|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
kasiuleks tak mi przykro kochana
trzymaj sie mocno! az sie poryczalam ![]() trzeba wierzyc ze nastepnym razem sie uda. ![]() ![]()
|
|
|
|
#1502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kasiuleks bardzo mi przykro i strasznie Ci współczuję
![]() ![]() Kochana trzymaj się Cytat:
|
|
|
|
|
#1503 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam link to wyprawek: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=1224
nie wiem czy wszystko co tam jest napisane jest ok.... wie do weryfikacji przydatne linki mozna znaleźć także TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550251 może cos podobnego można by zrobić także i u nas - ukłon do Zariah w tej spraiwe
Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2011-08-04 o 15:32 |
|
|
|
#1504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spodziewałam się, że po tych deszczach w lesie będzie wilgotno i fajnie a tu suuuusza, nawet grzybki zaczynają wysychać. A kleszcze lubią jak jest ciepło i wilgotno. Już się obejrzałam czy nic we mnie nie wlazło, wieczorem zrobię jeszcze jeden przegląd (ubrałam się dość szczelnie na wszelki wypadek).Jestem tak spacerkiem zmęczona, że ledwo czuję nogi a krzyż... uuuu... boli jak nie wiem ![]() ale chociaż cieszę się, że czuję zmęczenie!!
|
|
#1505 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo gdyby go zostawili bylaby duza szansa , ze sytuacja sie powtorzy. To w takim razie pewnie maja racje.Nie mam pojecia od czego to zalezy ![]() Dziekuje wam za mile slowa Dbajcie o siebie
|
|
|
|
|
#1506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobra zrobi sie ale to pewnie w weekend bo w tygodniu nie dam rady. no i licze po cichu na pomoc naszych doswadczonych mamus |
|
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1508 |
|
Zadomowienie
|
ja chyba oszaleje dzis dostałam krwawienia pojechałam do ginekologa dostałam tabletki i zakaz przebywania na słońcu i nic nie wolno mi robić a za 10 dni mam zrobić bbete i wszystko się wyjaśni czy jest dzidzi czy nie
|
#1509 |
|
Konto usunięte
|
Wyprawka niemowlęca – program minimum
1. Wózek 2. Łóżeczko 3. Materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos) 4. Przewijak na łóżeczko (droższa wersja – komoda z przewijakiem) – odradzam niekupowanie przewijaka, po jednym dniu kręgosłup do wymiany 5. Rożek (może być z usztywnieniem albo bez, miałam bez, wygodniej mi było, a właściwie to miałam 2 rożki i polecam, dziecko robi kupę która czasem przez pieluchę przeleci…) 6. Prześcieradła 3 sztuki 7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa) 8. Ceratka do łóżeczka x 2 9. Kocyki (2 ciepłe, 1 lekki, a latem i tak przykrywałam samą pieluchą albo wcale, córa w samej pieluszce jeździła) 10. Wanienka (+ ew. stojak, i polecam od razu wanienkę dużą, a nie malutką, bo malutka starczy na max. 3 miesiące) 11. Ręczniki z kapturkiem (2-3 sztuki) 12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka 13. Termometr do wody (po 2-3 dniach trafił go szlag i więcej nie użyłam) 14. Pieluchy tetrowe (20-30 sztuk, raczej więcej, niż mniej – do torby wózkowej kilka, do przytulenia się, na przewijak, do łóżeczka, do wanienki, do wózka, na bujaczek, przeciw ulewaniu… To zdecydowanie nie jest za duża ilość.) 15. Środek do kąpieli OD PIERWSZEGO DNIA DZIECKA (np. HIPP żel do mycia ciała i włosów, jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej) 16. Gruszka lub Frida (do usuwania smarków, gruszkę miałam, Fridy się brzydzę) 17. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) 18. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus) 19. Płatki higieniczne (np., do przemywania buzi) 20. Waciki do uszu z ogranicznikiem 21. Coś na odparzenia (np. sudocrem) 22. Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium, stosowałam i stosuję tylko, gdy skóra się przesuszy lub jest czymś podrażniona. Kiedyś polecana była oliwka, ale ona zbyt tłusta jest, użyłam tylko jakąś próbkę otrzymaną, w pierwszych 10 dniach po urodzeniu, gdy skórka się dziecku łuszczy) 23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino) 24. Nożyczki do paznokci (ale przez pierwsze 3 tygodnie i tak nie tniemy, pazurki same się mają wykruszać, inaczej można płytkę paznokcia uszkodzić) 25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar (najpierw miałam pampers new born, a potem i do dzisiaj DADA) 26. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy) 27. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha) 28. Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś – odradzam Lovelę, lubi uczulać, nas obie po 3 miesiącach wysypało po niej) 29. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee – nawet, gdy chcecie piersią karmić – wszystko się może zdarzyć, a nie ma nic gorszego niż wyjące z głodu dziecko i wasze nerwy w poszukiwaniu butli w sklepie…) 30. Wówczas – szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki + mleko (np. Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber, sprawdziłam je wszystkie i teraz polecam Bebilon, po reszcie zaparcia są mocne) 31. Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy, Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy, tez wszystkie sprawdziłam i została córa przy rossmannowskich, najtańsze i fajne) 32. Osłonki silikonowe na sutki 33. 3-4 śliniaczki 34. Ubranka (raczej rozmiar 56, jeśli dziecko jest powyżej 55cm i tak w rozmiarze 62 będzie pływało): - 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!) - 5 x pajacyk - 5 x body z długim rękawem - 5 x body z krótkim rękawem - 2 x sweterek - 2 x razy bluza (bez kaptura) - 5 razy bluzka z długim rękawem - kilka par skarpet - 2 pary niedrapków - 3 czapeczki cienkie wiązane - jedna grubsza czapeczka - rajstopki 3-4 pary - opcja na lato: zdecydowanie więcej bodziaków z krótkim rękawem/bez rękawów, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana ![]() - opcja na zimę: kombinezon, ciepła czapka zimowa, dodatkowe rajstopki, skarpetki grubsze, może jakaś grubsza bluza) Zaznaczam, że miałam większą ilość, niż podałam, i nie żałuję, bo dziecię ulewało przeokrutnie, ciągle mokre było. Przy takiej ilości, którą podałam, to bym się skichała. No i – dzięki większej ilości (jakoś dwa razy większej) pranie robiłam co 3-4 dni, a nie codziennie). OPCJA WYPASIONA ![]() Prócz powyższych przydatne bywają różne utensylia dzieciowe. 35. Leżaczek – bujaczek 36. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu) 37. Niania elektroniczna (nie miałam) 38. Podgrzewacz do butelek (nie miałam) 39. Wyparzacz (do butelek, smoczków) (nie miałam, najpierw gotowałam, potem olałam) 40. Regał na dzieciowe rzeczy (wielce przydatny!) 41. Karuzelka nad łóżeczko (miałam zwykłą, plastikową, żałuję że nie kupiłam jakiejś fajnej, z długogrającą melodyjką) 42. Myjki frotte (nie używałam, wolałam myć dłonią, poza tym to siedlisko bakterii) 43. Gąbka – podkładka do kąpieli (jak wyżej) 44. Pieluchy flanelowe sztuk 5 (miałam, w sumie niepotrzebne, użyłam jako prześcieradełka do wózka lub podkładka na przewijak) 45. Parafina ciekła (przydała się, gdy córa dostała koszmarnych potówek) 46. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex – ten nie do dostania w PL) (miałam, były pomocne) 47. Pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka (nie miałam) 48. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub (nie miałam) 49. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać) 50. Nawilżacz powietrza (nie posiadam) RZECZY DLA MAMY: 51. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!) 52. Koszule do karmienia (miałam dwie, za mało mi, teraz dokupię kolejne 2) 53. Podkłady porodowe SENI 54. Podpaski rozmiar gigant (chyba tylko apteki, takie gigantyczne Bella lub inne są też, a dopiero potem rozmiar xxxl jakieś zwyklejsze, potem coraz mniejsze aż do wkładek dojdziecie – a tych największych to ze 4 opakowania) 55. Majtki jednorazowe (ja się pociłam w tym, więc kupiłam najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie) – w opakowaniu jest 5-7 sztuk. 56. Staniki do karmienia (ja miałam też takie sportowe np. gatta, bawełniane, fajne bo tylko odsuwałam troszkę, a nie są jakieś sztywne wielkie) 57. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna, ja miałam i nie użyłam) 58. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek) 59. Laktator 60. Wkładki laktacyjne Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2011-08-04 o 18:58 |
|
|
|
#1510 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to faktycznie kiepsko z tym umawiam sie na usg jak dostalam list z szpitala i spotkanie z polozna mam 8.08 a usg 23.08 Cytat:
Cytat:
Cytat:
przykro mi bardzo trzymaj sie szajajaba swietna robota nawet nie zdawalam sobie sprawy ze tyle rzeczy jest potrzebnych
|
||||
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
misia, zariah, nie ma sprawy
Ad próbek czy to zależy od regionu, tego to Wam powiem nie mam pojęcia.
|
|
|
|
#1512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czemu za 10dni betę,a nie dzisiaj i za 2 dni,żeby sprawdzić czy przyrasta??? Wybaczcie,że się tak wcięłam(choć niedawno miałam tu dołączyć),ale sama właśnie dzisiaj miałam zabieg,bo moja dzidzia przestała się rozwijać.... |
|
|
|
|
#1513 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z plamienia zrobiło się krwawienie mam tabletki to dopiero 2 tygodnie więc usg nie miałam a za 10 dni bo podobno wtedy już coś będzie widać oszaleje
|
|
#1514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28553874]Wyprawka niemowlęca – program minimum [/QUOTE] - przewijak tak niezbedny inaczej sobie nie wyobrazam. - rozek rowniez sie zgodze bez usztywnienia wystarczy dobrze zawinac ![]() - cieply kocyk wystarczy jeden moim zdaniem - termometr do wody tez mi sie wydaje ze strata kasy u mnie posluzyl moze pare dni potem sie zepsul, mialam termometr rybke to potem sluzyl tylko do zabawy ![]() - z srodkami do mycia sie tez z Toba zgodze, ja uzywalam niezbedne minimun: szampon do wlosow johnson i mydleko z nivea baby a teraz kupuje mydleko ze srebrem w aptece za 3 zl i nie powoduje zadnych uczulen jest bardzo delikatne. Do smarowania uzywalam oliwy z oliwek (wszystkie oliwki dla dzieci zawieraja bardzo szkodliwa chemie i dziwi mnie ze dla dziecka a tyle tego daja ze az strach a potem te wszystkie uczulenia z tego sa...niby od pierwszych dni zycia pisze a moj maz jest chemikiem i jak zobaczyl to sie chycil za glowe) Jednak zgodze sie ze te specjalistyczne jak emolium oilatum sa dobre i sama stosowalam do buzki krem z oilatum i ladna gladka buzke mial i dbrze nawilzona. Ale to kazda mama musi sprawdzic sobie co w przypadku jej dzidzi jest najlepsze. - odnosnie odciagania katarku dla mnie frida super pomysl bo tyle katarku co mu tym sciaglam to w zyciu gruszka bym mu noska tak nie udroznila -odnosnie obcinania paznokci nie zgodze sie, ja obcinalam w pierwszym tygodniu synkowi, bo mial dosc dlugie jak sie urodzil i drapal sie bardzo po buzi. Niedrapki nie pomagalytzn pomagaly poki utrzymaly sie na raczkach ale moj je sciagal wiec musialam obcinac pazurki ![]() - odnosnie pieluszek moim zdaniem najlepsze sa pampersy i takich uzywalam tylko tez na poczatku. Teraz na codzien uzywam dada a na wyjscia dluzsze i na noc pampersy. - odnosnie proszku do prania dla mojego synka akurat najlepsza Lovela, ja mysle ze kazdego co innego uczula. - odnosnie termometru ja mialam juz chyba z 3 elektroniczne co minute mierza bneznadzieja kazdy mi sie popsul i w najwazniejszym momemncie bylam bezbo akurat nie chcial dzialac. Najlepszy byl rteciowy (najdokladniejszy) ale teraz juz wycofany ze wzgledu na szkodliwosc rteci. W tej chwili mam taki do ucha drogi bo ok 100 zl nas kosztowal ale warto bo dziala jest na niego dluga gwarancja no i najwazniejsze mierzy temp przez sekunde, super sprawa naprawde polecam. A jeszcze lepszy taki co przystawia sie do skroni, taki mam w szpitalu gdzie pracuje, lepszy bo nie trzeba dotykac dziecka ktore jest bardzo drazliwe jak chore i szybciutko mierzy ![]() - butelki do karmienia koniecznosc tak jak napisalas nawet jak nastawiamy sie na karmienie piersia, ja uzywalam na pocztku dr. Browns a potem Lovi- w lovi sa fajne smoczki. - jesli chodzi o mleczko do jedzenia, to zgodze sie tez stosuje od kiedy nie karmilam swoim mlekiem: bebilon, jednak kazde dziecko inaczej reaguje na rozne rodzaje mlek. - lezaczek bujaczek swietna sprawa ale ja dopiero kupowalam jak maly mial ok. miesiaca, ma z fishera taki ze sluzy do teraz jako krzeselko - wyparzacz moim zdaniem zbedny, ja wyparzalam wrzatkiem i to tylko z poczatku - myjki dla mnie tez bez sensu, najlepiej reka myc tak samo gabka do wanienki siedlisko bakterii dokladnie, i tak bobaska podtrzymuje sie na rece w czasie kapieli- parafina ciekla: poczytaj sobie o niej, bardzo szkodliwa. Nigdy nie uzywalam i nie bede, na potowki najlepszy spirytus. - nawilzacz powietrza posiadam, zakupilismy bo maly troche chorowal no a kaloryfery u nas grzeja okrutnie wiec bardzo sie przydal. - jesli chodzi o koszule do karmienia, to zgodze sie, lepiej miec wiecej bo szybko sie zabrudzaja i ja polecam takie ktore dobrze mozna rozpiac zeby latwo wyjac piers. Kiedys patrzylam na wyglad zeby ladna teraz na praktycznosc ![]() - duze wklady poporodowe (podpachy) oj dlugo beda przydatne bo z poczatku mocno leci i czesto sie zmienia. - staniki jak najbardziej bawelniane najlepsze, wazny jest wtey komfort bo piersi bola i brodawki sa czule, nie patrzcie na wyglad tylko na komfort. Dopiero pozniej jak piersi dojda do siebie mozna kupic sobie ladniejszy stanik - ja do herbatki na laktacje bym nawet dodala kapuste do szpitala. My z dziewczynami mialysmy w lodowce szpitalnej i ratowalysmy sie tym jak piersi nas bolaly. Kapusta przynosi ulge zmniejsza stan zapalny..itd (najlepiej ugnieciona zeby sok wyplywal z niej, smrod okropny ale skuteczne)
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-04 o 18:57 |
|
|
|
|
#1515 |
|
Konto usunięte
|
W szpitalu powinni mieć takie żelowe wkłady do zamrażania na piersi, stłuczenia i tak dalej.
|
|
|
|
#1516 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a jak sie teraz czujesz?
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#1517 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28555652]W szpitalu powinni mieć takie żelowe wkłady do zamrażania na piersi, stłuczenia i tak dalej.[/QUOTE]
tam gdzie ja rodzilam nie mieli.
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa Szaja super robota
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupilam dla synka lozeczko drewniane. Nie malowane, tylko zabezpieczone jakims lakierem bezbarwnym podobno bezpiecznym dla dziecka bo potem dziecko obgryza szczebelki.
No i ochraniacz mialam, bo taki mily jest dla dziecka jak zaczyna sie wiercic w lozeczku. Oczywiscie moj Filipek potem jak juz byl sprytniejszy to odwiazywal wiec potem juz zdjelam Baldachimu nie mialam (uwazam ze siedlisko kurzu i ogranicza dostep powietrza). I becik zwykly nieusztywniany. Materacyk: gryka-kokos. Na stronie gdzie kokos lezal do czasu jak sie nie ruszal sam, ta czesc jest twarda, a na gryke sie przeklada, jak juz dziecko sie samo rusza, wtedy kuleczki go delikatnie masuja ![]() No i ja mialam przewijak na lozeczko (zdejmowany). Na zdjeciu przewijak bez przescieradelka, potem oczywiscie zakladalam, sa specjalne przescieradelka z gumka na przewijak (i to tez przydaloby sie kupic jak planujecie przewijak) A to Filipek w rożku i na nast zdjeciu na przewijaku (cudna sprawa ten przewijak)
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-04 o 19:17 |
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
kosmetyki Emolium sama stosuję
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż mnie w sumie nie bolał... Nie ważne ile tygodni,przy krwawieniu powinien zrobić Ci usg.Zresztą może mógłby już zobaczyć czy jest pęcherzyk... A ja na Twoim miejscu nie czekałabym 10dni,tylko zrobiła jutro betę i po 2-óch dniach sprawdziła czy przyrasta. Oszczędzisz sobie nerwów przede wszystkim Ja też poszłam z leciutkim krwawieniem,dostałam tabletki i miałam leżeć. Leżałam,brałam tabletki... Beta mi powiedziała wszystko... (robiłam ją na polecenie lekarza) i niestety skończyło się jak się skończyło... Trzymam kciuki,żeby u Ciebie było dobrze wszystko ![]() Fizycznie czuję się wręcz wyśmienicie,w szpitalu patrzyli na mnie jak na kosmitkę,jak zaraz po powrocie z bloku zaczęłam siadać,akurat podawali obiad to zjadłam talerz zupy (mimo,że nie chcieli mi dać) i czułam się dobrze A psychicznie to wydawało mi się,że jest nie najgorzej,ale wróciłam do domu i co chwilę łzy same mi lecą... więc chyba nie jest najlepiej... |
|
|
|
|
#1522 |
|
Rozeznanie
|
jenyyyy ile tych rzeczy potrzeba... i mam pytanie: naprawde aż tak cieknie??????:O
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie zaśmiecam Wam szczęśliwego wąteczku,cieszcie się i dbajcie o brzuszki i maluszki A ja sobie będę dalej podczytywać z sentymentu... |
|
|
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
Wcale nie zasmiecasz .... !
|
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
Ale lepiej jest czytać radosne wieści niż dołujące historie...
Szczególnie Wam nie wskazany jest stres,czytanie złych rzeczy,tylko radosnych,żeby myśleć optymistycznie A my się na innych wątkach możemy 'kontaktować' Edytowane przez Izuniaa_ Czas edycji: 2011-08-04 o 20:35 |
|
|
|
#1527 |
|
Konto usunięte
|
Balbina, naprawdę
Wyobraź sobie 10 razy mocniejszy swój najgorszy okres.Izuniu, trzymaj cię ciepło, i życzę spokojnej następnej ciąży |
|
|
|
#1528 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28543098]Dziewczyny, a może bym tak zrobiła listę potrzebnych rzeczy i wkleiła? A żeby łatwo było znaleźć, to dam link w swojej stopce na stałe? Gotuję jarzynową właśnie, jak zawsze z mrożonek robiłam, to mi wygodniej to dzisiaj poszalałam Kapusta pekińska, pomidorek, papryka, cukinia, pietrucha, marchew, liście zielone jakieś, seler, kartofle i mięsko. Pachnie [/QUOTE]mysle ze taka lista to pomysl super ;] hahah ja mam na rzie z tym dobrze ,tzn lekarz kazal pic minum 3 litry wody ;p no i jakos idzie gladko ;> polecam blonnik taki w opakowaniach kwadratowych tekturowych ;] [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28543694]A to śliwki polecam, świeże, suszone, to samo morele. I frytki O, sok jabłkowy też.[/QUOTE]sliwki albo morele sa najlepsze;p Cytat:
Cytat:
wspołczuje a zadne slowa nie sa wstanie podniesc czlowieka na duszy ..trzymaj sie kochana
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||||
|
|
|
#1529 |
|
Zakorzenienie
|
kasiuleks przykro mi bardzo
Witam dziewczyny. Mam za soba pogrzeb, i w ogole ciezki dzien, niedawno wrocilismy od babci...... Ehh jakos przezyłam..... Dobrze sie czuje obawiałam sie tego bo troche sobie poplakałam ale jest ok na szczescie... Jestem taka padnieta ze od razu sie z Wami zegnam ide spac, bo dzis u abcbi na ławce usnełam na tż kolanach ![]() a na stypie zemdliło mnie na widok ciasta a w ogole na głodniaka w kosciele czułam zgage lekką...Byłam taka glodna ze wciągnełam całego dewolaja ![]() Dobrej nocki
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
oo widze ze juz jest lista :
zgodze sie i nie bo duzo rzecyz mozna zastapic czyms innym ;] emoliumnie polecam syn dostal mega uczulenia, natsomiast dobre jest baby dream ;] wiecie mnie polozna powiedziala zeby w pierwszych miesiach a raczej tygodniach u dziecka w lozeczku byla : materac, przespieradlo, i karuzela ;] poniewaz ochaniacz-w pierwszych tygodniach nie jest potrzebny bo dziecko samo sie nie rusza a i tak w wiekszosci lezy w rozku zawiniety ciasno- dzieci lubia od razu po urodzeniu byc tak ciasno wiazane-zreszta zobaczycie jak dzieciatko przywioza wam ;] a chodzi o to zeby nie bylo przewijaka na lozeczku bo on razem z ochrniaczem itd utrudniaja cyrkulacje powietrza -wazne kiedy dziecko sie obruci na brzuszek ,tu chodzi o smierc lozeczkowa. powiem wam ze w sumie my tak robilismy syn dostal ochraniacz jak juz mial z 6 mieisecy wczensiej nie zdaryzlo sie aby sie uderyzl cos ,bo jeszcze nie umial az tak sie wierzgac ;] zreszta kazda z was zoabczy co jest potrzebne a co nie i na co bylo mozna wydac pieniadze na co nie ;] termometr do wody nie polecam bo i tak sie na łokiec bada wode ;] papmersy to huggisy tez sa dobre a tansze od pampkow ;] przewijaka nie mam -nie ufam im wolalam dziecko przewinac na lozku nasyzm sypilanianym i jak cos mi zabraklo moglam dziecko zostawic na jego srodku i doejsc na chiwle, kolezanka zosawila dziekco na przewijaku poszla po pampera i dziecko na szczescie WPADLO do lozeczka a nie na ziemie . baldahim -łapacz kurzu -po co dziecku od razu fundowac ucuzlenie na kurz ? do prania persil bialy sensitive w plynie - dzieckomialapodejrzenie ATZ i powiem wam ze lovela go uczulala a ten prozek nie i ładnie pachnie ;] to chyba tytle madrosci mamy 2 latka
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.

Spodziewałam się, że po tych deszczach w lesie będzie wilgotno i fajnie a tu suuuusza, nawet grzybki zaczynają wysychać. A kleszcze lubią jak jest ciepło i wilgotno. Już się obejrzałam czy nic we mnie nie wlazło, wieczorem zrobię jeszcze jeden przegląd (ubrałam się dość szczelnie na wszelki wypadek).
a krzyż... uuuu... boli jak nie wiem 

taka u nich organizacja. Dopiero 19go mi powiedza ze np. 23 musze przyjsc. A jak to w pracy mam zalatwic to juz ich nie obchodzi 

nawet nie zdawalam sobie sprawy ze tyle rzeczy jest potrzebnych

Wyobraź sobie 10 razy mocniejszy swój najgorszy okres.