|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38401 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Bobas?
Cytat:
A odczuwasz świąd? Bo może chodzi o zatykanie porów letnią porą, niedomywanie odzywki/szamponu... Cytat:
Ale skajtałer nie był tak uciążliwy póki nie urósł. Jeszcze w kwietniu i maju dało się spokojnie spać. Od czerwca jest mordęga. Pocieszyć się można, że zostały im 2 kondygnacje. Wkrótce będzie 200 metrów i przestaną lać beton. Nie chcę myśleć, co będzie przy demontażu szalunków... Teraz czekają mnie ze 3 noce z przesuwaniem, bo widziałam rano, że podnieśli dopiero może 1/10 okrążenia.
|
|
#38402 |
|
Zakorzenienie
|
Heloł ;]
Znów po przerwie i znów na krótko (urlop się szykuje), ale co tam...Indios tak ma ;] Co tam kobity u Was? ![]() U mnie wiele się działo włosowych rzeczy...M.in. to, ze zafarbowałam na mój wymarzony rudy ![]() haha Spokooojnie- henną bez wcześniejszego rozjaśniania No i cóż...pięknymi czerwonymi refleksami cieszyłam się aż półtora tygodnia czasu Tak więc od ponad tygodnia spowrotem są niemalże kruczoczarne :PMoje włosy chyba sa za mocne żeby cokolwiek mogło coś w nich zmienić ![]() No ale cóż...podobałam się sobie niesamowicie Jest mi do twarzy w rudościach, ale właśnie w takich pod czerwień Wyglądało to rewelacyjnie ![]() Jednak narobiłam sobie w domu takiego burdelu, ze nie wiem czy będę się chciała bawić w to ponownie ![]() Przełom także w pielęgnacji ![]() Myję włosy co 3 dni, z czego, już nie pamiętam od jak dawna, włosy mam rozpuszczone przez pełne dwa dni (myję poprzedniego dnia wieczorem) a na trzeci dopiero upinam Przez dwa dni wyglądają bosko Okazało się, że kudły polubiły psikadła i żel lniany bez frafoclów ![]() Narzekałam, ze pomimo codziennego deliaktnego olejowania końcówek włosów olejem kokosowym przed spaniem, wciąż były suche... Teraz już nie są dzięki psikadełku własnej roboty, żelowi lnianemu i odżywce b/s ![]() Normalnie przełom ![]() Uff...to się rozpisałam trochu ;]
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() Edytowane przez Indios Bravos Czas edycji: 2011-07-26 o 09:57 |
|
|
|
#38403 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo nie zazdroszczę tych nocnych historii, ja mieszkam na blokowisku (więc nocne pijane atrakcje częste), przy samej obwodnicy (więć cieżarówki mi nie straszne) i obok szpitala (więc na sygnał erki o 2 w nocy nie reaguję już) - i juz się przyzwyczaiłam, zę spać zasnę i nie budzą mnie hałasy
![]() Dużo ostatnio osób dołączyło na wątek. Ja w sumie sama od niedawna jestem a już po mnie ile osób się pojawiło ![]() Dzisiaj spięłam jak zapowiadałam zostawiłam tylko 3 loczki z grzywki wypuszczone. Oczywiście zmokłam wczoraj więc mam puchacza niesamowitego. I dotykam włosów duuużo, za dużo. Ale cięzko sie odzwyczaić... Indios a zdjęcie tych rudości masz? Jeeezu tam mnie kusi, że się w głowie nie mieści (a ja mam swoje naturalne odzyskiwane dłuuuugo po latach eksperymentów z farbami ) i trzymam się ich z całych sił, ale tak kusicie ![]() Fajnie ci z tymi włosami ja co 2 dni musze myć (przy czym myję 1ego dnia rano), drugiego już je ratuję żelem lnianym bo nie teges są, no teraz jak kręcone to jeszcze mogę ewentualnie spiąć na 3 dzień...
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-26 o 10:06 |
|
|
|
#38404 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wlaśnie się zastanawiałam czy do geodezji nie dodać budownictwa, ale jeszcze muszę sie trochę z tym przespać![]() Ja myję na razie włosy codziennie rano, nie suszę, wychodzę z mokrymi do pracy. Mam nadzieję, że za jakiś czas będą wyglądały na drugi dzień znośnie
|
||
|
|
|
#38405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na farby się nie kuś już Ja mam usprawiedliwienie- przez 21 lat nosiłam swój natyuralny kolor i w koncu coś mi dowaliło ;]Jak Ty lata męczyłaś je farbowaniem to ja już bym na Twoim miejscu trzymała się naturalsów...no moze do siwizny
|
|
#38406 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do włosowych spraw: wczorajsze OMO: Isana Babassu, Ziaja aloes, Garnier Awokado, potem plunking i wygniatanie z żelem zielonym z ross. Zaryzykowałam i nie rozczesywałam - efekt po wygnieceniu całkiem zadowalający, jedynie co to włosy przy twarzy się trochę dziwnie wywinęły Po nocnym spięciu i porannym wygnieceniu nie są złe, nadają się do pokazania ludziom ![]() A w niedzielę czeka mnie tzw "przyjęcie weselne" czyli po prostu impreza w knajpie dla znajomych pary młodej i chyba znowu będzie warkocz albo przynajmniej zaplecione przy twarzy i podpięte
|
|
|
#38407 | ||||||
|
|
Cytat:
![]() Ale za to ciesze się, że znalazłaś swoje sposoby O tym nawet nie będę wspominać - też to wszystko mam plus stadion nieco dalej, więc zawsze wiem, że jest mecz. A gdy jest mecz zwiększonego ryzyka, to nad cała okolicą aż się ściemni lata helikopter. Dość nisko... żyć nie umierać Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Okolica się zmieniła, ceny działek poszły w górę. I mnóstwo ludzi stamtąd ucieka. Bo będzie masakra, a dotąd - mimo ruchu - było w miarę spokojnie. Cytat:
|
|
#38408 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#38409 |
|
Zakorzenienie
|
hej, ja zaczynam przygode z moimi falami
ostatnio sprobowalam po umyciu pougniatac i wyszlo nawet fajnie, schnely sobie naturalnie. Oczywiscie frizz byl i jest, nie daje zadnej odzywki bs czy czegos do modelowania bo probuje zycia bez silikonow, a nie mam nic odpowiedniego, a mimo to wlosy byly suche i sztywne jakby byl na nich jakis zel moze to efekt tego ze ich nie czesalam od mycia, ciezko bylo bo wygladalam jakbym wstala z lozka caly czas, nie wiem czy mi takie cos odpowiada... No i niektore wloski calkiem niezle sie pofalowaly, takie eski ladne byly a niektore ledwo co na koncu sie wywinelywczoraj umylam wieczorem, dalam koszulke na wlosy, potem pougniatalam a dzis wlosy bardzo brzydkie, malo pofalowane, posklejane.. nie wiem co zrobie jak bede musiala wstawac rano do pracy, chyba ze 2 h wczesniej bym musiala zeby mi podeschnely wlosy w kazdym razie zamowilam sobie zel aloesowy, mam nadzieje ze wlosy nie beda juz takie suche po nim, chyba jest on zgodny z CG? uzywalyscie kiedys? bo nie wiem czy dawac tylko na skalp, czy na wlosy czy potem splukiwac czy zostawic
|
#38410 |
|
Zakorzenienie
|
Przeprowadzki fajne są, ale mimo wszystko stresujące i męczące
Ja po remoncie i przeprowadzce do nowego mieszkania przytyłam 7kg A właśnie, powoli wykańczam Garniera awokado i się zastanawiam co podobnego polecacie? Czytałam, że chyba którąś Alterrę ale pewna nie jestem Nie to, żeby mi nie pasowal, ale chcę potestować sobie A tak w ogóle to za 2 tygodnie jadę w góry i zastanawiam się co wziąć do pielęgnacji włosów Jedziemy pod namiot, ale łazienka będzie więc prysznic itd wchodzi w grę, no ale żeby nie brać tony buteleczek ze sobą... Mogę spróbować mycie samą odżywką do tego czasu i zobaczymy jak moja głowa na to reaguje. Ewentualnie którą odżywkę można do OMO stosować do obu O?
|
|
#38411 |
|
Zakorzenienie
|
czy siemie lniane prazone nadaje sie do zrobienia zelu lnianego? czy tylko takie niepraznone? gdzie szukac takiego siemienia? w aptece czy moze w sklepie eko?..
|
#38412 | |
|
|
Party_girl7 jeśli chcesz uniknąć puchu, to odżywka b/s musi być.
Piszesz, że włosy były sztywne, ale poza tym, że umyłaś i ugniotłaś nie wiemy nic. To nie jest raczej efekt nieczesania, ale tego, co nałożyłaś na głowę oraz stanu Twoich włosów. Tymczasem w tej kwestii także zero informacji. To ja nie wiem - chcesz, by Ci pomóc, czy to tylko wolne rozważania? Bo jak wolne rozważania, to zignoruję. By włosy podeschły lub wyschły szybciej warto zastosować suszarkę z dyfuzorem na chłodnym/lekko ciepłym nawiewie i najmniejszej prędkości. Sam żel aloesowy nie odżywi Ci włosów, ale próbuj. Cały czas o nich piszemy, wystarczy poczytać wątek. Żelowi lnianemu poświęcony jest cały osobny wątek i wnim znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. Cytat:
a to wcale nie wygląda dobrze.Polecamy Alterrę morelkę oraz granat i aloes. Stale i bez przerwy.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-26 o 11:56 |
|
|
|
|
#38413 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
.Dzięki za sugestie co do wyprysków . Może jakiś ze składników, które wymieniłaś mi nie odpowiada. W sumie trochę podejrzewam MRS POTTERS, bo uwielbiam do mycia, ale zużyłam własnie 2 butlę i nie miałam przerwy, poza sporadycznym myciem szamponem. Teraz odstawię i zobaczymy co się wydarzy. Cytat:
No właśnie, a jakie psikadła stosujesz Indios? Cytat:
Ja kupuję w supermarkecie, ale w aptece też będzie. Kupuję po prostu siemie lniane, ale nigdy się nie zastanawiałam czy ono jest prażone czy nie. To takie ciemnobrązowe nasionka. |
||||
|
|
|
#38414 |
|
Zakorzenienie
|
W mojej historii z szamponami bez SLS chodziło o to, że włosy bardziej się przetłuszczały. Co do stylingu - od ponad roku tylko żel lniany, lakier do włosów był może 2 razy z okazji jakiś wesel. Pianki też nie było. Odżywki ? Kallos Crema Latte i Wax polski.
Nigdzie nie idę dziś, więc zdecydowałam się na to, co było poza granicami mojej wyobraźni - umyłam włosy odżywką, tą z Rossmanna, która jest polecana do mycia - swoją drogą nie wiem, skąd się wzięła u mnie w domu Czekam teraz aż wyschną.
|
#38415 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pusza sie i to w sumie najwiekszy problem . Moja pielegnacja wyglada tak: myje szamponami na zmiane ze skrzypu barwy, z czarnej rzepy evy, babydreamem, myje tylko skalp(chyba ze mam olej na glowie wtedy cale). Nie susze, nie prostuje (czasem sie zdarzy, moze raz na miesiac/dwa ), splukuje zimna woda. Po myciu rozne odzywki do splukliwania jak gloria, bingo, wax, na ok 10-30 min pod czepkiem. Na koncowki daje jedwab CHI, na dlugosc od ucha czasem odzywki bez splukiwania takie ktore dostalam i wykanczam, np ofirlame, pantene. Na skalp byla woda brzozowa ale mi wysuszala bardzo wiec odstawilam. Raz na tydzien, czasem czesciej na noc lub na kilka godzin amla z babydream fur mama dodaje zdjecia swieżo po myciu, tylko z jedwabiem na koncach. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1311243478Tak wygladala moja pielegnacja do tamtego tygodnia, teraz zaczynam pielegnacje bez silikonow, czesze tylko majac odzywke na glowie, uzywam grzebienia, odstawilam szczotke i kosmetyki z silikonami. Umylam wiec szapmonem ze skrzypem zeby oczyscic z pozostalosci po silikonach, nalozylam na 10 min glorie, splukalam zimna woda, nalozylam koszulke wg wskazowek, potem pougniatalam i naturalnie wyschly. Wlosy staly sie dosyc sztywne, nie uzylam niczego do stylizacji. Mam nadzieje ze wyjasnilam wszystko co bylo potrzebne do okreslenia stanu moich wlosow... Cytat:
juz od dlugiego czasu odzywkuje,olejuje,ale suchosc nadal jest... ale nie poddaje sie, bede walczyla
Edytowane przez party_girl7 Czas edycji: 2011-07-26 o 12:15 |
||
|
|
|
#38416 | |||
|
|
Trochę straciłam rachubę
cjest:Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#38417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak, polecacie jakiś mini zestaw do włosów na wyjazd w dzicz?
|
|
|
#38418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez się obawiałam że będzie twarda, a ona jest jedynie tłusta, ale bardzo dobrze się rozprowadza Może masz rację, że takie drobne zmarszczki są w moim wieku normalne, ale ja na razie nie mam zamiaru ich zaakceptować, może za kilka lat, ale nie teraz Chociaż wiem, że to że moja skóra wygląda na przesuszoną, a jednocześnie tłustą może być przyczyną spożywania niewielkiej ilości płynów-ok 700ml dziennie. Mówię o tym, bo chcę tak zgrabnie odejść od OT Nigdy o tym nie słyszałam, ale tak sobie myślę.. Czy jeśli organizm dostaje za mało wody to może być to przyczyną przesuszenia włosów? Albo czy spożywanie nieodpowiedniej ilości płynów może być przyczyną przesuszenia skalpu i wzmożonej produkcji łoju? Próbuję znaleźć przyczyny szybkiego przetłuszczania skalpu a jednocześnie bardzo suchych włosów.
|
|
|
|
|
#38419 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
albo już masz współczuję w każdym bądź razie tego hałasu. Ja mogę spać w hałasie, ale na pewno nie takim ![]() Oby nie było puszaka Idę na biotechnologię dla kosmetologów (jestem po kosmetologii). Rekrutację ominęłam na polibudzie krakowskiej na chemię kosmetyków ![]() (i myślę, czy złożyć na coś jeszcze w przyszłym roku na dzienne, bo ostatni raz mogę się załapać na darmowe dzienne A co studiowałaś, Eloe?
|
|
#38420 | ||||
|
|
Z czasem i puch robi się mniejszy. Pomagają w tym głównie oleje, ale tak naprawdę cała pielęgnacja, od chwili zmoczenia włosów do momentu całkowitego wysuszenia ma znaczenie.
I nieczesanie suchych włosów - to podstawa. Poza tym ja na tym zdjęciu jakoś puchu nie widzę Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
- szampony z siarczanami działają wysuszająco (więcej o tym w pigułce) - odzywki nie zapewniają Ci dostatecznego zabezpieczenia i mają za mało składników wiążących wodę we włosie - musiałabyś popróbować innych - olej - pisałaś o BD dla mam - tu sporo olejów niewnikających, więc raczej funkcja zabezpieczająca. Nadto jeśli zmywany jest szamponem, to niewiele po nim zostanie. Poza tym amla - pisałaś o dodatku amli, ale nie wiem, czy idzie o olej czy o proszek? Jeśli proszek i sporo, to może wysuszać włosy. - nie stosujesz odzywki b/s - włosy są słabo zabezpieczone, - możesz mieć sporą porowatość - puszenie, na które się skarżysz, oraz ciągle suche włosy mogą na to wskazywać. Tym samym trzeba będzie poszukać czegoś, co zabezpieczy Twoje włosy przed ucieczką wody (spróbuj po myciu zamiast jedwabiu i odzywki b/s nałożyć olejek BD na suche włosy - kapkę - i ugnieść. Poobserwuj, jak włosy będą się zachowywać). - równowaga proteinowo-wodna jest zaburzona do czego - poza pielęgnacją - przyczyniły się stosowane zabiegi.
|
|
#38421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Muszę kupić sobie jakieś oleje koniecznie i testować, bo zauważyłam, że moje włosy lubią najbardziej kosmetyki z olejami, więc im dogodzę
|
|
#38422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym mam ostatnio duzo babyhair a one troche odstaja u gory, moze to przez to...nie, po glorii zawsze byly ok. Mysle ze to moze byc wina braku odzywki bs... wiec oleje zmywac odzywka? da rade wszystko fajnie zmyc? chodzilo o olej Amla ![]() ostatnio sprobowalam dac odrobine oleju na suche wlosy i koszmar- wydaly sie jakby niemyte i przetluszczone... nie wiem moze nie potrafie tego rownomiernie nalozyc, albo jednak wciaz za duzo daje, sprobuje jeszcze z mniejsza dawka. Dzis wybieram sie po jakies zakupy wlosowe, moze uda mi sie zakupic potrzebne rzeczy i bede mogla kontynuowac moje eksperymenty. Dzekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Edytowane przez party_girl7 Czas edycji: 2011-07-26 o 13:17 |
|
|
|
|
#38423 | ||||||||
|
|
Cytat:
).Cytat:
Cytat:
Osobiście jestem przeciwna, ale jak wolisz. To Twój wybór. Cytat:
Cytat:
Produkcja sebum związana jest z ochroną skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Jeśli zaś mało pijesz, a sporo się pocisz (pot ma za zadanie obniżać temperaturę skóry), to grozisz gospodarce wodnej własnego organizmu. Cytat:
Cytat:
Zastanawiałam się nad tym. Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-26 o 13:34 |
||||||||
|
|
|
#38424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Czemu znowu przeprowadzka później? ![]() Nas z TŻ to czeka dopiero za jakieś 4, 5 lat, już się cieszę, ale jak pomyślę ile nerwów będzie to też już mam dość ![]() Brat TŻ idzie na socjologię właśnie do Wro. Uparł się chłopaczyna na ten kierunek i na nic innego nie składał. Nie wiem, czemu ale myślałam, że jesteś po jakimś ścisłym kierunku. Wszystko lipa, bo? Nie pracujesz w zawodzie? Moje pomysły na życie były trochę szalone (u Ciebie to chociaż wszystko zbliżone do siebie), bo było prawo, psychologia sądowa, ta kosmetologia i filologia romańska Myślę na co złożyć jeszcze, ale tak dla samej siebie Idę zmyć z łba Garniera i muszę kupić dziś nowego, bo końcówka. Dziś standardowy zestaw, bo wolę nie eksperymentować przed fotografem
|
|
#38425 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o skórę to właśnie jedynie twarz mi się przetłuszcza, po reszcie ciała to pisać bym mogła Ale na razie cała moja uwaga skupia się na włosach---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
No właśnie dzisiaj doczytałam, że ta postać jest najsłabsza i stosowanie jej w kosmetykach jest często negowane. No to może faktycznie zużyję ją tak jak radziłaś do rąk, a w okolicach oczu skupię się na właściwym nawilżeniu![]() Cytat:
Dziękuję bardzo |
|||
|
|
|
#38426 |
|
Zakorzenienie
|
BU przyszedło
![]() chciałabym wszystko na raz wypróbować -Żel hialuronowy z alantoiną i pantenolem 5% -Mleczko jedwabne do włosów + keratyna -Masło JOJOBA -Hydrolat oczarowy -Hydrolat rozmarynowy -Masło ze SKRZYPEM
|
|
#38427 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mam wodę z odrobiną żelu hialuronowego i kapką odżywki z olejkiem arganowym kallosa ![]() Cytat:
|
|
#38428 |
|
Rozeznanie
|
Byłam w ross, kupiłam 3 odzywki do włosów (mamie powiedziałam o 1 i kazała mi kupować nowe dopiero jak skończę poprzednią, może nie otworzy szafki gdzie mam 7 odżywek + 1 b/s
).Żelu aloesowego nie mam, byłam w jednym takim niby zielarskim i widziałam kilka za szybą, ale dwa razy się odzywałam i nikt kto sprzedaje nie przyszedł, więc sobie poszłam. Byłam tez w aptece po błoto z bielendy, ale nie mieli. Pani powiedziała, że skoro to jest jakieś cudo to może zamówi (tylko w domu się zastanawiałam, czy jej dobrą nazwę powiedziałam ).A tą odżywkę z Isany z jedwabiem szukałam i szukałam i znaleźć nie mogłam. Dopiero za 3 przeszukaniem po kolei półek się znalazła. |
|
|
|
#38429 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze spotkanie z myciem włosów odżywką - szczerze? Mieszane uczucia. Ale też wiem, że włosy muszą się przyzwyczaić. Na pewno będę musiała je jutro umyć. Będę się tego trzymać na pewno do końca opakowania. Pożyjemy zobaczymy
![]() I opryszczka mi wyszła na ustach ![]() ![]() ![]() A właśnie - jako styling używam jedynie żelu lnianego. Jednak jadę na urlop w dość spartańskich warunkach... możecie polecić mi coś gotowego, co miałoby podobne działanie? O żelu aloesowym słyszałam.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2011-07-26 o 17:17 |
|
|
|
#38430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co kupiłaś?
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.

) i trzymam się ich z całych sił, ale tak kusicie 
Robi się coraz cieplej, możliwe spuszenie...

moze to efekt tego ze ich nie czesalam od mycia, ciezko bylo bo wygladalam jakbym wstala z lozka caly czas, nie wiem czy mi takie cos odpowiada... No i niektore wloski calkiem niezle sie pofalowaly, takie eski ladne byly a niektore ledwo co na koncu sie wywinely

a to wcale nie wygląda dobrze.

cjest: