Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-08, 14:45   #1291
dusiaka
Rozeznanie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Dusiaka - u nas też chyba te 3 idą. I objawia sie to - biegunką. Co druga kupka jest na rzadko. TZ konsultował się z pediatrą i ta powiedziała że to przez zęby. Więc u nas jest tak dziwinie że mała robi jedną kupkę normalną a drugą na rzadko i tak codziennie od 2 tygodni.
A zębów coraz więcej -ale do Mika (Libry) to jeszcze daleko.
dziewczyny, dzięki za podtrzymanie na duchu. Dzwoniłam do domu, mała marudna, TZ daje jej leki przeciwgorączkowe bez czekania na kolejny wzrost temperatury, ale i tak nie chce nadal jeść. No i tak jak u Oliwki P0Powej - rzadkie kupy

a może to jednak jakaś infekcja układu moczowego - ponoć tylko gorączka jest jej objawem...

Pl_madzia- spróbuję z tymi bułkami i poszukam w domu naszyjnika z bursztynków. Kiedyś miałam swoje, ale nie specjalnie lubiłam nosić. Mogłabym je skrócić, tylko ciekawe, czy moje dziecko zaakceptuje coś na szyi... Jakoś do niczego nowego nie można jej przekonać. Nad morzem kupiłam jej dwie fajne chustki na głowę i opaskę, ale za nic nie chce ich nosić. To samo ze spinkami.

taka ciekawostka -gdzieś wyczytałam, że średnio dzieci powinny mieć zębów mlecznych tyle, ile mają miesięcy życia minus 6.
Jak zwykle są dzieci, np. Libry, które mają więcej, i inne, które mają mniej

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:50   #1292
catro
Rozeznanie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

PL_madzia - oferta na zabawki do wody, o które ostatnio pytałaś:

http://happyday.pl/happyday/0,113001,,8982.html

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:54   #1293
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
dziewczyny, dzięki za podtrzymanie na duchu. Dzwoniłam do domu, mała marudna, TZ daje jej leki przeciwgorączkowe bez czekania na kolejny wzrost temperatury, ale i tak nie chce nadal jeść. No i tak jak u Oliwki P0Powej - rzadkie kupy

a może to jednak jakaś infekcja układu moczowego - ponoć tylko gorączka jest jej objawem...

Pl_madzia- spróbuję z tymi bułkami i poszukam w domu naszyjnika z bursztynków. Kiedyś miałam swoje, ale nie specjalnie lubiłam nosić. Mogłabym je skrócić, tylko ciekawe, czy moje dziecko zaakceptuje coś na szyi... Jakoś do niczego nowego nie można jej przekonać. Nad morzem kupiłam jej dwie fajne chustki na głowę i opaskę, ale za nic nie chce ich nosić. To samo ze spinkami.

taka ciekawostka -gdzieś wyczytałam, że średnio dzieci powinny mieć zębów mlecznych tyle, ile mają miesięcy życia minus 6.
Na odległość wyglada na zeby ale jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to zrób dokładniejsze badanie moczu albo poproś o skierowanie na usg nerek.
Stary 2011-08-08, 14:59   #1294
sidorcia
Rozeznanie

drcron, ja byłabym chętna, tylko prześlij zdjęcie, i ile kurierem by to wyniosło?

moja mała ma 15zębów i na tym narazie koniec pewnie, ale jaostatnio widziałam dziecko półtoraroczne któremiało dwie górne jedynki tylko

Edytowane przez sidorcia
Czas edycji: 2011-08-08 o 15:00
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 15:16   #1295
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Na odległość wyglada na zeby ale jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to zrób dokładniejsze badanie moczu albo poproś o skierowanie na usg nerek.
No właśnie Dusiaka - zrób badanie moczu - tylko koniecznie ogólne z posiewem.
Ola miała ostatnio gorączkę niewiadomego pochodzenia, zrobiłam jedynie badanie ogólne (na posiew nie starczyło materiału), w którym wyszło, że ma niewydolność nerek (a raczej nerki w jej przypadku), albo przynajmniej zapalenie układu moczowego. Od razu szpital, ponownie pobierany mocz i już wyniki bardzo dobre
Po prostu okazało się, że gorączka tak wpłynęła na mocz, że powychodziły takie klocki. A jakby od razu był posiew, to by wyszło, że ujemny wynik, i że nic takiego się nie dzieje.

Stary 2011-08-08, 15:20   #1296
drcron
Zakorzenienie

wklejam zdjęcie krzesełka
niestety mam tylko takie zdjęcia malo je widac jutro bedę w domu to mogę wstawić lepsze na początku chcialam je obszyc zielonym albo różowym materiałem ale dostalismy jeszcze 3 krzeselka mamuta i mamy komplet do stolika
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg krzesełko.jpg (166,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8843.jpg (119,9 KB, 46 załadowań)

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 15:27   #1297
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Zobaczcie jakie fajne:
http://allegro.pl/drewniane-mebelki-...736832784.html

Mieliśmy ciężki weekend i noce... Michałowi wyszedł nowy ząbek i kolejny w drodze. Póki co mamy 6 (wszystkie jedynki + lewa dolna i prawa górna dwójka). Ma któreś dziecko jeszcze tak mało ząbków?

my też mamy mało ząbków-a dzisiaj mała przywaliła w umywalkę jak z tatą rączki myła i nie wiem czy jej się fragmencik jedynki nie ukruszył muszę jakiemuś dentyście pokazać....

a ten stolik z krzesełkami mamy od jakiegoś miesiąca-ostatnio bardzo lubi tam siedzieć i rysować.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 15:31   #1298
sidorcia
Rozeznanie

aaah, to takie my mamy baardzo podobne, jeszcze po mnie
może wystaw na tablicy?
Stary 2011-08-08, 15:40   #1299
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Ola miała ostatnio gorączkę niewiadomego pochodzenia, zrobiłam jedynie badanie ogólne (na posiew nie starczyło materiału), w którym wyszło, że ma niewydolność nerek (a raczej nerki w jej przypadku), albo przynajmniej zapalenie układu moczowego. Od razu szpital, ponownie pobierany mocz i już wyniki bardzo dobre
Izazula, Catro - chyba tak zrobię.
Może to głupie pytanie- ale jak mam jej pobrać ten mocz? Ola nie siada na nocniku, to znaczy siada, ale dla zabawy. Nie sadze, żeby na "zawołanie" zrobiła do nieo siusiu Do tego pierwsze ranne siusianie odbywa się podczas rannego cycania. Jak jej nie dam cyca to pewnie będzie ryk.

Wygląda na to, że trzeba się będzie na poważnie za nocnikowanie zabrać.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 15:43   #1300
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Po prostu okazało się, że gorączka tak wpłynęła na mocz, że powychodziły takie klocki. A jakby od razu był posiew, to by wyszło, że ujemny wynik, i że nic takiego się nie dzieje.
Chyba o to mi chodziło i jeszcze szczawiany wapnia
Stary 2011-08-08, 15:53   #1301
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość

Swoją drogą Maciej doipero od niedawna zaczął interesować się bajkami w tv, czasem go zainteresują na 5 minut i mam chwilę spokoju.
Misiek nie ogląda bajek... My prawie wgl nie oglądamy tv zwłaszcza w wakacje... No i mamy podstawowe kanały i bajek za dużo nie ma. Ostatnio na YT pokazałam mu zwierzątka i ich odgłosy... ale i tak wszystko było koko..

Cytat:
za nocnikiem. Rano to nawet da sie posadzić ale kupę do zdecydowanie woli na stojąco robić
Misiek nie siada na nocnik Nie chce się dać przekonać
Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Lind jutro powinno cos do ciebie dojść wysłaąłm w piątek dzisiaj odebrał kurier więc jutro najpóxniej pojutrze powinno być
Dziękuję ale nie odp mi na PW

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
my też mamy mało ząbków-a dzisiaj mała przywaliła w umywalkę jak z tatą rączki myła i nie wiem czy jej się fragmencik jedynki nie ukruszył muszę jakiemuś dentyście pokazać....

a ten stolik z krzesełkami mamy od jakiegoś miesiąca-ostatnio bardzo lubi tam siedzieć i rysować.
Michałkowi ukruszyła się kiedyś jedna jedynka a ostatnio przywalił zębami w szklaną ławę i druga też wyszczerbiona Niedługo będę u dentysty to go zabiorę ze sobą...

Stolik i krzesełka kupimy jak zrobimy pokoik Misiowi czyli pewnie za rok

Kupię niedrogo buty do wody rozm 21. Lato się kończy to może komuś już nie będą potrzebne

Wercia Asiulkowa jak zawsze piękna

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 15:55   #1302
P0P70
Zakorzenienie

Dusiaka - nie zaszkodzi badanie zrobić. A pobranie moczu u dziewczynki zdecydowanie nie jest łatwe. Te woreczki sa do dupy i się odklejają. A może nocnik wyparzyć/odkazić i mała na niego posadzić ale jednocześnie wziąść ją w ramiona. My tak nieraz robimy że sadzamy ja na nocniku ale nocnik jest na kolanach i tulimy. A mocz to łapaliśmy - a właściwie to babcia do miseczki.
Niemniej tu to chyba Catro ma największe doświadczenie i może poradzić jak najlepiej to zrobić.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 16:01   #1303
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Michałkowi ukruszyła się kiedyś jedna jedynka a ostatnio przywalił zębami w szklaną ławę i druga też wyszczerbiona Niedługo będę u dentysty to go zabiorę ze sobą...
a coś można poradzić na takie wyszczerbione małe zębiszcze mleczne?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 16:12   #1304
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio na YT pokazałam mu zwierzątka i ich odgłosy... ale i tak wszystko było koko..
Dla mojej to wszystkie zwierzaki szczekają.

Ja czasami podobnie jak Bao jestem załamana postępami mojego dziecka - szczególnie jesli chodzi o mówienie. No ale z drugiej strony to potrafi mnie nieźle zaszkoczyć.

Ostatnio sobie leżałam a Oliwka się bawiła na podłodze. Byłam w sukience - przyszedł TZ i podniósł mi spódnice do góry coby sobie popatrzeć . Oliwka niby nie zwracała na nas uwagi ale za chwilę przyleciała i też mi spódnicę do góry coby sobie popatrzeć. Dobrze że mi a nie babci

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
a coś można poradzić na takie wyszczerbione małe zębiszcze mleczne?
Moja też ma juz lekko wyszczerbioną prawą jedynkę. Z tego co wiem nic z tym sie nie robi.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Megi - co z naszym spotkaniem. Bo ja w tym tygodniu wolna i chętna

Stary 2011-08-08, 16:13   #1305
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Może to głupie pytanie- ale jak mam jej pobrać ten mocz? Ola nie siada na nocniku, to znaczy siada, ale dla zabawy. Nie sadze, żeby na "zawołanie" zrobiła do nieo siusiu Do tego pierwsze ranne siusianie odbywa się podczas rannego cycania. Jak jej nie dam cyca to pewnie będzie ryk.

Wygląda na to, że trzeba się będzie na poważnie za nocnikowanie zabrać.
ja przykleiłam woreczek i tak pobierałam. Probowaliśmy kiedyś łapać do pojemniczka, ale nam się nie udało.
Nam się nie odklejał ten woreczek. Pamiętam jak koleżanka przykleiła córeczce na całą noc, to razem ze skórą odszedł ten woreczek;/

Asiulek-super zdjęcia, Wercia jak zwykle śliczna

Natalka śpiąca urocza

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 16:19   #1306
catro
Rozeznanie

Cytat:
My też jeszcze nie nocnikujemy - mała nie potrafi wysiedzieć.
Mocz łapiemy tak: rano (najlepiej małą obudzić, żeby to poranne siusiu jeszcze nie wyleciało), do łazienki, tam myjemy Bożenkę mydełkiem takim dziecięcym, potem osuszenie (najlepiej ręcznikiem papierowym, ewentualnie czysty ręcznik) i tata siada z małą na rękach trzymając ją "wylotem" do mnie. Ja wyciągam kubeczek do posiewu z folii, odkręcam wieczko, ale nie otwieram całkowicie, żeby przypadkiem nie zanieczyścić. I siedzę, i czekam.
Najlepiej łapać środkowy strumień, i żeby mocz leciał bezpośrednio do pojemniczka, a nie po dupci czy po nogach.
Niestety to tylko teoria u nas ostatnio. Jak nam bardzo zależy, a Olcia odmawia współpracy, naklejamy jej woreczek i zakładamy pieluszkę (żeby woreczka nie ciągała). Jak to jest pierwszy poranny mocz, to raczej będzie go sporo i powinni zrobić również posiew (u nas w niektórych laboratoriach odmawiają robienia posiewu z woreczka).
No i jak już siuśki sie pojawią, to wrzuć z woreczkiem do pojemnika bez zabawy w przelewanie i jak najszybciej trzeba je dowieźć do laboratorium, maksymalnie w ciągu godziny od pobrania.

Uff się rozpisałam

Stary 2011-08-08, 16:24   #1307
P0P70
Zakorzenienie

Katro - czytam Bożenkę i myślę: Kurna jaką Bożenkę przecież ona ma Ola na imię. W końcu załapała co to za Bożenka

Stary 2011-08-08, 16:26   #1308
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
ja przykleiłam woreczek i tak pobierałam. Probowaliśmy kiedyś łapać do pojemniczka, ale nam się nie udało.
Nam się nie odklejał ten woreczek. Pamiętam jak koleżanka przykleiła córeczce na całą noc, to razem ze skórą odszedł ten woreczek;/
Ło rany - a dlaczego na całą noc? To przecież do analizy już się nie nadaje Maksymalnie 2 godziny od pobrania mocz powinien znaleźć się w laboratorium (tak długo to tylko w przypadku badania ogólnego). Biedny dzieciaczek...

Dusiaka - jeszcze mi się przypomniało - my, jak nam zależało na jak najbardziej sterylnej próbce na posiew (czyli z pojemniczka), a mała przed naszą pracą nie chciała współpracować, to rano do woreczka na badanie ogólne, a po południu do pojemniczka, bo na posiew mocz nie musi być pobierany rano.

Stary 2011-08-08, 16:29   #1309
sidorcia
Rozeznanie

Pop, ja tak samo, aż sprawdziłam w podpisie
Stary 2011-08-08, 16:32   #1310
catro
Rozeznanie

Cytat:
Katro - czytam Bożenkę i myślę: Kurna jaką Bożenkę przecież ona ma Ola na imię. W końcu załapała co to za Bożenka
spoczko - zaraz, zaraz, jak to było z tym żółwiem?

ja muszę coś innego wymyślić "zamiast", bo kiedyś do teściowej wypaliłam, żeby Oli dokładnie Bożenkę czyściła, a jej siostra ma tak na imię i się tak na mnie dziwnie popatrzyła

Stary 2011-08-08, 16:33   #1311
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Ło rany - a dlaczego na całą noc? To przecież do analizy już się nie nadaje Maksymalnie 2 godziny od pobrania mocz powinien znaleźć się w laboratorium (tak długo to tylko w przypadku badania ogólnego). Biedny dzieciaczek...

Dusiaka - jeszcze mi się przypomniało - my, jak nam zależało na jak najbardziej sterylnej próbce na posiew (czyli z pojemniczka), a mała przed naszą pracą nie chciała współpracować, to rano do woreczka na badanie ogólne, a po południu do pojemniczka, bo na posiew mocz nie musi być pobierany rano.
nie mam pojęcia dlaczego na całą noc jej założyła;/

ja też się zastanawiałam co to za Bożenka

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 16:44   #1312
catro
Rozeznanie

[QUOTE=sidorcia;28627687]Pop, ja tak samo, aż sprawdziłam w podpisie [/QUOT]

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
ja też się zastanawiałam co to za Bożenka
chyba powinnam napisać legendę do opisu

A i jeszcze chciałam dopisać moją OLĘ do grona niemówiących (i jeszcze łysych) - do mama, tata, lala, pępęk, doszło am oraz krab .
Normalnie jak ja nad morzem jakiś zabłąkany krab ugryzie ją w pępek, to nawet jakieś zdanie ułoży.
Mnie to ciągle nie rusza, ale kucyki to już mogłaby mieć

Stary 2011-08-08, 16:57   #1313
P0P70
Zakorzenienie

Catro - a ten słownik to najlepiej jakiś obrazkowy

A żółw był fajny. Niejedna monitor przez niego opluła a mnie dziad pół dnia męczył .

Stary 2011-08-08, 17:03   #1314
megi-megi
Zakorzenienie

Dziewczyny, jest teraz gdzieś promocja na Pampersy?

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

P0P - może w środę? Albo u mnie albo gdzieś obok - zależy od pogody i ochoty
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 17:13   #1315
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Moja to raczej bajek nie ogląda, oczywiscie zartowałam z tym programem moja tylko staje i tańczy jak się bajki zaczynaja i kończą (muzyczka ją interesuje) srodek jest dla niej nudny
Mykam na spacerek poki słonce swieci i nie pada Mala pospala AŻ godzinkę!!
to tak jak maciej najbardziej lubi początek i napisy z podkładem muzycznym na końcu hehe

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
drcron, ja byłabym chętna, tylko prześlij zdjęcie, i ile kurierem by to wyniosło?

moja mała ma 15zębów i na tym narazie koniec pewnie, ale jaostatnio widziałam dziecko półtoraroczne któremiało dwie górne jedynki tylko
wow 15 zębów , my mamy tylko lub aż 8 zębów
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 17:27   #1316
anakazar
Zakorzenienie

Mi się dzisiaj udało mojemu dziecku pierwszy raz zrobić kitkę na czubku głowy-ależ dumna byłam...przez jakieś 30 sekund

Co do zebów to córka ma 12 sztuk.

Lind strasznie mi się ten komplet spodobał-coś innego niż te oklepańce,których pełno w sklepach.Już kombinuje gdzie go mogę postawić,ale zostaje mi już tylko taras

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 18:05   #1317
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
podobało mu się , też długo bardzo jechali , cały czas w korku , też bym jeszcze chciała poczuć ten klimat ja jeszcze do żar jeździłam , super wspominam, pogo pod sceną rzucanie kudłami ech się rozmarzyłam
Ja też przeglądałam filmiki , dreszcze mi przeszły jak usłyszałam hymn polski z poprzednich woodstocków

U nas też dzisiaj padało , szkoda rolników bo jeszcze nie zebrali wszystkiego.Miko był marudny jak ni wiem co , spał pół godzinki z zegarkiem na reku , tak spi ostatnio , no chyba że zaśnie w samochodzie i go tam zostawie w foteliku to i 3 godziny pospi , parkuje sobie na przeciw wejścia drzwi otwieram i go widze, no a w domu pół godz i ani minuty dłużej , juz sie smiałam ze będe go wsadzać w samochów rundkę zrobię i dziecko pospi , tylko co by zimą było

Ania twój tz to ma wygląd rokmena tak mi się jakoś od razu skojarzył
hehe czy ja wiem Kiedyś go podejrzewali o kontakty z pruszkowem

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że dziś nie wpadne na chwilkę jak to ostanio czyniłam i troszkę poklikam. Mój dzieć zasnął i liczę że chociaz godzine da mi spokoju

2 tygodnie urlopu minęły z predkością światła. No ale jak mowią- "wszystko co dobre..."
Wakacje się udały, na pogodę narzekać nie mogę biorąc pod uwagę to całe lato. Pierwszy tydzień spędzony nad morzem. Piersze 4 dni słoneczne i cieple, 3 ostatnie raczej deszczowe. Ale uzyć słońca i plaży zdążyliśmy (już fotosiki zamieszczałam ). Drugi tydzień u rodzicow w Pleszewie. Miałam odwiedzic mnóstwo osob a skończylo się na polowie z nich Po pierwsze była ładna pogoda więc korzystalismy i siedzieliśmy dużo na dworze a po drugie- tam gdzie byly małe dzieci odpadało bo mala mi się przeziębiła W nocy z niedzieli na poniedziałek obudzila się cała zasmarkana a my o 9 mielismy jechać do Pleszewa. Wiec na 8 do lekarza. Ale nic nie było słychać, wiec dał tylko syropek, rutinoscorbin i calcium. Tam słabo spala bo katar jej dokuczał a u rodzicow w domu straaaasznie duszno i nam nawet ciężko się spało a co dopiero jej. na szczęście nie goraczkuje ale za to doszedl kaszel. szczegolnie w nocy. Dziś wiec byłam na kontroli ale osluchowo czysto. Kazal dalej brać to co wczesniej i jak nie będzie przechodzić przyjśc znów na kontrolę. To chyba tyle...

Piszecie o poczynaniach słownych swoich pociech i muszę powiedzieć, ze moje dziecko się zatrzymało. To co potrafiło mówić juz dawno gada do tej pory a od dłuzszego czasu nic nowego nie potrafi się nauczyć. Jedynie odglos gołębia (takie smieszne grrrrrr). A jak chce spytać o cos czy pokazać to tylko jęczy coś w stylu "yyyyyy?" Ale ja wiem, że też dośc późno zaczęlam mowić ale od razu całymi zdaniami i myślę, że z nią będzie podobnie. Coś tam czasem załapie, powtórzy po nas (np. ostatnio spytalam "chcesz pić" a ona "piiiić, piiiić" ale teraz jak ją spytam to już nie umie powtórzyć). Ale jakoś się tym nie marwtię co do mnie niepodobne

mrówka- Gabi wymiata. szkoda, ze niestety nasze spotkanie znow nie wypaliło może moja by się od Gabi czegos nauczyla, np. SUP-a jak przejeżdzaliśmy koło was to mala spała wiec i tak byłby problem ale do przejscia. Po prostu bylabym wyrodną matką i bym ją z lekka wybudzila no ale... mam nadzieję, że w końcu się uda...

dusiaka- szkoda, że i nam nie wyszlo spotkanie na lodach. Ale jak napisalaś to my zdążyliśmy przyjść do domu. Piotr nosił walizki a ja je rozpakowywałam bo troche rzeczy bylo mokrych po praniu. Po za tym mała tej nocy spala krotko i w samochodzie tylko godzinę wiec byla mega marudna. W ogóle wtedy miała zly dzień więc musialabym na gwałt ja i siebie uszykować i jeszcze się z marudą męczyć No ale "co się odwlecze..."

Ale się rozpisałam...
Teraz pozgrywam fotki i kilka (lub znów -naście) wkleję

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Dziewczyny, che wystawić na all paczkę ciuszków na zime typu kurtki, kombinezony, sweterki, czapki... myślicie że już czas czy jeszcze poczekać??
Dziecie się nie zatrzymało dzieciaki rozwijają się skokowo

Cytat:
A następny weekend to będzie o dzień dłuższy .

Matka TZ ostatni stwierdziła że Oliwka tak trochę „ZATRONCA mną”. Jak z TZ zaczęliśmy dopytywać co to znaczy to stwierdził że podobnie do mnie chodzi i że podobnie do mnie je. I na tym podobieństwo do matki się kończy - reszta to niby TZ.

Moje dziecko też ostatnio jakoś nie przepada za nocnikiem. Rano to nawet da sie posadzić ale kupę do zdecydowanie woli na stojąco robić
Szymek też miał ten problem więc kupa lądowała w gaciach jak go uczyłam na nocnik potem go nauczyłam na kibel i tam chciał robić ponoć niektórym dzieciakom nie wygodnie na nocniku i nie ma co zmuszać bo się moga zablokować . Koleżance tak lekarka mówiła bo jej córa zaparcia miała i nie chciała na nocnik własnie

Cytat:
Dusiaka - nie zaszkodzi badanie zrobić. A pobranie moczu u dziewczynki zdecydowanie nie jest łatwe. Te woreczki sa do dupy i się odklejają. A może nocnik wyparzyć/odkazić i mała na niego posadzić ale jednocześnie wziąść ją w ramiona. My tak nieraz robimy że sadzamy ja na nocniku ale nocnik jest na kolanach i tulimy. A mocz to łapaliśmy - a właściwie to babcia do miseczki.
Niemniej tu to chyba Catro ma największe doświadczenie i może poradzić jak najlepiej to zrobić.
he he a to kupę też się nimi pobiera

No i znowu leje szlag by to trafił . \
Ile można . Ola w przedszkolu super jest grzeczna upodobała sobie teletubisie maskotkę i się z nim nie rozstaje . Panie już go nie dają innym dzieciom bo jest jej jak chce ktoś zabrać jest ryk .
Stary 2011-08-08, 20:32   #1318
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Bao i inne mamy niejadków - w najnowszym numerze Dziecko (wrzesień 2011) jest artykuł o nie jedzeniu. Jeszcze nie czytałam ale może znajdziecie coś dla siebie.
No i dla Megi (i innych potrzebujacych) gdy dziecko nie chce pić mleka
tu tez o niejadkach-dzisiejsza notka http://www.dzieciowo.pl/2011/08/moje...-miesiaca.html

Cytat:

jak masz podejrzenie to faktycznie zrób to badanie moczu jak dziewczyny radzą (ja zresztą też). Jak była młoda małym niemowlakiem to łatwo się pobierało mocz do wora, a teraz gorzej. próbowaliśmy wór przykleić i pampersa na to, ale trochę, a właściwie sporo uciekało. najlepiej się nam sprawdziło po spaniu lub jedzeniu od razu umyć "bożenkę"[ co za określenie] i okolice rivanolem (tak pediatra polecała), przykleić wór i na nocnik. A ty byś też tak mogła z tym, że zamiast nocnika cyc.
I tez czytałam o patencie kierowania strumienia suszarki (tego chłodnego) na brzuszek podstawiając jednocześnie pojemniczek. o tu czytałam: http://www.dzieciowo.pl/2009/09/sius...ratoryjne.html
I tez wór do pojemnika wkładałam, nie przelewałam.
A i powiem wam, że te wory też są różne-różnią się kształtem tego otworka i jedne dobrze dopasowują się do ...kształtu okolic bożenki, a inne są dupowate i leci bokiem/tyłem.
Co myśmy się z tymi siuśkami namęczyli....i faktycznie ostatnio, na początku czerwca razem z tą anginą miała infekcję i tylko gorączka była objawem

z tymi zębami to u nas prawie się zgadza-młoda ma 17 miechów a zęboli 10 i 2 w drodze

Cytat:
ja też nie załapałam z początku

Cytat:
spoczko - zaraz, zaraz, jak to było z tym żółwiem?
mniejszej czcionki nie mieli?

ja muszę coś innego wymyślić "zamiast", bo kiedyś do teściowej wypaliłam, żeby Oli dokładnie Bożenkę czyściła, a jej siostra ma tak na imię i się tak na mnie dziwnie popatrzyła
dobre, dobre

Cytat:
[
A i jeszcze chciałam dopisać moją OLĘ do grona niemówiących (i jeszcze łysych) - do mama, tata, lala, pępęk, doszło am oraz krab .
Normalnie jak ja nad morzem jakiś zabłąkany krab ugryzie ją w pępek, to nawet jakieś zdanie ułoży.
Mnie to ciągle nie rusza, ale kucyki to już mogłaby mieć
u nas też pojawił się "krab" (ma taką plastikową figurkę) a dzisiaj "banan"

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jest teraz gdzieś promocja na Pampersy?
w tesco w kartnoach za 105zł około.
I przypomniałaś mi, ze miałam wam napisać że koleżanka ostatnio poleciła mi pieluchy wickies z kauflandu i są rewelacyjne-super chłoną, ładne, miękkie, rzepy, elastyczne boczki- trochę tylko grubsze od pampuchów.
Rozm."4" wychodzi 0,50 gr /szt. jakbyście chciały nabyć to opakowanie czerwono-niebieskie (mój stary za pierwszym razem nie wiedział i kupił zielono-żółte i to ceratowy szit)

pogodą jestem załamana-i się dziwisz izz, że o zimie już myślę-jeszzce jak dziś między deszczami na placyku siedziałam, ciemno, buro i jeszcze spadające liście z drzew...

skończyłam tą książkę "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały..." i mogę ją naprawdę polecić. Niektóre przykłady są może zbyt lukrowane, ale zamysł zacny i wiele ciekawych i sensowych wskazówek dają

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-08-08 o 20:33
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 20:37   #1319
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ania u mnie nie pada, no przez miesiąc było kilka dni, ale to takie przelotne deszcze, a nie że cały czas. Jakby co nie będzie mnie kilka dni to może przyjechać odpocząć od deszczu

Ana mój też ma 12 zębów, ale lada chwila będe już trójki, bo jedna już widać bod cienkim dziąsłem.

Jutro idę z Erykiem do dentysty dziecięcego, jak macie jakies pytania, to moge podpytać

Dusiaka tylko z tymi twoimi bursztynami to wtedy ostrożnie bo może zerwać. Erwin ma takie co każdy osobno wiązany i jakaś specjalna nitka że mocniejsza, to on w tych swoich śpi i cały dzień łazi.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
skończyłam tą książkę "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały..." i mogę ją naprawdę polecić. Niektóre przykłady są może zbyt lukrowane, ale zamysł zacny i wiele ciekawych i sensowych wskazówek dają
Znajoma psycholog dziecięca polecałaMasz w wydaniu papierowym, czy komputerowym? bo jak w tym drugim, to ja bym bardzo prosiła

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 20:43   #1320
ASIULEK_23
Zakorzenienie

madzia- spytaj o białe plamki na zabkach i nocne zgrzytanie zebami. Bo moja to robi :/ nie wiem czy to nie jakis pasożyt...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości