Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. Mamy IX/X 2011. - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najfajniejszy tytuł nowego wątku to...
Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. 30 49,18%
Wrześniowe dzieciaczki się wypakowują, październikowe nadal w brzuchach buszują. 6 9,84%
Ciąży minęły długie miesiące, na świat się szykują jesienne brzdące. 30 49,18%
Wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem opuszczają brzuchy wrześniowe brzdące. 2 3,28%
Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy cudne dzieci. 3 4,92%
Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy jesienne dzieci. 3 4,92%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-04, 17:13   #301
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Dot.: Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. Mamy IX/X 2011.

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość

Byłam dzisiaj na zakupach w Kauflandzie. Zmierzam do kas, patrzę, przy jednej czeka dziewczyna w ciąży. No to dawaj, stanęłam za nią żeby się trochę popisać, bo mój brzuch większy Za mną ustawiła się jakaś kobitka, ale nawet na nią nie zerknęłam. I tak sobie stoimy. Wtedy podchodzi jakiś młody facet i pyta: yyy, czy to tylko kasa dla ciężarnych??
Spoglądam na tę laskę za mną, a ona też z brzuchem
dobre
swoją droga zawsze staje w Stokrotce przy kasie dla cięzarnych i nigdy takowych nie widze , a przepuszczać też mnie nie przepuszczają

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość

Małgoś imię śliczne a jak tam samopoczucie?
Dzieki za imię już zdecydowane jakiś czas temu
Samopoczucie aaa tak sobie, mąż sfochowany dalej, zamieniłam dziś z nim 2 słowa , całe dwa słowa, także powodów do radośći nie mam

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:16   #302
stokrotka_
Zadomowienie

Cytat:
Ja się nie znam ale nie będzie maluchowi za ciepło w tym Bo przecież we wrześniu mamy zazwyczaj powyżej 20 stopni. Mamusie doświadczone jak się powinno ubrać malucha

Wiesz, wystarczy nawet odpowiednie spojrzenie i chrząknięcie
kochana...ale u nas chłodniej... w najcieplejsze dni teraz jest 20 z małym hakiem a pozatym.. to w sumie welurkowe spodenki na gołe nóżki to nie dużo..tak samo jak misowate coś na krótki rękaw.. zawsze mogę rozpiąć w aucie

a kombinezonik..to tylko w razie (odpukać deszczu czy wiatru mocnego..chociaż mam nadzieję,że źle nie będzie

a tak serio... to gdybać można.. ja przyszkuje pewnie parę opcji a tż mi przywiezie odpowiednie do pogody

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
No ja wiem, że ta bakteria może być groźna, zwłaszcza jak się dziecko zachłyśnie wodami (nie wiem, czy to częste), ale tak samo groźne są gronkowce i inne takie. No dlatego ja nie wiem co robić, bo mój gin zdecydowanie zbagatelizował to badanie i mam teraz mętlik w głowie, a serio po czytaniu w necie to ma się ochotę robić wszystkie badania.
ale porządne badania krwi to chyba na wszystkie te mendy paciorkowe,gronkowe itd. są.. sama nie wiem...

co do gronkowca...jeśli Ty go masz.. to możesz zarazić innych w szpitalu ale dla dziecka to nie jest niebezpieczne. nasza jedna irlandzka mamuśka miała gronkowca.. i jak niedawno rodziła.,to nawet osobną salę dostała

wyszły mi starte buraki z zupą... łyzka staje zamiast po trochu to wrzuciłam na raz wszystkie ... ale chyba smaczne będzie

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:19   #303
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
Wróciłam z sr i jestem zadowolona wykład był jednak o czym innym bo o zmianach fizjologicznych u noworodka i dowiedziałam się wielu rzeczy których nie wiedziałam
dostałam 4 reklamówki róznych ulotek, gazetek, próbek i bonów zniżkowych, znalazłach w nich też dwie małe butelki Avent 125 ml

Jutro z rana mama przyjść na kolejny wykład
podziel się wiedzą

Cytat:
Zawsze jeździliśmy w ciemno i na miejscu szukaliśmy A raz były to wczasy w wagonach kolejowych Teraz to takie coś już nie przejdzie
a no nie przejdzie

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Dzieki za imię już zdecydowane jakiś czas temu
Samopoczucie aaa tak sobie, mąż sfochowany dalej, zamieniłam dziś z nim 2 słowa , całe dwa słowa, także powodów do radośći nie mam
mój teść tak ma na imię ponoć był cudownie grzecznym dzieckiem

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:20   #304
Caltea
Zadomowienie

Oj, trudno Was znaleźć
Melduję się na 10 stronie i pozdrawiam wszystkie mamusie wraz z Calzedoniami i Księgowymi.
Wysłalam młode do cyrku i mam troszkę spokoju.

U nas bez zmian: skurcze, kłucia w dole, gin na wczasach do 15, więc muszę się oszczędzać, co by się Leoś nie pojawił na tym świecie za wcześnie. A czasem tak kopie, jakby chciał się wydostać przez skórę brzucha, albo przynajmniej polamać mi żebra.
Ostatnie zakupy robię przez internet (pościel, karuzela, materacyk) i właściwie prawie wszystko już mam. Jeszcze jakieś wkładki laktacyjne i osłonki na brodawki i chyba będę miała komplet.
Pakuję też torbę do szpitala i z ubrankami L. na wyjście. W ogóle dostałam ostatnio jakiegoś takiego powera do roboty (pomimo tych wszystkich pobolewań), że jak tak dalej pójdzie, to zacznę wszystkie ubranka na nowo prać, albo przynajmniej prasować.

Gratuluję wszystkich zaczętych tygodni (nam leci 34) i idę Was nadrobić.

Co do Łeby, dla mnie za duży moloch (chociaż wg. mnie Władysławowo jest 100x gorsze), ale na pewno piękne i wyludnione plaże, zwłaszcza na wschodnich krańcach miasta. W zeszłym roku byliśmy w Nowęcinie i jak wracaliśmy z Łeby do siebie, to upajaliśmy się wieczorną ciszą przy kufelku piwa.
A Hel mnie po prostu zauroczył. Na pewno tam wrócimy.

Świetny tytuł wątku. dla autorki.

Edytowane przez Caltea
Czas edycji: 2011-08-04 o 17:22
Caltea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:27   #305
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
kochana...ale u nas chłodniej... w najcieplejsze dni teraz jest 20 z małym hakiem a pozatym.. to w sumie welurkowe spodenki na gołe nóżki to nie dużo..tak samo jak misowate coś na krótki rękaw.. zawsze mogę rozpiąć w aucie

a kombinezonik..to tylko w razie (odpukać deszczu czy wiatru mocnego..chociaż mam nadzieję,że źle nie będzie

a tak serio... to gdybać można.. ja przyszkuje pewnie parę opcji a tż mi przywiezie odpowiednie do pogody
Chyba, że tak ja chyba na kartce spiszę co i jak żeby się biedny tż nie pogubił

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Oj, trudno Was znaleźć
Melduję się na 10 stronie i pozdrawiam wszystkie mamusie wraz z Calzedoniami i Księgowymi.

U nas bez zmian: skurcze, kłucia w dole, gin na wczasach do 15, więc muszę się oszczędzać, co by się Leoś nie pojawił na tym świecie za wcześnie. A czasem tak kopie, jakby chciał się wydostać przez skórę brzucha, albo przynajmniej polamać mi żebra.
Ostatnie zakupy robię przez internet (pościel, karuzela, materacyk) i właściwie prawie wszystko już mam. Jeszcze jakieś wkładki laktacyjne i osłonki na brodawki i chyba będę miała komplet.
Pakuję też torbę do szpitala i z ubrankami L. na wyjście. W ogóle dostałam ostatnio jakiegoś takiego powera do roboty (pomimo tych wszystkich pobolewań), że jak tak dalej pójdzie, to zacznę wszystkie ubranka na nowo prać, albo przynajmniej prasować.

Co do Łeby, dla mnie za duży moloch (chociaż wg. mnie Władysławowo jest 100x gorsze), ale na pewno piękne i wyludnione plaże, zwłaszcza na wschodnich krańcach miasta. W zeszłym roku byliśmy w Nowęcinie i jak wracaliśmy z Łeby do siebie, to upajaliśmy się wieczorną ciszą przy kufelku piwa.

Daaawno Cię nie było Odpoczywaj

przez te Twoje opisy zamarzyło mi się morze jeszcze bardziej

Dominik

Martynka
Stary 2011-08-04, 17:28   #306
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
no to nieźle... a ja odpoczywałam jak babcia po drodze.. i musiałam wziąść taxi na powrót..bo bym nie doszła... a wogóle zmokłam po drodze (niewiadomo skąd ten deszcz,bo duszno jak diabli) i przy okazji moje pranie ,które na balkonie zostało też... ale już się suszy z powrotem

kochana...skurczyki,skurc zyki...

Echhh ciąża ciąży

ja już mam plana albo wyjdzie w bodziaku,na to taki biały komplet welurowe spodenki i misiowa kurteczka z kapturkiem, do tego skarpetki,buciki welurowe i czapusia cienka ..

albo jak by było chłodno..to mam taki kombinezon jesienny polarkiem podszyty i na cienkie bodziaki i bawełnianego pajaca wrzucę w ten kombinezonik. do fotelika.. a na wierch jeśli będzie biały komplet - to kocyk... a jeśli kombinezonik to nic

Dobry plan nigdy nie jest zły

najpierw poprzypinać i na koniec kocyk na wierzch

Niby proste a jednak
Coś bym zjadla
Stary 2011-08-04, 17:28   #307
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiuleczkakuleczka Pokaż wiadomość
Acha i chciałam Was spytać czy liczycie ruchy????
ja nie liczę - gin pytał czy mała sie duzo rusza, a ponieważ się rusza prawie cały czas to nie musze liczyć

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

Zakupy na rocznicę zrobionę, można grillować Mąż kolczyki zamówił - będą dopiero za 2-3 tyg no ale będą. Małej kupiliśmy już nawet pampersy i dziś chyba zacznę pakować torbę, bo skończyliśmy 34 tc, od jutra wchodzimy w 35 i to już tak blisko
ja dzis zrobiłam selekcje ciuszków wg rozmiarów - na 56-62 mam strasznie duzo, w zasadzie chyba wszystko co potrzeba. Za to nie mam prawie nic na 68 i sporo takich 6-9 miesiecy przynajmniej wiem teraz na co zwracac uwage w ciuchu i w sklepach

a macie z tych najmniejszych rzeczy (0-3 mce) jakieś spodnie typu dzinsy? ja nie mam ani jednych i nie mam tez żadnej bluzy i tylko 1 sweterek. Zastanawiam sie czy jeszcze nie dokupic czegoś takiego

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
chcę się pochwalić dziś kończymy 35 tydz jutro 36 zaczynamy

i proszę o kciuki na jutro, bo mam ktg i mam nadzieję, że się okaże, że wszystko już ok i nie będę musiała już leżeć:prosi :
gratulacje i

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
A może wszystkie się nad morzem spotkamy co? Z naszymi prawie rocznymi brzdącami
my koncem sierpnia planujemy morze, ale śródziemne nastawiamy sie na wypad do chorwacji

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Wtedy podchodzi jakiś młody facet i pyta: yyy, czy to tylko kasa dla ciężarnych??
Spoglądam na tę laskę za mną, a ona też z brzuchem
fajne

Cytat:
Oj, trudno Was znaleźć
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:32   #308
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Oj Małgoś, czytałam jaki miałaś wczoraj wieczór i noc Po takim czymś to poród powinnaś mieć gratis bezbolesny i pięciominutowy

Cytat:
ale porządne badania krwi to chyba na wszystkie te mendy paciorkowe,gronkowe itd. są.. sama nie wiem...

co do gronkowca...jeśli Ty go masz.. to możesz zarazić innych w szpitalu ale dla dziecka to nie jest niebezpieczne. nasza jedna irlandzka mamuśka miała gronkowca.. i jak niedawno rodziła.,to nawet osobną salę dostała
A to nie z wymazu się bierze? Chyba muszę się dokształcić, ale na dziś mam już dość netu.
Z tym gronkowcem to pamiętam, że jak dziadek był pół roku temu w szpitalu z zapaleniem oskrzeli i płuc, to leżał na sali z młodym kolesiem, który miał zapalenie płuc spowodowane przez gronkowca, leżał już ponad miesiąc w szpitalu. A gronkowiec wyszedł mu po pobraniu próbki z płuc, jakąś igłą mu to ponoć pobierali No w każdym razie izolowany nie był w osobnej sali.

Tak tym barszczem kusicie A ja mam buraczki na ogródku Mam też cukinię, ale może odłożę ją na późniejszy dzień. Lulla, jak robiłaś cukinię w sosie koperkowym?

A teraz do pośmiania się: dzwoniła przed chwilą koleżanka z pracy (nie ma dzieci) i pyta mnie gdzie jadę na urlop. Zdziwiła mnie tym pytaniem, mówię że nie wybieram się nigdzie. No to ona "ale czemu, przecież to ostatni moment, kiedy jestem wolna, sami we dwójkę itd. itp.". No to mówię jej, że miesiąc przed porodem to tak strach gdzieś jechać, z dala od domu. Ale przecież lekarz mi nie zabronił, leżeć nie muszę. No nie mogła pojąć, że to nie jest tak, że do samego końca czujesz się świetnie, latasz kilometrowe trasy, kąpiesz się w morzu, chodzisz po górach, a jak przyjdzie co do czego (oczywiście w przewidzianym czasie, a najlepiej tego właśnie dnia, gdy masz termin) to jeden dzień poboli i bach - rodzisz
A może to ja jestem jakaś nietego?

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:35   #309
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
podziel się wiedzą
kuuurde napisałam prawie wszystko co babka gadała i jakoś mi sie wcisnął backspace i mi cofnęło strone

może napisze o czym było a jak którą chce coś wiedzieć konkretnie to piszcie
- wygląd skóry noworodka po porodzie i późniejsze zmiany
- początek laktacji
- badania wykonywanie w szpitalu
- żółtaczka
- kolki
Cytat:
Oj, trudno Was znaleźć

ja też chce do cyrku

pracus się z Ciebie zrobił uażaj tam na siebie kochana
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:35   #310
gerda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
a macie z tych najmniejszych rzeczy (0-3 mce) jakieś spodnie typu dzinsy? ja nie mam ani jednych i nie mam tez żadnej bluzy i tylko 1 sweterek. Zastanawiam sie czy jeszcze nie dokupic czegoś takiego
ja mam 3 pary takich spodenek, ale nie wiem czy je zdarzę ubrać, bo trochę niewygodnie małej bedzie

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:37   #311
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
ja mam 3 pary takich spodenek, ale nie wiem czy je zdarzę ubrać, bo trochę niewygodnie małej bedzie
ja mam sztruksy i 2 pary dzinsów ale dopiero na 68 cm (czyli niby na 3-6 mcy). Zobacze, moze jeszcze cos dostaniemy a jak nie to dokupie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 17:40   #312
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Mam takie materiałowe na szelkach, ale się i tak zastanawiam czy one tak rzeczywiście mi się na coś przydadzą

Caltea Dobrze, że się nareszcie oszczędzasz. Jak ja bym tak jak Ty latała (zakładając, że gdzieś na mieście nie padłabym z bólu, czy to brzucha czy kręgosłupa), to pewno już bym była jedna noga na porodówce

Jeszcze napiszę, jakiego mam czubka w domu (męża oczywiście): przyłożyłam sobie dziś z ciekawości tę nakładkę do karmienia do piersi, a on znienacka podszedł i zassał Nie powiem, żeby to było jakieś przyjemne, a i brodawkę mi wciągnęło do tego ustrojstwa i ciężko było odessać

Acelinko, może coś o żółtaczce?

Miałam iść na podwórko, ale coś mi nie po drodze ciągle...

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-08-04 o 17:42
Stary 2011-08-04, 17:40   #313
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
A teraz do pośmiania się: dzwoniła przed chwilą koleżanka z pracy (nie ma dzieci) i pyta mnie gdzie jadę na urlop. Zdziwiła mnie tym pytaniem, mówię że nie wybieram się nigdzie. No to ona "ale czemu, przecież to ostatni moment, kiedy jestem wolna, sami we dwójkę itd. itp.". No to mówię jej, że miesiąc przed porodem to tak strach gdzieś jechać, z dala od domu. Ale przecież lekarz mi nie zabronił, leżeć nie muszę. No nie mogła pojąć, że to nie jest tak, że do samego końca czujesz się świetnie, latasz kilometrowe trasy, kąpiesz się w morzu, chodzisz po górach, a jak przyjdzie co do czego (oczywiście w przewidzianym czasie, a najlepiej tego właśnie dnia, gdy masz termin) to jeden dzień poboli i bach - rodzisz
A może to ja jestem jakaś nietego?
to ty nie wiesz, ze dokładnie w dzień porodu odchodzą Ci wody, pędem musisz jechać na porodówkę, potem masz tylko jeden party i rodzi się czyste śliczne dzieciątko?

Cytat:
kuuurde napisałam prawie wszystko co babka gadała i jakoś mi sie wcisnął backspace i mi cofnęło strone

może napisze o czym było a jak którą chce coś wiedzieć konkretnie to piszcie
- wygląd skóry noworodka po porodzie i późniejsze zmiany
- początek laktacji
- badania wykonywanie w szpitalu
- żółtaczka
- kolki

ja też chce do cyrku

pracus się z Ciebie zrobił uażaj tam na siebie kochana
Ojojoj To ja może o tą laktację zapytam: zalecają kupić laktator przed porodem jeszcze czy poczekać?

Dominik

Martynka
Stary 2011-08-04, 17:43   #314
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
melduje się i ja zaraz wracam nadrabiać stary wątek

juz po wizycie dziekujemy za kciuki
moja księżniczka waży 2 kilo, wiec tyle ile powinna...uf, kamień z serca serducho bije jak trzeba, szyjka zamknięta i twarda, nie wiem jaka długa bo nie mierzył. Głowę ma juz bardzo nisko, stąd te moje bóle bioder i spojenia łonowego...

dobra, wracam czytać
dla dużej córci.

Cytat:
ok: poniżej próba mojego nadrabiania

Julia Danika myślałaś coś o naszym spotkaniu??

mnie pasuje praktycznie każdy dzień - może jeszcze Gerda sie odezwie - bo Caltea to juz pewnie nie dojedzie bo leży z tego co ostatnio pisała chętnie się wybiorę na jakąś herbatkę
No niestety, wypijecie herbatkę beze mnie. A tak na marginesie, to teraz robicie imprezkę, jak ja sie ledwo toczę?

Cytat:
Napisane przez BordAna Pokaż wiadomość
mie można by tak wogole wpisać na listę
tp 21.09 syn Leoś
A jednak jest dwóch forumowych Leosiów

Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
no to melduje sie w nowym watku myslicie ze to juz ten w ktorym beda czerwone posty
Oj gaduły, przy Waszym tempie produkowania postów, szczerze wątpię

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Dzien dobry mamusie sluchajcie, nie wierze do teraz-pierwszy raz od miesiecy, pierwszy raz spalam cala noc!!!! i jeszcze ustapily dusznosci, moglam normalnie oddychac jak zasypialam!:j upi:
, może maluszek obniżył się już troszeczkę i przestał uciskać na płuca?

Cytat:
Napisane przez rabarbar83 Pokaż wiadomość
w każdym bądź razie proszę trzymać kciuki bo jutro jadę do łodzi na usg, ostatnie było bardzo bardzo dawno więc już jestem cała zestrachana
Bardzo mocne

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
U nas też mocno remontowo i u kilku babeczek z forum też, dlatego pytałam U nas jak dobrze pójdzie to za 3tyg. będziemy mogli się przeprowadzic i w końcu zacznę kompletować wyprawkę
Archi, podziwiam Twój stoicki spokój, mnie wkurza, że nie mam jeszcze wkładek laktacyjnych i jak już nie wytrzymam, to jutro pójdę do sklepu kupić
Stary 2011-08-04, 17:45   #315
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
my koncem sierpnia planujemy morze, ale śródziemne nastawiamy sie na wypad do chorwacji
A wiesz, wczoraj podczas kolacji rozmawialiśmy o wypadzie do Chorwacji bo to nasze miejsce na ziemi Makarska...
Chcielibyśmy pojechać końcem sierpnia poczatkiem września żeby za gorąco nie bylo no i od wrzesnia tam gdzie nocujemy są tańsze noclegi
Fajnie by było jakby to wypaliło bo w tym roku to odpuściliśmy sobie wakacje. Byliśmy tylko w weekend majowy nad morzem w Słupsku i w Gdyni na chwilę.
Stary 2011-08-04, 17:46   #316
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
to ty nie wiesz, ze dokładnie w dzień porodu odchodzą Ci wody, pędem musisz jechać na porodówkę, potem masz tylko jeden party i rodzi się czyste śliczne dzieciątko?
Zapomniałaś dodać, że jestem czysta, świeża, pachnąca, w pełnym makijażu, od razu z powrotem szczupła i powabna. I po siedmiu dniach wydaję party dla całej wsi

No faktycznie, znałam inną wersję

Ja jeszcze rozumiem, że chłop by takie coś wymyślił, ale kobieta? Do tego niemłoda, co wiele już w życiu widziała.

Stary 2011-08-04, 17:49   #317
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeszcze napiszę, jakiego mam czubka w domu (męża oczywiście): przyłożyłam sobie dziś z ciekawości tę nakładkę do karmienia do piersi, a on znienacka podszedł i zassał Nie powiem, żeby to było jakieś przyjemne, a i brodawkę mi wciągnęło do tego ustrojstwa i ciężko było odessać
Stary 2011-08-04, 17:50   #318
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
Wlasnie wyszla ode mnie pielegniarka i wiecie co? doprowadzila mnie prawie do łez. Powiedziala mi ze jestem specyficzna pacjentka, ze wszystkim sie przejmuje bardziej niz inne mamy ktore ma pod opieka i ze jestem grabieszcza na uczucia innych i ze ma to jakies podloze psychologiczne bo mam przeciez wsparcie psychiczne a chce czegos wiecej i byc moze tu tkwi problem no i zaczela do mnie mowic mimoza przepraszam ze pisze od rana tylko o osbie ale sie zgrzalam nieludzko..oczywiscie ze sie martwie do cholery biorac pod uwage nasza sytuacje w tym momencie, jakos nie wydaje mi sie zebym byla mimoza
Krowy doić, a nie do ludzi!!!
Lula nie przejmuj się, pseudo psycholożka się znalazła, w dodatku od siedmiu boleści, uch!

Cytat:
witam się i ja
był kiedyś temat lewatywy, dalej mnie on nurtuje, robi się czy nie?
U nas też za zgodą.
Ale teraz podobno, to u nas można mieć swoje jedzenie i picie na porodówce (koleżanka rodziła w kwietniu) i zajadać w trakcie porodu, więc nie wiem jak się ma do tego lewatywa?

Cytat:

Dowiedziałam się "w tajemnicy", że siostra tż jest w ciąży Oj szwagier chyba oszaleje ze szczęścia bo już od 2 lat bardzo chciał tatusiem zostać
SUPER
Stary 2011-08-04, 17:51   #319
acelinka
Zakorzenienie

to tak kobitki:
o żółtaczce mówiła tyle, że pojawia się gdzieś tak w 3 dobie i jest jak najbardziej powszechnym objawem i więcej dzieci ją ma niż nie ma że u dziecka wynik jest powyżej 200 a u dorosłego jakoś 30-40. Robią badanie i jeżeli stwierdzą, że wynik jest za wysoki no to naświetlanie pod lampką którą rozbiją bilurbirine (Czy jakoś tak ) na mniejsze cząstki, wtedy szybcije ją dzidzia wysikuje. Oprócz tego się zaleca żeby nawadniac dziecko czyli karmić dużo, jak wynik jest naprawde wysoki to się dopaja glukozą dzidziusia bo glukoza wyłapuje te cząstki na B których nazwy nie pamiętam i kieruje je do moczu. Potem powtarza się badanie, jak spada o 30 jednostek tzn ze jest poprawa a jak jest mniej no to znowu naświetlnie itd.

natko a co do karmienia to tego nie mówiła mówiła że w pierwszej dobie mleka jest baaaardzo mało, ale dziecku wystarcza kilka kropelek bo ma swoje zapasy ogólnie mamy się nie przejmowac tą ilością mleka bo to jest normalne i tylko nieliczne kobiety mają od razu dużo mleka. Dziecko lubi byc przy piersi i dobrze, bo to powoduje laktacje no i to że my mamy mało mleka a dziecko bierze ze swoich zapasów to powoduje spadek wagi (prawidłowy spadek to do 10% masy ciała maluszka )

ogólnie gadała zeby nie panikować

mam nadzieje że nic nie poknociłam w tym co pisałam

Edytowane przez acelinka
Czas edycji: 2011-08-04 o 17:53
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 17:51   #320
danika
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz, wczoraj podczas kolacji rozmawialiśmy o wypadzie do Chorwacji bo to nasze miejsce na ziemi Makarska...
Chcielibyśmy pojechać końcem sierpnia poczatkiem września żeby za gorąco nie bylo no i od wrzesnia tam gdzie nocujemy są tańsze noclegi
my marzymy o 6 w lotto, żeby kupić domek w dalmacji i sie tam przenieść hehe. do chorwacji jeździmy od lat, w tym roku mielismy rezerwacje od 18 sierpnia, ale nic z tego. Pojedziemy tam w przyszłym roku bo gość jak mu napisalismy ze nie przyjedziemy bo jestem w ciąży napisał, ze w takim razie zaliczke nam przenosi na nast rok kochany, nie?

a gdzie jezdzicie? do samej Makarskiej? dla nas tam za duzy tłok - najbardziej marzy mi sie Korcula, ale to dopiero jak mała podrośnie. W przyszłym roku najdalej okolice Trogiru.
Stary 2011-08-04, 17:53   #321
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałaś dodać, że jestem czysta, świeża, pachnąca, w pełnym makijażu, od razu z powrotem szczupła i powabna. I po siedmiu dniach wydaję party dla całej wsi

A przed porodem powinnaś jeszcze wydać "baby shower" czy jak to tam się zwie

No faktycznie, znałam inną wersję

Ja jeszcze rozumiem, że chłop by takie coś wymyślił, ale kobieta? Do tego niemłoda, co wiele już w życiu widziała.
Nie no, nie każdy musi się znać, ale reakcje ludzi są powalające czasami

Acelinka dziękuję szkoda, że nie mówiła nic więcej o laktatorach

Dominik

Martynka

Edytowane przez 19natka88
Czas edycji: 2011-08-04 o 17:55
Stary 2011-08-04, 17:57   #322
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
to tak kobitki:
o żółtaczce mówiła tyle, że pojawia się gdzieś tak w 3 dobie i jest jak najbardziej powszechnym objawem i więcej dzieci ją ma niż nie ma że u dziecka wynik jest powyżej 200 a u dorosłego jakoś 30-40. Robią badanie i jeżeli stwierdzą, że wynik jest za wysoki no to naświetlanie pod lampką którą rozbiją bilurbirine (Czy jakoś tak ) na mniejsze cząstki, wtedy szybcije ją dzidzia wysikuje. Oprócz tego się zaleca żeby nawadniac dziecko czyli karmić dużo, jak wynik jest naprawde wysoki to się dopaja glukozą dzidziusia bo glukoza wyłapuje te cząstki na B których nazwy nie pamiętam i kieruje je do moczu. Potem powtarza się badanie, jak spada o 30 jednostek tzn ze jest poprawa a jak jest mniej no to znowu naświetlnie itd.

natko a co do karmienia to tego nie mówiła mówiła że w pierwszej dobie mleka jest baaaardzo mało, ale dziecku wystarcza kilka kropelek bo ma swoje zapasy ogólnie mamy się nie przejmowac tą ilością mleka bo to jest normalne i tylko nieliczne kobiety mają od razu dużo mleka. Dziecko lubi byc przy piersi i dobrze, bo to powoduje laktacje no i to że my mamy mało mleka a dziecko bierze ze swoich zapasów to powoduje spadek wagi (prawidłowy spadek to do 10% masy ciała maluszka )

ogólnie gadała zeby nie panikować

mam nadzieje że nic nie poknociłam w tym co pisałam
O widzisz, bardzo to ciekawe Dziękujemy

A w trzeciej dobie nie idzie się aby do domu? To przed wyjściem robią te badania i jak coś to zostaje się w szpitalu?

Stary 2011-08-04, 17:58   #323
agnieszka 0605
Zakorzenienie

danika moim zdaniem nie wykorzystasz tych dżinów w rozm. 56 czy 62. Ja bałabym się ubierać maluszka w takie niewygodne rzeczy. I takowych nie mam i nie kupuję. Ale to moje zdanie

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 18:04   #324
Sharifa
Rozeznanie

W takim tempie postow to chyba nikt sie w tym watku nie rozpakuje

Cytat:
ja dzis zrobiłam selekcje ciuszków wg rozmiarów - na 56-62 mam strasznie duzo, w zasadzie chyba wszystko co potrzeba. Za to nie mam prawie nic na 68 i sporo takich 6-9 miesiecy przynajmniej wiem teraz na co zwracac uwage w ciuchu i w sklepach

Ja z takich wyjsciowych najmniejszych nie mam zupelnie nic oprocz podarowanej sukieneczki, do ktorej musze wypatrzec jakies rajstopki czy cos Wieksze rzeczy musze jeszcze przejrzec, ale najwiecej to mam chyba bodziakow, do tego chyba jakies pajace, spioszki i spodenki, a z takimi wyjsciowymi moze troszke poszaleje jak sie mala urodzi bo w sumie cala przyjemnosc z kupowania to miala moja mama, no ale przynajmniej jeden wydatek mniej byl

A wlasnie mam pytanko - jakie "gadzety" zabieracie do szpitala? tzn chodzi mi o rzeczy typu krem do brodawek, te nakladki, smoczek dla malenstwa, krem do pupki, frida do noska itp. Trzeba to wszystko ze soba tachac? Bo na razie kolekcjonuje podstawowe rzeczy do torby i wlasnie nie wiem co z "gadzetami"

No i melduje, ze dzisiaj mialam nizsze cisnienie mam udac sie w sobote i poniedzialek do apteki na zmierzenie i we wtorek mam wizyte. Moze obejdzie sie bez lekarstw czy innych sposobow.

Aha no i pierwsze wrazenie odnosnie traktowania ciezarnych
1. W kasach nie ma zadnej taryfy ulgowej - stoi sie normalnie w kolejce i nikt sie nie interesuje.
2. W autobusach od razu ktos pyta czy chce usiac na jego miejscu - czasem korzystam, czasem dobrze mi sie stoi (zwlaszcza po dluzszym siedzeniu w poczekalni). Tak samo traktuja wszystkich niepelnosprawnych czy starszych ludzi, ktorzy maja problemy z poruszaniem czy staniem. Takich starszych, ale sprawnych czesto olewaja
3. Wszelkie badania sa na umowiona godzine, wiec idzie wg kolejki, nikt sie nie przepycha tylko wszyscy grzecznie czekaja na wywolanie, zwlaszcza ze tam wszystkie w ciazy tylko zawsze jest obsuwa w czasie.

Koniec meldunku
Stary 2011-08-04, 18:04   #325
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
my marzymy o 6 w lotto, żeby kupić domek w dalmacji i sie tam przenieść hehe. do chorwacji jeździmy od lat, w tym roku mielismy rezerwacje od 18 sierpnia, ale nic z tego. Pojedziemy tam w przyszłym roku bo gość jak mu napisalismy ze nie przyjedziemy bo jestem w ciąży napisał, ze w takim razie zaliczke nam przenosi na nast rok kochany, nie?

a gdzie jezdzicie? do samej Makarskiej? dla nas tam za duzy tłok - najbardziej marzy mi sie Korcula, ale to dopiero jak mała podrośnie. W przyszłym roku najdalej okolice Trogiru.
Tak, w samej Makarskiej - tylko z powodu Pani Krysi właścicielce pokojów I tak zawsze uciekaliśmy z centrum. A to na rowerach a to autem...
Nooo Korcula pieknie choć nie byłam - tylko dalekooooo
Okolice Trogiru to i tak kawałek To jest jakoś przed Splitem no nie?
Stary 2011-08-04, 18:05   #326
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
danika moim zdaniem nie wykorzystasz tych dżinów w rozm. 56 czy 62. Ja bałabym się ubierać maluszka w takie niewygodne rzeczy. I takowych nie mam i nie kupuję. Ale to moje zdanie
no też własnie dlatego nie kupowałam ale teraz sie zastanawiam
Stary 2011-08-04, 18:07   #327
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sharifa Pokaż wiadomość
W takim tempie postow to chyba nikt sie w tym watku nie rozpakuje

Ja z takich wyjsciowych najmniejszych nie mam zupelnie nic oprocz podarowanej sukieneczki, do ktorej musze wypatrzec jakies rajstopki czy cos Wieksze rzeczy musze jeszcze przejrzec, ale najwiecej to mam chyba bodziakow, do tego chyba jakies pajace, spioszki i spodenki, a z takimi wyjsciowymi moze troszke poszaleje jak sie mala urodzi bo w sumie cala przyjemnosc z kupowania to miala moja mama, no ale przynajmniej jeden wydatek mniej byl

A wlasnie mam pytanko - jakie "gadzety" zabieracie do szpitala? tzn chodzi mi o rzeczy typu krem do brodawek, te nakladki, smoczek dla malenstwa, krem do pupki, frida do noska itp. Trzeba to wszystko ze soba tachac? Bo na razie kolekcjonuje podstawowe rzeczy do torby i wlasnie nie wiem co z "gadzetami"

No i melduje, ze dzisiaj mialam nizsze cisnienie mam udac sie w sobote i poniedzialek do apteki na zmierzenie i we wtorek mam wizyte. Moze obejdzie sie bez lekarstw czy innych sposobow.

Aha no i pierwsze wrazenie odnosnie traktowania ciezarnych
1. W kasach nie ma zadnej taryfy ulgowej - stoi sie normalnie w kolejce i nikt sie nie interesuje.
2. W autobusach od razu ktos pyta czy chce usiac na jego miejscu - czasem korzystam, czasem dobrze mi sie stoi (zwlaszcza po dluzszym siedzeniu w poczekalni). Tak samo traktuja wszystkich niepelnosprawnych czy starszych ludzi, ktorzy maja problemy z poruszaniem czy staniem. Takich starszych, ale sprawnych czesto olewaja
3. Wszelkie badania sa na umowiona godzine, wiec idzie wg kolejki, nikt sie nie przepycha tylko wszyscy grzecznie czekaja na wywolanie, zwlaszcza ze tam wszystkie w ciazy tylko zawsze jest obsuwa w czasie.

Koniec meldunku
Pomimo pkt. 1 i tak Ci zazdrościmy
Super z tym ciśnieniem oby tak dalej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 18:08   #328
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
mnie bardziej chodzi o to czy same robić ją bedziecie czy wolicie, żeby Wam zrobili w szpitalu?
Sama bym się nie podjęła, mowy nie ma

Cytat:
Napisane przez anetika Pokaż wiadomość
Dzwoniłam właśnie z ciekawości do mojego labu i prywatnie to badanie kosztuje 45zł za jedną próbkę, czyli w sumie 90 zł za wymaz z pochwy i odbytu Kurczę jakoś strasznie dużo w porównaniu do Twojego
O jak dużo! Ja płacilam 25 lub 28 zł

Cytat:
Ja nie widze roznicy a tak sie ucieszylam ze mi opadl bo fajnie mi sie oddychalo
Lula wg. mnie jednak nie opadł

Cytat:
dziewczyny tak mnie strasznie boli gardło.... mam nadzieje, ze to od alergii, bo juz wczoraj mnie mykało a pyli teraz bylica = mój wróg
Biedak jesteś , trawska pylą teraz na potęgę

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Ale sobie dziś obiad wymyślilam Cukinie faszerowana smażonym kuskusem z marchewką, czosnkiem i fetą- jakoś tak mi się wymyśliło i bardzo dobre
Tylko najgorsze, że kawałek spadł mi na dekolt w trakcie pałaszowania i parzy ale to wina mader- napisała smsa i już się zgrzałam...
Pośliniłam się :sli na:

Cytat:

Dziadek przywiózł wczoraj cały słoik ogórków małosolnych od babci. Słoik "pęknął" w jedno popołudnie i mnie nie zadowolił więc dziś akcja robienie ogórków

Edit: Nie słoik litrowy, wielgachny słój chyba 10l
A teraz to już jestem odwodniona: slina:

Cytat:
Dzięki kobietki tak, zdecydowanie lepszy mam humor kiedy już tak nie złoszczę się na mężula i nie tłumię w sobie tej złości...
Idę rozwiesić 5 już dzisiaj pranie pogoda dopisuje i zanim następna pralka skończy prać poprzednie pranie już wysycha na popiół trzymałam przez ostatnie miesiące koce w tapczanie, który miał 4lata i prześmierdł mi już psem teraz mam wszystko pachnące i pochowane - gotowe na nowe mieszkanko, choć jeszcze tyle czasu
Niezła jesteś, podziwiam

Cytat:
Któraś pytala ile się jest w szpitalu. Ja rozmawiałam z koleżanką która urodziła w zeszły wtorek i ona byla tydzień z racji tego, że mala traciła na wadze. Tracila bo koleżanka miała mało mleka i mała się nie najadała...
Normalne u nas trzymają chyba 2 albo 3 doby.
jak wszystko jest w porządku, to wypuszczają w 3 dobie, nie ważne czy urodziło się tuż po północy, czy tuż przed północą (u nas liczą ostatnie minuty dnia jako jedną dobę)

Cytat:
Acha i chciałam Was spytać czy liczycie ruchy???? moja gin. mi kazała niby ze względu na to, że skończyłam już 30tydz ale ja już zaczynam myśleć, czy czasem coś ją nie zaniepokoiło No i ile tych ruchów naliczacie? Ja dopiero 2razy dziś liczyłam, kiedy czułam i mniej więcej wiedziałam, że Amela będzie aktywna i przez pół godz naliczyłam po około 30ruchów (a nawet więcej by się tego nazbierało ale to są takie koziołki, że tu mała się wypnie, po chwili tam kopnie a tu rączką uderzy, więc liczę tylko te z chwilą przerwy) No i miewam też okresy w ciągu dnia, że na pewno dużo mniej się rusza
Ja nie liczę, nikt mi nie kazał. Ale Leoś szaleje, wcale nie jest cichutkim synkiem, więc chyba nie ma nawet potrzeby liczenia ruchów

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
chcę się pochwalić dziś kończymy 35 tydz jutro 36 zaczynamy

i proszę o kciuki na jutro, bo mam ktg i mam nadzieję, że się okaże, że wszystko już ok i nie będę musiała już leżeć:prosi :
i mocne
Stary 2011-08-04, 18:08   #329
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
no też własnie dlatego nie kupowałam ale teraz sie zastanawiam
Ja też nie mam żadnych jeansów, też uważam że takiemu maluszkowi będzie nie wygodnie...Bodziaki, pajace, śpiochy, no i mam jakieś spodnie ale dresowe z polaru bez żadnych kieszeni (nie sztywne)...
Stary 2011-08-04, 18:10   #330
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, w samej Makarskiej - tylko z powodu Pani Krysi właścicielce pokojów I tak zawsze uciekaliśmy z centrum. A to na rowerach a to autem...
Nooo Korcula pieknie choć nie byłam - tylko dalekooooo
Okolice Trogiru to i tak kawałek To jest jakoś przed Splitem no nie?
tak

my sie zakochaliśmy własnie w południowej dalmacji: półwysep Peljesac, Korcula daleko ale warto no i Bośnia piękna ale zniszczona wojną okropnie. ale okolice Trogiru tez mamy obczajone i tez jest miło.

oj sie rozmarzyłam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości