|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38311 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Bardzo ładne błyszczące włoski ![]() Cytat:
Jak się odważysz to do żelu lnianego można dokapać np olejuCytat:
Cytat:
Ja jestem żółwio-rybna ;P Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-07-24 o 16:13 |
||||
|
|
|
#38312 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wyczytałam na angielskiej stronce dla kręconych o tym jak można rozpoznać porowatość włosów:
- łapiemy mocno w dwa palce pasmo włosów - drugą ręką (dwoma palcami) przejeżdzamy od konca do głowy po paśmie - jeśli czujemy że się tak jakby marszczą znaczy ze porowatość jest wysoka - jeżeli jest gładko to normalna porowatość - jeżeli palce chodzą bardzo gładko w górę i w dół to znaczy że porowatość niska. Macie jeszcze jakieś sposoby?
|
#38313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jaki, ponieważ być może wkrótce się skuszę na jakiś kosmetyk z silikonem, może takim w rozpuszczalnym w wodzie... No nie wiem zobaczymy, bo to ortodoksyjne CG mnie trochę ogranicza w kosmetykach, ale wszystko w swoim czasie Ostatnio w zoologicznym brat TŻ widział żółwia za ponad 400zł (też jest żółwiowy )
|
|
#38314 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jaką rase planujesz?
|
|
|
#38315 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#38316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
test na farbowanie: nie łapią = niska ![]() Test na schnięcie: długo schną = niska, ale też źle dobrane kosmetyki Czyli Ciclomethicone lub Ciclopentiloxane. Ich zmywalność wodą jest dyskusyjna i jak wszystko wymagają SLS raz czasem |
|
|
|
|
#38317 | ||
|
Zakorzenienie
|
Buldoga angielskiego
Cytat:
dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-07-24 o 17:01 |
||
|
|
|
#38318 | |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem psiarą , posiadam wielką suczkę
Czytam sobie i czytam, i tak sobie dumam, że moje wypadanie po myciu odżywką mogło być skutkiem tego że niedokładnie oczyszczałam skalp, zapychały się mieszki i wzmagało wypadanie, mycie odżywką nie trwało u mnie nawet 2 min. i się dowiedziałam że to o połowę za mało, więc chyba się przeproszę z Niunią i dam jej szansę. Spodziewam się też po jakimś czasie efektu przyklapu itp. tzn. kryzysu włosowego związanego ze zmianą pielęgnacji, aha jeszcze sobie przypomniałam że pisałyście o tym że nie każdemu pasuje mycie odżywką, dlaczego tak jest jeżeli odżywką można bardzo dobrze doczyścić skalp to w takim razie jakie co stoi na przeszkodzie? ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
|
|
#38319 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za Wami nie nadążam
Nie było mnie raptem od wczorajszego popołudnia a tu już tona wpisów Wniosek jest taki, że nie mogę Was opuszczać na tak długo Wczorajsze kombinowanie z włosami skończyło się w końcu na warkoczu - przynajmniej mi włosy nie przeszkadzały A panieński udał się wyśmienicie, dawno się tak nie uśmiałam ![]() Co do włosów to nieśmiało ale jednak zauważam poprawę
|
|
#38320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ślicznie wyglądałaś i poprawę też widzę
|
|
#38321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak swoją drogą to co ja jestem za typ? 3a chyba?
|
|
|
#38322 |
|
Raczkowanie
|
A ja Ci napiszę że chyba nie warto zwracać uwagi na typ ale raczej na grubość włosa, porowatość, sprężystość bo to od tych cech zależy dobór właściwej pielęgnacji.
|
#38323 |
|
Zakorzenienie
|
Nie powiem Ci, bo się nie znam i średnio mi idzie typologia i ta z np. a i ta z Wavy i Cherubami (w tym drugim jestem mieszańcem i sama nie jestem pewna do końca jakim
---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- A tak właśnie swoją drogą to jak to jest u Cheruba: jak wieje wiatr lub dotyka się włosów to szybko robi się busz, czy prostują się one? Nie wiem, czy dobrze rozumiem ![]() Znów się wczytałam i jestem chyba trój-mieszańcem
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-07-24 o 18:10 |
|
|
|
#38324 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#38325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czytałaś typologię? Może sama będziesz potrafiła mniej więcej określić, bo tylko Ty znasz swoje włosy
|
|
#38326 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny praktycznie cały dzień spędziłam na czytaniu tego i innych wątków dotyczących kręconych włosów
![]() I zaczynam świadomą pielęgnację swoich zmaltretowanych loków
|
#38327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychodziłoby, że moooooże boticelli? Opis rodzaju skrętu itd w miarę pasuje. No ale jak już stwierdziłyśmy, nie to jest najważniejsze ![]() Cytat:
|
|
|
#38328 |
|
Rozeznanie
|
Ooo
Uwielbiam wszystkie molosowate![]() Ja według tych wszystkich typów skrętów też jestem mieszańcem ![]() gohs Pięknie w warkoczu
|
|
#38329 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#38330 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Widać różnicę, gratulacje i wytrwałości do dalszej pracy ![]() Czujesz się wyjątkowa? ![]() Pożalę się i pochwalę. Jutro idę 1szy dzień do pracy i zdycham z nerwów... Z tego wszystkiego już dzisiaj 2x głowę myłam i dalej coś swędzi (nerwy, nerwy). Nie wiem jak się ubrać, co ze sobą brać (kubeczek? własną kawę? Yyy miniaturki na pewno, budynek męski i damskiego wc nie zaopatrzyli ;] ) Najważniejsze: gdzie ja zmieszczę jedzenie na 8h?? |
|||
|
|
|
#38331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedzenie może do duuużej torebki ![]() Jestem po myciu. Włosy nie były mocno skołtunione (odżywka w olejem prawie 9h na włosach), ale jeszcze nie wyschły. Rano zdam relacje, bo idę spać w plunkingu. Jestem tylko przerażona toną włosów, które wypadły Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i przez wcierki porostowe Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy: nie stresuję się niczym (a na pewno nie bardziej, niż przez ostatnie kilka miesięcy. Zresztą ja jestem z tych osób stresujących się minutę przed, więc ), nie jestem na diecie ani nic, więc nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Prędzej nijaka
|
|
#38332 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jaka praca? powodzenia piękne są ![]() Cytat:
pamiętam, jak dziewczyny pisały, że można zrezygnować z b/s na rzecz lnianego, on też zabezpiecza, nawilża i dodatkowo trzyma w ryzach owoce morza...mmm ![]() Cytat:
duża różnica! skręt zaczyna się wyżej, wyglądają na bardziej nawilżone, skręt mocniej zdefiniowany, mniejsze sianko (poza tym masz ładne regularne rysy twarzy )i upięcie super, powinnaś wstawić do wątku z upięciami Cytat:
powodzenia!a u mnie sukces i porażka ![]() dzisiaj użyłam amli pierwszy raz ilość około łyżeczki, bo ciężko mi było wykapać z tej buteleczki w jakiej dostałam odlewkę wtarłam w suche włosy od nasady, bez skalpu, na 1,5 godziny mycie hippem i potem jeszcze alterrą, bo nie mogłam domyć (co ja mam z tym myciem potem isana proteinowa na 10 minut, czesanie, isana babassu na 5, joanna len i rumianek b/s na ociekające zimną wodą włosy, woda brzozowa na skalp, plunking, trochę ugniatania koszulką musiałam podsuszyć włoski suszarką lżejszym nawiewem głową w dół, bo się spieszyłam (ale nie do końca, dosychały same) wyglądały super ładny skręt nawet, fajna objętość, podobało mi się no i św Curla mnie pokarała za suszenie zsyłając deszcz, w 30 sekund przemokłam do suchej nitki, z włosów zostało przyklapnięte coś po wyschnięciu po deszczu, jutro do związania ale będę jeszcze tę amlę testować...może parafina mi akurat służy? (ja też mam psa , kundla)
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-07-24 o 22:19 |
||||
|
|
|
#38333 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niby wiem ale pewnie rano będę mierzyć sto zestawów ![]() Cytat:
Nakładałaś też na skalp tę mieszankę? Jeśli tak to nie rób tego następnym razem, może cebulki nie lubią Cytat:
Heh Malinka - patrzę, nowy link do makijaży? Se myślę: może znajdę inspirację na jutro. A tu taki makijaż Już i tak się boją: samica, nie wiadomo czego się po tym spodziewać
|
|||
|
|
|
#38334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się czasem udawało i wyglądało lepiej Cytat:
Będę pamiętać przy następnym razie, dziękuję A Ty się nie boisz, że tyle samców? ![]() Super, że pracę masz w zawodzie od razu po obronie
|
|
#38335 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
baby bywają częściej zawistne
|
|
|
#38336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#38337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#38338 | |||
|
Zakorzenienie
|
Faceci są bardziej konkretni, oczywiście nie wszyscy. Prywatnie mam do czynienia z klasycznym "babińcem" - rany boskie, z tymi babskami ustalić cokolwiek
![]() Cytat:
Praktyki miałam na budowie i jakoś szło Dobrze, że rządzić ludźmi nie musiałam, niesłyszalna jestem ;]Cytat:
O branie się nie boję :PCytat:
![]() Żeby choć odrobinę bez OT: parę dni temu myłam odżywką Isana Intensiv z witaminami. Poślizgu brak ale myje Włoski sypkie, skalpowi troszkę sucho. Będzie dobra do mieszanek z naparem orzechowym IMO |
|||
|
|
|
#38339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#38340 | |||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Mieszanka "olejowo-wybuchowa" Ale poważnie - całkiem rześka sprawa, tylko są 2 minusy:- nie znamy dokładnych stężeń, więc sojowego może być najwięcej, a reszty minimum - rycynki, migdałka, kukurydzy, sezamu, winogronka i oliwy (dokładnie w tej kolejności), - nie będziemy wiedzieć, który z olejów podziałał dobrze, a który nam nie służy. Mimo tych minusów jest sporo plusów: - mieszanka jest gotowa do użycia - można śmiało olejować bez zabawy w mieszanie itp. - nadaje się na lato, bo mamy tutaj w większości oleje małownikające, - nada się jako stylizator i zabezpieczacz przed puszeniem, - możliwa ochrona przed fotostarzeniem (niektóre z olejów maja działanie antyoksydacyjne), - zmiękczy i zabezpieczy włosy. Mnie się podoba Cytat:
![]() Cytat:
A czy wyglądają przepięknie? Fakt, jestem z nich zadowolona, co należało niegdyś do rzadkości. Latem pozwalam im na obciażenie. Nie mam zresztą wyjścia. Już wolę obciążone loki niż bezkształtną masę. Ale cóż, takie prawo lata ![]() Cytat:
Cytat:
, czeka sporo pracy włożonej w dostarczenie i zatrzymanie wody. Maliniarka zaś będzie walczyć z czym innym niż Ty.Ale - co najistotniejsze - możecie zobaczyć, jak bardzo różne są kręcone i jak zarazem potrafią być piękne u każdej z Was ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() O tak! ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do drugiej części, to sprawa nie jest prosta. Nawet jeśli włosy będą rosły zdrowe, to i tak wraz z długością zwiększa się prawdopodobieństwo uszkodzeń - mechanicznych, termicznych, zmęczenia hydralnego. Tego nie jesteś w stanie uniknąć. Prawdopodobieństwo owszem się zmniejszy, ale nigdy nie będzie tak, że będziesz mogła przestać odżywiać i regenerować włosy od 2 cm od skalpu do końcówki. Włosy stale oddają i przyjmują wodę, a wiedza o tym jest podstawą przy pielęgnacji kręconych.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

? A takim zwykłym Hippem, czy innym szamponem łagodnym to myć wtedy, kiedy zauważę potrzebę? A później na to kolejność jak zawsze, tak? 
Nie wiem jaki, ponieważ być może wkrótce się skuszę na jakiś kosmetyk z silikonem, może takim w rozpuszczalnym w wodzie... No nie wiem zobaczymy, bo to ortodoksyjne CG mnie trochę ogranicza w kosmetykach, ale wszystko w swoim czasie
)

Nie było mnie raptem od wczorajszego popołudnia a tu już tona wpisów
ślicznie wyglądałaś i poprawę też widzę 

Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i przez wcierki porostowe 
Będę pamiętać przy następnym razie, dziękuję
O branie się nie boję :P
Fakt, jestem z nich zadowolona, co należało niegdyś do rzadkości.