|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
![]() a może to jednak jakaś infekcja układu moczowego - ponoć tylko gorączka jest jej objawem... Pl_madzia- spróbuję z tymi bułkami i poszukam w domu naszyjnika z bursztynków. Kiedyś miałam swoje, ale nie specjalnie lubiłam nosić. Mogłabym je skrócić, tylko ciekawe, czy moje dziecko zaakceptuje coś na szyi... Jakoś do niczego nowego nie można jej przekonać. Nad morzem kupiłam jej dwie fajne chustki na głowę i opaskę, ale za nic nie chce ich nosić. To samo ze spinkami. taka ciekawostka -gdzieś wyczytałam, że średnio dzieci powinny mieć zębów mlecznych tyle, ile mają miesięcy życia minus 6. Jak zwykle są dzieci, np. Libry, które mają więcej, i inne, które mają mniej
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#1292 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
PL_madzia - oferta na zabawki do wody, o które ostatnio pytałaś:
http://happyday.pl/happyday/0,113001,,8982.html |
|
|
|
#1293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1294 |
|
Rozeznanie
|
drcron, ja byłabym chętna, tylko prześlij zdjęcie, i ile kurierem by to wyniosło?
moja mała ma 15zębów i na tym narazie koniec pewnie, ale jaostatnio widziałam dziecko półtoraroczne któremiało dwie górne jedynki tylko
Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2011-08-08 o 15:00 |
|
|
|
#1295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ola miała ostatnio gorączkę niewiadomego pochodzenia, zrobiłam jedynie badanie ogólne (na posiew nie starczyło materiału), w którym wyszło, że ma niewydolność nerek (a raczej nerki w jej przypadku), albo przynajmniej zapalenie układu moczowego. Od razu szpital, ponownie pobierany mocz i już wyniki bardzo dobre ![]() Po prostu okazało się, że gorączka tak wpłynęła na mocz, że powychodziły takie klocki. A jakby od razu był posiew, to by wyszło, że ujemny wynik, i że nic takiego się nie dzieje. |
|
|
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
wklejam zdjęcie krzesełka
niestety mam tylko takie zdjęcia malo je widac jutro bedę w domu to mogę wstawić lepsze na początku chcialam je obszyc zielonym albo różowym materiałem ale dostalismy jeszcze 3 krzeselka mamuta i mamy komplet do stolika
|
#1297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też mamy mało ząbków-a dzisiaj mała przywaliła w umywalkę jak z tatą rączki myła i nie wiem czy jej się fragmencik jedynki nie ukruszył muszę jakiemuś dentyście pokazać....a ten stolik z krzesełkami mamy od jakiegoś miesiąca-ostatnio bardzo lubi tam siedzieć i rysować.
|
|
#1298 |
|
Rozeznanie
|
aaah, to takie
my mamy baardzo podobne, jeszcze po mnie ![]() może wystaw na tablicy? |
|
|
|
#1299 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Może to głupie pytanie- ale jak mam jej pobrać ten mocz? Ola nie siada na nocniku, to znaczy siada, ale dla zabawy. Nie sadze, żeby na "zawołanie" zrobiła do nieo siusiu Wygląda na to, że trzeba się będzie na poważnie za nocnikowanie zabrać.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||
|
|
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1301 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie chce się dać przekonać Cytat:
![]() Cytat:
Stolik i krzesełka kupimy jak zrobimy pokoik Misiowi czyli pewnie za rok ![]() Kupię niedrogo buty do wody rozm 21. Lato się kończy to może komuś już nie będą potrzebne ![]() Wercia Asiulkowa jak zawsze piękna
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
Dusiaka - nie zaszkodzi badanie zrobić. A pobranie moczu u dziewczynki zdecydowanie nie jest łatwe. Te woreczki sa do dupy i się odklejają. A może nocnik wyparzyć/odkazić i mała na niego posadzić ale jednocześnie wziąść ją w ramiona. My tak nieraz robimy że sadzamy ja na nocniku ale nocnik jest na kolanach i tulimy
. A mocz to łapaliśmy - a właściwie to babcia do miseczki. Niemniej tu to chyba Catro ma największe doświadczenie i może poradzić jak najlepiej to zrobić.
|
#1303 |
|
Zakorzenienie
|
a coś można poradzić na takie wyszczerbione małe zębiszcze mleczne?
|
#1304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja czasami podobnie jak Bao jestem załamana postępami mojego dziecka - szczególnie jesli chodzi o mówienie. No ale z drugiej strony to potrafi mnie nieźle zaszkoczyć. Ostatnio sobie leżałam a Oliwka się bawiła na podłodze. Byłam w sukience - przyszedł TZ i podniósł mi spódnice do góry coby sobie popatrzeć . Oliwka niby nie zwracała na nas uwagi ale za chwilę przyleciała i też mi spódnicę do góry coby sobie popatrzeć. Dobrze że mi a nie babci![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Moja też ma juz lekko wyszczerbioną prawą jedynkę. Z tego co wiem nic z tym sie nie robi. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Megi - co z naszym spotkaniem. Bo ja w tym tygodniu wolna i chętna ![]()
|
|
#1305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nam się nie odklejał ten woreczek. Pamiętam jak koleżanka przykleiła córeczce na całą noc, to razem ze skórą odszedł ten woreczek;/ Asiulek-super zdjęcia, Wercia jak zwykle śliczna ![]() Natalka śpiąca urocza
|
|
|
#1306 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mocz łapiemy tak: rano (najlepiej małą obudzić, żeby to poranne siusiu jeszcze nie wyleciało), do łazienki, tam myjemy Bożenkę mydełkiem takim dziecięcym, potem osuszenie (najlepiej ręcznikiem papierowym, ewentualnie czysty ręcznik) i tata siada z małą na rękach trzymając ją "wylotem" do mnie. Ja wyciągam kubeczek do posiewu z folii, odkręcam wieczko, ale nie otwieram całkowicie, żeby przypadkiem nie zanieczyścić. I siedzę, i czekam. Najlepiej łapać środkowy strumień, i żeby mocz leciał bezpośrednio do pojemniczka, a nie po dupci czy po nogach. Niestety to tylko teoria u nas ostatnio. Jak nam bardzo zależy, a Olcia odmawia współpracy, naklejamy jej woreczek i zakładamy pieluszkę (żeby woreczka nie ciągała). Jak to jest pierwszy poranny mocz, to raczej będzie go sporo i powinni zrobić również posiew (u nas w niektórych laboratoriach odmawiają robienia posiewu z woreczka). No i jak już siuśki sie pojawią, to wrzuć z woreczkiem do pojemnika bez zabawy w przelewanie i jak najszybciej trzeba je dowieźć do laboratorium, maksymalnie w ciągu godziny od pobrania. Uff się rozpisałam
|
|
|
|
|
#1307 |
|
Zakorzenienie
|
Katro - czytam Bożenkę i myślę: Kurna jaką Bożenkę przecież ona ma Ola na imię. W końcu załapała co to za Bożenka
|
#1308 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Maksymalnie 2 godziny od pobrania mocz powinien znaleźć się w laboratorium (tak długo to tylko w przypadku badania ogólnego). Biedny dzieciaczek...Dusiaka - jeszcze mi się przypomniało - my, jak nam zależało na jak najbardziej sterylnej próbce na posiew (czyli z pojemniczka), a mała przed naszą pracą nie chciała współpracować, to rano do woreczka na badanie ogólne, a po południu do pojemniczka, bo na posiew mocz nie musi być pobierany rano. |
|
|
|
|
#1309 |
|
Rozeznanie
|
Pop, ja tak samo, aż sprawdziłam w podpisie
|
|
|
|
#1310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() spoczko - zaraz, zaraz, jak to było z tym żółwiem? ![]() ja muszę coś innego wymyślić "zamiast", bo kiedyś do teściowej wypaliłam, żeby Oli dokładnie Bożenkę czyściła, a jej siostra ma tak na imię i się tak na mnie dziwnie popatrzyła
|
|
|
|
|
#1311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też się zastanawiałam co to za Bożenka
|
|
|
#1312 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=sidorcia;28627687]Pop, ja tak samo, aż sprawdziłam w podpisie
[/QUOT] chyba powinnam napisać legendę do opisu ![]() A i jeszcze chciałam dopisać moją OLĘ do grona niemówiących (i jeszcze łysych) - do mama, tata, lala, pępęk, doszło am oraz krab .Normalnie jak ja nad morzem jakiś zabłąkany krab ugryzie ją w pępek, to nawet jakieś zdanie ułoży. Mnie to ciągle nie rusza, ale kucyki to już mogłaby mieć
|
|
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
Catro - a ten słownik to najlepiej jakiś obrazkowy
![]() A żółw był fajny. Niejedna monitor przez niego opluła a mnie dziad pół dnia męczył .
|
#1314 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jest teraz gdzieś promocja na Pampersy?
---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- P0P - może w środę? Albo u mnie albo gdzieś obok - zależy od pogody i ochoty
|
#1315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Cytat:
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się dzisiaj udało mojemu dziecku pierwszy raz zrobić kitkę na czubku głowy-ależ dumna byłam...przez jakieś 30 sekund
![]() Co do zebów to córka ma 12 sztuk. Lind strasznie mi się ten komplet spodobał-coś innego niż te oklepańce,których pełno w sklepach.Już kombinuje gdzie go mogę postawić,ale zostaje mi już tylko taras
|
#1317 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś go podejrzewali o kontakty z pruszkowem Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() No i znowu leje szlag by to trafił . Ile można . Ola w przedszkolu super jest grzeczna upodobała sobie teletubisie maskotkę i się z nim nie rozstaje . Panie już go nie dają innym dzieciom bo jest jej jak chce ktoś zabrać jest ryk .
|
|
#1318 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[ co za określenie] i okolice rivanolem (tak pediatra polecała), przykleić wór i na nocnik. A ty byś też tak mogła z tym, że zamiast nocnika cyc.I tez czytałam o patencie kierowania strumienia suszarki (tego chłodnego) na brzuszek podstawiając jednocześnie pojemniczek. o tu czytałam: http://www.dzieciowo.pl/2009/09/sius...ratoryjne.html I tez wór do pojemnika wkładałam, nie przelewałam. A i powiem wam, że te wory też są różne-różnią się kształtem tego otworka i jedne dobrze dopasowują się do ...kształtu okolic bożenki, a inne są dupowate i leci bokiem/tyłem. Co myśmy się z tymi siuśkami namęczyli....i faktycznie ostatnio, na początku czerwca razem z tą anginą miała infekcję i tylko gorączka była objawem z tymi zębami to u nas prawie się zgadza-młoda ma 17 miechów a zęboli 10 i 2 w drodze Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
w tesco w kartnoach za 105zł około. I przypomniałaś mi, ze miałam wam napisać że koleżanka ostatnio poleciła mi pieluchy wickies z kauflandu i są rewelacyjne-super chłoną, ładne, miękkie, rzepy, elastyczne boczki- trochę tylko grubsze od pampuchów. Rozm."4" wychodzi 0,50 gr /szt. jakbyście chciały nabyć to opakowanie czerwono-niebieskie (mój stary za pierwszym razem nie wiedział i kupił zielono-żółte i to ceratowy szit) pogodą jestem załamana-i się dziwisz izz, że o zimie już myślę-jeszzce jak dziś między deszczami na placyku siedziałam, ciemno, buro i jeszcze spadające liście z drzew... ![]() skończyłam tą książkę "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały..." i mogę ją naprawdę polecić. Niektóre przykłady są może zbyt lukrowane, ale zamysł zacny i wiele ciekawych i sensowych wskazówek dają
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-08-08 o 20:33 |
|||||
|
|
|
#1319 | |
|
Zakorzenienie
|
Ania u mnie nie pada, no przez miesiąc było kilka dni, ale to takie przelotne deszcze, a nie że cały czas. Jakby co nie będzie mnie kilka dni to może przyjechać odpocząć od deszczu
![]() Ana mój też ma 12 zębów, ale lada chwila będe już trójki, bo jedna już widać bod cienkim dziąsłem. Jutro idę z Erykiem do dentysty dziecięcego, jak macie jakies pytania, to moge podpytać Dusiaka tylko z tymi twoimi bursztynami to wtedy ostrożnie bo może zerwać. Erwin ma takie co każdy osobno wiązany i jakaś specjalna nitka że mocniejsza, to on w tych swoich śpi i cały dzień łazi. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
|
|
|
#1320 |
|
Zakorzenienie
|
madzia- spytaj o białe plamki na zabkach i nocne zgrzytanie zebami. Bo moja to robi :/ nie wiem czy to nie jakis pasożyt...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

.

muszę jakiemuś dentyście pokazać....

Nie chce się dać przekonać

ja jeszcze do żar jeździłam , super wspominam, pogo pod sceną rzucanie kudłami ech się rozmarzyłam