|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
![]() A co do Lepera, wkurzał mnie gości z paroma rzeczami, ale ja jestem nie polityczna, więc się polityką wogle nie zajmuję. Niestety takiej śmierci nikomu nie życzę, Wiem co się czuje jak ktoś bliski w taki sposób odchodzi ![]() Dzisiaj na rynku kupilam sobie dwie tuniki po 10 zł sztuka, jedna super czarna za tylek, a drugą wziełam bo ma śliczny taki jabłkowy zielony z fioletem, ale niestety po założeniu w domu ten model mi nie pasuje, zbytnio wąska w ramionach jestem
|
|
|
#1232 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
nie pomyślałabym, że Lepper ani żaden z polityków (tych bardziej znanych) popełni kiedyś samobójstwo. trochę to dziwne, ale... jeśli miał długi, problemy i inne takie to w sumie...?
bao, źle mówisz, moja mała na conajmniej 3 rzeczy woła kaka... czapka, papa, , tata (wtedy bardziej jak ktakta), i coś jeszcze bym mogła dopisać ale nie pamiętam teraz. tylko że ja ją rozumiem (no i u nas powodem jest rozszczep, więc to trochę co innego), na każdą rzecz inaczej akcentuje, itp... może ze 2 razy udało jej się zrobić 'muu' tak jak krowa. mówi czasem jakieś po swojemu rzeczy których nie rozumiemi to nadaje jak szalona,pokazuje oczko, nosek, brzuszek, pępuszek, rączki, nóżki, i nawet sama je podczas kąpieli myje, potrafi bardzo dużo rzeczy ale za to nie wspina się po meblach, jedynie na łóżko i na kogoś. czyli stawia bardziej na edukację więc może Twój Kubuś, który z tego co widzę na zdjęciach jest ruchliwy, ma tak jak Oliwka Popowa? przyjdzie na niego czas, mam kuzynkę, która ma 2,5 roczku a będąc na obiedzie u rodziny jedynie usłyszałam 2 razy mama w ciągu około 4h! tak więc nie denerwuj się, wszystko w swoim czasie. a, i moje dziecko jest grzeczne w wózku, o ile dam jej takie chrupki kukurydziane długie (ok. 20cm ma jeden, 25szt w opakowaniu kosztuje 0,99zł.) ![]() no i nie lubi się huśtać, bo się boi jak tylko zaczynam ją sadzać na huśtawce (od zawsze tak ma) Darusia, mamy takie same białe sandałki Nexta na korkowej podeszwie ![]() wstawiam kilka zdjęć z ostatnich kilku dni, i zakupy jakie zrobiła moja mama dla małej u siebie w lumpku,, może nie jakieś rewelacje jeśli chodzi o rzeczy (choć i tak są super) ale ceny mnie powaliły 1, 2, 3 - plac zabaw 4 - wiem, która to nasza klatka (jedna z dziewięciu takich samych)5 - tak zasypiam - obowiązkowo noga na kołdrze, miśku, poduszce 6 - Next, cała złotówka 7 - 1,50zł Adams 8 - h&m 3zł 9 - 2zł |
|
|
|
#1233 |
|
Zakorzenienie
|
sidorcia ja bardzo lubie te sandalki, mala tak sao, wyodnie jej w nich.
Mamy jeszcze 3 pary innych, ale tamte mi jakos srednio podchodza, najbardziej lubie te i te z adidasa, no jeszcze clarksa tez widac jej wygodnie a pozostale tak srednio.
|
|
#1234 |
|
Rozeznanie
|
Darusia, ważne, że są leciutkie i mają fajnie wyprofilowany ten korek. małej też się w nich świetnie chodzi
![]() Tż jest jeszcze z wami? czy już wyjechał? |
|
|
|
#1235 |
|
Zakorzenienie
|
na razie nie wyjezdza, teraz remontuje dom u takiej kobitki, 3 pokoje plus kuchnia i lazienka, caly dol do zrobienia, potem jeszcze jest opcja bo pewnien gosc wybudowal w poznaniu szeregi domkow, 30 szeregow w roznych punktach poznania , placi za hotel dojazd i wyzywienie, jest tylko maly problem bo brakuje im 2 chlopakow, a potrzebuja 4 jest moj tz i jeszcze jeden chlopak, zaufani, nie pijacy i znajacy sie na robocie, chodzi o wykonczenie tych domow, jesli znajda jeszcze 2 ludzi a sa dosc wymagajacy ( trudno sie dziwic) to tz podpisze z nimi umowe, jesli nie to pojdzie tu dalej do firmy budowlanej.
|
|
#1236 |
|
Zakorzenienie
|
ale mnie zjechałyście
no ale chyba przyda mi się taki zimny prysznic, nie powinnam tak mówić o moim kochanym syneczku wstyd mi Dziecko nie ma głupich rodziców (mamusię wręcz bardzo mądrą ), ale jednych dziadków....i boję się żeby on w genach tępy po nich nie był Sidorcia - zdjęcia zarąbiste, rozwaliło mnie to jak śpi z tą kiteczką
|
#1237 |
|
Zakorzenienie
|
Bao tylko bez urazy .. ale jak tak dwa razy przeczytałąm co ty wymagasz od 16 msc dziecka.. i nazywasz go Tępym..
a okazuje sie że niestety ale potem takie dziecko ucieka jak najszybciej od rodziców którzy tylko do nauki gonią... a teraz w szkole jedna dziewczynka - totalny brak wychowania.. biega krzyczy nie słucha.. no ALE TO DZIECKO NAUCZYCIELKI.. nie wolmno uwagi zwrócić.. bo to cóka koleżanki z pracy ... tylko dzieciaki na tym cierpią.. Monika.. tak sobie napisałam.. w sumie nie do ciebie a ku przestrodze.. WYLUZUJ!!!! nie bądz taka sama.. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=545785 Madzia .. link do tego watku.. bardzo prosto sie tam zamawia.. tylko trzeba czekac czy komplet sie zbierze i jeszcze jeden mam : ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=511478
|
|
#1238 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
z co to są za sandałki? ja nie mogę żadnych u nas fajnych kupić-wszystko większe rozmiary albo totalna chińszczyzna. A takie korkowe byłyby super-jakaś nazwa, firma? a może się uśmiechnę do którejś o kupno? po domu też by mogła w nich chodzić, nie?
|
|
#1239 |
|
Rozeznanie
|
bao, mała w dzień (i od ok. 4-5 rano jak śpi w nocy
) śpi u nas na łóżku. jest jej wygodniej bo ma sporo miejsca (daję zdjęcie jak czasami potrafi spać rozłożona bawi się ładnie zabawkami w piasku, ale czasem aż się po nim tarza jak chce gdzieś dojść, bo taki fajny cieplutki od słońca xD więc wszystkie ubranka są żółte od piasku, więc zakładam jej gorsze leginsy np. mrowak, ja kupiłam je używane w lumpku, ale już za małe się robią na małą, bo ma je na styk (może czasem wysunie jej się stópka do przodu) ale już żadko je nakładam. http://allegro.pl/next-biale-super-s...747407850.html to są takie
|
|
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak ja dostalam od kuzynki,kupila malej swojej ale zapomniala i lezaly w szafce a jak sie juz znalazly to byly za male
![]() ale na tyc fotkach z aukcji paskudnie wygladają
|
|
#1241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kubuś w piachu też się tarza, albo bierze w garści i sypie sobie na głowę
|
|
#1242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I znowu nie ma pogody szlag by to trafił ![]()
|
|
#1243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Michasia tez dzis bawiłą się podrzucając piaskiem i na głowe i za sukienkę .. ehh te dzieciaczki kochane! ja dzis padnieta na maxa... zrobiłam ok 20 butelek soku sliwkowo jabkowego na zimę.. zapasy pora robic
|
|
|
#1244 |
|
Zakorzenienie
|
Bao mi Eryk szybko mówił.Ale mój brat ma dwóch synków i jeden pierwsze słowa powiedział jak miał 3 lata i jak zaczął to całymi zdaniami, i drugi podobnie. U mnie Eryk szybko mowił, ale teraz ma 7 lat i cały czas chodzimy do logopedy bo mu "r" nie wychodzi. Ale jest nadzieja że jeszcze w tym roku mu wyjdzie. On juz ma 7 lat i ma trudny wiek, naprawde mu się przykro robi jak ktos go poprawia lub przedrzeźnia, i co gorsza to nie robią dzieci tylko dorośli. Niby wszyscy wykształceni a czasem bym
za to że ktos tak prosto w oczy się z niego przy nim nabija, a on codziennie pół godziny od 3 lat ćwiczy żeby to "r" wyćwiczyć. Dlatego nieważne w jakim tempie się dziecko rozwija ale zawsze dla rodzicow, dziadków i ciotek musi być najmądrzejsze najpiękniejsze![]() Dzisiaj byliśmy w innym mieście na spacerze w lesie bukowym, malemu najlepiej podobał się wiszący most ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Madziu Emil się upiera żebyśmy urlopowali u twoich sąsiadow, to jakby jednak się nic nie zmieniło to na kawe lub grila się wproszę(czyt, piwko )
|
|
#1245 |
|
Rozeznanie
|
witam po długiej przerwie
pop, oliwka mnie wypatrzyly ![]() staram sie was podczytywac chociaz ostatnio ciezko bywa masa rzeczy na głowie, no i ciezko sie wbic do was tak duzo piszecie ![]() ale dzieki dziewczyny za pamiec ![]() u nas ogólnie ok, dziecko moje w koncu chodzi od około miesiąca ![]() i włączył mu sie tryb alpinisty wspina sie wszedzie... na drabine (mamy remont) na swoje łózeczko od zewnatrz na krzesła i skacze na nich na stojąco masakra normalniejest pieszczochem i przytulaskiem niesamowitym co do gadania cos tam po swojemu gada raz mniej raz wiecej najlepiej mama/nma - znaczy nie ma -ulubione słowo chowa sie i mowi ze nie ma Bartusia dzis zaczał mówic tu i ostatnio woła ala - swoja kolezanke starsza 2 mce zaszczepiłam go na pneumokoki ostatnio zęby nadal męczą go potwornie koszmar i od 4 dni robi mi 2 a nawet 3 zadkie kupy i w poniedziałek ide do lekarza bo sie zaczynam tym martwicapetyt ma- ostatnie 3 dni mniej ale dzis znowu prawie normalnie i pije duzo wiec ok ale martwia mnie te kupy... no i mój kochany synek od 2 tygodni ma swój pokój i spi sam ![]() pokój wyszedł nam piękny jak tam wchodze to od razu tak wesoło kolorowo, zrobilismy go z tz w 2dni ![]() ![]() dobra juz sie nie chwale i nie marudze ![]() dzieciaczki oczywiscie wszystkie przesłodkie i urocze Natalka słodziak rozłożona na waszym łózku
|
#1246 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej laski
U nas weekend z tatusiem więc jak zwykle cały plan dnia poszeło się kochać. Totalny luz i swoboda. Zosia spała do 7 mimo że poszła spać po 22 a w nocy zrobiła parę razy pobudkę. Byliśmy wczoraj na szybkim grilu u znajomych Tż (wrócili z Irlandii), oni mają córkę 3-letnią i dziewczynki nie mogły się rozstać .Dzisiaj dziecie latało cały dzień bez pieluchy, spacer wyłącznie na pieszo zakończony wizytą w lesie i piaskownicy. Spania o zwykłej porze nie było bo tatuś miał usypiać i mu uciekła. Zasneła o 17-tej jedząc w foteliku. Na szczęście niedawno padła bo zapowiadało się na dłuższe posiedzenie. Jesli chodzi o szczepionki w przychodni to rozumiem ze wygodnie jest bez latania po aptekach, nie wszystkie mamy wszystko w pobliżu (tak jak ja). Ja jednak wolę kupić sama, widzę co kupuję, z jaką datą ważności (może mieć np. 2 tygodnie albo 3 lata), mogę (koniecznie muszę) przeczytać ulotkę. Niestety w przychodni cieżko o taką możliwość na spokojnie. No i też z tymi lodówkami też nie trzeba przesadzać bo nigdzie nie spotkałam się z informację że szczepionki muszą być przechowywane i transportowane w ujemnej temp. No i można użyć zwykłego pojemnika na butelkę na mleko. Jeśli chodzi o P. Leppera to oczywiście straszne co się stało. To musi być okropne dla rodziny teraz włączyć TV albo radio i słuchać takich straszności. Najbardziej mnie teraz wkurza że jeszcze 2 dni temu ludzie wieszali na nim psy a dzisiaj urasta w ustach wielu do rangi super-bohatera (politycy i dziennikarze). To jest niesmaczne. Wszystkiego dobrego. Zdrówka dla teściowej i oby nie było to nic poważnego Cytat:
Cytat:
. No i jeszcze jedno ja też kończyłam zawodówkę, później technikum a dopiero prawie na stare lata robiłam studia. Niestety na punkcie zawodówek a właściwie zdania o ich absolwentach jestem mocno wyczulona i drażliwa. Wykształcenie o niczym nie świadczy (nie staję oczywiście w obronie teściaZ mówieniem jest tak samo jak z chodzeniem, zębami i innymi postępami naszych maluchów. Córka koleżanki długo nie mówiła (tak się rodzicom zdawało). Im bardziej naciskali tym bardziej ona nie chciała mówić. Jak odpuścili tak mała się "rozgadała" tak ze teraz mają dość i marzą czasem o chwili ciszy, tym bardziej że mają dwójkę takich gadulców ![]() Zosia też wcale nie mówi zbyt dużo i do tego jeszcze mam wrażenie że czasami zapomina co umiała wcześniej. np. wszystkie zwierzaki to "koko". Najważniejsze dla mnie ze mogę się z nia dogadać (rozumiemy się) a na poważne mówienie przyjdzie czas Cytat:
---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
![]() Nie martw się kiedyś mu to "r" wyjdzie . Nauczyłam się trochę oszukiwać i nic nie słychać
|
|
#1247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa nastała era braku dobrych pracowników ,wykształciuchy siedzą na bezrobotnym no bo przecież nie wypada robić coś prostego , a o wszelakich murarzy , budowlanców , kierowców to się nie raz zabijają . Pominę już pensje . mam kolegę po zawodówce budowlanej pracuje przy budowach biurowców w wawie a pensja to prawie 5 tysia . Większośc wykształciuchów tyle nie zarabia Ja na studia polazłam ale już pracowałam , na prywatne które sama sobie opłaciłam Mi w enelu zawsze dają ulotkę , wkładają babki do ksiązeczek ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Plmadzia bez komentarza co do ludzi śmiejących się z Twojego syna
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2011-08-06 o 22:57 |
|
|
|
|
#1248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sidorcia boska Natalka ![]() Wiecie jakie ja mam juz duże dziecko , pojechał na woodstock , nie sam , ale beze mnie a jeszcze nie tak dawno wołałam na niego Adulku, ale ten czas leci , strasznie biłam sie z myslami czy go puścic i zdecydowałam że tak. A mały chodził i go szukał "Ała?" -tak go woła ![]() Co do dzieciczenia w genach to mój na pewno rozrabiactwo i cwaniactwo odziedziczył po wujkach , bo mój tż raczej spokojny a jednak coś tam w genach przeszło , w jakiejś tam części ukraińce ![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Ania zgadzam sie , dzisiaj papierek-wykształcenie jest nei wiele warte co z tego ,że się je ma kiedy nie ma za co chleba kupić , mam własnie dwie sąsiadki z wyższym i co siedzą bo pracy dla nich nie ma , a bracia jednej pracownicy fizyczni po pare tysiączków zarabiają(w hucie). Jesli mój syn nie będzie chciał iść na studia to nie będę go zmuszać, ani przekonywać. Mi tez zawsze dają i ulotkę i opakowanie po szczepionce z datą. |
|
|
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi żal strasznie samobójców, jakim trzeba być samotnym człowiekiem, i w chwili śmierci czuć małoważnym żeby do czegoś takiego się dopuścić. Dla mnie bardzo ważnym było żeby moja umierająca babcia nie była w czasie śmierci sama, na zmianę w rodzinie czuwaliśmy, żeby wiedziała że nie jest sama. A samobójca jest zupełnie sam... A z tym "R " to naprawdę mam nadzieje że już się nauczy, bo te ćwiczenia to koszmar ![]() Mój Eriwn mówi kilka wyrazów jest to mama, tata, baba, dziadzia(ale tylko z takim śmiesznym głosem potwora ;D) lila(babcia lila) mniammniam(to znaczy dajcie wkońcu jeść rybce )am(to jego jedzenie) ide, dada( to wiadomo że idzie na spacer)haha(pies) miau(drugie na psa, pierwsze na kota)kicikici(na psa jako trzecie i na kota jako drugie) muu(krowa ale dopiero jak żywą na mazurach zobaczył i usłyszał)mu(też na konia)pta(na ptaki)bzi(na samochody)niema(jak pusty nocnik) EEE (jak chce siusiui się nie bawi żeby zapomniec)krótkie E (jak już kupka z tyłka leci)Eiik(na brata)tuś(na koszatniczke trusie)bam, aua. No i chyba to tyle więc niewiele. Ale dla mnie bardzo dużo, bo już jakoś się dogadamy
|
|
|
#1250 |
|
Raczkowanie
|
Sorki, ze dopiero teraz odpisuje, ale ja teraz czytam 25 strone.
mam troche zaleglosci, ale juz chyba nie dam rady byc z wami na biezaco. Jak narazie z dwojka jest ok, Bo mam tesciowa do pomocy, bedzie jeszcze przez tydzien, takze dopiero za tydzien sie okaze jak to bedzie. Mam jednak nadzieje ze nie bedzie zle, Michalek jest ogolnie grzeczny , o 19 go kape, karmie , klade spac I spi do 7 rano. Majka w dzien jeszcze spi praktycznie caly czas, a w nocy budzi sie 3 razy na jedzenie I tez spi. Ostatnio miala dwie noce, ze troche poplakala. takze nie nazekam, nie jest zle!
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
Justyś super że dzieci grzeczne, i oby tak zostało
Szukam kąpielowek dla tz i na takie coś trafilam http://allegro.onet.pl/smieszne-kapi...745544980.html
|
|
#1253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale chyba przerośnięta ambicję babka miała i myślała że się zacznie uczyć , jak się tyle lat nie uczył to przecież już nie zacznie . Cytat:
|
|
#1254 |
|
Rozeznanie
|
My już w domku. Witajcie
Wracaliśmy wczoraj prawie cały dzień - mieliśmy tylko jedną przerwę w połowie drogi, w Toruniu. Niestety od kilku dni, od czwartku wn nocy Ola ma nieustannie wysoką temperaturę. W piątek bylismy z nią u lekarza w Mielnie i niczego się nie dosłuchał, więc orzekł- bolesne ząbkowanie- wyżynają się jednocześnie trzy trójki Czy to możliwe, żeby bez infekcji (nie kicha, nie kaszle, nie łapie się za uszka), gorączka od ząbkowania trwała tyle czasu? ILekiDaję już na zmainę paracetamol w czopkach i Nurofen w syropie - bo zachowanie 6, czy 8 gozinnej przerwy to za długo. Po podaniu leków gorączka wraca za max. 4-5 godzin. Jutro muszę iść od pracy i szkoda mi TZ, bo mała jak ma bardzo wysoką temp, i zanim leki zaczynają działać wisi mi na cycu. Bao - moja Ola też nie jest specjalnie gadatliwa, a to dziwne, bo wszyscy w rodzinie cały czas mówimy, zwłaszcza ja ![]() Starszy syn w jej wieku wiele rzeczy nazywał po swojemu, a Ola tylko kilka, może z 10 słów i to max. dwusylabowe. O łączeniu wyrazów wogóle nie ma mowy. I nie martwię się, na razie, ma czas, tak samo jak na nocnikowanie, a potem sznurowanie butów. Najważniejsze jest dla mnie, że wszytko rozumie, a że mało mówi, cóż - może to będzie jej zaletą ![]() Tylkooliwka- dobrej pogody życzę, dużo słoneczka i wypoczynku.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2011-08-07 o 09:45 |
|
|
|
#1255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niech sie upiera ile sił.. a ozatym w kowalewicach kicha:d.. to zadupie tu można pospacaerowac sa sklepy itd.. ale kiedy wy tu bedziecie?? to musimy sie zgrac i jechac do mielna do dziewczyn... oby wypaliło a tu masz link teraz zbieramy zamówienie na te butki cena powalająca jakies 36 zł netto +23% vat to i tak grosze ja te botki zapisałam sobie.. oby uzbierali chetnych https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4244
|
|
|
#1256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
on jest totalnie inny od swojej rodziny
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale sa przecież też przypadki że oboje teściowie rĄbnięci a dzieciaki spoko ale co poradzić .
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i oczywiście nasz wyjazd jest uzależniony od pogody, bo jak będzie 15 stopni i deszcz to wole sobie u siebie w domu posiedzieć ale jakby było już powyżej 18 i ewentualnie przelotny deszczyk to jedziemy.Buty te wiązane śliczne, ale mam sklep co są po 39,99 i odchodzą koszty przesyłki, więc niebardzo mi się oplaca. Zna się ktoraś na aranżacji wnętrz chcemy u Eryka w pokoju tak poprzestawiać żeby łóżeczko weszło, bo Eryk cicho śpi, i Erwinowi nikt by nie przeszkadzał, a jednak w sypialni to my się kręcimy i już gorzej bo tz to też z tych co chrapią po piwku I tak dumamy jakby to poustawiac, i nijak nie mamy pomysłu, a jak ktoś się takimi rzeczami na codzień zajmuje to może coś doradzi
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
mADZIA to cie pociesze od czwartku ma być cieplo a weekend upalny
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
Hej laseczki
Zbieram sie żeby coś napisać juz dwa dni u nas pare dni była ładna pogoda i całe dnie spędzałam praktycznie na dworzu
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.

wstyd mi

No i oczywiście nasz wyjazd jest uzależniony od pogody, bo jak będzie 15 stopni i deszcz to wole sobie u siebie w domu posiedzieć