Czy dany produkt/potrawa nadaje się na REDUKCJĘ? - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 15:00   #4951
antidotum89
Wtajemniczenie

Dot.: Czy dany produkt/potrawa nadaje się na REDUKCJĘ?

Cytat:
Napisane przez vespertine_ Pokaż wiadomość
Ja jeszcze chcialam zapytac jak to jest z ryżem. Musi byc brazowy na R?(nie lubię go baardzo)

No i jak jest z tym bialkiem... Serio musi byc w kazdym posilku?
nie wiem czy moja opinia bedzie wiarygodna ale ja jak sie odchudzlam to jadlam banany ale starałam sie je jesc jako dodatek do 1 i 2 sniadania, czasami wychodzilo nawet 3 dziennie, ale nie codziennie,i chudłam
uwielbiam owoce i zadna sztuka bylo dla mnie pozrec kg mandarynek, nektarynek, wisni czy wiadro truskawek ale tłumaczylam sobie ze lepsze to niz ciacho

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 15:19   #4952
agateq
goniąca własny ogon..

Bo ja często z wielką chęcią zjadłabym na posiłek w okolicach godziny 16 coś bananowego. Musli z bananami na przykład. Na śniadanie wtedy powiedzmy mogłabym zjeść coś innego... Ale nie widzę problemu, żeby zjeść musli z bananem albo mleko z bananem na śniadanie I około godziny 16 znów...

antidotum dziękuję za odpowiedź, ale gdyby ktoś mógł jeszcze coś szepnąć na ten temat to też by było super

Dorzucam jeszcze pytanie o soki owocowe. Takie normalne sklepowe. Uwielbiam! Ogólnie to wiem, że są słodzone cukrem i tak dalej... Ale czy jedna szklanka - dwie na redukcji zrujnują całą dietę?

Instagram

Edytowane przez agateq
Czas edycji: 2011-08-10 o 15:21
agateq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 15:53   #4953
mousme
Raczkowanie

dziewczyny a co z tymi pistacjami? można czy nie można?
mousme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 16:13   #4954
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agateq Pokaż wiadomość
A co z bananami? Czytałam wiele sprzecznych opinii.
Uwielbiam te owoce,mogłabym je jeść tuzinami. Jako koktajl, jako składnik musli, jako owoc po prostu...

Czy jedzenie bananów codziennie zagraża redukcji?

Nie trenuję intensywnie. Trochę siłowych, trochę aerobów w postaci szybkich marszów codziennie, czasami do drugi dzień. Słyszałam, że po wysiłku banan jest wręcz wskazany.

Co ze śniadaniami? II śniadaniami?
Koniec końców mój problem brzmi: ile tych bananów mogę pożreć bez szkody dla redukcji?
Banan posiada nawet do 20% cukrów prostych (głównie sacharozę i fruktozę) w 100 gramach. Posiada też dość wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że owoc ten nie powinien być raczej konsumowany głównie przez tych, którym zależy na obniżeniu swojej wagi. Piszę "raczej", ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go z samego rana na śniadanie jako główny składnik domowego jogurtu orzechowego lub owocowego np. z siemieniem lnianym, o czym wiele razy pisałem w swoich postach. Późniejsze spożywanie bananów może zaburzyć stosowaną przez nas dietę odchudzającą.

Panuje powszechny pogląd, że banany należy zjeść po wysiłku fizycznym. Jeżeli zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej, wówczas odstawmy banana na bok, ponieważ fruktoza zostanie w wątrobie zmagazynowana jako glikogen; a jako że co dzień dostarczamy cukry wraz z pożywieniem, wówczas fruktoza zostaje zmagazynowana już jako tkanka tłuszczowa.

Poza tym wysoki indeks glikemiczny banana powoduje wyrzut insuliny (ze względu na obecną w bananie sacharozę), która jest antagonistą dla glukagonu, odpowiedzialnego za rozkład glikogenu w wątrobie. Mówiąc prościej: insulina we krwi blokuje spalanie tłuszczu.

Jeżeli zależy nam na anabolizmie, również odstawmy banana na bok, ponieważ nie jesteśmy w stanie szybko (a o to przecież chodzi np. po siłowni) wykorzystać cukrów z tego owocu do przywrócenia nam zarówno energii w postaci utraconych kcal oraz węglowodanów. Lepiej już zjeść po treningu dwa stugramowe gołąbki z białym ryżem, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i którego cukier prawie w 100% bardzo szybko dostarczy nam utraconą energię.

Edytowane przez Konsultant Dietetyczny
Czas edycji: 2011-08-10 o 16:14
Konsultant Dietetyczny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 16:21   #4955
agateq
goniąca własny ogon..

Uf. Przynajmniej opcja banan na śniadanie pozostała optymalnym rozwiązaniem Dziękuję!

Instagram
Stary 2011-08-10, 16:26   #4956
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
Napisane przez Konsultant Dietetyczny Pokaż wiadomość
Pytanie: uprawiasz jakiś sport (wyczynowy)?
BB
nie mam zamiaru tracic ani grama kazdego wyhodowanego mięśnia
ale wąsko myslisz, jezeli myslisz ze tylko wyczynowcy martwia sie katabolizmem

Cytat:
A co z bananami? Czytałam wiele sprzecznych opinii.
Uwielbiam te owoce,mogłabym je jeść tuzinami. Jako koktajl, jako składnik musli, jako owoc po prostu...

Czy jedzenie bananów codziennie zagraża redukcji?

Nie trenuję intensywnie. Trochę siłowych, trochę aerobów w postaci szybkich marszów codziennie, czasami do drugi dzień. Słyszałam, że po wysiłku banan jest wręcz wskazany.

Co ze śniadaniami? II śniadaniami?
Koniec końców mój problem brzmi: ile tych bananów mogę pożreć bez szkody dla redukcji?
banan = owoc = ww prosty
po cwiczeniach jak najbardziej, ale po intensywnym wysilku co by szybko odbudowac zuzyty glikogen i nie narazic sie na straty

ale jesli cwiczysz rekreacyjnie, bez sensu wcinac owoce na redukcji

Cytat:
Napisane przez mousme Pokaż wiadomość
nie solone? pewnie

Cytat:
Banan posiada nawet do 20% cukrów prostych (głównie sacharozę i fruktozę) w 100 gramach. Posiada też dość wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że owoc ten nie powinien być raczej konsumowany głównie przez tych, którym zależy na obniżeniu swojej wagi. Piszę "raczej", ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go z samego rana na śniadanie jako główny składnik domowego jogurtu orzechowego lub owocowego np. z siemieniem lnianym, o czym wiele razy pisałem w swoich postach. Późniejsze spożywanie bananów może zaburzyć stosowaną przez nas dietę odchudzającą.

Panuje powszechny pogląd, że banany należy zjeść po wysiłku fizycznym. Jeżeli zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej, wówczas odstawmy banana na bok, ponieważ fruktoza zostanie w wątrobie zmagazynowana jako glikogen; a jako że co dzień dostarczamy cukry wraz z pożywieniem, wówczas fruktoza zostaje zmagazynowana już jako tkanka tłuszczowa.

Poza tym wysoki indeks glikemiczny banana powoduje wyrzut insuliny (ze względu na obecną w bananie sacharozę), która jest antagonistą dla glukagonu, odpowiedzialnego za rozkład glikogenu w wątrobie. Mówiąc prościej: insulina we krwi blokuje spalanie tłuszczu.

Jeżeli zależy nam na anabolizmie, również odstawmy banana na bok, ponieważ nie jesteśmy w stanie szybko (a o to przecież chodzi np. po siłowni) wykorzystać cukrów z tego owocu do przywrócenia nam zarówno energii w postaci utraconych kcal oraz węglowodanów. Lepiej już zjeść po treningu dwa stugramowe gołąbki z białym ryżem, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i którego cukier prawie w 100% bardzo szybko dostarczy nam utraconą energię.

* jogurt owocowy polecasz na redukcje? noo swietnie, laktoza + cukier

** nie zostanie zmagazynowana jako glikogen a odbudujemy swoj glikogen po ciezkim wysiłku - tak, spozywam ww proste po treningu i jestem na redukcji. I to nie powszechny pogląd - tak niewazny jest dla Ciebie glikogen w miesniach? moze odrazu polecić ketoze na redukcje, czemóz nie?

btw nie wyobrazam sobie innych ww niz proste po treningu, czy to bialy ryz czy ziemniaki - wlasnie - dla glikogenu
Stary 2011-08-10, 16:33   #4957
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vespertine_ Pokaż wiadomość
Ja jeszcze chcialam zapytac jak to jest z ryżem. Musi byc brazowy na R?(nie lubię go baardzo)

No i jak jest z tym bialkiem... Serio musi byc w kazdym posilku?
Ryż brązowy posiada stosunkowo mniej węglowodanów od ryżu białego, tak więc jego indeks i ładunek glikemiczny będzie znacznie niższy od ryżu pozbawionego wielu cennych składników odżywczych. Niższy indeks i ładunek glikemiczny powoduje mniejsze wydzielanie insuliny, która w nadmiarze blokuje spalanie tłuszczów.

Mało razy słyszymy, że mimo tego, że ktoś je i je, to ciągle nie czuje sytości? Tak właśnie działają wszystkie oczyszczone ziarna (np. biały ryż oraz ziarna zboża, z których otrzymujemy białą małowartościową mąkę o wysokim IG). Natychmiastowy wzrost cukru we krwi a następnie równie błyskawiczny jego spadek powoduje, że ponownie apetyt nam się załącza, mimo że żołądek mówi STOP!

Jeżeli chodzi o białko to uważam, że nie ma takiej potrzeby, aby było ono obecne w dosłownie każdym pożywieniu, które konsumujemy w ciągu całego dnia.

Świetnym zamiennikiem mięsnego białka są orzechy oraz np. warzywa strączkowe.

Wiecie, że owoce też posiadają białko? Tak, tak. Nawet śliwki je posiadają oraz jabłka. Mitem jest to, że owoce nie mają białka. Mają, mają; tylko że mało kto o tym wie i mało kto o tym mówi.
Stary 2011-08-10, 16:40   #4958
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:

Jeżeli chodzi o białko to uważam, że nie ma takiej potrzeby, aby było ono obecne w dosłownie każdym pożywieniu, które konsumujemy w ciągu całego dnia.
zauwaz ze piszesz w temacie REDUKCYJNYM. Wiec co, na redukcje same ww?
Ty uwazasz tak, ja uwazam inaczej

podawaj przynajmniej rozwinięcie swoich błyskotliwych teorii co?
Stary 2011-08-10, 16:46   #4959
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
(...)
jogurt owocowy polecasz na redukcje? noo swietnie, laktoza + cukier
(...)
Pisałem o domowym jogurcie orzechowym lub owocowym, o czym pisałem w poprzednich swoich postach. Chodzi o 'jogurt', który powstaje ze zblendowanego namoczonego wcześniej siemienia lnianego, nieco chudego sera twarogowego oraz owocu (np. banana). Jeżeli zaś chodzi o jogurty z mleka krowiego to zamiast nich polecam jak już to kefir.
Stary 2011-08-10, 16:49   #4960
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

a moze nabiał na redukcji całkowicie wyeliminowac z powodu laktozy?
i po problemie?
Stary 2011-08-10, 17:50   #4961
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
(...)
podawaj przynajmniej rozwinięcie swoich błyskotliwych teorii co?
Przykładem niech będzie dr med. Ewa Dąbrowska. Pisałem wcześniej, że dietetyka to bardzo rozległy obszar nie tylko dotyczący kwestii jedzenia, ale i (przede wszystkim) zdrowienia. Należy w dietetyce podchodzić do danego zagadnienia w sposób holistyczny, a nie według norm ustalanych przez dietetyków ze szklanego ekranu w porannym programie telewizyjnym.

Tak popularne dziś diety są efektem ogromnego lobby producentów 'zdrowej' żywności i 'zdrowych' suplementów diety. O tym nie przeczytamy w żadnej powszechnej gazecie lub na którymś z głównych programów telewizyjnych. Mechanizm tego problemu pokazany jest bardzo dobrze w tym króciuteńkim filmiku, który polecam obejrzeć:

http://www.youtube.com/watch?v=fE3sC9uQe-s - Prawda o GMO

Proszę tylko przypomnieć sobie w jaki sposób była reklamowana dieta Dukana, która nie wytrzymała próby konfrontacji z prostymi naukowymi i medycznymi faktami. Dukan przegrał proces, jaki sam wytoczył Cohenowi, który w wywiadzie powiedział wprost, że dieta Dukana może być niebezpieczna i w niektórych przypadkach prowadzić nawet do raka piersi.

Proszę również zerknąć na to, co dziś jest modne. Liczy się wygląd zewnętrzny, a nie to, co jest w nas - zdrowie, etyka, duchowość, miłość itd. Proszę tylko zerknąć na to forum jak często jest wyświetlany dział dietetyki a ile razy dział poświęcony fryzjerstwu. Dzisiejsza wiedza dietetyczna okrojona jest z tego, co najbardziej istotne - z holistycznego spojrzenia na człowieka. Dlatego też dziś promuje się wysokobiałkową dietę czy dzień składający się z pięciu posiłków. Proszę przyjrzeć się temu, co serwuje się pacjentom-diabetykom w szpitalach: gotowane ziemniaki z mięsem albo biały ryż, zabraniając przy tym spożywania konfitur. Istna hipokryzja.

Jesteśmy w dziale Redukcji. Musimy sobie wreszcie uświadomić to, że nie ma diety-cud. Najlepsze efekty zdobywa się w redukcji max pół kilograma na tydzień. W mojej praktyce mam odnotowane spadki wagi nawet 3kg w 10 dni bez powrotu do wagi sprzed rozpoczęcia diety, stosując to, co dziś jest niepopularne, patrząc z perspektywy dietetyki z telewizorni.
Stary 2011-08-10, 18:17   #4962
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

odwracasz kota ogonem i nie piszesz na temat. Krotko i na temat nie o GMO ale o tym, dlaczego NIE w kazdym posilku na redukcji bialko ?

Dlaczego nie kolacja b+t przed snem? ( i nie mowmy wlasnie o snie ale o aspektach redukcyjnych --> wiele kardio, pozywka dla katabolizmu )

krotko i na temat, swoimi slowami pisz

nie mowie o wysokobialkowej bo sama mam z 2g/kg, ww mam wiecej juz
wiec ja pisze o ZDROWEJ REDUKCJI z b w i tłuszczem nie o DUCANIE

czekam na solidne argumenty a nie paplaninę o wszystkim i niczym
doradzajac cos popieraj swoje tezy scislymi argumentami jesli mozesz

ps. juz nie wspomne o tym ze nie zawsze celem redukcji jest gubienie kg a gubienie fatu z ciala - jestem przykladem, kg stoja w miejscu a w pasie poszlo -13 cm.
Stary 2011-08-10, 18:30   #4963
chryja_bez_ryja
BAN stały

Cytat:
Badania wykazują, że spożywanie dużych dawek soli, nie wpływa aż tak znacząco na ciśnienie krwi jak do tej pory sądzono. Dziś szacuje się, że jest to wartość rzędu 5%. Zatem spożywanie soli w normie (max 5-6 gramów dziennie) nie powinno wyrządzić nam jakiejś krzywdy. Natomiast spożywanie powyżej tej wartości może przyczynić się do zwiększenia naszego ciśnienia. Zakładając, że mamy ciśnienie na poziomie 120/75, po roku spożywania obfitych ilości soli będzie to rzędu 126/78 i na takiej wartości się to już pewnie utrzyma.

