Goście i ich pomysły, wymówki i inne dziwne sprawy. - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-18, 13:35   #421
chilanes
Zakorzenienie

Dot.: Goście i ich pomysły, wymówki i inne dziwne sprawy.

Ja nie dopytywałam "A dlaczego nie będziecie, no dlaczego!!!" sama na poczekaniu podała durny i nieprawdziwy w tym wypadku powód
Stary 2010-07-18, 13:40   #422
ellish
Zakorzenienie

a ja tak się zastanawiam...

byłam świadkiem, ze młodzi byli niezadowoleni, ze ktoś tam odmówił. nie ze względu na brak obecności na ślubie, ale ze względu na brak koperty.

Bo szczerze mówiąc, jak ja bym zapraszała na ślub i ktoś by odmówił, to za bardzo bym się nie przejmowała tym. A tutaj widzę, ze niektórzy naprawdę są wzburzeni, właśnie jak młodzi, o których pisałam

No chyba, ze odmawiają najbliżsi.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 13:45   #423
chilanes
Zakorzenienie

nie wiem, jak inni, ale mu jak zapraszamy, to nie dla koperty/prezentu tylko dlatego, ze chcemy, by dana osoba nam towarzyszyła w tym ważnym dla nas dniu, a jak ktoś, kto dla nas jest ważny olewa nas w niegrzeczny sposób, to jest to zwyczajnei przykre,a le jak to się mówi "wesela i pogrzeby weryfikują znajomosci"
Stary 2010-07-18, 13:54   #424
ellish
Zakorzenienie

tez tak właśnie myślę.
Pamiętam słowa młodych
" mogli tamci odmówić, bo biedniejsi, bo na pościeli nam nie zależy"
Koszmar.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 14:27   #425
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
tez tak właśnie myślę.
Pamiętam słowa młodych
Koszmar.
mogli nei zapraszać ich w ogóle, skoro nei zależał im na ich obecności tylko zasobnosci portfela Ja to sie zawsze łudzę, że Młodym zapraszajacym nas nei zalezy na drogim prezencie i wypchanej kopercie, tylko na nas
Stary 2010-07-18, 22:06   #426
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
nie wiem, jak inni, ale mu jak zapraszamy, to nie dla koperty/prezentu tylko dlatego, ze chcemy, by dana osoba nam towarzyszyła w tym ważnym dla nas dniu, a jak ktoś, kto dla nas jest ważny olewa nas w niegrzeczny sposób, to jest to zwyczajnei przykre,a le jak to się mówi "wesela i pogrzeby weryfikują znajomosci"
Nie znałam tego, ale świetnie pasuje.

I zgadzam się, że nocleg nie musi być w hotelu. Na weselach, na których bywałam, bywało różnie: od hoteli, po materace na podłodze u rodziny, akademik też się znalazł. Najmilej wspomninam te podłogowe noclegi, było przewesoło.
Nie chodzi o pokazanie: patrzcie, stać mnie, tylko o zapewnienie gościom minimum komfortu, 2-3 h snu bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 11:42   #427
Tuna
Raczkowanie

Mi też się zdarzyło raz odmówić młodym, ale to była bardzo wyjatkowa okoliczność- zrozumieli
Tuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 22:57   #428
_vixen_
Zakorzenienie

A może po prostu problem z odmową u gości polega na tym, że zaprasza się nie przyjaciół, a znajomych, którym tak naprawdę na parze młodej nie zalezy i vice versa
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 23:24   #429
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A może po prostu problem z odmową u gości polega na tym, że zaprasza się nie przyjaciół, a znajomych, którym tak naprawdę na parze młodej nie zalezy i vice versa
dlatego my mamy zaproszonych samych najbliższych i chwilowo problemów brak no ale jeszcze wszystko przed nami w końcu zostało jeszcze parę dni

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 06:47   #430
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale często to nie znajomi tylko troszkę dalsza rodzina strzela fochy i zamiast okazać troszkę entuzjazmu, ma masę wymagań

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 13:01   #431
dr_ka
Rozeznanie

Wujek mojego M.: nie przyjdzie, bo jego kobieta go nie puści (organizujemy tylko uroczysty obiad i nikt nie miał pojęcia, że on kogoś ma!). Gdy został zapewniony, że jego partnerka jest tez jak najbardziej mile widziana, skomentował to: "Ee , chyba mi coś w pracy wypadnie". Brak słów.
Z kolei kuzyn powiedział, że przyjdzie tylko na ślub, na przyjęcie już nie. Nie dociekaliśmy dlaczego, ale to jestem w stanie zrozumieć. Nawet doceniam to, że nie kombinował z wymyślonymi powodami.

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.."
dr_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 15:15   #432
roksana111
BAN stały

podepnę się pod temat zaproszeń,mój narzeczony wymyślił że na zaproszeniu poprosimy o potwierdzenie przybycia ,więc ktoś kto nie będzie chciał przyjść nie musi wcale nic mówić ani pisać
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 15:22   #433
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
podepnę się pod temat zaproszeń,mój narzeczony wymyślił że na zaproszeniu poprosimy o potwierdzenie przybycia ,więc ktoś kto nie będzie chciał przyjść nie musi wcale nic mówić ani pisać
Uwierz, że 90% gości nie raczy potwierdzić i każdego z osobna musisz się zapytać

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 23:42   #434
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Nigdy nie byłam na weselu, na którym młodzi nie zapewniali noclegów, a naprawę byłam na sporej ilości, nie wyobrażam sobie tego. Nie krytykuję, ale dla mnie to jednak niedopuszczalne, więc ja zapewniam dla wszystkich przyjezdnych.
A ja byłam i to nie na jednym. Sama też nie zapewniałąm nikomu noclegu. Kto go potrzebował przenocował u rodziny. I nie widzę w tym nic złego.

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
ostatnio usłyszana wymówka przy wręczaniu zaproszenia na ślub i wesele:
-hmmm nas nie będzie, bo..... (tu zapada krępujaca i przedłużająca się niebezpiecznie cisza) będę chora, rozumiesz.... jakoś słabo się ostatnio czuję...

No tak, rozumiem... do ślubu ponad 5 tygodni było, ale niektórzy z wielkim wyprzedzeniem wiedzą, że się rozchorują....

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
tez tak właśnie myślę.
Pamiętam słowa młodych
Koszmar.

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
My też mieliśmy włożone takie potwierdzenia. I co z tego? Sami musieliśmy dzwonić do większości i się dopytywać, czy szanowni państwo przyjdą i to dzwonić nie jeden raz by było zabawniej. Poza tym 3 pary mimo, że potwierdziły swoją obecność nie przyszły do nas. Nie zadzwonili dlaczego ich nie będzie, bo coś im nagle wypadło. A co jeszcze ciekawsze jedna osoba, która miała być(potwierdziła) przywiozła swoich rodziców-nawet do mnie do domu przed ślubem, sama do mnie nie podeszła, siedziałą w samochodzie-to jest dopiero szczyt wszystkiego! Kolejna osoba, której wiedziałam, że nie będzie też przywiozła swoich rodziców-do mnie i męża nie podeszła... (w przyszłym roku, w czerwcu będzie ta osoba brała ślub+wesele. Zastanawiam się co zrobić-iść, czy nie iść w razie zaproszenia nas)

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Uwierz, że 90% gości nie raczy potwierdzić i każdego z osobna musisz się zapytać
Zgadzam się

Edytowane przez kocurazab
Czas edycji: 2011-07-28 o 23:43
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 10:55   #435
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocurazab Pokaż wiadomość
wszystkiego! Kolejna osoba, której wiedziałam, że nie będzie też przywiozła swoich rodziców-do mnie i męża nie podeszła... (w przyszłym roku, w czerwcu będzie ta osoba brała ślub+wesele. Zastanawiam się co zrobić-iść, czy nie iść w razie zaproszenia nas)
Oczywiście, że IŚĆ.
Pokaż klasę i słowność

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-02, 15:12   #436
Layla79
Zakorzenienie

z mojego doświadczenia wynika, że niestety zawsze ktoś się obraża za jakiś drobiazg i komentuje. nie wiem, chyba taka polska mentalność.

my zorganizowaliśmy obiad weselny, przy czym chcieliśmy ograniczyć liczbę gości wyłącznie do najbliższej rodziny i świadków. niestety, jak się okazało, jedna z moich najbliższych wieloletnich przyjaciółek obwieściła świadkowej, że skoro ja nie planuję organizować żadnej imprezy dla znajomych, to ona w ogóle nie rozumie po co ten ślub. i ona sobie nie wyobraża takiej sytuacji, bo na ślub, to zapraszają ją dawni znajomi, a nie przyjaciółka i może nadszedł czas tę przyjaźń zweryfikować.. dziwnie to zabrzmiało tym bardziej, że byłam w żałobie, a chcieliśmy wziąć ślub mimo to, jednak cichy i skromny.
także ludzie nie pozwolą Wam na cichy i skromny ślub, bo mają swoje zdanie na temat uczestnictwa SWOJEJ OSOBY na waszym ślubie.
w końcu poszerzyliśmy grono gości na obiedzie weselnym o znajomych i faktem jest, że obiad udał się wspaniale. to była lepsza decyzja niż sam obiad rodzinny. niemniej jednak, cios był poniżej pasa, a ja się ugięłam. w takim wypadku to chyba jednak ja powinnam zapytać, co z tą przyjaźnią, skoro zależy ona od zaproszenia na ślub.. i nie pozwala się na obiad RODZINNY.
zobaczycie, że czasem wychodzi tak, że mniejszym złem jest ugięcie się, bo te niesnaski ślubne kłują w oczy długo po ślubie.
my nie poszliśmy na ślub naszych znajomych, bo właśnie byłam w żałobie i było mi wszystko jedno, co w ogóle dzieje się na świecie, jednak obrazili się bardzo i też uznali, co ta przyjaźń jest warta i więzi się rozluźniły. szkoda, to nie była moja wina. czasem tak po prostu bywa że człowiek nie jest w stanie..

także warto korzystać z zaproszeń ślubnych, bo potem albo zostanie się samemu ze swoim ślubem i nikt nie przyjdzie, bo ludzie są pamiętliwi, albo się obrażą. ślub to kwestia nad wyraz wrażliwa.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 17:01   #437
wika82
Zakorzenienie

Ja już jestem po ślubie i muszę powiedzieć, że na 126 osób odmówiło 6, czyli 3 pary.
Dwie pary miały prawdziwy powód, a ta jedna powiedziała, że ich nie będzie, przy czym to para skłócona ze swoją najbliższą rodziną, (kuzyn).

Jedyną głupią wymówkę przedstawił nam chrzestny TŻta, który ostatecznie był jednak na ślubie, a brzmiała ona tak: "Nie przyjedziemy, bo ktoś musi pilnować domu". Ostatecznie był z córką, chociaż zaproszony był z żoną, nie podając powodu, a w prezencie dostaliśmy od niego kołdrę w jednorazówce, której nie przewiązał nawet głupią wstążką..
I żeby nie było: nie mam nić przeciwko kołdrze, tylko formie.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-08-02 o 17:02 Powód: dopisek
Stary 2011-08-02, 18:15   #438
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
także warto korzystać z zaproszeń ślubnych, bo potem albo zostanie się samemu ze swoim ślubem i nikt nie przyjdzie, bo ludzie są pamiętliwi, albo się obrażą. ślub to kwestia nad wyraz wrażliwa.

Tż dostał zaproszenie na wesele od kuzynki. Znaczy, dostał, to za dużo powiedziane, kuzynka zostawiła to zaproszenie w domu u jego rodziców. Wspomnę tylko, że jak miala w zeszłym roku do niego interesy różne, co to tydzień u nas była, a teraz jakoś nie było czasu żeby osobiście wpasć Mieszkamy w tym samym mieście. Na domiar szczęścia zaproszenie dla TŻta z "osobą towarzyszącą"...kuźwa, kupę czasu jestesmy ze sobą, mieszkamy od jakichś 4 lat razem. No i oczywiście dodany żebraczy wierszyk, żeby przynieść kasę, coby prezenty nie gniotły się na stercie.
Miałabyś ochotę iść na taką impreze? Bo ja jakoś nie bardzo, powiedziałam TŻtowi, że nie idę, szkoda kasy, lepiej sobie coś ładnego kupmy On pewnie pójdzie, ale ja nie mam zamiaru. Niech bierze inną "osobe towarzyszącą".
Stary 2011-08-02, 22:52   #439
Layla79
Zakorzenienie

Cytat:
Tż dostał zaproszenie na wesele od kuzynki. Znaczy, dostał, to za dużo powiedziane, kuzynka zostawiła to zaproszenie w domu u jego rodziców. Wspomnę tylko, że jak miala w zeszłym roku do niego interesy różne, co to tydzień u nas była, a teraz jakoś nie było czasu żeby osobiście wpasć Mieszkamy w tym samym mieście. Na domiar szczęścia zaproszenie dla TŻta z "osobą towarzyszącą"...kuźwa, kupę czasu jestesmy ze sobą, mieszkamy od jakichś 4 lat razem. No i oczywiście dodany żebraczy wierszyk, żeby przynieść kasę, coby prezenty nie gniotły się na stercie.
Miałabyś ochotę iść na taką impreze? Bo ja jakoś nie bardzo, powiedziałam TŻtowi, że nie idę, szkoda kasy, lepiej sobie coś ładnego kupmy On pewnie pójdzie, ale ja nie mam zamiaru. Niech bierze inną "osobe towarzyszącą".
wiesz co, moja bliska kuzynka zaprosiła nas na wesele do innego miasta, odległego o prawie 300 km i zapewnienie noclegu polegało na jego rezerwacji. musieliśmy więc płacić za dojazd, nocleg i kilka knajp po drodze, bo przecież trzeba było coś jeść przed, po itd. uważam, że w dobrym guście jest jednak opłacenie noclegu gościom, tym bardziej że dotyczyło to zaledwie kilku osób z najbliższej rodziny.
co do Twojego zaproszenia, to słyszałam, że jedna osoba z długoletnią konkubiną dostała zaproszenie osobno, a konkubina /obca osoba/ osobno. Ciebie potraktowali jako obcą i to jeszcze nieistniejącą właściwie. podejrzewam, że masz na pieńku z tą osobą i dlatego tak się zachowała.
ja nie wiem, czy ludzie to robią czasem z bezmyślności, ale jak zobaczysz kilka takich wpadek, to przynajmniej wiadomo jak ich uniknąć na własnym ślubie. ja wiem, że treść zaproszeń oraz ich forma to kluczowa sprawa. ludzie potrafią przyczepić się do wszystkiego. odleci kokardka, to zamówili tanie zaproszenia, jeżeli zaproszą bez dzieci, to chamy i buraki, bo dzieci to część naszej rodziny, jeżeli zbyt jaskrawe kolory, to brak gustu, jeżeli przyślą pocztą, to brak szacunku, itd itd. czasem trzeba na pewne rzeczy przymknąć oko. czasem jednak pewne wpadki wychodzą w sposób niezamierzony. u nas np. doszło do wpadki, że Bartka mój mąż nazwał Bartoszem, a on Bartłomiej. na szczęście mojego męża, wtedy nawet nie narzeczonego zapraszali z imienia i nazwiska.

chyba musi mieć jakiś uraz do Ciebie ta kuzynka, że tak napisała, a skoro zaproszenie zostawiła rodzicom, to też chyba nie bardzo jej zależy żebyście przybyli.

dodam Ci, że moja koleżanka swojej świadkowej dała zaproszenie wspólnie z siostrą. rozumiesz - dwóm siostrom na jednym zaproszeniu, z których każda ma powyżej 30 lat. bez osób towarzyszących...
ale.. liczy się oszczędność papieru!

także nie przejmuj się, i.. jeżeli chcesz się pobawić to idź, a jeżeli czujesz się urażona na tyle żeby nie iść, to przynajmniej wpisz na listę swoją oficjalną wymówkę
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 08:58   #440
_vixen_
Zakorzenienie

Nie wiem, czy na pieńku, raczej wątpię. TŻ twierdzi, że ona się po prostu nie zna na kulturze, bo faktem jest, że to dość prosta i mało obyta osoba
Ale nie wiem, czy to kurs savoir vivre trzeba skończyć, żeby wpaść na to, jak zaproszenie powinno wyglądać. Nie pójdę i już, niech TŻ się tłumaczy, bo w końcu na zaproszeniu nie chodzi o mnie, tylko o jakąs osobę towarzysząca, więc wymówki mi potrzebne nie są, prawda?
Myślę, że zależy głównie na kopercie i tyle.

Zgadzam się, że wypada opłacić nocleg innym z daleka, przecież nikt nie wymaga jakichś luksusów, albo chociaż upchnąć ich gdzieś u rodziny na materacu.
Stary 2011-08-03, 10:09   #441
aluniaaaaa
Zakorzenienie

A ja dostalam na majowe wesele mojej najblizszej kuzynki (nasi ojcowie to bracia) zaproszenie z osoba towarzyszaca... A z Tżtem jestem siedem lat i jestesmy zareczeni... Smutno mi sie zrobilo, nie powiem. Nawet zwrocilam jej delikatnie uwage, ze przeciez sie znaja, wie jak ma na imie to ona jeszcze na mnie sie obrazila, ze ja robie problem...

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 12:46   #442
_vixen_
Zakorzenienie

No tak, bo co tam komfort gościa, kultura, przecież gość jest po to, żeby przyjść i kasę dać. Takie podejście.
Stary 2011-08-03, 22:42   #443
malina885
Zadomowienie

To ja Wam coś opowiem

Z racji tego, że rodzina "rozsiana" jest po całej Polsce trochę zaproszeń musieliśmy z Tż wysłać pocztą. Wspomnę na początku, ze zapraszamy wszystkich gości bez dzieci (no chyba, że to jakieś maluchy, co siadają na kolanach u rodziców itd) Jedna osoba dzwoni do mnie mówiąc, że dziękuje za zaproszenie, ale jest obrażona bo nie zaprosiłam jej ze swoimi dziećmi. Usłyszałam też, że ona bez dzieci nigdzie nigdy nie wychodzi, bo nie może zostawić dzieci samych i nie zamierza pojawić się na naszym weselu. Dodam, bo to ważne - dzieci mają po 14 i 16 lat Padłam dosłownie, zatkało mnie
edit- pomyliłam się co do wieku- 14 i 16 a nie 19:P

Edytowane przez malina885
Czas edycji: 2011-08-03 o 22:48
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 13:43   #444
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
To ja Wam coś opowiem

Z racji tego, że rodzina "rozsiana" jest po całej Polsce trochę zaproszeń musieliśmy z Tż wysłać pocztą. Wspomnę na początku, ze zapraszamy wszystkich gości bez dzieci (no chyba, że to jakieś maluchy, co siadają na kolanach u rodziców itd) Jedna osoba dzwoni do mnie mówiąc, że dziękuje za zaproszenie, ale jest obrażona bo nie zaprosiłam jej ze swoimi dziećmi. Usłyszałam też, że ona bez dzieci nigdzie nigdy nie wychodzi, bo nie może zostawić dzieci samych i nie zamierza pojawić się na naszym weselu. Dodam, bo to ważne - dzieci mają po 14 i 16 lat Padłam dosłownie, zatkało mnie
śmiech na sali

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 08:23   #445
wiolkaa85
Raczkowanie

Goście weselni miewają różne dziwne pomysły.
Ale pomysły Młodych też bywają ciekawe - mnie nieodmiennie zadziwiają wierszyki o pieniądze, zaproszenie na wesele bez dzieci (jeśli nie chcę, to i tak ich nie zabiorę) oraz sytuacja, gdy młoda para części gości zapewnia odwóz, a części nie
wiolkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 10:12   #446
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolkaa85 Pokaż wiadomość
Ale pomysły Młodych też bywają ciekawe - mnie nieodmiennie zadziwiają wierszyki o pieniądze, zaproszenie na wesele bez dzieci (jeśli nie chcę, to i tak ich nie zabiorę) oraz sytuacja, gdy młoda para części gości zapewnia odwóz, a części nie
Jeśli chodzi o dzieci na weselu, to delikatna sprawa, ale dla mnie oczywiste jest że to gospodarze decydują, czy chcą żeby w ich imprezie uczestniczyły dzieci, czy nie. Mówiąc dokładniej: to młoda para decyduje czy zaprasza z dziećmi a rodzice decydują, czy z zaproszenia dla pociech korzystają. Dzieci są nieobliczalne, w zależności od wieku mogą być przyczyną najróżniejszych kłopotów i wypadków, absorbują rodziców no i kosztują często tyle samo co dorośli goście, choć niejednokrotnie ledwie coś skubną.

Nigdy nie obraziłabym się za zaproszenie bez dziecka, szczególnie że wiem, że różne bywają dzieci i różni bywają rodzice. Ci ostatni są jednak nieodmiennie przekonani, że akurat ICH dzieci są słodkimi aniołkami, które nikomu nie będą przeszkadzać - niezależnie od tego, czy chodzi o kruszynkę, która siedzi z kredkami i kolorowanką przy stole, czy ząbkującego i krzyczącego niemowlaka, czy wyławiającego rybki z akwarium 7-latka

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2011-08-08 o 10:14
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 10:18   #447
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolkaa85 Pokaż wiadomość
no wiesz, ja także zapraszałam bez tych małych dzieci, które mogą z kimś w domu zostać, bo dla mnie osobiście byłby to problem. Dlaczego?
Miałam małą salę, a dziecko także potrzebuje miejsca. Poza tym takie dziecko to także kłopot, bo trzeba zapewnić im odpowiednią rozrywkę, aby się nie nudziły, bo takie tańce ich kompletnie nie interesują.
I także miałam na weselu niespodziankę, bo ciotka, która na wesele nie przyszła (bo nie mamy kasy - taka wymówka), podrzuciła swojego 5-letniego syna. A przecież wystarczyło powiedzieć wcześniej, że mały będzie. I na sali zamieszanie, bo brakuje miejsca :/

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-08, 10:58   #448
wika82
Zakorzenienie

Z góry przepraszam za offtop, bo wątek dotyczący dzieci na weselu już istnieje.
Jako dziecko zawsze byłam zapraszana na wszystkie wesela razem z rodzicami, począwszy od pierwszego na którym byłam (5 lat) - bawiłam się do samego końca, tj. 4:00 nad ranem na parkiecie.
Sama też zapraszałam z dziećmi, za wyjątkiem dalszej rodziny z dorosłymi dziećmi, bo jestem zdania, że osoby pełnoletnie należy zaprosić z osobami towarzyszącymi, a to już był znaczący koszt. Na moim weselu zapewniłam możliwość wzięcia opiekunki do pokoju hotelowego (z tym, że na koszt rodziców), kto chciał skorzystał.

Ogólnie nie wyobrażam sobie wesela bez dzieci, nadają uroczystości rodzinnego charakteru, poza tym uczą się, że są takie imprezy, wiedza jak się zachować, etc. Dziwią mnie nastolatki będące pierwszy raz na weselu.

Zastrzegam, że to moje zdanie, rozumiem, że nie zaprasza się dzieci ze względu na koszt, ale nie mogę podzielić argumentu "nieobliczalności" dzieci, kompletnie do mnie nie przemawia.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-08-08 o 10:59 Powód: zmiana szyku
Stary 2011-08-09, 19:09   #449
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Oczywiście, że IŚĆ.
Pokaż klasę i słowność
Pożyjemy, zobaczymy Poczekam, czy nas w ogóle będzie prosiła

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
z mojego doświadczenia wynika, że niestety zawsze ktoś się obraża za jakiś drobiazg i komentuje. nie wiem, chyba taka polska mentalność.

my zorganizowaliśmy obiad weselny, przy czym chcieliśmy ograniczyć liczbę gości wyłącznie do najbliższej rodziny i świadków. niestety, jak się okazało, jedna z moich najbliższych wieloletnich przyjaciółek obwieściła świadkowej, że skoro ja nie planuję organizować żadnej imprezy dla znajomych, to ona w ogóle nie rozumie po co ten ślub. i ona sobie nie wyobraża takiej sytuacji, bo na ślub, to zapraszają ją dawni znajomi, a nie przyjaciółka i może nadszedł czas tę przyjaźń zweryfikować.. dziwnie to zabrzmiało tym bardziej, że byłam w żałobie, a chcieliśmy wziąć ślub mimo to, jednak cichy i skromny.
także ludzie nie pozwolą Wam na cichy i skromny ślub, bo mają swoje zdanie na temat uczestnictwa SWOJEJ OSOBY na waszym ślubie.
w końcu poszerzyliśmy grono gości na obiedzie weselnym o znajomych i faktem jest, że obiad udał się wspaniale. to była lepsza decyzja niż sam obiad rodzinny. niemniej jednak, cios był poniżej pasa, a ja się ugięłam. w takim wypadku to chyba jednak ja powinnam zapytać, co z tą przyjaźnią, skoro zależy ona od zaproszenia na ślub.. i nie pozwala się na obiad RODZINNY.
zobaczycie, że czasem wychodzi tak, że mniejszym złem jest ugięcie się, bo te niesnaski ślubne kłują w oczy długo po ślubie.
my nie poszliśmy na ślub naszych znajomych, bo właśnie byłam w żałobie i było mi wszystko jedno, co w ogóle dzieje się na świecie, jednak obrazili się bardzo i też uznali, co ta przyjaźń jest warta i więzi się rozluźniły. szkoda, to nie była moja wina. czasem tak po prostu bywa że człowiek nie jest w stanie..

Pamiętaj, że wesela i pogrzeby weryfikują znajomości ja już się o tym przekonałam. Później jest ur dziecka i znowu weryfikacja ...

Cytat:
Napisane przez aluniaaaaa Pokaż wiadomość
A ja dostalam na majowe wesele mojej najblizszej kuzynki (nasi ojcowie to bracia) zaproszenie z osoba towarzyszaca... A z Tżtem jestem siedem lat i jestesmy zareczeni... Smutno mi sie zrobilo, nie powiem. Nawet zwrocilam jej delikatnie uwage, ze przeciez sie znaja, wie jak ma na imie to ona jeszcze na mnie sie obrazila, ze ja robie problem...
Ja zanim wzięłam ślub byłam z mężem 12 lat. A nawet 4 miesiące przed naszym ślubem mój mąż dostał zaproszenie z osobą towarzyszącą, ja również dostałam zaproszenie z osobą towarzyszącą (wesela były tydz po sobie-znajomy mojego męża i mój brat cioteczny).
Tak w ogóle to przez te wszystkie lata dostawaliśmy zaproszenia z osobą towarzyszącą, mimo że wszyscy znali nas oboje więc mnie już nie dziwią takie dziwy

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
To ja Wam coś opowiem

Ja też prosiłam wszystkich gości bez dzieci. Obraziła się dziewczyna mojego brata ciotecznego-nie mieli ślubu, że proszę ich bez dziecka (co i tak go ze sobą wzięli...), obraziłą się moja siostra cioteczna, że proszę ich bez dzieci, chociaż mieszka z rodzicami i rodzeństwem męża-nie przyszli wcale. Jedni się zapytali czy mogą wziąć na kilka godz córkę-zgodziliśmy się, jedni się nie pytali i wzięli córkę... I tylko dlatego, że 2 pary mimo, że potwierdziły przybycie, nie przybyły, były krzesełka dla obecnych, a nie proszonych dzieci (nie mam na myśli tych co nas pytali czy mogą wziąć dziecko). Także goście i tak zrobią co będą sami chcieli, nie co Ty byś chciała
Reszta przyjęła takie zaproszenia pozytywnie. Później po weselu nawet mówili, że chociaż odpoczęli, bo nie musieli pilnować dzieci
To tyle w tym względzie ode mnie

Edytowane przez kocurazab
Czas edycji: 2011-08-09 o 19:11
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 19:58   #450
wika82
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie, że gość bierze dziecko, chociaż zaproszony był bez, to jest szczyt chamstwa.

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości