|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Jestem tak zadowolona z jednokrotnej zmiany pielęgnacji, że aż boję się pomyśleć jak pięknie będzie po dłuższej regeneracji
Lece do miasta, zapoluje na kokosa, hydrolat rozmarynowy, Joannę z lnem i rumiankiem. A potem hmm, zalkoholizuję się ![]() Aż dodam z tego wszystkiego zdjęcia - marna jakość
|
#38522 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#38523 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem zwolenniczką cieniowanych ![]() Też się boję babrania ![]() Cytat:
Ja ogólnie kręcę się w okolicach brązu, więc może tak strasznie nie niszczę jeszcze pomyślę i może podpytam
|
||
|
|
|
#38524 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz z roboty. Dzis wreszcie uporalam sie z systemem bankowym, mam kody, hasla, dostepy, moge nareszcie wykonywac przelewy elektroniczne
co oznacza dostep do Wizazu staly i nieprzerwany. ![]() Oprocz tego kupilam sobie bezczelnie TBS krem do lokow z orzechem brazylijskim (Cyclomethicone) i jutro bede sie upajac. Eloe, na pewno Alterry bede szukac, tak zachwalacie te morele ze sie pewnie skusze. Bawelne z TBS mam, ale jakos mi nie sluzy. Ja przeciez mam zupelnie inne od twoich wlosy, grubsze, bardziej szorstkie, no i skret innego typu. Garniera z avokado i karite mam i tu w Danii, to nie problem kupic. A gdzie Wy, dziewczyny, te Alterry kupujecie? W Rossmanie sie znajdzie? Sie zmywam - lece do domu nakarmic meza i kota.
|
|
|
|
#38525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja właśnie siedzę z foliówką na głowie Także będzie pół godzinki do 40min - niedużo no ale zawsze coś I tak btw, próbowałam sobie zapleść kłosa, ale jeszcze nie wychodzi na tyle ładny żeby nadawał się do publikacji
|
|
|
#38526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eloe mało się tu udzielam bo wrócilam z urlopu i walczę z przebarwieniami.Włoski póki co mają nie tak sobie i wykańczam te kosmetyki co mam. Przeczytałam jeden post odnośnie olejowania żeby przed nim umyć włosy i tak zrobię bo na nieumyte źle wyszło(albo źle sie zmył olej )
|
|
#38527 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jesteście okropne! Pół dnia mnie nie ma a tu już 2 strony?
Pełnoletnia już byłam ![]() Cytat:
Cytat:
Zlało nas ;PCytat:
I też powtórzę: jasne ładne ale w ciemnych masz piękny kolor oczu Maliniarka - rurki Mama obiecała mi - za obronę - zasponsorować wizytę u fryzjera z wszelkimi bajerami jakie sobie wymyślę I tak chodzę i mam chwiejność Farba - ale jaka Rudy mi się marzy ale to trudny kolor, ciemny podkreśli oczy ale się zmyje, pasemka będą najlepsze w utrzymaniu ale nie mam parcia na blondy :P Cięcie - ale jakie :P Co z tą grzywką, zapuścić chciałam i jakoś od pół roku cały czas jest ten najgorszy etap zapuszczania :P
|
|||
|
|
|
#38528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym proponowała pasemka i na pewno nie grzywkę, bo będziesz żalować Ja obcięłam dwa razy w życiu, za drugim razem nawet jej już nie podcinałam tylko czekałam aż odrośnie i w zasadzie nadal czekam
|
|
|
#38529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zobaczymy jak się sprawdzi na dłuższą metę ![]() Podoba mi się aplikacje jej Bardzo łatwo przy moich gęstych kudłach. Z innymi miałam poważny problem ![]() Cytat:
Nie wszystkim w rulonach do twarzy, wiem to po swoim przykładzie także ![]() Ogólnie masełko podziałało na +
|
|
#38530 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo, to zafundowałam sobie piękny przyklap dzisiaj
![]() Oliwka Babydream na niecałą godzinę pod folią i ręcznikiem szampon na skalp Ziaja z aloesem odżywka Garnier awokado wygniatane z Nivea Flexible Curls Jeszcze chyba trochę doschną ale i tak cudów z tego nie będzie dzisiaj EDIT: No dobra, jednak nie jest tak źle
![]() Edytowane przez gohs Czas edycji: 2011-07-27 o 19:11 |
|
|
|
#38531 |
|
Raczkowanie
|
W jakiej siatce?
Jak masz jakieś zdjęcia jak ona wygląda to będę bardzo wdzięczna![]() Pytam bo jestem na etapie szukania odpowiedniego organizowania moim włosom snu Już nie mówiąc o ananasie.
|
|
|
|
#38532 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!Troche poczytałam o waszej pielęgnacji i zastanawia mnie zastosowanie gliceryny ale coś tu mi się nie zgadza.Twierdzicie że przy dużej wilgotności jest nie wskazana tak?Znalazłam ciekawy artykuł:
Gliceryna INCI: Glycerin inne nazwy: Glycerol, 1,2,3-Propantriol, Propan-1,2,3-triol wzór chemiczny: CH2OH-CHOH-CH2OH Gliceryna jest gęstą cieczą. Rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu, ale nie rozpuszcza się w tłuszczach. Pod względem chemicznym należy do alkoholi. Gliceryna jest rozpuszczalnikiem wielu substancji jak soda czy boraks. Jest częscią składową cząsteczek wszystkich tłuszczy (więcej na ten temat w tekście o emulgatorach), występuje we wszystkich komórkach roślinnych i zwierzęcych. Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna przemysłowa uzyskiwana jest z propylenu (gazowy weglowodan uzyskiwany z benzyny). |
|
|
|
#38533 |
|
Rozeznanie
|
Skoro nie kupiłam zwykłego masła shea, to wzięłam garnier karite i awokado
To zasoby odżywek się powiększają. Ktoś wspominał o pudle na kosmetyki? Po za tym, że chciałam się pozbyć tej szafki w której właśnie te wszystkie rzeczy do włosów mam to jest ok Więc chyba kupie nieprzezroczyste pudło i będę trzymała pod fotelem, albo wsadzę do szafy o ile w niej posprzątam w końcu.Co prawda za tym garnierem średnio przepadam bo strasznie mało wydajny no ale tak jakoś się wzięło
|
|
|
|
#38534 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A ten jeden korkociąg jest cudowny Cytat:
aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, dipalmytoylethyl, hydroxyethylmonium, methosulfate, parfum, phenoxyethanol, methyldibromo glutaronitrile, citric acid, propylene glycol, peg-s cocomonium methosulfate, methylchloroisothiazolino ne, sodium glutamate, hydrolyzed milk protein, hydroxypropyltrimonium hydrolyzed casein, sodium cocoyl glutamate, hydrolyzed silk, methylisothiazolinone, hydroxypropyl guarhydroxypropyltrimoniu m chloride Już wcześniej wspominałam, że przy jej zmywaniu wypadało mi drugie tyle co po spłukaniu szamponu. Może za dużo jej brałam? Ile by trzeba? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Idę myć po raz pierwszy w życiu włosy odżywką wygładzającą Isana ![]() Zobaczymy jak będzie ...
|
|
#38535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#38536 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie na odwrót jest napisane https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=34
|
|
|
|
#38537 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widać potencjał...ale ja lubię takie drobne lokaski Cytat:
zazdroszczę, nigdy nie miałam długich włosów ![]() Cytat:
Cytat:
ja mam podobne ![]() Cytat:
Cytat:
nie wiem gdzie niby ten przyklap ma być, włoski wyglądają coraz lepiej ![]() Cytat:
no dziewczyny pisały przecież, że humektanty mają zdolności przyciągania wody, więc skoro nie ma jej w powietrzu wezmą je z włosa, proste jak dwa razy dwa... pewnie tez sporo zależy od porowatości, jeśli masz mocniej przylegające łuski to nie oddają wilgoci tak szybko Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
zastanawia mnie czy można użyć humektantu, a potem zabezpieczyć to emolientem i wtedy woda by nie uciekała? z tego co pamiętam w przypadku protein hydrolizowanych to się sprawdza...ale czy przy glicerynie?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-07-27 o 21:06 |
|||||||||||
|
|
|
#38538 |
|
Raczkowanie
|
Jesli użyje gliceryny przy dużej wilgotności to wyjdzie włosom na plus bo wiąże wodę a jeśli przy mniejszej niz 65% to jest na odwrót i pobiera z włosa(ze skóry)co powoduje wysuszenie http://www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_czynne.php
a Syrenka napisala aby unikać gdy jest duża wilgotność. ![]() A mam jeszcze jedno pytanie moge użyc takiej czystej gliceryny z apteki? Edytowane przez Dork Czas edycji: 2011-07-27 o 21:15 |
|
|
|
#38539 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem po pierwszym myciu włosów odżywką.
Długo masowałam skalp, aż się opuszki palców trochę zmęczyły Nałożyłam obficie, tak jak gdzieś tutaj przeczytałam. Po kilkuminutowym masażu nałożyłam worek i ręcznik i siedziałam tak ok.15min. Teraz spłukiwałam i nie wiem czy dobrze mi to poszło... Bo strasznie długo się pieniło, a przy tym wylatywało więcej włosów niż przy myciu normalnym szamponem :/ Ale im mniej się pieniło tym, na szczęście, mniej ich wylatywało. Długo trwało to spłukiwanie i sama nie wiem czy wszystko udało mi się zmyć... Może jednak za dużo jej nałożyłam? Teraz zrobiłam plunking, siedzę i czekam na kolejne efekty
|
#38540 |
|
Raczkowanie
|
Pokazuję swoje kudły, bo bez nich faktycznie jest trudno doradzić, a nie wiem, na czym powinnam się skupić. Zdjęcia chyba trochę nieostre, ale mam nadzieję, że widać to, co najważniejsze.
Włosy b. cienkie i rzadkie Historię znacie, ale powtórzę, bo nie sposób zapamiętać przy tak wielkiej liczbie osób. Napiszę, jak wyglądała "pielęgnacja" przez długi czas, co prawda włosy w międzyczasie odrastały, ale przynajmniej widać moje nawyki... Włosy przez lata (co najmniej 13) codziennie myte szamponem do przetłuszczających się włosów, używane odżywki z silikonami (nakładane na 15 sekund, aż puszczą kołtuny). Szarpane, rozczesywane, suszarka. W szkole farbowane na czarno przez rok, 2 razy rozjaśniane tego samego dnia, potem farbowane na brąz - zawsze od razu na całe włosy, a nie tylko odrosty . Parę lat temu styling. Ostatni rok byłam grzeczna z farbowaniem, włosy się b. poprawiły (nawet mogłam rozczesać bez odżywki), zaczęłam używać masek (ale mam zapłon ) ale w listopadzie chciałam pofarbować na rudy (dopiero z farbą na włosach uświadomiłam sobie, że jak nie wyjdzie, to przecież będzie trudno zakryć). Wyszedł bordo, tego samego dnia farba, rozjaśnianie 2 razy i farba (o ja mądra...). Następnego dnia fryzjer na ciemny brąz. O dziwo fryzjerka stwierdziła, że nie mam mocno zniszczonych (niewidoma? ). Kolor się zmywał po 2 tyg., pofarbowałam jeszcze 2 razy i od tej pory (początek roku) nie farbuję. Od paru tyg. jestem z Wami.Dziś było i jest na zdjęciach: -Hegron fioletowy (użyłam 2 raz, dzięki Eloe i AjriszMarta za podpowiedź, że jest bez IPA - póki co skalp nie szczypie - Alterra Granat i Aloes 20 min. - po umyciu w turbanie 10 min. - żel Gorvita i minimalne ugniatanie Cały dzień w domu. Nie było b/s, bo Joanna miód nie pasuje, a innej nie kupiłam. Zabrakło emolientów Wg Was są obciążone po dzisiejszym myciu czy wręcz przeciwnie (zawsze miałam siano i nie umiem ocenić)? Jeśli chodzi o skręt, to jak na dotychczasowe skręcanie jest średniego stopnia [bo korkociąg praktycznie tylko na grzywce], po jedwabie isana z isana z babassu było lepiej. Na zdjęciach widać puch (zwłaszcza na 1, tragedia po prostu, ale bywa znacznie gorzej), do tego sianko, zwłaszcza na czubku głowy, gdzie przez lata nakładałam szampon i tarłam Jak oceniacie włosy? Jaki typ, stan (wiem, że słaby, ale np. widać przesuszenie czy innego typu problem) i na czym się skupić? Pewnie krzykniecie - ścinać - ale nawet w tej długości czuję się źle. Chcę zapuszczać. Za parę miesięcy planuję pofarbować (mam b. dużo siwych w dolnych warstwach), o ile mi pozwolicie patrząc na stan - chciałabym spróbować hennę. Jestem tu już jakiś czas, cierpliwie testuję i zdobywam wiedzę, radzicie mi zawsze mądrze i wyczerpująco, ale jeszcze nie mam ustalonego tygodniowego planu działania przy codziennym myciu, że np. 2x w tyg. keratyna, raz olej itp., bo nie wiem, jak się za to zabrać. Może mając teraz pełny obraz sytuacji mi coś podpowiecie? I tak na marginesie - jaki mam obecnie kolor włosów?
Wymienię 4 ml. Armani Prive Royal Oud na Armani Prive Ambre Soie i Amblre Orient Lakiery, kolorówka, włosy, zapachy, nowe ubrania i buty grudzień FREYA ARABELLA 30E Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2011-07-27 o 21:37 |
|
|
|
#38541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
gohs ja nie widzę tam jakiegoś mega przyklapu (ale ewnie każdy u siebie coś zobaczy ) A teraz zdjęcia z dzisiaj. 1 - coś takiego dzieje mi się z tyłu jak zdejmę koszulkę po 20 min - i to jak wyschnie jest paskudne a to coś pod spodem to nie rulon bynajmniej tylko jakaś taka kula poplątana... coś chyba źle robię z tą koszulką (myję odciskam wodę trochę, i głową w dół kładę na koszulce, zawijam w turban, może powinnam ugniatac przed koszulką? Bo jak dotknę ich po zdjęciu koszulki żebu tą "kulę" rozłozyc jakoś to się rozprostowują) 2,3 - po samym myciu (Amla 2,5 h + alterra migdał + alterra morela), tył jeszcze trochę wilgotny ale widać z przodu chyba to o czym pisałam - taki jakby puszak na końcówkach ![]() 4,5 - po żelu lnianym (tył chyba zdecydowanie lepiej?) p.s coś się chyba ruszyło bliżej skaplu, czy tylko sobie wmawiam efekt mi sie podobał po żelu w sumie (udany dzień) tylko nie wiem czego to zasługa, czy coś ten olej dał? Czy to tylko zel lnainy cudotwórca ![]() Myślę poważnie o cieniowanieu większym z tyłu, tylko mam mało włosów i boję się, żę na końcu zostaną mi tylko takie mysie ogonki....
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-27 o 21:28 |
||
|
|
|
#38542 | ||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dla każdego może to inaczej wyglądać, bo zależy też o specyficznych cech Twojego włosa (m.in. od porowatości) trzeba próbowac na sobie wszystkiego myślę, ze możesz użyć gliceryny z apteki, ale na pewno nie samodzielnie, raczej jako dodatku do czegoś (jednak nie pomogę bo nie mam doświadczenia w tej materii) ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
zwłaszcza jak masz paznokcie dłuższeCytat:
ja myślałam, że odżywką trzeba tylko umyć włosy, potem zmyć i nałożyć odżywkę d/s (jesli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie z niego )nie mów tak na włoski, bo się pogniewają! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
) poddawałaś je chemicznym zabiegom i stylizacji , teraz będzie im trzeba czasu, żeby doszły do siebie biedactwa na razie masz raczej falowane niż kręcone, ale widać, że to się będzie zmieniać i mocniej kręcić Cytat:
bogate odżywki, moim zdaniem tłuściochy będą dobre, nie wiem jak z proteinami, bo jeszcze się nie rozeznałam za dobrze w tym temacie...ale trzeba uważać ![]() na pewno bardziej doświadczone koleżanki lepiej pomogą ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#38543 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#38544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz tylko tę jedną odżywkę zgodną z CG?
|
|
|
#38545 | |||||||
|
Raczkowanie
|
hm.. to może bardziej gęste niż grube (fryzjerki zawsze narzekają, że cienizna - ale wcześniej miałam praktycznie proste
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Myślałam, że jasny brąz, ale większe znaczenie to będzie miało przy zmianie koloru za jakiś czas.
|
|
#38546 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie na razie mam tylko tą, jutro lub pojutrze ruszam na większe zakupy Bo oprócz odżywki np. z Joaśki chcę kupić olejek vatika i L'bioticę przeciw wypadaniu włosów.
|
|
#38547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poszukam w Andrychowie w przyszłym tygodniu, ale za to kupiłam Hegron w celu mycia kędziorków ( już wypróbowałam, schną ) i olej kokosowy, ale poczeka kilka dni na próbę.P.S. Zdrową wątrobę mam, alkoholizacja bezbolesna
|
|
#38548 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można trochę oszukać wzrok na "ilości"a zawsze miałaś kręcone? jako dziecko? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#38549 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZobaczymyCytat:
Cytat:
Nie wiem czy na zdjęciu dość dużo z góry złapałam... i szukam tego postu Eloe gdzie pisała o końcach... EDIT mam: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1310629561 boję się, ze po cieniowanie zostanie mi mało przy końcówkach włosów... Cytat:
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-27 o 23:11 |
||||
|
|
|
#38550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

Lece do miasta, zapoluje na kokosa, hydrolat rozmarynowy, Joannę z lnem i rumiankiem. A potem hmm, zalkoholizuję się 

co oznacza dostep do Wizazu staly i nieprzerwany. 
Także będzie pół godzinki do 40min - niedużo no ale zawsze coś 
trampki i mienso
Pierwsze foto 2007r, drugie 2010

Już nie mówiąc o ananasie.

Więc chyba kupie nieprzezroczyste pudło i będę trzymała pod fotelem, albo wsadzę do szafy o ile w niej posprzątam w końcu.
zazdroszczę, nigdy nie miałam długich włosów
. Parę lat temu styling. Ostatni rok byłam grzeczna z farbowaniem, włosy się b. poprawiły (nawet mogłam rozczesać bez odżywki), zaczęłam używać masek (ale mam zapłon

)