Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :) - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-04, 15:05   #1501
Zariah
Rozeznanie

Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)

kasiuleks tak mi przykro kochana
trzymaj sie mocno!
az sie poryczalam

trzeba wierzyc ze nastepnym razem sie uda.

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 15:26   #1502
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiuleks Pokaż wiadomość
Czesc dziewczynki przyszlam sie pozegnac nie bede sie juz udzielac
Kasiuleks bardzo mi przykro i strasznie Ci współczuję Kochana trzymaj się

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Witajcie

nie martw sie....wiem ze latwo sie mowi, ale jak bylam na wizycie tydzien temu tez lekarz u mnie wykryl na jajniku torbiel dosc duza bo o srednicy 6 cm.
Ale pocieszyl mnie bo powiedzial ze w wiekszosci one isamoistnie wchlaniaja, moze byc i tak u Ciebie. Czesto spowodowane sa ciaza tzn nadmiarem hormonow. Takze trzymam kciuki by u Ciebie tez sie wchlonela. A jaka wielkosc tej cysty u Ciebie?
No 4 cm prawie ma ta cysta więc dość spora jest, powiedział że powinna się wchłonąć właśnie no ale będziemy obserwować.. Oby się wchłonęła..
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 15:26   #1503
agnes99
Zakorzenienie

znalazłam link to wyprawek: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=1224

nie wiem czy wszystko co tam jest napisane jest ok.... wie do weryfikacji

przydatne linki mozna znaleźć także TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550251

może cos podobnego można by zrobić także i u nas - ukłon do Zariah w tej spraiwe

Edytowane przez agnes99
Czas edycji: 2011-08-04 o 15:32
agnes99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 15:29   #1504
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
kasiuleks tak mi przykro,
myślę każda z nas przed wizytą u gina się obawiała, że może się skończyć jak u ciebie. Usunęli ci jajnik? dlaczego? Zawsze się tak robi?
karolca nie wiem gdzie mieszkasz i czy w ogóle w Polsce (przepraszam, może pisałaś) ale w moim regionie można złapać kleszcza nawet w wysokiej trawie, a co dopiero w lesie. Mam nadzieję, że u ciebie jest inaczej, bo samą aż mnie skręca żeby się wybrać do lasu w moje rodzinne strony i pooddychać zapachem jodłowego, porośniętego mchem zagajnika i nazbierać koszyk borowików (aaaaaaaaaaah rozmarzyłam się). Ale u nas kleszczy jest na potęgę (nieraz w życiu niejednego złapałam niestety) a najgorsze że przenoszą boreliozę. Już 2 osoby z mojej rodziny złapały boreliozę (nie przejęły sie rumieniem) i leczą się już 2 lata (kuracja naprzemienna seriami antybiotyków wykańcza człowieka), bo tego pierwotniaka trudno zniszczyć: chowa się w stawach, w gałkach ocznych, mięśniach... a jak przenika barierę krew-mózg to przez łożysko też się dostanie. Wolę nie ryzykować póki jestem w ciąży. Mam nadzieję że mieszkasz w bezpiecznym regionie.
W tym lesie to komarów jest pełno, na szczęście ukąsił mnie tylko jeden Spodziewałam się, że po tych deszczach w lesie będzie wilgotno i fajnie a tu suuuusza, nawet grzybki zaczynają wysychać. A kleszcze lubią jak jest ciepło i wilgotno. Już się obejrzałam czy nic we mnie nie wlazło, wieczorem zrobię jeszcze jeden przegląd (ubrałam się dość szczelnie na wszelki wypadek).

Jestem tak spacerkiem zmęczona, że ledwo czuję nogi a krzyż... uuuu... boli jak nie wiem
ale chociaż cieszę się, że czuję zmęczenie!!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 15:37   #1505
kasiuleks
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
kasiuleks tak mi przykro,
myślę każda z nas przed wizytą u gina się obawiała, że może się skończyć jak u ciebie. Usunęli ci jajnik? dlaczego? Zawsze się tak robi?
Tak usuneli mi jajnik hmm nie wiem czy zawsze, ale mi przed operacja powiedzieli, ze jesli ten prawy bedzie w b.dobrym stanie to wtedy mi ten lewy wytna, a jesli bedzie w srednim to zostawia tez ten lewy. Dzisiaj po operacji wszytko mi wytlumaczyla powiedziala, ze prawy jest w b.dobrym stanie, wiec usuneli mi ten lewy zeby sie wiecej nie powtorzyla taka sama sytuacja bo gdyby go zostawili bylaby duza szansa , ze sytuacja sie powtorzy. To w takim razie pewnie maja racje.
Nie mam pojecia od czego to zalezy

Dziekuje wam za mile slowa Dbajcie o siebie
kasiuleks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 16:07   #1506
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
znalazłam link to wyprawek: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=1224

nie wiem czy wszystko co tam jest napisane jest ok.... wie do weryfikacji

przydatne linki mozna znaleźć także TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550251

może cos podobnego można by zrobić także i u nas - ukłon do Zariah w tej spraiwe
dobra zrobi sie
ale to pewnie w weekend bo w tygodniu nie dam rady.

no i licze po cichu na pomoc naszych doswadczonych mamus

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 16:46   #1507
kumkura
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiuleks;28550126[B
]Czesc dziewczynki przyszlam sie pozegnac nie bede sie juz udzielac [/B]

strasznie mi przykro....musisz optymistycznie podchodzić do przyszłości, trzymaj się mocno i odpoczywaj
Stary 2011-08-04, 16:56   #1508
kajaja
Zadomowienie

ja chyba oszaleje dzis dostałam krwawienia pojechałam do ginekologa dostałam tabletki i zakaz przebywania na słońcu i nic nie wolno mi robić a za 10 dni mam zrobić bbete i wszystko się wyjaśni czy jest dzidzi czy nie
30.03.2016 Antek Fabian
kajaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:16   #1509
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wyprawka niemowlęca – program minimum
1. Wózek
2. Łóżeczko
3. Materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos)
4. Przewijak na łóżeczko (droższa wersja – komoda z przewijakiem) – odradzam niekupowanie przewijaka, po jednym dniu kręgosłup do wymiany
5. Rożek (może być z usztywnieniem albo bez, miałam bez, wygodniej mi było, a właściwie to miałam 2 rożki i polecam, dziecko robi kupę która czasem przez pieluchę przeleci…)
6. Prześcieradła 3 sztuki
7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa)
8. Ceratka do łóżeczka x 2
9. Kocyki (2 ciepłe, 1 lekki, a latem i tak przykrywałam samą pieluchą albo wcale, córa w samej pieluszce jeździła)
10. Wanienka (+ ew. stojak, i polecam od razu wanienkę dużą, a nie malutką, bo malutka starczy na max. 3 miesiące)
11. Ręczniki z kapturkiem (2-3 sztuki)
12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka
13. Termometr do wody (po 2-3 dniach trafił go szlag i więcej nie użyłam)
14. Pieluchy tetrowe (20-30 sztuk, raczej więcej, niż mniej – do torby wózkowej kilka, do przytulenia się, na przewijak, do łóżeczka, do wanienki, do wózka, na bujaczek, przeciw ulewaniu… To zdecydowanie nie jest za duża ilość.)
15. Środek do kąpieli OD PIERWSZEGO DNIA DZIECKA (np. HIPP żel do mycia ciała i włosów, jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej)
16. Gruszka lub Frida (do usuwania smarków, gruszkę miałam, Fridy się brzydzę)
17. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar)
18. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus)
19. Płatki higieniczne (np., do przemywania buzi)
20. Waciki do uszu z ogranicznikiem
21. Coś na odparzenia (np. sudocrem)
22. Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium, stosowałam i stosuję tylko, gdy skóra się przesuszy lub jest czymś podrażniona. Kiedyś polecana była oliwka, ale ona zbyt tłusta jest, użyłam tylko jakąś próbkę otrzymaną, w pierwszych 10 dniach po urodzeniu, gdy skórka się dziecku łuszczy)
23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino)
24. Nożyczki do paznokci (ale przez pierwsze 3 tygodnie i tak nie tniemy, pazurki same się mają wykruszać, inaczej można płytkę paznokcia uszkodzić)
25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar (najpierw miałam pampers new born, a potem i do dzisiaj DADA)
26. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy)
27. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha)
28. Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś – odradzam Lovelę, lubi uczulać, nas obie po 3 miesiącach wysypało po niej)
29. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee – nawet, gdy chcecie piersią karmić – wszystko się może zdarzyć, a nie ma nic gorszego niż wyjące z głodu dziecko i wasze nerwy w poszukiwaniu butli w sklepie…)
30. Wówczas – szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki + mleko (np. Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber, sprawdziłam je wszystkie i teraz polecam Bebilon, po reszcie zaparcia są mocne)
31. Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy, Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy, tez wszystkie sprawdziłam i została córa przy rossmannowskich, najtańsze i fajne)
32. Osłonki silikonowe na sutki
33. 3-4 śliniaczki
34. Ubranka (raczej rozmiar 56, jeśli dziecko jest powyżej 55cm i tak w rozmiarze 62 będzie pływało):
- 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!)
- 5 x pajacyk
- 5 x body z długim rękawem
- 5 x body z krótkim rękawem
- 2 x sweterek
- 2 x razy bluza (bez kaptura)
- 5 razy bluzka z długim rękawem
- kilka par skarpet
- 2 pary niedrapków
- 3 czapeczki cienkie wiązane
- jedna grubsza czapeczka
- rajstopki 3-4 pary
- opcja na lato: zdecydowanie więcej bodziaków z krótkim rękawem/bez rękawów, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana
- opcja na zimę: kombinezon, ciepła czapka zimowa, dodatkowe rajstopki, skarpetki grubsze, może jakaś grubsza bluza)

Zaznaczam, że miałam większą ilość, niż podałam, i nie żałuję, bo dziecię ulewało przeokrutnie, ciągle mokre było. Przy takiej ilości, którą podałam, to bym się skichała. No i – dzięki większej ilości (jakoś dwa razy większej) pranie robiłam co 3-4 dni, a nie codziennie).

OPCJA WYPASIONA
Prócz powyższych przydatne bywają różne utensylia dzieciowe.
35. Leżaczek – bujaczek
36. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu)
37. Niania elektroniczna (nie miałam)
38. Podgrzewacz do butelek (nie miałam)
39. Wyparzacz (do butelek, smoczków) (nie miałam, najpierw gotowałam, potem olałam)
40. Regał na dzieciowe rzeczy (wielce przydatny!)
41. Karuzelka nad łóżeczko (miałam zwykłą, plastikową, żałuję że nie kupiłam jakiejś fajnej, z długogrającą melodyjką)
42. Myjki frotte (nie używałam, wolałam myć dłonią, poza tym to siedlisko bakterii)
43. Gąbka – podkładka do kąpieli (jak wyżej)
44. Pieluchy flanelowe sztuk 5 (miałam, w sumie niepotrzebne, użyłam jako prześcieradełka do wózka lub podkładka na przewijak)
45. Parafina ciekła (przydała się, gdy córa dostała koszmarnych potówek)
46. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex – ten nie do dostania w PL) (miałam, były pomocne)
47. Pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka (nie miałam)
48. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub (nie miałam)
49. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać)
50. Nawilżacz powietrza (nie posiadam)

RZECZY DLA MAMY:
51. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!)
52. Koszule do karmienia (miałam dwie, za mało mi, teraz dokupię kolejne 2)
53. Podkłady porodowe SENI
54. Podpaski rozmiar gigant (chyba tylko apteki, takie gigantyczne Bella lub inne są też, a dopiero potem rozmiar xxxl jakieś zwyklejsze, potem coraz mniejsze aż do wkładek dojdziecie – a tych największych to ze 4 opakowania)
55. Majtki jednorazowe (ja się pociłam w tym, więc kupiłam najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie) – w opakowaniu jest 5-7 sztuk.
56. Staniki do karmienia (ja miałam też takie sportowe np. gatta, bawełniane, fajne bo tylko odsuwałam troszkę, a nie są jakieś sztywne wielkie)
57. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna, ja miałam i nie użyłam)
58. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek)
59. Laktator
60. Wkładki laktacyjne

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2011-08-04 o 18:58
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:33   #1510
misia_25_26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
u mnie tez mieszkasz na poludniu UK?
Nie mialam jeszcze wizyty - dopiero mam 19.08.
Ostrzegli mnie ze to na pewno potrwa 1 godzine lub troszke dluzej.

A zaraz na tej wizycie polozna umowi mnie na USG kilka dni pozniej. Ale nie chca mi dokladnie powiedziec kiedy bedzie to USG taka u nich organizacja. Dopiero 19go mi powiedza ze np. 23 musze przyjsc. A jak to w pracy mam zalatwic to juz ich nie obchodzi
mieszkam niedalego Kingston a ty?
no to faktycznie kiepsko z tym umawiam sie na usg jak dostalam list z szpitala i spotkanie z polozna mam 8.08 a usg 23.08

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Wszyatko w porządku dziewczyny u mnie po wizycie Dzidzia cały czas cała i zdrowa z bijącym serduszkiem, tylko jakąś cystę na jajniku mi pan doktor wykrył.
super wiadomosca cysta napewno sie wchlonie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Sorki, że się wtrące. Jestem przyszłą mamą lutową ( pod koniec lutego )
Pytała któraś ile czasu zajmuje spotkanie z położną, no tak z dobrą godzinke napewno.
Zrobi wywiad o chorobach przebytych, w rodzinie, pobierze próbki krwi, moczu na białko, zmierzy ciśnienie, zważy. Noi zapewne dostaniecie dwie torby książek, ksiązeczek, ulotek, voucherów i troche próbek dla maleństwa. Położna na koniec powiedziała, no że teraz widać że jestem w ciąży, bo będe wracać, a raczej wracałam do domu obładowana dwoma torbami od niej
dzieki za informacje

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
wróciłam od doktora
ok.4/5 tydzień, fasolka tam gdzie trzeba tylko doktor mówi,że coś na jego oko za mała...
więc w ciągu 2 tyg. muszę zrobić kolejne usg żeby było widać czy rośnie...
malenstwo napewno nadrobi roznice
Cytat:
przykro mi bardzo trzymaj sie
szajajaba swietna robota nawet nie zdawalam sobie sprawy ze tyle rzeczy jest potrzebnych
misia_25_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 17:35   #1511
Karinio
Zakorzenienie

misia, zariah, nie ma sprawy Ad próbek czy to zależy od regionu, tego to Wam powiem nie mam pojęcia.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 18:00   #1512
Izuniaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajaja Pokaż wiadomość
ja chyba oszaleje dzis dostałam krwawienia pojechałam do ginekologa dostałam tabletki i zakaz przebywania na słońcu i nic nie wolno mi robić a za 10 dni mam zrobić bbete i wszystko się wyjaśni czy jest dzidzi czy nie
Krwawienie czy plamienie? Jak silne? A usg Ci zrobił?
I czemu za 10dni betę,a nie dzisiaj i za 2 dni,żeby sprawdzić czy przyrasta???

Wybaczcie,że się tak wcięłam(choć niedawno miałam tu dołączyć),ale sama właśnie dzisiaj miałam zabieg,bo moja dzidzia przestała się rozwijać....

[*]1.08.2011

Izuniaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 18:34   #1513
kajaja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Izuniaa_ Pokaż wiadomość

Wybaczcie,że się tak wcięłam(choć niedawno miałam tu dołączyć),ale sama właśnie dzisiaj miałam zabieg,bo moja dzidzia przestała się rozwijać....
przykro mi

z plamienia zrobiło się krwawienie mam tabletki to dopiero 2 tygodnie więc usg nie miałam a za 10 dni bo podobno wtedy już coś będzie widać
oszaleje
30.03.2016 Antek Fabian
kajaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 18:49   #1514
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
No 4 cm prawie ma ta cysta więc dość spora jest, powiedział że powinna się wchłonąć właśnie no ale będziemy obserwować.. Oby się wchłonęła..
Ty masz 4 cm a ja 6 cm no ale badzmy dobrej mysli
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28553874]Wyprawka niemowlęca – program minimum
[/QUOTE]
- przewijak tak niezbedny inaczej sobie nie wyobrazam.

- rozek rowniez sie zgodze bez usztywnienia wystarczy dobrze zawinac

- cieply kocyk wystarczy jeden moim zdaniem

- termometr do wody tez mi sie wydaje ze strata kasy u mnie posluzyl moze pare dni potem sie zepsul, mialam termometr rybke to potem sluzyl tylko do zabawy

- z srodkami do mycia sie tez z Toba zgodze, ja uzywalam niezbedne minimun: szampon do wlosow johnson i mydleko z nivea baby a teraz kupuje mydleko ze srebrem w aptece za 3 zl i nie powoduje zadnych uczulen jest bardzo delikatne. Do smarowania uzywalam oliwy z oliwek (wszystkie oliwki dla dzieci zawieraja bardzo szkodliwa chemie i dziwi mnie ze dla dziecka a tyle tego daja ze az strach a potem te wszystkie uczulenia z tego sa...niby od pierwszych dni zycia pisze a moj maz jest chemikiem i jak zobaczyl to sie chycil za glowe)
Jednak zgodze sie ze te specjalistyczne jak emolium oilatum sa dobre i sama stosowalam do buzki krem z oilatum i ladna gladka buzke mial i dbrze nawilzona. Ale to kazda mama musi sprawdzic sobie co w przypadku jej dzidzi jest najlepsze.

- odnosnie odciagania katarku dla mnie frida super pomysl bo tyle katarku co mu tym sciaglam to w zyciu gruszka bym mu noska tak nie udroznila ale nie kazdy moze

-odnosnie obcinania paznokci nie zgodze sie, ja obcinalam w pierwszym tygodniu synkowi, bo mial dosc dlugie jak sie urodzil i drapal sie bardzo po buzi. Niedrapki nie pomagalytzn pomagaly poki utrzymaly sie na raczkach ale moj je sciagal wiec musialam obcinac pazurki

- odnosnie pieluszek moim zdaniem najlepsze sa pampersy i takich uzywalam tylko tez na poczatku. Teraz na codzien uzywam dada a na wyjscia dluzsze i na noc pampersy.

- odnosnie proszku do prania dla mojego synka akurat najlepsza Lovela, ja mysle ze kazdego co innego uczula.

- odnosnie termometru ja mialam juz chyba z 3 elektroniczne co minute mierza bneznadzieja kazdy mi sie popsul i w najwazniejszym momemncie bylam bezbo akurat nie chcial dzialac.
Najlepszy byl rteciowy (najdokladniejszy) ale teraz juz wycofany ze wzgledu na szkodliwosc rteci. W tej chwili mam taki do ucha drogi bo ok 100 zl nas kosztowal ale warto bo dziala jest na niego dluga gwarancja no i najwazniejsze mierzy temp przez sekunde, super sprawa naprawde polecam.
A jeszcze lepszy taki co przystawia sie do skroni, taki mam w szpitalu gdzie pracuje, lepszy bo nie trzeba dotykac dziecka ktore jest bardzo drazliwe jak chore i szybciutko mierzy

- butelki do karmienia koniecznosc tak jak napisalas nawet jak nastawiamy sie na karmienie piersia, ja uzywalam na pocztku dr. Browns a potem Lovi- w lovi sa fajne smoczki.

- jesli chodzi o mleczko do jedzenia, to zgodze sie tez stosuje od kiedy nie karmilam swoim mlekiem: bebilon, jednak kazde dziecko inaczej reaguje na rozne rodzaje mlek.

- lezaczek bujaczek swietna sprawa ale ja dopiero kupowalam jak maly mial ok. miesiaca, ma z fishera taki ze sluzy do teraz jako krzeselko

- wyparzacz moim zdaniem zbedny, ja wyparzalam wrzatkiem i to tylko z poczatku

- myjki dla mnie tez bez sensu, najlepiej reka myctak samo gabka do wanienki siedlisko bakterii dokladnie, i tak bobaska podtrzymuje sie na rece w czasie kapieli

- parafina ciekla: poczytaj sobie o niej, bardzo szkodliwa. Nigdy nie uzywalam i nie bede, na potowki najlepszy spirytus.

- nawilzacz powietrza posiadam, zakupilismy bo maly troche chorowal no a kaloryfery u nas grzeja okrutnie wiec bardzo sie przydal.

- jesli chodzi o koszule do karmienia, to zgodze sie, lepiej miec wiecej bo szybko sie zabrudzaja i ja polecam takie ktore dobrze mozna rozpiac zeby latwo wyjac piers. Kiedys patrzylam na wyglad zeby ladna teraz na praktycznosc

- duze wklady poporodowe (podpachy) oj dlugo beda przydatne bo z poczatku mocno leci i czesto sie zmienia.

- staniki jak najbardziej bawelniane najlepsze, wazny jest wtey komfort bo piersi bola i brodawki sa czule, nie patrzcie na wyglad tylko na komfort. Dopiero pozniej jak piersi dojda do siebie mozna kupic sobie ladniejszy stanik

- ja do herbatki na laktacje bym nawet dodala kapuste do szpitala. My z dziewczynami mialysmy w lodowce szpitalnej i ratowalysmy sie tym jak piersi nas bolaly.
Kapusta przynosi ulge zmniejsza stan zapalny..itd (najlepiej ugnieciona zeby sok wyplywal z niej, smrod okropny ale skuteczne)
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-08-04 o 18:57
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 18:59   #1515
Konto usunięte

W szpitalu powinni mieć takie żelowe wkłady do zamrażania na piersi, stłuczenia i tak dalej.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 19:03   #1516
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

Zaczne moze od poczatku. Wczoraj w pracy zlapal mnie straszny bol w dole brzucha, pozniej o malo nie zemdlalam. Pierwsze co pomyslalam sobie, ze emigra zemdlala dzien wczesniej. Zwolnilam sie z pracy i pojechalam do mojego gina, tam okazalo sie, ze nie widac pecherzyka.... Dostalam skierowanie do szpitala.... tam strasznie duzo badan.... Dwie osoby robily mi USG, az w koncu znalezli nasza kruszynke. Niestety w lewym jajowodzie pokazali nam jak jest umiejscowiona i co najgorsze jej bijace serduszko . Po czym oczywiscie powiedzieli, ze musza usunac ciaze bo zagraza mojemu zyciu, oraz usunac jajnik. Zalamka. Jestem juz po operacji, na szczescie wszytko poszlo dobrze i wypisali mnie dzisiaj do domu. ;( Trudno mam nadzieje, ze nastepnym razem sie nam uda.

Trzymam za was wszytkie kciuki i zycze powodzenia.

Ps. Pewnie czasami wpadne przeczytac co tam u was. Buziaki
Tak mi przykro kochana ....
Cytat:
trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok, mam znajoma ktora w ciazy duzo krwawila i urodzila zdrowego bobasa wiec oby i u Ciebie skonczyli sie pozytywnie
Cytat:

Kochanie a jak sie teraz czujesz?
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 19:03   #1517
Aguśkaa83
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28555652]W szpitalu powinni mieć takie żelowe wkłady do zamrażania na piersi, stłuczenia i tak dalej.[/QUOTE]
tam gdzie ja rodzilam nie mieli.
SZYMONEK

Stary 2011-08-04, 19:08   #1518
emigra
Zakorzenienie

aaaa Szaja super robota
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-04, 19:08   #1519
Aguśkaa83
Zakorzenienie

ja kupilam dla synka lozeczko drewniane. Nie malowane, tylko zabezpieczone jakims lakierem bezbarwnym podobno bezpiecznym dla dziecka bo potem dziecko obgryza szczebelki.
No i ochraniacz mialam, bo taki mily jest dla dziecka jak zaczyna sie wiercic w lozeczku. Oczywiscie moj Filipek potem jak juz byl sprytniejszy to odwiazywal wiec potem juz zdjelam
Baldachimu nie mialam (uwazam ze siedlisko kurzu i ogranicza dostep powietrza).
I becik zwykly nieusztywniany.
Materacyk: gryka-kokos. Na stronie gdzie kokos lezal do czasu jak sie nie ruszal sam, ta czesc jest twarda, a na gryke sie przeklada, jak juz dziecko sie samo rusza, wtedy kuleczki go delikatnie masuja
No i ja mialam przewijak na lozeczko (zdejmowany). Na zdjeciu przewijak bez przescieradelka, potem oczywiscie zakladalam, sa specjalne przescieradelka z gumka na przewijak (i to tez przydaloby sie kupic jak planujecie przewijak)

A to Filipek w rożku i na nast zdjeciu na przewijaku (cudna sprawa ten przewijak)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2240109.jpg (24,9 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P5090972.jpg (32,0 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P6071343.jpg (30,0 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P6031268.jpg (25,2 KB, 56 załadowań)
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-08-04 o 19:17
Stary 2011-08-04, 19:19   #1520
karolca
Zakorzenienie

kosmetyki Emolium sama stosuję

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 19:24   #1521
Izuniaa_
Zakorzenienie

Cytat:
przykro mi

z plamienia zrobiło się krwawienie mam tabletki to dopiero 2 tygodnie więc usg nie miałam a za 10 dni bo podobno wtedy już coś będzie widać
oszaleje
A boli Cię brzuch?
Chociaż mnie w sumie nie bolał...
Nie ważne ile tygodni,przy krwawieniu powinien zrobić Ci usg.Zresztą może mógłby już zobaczyć czy jest pęcherzyk... A ja na Twoim miejscu nie czekałabym 10dni,tylko zrobiła jutro betę i po 2-óch dniach sprawdziła czy przyrasta. Oszczędzisz sobie nerwów przede wszystkim i będziesz znacznie szybciej wiedziała na czym stoisz...
Ja też poszłam z leciutkim krwawieniem,dostałam tabletki i miałam leżeć. Leżałam,brałam tabletki... Beta mi powiedziała wszystko... (robiłam ją na polecenie lekarza) i niestety skończyło się jak się skończyło...
Trzymam kciuki,żeby u Ciebie było dobrze wszystko
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Kochanie a jak sie teraz czujesz?
Fizycznie czuję się wręcz wyśmienicie,w szpitalu patrzyli na mnie jak na kosmitkę,jak zaraz po powrocie z bloku zaczęłam siadać,akurat podawali obiad to zjadłam talerz zupy (mimo,że nie chcieli mi dać) i czułam się dobrze
A psychicznie to wydawało mi się,że jest nie najgorzej,ale wróciłam do domu i co chwilę łzy same mi lecą... więc chyba nie jest najlepiej...

[*]1.08.2011

Stary 2011-08-04, 19:33   #1522
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

jenyyyy ile tych rzeczy potrzeba... i mam pytanie: naprawde aż tak cieknie??????:O

Julian:22.03.2012
Leon:26.02.2015
Iiiii nadchodzi nowe ❤️
balbinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 19:55   #1523
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
A boli Cię brzuch?
Chociaż mnie w sumie nie bolał...
Nie ważne ile tygodni,przy krwawieniu powinien zrobić Ci usg.Zresztą może mógłby już zobaczyć czy jest pęcherzyk... A ja na Twoim miejscu nie czekałabym 10dni,tylko zrobiła jutro betę i po 2-óch dniach sprawdziła czy przyrasta. Oszczędzisz sobie nerwów przede wszystkim i będziesz znacznie szybciej wiedziała na czym stoisz...
Ja też poszłam z leciutkim krwawieniem,dostałam tabletki i miałam leżeć. Leżałam,brałam tabletki... Beta mi powiedziała wszystko... (robiłam ją na polecenie lekarza) i niestety skończyło się jak się skończyło...
Trzymam kciuki,żeby u Ciebie było dobrze wszystko

Fizycznie czuję się wręcz wyśmienicie,w szpitalu patrzyli na mnie jak na kosmitkę,jak zaraz po powrocie z bloku zaczęłam siadać,akurat podawali obiad to zjadłam talerz zupy (mimo,że nie chcieli mi dać) i czułam się dobrze
A psychicznie to wydawało mi się,że jest nie najgorzej,ale wróciłam do domu i co chwilę łzy same mi lecą... więc chyba nie jest najlepiej...
domyslam sie ze nie jest latwo kochana ... z reszta co bym nie powiedziala, to nic nie pomoze, bo kazda kobieta przechodzi to na swoj sposob, chce tylko zebys wiedziala ze jestem przy Tobie myslami
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-04, 20:00   #1524
Izuniaa_
Zakorzenienie

Cytat:
domyslam sie ze nie jest latwo kochana ... z reszta co bym nie powiedziala, to nic nie pomoze, bo kazda kobieta przechodzi to na swoj sposob, chce tylko zebys wiedziala ze jestem przy Tobie myslami

Już nie zaśmiecam Wam szczęśliwego wąteczku,cieszcie się i dbajcie o brzuszki i maluszki
A ja sobie będę dalej podczytywać z sentymentu...

[*]1.08.2011

Stary 2011-08-04, 20:05   #1525
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

Już nie zaśmiecam Wam szczęśliwego wąteczku,cieszcie się i dbajcie o brzuszki i maluszki
A ja sobie będę dalej podczytywać z sentymentu...
Wcale nie zasmiecasz .... !
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-04, 20:25   #1526
Izuniaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Wcale nie zasmiecasz .... !
Ale lepiej jest czytać radosne wieści niż dołujące historie...
Szczególnie Wam nie wskazany jest stres,czytanie złych rzeczy,tylko radosnych,żeby myśleć optymistycznie
A my się na innych wątkach możemy 'kontaktować'

[*]1.08.2011

Edytowane przez Izuniaa_
Czas edycji: 2011-08-04 o 20:35
Stary 2011-08-04, 20:28   #1527
Konto usunięte

Balbina, naprawdę Wyobraź sobie 10 razy mocniejszy swój najgorszy okres.

Izuniu, trzymaj cię ciepło, i życzę spokojnej następnej ciąży
Stary 2011-08-04, 21:00   #1528
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez kolanka Pokaż wiadomość
Cześć.
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny czekające na maluszki wiosną.
Chciałabym do Was dołączyć.
Jestem już po wizycie u gina potwierdzającej ciążę. Termin porodu mam wyznaczony na 14.03.2012.
Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
witamy kolanka jak dobrze pojdzie to bede rodzic 3 dni po tobie hehe
ja mam termin na 13 marca

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28543098]Dziewczyny, a może bym tak zrobiła listę potrzebnych rzeczy i wkleiła? A żeby łatwo było znaleźć, to dam link w swojej stopce na stałe?

Gotuję jarzynową właśnie, jak zawsze z mrożonek robiłam, to mi wygodniej to dzisiaj poszalałam Kapusta pekińska, pomidorek, papryka, cukinia, pietrucha, marchew, liście zielone jakieś, seler, kartofle i mięsko. Pachnie [/QUOTE]

mysle ze taka lista to pomysl super ;]

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Na szczęście też nie mam z tym problemu, gorzej z twardszą potrzebą
hahah ja mam na rzie z tym dobrze ,tzn lekarz kazal pic minum 3 litry wody ;p no i jakos idzie gladko ;> polecam blonnik taki w opakowaniach kwadratowych tekturowych ;]
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28543694]A to śliwki polecam, świeże, suszone, to samo morele. I frytki O, sok jabłkowy też.[/QUOTE]
sliwki albo morele sa najlepsze;p
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
byłam na spacerze
w lesie na grzybkach

Ale zmęczona jestem niesamowicie
ja sie tez mecze jak mops poszlam na poczte i zmaist isc 30 minut bylam godzine nie umialam dojsc ;/

Cytat:

Zaczne moze od poczatku. Wczoraj w pracy zlapal mnie straszny bol w dole brzucha, pozniej o malo nie zemdlalam. Pierwsze co pomyslalam sobie, ze emigra zemdlala dzien wczesniej. Zwolnilam sie z pracy i pojechalam do mojego gina, tam okazalo sie, ze nie widac pecherzyka.... Dostalam skierowanie do szpitala.... tam strasznie duzo badan.... Dwie osoby robily mi USG, az w koncu znalezli nasza kruszynke. Niestety w lewym jajowodzie pokazali nam jak jest umiejscowiona i co najgorsze jej bijace serduszko . Po czym oczywiscie powiedzieli, ze musza usunac ciaze bo zagraza mojemu zyciu, oraz usunac jajnik. Zalamka. Jestem juz po operacji, na szczescie wszytko poszlo dobrze i wypisali mnie dzisiaj do domu. ;( Trudno mam nadzieje, ze nastepnym razem sie nam uda.

Trzymam za was wszytkie kciuki i zycze powodzenia.

Ps. Pewnie czasami wpadne przeczytac co tam u was. Buziaki
przykro mi wspołczuje a zadne slowa nie sa wstanie podniesc czlowieka na duszy ..trzymaj sie kochana

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 21:09   #1529
prince_polo
Zakorzenienie

kasiuleks przykro mi bardzo

Witam dziewczyny. Mam za soba pogrzeb, i w ogole ciezki dzien, niedawno wrocilismy od babci......
Ehh jakos przezyłam..... Dobrze sie czuje obawiałam sie tego bo troche sobie poplakałam ale jest ok na szczescie...
Jestem taka padnieta ze od razu sie z Wami zegnam ide spac, bo dzis u abcbi na ławce usnełam na tż kolanach
a na stypie zemdliło mnie na widok ciasta a w ogole na głodniaka w kosciele czułam zgage lekką...Byłam taka glodna ze wciągnełam całego dewolaja

Dobrej nocki

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 21:10   #1530
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

oo widze ze juz jest lista :

zgodze sie i nie bo duzo rzecyz mozna zastapic czyms innym ;]

emoliumnie polecam syn dostal mega uczulenia, natsomiast dobre jest baby dream ;]
wiecie mnie polozna powiedziala zeby w pierwszych miesiach a raczej tygodniach u dziecka w lozeczku byla :

materac, przespieradlo, i karuzela ;]

poniewaz ochaniacz-w pierwszych tygodniach nie jest potrzebny bo dziecko samo sie nie rusza a i tak w wiekszosci lezy w rozku zawiniety ciasno- dzieci lubia od razu po urodzeniu byc tak ciasno wiazane-zreszta zobaczycie jak dzieciatko przywioza wam ;]

a chodzi o to zeby nie bylo przewijaka na lozeczku bo on razem z ochrniaczem itd utrudniaja cyrkulacje powietrza -wazne kiedy dziecko sie obruci na brzuszek ,tu chodzi o smierc lozeczkowa.

powiem wam ze w sumie my tak robilismy syn dostal ochraniacz jak juz mial z 6 mieisecy wczensiej nie zdaryzlo sie aby sie uderyzl cos ,bo jeszcze nie umial az tak sie wierzgac ;]

zreszta kazda z was zoabczy co jest potrzebne a co nie i na co bylo mozna wydac pieniadze na co nie ;]

termometr do wody nie polecam bo i tak sie na łokiec bada wode ;]
papmersy to huggisy tez sa dobre a tansze od pampkow ;]

przewijaka nie mam -nie ufam im wolalam dziecko przewinac na lozku nasyzm sypilanianym i jak cos mi zabraklo moglam dziecko zostawic na jego srodku i doejsc na chiwle, kolezanka zosawila dziekco na przewijaku poszla po pampera i dziecko na szczescie WPADLO do lozeczka a nie na ziemie .

baldahim -łapacz kurzu -po co dziecku od razu fundowac ucuzlenie na kurz ?

do prania persil bialy sensitive w plynie - dzieckomialapodejrzenie ATZ i powiem wam ze lovela go uczulala a ten prozek nie i ładnie pachnie ;]

to chyba tytle madrosci mamy 2 latka

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości