyli szampon myje, a odżywka załatwia prawie całą resztę. Bo do pobudzania cebulek i skóry głowy przydadzą się wcierki.
Hmmm, z tą sauną chyba mi się problem sam rozwiąże, bo się przestawiłam na siłownię rano a sauna wtedy nieczynna Ale jakby co to będę je trzymać luzem że tak powiem. A może np zawinąć w ręcznik? Czy to raczej szkodzi w takiej sytuacji?

Co do wypadania to w moim przypadku chyba zdecydowanie ciasne wiązanie włosów ma wpływ. Teraz staram się to ograniczać jak się da, bo do tej pory praktycznie non stop chodziłam w uplątanych ciasno na czubku głowy, więc nie dość, że ciągnęłam cebulki to jeszcze się łamały od gumki Ale teraz już jestem mądrzejsza nieco
Stary 2011-07-18, 15:09   #37959
Eloe77

Cytat:
A może np zawinąć w ręcznik? Czy to raczej szkodzi w takiej sytuacji?
Doskonały pomysł Najlepszym wyjściem będzie zawinięcie umytych włosów z nałożoną odżywką w turban. Wówczas odżywisz włosy, a nie będzie efektu smażenia ich pod olejem jak ja robiłam.
Cytat:
Co do wypadania to w moim przypadku chyba zdecydowanie ciasne wiązanie włosów ma wpływ
Na pewno. Nie lubią tego i cebulki i włosy.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-18, 18:27   #37960
imbryka
Rozeznanie

Hej Moje fale bardzo polubiły się z różowym blasmamem flexible curls, dlatego mam tez do was pytanie, ostatnio w sklepie widziałam nivea flexible curls jeden w różowym opakowaniu, a drugi w niebieskim (załączam zdjęcia z google), pytanie: jaka jest różnica między jednym, a drugim?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Flexible-Curls-Balsam-podkreslajacy-loki-7145-big.jpg (23,2 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dn5q8i5raijr5.jpg (20,1 KB, 14 załadowań)

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 19:17   #37961
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Fajna objętość
o widzisz a ja tak narzekam, że klapnięte takie troche.

Ja nie mogę spać w spiętych włosach...i nie umiem francuza zrobic () musze wymyslic jakis sposob na spanie żeby ładne były na drugi dzien - Chociaz ratowanie żelem lnianym u mnie działa ladnie wygladają lepiej niz świezo umyte, tylko troche taka mokra włoszka na końcach...

Cytat:
Hm... W kwestii tuszy chyba mi jeszcze trochę brakuje, ale za to charakter identyczny

MgielkaM, jakie masz słodkie zakrętasy na dole Bardzo lubię to jak ci się włosy układają
ja uwielbiam Garfield'a :A "Love me, feed me, never leave me!" mialam to na scianie napisane czcionka 74, wodoodporny marker czasami mi żal, że dalam zamalowac. Miałam kiedys w ogóle wszystkie ściany w jakiś cytatach itp

No na dole fakt sprężynki, korkociągi - cuda w sumie mi tez sie podobaja kręcone moje, dużo lepiej niz proste

a co do warkoczy u upięc, mam odstające uszy i nie praktykuje absolutnie... zawsze rozpuszczone praktycznie jak wychodze z domu... eh te rodzinne kłapciate uszy!

Cytat:
Daj szansę unormować się skalpowi. Rezygnacja na rzecz delikatniejszych szamponów (Alterra migdał niekoniecznie do nich należy) czy odżywek przynosi więc na początku zwiększenie przetłuszczania, ale w konsekwencji unormowanie.
Mowisz, że Alterra niekoniecznie jest delikatna... ja tam składowi nawet jak sie przyjże to niewiele widze a kupiłam ja bo była na którejs liście delikatnych. Mam jeszcze Babydream z Rossmanna, może powinnam ich na zmiane uzywać, ale Malinka pisała, że babydream plącze strasznie... Jaki inny delikatniejszy od alterry szampon mozna nabyc tanio i powszechnie?
Chce jeszcze wyprobowac mycie odzywka (ale mam tylko Isane babassu z tych niby do mycia, a słyszałam, że potrafi obciążąć) na zmiane z OMO. Zobczę czy bardzo beda sie przetluszczac.

A co do aptecznych badan wlosów to wiedzialam, ze to chwyt marketingowy na pewno - oczywiscie jakies drogie ja ch*** specyfiki. Ale przypomnialo mi sie co pwoiedziała i mi si skojarzylo z uczuciem na głowie i myslalam ze moze ma zwiazek.

Cytat:
Nie wydaje mnie się, by praca gruczołów łojowych była anomalią. Skóra głowy nie może być pozbawiona bakterii czy sebum. Nie żyjemy przecież w sterylnym laboratorium.
Jednak jeśli tak bardzo Cię to martwi, idź do lekarza.
Jakos mocno sie nie zmartwiłam może ale staram się pytac jak cos nie wiem. To pewnie po prostu musi sie wszystko unormowac, tak jak pisalas. Ale cala ta pielegnacja jest dla mnie jeszcze strasznie NOWA i nie wiem co co może spowodowac

Cytat:
Obawiam się, ze skutecznie przeciążyłaś włosy.

Nie, nie skręciłyby się od samej skóry głowy. (Jeszcze nie teraz. Po roku, półtora roku pielęgnacji jest na to szansa, ale teraz jeszcze nie.)

Moim zdaniem Twoim włosom przyda się cieniowanie, ale wierzchnia warstwa winna być skrócona max o 3-4 cm (mam na myśli suchy włos!). Więcej nie trzeba, trzeba zaś pielęgnować. Będziesz zaskoczona, co się stanie.
No właśnie nawiązując do powyższej odpowiedz - nie wiem jeszcze co co może spowodować, ale mam nadzieję, ze sie sukcesywnie doedukuje z Wami

Będę sie starała pielęgnować, a chyba troche boję się na razie iść ciąc bo - może będzie gorzej? (wiem, wiem sram w gacie ale autentycznie zawsze boje sie zmian, bo moga wyjsc na gorsze - pesymizm górą) W zasadzie z tyłu wygląda to chyba całkeim fajnie jak na raptem 4 czy 5 pierwszych myć...

No zobaczymy co sie będzie działo dalej, nowa pielęgnacja i tak bardzo mnie zaskoczyła - pierwsze rezultaty znaczy się. Juz samo przejście z prostych, klapnietych, smętnych wołosów na kręcone (pal licho, że suche i może nienajlepszej kondycji ogólnie) juz dało efekt - WOW.

Myslę, że może być tylko lepiej (nawet pesymizm w tej kwestii uśmiercilam )

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-07-18 o 19:22
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 19:18   #37962
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Zaplatanka dobierana dla warkoczujących
ja nie umiem dlaczego!!!! też chcę!!!
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Tak, moje
Błyszczą się, bo zdjęcia robione z lampą normalnie to one tak nie mają niestety...
no właśnie...ta lampa to taki oszukaniec trochę najlepsze odżywka nabłyszczająca
Cytat:
Umyłam włosy wg OMO i mówię "Spróbuję plunkingu" Zawinęłam, wszystko cacy, odwinęłam, piękne loczki, tylko cholera nie rozczesałam przed ręcznikiem I niestety musiałam rozczesać całość, wyschły sobie normalnie Pokręcone są ładnie, ale szopowate strasznie. Nie pryskałam ich niczym na noc, jutro rano zobaczę co z nich zostanie i wtedy będę je ratować A na noc są spięte klamrą do góry
musiałaś czesać? może trzeba było zostawić jak jest
Cytat:
Twoje włosy są niesamowite Jestem pełna podziwu dla zmian. I oczywiście niezmiennie zazdroszczę

Ale za to daje mi to okazję do obserwacji włosów bez stylizacji i falują naprawdę mocno. Jestem bardzo zadowolona z tego, że je podcięłam
piękn ie dziękuję, włoski skręcają się z radości

a widzisz, ze Twoje też mocniej falują było to widać na zdjęciu
Cytat:
Jezu jaka ta dziewczyna z filmiku jest śliczna
Twój warkoczyk też ładny
no jest, śliczna, miła ale trochę za dużo czasem gada zamiast przejść do rzeczy (a ja nie mogę yt oglądać za dużo, bo zaraz nie mam netu)

ale mam dzisiaj przyklep, uliz, przetłuszcz i nie wiem co jeszcze... :x dobrze, że nigdzie nie wychodziłam (myłam w sobotę w nocy i były w niedzielę całkiem ładne ) w mniej kręcącą się stronę wpięłam różyczkę dodając objętości i Sylwestrowy był oczarowany

Mgiełko cieszę się, że jesteś taka zadowolona
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-07-18 o 19:32
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 19:30   #37963
MgielkaM
Zakorzenienie

A widzisz Mali a mowiłaś, ze rożyczka be Sylwestrowy sprawił ci idelany prezent

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-07-18, 19:36   #37964
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz Mali a mowiłaś, ze rożyczka be Sylwestrowy sprawił ci idelany prezent
hehe chyba sobie sprawił chce ze mnie romantyczkę robić...

no to pokazywam jak zrobiłam, bo zrzuciłam zdjęcia
zamiast tak jak wcześniej odgarniać sobie włosy za ucho (KLIK!)
zagarnęłam włosy na twarz i przypięłam bardziej poziomo, tak że spinka uniosła górę włosów i odbiła dół od głowy fajna objętość była (i to po nocnym wierceniu się )

a tego warkocza dobieranego chyba zrozumiałam teorię po filmiku tylko z tych moich trzech włosów to nie ma co zaplatać

no i kolejne zdjęcie wygrzebałam
tak wyglądałam 10 czerwca (7dni rpzed zmianą pielęgnacji), przed farbowaniem, ze spranym jakimś castingiem (nie pamiętam jaki to kolor, ale wszystko spierało mi się na taki paskudny), jednak abstrahujac od koloru, taki efekt miałam na dzień po użyciu BALSAMU PROSTUJĄCEGO NIVEA

i powiem Wam, nie dziwię się dziewczynom, które niecierpią wywijających się włosów, bo sama tego niecierpiałam , a teraz raz lepiej, raz gorzej, ale w końcu wygląam jak człowiek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włoski.jpg (67,5 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1111-horz.jpg (44,6 KB, 56 załadowań)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2011-07-18 o 20:50
Stary 2011-07-18, 21:13   #37965
gohs
Zakorzenienie

Cytat:

musiałaś czesać? może trzeba było zostawić jak jest

Twój warkoczyk też ładny
no jest, śliczna, miła ale trochę za dużo czasem gada zamiast przejść do rzeczy (a ja nie mogę yt oglądać za dużo, bo zaraz nie mam netu)

ale mam dzisiaj przyklep, uliz, przetłuszcz i nie wiem co jeszcze... :x dobrze, że nigdzie nie wychodziłam (myłam w sobotę w nocy i były w niedzielę całkiem ładne ) w mniej kręcącą się stronę wpięłam różyczkę dodając objętości i Sylwestrowy był oczarowany

Mgiełko cieszę się, że jesteś taka zadowolona
No właśnie jakoś tak jeszcze się nie przekonałam do nieregularnego przedziałka

Nooo, różyczka prześlicznie wygląda Ja też coś ostatnio tęsknie zerkam na stoiska z akcesoriami do włosów
Stary 2011-07-18, 21:29   #37966
MgielkaM
Zakorzenienie

Malinko teraz to wygląda juz całkeim super strasznie mi sie podoba twoj romantyczny look - Sylwestrowy ma u mnie plus za rózyczkę (duży plus)! no i oczywiście róznica wielka.

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-07-18, 21:33   #37967
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie jakoś tak jeszcze się nie przekonałam do nieregularnego przedziałka

Nooo, różyczka prześlicznie wygląda Ja też coś ostatnio tęsknie zerkam na stoiska z akcesoriami do włosów
ja chyba już długo nie mam przedziałka na boczku i raczej nieregularny, sam mi się tak robi (a teraz jak nie czeszę po myciu to jak chcą je zostawiam )

różyczka mnie też zaczyna się podobać, a była mi niejako wmuszona (TŻ kupił, to trzeba założyć od czasu do czasu), chociaż w sumie podobała mi się, ale jakoś nie dla mnie....a teraz myślę o innych kolorach
chyba zaczynam LUBIĆ swoje włosy...to nie do uwierzenia
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-18, 21:35   #37968
MgielkaM
Zakorzenienie

a ja właśnie zobaczyłam moje prawie suche włosy... Bleeee okropne sa dzisiaj!

(Było O isana babassu, M alterra migdał, O isala liquid silk) Czyzbym przechwaliła i teraz będą beznadziejne za każdym myciem?
I na domiar złego jestem poza domem i nie mam żelu lnianego w pogotowiu...

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-07-18 o 21:37
Stary 2011-07-18, 21:40   #37969
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Malinko teraz to wygląda juz całkeim super strasznie mi sie podoba twoj romantyczny look - Sylwestrowy ma u mnie plus za rózyczkę (duży plus)! no i oczywiście róznica wielka.
hehe
no jak wcześniej wygładziłam te włosy na szczotkę to wyglądało całkiem dobrze, ale to co się działo przy wilgotności albo po wyspaniu się to już inna sprawa

a różyczki mam dwie, moge jedną dać

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
a ja właśnie zobaczyłam moje prawie suche włosy... Bleeee okropne sa dzisiaj!

(Było O isana babassu, M alterra migdał, O isala liquid silk) Czyzbym przechwaliła i teraz będą beznadziejne za każdym myciem?
I na domiar złego jestem poza domem i nie mam żelu lnianego w pogotowiu...
Ty masz suche, ja mam smalec

nie będą beznadziejne, obserwuj, zmieniaj...
a żel lniany...już gotuję chyba od tygodnia i nie mogę ugotować...ale ze mnie leniuch

a co do akceptacji kręciołków, to właśnie pisałam na innym wątku, że działanie wbrew naturze jest wbrew naturze!
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2011-07-18 o 21:42
Stary 2011-07-18, 21:44   #37970
MgielkaM
Zakorzenienie

Ja to mam w ogole nie wiem co - niby chyba suche... ale tez przetłuszczaja sie szybko niby... No a teraz to jestem zdecydowanie zła... żel może by je uratowala ale nie mam siemienia tutaj - bleee jutro pojade do domu w czapce normalnie (Że też mnie podkusiło je myc dzisiaj jednak, juz lepiej bylo zostawić i jakoś spiąc tak żeby nie było widac, ze lekko przeyłuszczone...)

Zel to moj największy ratunek jak coś sie nie uda

(a różyczki masz dwie takie same? Je po 2 szt sprzedają? heheh ale to chyba całkiem nie mój image ale weź w piatek jakbysmy sie widziały może do sukienki założę bo mam w takie rózyczki)

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-07-18 o 21:46
Stary 2011-07-18, 21:51   #37971
Kociasta
Raczkowanie

Jestem po sporych zakupach (za kilka dni kupię Hegron i może w końcu uda się Artiste z proteinami dorwać).

Kupiłam
- żel GorVita (Eloe, pamiętam, że chwaliłaś)-można stosować zamiast żelu (a może się uda i podpasuje), a jak jeszcze? Wmasowywać w skalp, dodawać do odżywek, a może smarować włosy na noc jako lekka, ale odżywka (nie ukrywam, że spanie w olejowanych włosach mnie trochę krępuje przy TŻ).

-Rossmann, Isana Hair Professional, Oil Care Spülung (Odżywka do włosów łamliwych i rozdwajających się), skład wydał mi się w porządku, ale może trzeba coś dodać? Jak te proteiny- na tyle wysoko, by realnie coś dać czy polować na Artiste? Nie wiem, co ma robić quaterium-87 i czy nie będę musiała przez to myć SLS co każde mycie , bo odżywka albo BD nie da temu rady?

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Glyceryl Stearate SE, Citric Acid, Stearamidopropyl Dimethylamine, Hydrolyzed Wheat Protein, Argania Spinosa Oil, Panthenol, Quaternium-87, Niacinamide, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Propylene Glycol, Parfum, Linalool, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol.

Czy to jest niezłe czy raczej strata pieniędzy?

- Alterra z granatem - odżywka i maska
- skład maski b. ciekawy.
Skład: Aqua, Alcohol*, Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Glycine Soja Oil*, Sodium Lactate, Punica Granatum Seed Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Carthamus Tinctorius Oil*, Ricinus Communis Oil*, Punica Granatum Extract*, Aloe Barbadensis Extract*, Acacia Farnesiana Extrakt*, Panthenol, Panthenyl Ethyl Ether, Lauroyl Sarcosine, Hydroxyethylcellulose, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Geraniol**, Citronelloll**, Citral**

Tylko co robi Alcohol na drugim miejsu? Jakiego typu to preparat (emolientowy?), kiedy można stosować/jak często?
Tak się zastanawiam - moje włosy to w większości przesuszone i łamliwe partie - odrosty mam dopiero od 7 mies. Na końcach się plączą, rozdwajają (a podcinam) i nie wiem, czy sylikony nie pomogłyby w ochronie (ale mycie szamponem z SLS to dla mnie koszmar). Czy oleje pomogą chronić końcówki równie dobrze jak one (mam kokosowy, ew. mogę kupić inny)?

Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 21:54   #37972
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to mam w ogole nie wiem co - niby chyba suche... ale tez przetłuszczaja sie szybko niby...

Zel to moj największy ratunek jak coś sie nie uda

(a różyczki masz dwie takie same? Je po 2 szt sprzedają? heheh ale to chyba całkiem nie mój image ale weź w piatek jakbysmy sie widziały może do sukienki założę bo mam w takie rózyczki)
to chyba nic nadzyczajnego że suchy włos na długości, a przetłuszczony od nasady... albo suchy i obciążony

a mnie żel jakoś nie zachwycił tak jak myślałam, najlepiej jak sobie schną bez niczego, ale jeszcze zrobię to potestuję (one jeszcze same nie wiedzą czego chcą chyba )

idę robić, bo potem się nie zmobilizuję

a wezmę, no właśnie po 2 sprzedają, a te fajne, taki naturalny kolorek

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Hej Moje fale bardzo polubiły się z różowym blasmamem flexible curls, dlatego mam tez do was pytanie, ostatnio w sklepie widziałam nivea flexible curls jeden w różowym opakowaniu, a drugi w niebieskim (załączam zdjęcia z google), pytanie: jaka jest różnica między jednym, a drugim?
też się zastanawiam, najlepiej jakby zobaczyć skład i porównać
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-18, 21:56   #37973
doti8
Raczkowanie

Lokaski czy olej z pestek winogron z biedronki nadaje się do włosowych celów?
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 22:07   #37974
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
ja chyba już długo nie mam przedziałka na boczku i raczej nieregularny, sam mi się tak robi (a teraz jak nie czeszę po myciu to jak chcą je zostawiam )

różyczka mnie też zaczyna się podobać, a była mi niejako wmuszona (TŻ kupił, to trzeba założyć od czasu do czasu), chociaż w sumie podobała mi się, ale jakoś nie dla mnie....a teraz myślę o innych kolorach
chyba zaczynam LUBIĆ swoje włosy...to nie do uwierzenia
No ja to bym w ogóle jak już, to chciała mieć przedziałek na środku, żeby obie strony były w miarę równomierne, bo teraz to z jednej szopa a z drugiej przyklap

Wykopałam jeszcze z komputerowych czeluści dwie foty: pierwsza a propos plecionek i zobaczcie jaki mi fryzjerka cudny kotłun zrobiła z włosów, a mnie się to wtedy podobało A druga fota a propos kwiatów we włosach Obie foty weselne zresztą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCI0447.jpg (104,3 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7109.jpg (107,3 KB, 75 załadowań)
Stary 2011-07-18, 22:39   #37975
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
No ja to bym w ogóle jak już, to chciała mieć przedziałek na środku, żeby obie strony były w miarę równomierne, bo teraz to z jednej szopa a z drugiej przyklap

Wykopałam jeszcze z komputerowych czeluści dwie foty: pierwsza a propos plecionek i zobaczcie jaki mi fryzjerka cudny kotłun zrobiła z włosów, a mnie się to wtedy podobało A druga fota a propos kwiatów we włosach Obie foty weselne zresztą
no ja też z jednej mam zawsze bardziej płasko, powinnam chyba poprosić o mocniejsze wycieniowanie tej rzadszej strony, ale nie wiem czy to dobry pomysł, teraz się obawiam fryzjera jakoś...

pierwsze zdjęcie: splot bardzo ładny tylko trochę ciasno wygląda, zwłaszcza przy tej....hm...jak to nazwać...kuli włosów

a druga fryzurka lepsza chociaż nie widać całości, ale ten kwiat pieknie wpięty z hiszpańska!
a TŻ (jak mniemam)
to CG? bo ja tam ładne fale widzę
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-19, 00:09   #37976
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
a ja jutro mam święto z okazji 30 dni CG bo zaczęłam 17 czerwca
Ja dzień wcześniej miałam urodziny mogłaś się nie ociągać tak długo to byśmy świętowały razem na wieki wieków amen
Ale to może i lepiej, i tak już muszę się dzielić tym dniem z trójką innych znajomych którzy się urodzili tego samego dnia

Cytat:
Kocham Was
A mnie tez, mnie też? Ja też jestem cala do kochania !!! i nawet umiem zwijać język w rulonik. To prawie jak skręt loka. Przyznaj - zaleta nie do odparcia

Cytat:
Myślałaś o Garnier Awokado i karite? Bardzo tłusta odżywka. Isana Babassu też. Jeszcze są różne z parafiną, dla mnie np za ciężkie a moje włosy niby trudno obciążyć, jak na fale :P Np maska Joanna Naturia Len Rumianek
Parafiny nie lubię :P Jakoś mnie ten składnik odstrasza w kosmetykach chociaż nie do końca jestem w stanie określić dlaczego właściwie kojarzy mi się z totalnym złem. Może zadziałała siła sugestii z biochemii, że parafina to przymiot diabełka?:P Mimo, że użyłam kompleksu silikonowego ostatnio to jednak nie chciałabym przerzucać się na skrajnie chemiczne rozwiązania. Wolę sięgać po te naturalne. Już i tak czułam się jakbym popełniała świętokradztwo nakładając Rossmannowska morelkę&pszenice ale może to z kolei przez alkohol? trudno dogodzić moim biochemicznym zapędom. I z kolei trudno biochemiczne zapędy pogodzić z tymi włosowymi
Tak myślę sobie o tym Garnierze Awokado, kiedyś go już miałam i nie potrafię przywołać w pamięci nic poza wrażeniem, że mi się podobał efekt jaki dawał. Na czym dokładnie polegał, nie pamiętam ale zaszczepiłaś mi bakcyla - jutro kupię i przypomnę sobie co w trawce piszczy.

Cytat:
Twoja porowatość i reakcja na różne składniki po prostu mnie rozbraja. Proteina jajka jest an tyle duża, ze nie powinna wnikać, ale zabezpieczyć przed puszeniem.
Ale...
Właśnie jest i ale - nawet wielkocząsteczkowe na takich włosach jak Twoje dają w efekcie siano Ciekawe, jak na Twoje włosy podziałaby olej brokułowy (moje go lubią, a teraz na większość olejów i silikonów reagują przyklapem).
(...)
Ech... Zostaje mi tylko pomysł na olej borkułowy albo na parafinę
Mnie też rozbraja reakcja moich włosów na różne rzeczy. Nie da się przewidzieć jak zareagują. Jednego dnia jest dobrze, innego już nie. A wszystko na pewno przez to, że pochwaliłam się wcześniej, jakoby po wielu miesiącach udało mi się je ujarzmić. Pewnie teraz chcą mi dać prztyczka w nos i puszenie się to swoisty transparent o treści: "o nie nie dziewuszko, nie Ty tu rządzisz"
A o oleju brokułowym też już myślałam wcześniej. Ale trochę się boję, że to będą kolejne pieniążki wyrzucone w błoto. Ciągle się waham i uważnie śledzę wszelkie pojawiające się uwagi w wątkach olejowych na jego temat. Po cichu liczę, że będę się wahać całe lato, a kiedy to się skończy włosy łaskawie wrócą do normy i nie będę musiała inwestować w brokułowy ale ten silikonowy poślizg kusi, oj kusi

Cytat:
Może nie tyle brakiem, co skutecznym parowaniem przy obecnych temperaturach. Zobacz - nic nie stanowi bariery dla uciekającej wilgoci
Tak, właśnie zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma takiej bariery do tej pory starczyło mi jak psikałam codziennie mgiełką nawilżającą żeby utrzymać mniej więcej stały poziom nawodnienia ale na lato okazuje się to zbyt mało no nic. Będę kombinować dalej.

Cytat:
Czyli jakiś plus jest A to już sporo.
Też przechwaliłam widocznie jeden raz było lepiej, podczas dzisiejszego mycia znów się posypało. Ale może przez to że miałam papiloty od soboty i trochę trudności ze ściągnięciem folii aluminiowej czułam jak cebulki cierpiały gdy to robiłam.

Cytat:
poczekaj, a próbowałaś tych olejów: skwalan (pomyślałam o nim dlatego, że stanowi element ludzkiego sebum, a Twoje włosy pod spodem są gładkie ), jojoba (też zawiera skwalen)?
Cieszę się, że nie doradziłaś tego wcześniej bo dziś przyszło do mnie zamówienie z naturalisa a i tak wydałam o dużo za dużo, ale też nie cieszę się bo szykuje się zamówienie z mazideł zawsze milion razy je zmieniam, żeby ostatecznie kupić zupełnie coś innego niż zamierzałam. Skwalan miałam kiedyś ale testowałam tylko na twarz :P niestety zapchało i zużyłam na nogi jojoba jest tania więc może dokoptuję do koszyka eh.. To będzie ostatni olej na włosy jaki przetestuję !!! Jak bum cyk cyk...... (no może poza tym brokułowym jeszcze kiedyś tam )

W ogóle, Eloe, jestem pełna podziwiu dla Twojej wiedzy i cierpliwości z jaką każdorazowo obdarzasz wszystkie tutaj obecne kręconowłose. Prawdziwy filar na barkach którego spoczywa profesjonalizm tego forum Oczywiście nie chce umniejszać roli innych kobietek ale Twoje wypowiedzi wybijają się wśród tych które traktują o kręconych włosach w stricte rzeczowy sposób. Też bym tyle chciała wiedziec
(to tak w ramach podlizywania się żebyś zawsze mi tak ładnie radziła w kwestii moich włosów hehe )
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 01:00   #37977
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mogę spać w spiętych włosach...i nie umiem francuza zrobic () musze wymyslic jakis sposob na spanie żeby ładne były na drugi dzien - Chociaz ratowanie żelem lnianym u mnie działa ladnie wygladają lepiej niz świezo umyte, tylko troche taka mokra włoszka na końcach...
Palma na czubku głowy?
Cytat:
Mam jeszcze Babydream z Rossmanna, może powinnam ich na zmiane uzywać, ale Malinka pisała, że babydream plącze strasznie...
Technika mycia może pomóc, poza tym i tak trzeba odżywkę potem
Cytat:
Jaki inny delikatniejszy od alterry szampon mozna nabyc tanio i powszechnie?
BD właśnie. W moim blogu wizażowym masz listę przykładów, chociaż "tym jedynym" jest odżywa do mycia :P

Cytat:
Ćwiczyć!
Cytat:
a co do akceptacji kręciołków, to właśnie pisałam na innym wątku, że działanie wbrew naturze jest wbrew naturze!

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
-Rossmann, Isana Hair Professional, Oil Care Spülung (Odżywka do włosów łamliwych i rozdwajających się), skład wydał mi się w porządku, ale może trzeba coś dodać? Jak te proteiny- na tyle wysoko, by realnie coś dać czy polować na Artiste? Nie wiem, co ma robić quaterium-87 i czy nie będę musiała przez to myć SLS co każde mycie , bo odżywka albo BD nie da temu rady?

Na pewno nie co każde. Raz na kilka myć powinno wystarczyć. Protein ma szansę być sporo, niestety pszenicy będą raczej za duże żeby wnikać, będą działać ochronnie na powierzchni włosa.
Wydaje mi się niezła
Cytat:
- Alterra z granatem - odżywka i maska - skład maski b. ciekawy.
Tylko co robi Alcohol na drugim miejsu? Jakiego typu to preparat (emolientowy?), kiedy można stosować/jak często?
Jak sałatka Emolientowa i troszkę humektantowa? Protein jej brak. Używać można teoretycznie za każdym razem, chyba że włosy postanowią nie chcieć. Ten alkohol pełni wiele funkcji: to głównie jedyny konserwant, pomaga składnikom z np ekstraktów przenikać wgłąb: skóry, włosa, pewnie ma wpływ na konsystencję, plus wrazliwcom może zafundować niezapomniane przeżycia ;]
Cytat:
Tak się zastanawiam - moje włosy to w większości przesuszone i łamliwe partie - odrosty mam dopiero od 7 mies. Na końcach się plączą, rozdwajają (a podcinam) i nie wiem, czy sylikony nie pomogłyby w ochronie (ale mycie szamponem z SLS to dla mnie koszmar). Czy oleje pomogą chronić końcówki równie dobrze jak one (mam kokosowy, ew. mogę kupić inny)?
tak, zwłaszcza niewnikające (shea, oliwa, winogrona). Kokos jesli ci służy to też ochraniał będzie
Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
tak

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 07:05   #37978
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Jak najbardziej, miałam ten olej i używałam

Cytat:
J
- Alterra z granatem - odżywka i maska
- skład maski b. ciekawy.Tylko co robi Alcohol na drugim miejsu? Jakiego typu to preparat (emolientowy?), kiedy można stosować/jak często?
Miałam te alterki i myślą, żeby zdecydować się na nie ponownie, zwłaszcza na maskę, która daje niesamowite efekty, mimo, ze zapach nie kusil mnie za bardzo
Oleje to ogólnie działają dobroczynnie na włosy, na wizażu jest nawet wątek o olejowaniu, możesz zajrzeć i np. poczytać o efektach stosowania

Ostatnio nazbierałam sobie skrzypu i wczoraj zrobiłam płukankę, owszem włosy pięknie błyszcza i są niesamowicie miękkie, ale skręt jest slaby, jak myślicie czy to może być wina pogody (dużo deszczu od wczorajszego wieczoru) czy skrzyp prostuje włosy? zaobserwowałyście podobne zjawisko?

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 09:27   #37979
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
no ja też z jednej mam zawsze bardziej płasko, powinnam chyba poprosić o mocniejsze wycieniowanie tej rzadszej strony, ale nie wiem czy to dobry pomysł, teraz się obawiam fryzjera jakoś...

pierwsze zdjęcie: splot bardzo ładny tylko trochę ciasno wygląda, zwłaszcza przy tej....hm...jak to nazwać...kuli włosów

a druga fryzurka lepsza chociaż nie widać całości, ale ten kwiat pieknie wpięty z hiszpańska!
a TŻ (jak mniemam)
to CG? bo ja tam ładne fale widzę
Ano hiszpańska róża bo i kieckę miałam falbaniastą i wachlarz nawet

Hehehe, no TŻ prawdopodobnie jest CG, bo zazwyczaj na wakacjach nad morzem mu się kręcą włosy jak szalone. Ale on jest z tych średnio wysilających się i myje je zwykłym szamponem jakimś jak już stwierdzi, że naprawdę musi Niestety nie jestem go w stanie przekonać, żeby zaczął bardziej dbać o włosy. Ale i tak skubaniec ma grube i mocne i błyszczące także go nie męczę zbytnio
Na focie można te jego loki zaobserwować

A tak w ogóle to co sądzicie o tym spray Nivea: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ca.html&next=1 ? Wg KWC ma słabiutkie oceny i faktycznie do stylizacji suszarką to się średnio nadaje, ale odkopałam go z szafki dzisiaj i wygniotłam na nim trochę loczków nawet niezłej jakości, także się zastanawiam, czy to może być do włosów na drugi dzień
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6006.jpg (144,3 KB, 43 załadowań)
Stary 2011-07-19, 09:33   #37980
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Pędzelków nie ma, ale za to poduszeczki podłapowe są grafitowe. Do tego sierść jest ostra. Kociak jest niesamowity i jako jedyny przesiaduje na balkonie, próbując dotykać łapą gołębi
Żeby tylko nie wyskoczył do tych gołębi. Moja kłopotliwa kocica kiedyś złamała sobie ogon w ten sposób. Dobrze, że tylko tyle. Ale musi być przesłodki
Cytat:
ja uwielbiam Garfield'a :A "Love me, feed me, never leave me!" mialam to na scianie napisane czcionka 74, wodoodporny marker czasami mi żal, że dalam zamalowac. Miałam kiedys w ogóle wszystkie ściany w jakiś cytatach itp
Też go uwielbiam Ujmuje mnie całym swoim wstrętnym charakterem. Pamiętam, jak byłam mała to mama kupowała mi komiksy z Garfieldem, może stąd mój sentyment
Właśnie siedzę w pokoju TŻta który ma całe ściany pomazane przez znajomych. Nad głową mam wielki napis "UFOPORNO"
Cytat:
Praktyka czyni mistrza
Cytat:
a widzisz, ze Twoje też mocniej falują było to widać na zdjęciu
No to prawda, może nie aż tak pięknie jak twoje, ale zawsze to jakiś postęp

A różyczka super Mam takie dwie białe, ale za jasne dla mnie, muszę kupić w jakimś innym kolorze.
Cytat:
-Rossmann, Isana Hair Professional, Oil Care Spülung (Odżywka do włosów łamliwych i rozdwajających się), skład wydał mi się w porządku, ale może trzeba coś dodać?
Mam ją i bardzo sobie chwalę Włosy mi się po niej nie puszą i są takie przyjemne w dotyku. Może i tobie podpasuje.
Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
J
A mnie tez, mnie też? Ja też jestem cala do kochania !!! i nawet umiem zwijać język w rulonik. To prawie jak skręt loka. Przyznaj - zaleta nie do odparcia
Umarłam.

Całe szczęście, że jutro wracam do domu, bo zaczynam bardzo dotkliwie odczuwać brak włosowych zapasów. Mam tu trochę henny, może zrobię sobie gloss dzisiaj, bo już nie mogę, muszę cokolwiek A przecież nie będę podkradać TŻtowej mamie majonezu czy jajek na włosy

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości)

Zasady wysyłania wiadomości