|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
ja też pójdę
|
|
|
|
#2012 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Cytat:
A tak sobie myślę, ze GB, to tym nie braniem pod uwagę ciąż poniżej 12 tygodnia życia specjalnie zaniża sobie statystyki umieralności. Wydaje mi się, żę to chyba jest jedyny cel takich bezsensownych zachowań. |
||
|
|
|
#2013 |
|
Wtajemniczenie
|
Zariah po prostu masakra z tym co opisujesz, co za głąby. Strasznie i się nie podoba wyspiarskie podejście do ciąży
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28656608]Zariah, współczuję Na pocieszenie: Malzenstwo pojechalo do szpitala, gdyz zblizal sie termin porodu. Kiedy dotarli na miejsce doktor powiedzial im, ze wynaleziona zostala nowa maszyna, która jest w trakcie testów i moga spróbowac ja wykorzystac Maszyna ta przenosi czesc bólu kobiety na ojca dziecka. Malzenstwo powiedzialo ok, ze chca spróbowac. Lekarz zasugerowal, zeby spróbowac z 10 % bólu, bo to i tak bedzie za duzo dla ojca... Zaczal sie poród, facet, mówi, ze jest ok i moze wziac na siebie wiecej bólu. Lekarz ustawil na 20% i caly czas spoko, wiec zmienil na 50 % i w koncu na 100%. Mezczyzna zniósl to bardzo dobrze, a kobieta urodzila bez bólu. Wracaja do domu, a na wycieraczce lezy martwy listonosz... [/QUOTE]HAHAHAHAHA super, sprzedam mężowi jak tylko wróci z pracy ![]() O matko skąd one te informacje czerpie, normalnie nie do pomyślenia to jest szok :/ |
|
|
|
#2014 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, zapiszcie się odpowiednio wcześnie, bo może okazać się że miejsc brak.
Glodna jestem, ale za cholerę nie umiem stwierdzić, na co mam ochotę. Mam słabiutką kawę i snickersa... |
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
brrrrrrrrrrrrrrrr ale zimo boze co ja z dzieckiem w domu zorbie on mi chate rozniesie !!!! a co do tych serow to si epytalam bo maz mi kiedys zorbic zapiekanke sera plesniowego ale pomyslalam ze skoro te bakterie rozmanazaja sie w lodowkowej tempke to nawet jakby cos tam bylo zlego to w wysokiem tempce one umra wygina i tyle - bynajmniej znaczna wiksosc - ale i tka nie jem juz serow - aaa i spradzalam byl ser z mleka pasteryzowanego ...
co do infekcji w czasie ciazy to kazde jest niebezpieczne- ale podobno mozna stowoas clotrimazolum i metronidazol (ale nie wiem czy aby na pewno) a te dwie masci sa bez recepty ale produkcje macie dobra
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#2016 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Ja dzis mam wizyte u gina, trzymajcie kciuki mocno, jestem ciekawa czy ta torbiel na jajniku sie zaczela wchlaniac mam nadzieje ze tak ![]() No i chyba poprosze lekarza o jakies leki na mdlosci, bo ja juz nie mam sily a musze je miec przy 2letnim synku... ![]() Dziewczyny odnosnie szkoly rodzenia, to jest fajna sprawa dla tych ktore nie maja pojecia o pielegnacji, kapieli dzidziusia, chociaz uwazam ze kazda matka ma w instynkcie jak zadbac o swoje malenstwo ![]() Jednak ja zaluje ze nie moglam chodzic do szkoly rodzenia (zagrozona ciaza) bo moze nauczylabym sie jak oddychac podczas porodu, niestety zamiast przec tym co trzeba, parlam buzia i mialam okropne wybroczyny na twarzy ale to nie latwe jest Cytat:
Odnosnie tego twardnienia brzuszka: mysle ze bylo spowdowane dzwiganiem i moga to byc skurcze przedwczesne, wiec kochana ostroznie i moim zdaniem powinnas brac na to leki p/skurczowe. Na swoja reke na pewno mozesz zazywac magnez. Ale polozna powinna zalecic inne leki. Lekkie twardnienie brzuszka przed porodem pare m-cy jest normalne, bo sa to skurcze przepowiadajace, macica szykuje sie do porodu, jednak w tym czasie to nie jest normalne. Ja mialam twardnienie brzuszka od polowy ciazy i u mnie byla to patologia, dostalam Fenoterol i Isoptin p/skurczowo, bo szybko skracala mi sie szyjka macicy, przez wlasnie przedwczesne skurcze czyli twardnienie brzuszka. Ja mialam to bardzo czesto nie fizjologicznie dlatego mialam zagrozona ciaze i przyjmowalam mnostwo lekow dzieki ktorym donosilam synka. A to co piszesz o lekarzu tam to w glowie mi sie nie miesci. Wpisz sobie jakie ziola mozna a jakie sa zakazane w ciazy. O miecie czytalam ze nie wolno. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() moja za to jak ze mna rozmawia to pluje mi na twarz ![]() ona po prostu nie czuje tego za to ja na twarzy jestem mokra ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- karolca wyczytalam ze te nasze dolegliwosci zazwyczaj trwaja do 13 tc. W ktorym Ty jestes? Ja w 9, wiec wychodzi na to ze m-c jeszcze musze sie meczyc:/ a probowalas banana jesc jak Cie mdli, bo czytalam ze ma duzo wit B6.?
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-10 o 10:02 |
||||
|
|
|
#2017 |
|
Konto usunięte
|
A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.
|
|
|
|
#2018 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wracaj do Polski Cytat:
)[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28656608] Malzenstwo pojechalo do szpitala, gdyz zblizal sie termin porodu. Kiedy dotarli na miejsce doktor powiedzial im, ze wynaleziona zostala nowa maszyna, która jest w trakcie testów i moga spróbowac ja wykorzystac Maszyna ta przenosi czesc bólu kobiety na ojca dziecka. Malzenstwo powiedzialo ok, ze chca spróbowac. Lekarz zasugerowal, zeby spróbowac z 10 % bólu, bo to i tak bedzie za duzo dla ojca... Zaczal sie poród, facet, mówi, ze jest ok i moze wziac na siebie wiecej bólu. Lekarz ustawil na 20% i caly czas spoko, wiec zmienil na 50 % i w koncu na 100%. Mezczyzna zniósl to bardzo dobrze, a kobieta urodzila bez bólu. Wracaja do domu, a na wycieraczce lezy martwy listonosz... [/QUOTE]![]() Cytat:
Moja poki co sie nie wtraca, ale ostatnio jak bylysmy na zakupach i jej mowie ze juz chetnie bym kupowala rzeczy dla dziecka to zrobila oczy jak 5 zl i malo nie wykrzyczala ''Zwariowalas??' Jak spytalam dlaczego to ona : ''No przeciez mozna...'' a ja zaczelam mowic ze nie kupuje dlatego ze za wczesnie i jestesmy przed przeprowadzka. Chciala chyba powiedziec ze zapesze i poronie. A moja mama powiedziala ze nie moge zmieniac poscieli ani myc okien bo ciezarne nie powinny trzymac rak w gorze nie umiala mi wytlumaczyc dlaczego, ale ze tak jest. Nie sprawdzalam czy to prawda, ale przebierani poscieli u mnie to 5 minut a mycie okien nie zmusza mnie do dlugiego trzymania rak w gorze Ja tez ![]() a tak w ogole to dzien dobry
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#2019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bananów nie jem w ogóle od bardzo dawna. Sam ich zapach działa na mnie wymiotnie a teraz nawet nie chcę próbować. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28666231]A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.[/QUOTE] Żona kuzyna do porodu
|
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie ze mozesz, jedno z drugim nie ma nic wspolnego
|
#2023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No moja przyjaciółka też do samego końca wymiotowałoa, masakra jak dla mnie .... No nie wiem, to jest chyba indywidualna sprawa w każdym szpitalu bo np u mnie w mieście trzeba mieć zaświadczenie chociaż z jedyn zajęć ze szkoły rodzenia żeby mieć poród rodzinny... |
|
|
|
|
#2024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pijesz te herbaty ze swiezego imbiru? to jest jedyna rzecz ktora mi pomaga, chociaz sam korzen imbiru smierdzi mi perfumami, ale ten napar z sokiem malinowym jest do zniesienia Wiadomo nie niweluje mdlosci zupelnie bo i tak caly dzien mnie muli ale tak jakby troszke je zmniejsza. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28666231]A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.[/QUOTE] masakra, nie wyobrazam sobie, a bywa ze kobiety maja mdlosci cala ciaze... ale wiekszosc kobiet konczy z mdlosciami wraz z koncem I trymestru. Co ciekawe wyczytalam ze mdlosci dotycza polowy ciezarnych. Zastanawiam sie od czego to zalezy i od czego zalezy ich nasilenie. Kawal o malzenstwie swietny wymiata ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
ale nikt Ci nie moze zabronic towarzystwa osoby podczas porodu... nie wiem jak to jest wg prawa??? na pewno w panstwowych szpitalach nie moga czegos takiego narzucic. No chyba ze to prywatna klinika to moze moga? nie wiem?
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-10 o 12:03 |
||
|
|
|
#2025 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze na ten temat z TŻ nie rozmawiałam sama nie wiem czy ja chce i czy on by chciał... |
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Koleżanka rodziła w prywatnym szpitalu i mąż towarzyszył jej przy porodzie, a z tego co wiem nie wymagali od nich potwierdzenia że chodzili do szkoły rodzenia. Ale w różnych szpitalach może być inaczej
|
#2027 |
|
Konto usunięte
|
Aguśka, niektóre szpitale (państwowe) nie wpuszczą do porodu bez zaświadczenia
|
|
|
|
#2028 |
|
Raczkowanie
|
Dzień doberek dziewczyny
![]() A ile taka szkoła rodzenia kosztuje? Ja raczej nie skorzystam brak czasu i kasy przede wszystkim ![]() Aguśkaaa83 no ja właśnie wyczytałam,że nie można... natomiast koleżanka mi poleciła na takie mdłości itp... więc już sama nie wiem... |
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tak, musialabys sie dowiedziec w szpitalu jak to wyglada.
A dlaczego nie chcesz chodzic do sr? Dziewczyny czesto polecaja sr, ponoc idzie sie dowiedziec fajnych rzeczy, a czesto (o ile nie zawsze) zajecia odbywaja sie w szpitalu wiec mozna sobie zapoznac juz polozne itp Ja sie zastanawiam czy nie pojsc, tutaj w ogole sa takie ''dni otwarte'' szpitala dla ciezarnych i mozna sobie pojsc i poogladac sale, sprzety itp no i tam sa tez zajecia, niby teraz mam dwie minuty spacerkiem do szpitala w ktorym bym chciala rodzic, ale sie przeprowadzamy i bedzie ciut dalej. Zobaczymy. ![]() Ja przed ciaza czesto jadlam banany - bo szybko zaspokajaly glod i bralam np do pracy, czy jako przekaske miedzy posilkami. Ale odkad jestem w ciazy to nie mam na nie ochoty Uwazajcie dziewczyny z bananami bo sprzyjaja tez zaparciom Zjadlam wlasnie kilka kawalkow czekolady wczoraj wieczorem mialam caly czas straszna gule w gardle, ni to niedobrze ni nijak- nieprzyjemnie tak, nie umialam sobie odbic porzadnie
|
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w panstwowych szpitalach nikt nam nie moze narzucic szkoly rodzenia zeby moc rodzic z osoba towarzyszaca...
Mamy prawo do porodu rodzinnego! Wydaje mi sie ze wg prawa nikt nam nie moze czegos takiego narzucic. Rozumiem ze w prywatnych klinikach wymagaja zaswiadczenia o odbyciu jednej lekcji bo moga sobie cos takiego zadac ale wydaje mi sie ze nie moga zadac odbycia wszystkich godzin szkoly rodzenia (bo co np w przypadku gdy ciaza jest zagrozona??) ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28668372]Aguśka, niektóre szpitale (państwowe) nie wpuszczą do porodu bez zaświadczenia [/QUOTE]powiedz mi ktore na terenie śląska??
|
#2031 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bedzie dobrze Cytat:
19 sierpnia mam spotkanie z polozna (ale nie USG). Zobaczymy czy ona chociaz troche sie zna na rzeczy. Powiem jej o tym wszystkim i zobaczymy co mysli. Chwilowo jak mi sie zdarzy cos takiego to biore no-spe. Wyczekuje USG (pewnie 23 lub 24.08) Bardzo sie staram niczego nie podnosic. W pracy powiedzialam ze mnie placy bardzo bola i pozwololo mi nie podnosic bo w zeszlym roku mialam rwe kulszowa. mam w planach .... tu mam dobra prace i latwo sie zyje ale opieka medyczna - matko kochana. Po za tym tesknie bardzo za rodzina ![]() Wiem ze w niektorych szpitalach wymagali takiego zaswiadczenia chociaz nie powinni. Kazda kobieta ma prawo do porodu z bliska jej osoba i szkolda rodzenia nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiscie najlepiej sie zorientowac w szpitalu w ktorym chcemy rodzic jak to u nich wyglada. I zapytac o to przynajmniej ze dwie rozne osoby pracujace w szpitalu (czasem podaja rozne wersje ) i kilka kobitek co tam rodzily |
||
|
|
|
#2032 |
|
Rozeznanie
|
witajcie!
co do SR to ja w sumie się zastanawiam, podobno fajnie pójść,dużo pomaga, ale trochę szkoda mi kasy i tak idzie jej niesamowicie dużo, a to wizyty u gina, a to badania, a to witaminki.... a nie mówię jak się zacznie kupowanie wyprawki dla dziecka oraz ciuszków ciążowych dla mamusi, a to wszystko takie drogie ;/ a ile u Was kosztuje SR? |
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym, ale szczerze to wole wydac pieniadze na dziecko, choc nawet nie wiem jaki to u nas koszt ... Aguska trzymam kciuki a o ktorej masz wizyte??
|
|
|
|
#2034 |
|
Rozeznanie
|
czesto SR jest darmowa dla kobiet ktore beda rodzic w danym szpitalu.
Prywatnie to w Lodzi kosztuje 300zl za caly kurs. Sprawdzalam dla siebie na wszelki wypadek
|
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie wyczytalam ze u nas powinno sie w 10 tc zameldowac juz na kurs ... i jest darmowy dla ciezarnych ale tatusiowie musza placic 80 euro ... kurs zaczyna sie miedzy 26 a 28 tc. Musze sie zastanowic, pogadac z mezem bo sama nie wiem
w ogole jak spojrzalam na liste poloznych ze szpitala to polowa polskich nazwisk ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- No ale kolezanka narzekala, nie podobalo jej sie, cos bylo nie tak?
|
|
|
#2037 |
|
Rozeznanie
|
No wlasnie
Przeciez tam nikomu krzywdy nie robia a raczej ucza oddychac fajnie i mozna poznac inne dziewczyny w ciazy, zobaczyc szpital.. Moim zdaniem dodatkowa wiedza nie szkodzi
|
|
|
|
#2038 |
|
Rozeznanie
|
ja właśnie wyczytałam, że we Wrocławiu w maju uruchomiono bezpłatną szkołę rodzenia, tylko trzeba być zameldowanym i mieć ciążę powyżej 25 tygodnia,
no więc chyba czeka mnie wizyta w urzędzie miasta o przemeldowanie
|
|
|
|
#2039 |
|
Konto usunięte
|
Aguśka nie mam pojęcia, w nosie to miałam, miałam wybrany szpital i ten mnie interesował
Ale pamiętam jak w poprzedniej ciąży dziewczyny o tym pisały (z całej PL), że muszą iść na SR jeśli chcą rodzinnego. Koszt różny, ja 300zł płaciłam za 4 spotkania 2,5h, teraz w lipcu koleżanka zamówiła sobie na 10h (2x5h, sobota-niedziela) położną na prywatną SR i dawali 500zł. Wg mnie warto zwłaszcza, gdy ma się żadne pojęcie o dziecku, ciąży, połogu, |
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
Dziendoberek kobietki!
widze, ze tutaj dyskusja pelna para na temat szkoly rodzenia. Ja wlasnie wracam od gina, ktory potwierdzil ciaze (6 tydz od ostatniej @ i ok 3 tydz. po zaplodnieniu). Wszystko wyglada cacy, fasolka na 4mm wiec wyglada jak ziarenko ryzu i dostalam juz pierwszego fotosa fasolki!!!! Dostalam kwasik foliowy i witaminki do lykanka i za 2 tyg kolejna wizyta. Aaa no i powiedzial, ze moge leciec na wakacje! Kurde ale frajda moc widziec fasolke na ekranie, o malo sie poryczalam (bo ja ogolnie ostatnio placzka jestem heh). Niom, to tyle, lece cos zjesc, mam smaka na KFC
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

.
Kazał mi się umówić na badanie krwi a jak coś to on zadzwoni do mnie i odwoła 

[/QUOTE]

ale to nie latwe jest