Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1272 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-21, 10:19   #38131
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Właśnie czytałam dużo tutaj o Pottersach i ogólnie dziewczyny wypowiadały się pozytywnie, więc również kupiłam
No tak, ale zawsze w kontekście mycia nie odżywiania.
Cytat:
Joasię zaproponowała mi AM, zamiast Wax'a. Być może trzymałam za długo, może dzisiaj spróbuję potrzymać z 10-15 minut ? Bo zalecają trzymać 20 minut
Poczekaj, bo ja już nic nie łapię - Ty masz balsam bez spłukiwania czy kompres do spłukiwania. Bo odnoszę wrażenie, ze mówimy o dwóch różnych rzeczach.
Tak czy siak obie są - w różny sposób - za słabe.
Cytat:
No właśnie, dziwne to jest, starałam się czytać dużo, ale miałam ostatnio obronę pracy mgr, więc skupiałam się raczej na tym, niż na włosach
Mgr ważniejszy!
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Chyba się jeszcze nie chwaliłam wczoraj zostałam prawdziwą ciocią [mój brat ojcem]. Cieszę się jak głupia a maluszek piękny mam nadzieję, że będzie kręconowłosy. Gdyby brat miał dłuższe te swoje czarne włosy...
GRATULACJE! by kolejne kręconowłose dziecię się pojawiło

A propos - koleżanka ma bliźniaczki jednojajowe - jedna ma włosy proste i klapnięte, druga loki będzie mieć aż miło (teraz są krótkie, więc wywijają się na wszystkie strony, ale widać, że z tego będą po prostu loki). No i jak można mówić, że bliźniaki są identyczne?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:27   #38132
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
A, to nie wiem. Ale wiem, że są osoby, które w ogóle nie odstawiają henny tylko kładą od razu po zmieszaniu, natomiast efektów czegoś takiego nie widziałam. Czytałam na henna for hair bodajże, że na 100% wystarczy odstawienie na 2h ale za to w miejsce o temperaturze wyższej niż pokojowa. Ale co do 30 min... nie wiem

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
jesli zalejesz woda o teperaturze ok 80 stopni mozesz nakladac jak henna lekko ostygnie,taka cieplawa, tyle ze wtedy uzyj wody z 1-2 lyzeczkami soku z cytryny tylko. Moge potwierdzici ze henna nie traci na wlasciwosciach kolorujacych, ale chodzi mi o czysta henne bez dodatkow.
Dzięki Ci tak zrobię o ile ta henna dziś już będzie...jak nie to się wkurzę. Podobno została wysłana z Wrocławia zwykłym listem w poniedziałek no chyba, że moją hennę porwała ulewa

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:28   #38133
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Poczekaj, bo ja już nic nie łapię - Ty masz balsam bez spłukiwania czy kompres do spłukiwania. Bo odnoszę wrażenie, ze mówimy o dwóch różnych rzeczach.
Ja mam ten balsam b/s A co z Wax'em ? Myślisz, żeby potrzymać z 10 min i spłukać ?

Ja wczoraj umyłam włosy Barwą Ziołową, dałam odżywkę d/s Alterry i próbowałam ułożyć jakoś włosy, nie za bardzo się chciały lokować, może za dużo nałożyłam, albo niedokładnie spłukałam ? Umyłam więc jeszcze raz, też Barwą, potem dałam mniej Alterry i na mokre włosy ten balsam z Joasi i wtedy ładnie się pokręciły. Już sama nie wiem Nie mam teraz dużo czasu na czytanie o olejowaniu, ale postaram się to jakoś nadrobić.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".

Edytowane przez ojp
Czas edycji: 2011-07-21 o 12:16
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:39   #38134
Eloe77

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Na plaży będę leżeć z turbanem na głowie, o ile mi coś z tego wyjdzie i nie będzie spadać co się poruszę.
nie musisz. Możesz nałożyć masło shea - ma naturalny filtr UV.
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Wiem, a jak bardzo za Nimi tęsknięPo czterech latach mieszkania osobno i prawie 400 km dalej wariuję bez co najmniej jednego telefonu dziennie.
Może powinnam się dalej wyprowadzić?
Cytat:
Hollywood (i to jest serio, ponad godzine jazdy autem z Dublina jest taka wiocha tutaj, zaluje ze nie mialam aparatu ze soba, irlandzkie Hollywood lezy w dolinie i na wzgorzu postawiono wielkie biale litery tworzace napis Hollywood, zaraz za zjazdem z glownej trasy i wjezdzie to miasta)

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Macie jakieś pomysły czemu to tak?
Nawet kilka:
- trzymałaś za krótko,
- nie pasuje Twoim włosom o tej porze roku,
- nie pasuje Twoim włosom wcale.
Zrobiłabym tak - za kilka dni użyłabym ponownie i potrzymałabym jakieś 30 minut pod czepkiem i ręcznikiem. Jeśli i po tym myciu włosy będą fatalne, to odstaw na półkę i poczekaj do listopada z ponownym użyciem.
Cytat:
Sprawdzałam skład Nivea Flexible Curls, jest identyczny. W takim razie zmienili tylko opakowanie
Uff... to pocieszające, że przynajmniej jednego produktu całkiem nie zmarnowali
Dzięki za info

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-21, 10:58   #38135
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
A bo to tak Kochana jest My marudzimy, że sianko, że puch, że lok/fala nie takie, a otoczenie wzdycha w zachwycie - nam nie dogodzisz łatwo Wymagające babki jesteśmy
Bardzo możliwe, że to zjawisko właśnie u mnie zachodzi
A ja swoje podobnie katowałam, suszyłam co 2 dzien rano na gorąco na szczotkę - więc ciągnęłam niemiłosiernie. Ale starałam się nie prostować raczej. Oby włoski doszły do siebie po katowanku, jak przepraszałaś to może się nie obrażą

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Mi się najbardziej podobają zdjęcia 3 i 4, czyli czwórka nałożona na przód jak było już sucho
Próbowałaś coś z tym robić na wieczór?
Nie niec z nimi nie robiłam były spuszone, dzisiaj jakby troche mniej, pewnie wygniotłam je śpiąc.
A jutro dopiero będę myła, może coś na noc sobie nałożę dzisiaj? Macie jakieś propozycje? tylko jutro musze jakoś wyglądać, może lepiej postawić na oś sprawdzonego już

Faktycznie śliczny korkociąg i na grzywce mi jak się zrobi to ewentualnie gdzies pod spodem

Rybiorku oba kotki na pewno sa wspaniałe, dobrze, ze Skuter zdrowy - oby wam się zdrowo dalej chował i oba się dogadywały
A drapak fakt uszcześliwiłby na pewno całą ferajnę i jaki wysoki jest, a mąż faktycznie zdolniacha w takim razie

Dmka
noooo to zbudowałaś napięcie nie ma co! teraz będę czatowac na zdjęcia cały dzien

ojp nie mam pojęcia muszę dogłębnie przeanalizowac te wszystkie typy najpierw

MT ojejku nooo to faktycznie przeżył Twoj kociach sporo... biedactwo.. Dobrze, że teraz ma kochający dom!

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:09   #38136
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek
w sumie ona ma olej a teraz jest cieplo i nie wszystkie wlosy lubia ciezkie skladniki w tym okresie
O, czyli jest nadzieja, że zimą się spisze Więc zostawiam Garniera i krem biedronkowy na zimę

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77
Nawet kilka:
- trzymałaś za krótko,
- nie pasuje Twoim włosom o tej porze roku,
- nie pasuje Twoim włosom wcale.
Zrobiłabym tak - za kilka dni użyłabym ponownie i potrzymałabym jakieś 30 minut pod czepkiem i ręcznikiem. Jeśli i po tym myciu włosy będą fatalne, to odstaw na półkę i poczekaj do listopada z ponownym użyciem.
Myślę, że poczekam do listopada jednak Bo aż nie chcę mi się wierzyć, żeby moje włosy nie lubiły tej odżywki, zwykle lubią tłuściochy. Ale w sumie dopiero na wizażu dowiedziałam się, że to co im pasuje zimą to niekoniecznie latem. A nigdy nie sprawdzałam jak na nie wpływają różne odzywki latem bo zwykle o tej porze roku w ogóle o nie nie dbałam
Dziękuję za sugestie
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:12   #38137
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem coś na temat ratowania kotów. Mój Niusiek jest kotem z rynny. Jakiś #$%^ dla zabawy wrzucił maleństwo do rynny pełnej wody. Kocię przeleżało w niej chyba całą sierpniową, zimną noc. W sobotę rano moja Mama słysząc kocie wrzaski wyciągnęła toto (bo wcale nie wyglądał wtedy jak kociak, kupka nieszczęścia). Niusiek był praktycznie sztywny z zimna, brudny tak, że nie było można określić koloru, zapchlony. Przestał krzyczeć jak ogrzaliśmy go. No i wiadomo, szybka akcja - do weta. Tam okazało się, że kot jest przeziębiony, więc seria zastrzyków (strzykawka z igłą praktycznie większa niż kot). Wet ocenił wiek na około 3 tygodnie... Jako płeć powiedziano, że to kotka. A potem się okazało, po kilku tygodniach, że maleństwo jednak jest chłopcem, bo w teście porównawczym do posiadanej kotki wyszły różnice podogonowe
Karmiłam pipetką (dramat był, bo nie umiał z niej na początku jeść), odsikiwałam masując brzuszek, grubsze w taki sam sposób. Jak kocia mama Szybko zaczął odzyskiwać siły i rosnąć jak na drożdżach
Teraz jest prześwietnym kotem, 7mio latkiem - do szkoły we wrześniu Łazi za mną jak pies, śpi w łóżku pod kołdrą ze mną, reaguje na różne imiona, opieprza mnie, gdy za późno wracam, wołany przybiega, podaje łapkę (szkoła mojego taty ). Pozostała mu jedna pamiątka z tamtego okresu - lekko utyka na prawą, tylną łapę - widocznie po tym rzucie do rynny coś się kociakowi stało... Ale nie przeszkadza mu to w bieganiu, niskich przelotach, skokach.
Załączam zdjęcie zrobione chyba w 3cim dniu pobytu u nas. Dla zobrazowania rozmiaru kota - pudełko po butach size 35, czerwona szczotka obok miała około 12 cm.
Moj (Cycek) nie spi pod koldra bo mu za cieplo ale ma swoj rytual, jak sie klade to wlazi pod koldre i kladzie sie pod moimi kolanami, dzien w dzien, jak jest cieplo to lezy tam 30 sekund, w zimie do godziny, jak widzi ze sie zbieram do spania to jest pierwszy na lozku i czeka, reszte nocy spi na koldrze na moich nogach, pomimo ze teraz mniej na nas zwraca uwage bo maly go absorbuje to tego nie moze sobie odmowic

Fajne sa koty nie? Jak sie je dobrze wychowa (bez bicia, krzyczenia tylko lagodna perswazja i nagrody) to sa przekochane i nigdy nie sa agresywne, przynajmniej Cycek nie jest (poza pierwszym widokiem Skutera), czasami sie na mnie gniewa ale robi to tak ze mi sie smiac chce, odchodzi i siada tylem do mnie, udaje wtedy ze nic nie slyszy, normlanie reaguje na swoje imie, w ogole doskonale wie co do niego mowie, jak podkrada malemu jedzenie i go zlapie na tym to nie musze kota dotykac, powiem 'Cyc zostaw to' i kot zostawia, wczoraj skradal sie do miski malego jak sie bawilam z malym, zdazylam zauwazyc i bylo krotko 'Cyc ani sie waz', polozyl sie z pyskowaniem (takie zadziorne miau) ale nie ruszyl

A maly na razie ma super zabawe wieczorem, Cyc siedzi pod koldra a maly skacze po poscieli (i mnie), nawet jak Cycek zlazl z lozka maly nadal po mnie skakal, leciutki na razie jest wiec pomimo tego zasnelam

Ale zeby nie bylo tylko o kotach, dzisiaj pada i jest strasznie wilgotno w Dublinie, ale oprocz tego ze lekko zmoklam (wiecie jak jest z parasolem, jak wieje to nie ochroni w 100% przed deszczem) wlosy sa ok, przyklaply bo sa wilgotne ale nie ma puchu ani nic sie nie wyprostowalo, jak podeschna to je dopiero troche rozburze palcami.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:21   #38138
niepoprawna10
Raczkowanie

Mam pytanie dotyczące używania odżywek proteinowych - o tym, że przy ich stosowaniu należy zadbać zabezpieczanie emolientami wiem. Mam jednak wątpliwości, jak to wygląda w praktyce. Czy po użyciu maski z proteinami i po jej spłukaniu wystarczy nałożyć odżywkę do spłukiwania z zawortością emolientów ? Czy może wymieszać je ze sobą ? Albo używać protein np. dwa razy w tygodniu, a w pozostałe dni odżywek emolientowych ? Który sposób jest poprawny ?
I pytanie dotyczące odżywek/masek, które w swoim składzie poza proteinami zawierają również emolienty na początku składa (np. maski Bingo) - czy ich ilość jest niewystarczająca do zrównoważenia działania protein ? I ostatnie pytanie - czy jest sens (poprawa kondycji/regeneracja włosa) używania kilku protein, np. keratyny, jedwabiu, mlecznych ?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
niepoprawna10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:27   #38139
Ag Rafka
Rozeznanie

Odważyłam się wreszcie napisać i tu... Czytam Was i czytam, zachwycam się i zachwycam... Waszymi włosami przepięknymi, kotami cudnymi... i zazdraszczam nieustająco. Kotów najbardziej, bo silna alergia uniemożliwia mi na stałe ich posiadanie (rozczula mnie Skuterek Rybiorki, przypominający z ryjka mojego śp. Bazyla). Natomiast włosyWasze są dla mnie motywacją do działania i dają nadzieję, że i moje kiedyś staną się równie piękne.
Na razie się dokształcam na Wizażu i staram się powoli wdrażać w życie zasady CG i kosmetyki naturalnej. Na razie spisuję na kartce "dopuszczalne" kosmetyki, potem ruszę na zakupy.
Od niedawna olejuję, wczoraj hennowałam (efekty w galerii Malowanie Henną https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=504604&page=2). Mam jeszcze w planie przycięcie końcówek.

Póki co moje włosy niegdyś proste po ciąży stały się faliste na końcach i załamane mniej więcej w połowie głowy (to mnie najbardziej denerwuje), ale może odpowiednia pielęgnacja wydobędzie ciekawy skręt i zniweluje tę "budę". Nie bardzo potrafię określić ich typu (na pierwszej stronie wątku znalazłam info, ale nazewnictwo w języku angielskim przy tych 1a, 3b niewiele mi mówi, jest gdzieś ta klasyfikacja po polsku?)
P.S. DMkAniu, dzięki Tobie odwazyłam się przyłączyć i tu!!! Dodatkowo odkryłam, że jesteś całkiem blisko mnie-"zaledwie" 80km! Buziak. AAA, no i oczywiście-GRATULACJE,cioteczko!

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-07-21 o 11:33
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:54   #38140
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
nie musisz. Możesz nałożyć masło shea - ma naturalny filtr UV.
Jeśli znajdę w ciągu tygodnia to kupię, ale zazwyczaj od razu wchodzę do morza, a potem idę leżeć na plaży, więc może być ciężko z nałożeniem.
Ale jeśli je bym znalazła to nakładać na suche włosy? I tyle, żeby nie wyglądały jak tłuste?
Będę chyba musiała myć włosy codziennie bo na drugi dzień nie mogę związać sobie włosów bo po bokach nad uszami mam już tłuste włosięta Coś mi się wydaje, że mama nie będzie zadowolona z codziennego mycia włosów, bo twierdzi, że powinnam co 3 myć, a to, że mi się przetłuszczają to nie dociera
A przy myciu codziennie to włosy nie były by zbyt zdezorientowane gdybym na zmianę myła szamponem babydream i odżywką? Czyli w pn babydream, wt isana/potter's (właśnie co do pottersów to nadaje się tylko aloesowy, czy jeszcze jakieś?) śr znów babydream itd
Stary 2011-07-21, 11:56   #38141
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość

Z tego co widziałam na zdjęciach, to bez hibiskusa też promieniują czerwienią Kocham twój kolor
Dzięki

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:58   #38142
agacie92
Raczkowanie

Rybiorku, kotecki obydwa cudaśne i Skuter i Cycek

Miałam dodać zdjęcia wczoraj, ale dodaję dzisiaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00012.jpg (86,8 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00016.jpg (89,9 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00021.jpg (42,0 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00024.jpg (102,2 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00023.jpg (118,4 KB, 42 załadowań)

Cel: włosy do pasa (oczywiście kręcone! tak tak!) , ładny brzuszek

agacie92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 12:25   #38143
Eloe77

Cytat:
A mycie wyglądało tak
Toś pojechała... I włosy zadowolone
Cytat:
Poszłam pociąć końcówki i to chyba było dobrym pomysłem, bo włosy (szczególnie pod spodem pięknie się same pokręciły)
No to można się cieszyć A gdzie zdjęcia?
Mnie fryzjerka też nie chciała uwierzyć, ze rozczesze palcami póki nie dotknęła włosów
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie wiem już czy tu czy w dyskusjach: Eloe kochana, używałam Hippa (żel) i zło, łupież i swędzi (nie jakoś strasznie ale jednak). Jaki składnik byś podejrzewała? Twarz myłam i bajka, a skóra też marudna i sucha ;]
Skład: Aqua, Sorbitol, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Lactic Acid, Sodium Chloride, Prunus Amygdalus Dulcis Seed Extract, Glycerin, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Zinc Sulfate, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Parfum.
Hipp żel? Nie używałam, ale może być kilka rzeczy, choćby surfaktnaty w tym betaina kok. Do tego masz sól. W zasadzie to widzę tu niewiele jako takiej osłony (bo nawet migdał to nie olej, ale ekstrakt z nasion), niemal same myjadła i humektanty plus dodatki. jak widać nawet sorbitol nie daje rady
Cytat:
Za to powiem, że przedostatnio myłam żelem micelarnym Tołpowo-Biedronkowym
A skład gdzie?
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
No i mam mieszane uczycia. Na początku się przestaszyłam bo wcale nie schły
Żel lniany sprawia, że włosy schną wolniej. Polimery z żelu nie mają takiej właściwości - woda więc szybciej odparowuje, skutkiem czego włosy schną szybciej.
Cytat:
średnio mi sie podobało dzisiaj...
A mnie się najbardziej podoba jak do tej pory. Szczególnie tył - po raz pierwszy pojawia się zapowiedź rulonów.
Cytat:
Dziś korkociągi prawie (i puszak gratis przez pogodę) na całej głowie Załączam zdjęcie najpiękniejszego, bo reszty nie ma, co oglądać. Zdjęcia niewyraźne i puszak :/
Bossski ;D

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-21, 12:43   #38144
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Rybiorku, kotecki obydwa cudaśne i Skuter i Cycek

cudne tak trzymac (mam nowe fotki moich futrzastych chlopakow ale jeszcze w aparacie, wieczorem wrzuce)

Cytat:
Napisane przez niepoprawna10 Pokaż wiadomość
Mam pytanie dotyczące używania odżywek proteinowych - o tym, że przy ich stosowaniu należy zadbać zabezpieczanie emolientami wiem. Mam jednak wątpliwości, jak to wygląda w praktyce. Czy po użyciu maski z proteinami i po jej spłukaniu wystarczy nałożyć odżywkę do spłukiwania z zawortością emolientów ? Czy może wymieszać je ze sobą ? Albo używać protein np. dwa razy w tygodniu, a w pozostałe dni odżywek emolientowych ? Który sposób jest poprawny ?
I pytanie dotyczące odżywek/masek, które w swoim składzie poza proteinami zawierają również emolienty na początku składa (np. maski Bingo) - czy ich ilość jest niewystarczająca do zrównoważenia działania protein ? I ostatnie pytanie - czy jest sens (poprawa kondycji/regeneracja włosa) używania kilku protein, np. keratyny, jedwabiu, mlecznych ?
trudno jednoznacznie powiedziec co najbardziej posluzy Twoim wlosom, powiem z wlasnej praktyki, jesli w odzywce proteiny sa dalej w skladzie to wale sama i tyle, w odzywkach i maskach gdy sa wysoko (2.3.4 miejsce) wtedy trzymam taka maske 30 minut (ostatni raz 2 miesiace temu bo teraz trzymam tylko 5 minut) i potem daje nawilzajaca odzywke na 5-15 minut (obecnie max 3 minuty). Nie radze mieszac odzywek bo to raczej nie da pozadanych efektow. Ja uzywam na codzien odzywek raczej bezproteinowych, jedna mam wprawdzie z keratyna ale na prawie ostatnim miejscu w skladzie, co drugie mycie stosuje maske ktora ma w polowie skladu proteiny, raz na 2-3 tygodnie uzywam bomby proteinowej ale po niej obowiazkowo odzywka nawilazajaca.

dodawanie keratyny czy inny dodatkow jest fajne ale jesli maska/odzywka ich nie ma, wtedy ma sie jak 2 odzywki, na codzien emolientowa i 1-2 razy w tygodniu z dodatkiej proteinowa

jak czesto dodawac proteiny to juz niestety sprawa indywidualna, ja musze np co drugie mycie uzyc protein bo one utrzymuja mi skret

no i jeszcze na koniec, zawsze przed planowanym farbowaniem, mycie wczesniej uzywam duzej ilosci protein (glownie keratyna, hydrolizowany owiec) aby wzmocnic wlosy przed uzyciem farby, potem conajmniej tydzien zero protein aby kolor 'wgryzl' sie dobrze

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Odważyłam się wreszcie napisać i tu... Czytam Was i czytam, zachwycam się i zachwycam... Waszymi włosami przepięknymi, kotami cudnymi... i zazdraszczam nieustająco. Kotów najbardziej, bo silna alergia uniemożliwia mi na stałe ich posiadanie (rozczula mnie Skuterek Rybiorki, przypominający z ryjka mojego śp. Bazyla). Natomiast włosyWasze są dla mnie motywacją do działania i dają nadzieję, że i moje kiedyś staną się równie piękne.
Na razie się dokształcam na Wizażu i staram się powoli wdrażać w życie zasady CG i kosmetyki naturalnej. Na razie spisuję na kartce "dopuszczalne" kosmetyki, potem ruszę na zakupy.
Od niedawna olejuję, wczoraj hennowałam (efekty w galerii Malowanie Henną https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=504604&page=2). Mam jeszcze w planie przycięcie końcówek.

Póki co moje włosy niegdyś proste po ciąży stały się faliste na końcach i załamane mniej więcej w połowie głowy (to mnie najbardziej denerwuje), ale może odpowiednia pielęgnacja wydobędzie ciekawy skręt i zniweluje tę "budę". Nie bardzo potrafię określić ich typu (na pierwszej stronie wątku znalazłam info, ale nazewnictwo w języku angielskim przy tych 1a, 3b niewiele mi mówi, jest gdzieś ta klasyfikacja po polsku?)
P.S. DMkAniu, dzięki Tobie odwazyłam się przyłączyć i tu!!! Dodatkowo odkryłam, że jesteś całkiem blisko mnie-"zaledwie" 80km! Buziak. AAA, no i oczywiście-GRATULACJE,cioteczko!
witamy nie przejmuj sie nazewnictwem, wazne aby wloski wygladaly zdrowo i kwitnaco (przykro mi z powodu alergii, ja sie strasznie ciesze ze jej nie mamy, ale jakbym miala to bym na lekach byla nonstop a kotow nie oddalabym juz za nic w swiecie, tylko ze pewnie zamiast Skuterka bylby hypoalergiczny Syberysjki)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-21, 12:43   #38145
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Czekamy na zdjęcia w takim razie
Będą TŻ zmusiłam wręcz do pstryknięcia kilku

Cytat:
Załączam zdjęcie zrobione chyba w 3cim dniu pobytu u nas. Dla zobrazowania rozmiaru kota - pudełko po butach size 35, czerwona szczotka obok miała około 12 cm.
ej, przez Was chcę mieć kota ale w bloku ...szkoda by mi było zwierzaka...

Cytat:
GRATULACJE! by kolejne kręconowłose dziecię się pojawiło
Zobaczymy jak podrośnie czy będzie CB jak coś to będę dobrą ciocią i podrzucę kilka odpowiednich odżywek

Cytat:
Uff... to pocieszające, że przynajmniej jednego produktu całkiem nie zmarnowali
Dzięki za info

Cytat:
Dmka noooo to zbudowałaś napięcie nie ma co! teraz będę czatowac na zdjęcia cały dzien
nie no, tak naprawdę to nie ma na co

Cytat:
Dzięki mnie? jak fajnie, że coraz więcej osób przeciągam na "złą stronę mocy" a te 80km to w którą stronę? Jak na Konin to moje rodzinne strony

Cytat:

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 12:45   #38146
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz wyglada ze wzielismy zdrowego kotka, choc faktycznie byl z niechcianej ciazy (niechcianej przez wlascicieli jego matki), z Cyckiem to bylo ciezej, wzielismy z ulicy chorego kotka z malymi rokowaniami na przezycie, choroba jednak odcisnela na nim pietno, z powodu wysokiej teperatury ktora mial niewiadomo jak dlugo veci ostrzegli ze moze miec stale uszkodzenia w mozgu, Cycek wyzdrowial ale byl bardzo powaznym kotkiem, trudno bylo sie z nim bawic, glowilismy sie czym go zachecic, dopiero przy Skuterze widze roznic, Skuterowi wsio rawno czym sie bawi, a jak nie ma zabawki to bawi sie swoimi lapkami i ogonkiem, po paru dniach z nami Skuter przestal drapac i gryzc (co uwazal za zabawe) wiec nasze metody wychowacze sa ok, ale teraz widze jaki jest maly kociak, Cyc byl jak maly geniusz - powazny, myslacy, ostatnia rzecz jaka by zrobil to cos co mogloby go skrzywdzic, no i od zawsze ma problem z okazywaniem uczuc, ale pomimo to jest kochanym kotem, jedynym w swoim rodzaju.

wyglada super, a co do puszaka, pokochaj go, on tylko potwierdza za masz krecone wlosy, ja mam czesto wicherek na czubku glowy z malym puszakiem, ale jak to widze to zostawiam - to tylko potwierdza ze nadal mam krecone wlosy

Super, że Cyc do Was trafił. Jest tak super wychowany, że jestem pełna podziwu, bo znam wiele kotów, ale aż tak grzecznego to nie Jak namówię kiedyś TŻ na kota (raz się zgadza, raz zmienia zdanie przez swoją kanalię ) to podrzucę Wam go do wychowania lub pobiorę kilka lekcji Bo marzę o kocie i psie (najlepiej dwóch)

Ten drapak to istne królestwo i nie dziwię się, że niektóre koty na takie sklepowe drapaki nie zwracają uwagi

Co do puszaka to mogę spróbować go pokochać ale takiego małego, bo i tak był zawsze większy i musiałam z nim żyć (za czasów złej pielęgnacji)

Cytat:
Piękne korkociągi, ja takie mam jak zepnę włosy w warkocz i końcówki tak się zakręcają zawsze

To odpowiednia pielęgnacja i wydobędziemy z Twoich włosów prawdziwe piękne.
Zaintrygowałaś mnie swoim zdjęciem po ręcznie robionych papilotach. Czy możesz zdradzić tą sztuczkę? Bo wyglądałaś przepięknie i jestem ciekawa, co tak sprawiło

Cytat:
Oj przepraszałam je najmocniej jak tylko umiem - praktycznie codziennie coś smacznego (tak mi się wydaje ) dostawały, żeby odgonić tego focha

Mój Ci on

Wiem coś na temat ratowania kotów. Mój Niusiek jest kotem z rynny. Jakiś #$%^ dla zabawy wrzucił maleństwo do rynny pełnej wody. Kocię przeleżało w niej chyba całą sierpniową, zimną noc. W sobotę rano moja Mama słysząc kocie wrzaski wyciągnęła toto (bo wcale nie wyglądał wtedy jak kociak, kupka nieszczęścia). Niusiek był praktycznie sztywny z zimna, brudny tak, że nie było można określić koloru, zapchlony. Przestał krzyczeć jak ogrzaliśmy go. No i wiadomo, szybka akcja - do weta. Tam okazało się, że kot jest przeziębiony, więc seria zastrzyków (strzykawka z igłą praktycznie większa niż kot). Wet ocenił wiek na około 3 tygodnie... Jako płeć powiedziano, że to kotka. A potem się okazało, po kilku tygodniach, że maleństwo jednak jest chłopcem, bo w teście porównawczym do posiadanej kotki wyszły różnice podogonowe
Karmiłam pipetką (dramat był, bo nie umiał z niej na początku jeść), odsikiwałam masując brzuszek, grubsze w taki sam sposób. Jak kocia mama Szybko zaczął odzyskiwać siły i rosnąć jak na drożdżach
Teraz jest prześwietnym kotem, 7mio latkiem - do szkoły we wrześniu Łazi za mną jak pies, śpi w łóżku pod kołdrą ze mną, reaguje na różne imiona, opieprza mnie, gdy za późno wracam, wołany przybiega, podaje łapkę (szkoła mojego taty ). Pozostała mu jedna pamiątka z tamtego okresu - lekko utyka na prawą, tylną łapę - widocznie po tym rzucie do rynny coś się kociakowi stało... Ale nie przeszkadza mu to w bieganiu, niskich przelotach, skokach.
To masz szczęście

W tym małym pudełku to zmieściłyby się takie dwa kociaki i jeszcze byłoby troszkę miejsca

Cytat:
Nie niec z nimi nie robiłam były spuszone, dzisiaj jakby troche mniej, pewnie wygniotłam je śpiąc.
A jutro dopiero będę myła, może coś na noc sobie nałożę dzisiaj? Macie jakieś propozycje? tylko jutro musze jakoś wyglądać, może lepiej postawić na oś sprawdzonego już

Chyba Eloe pisała, że można dać małą ilość odżywki bs - ale było o tym mówione przy plunkingu na noc. Nie wiem, czy tak "normalnie" do spania też ktoś coś nakłada. Musisz poczekać na odpowiedzi ekspertek bo ja tu się dopiero uczę

Faktycznie śliczny korkociąg i na grzywce mi jak się zrobi to ewentualnie gdzies pod spodem

Cytat:

Piękny kolorek Nie wiem, czy typologia jest gdzieś po polsku, ale zawsze można wrzucić sobie w translator

Cytat:

Super włosiska

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 12:51   #38147
agacie92
Raczkowanie

Cytat:
cudne tak trzymac (mam nowe fotki moich futrzastych chlopakow ale jeszcze w aparacie, wieczorem wrzuce)
Cytat:
wrzucaj wrzucaj, koty mogłabym oglądać przez całe życie bez przerwy
oglądałam zdjęcia które dodałam na początku, jak tu trafiłam... Dżizas, ja myślałam że to są kręcone i zadbane włosy (kiedyś) ?! Dzięki dzięki
dodam i ja mojego cudaczka, konkurencja dla Cycka i Skutera

Cytat:
Super włosiska
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0287.jpg (161,3 KB, 19 załadowań)

Edytowane przez agacie92
Czas edycji: 2011-07-21 o 12:52
Stary 2011-07-21, 13:09   #38148
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Bossski ;D
Cieszę, że się podoba. Ale to wszystko Wasza zasługa

Mam balsam po opalaniu i chciałam go jakoś zużyć na włosy, ale w połowie składu jest silikon Balsam był TŻ, bo ona ma jasny fototyp skóry, więc siedzenie na słońcu zbytnio mu nie służy

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
(mam nowe fotki moich futrzastych chlopakow ale jeszcze w aparacie, wieczorem wrzuce)

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Rozpuściłam włosy i donoszę: grzywka do spięcia (ale z tym się liczyłam, choć najpiękniejszy korkociąg się utrzymał), włosy bardziej miękkie i mięsiste niż wczoraj, tylko jednak muszę coś na nie nałożyć, żeby jest trochę okiełznać

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 13:09   #38149
imbryka
Rozeznanie

Aleście rozgadane
Jakiś czas temu trochę pielęgnowałam swoje falo-loki według zasad CG, później coś mi się odechciało, ale teraz się zrehabilitowałam i postanawiam zacząć bardziej porozpieszczać pukle
Jak skończę moją odżywkę z Bis-cośtam dimetchicone, to konkretniej zacznę być curly. Swego czasu zdecydowałam się na silikon, ze względu na długie włosy i chciałam je w jakimś stopniu ochronić przed uszkodzeniami mechanicznymi, ale teraz jak już to chyba wybiorę jakiś łagodniejszy

Kiedyś używałam tych joasiek bez spłukiwania (miałam żółtą, czerwoną i niebieską i z apteczki tę z miodem) ale po wszystkich robił mi się jakiś puszak Macie jakiś pomysł na fajną, dobra i niedroga odżywkę bs?

Dzisiaj obeszłam kilka sklepów w poszukiwaniu garniera nutri-odbudowa,ale brak go na pułkach, poza tym nie wiem kiedy, ale garnier zmienił opakowania odżywek tych fructis, ciekawe czy w składach też coś zmienił, czy tylko chcą zwrócić uwagę konsumentów

Ciągle główkuję jaki mogę mieć typ włosów, gdyby może zachowywać się profesjonalnie i pielęgnować je tak jak lubią i odpowiednio z pielęgnacją Curly Girl to może byłyby bardziej zakręcone. Obecnie to coś jakby między 2c/3a, bo góra włosów jakby dziwnie prosta, a dół pokręcony jak szalony może to dlatego, ze zazwyczaj wszystkie odzywki stosowałam na końcówki i dół włosów.
Teraz zadbam o włosy, będę je odżywiać i uzyskam 3a

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 13:52   #38150
Eloe77

Ależ dziś piszecie

MaybeTomorrow wielki szacun dla takich osób jak Ty, które ratują zwierzaki
Jakie maleństwo...
Cytat:
Ja mam ten balsam b/s
Dobrze, że nie kompres. Cóż, możesz próbować jako odżywkę do spłukiwania, ale moim zdaniem to naprawdę niewiele. Szkoda, że wyjeżdżasz, bo z tego, co piszesz, wynika, że istotne dla Ciebie mogą być cukry proste lub proteiny. W 4 dni nie damy rady tego sprawdzić No, cukry proste damy radę
Cytat:
A co z Wax'em ? Myślisz, żeby potrzymać z 10 min i spłukać ?
Tak. Możesz też dorzucić do niego łyżeczkę miodu. Sprawdzimy cukry proste.
Cytat:
Ja wczoraj umyłam włosy Barwą Ziołową, dałam odżywkę d/s Alterry i próbowałam ułożyć jakoś włosy, nie za bardzo się chciały lokować, może za dużo nałożyłam, albo niedokładnie spłukałam ?
A po Alterze nie nakładałaś już niczego? W jaki sposób próbowałaś układać?
Cytat:
Zostałabym przy sprawdzonych rzeczach.
Cytat:
ojp nie mam pojęcia muszę dogłębnie przeanalizowac te wszystkie typy najpierw
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to poczytaj, ale nadal pielęgnuj, bo moim zdaniem to tu nie będzie ani 2b ani 2c. Ale na to trzeba jeszcze poczekać.
Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
O, czyli jest nadzieja, że zimą się spisze Więc zostawiam Garniera i krem biedronkowy na zimę
Krem biedronkowy też podpadł?
Cytat:
dzisiaj pada i jest strasznie wilgotno w Dublinie
Łącze się w pogodzie jak nie leje to ciapie. Można sobie wybrać.
Cytat:
Czy po użyciu maski z proteinami i po jej spłukaniu wystarczy nałożyć odżywkę do spłukiwania z zawortością emolientów ?
Można. Trzeba tylko pamiętać, że odżywka proteinowa odżywce z proteinami nierówna.
Cytat:
Czy może wymieszać je ze sobą ?
Raczej bym nie mieszała. Już lepiej dodać nieco oleju do proteinowej odżywki.
Cytat:
Albo używać protein np. dwa razy w tygodniu, a w pozostałe dni odżywek emolientowych ?
Można, ale tu nie idzie o częstotliwość, ale o to, co lubią włosy. ważne, by nie przekarmić.
Cytat:
Który sposób jest poprawny ?
Każdy na swój sposób.
Cytat:
I pytanie dotyczące odżywek/masek, które w swoim składzie poza proteinami zawierają również emolienty na początku składa (np. maski Bingo) - czy ich ilość jest niewystarczająca do zrównoważenia działania protein ?
Zależy od rodzaju protein i od tego, czy włosy je lubią. Ale generalnie jeśli z przodu są emolienty i do tego kilka, a dalej jedna proteina hydrolizowana i mało humektantów, a włosy lubią proteiny, to możemy mówić bardziej o odżywce z proteinami niż proteinowej.
Stricte proteinowa była Artiste różowa.
Można tez sprawdzić czy odżywka jest dla mnie z proteinami czy proteinowa - wystarczy zastosować ją na włosach.
Cytat:
I ostatnie pytanie - czy jest sens (poprawa kondycji/regeneracja włosa) używania kilku protein, np. keratyny, jedwabiu, mlecznych ?
Proteiny trzeba rozdzielić na wielko- i małocząsteczkowe. najmniejsze są proteiny hydrolizowanej keratyny, później te jedwabiu. co do reszty, to nawet ich hydrolizacja nie daje pewności przenikania do wnętrza włosa.
Teraz zależy, co chcesz zrobić - keratyna i jedwab będą regenerować przy czym jedwab ma tendencje do zmiękczania a keratyna do usztywniania. Mleczne i wszystkie inne raczej nabudują się na włosie, kondycjonując go.
Nie radziłabym raczej stosować kilka protein jednocześnie, jeśli jeszcze nie wiesz, jak reagują Twoje włosy. Raczej próbowałabym kolejno, by nie sięgać po tę, która nie służy.

Osobiście preferuję dokapywanie keratyny do odżywki niż poszukiwanie odżywek proteinowych. Wolę po prostu sama decydować o stężeniu.

Cytat:
Odważyłam się wreszcie napisać i tu...
Jesteśmy straszne?
Cytat:
jest gdzieś ta klasyfikacja po polsku?
Tutaj, ale to stare tłumaczenie. Na dodatek jest sporo nowych klasyfikacji.
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Ale jeśli je bym znalazła to nakładać na suche włosy?
Jak wolisz. Najlepiej by było nałożyć przed kąpielą, ponieważ słońce w większym stopniu odbija się od wody niż od piasku.
Cytat:
I tyle, żeby nie wyglądały jak tłuste?
A to już zależy od Ciebie. Sama nałożyłabym sporo, zrobiłabym warkocz i chodziła tak do chwili mycia włosów.
Cytat:
Będę chyba musiała myć włosy codziennie
a to akurat niczemu nie przeszkadza. Shea/kokos (można wymiennie, ale kokos nie ma filtra), plecionka z rana, po zejściu z plaży mycie. Odżywianie masz zapewnione podczas pobytu na plaży, więc nie trzeba biegać w turbanie (chociaż co jakiś czas proteiny by się przydały )
Cytat:
A przy myciu codziennie to włosy nie były by zbyt zdezorientowane gdybym na zmianę myła szamponem babydream i odżywką?
A dlaczego tak sądzisz?
Cytat:
(właśnie co do pottersów to nadaje się tylko aloesowy, czy jeszcze jakieś?)
W zasadzie każdy, one różnią się ekstraktami.

Cytat:
Imponujące!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-21, 13:52   #38151
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Czy po użyciu maski z proteinami i po jej spłukaniu wystarczy nałożyć odżywkę do spłukiwania z zawortością emolientów ? Czy może wymieszać je ze sobą ? Albo używać protein np. dwa razy w tygodniu, a w pozostałe dni odżywek emolientowych ? Który sposób jest poprawny ?
Ogólnie wszystkie, z tym że każdemu może pasować inna. Wygodny sposób to nałożenie proteinowej i od razu na nią emolientowej (jedno spłukiwanie)
Cytat:
I pytanie dotyczące odżywek/masek, które w swoim składzie poza proteinami zawierają również emolienty na początku składa (np. maski Bingo) - czy ich ilość jest niewystarczająca do zrównoważenia działania protein?
Może i powinna, chociaż włosy same dadzą znać jakby było im mało
Cytat:
I ostatnie pytanie - czy jest sens (poprawa kondycji/regeneracja włosa) używania kilku protein, np. keratyny, jedwabiu, mlecznych ?
Jest sens. Każda z tych protein ma inny rozmiar i w związku z tym będzie mieć inną funkcję. Primo mamy hydrolizowane (zmniejszone) i nie. Secundo hydrol. proteiny keratyny będą mniejsze niż mleka, jedwab ciut większy od keratyny. Im mniejsza cząsteczka tym lepiej wnika pomiędzy łuski i "wypełnia ubytki" (oczywiście nie na wieki). Duże cząsteczki raczej powlekają włos filmem ochronnym

Cytat:
Hipp żel? Nie używałam, ale może być kilka rzeczy, choćby surfaktnaty w tym betaina kok. Do tego masz sól. W zasadzie to widzę tu niewiele jako takiej osłony (bo nawet migdał to nie olej, ale ekstrakt z nasion), niemal same myjadła i humektanty plus dodatki. jak widać nawet sorbitol nie daje rady
Dziękować. Miałam okazję testować bez kupowania

PharmaCF - BeBeauty Face Expertiv - Hydro Effect - micelarny żel do mycia i demakijażu twarzy i oczu kafeteria
Skład: Aqua, propylene glycol, disodiumcocoamphodiacetat e, PEG-40 hydrogenated castor oil, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, poloxamer 184, PEG-7 glyceryl cocoate hydrozypropyl guarhydrozypropyltrimoniu m chloride, sophora japonica leaf extract, panthenol, sodium hydroxide, sodium citrate, sodium chloride, disodium EDTA, citric acid, parfum, methylparaben, propylparaben, methylisothiazolinone

W ogóle co za głupek ze mnie ;] Byłam w dużej aptece: turystycznie, krążyłam koło nafty, jednak zawsze odstrasza mnie notka "może podrażniać" ;] Z tego wszystkiego przy kasie była promocja "super delikatny szampon AA" za pół ceny i głupek wzięłam ;] A w składzie standard: SLS, złagodzony innymi detergentami, potem ładniej bo pantenol i rumianek. Macie przykład kupowania kompulsywnego ;]

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 14:10   #38152
Eloe77

Cytat:
Mam balsam po opalaniu i chciałam go jakoś zużyć na włosy, ale w połowie składu jest silikon Balsam był TŻ, bo ona ma jasny fototyp skóry, więc siedzenie na słońcu zbytnio mu nie służy
Nie gadamy, tylko wrzucamy skład. Może warto przymknąć oko?
Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Jak skończę moją odżywkę z Bis-cośtam dimetchicone, to konkretniej zacznę być curly
Ale by być curly nie musisz odstawiać silikonów. Trzeba ich tylko używać z głową.
Wiele włosów lubi silikony, a nie pasuje im pielęgnacja cg, to warto sprawdzić.
Cytat:
Macie jakiś pomysł na fajną, dobra i niedroga odżywkę bs?
Ziaja. W składzie dimethicone, ale może być warto, skoro po Joaśkach masz puszaka.
Cytat:
Obecnie to coś jakby między 2c/3a, bo góra włosów jakby dziwnie prosta, a dół pokręcony jak szalony może to dlatego, ze zazwyczaj wszystkie odzywki stosowałam na końcówki i dół włosów.
Teraz zadbam o włosy, będę je odżywiać i uzyskam 3a
Zdjęcia?
Może być tak, że Twoje włosy kręcą się nie od nasady, ale od pewnego momentu. To indywidualne i dodaje włosom charakteru

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Dziękować. Miałam okazję testować bez kupowania
Wrr... I
Cytat:
PharmaCF - BeBeauty Face Expertiv - Hydro Effect - micelarny żel do mycia i demakijażu twarzy i oczu kafeteria
Skład: Aqua, propylene glycol, disodiumcocoamphodiacetat e, PEG-40 hydrogenated castor oil, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, poloxamer 184, PEG-7 glyceryl cocoate, hydroxypropyl guar hydrozypropyltrimonium chloride, sophora japonica leaf extract, panthenol, sodium hydroxide, sodium citrate, sodium chloride, disodium EDTA, citric acid, parfum, methylparaben, propylparaben, methylisothiazolinone
Niezgodny z cg Ale do przejścia (ten może tez się średnio zmywać, ale za to jaki poślizg! Malllina )
A poza tym to nie podoba mnie się Twój naftowy pomysł

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-21, 14:11   #38153
Ag Rafka
Rozeznanie

Eloe. Wcale nie jesteście straszne. Raczej kochane i życzliwe! Do tego pomocne.

DMkAniu, niestety nie kierunek Konin, wrecz przeciwnie-na zachód, czyli kierunek Gorzów bardziej, mniej wiecej w połowie między P. a G. Dzięki Tobie przywlokłam się tu z wątku o hennowaniu. I to Ty mi uświadomiłaś, że lekko falista to też kręcona.

Rybiorku! Dałaś mi nadzieję na kociaki, nie słyszałam,ze te syberyjskie hipoalergiczne (już sie nawet nad łysym zastanawiałam, ale nie przekonałam się, wygladaja tak nieszczęśliwie bez sierści). Przejrzałam parę hodowli, jeszcze zasięgnę języka. Ale się napaliłam!
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 14:12   #38154
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
świetne loczki
Stary 2011-07-21, 14:39   #38155
gohs
Zakorzenienie

O rety... Miałam trochę poodpisywać Wam, ale nie jestem w stanie na całe trzy strony Niezłe macie tempo pisania

Poszłam wczoraj do ross, spędziłam tam zdecydowanie więcej czasu niż planowałam Tonę różnych produktów przejrzałam, czytałam składy, ale że pamiętałam tylko z nazw alcohol denat, więc nie byłam pewna co mogę a co nie W każdym razie ostatecznie wzięłam to co mi się kojarzyło, że na pewno można:
Nivea krem do stylizacji
żel do stylizacji rossman zielony - taki w wielkim słoju
odżywka isana babasu
a, i jeszcze oliwkę babydream, tylko czy można ją na włosy? Bo jak nie, to do ciała zużyję

Dzisiaj na głowie lekka szopa, ale o dziwo loki nadal są, a to już po dwóch spaniach że tak powiem Upichciłam sobie psikacz: 3/4 wody i 1/4 nivea flexible curls Mocno rozwodniony, będzie do odżwieżania fryza Może go trochę skoncentruję bardziej, no ale zobaczymy
Stary 2011-07-21, 14:42   #38156
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Super, że Cyc do Was trafił. Jest tak super wychowany, że jestem pełna podziwu, bo znam wiele kotów, ale aż tak grzecznego to nie Jak namówię kiedyś TŻ na kota (raz się zgadza, raz zmienia zdanie przez swoją kanalię ) to podrzucę Wam go do wychowania lub pobiorę kilka lekcji Bo marzę o kocie i psie (najlepiej dwóch)
Moze powinnam szkole wychowania dla kotow zalozyc, he? Jak widac choc Cycek jest zdecydowanie bardziej rozwazny to na Skuterka tez dzialaja nasze metody, pomimo ze wariat taki ze glowa mala (wlasnie maz dzwonil ze maly zrzucil, biegnac po polce nad kominkiem, drewniany kaczki Mandaryna i jednej glowa odleciala, jakby nozem odcieta, coz mam teraz normalnego kociaka, Cycek ngidy niczego nie zrzucil ani nie zniszczyl ale on jest wyjatkowy, gdzies przeczytalam ze jak ktos obawia sie strat, sluczenia czegos albo dostaje palpitacji na widok zadrapania na kanapie nie powinien sobie sprawiac kociaka, na razie Skuterek wie ze drapac mozna tylko drapak, niestety z tym zrzucaniem troche nam zajmnie, energia go rozpiera

Cytat:
Co do puszaka to mogę spróbować go pokochać ale takiego małego, bo i tak był zawsze większy i musiałam z nim żyć (za czasów złej pielęgnacji)

Cytat:
wrzucaj wrzucaj, koty mogłabym oglądać przez całe życie bez przerwy
oglądałam zdjęcia które dodałam na początku, jak tu trafiłam... Dżizas, ja myślałam że to są kręcone i zadbane włosy (kiedyś) ?! Dzięki dzięki
dodam i ja mojego cudaczka, konkurencja dla Cycka i Skutera

na bank wrzuce, juz ustalone ze koty i loki chodza w parze i nawet nasza matka przelozona to zaaprobowala, kicius jest bardzo ladny, jak ma na imie? James Bond?

Cytat:

Rybiorku! Dałaś mi nadzieję na kociaki, nie słyszałam,ze te syberyjskie hipoalergiczne (już sie nawet nad łysym zastanawiałam, ale nie przekonałam się, wygladaja tak nieszczęśliwie bez sierści). Przejrzałam parę hodowli, jeszcze zasięgnę języka. Ale się napaliłam!
Jak znam zycie to bedziemy miec w przyszlosci trzeciego kota, maz mowi ze te dwa rozbojniki sa moje i a on nie ma swojego, a maz marzy wlasnie o Syberyjskim, pare rzeczy tylko musisz wiedziec, nie kazdy Syberyjski bedzie hypo, sa 3 poziomy, nie pamietam nazw ale to mozna znalezc - koty maja w slinie duzo jakis substancji bialkowych, jak liza futro to nanosza sline na futerko, jak slina wysycha to ta substancja ulatnia sie do powietrza, wiec jesli ktos ma alergie na kota a nie na siersc w ogole to Syberysjki bez tej substancji (generalnie ja ma ale w minimalnym stezeniu 0.001) bedzie pasowal (osoba z aleria na siersc ma z reguly tez na piora i nic co zyje i ma siersc czy piora moze byc w poblizu). Hodowcy powinni robic specjalne testy aby okreslic to. Ja swego czasu szukalam hodowli w Kanadzie (bo mielismy tam jechac, na razie plany sie przesunely w czasie) i znalazlam kilka dobrych gdzie te testy sa, biorac kotka masz certyfikat ze wszystkimi danymi, rowniez z taka informacja. Jak ktos nie ma uczulenia to moze wziac kociaka ktory ma to samo co zwykly kot, jak uczulenie jest to juz trzeba o tym powiedziec hodowcy. Oczywiscie cena takiego malucha hypo jest najwyzsza. Jest jeszcze jedna rasa kotow ktora ma podobnie ale dopadla mnie skleroza

edit: i jeszcze jedno, w dobrych hodowlach oprocz dokumentu hodowcy proponuja aby przyjsc wczesniej, nawet zanim sie kotek urodzi (dobre hodowle maja listy na kociaki na 2-3 lata do przodu, serio!) i np. z godzine pobyc z kotem, albo nawet sami przyjezdzaja z pupilem do potencjalnego zainteresowanego. Przynajmniej tak jest w Kanadzie. Po takim tescie wiadomo juz wszystko. Mozesz miec Syberyjczyka albo nie.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-07-21 o 14:46
Stary 2011-07-21, 15:07   #38157
Eloe77

Cytat:
Eloe. Wcale nie jesteście straszne. Raczej kochane i życzliwe! Do tego pomocne.
Cieszę się Kolejny raz w ciągu paru dni ktoś pisze, że nabrał odwagi napisać w naszym wątku Tom się wystraszyła
Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
W każdym razie ostatecznie wzięłam to co mi się kojarzyło, że na pewno można:
Nivea krem do stylizacji
żel do stylizacji rossman zielony - taki w wielkim słoju
odżywka isana babasu
a, i jeszcze oliwkę babydream, tylko czy można ją na włosy? Bo jak nie, to do ciała zużyję
Bardzo sympatyczne zakupy.
Oliwkę możesz na włosy, choć BD dla kobiet w ciąży jest składowo lepszy. Kupisz następnym razem
Cytat:
Upichciłam sobie psikacz: 3/4 wody i 1/4 nivea flexible curls Mocno rozwodniony, będzie do odżwieżania fryza Może go trochę skoncentruję bardziej, no ale zobaczymy
za kombinowanie. Należą się!
Próbuj

Narobiłyście mi znów ochotę na czerwienie. Ech... A już zwalczyłam rudzielca w sobie

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-07-21 o 15:08
Stary 2011-07-21, 15:11   #38158
Stefannia
Wtajemniczenie

Nieśmiało chciałam się przyłączyć

To że są podatne wiedziałam od zawsze, kilka razy metodą ugniatania po myciu udało mi się wyczarować coś w zamyśle pofalowanego. Jednak przez 99% czasu uważałam że mam proste i trzeba je ciągnąć szczotką żeby się jakoś układały.

Osatnio trafiłam do świetnego fryzjera, który mi powiedział, że mam cudowny skręt, podciął i kazał nie suszyć suszarką, tylko kupic krem do stylizacji i trochę pognieść.

Więc tak zaczęłam robić. Na zdjęciu, jeszcze trochę mokre z joanną https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ki.html&next=1.

No i zaczęłam podczytywać Mam nadzieję, że trochę pomożecie i wesprzecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (18,5 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00082.jpg (83,5 KB, 70 załadowań)
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 15:12   #38159
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
Jak wolisz. Najlepiej by było nałożyć przed kąpielą, ponieważ słońce w większym stopniu odbija się od wody niż od piasku.
A to już zależy od Ciebie. Sama nałożyłabym sporo, zrobiłabym warkocz i chodziła tak do chwili mycia włosów.
a to akurat niczemu nie przeszkadza. Shea/kokos (można wymiennie, ale kokos nie ma filtra), plecionka z rana, po zejściu z plaży mycie. Odżywianie masz zapewnione podczas pobytu na plaży, więc nie trzeba biegać w turbanie (chociaż co jakiś czas proteiny by się przydały )
A dlaczego tak sądzisz?
W zasadzie każdy, one różnią się ekstraktami.
Tylko obawiam się też tego, że jak masło będę miała to z każdym powiewem wiatru będę miała coraz większą plaże na głowie, bo piach pewnie się będzie przylepiał Ale przez pierwsze dni najwyżej wypróbuję bo na słońcu nie będę mogła długo siedzieć ze względu na comiesięczne dolegliwości Więc gdyby było tragicznie to szybko skoczę do pokoju i wymyję włosy.
Co do mycia na zmianę: no bo jednak szampon nie ma odżywczych składników i jak raz nie dostanie przy myciu szamponem nic, a w następny dzień dostanie już na starcie odżywkę (potem oczywiście reszta) to mogą się dziwnie zachowywać.
To w takim razie jakiego pottersa znajdę to takiego kupię.

A co do tych protein to co najlepiej by było stosować? Bo babunia miód i proteiny mleczne to za mało. I wtedy co 3-4 dzień?
Gdzie na 99% będzie to masło shea? (jeśli w naturze to ciężko będzie zdobyć).
Stary 2011-07-21, 15:22   #38160
agacie92
Raczkowanie

Cytat:
Imponujące!
Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
świetne loczki
Cytat:
na bank wrzuce, juz ustalone ze koty i loki chodza w parze i nawet nasza matka przelozona to zaaprobowala, kicius jest bardzo ladny, jak ma na imie? James Bond?
Dzięki za pochwały loczków, dążę do perfekcjonizmu z nimi z resztą tak jak każda z nas

James Bond a wiesz, że rozmyślałyśmy z siostrą żeby go tak nazwać? Wabi się TYMOTEUSZ, TYMCIO, TYMOSŁAW, TYMEK po prostu Tak jak ten 'ludwik' z biedronki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 34 (0 użytkowników i 34 gości)

Zasady wysyłania wiadomości