Oczywiście sól soli nie równa. Nie polecam nikomu spożywania soli, którą można kupić w pierwszym z brzegu sklepie spożywczym w cenie złoty i coś. W domu stosuję sól morską i taką też każdemu polecam. Wystarczy posmakować sól morską i porównać ją ze zwykłą solą "spożywczą", by poczuć różnicę. Stosuję ją od lat, a ciśnienie krwi nie wzrosło u mnie ani na trochę.
trochę mnie to uspokoiło, bo nie potrafię zrezygnować z soli niestety
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 19:31   #4964
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
(...)
Dlaczego nie kolacja b+t przed snem? (...)
Nie staram się nigdy nikogo na siłę uszczęśliwić. Kwestie związane z redukcją nie są oczkiem w głowie dietetyki. Dietetyka to bardzo szeroka nauka, której głównym celem ma być polepszenie nie tyle co wyglądu, ale przede wszystkim ZDROWIA. Są tacy, którzy to rozumieją, i tacy, którzy idą na łatwiznę promując ładną, zgrabną i umięśnioną sylwetkę.

To tak, jak z paleniem papierosów. W ostateczności organizm powie DOŚĆ. Podobnie jest ze spożywaniem białka (głównie pochodzącego z mięsa) z tłuszczem (również zwierzęcym) na kolację. Co z tego, że to pomoże komuś na ładną sylwetkę, skoro wyjdzie to po czasie komuś bokiem w postaci niewyspania, dziwnego przemęczenia, migreny, zbytniej nerwowości itp. Książka od ósmej klasy szkoły podstawowej ukazuje wyraźnie jak długo trawione jest białko zwierzęce w żołądku. Jest to podstawowa wiedza, o której dziś wielu zapomina.

Cóż, większość jednak woli mieć zgrabną figurę kosztem problemów zdrowotnych, które prędzej, czy później, się pojawią.
Stary 2011-08-10, 21:29   #4965
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
Nie staram się nigdy nikogo na siłę uszczęśliwić. Kwestie związane z redukcją nie są oczkiem w głowie dietetyki. Dietetyka to bardzo szeroka nauka, której głównym celem ma być polepszenie nie tyle co wyglądu, ale przede wszystkim ZDROWIA. Są tacy, którzy to rozumieją, i tacy, którzy idą na łatwiznę promując ładną, zgrabną i umięśnioną sylwetkę.

łatwizne? czy Ty wiesz jaka pracą jest body building? to nie jest miesiac czy dwa, to czesto lata pracy

To tak, jak z paleniem papierosów. W ostateczności organizm powie DOŚĆ. Podobnie jest ze spożywaniem białka (głównie pochodzącego z mięsa) z tłuszczem (również zwierzęcym) na kolację. Co z tego, że to pomoże komuś na ładną sylwetkę, skoro wyjdzie to po czasie komuś bokiem w postaci niewyspania, dziwnego przemęczenia, migreny, zbytniej nerwowości itp. Książka od ósmej klasy szkoły podstawowej ukazuje wyraźnie jak długo trawione jest białko zwierzęce w żołądku. Jest to podstawowa wiedza, o której dziś wielu zapomina.

Cóż, większość jednak woli mieć zgrabną figurę kosztem problemów zdrowotnych, które prędzej, czy później, się pojawią.
tak, dlugo trawione co zapobiega katabolizmowi a spie po bialku dobrze, przewaznie 3-6 godz - mity opowiadasz - moje ciało lepiej spi po takiej kolacji niz po ww.
no i nie zapominaj ze mamy dosc dobra suplementacje na rynku wiec przesadzasz odrobine
Stary 2011-08-10, 21:42   #4966
agateq
goniąca własny ogon..

Przeszukałam wątek i przeczytałam, że chodzą głosy kisiel i galaretka wchodzą w rachubę przy redukcji. Podbijam jednak pytanie, może ktoś ma jakieś newsy

OF KORS bez cukru.

Instagram

Edytowane przez agateq
Czas edycji: 2011-08-10 o 21:44
Stary 2011-08-11, 08:41   #4967
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
tak, dlugo trawione co zapobiega katabolizmowi a spie po bialku dobrze, przewaznie 3-6 godz - mity opowiadasz - moje ciało lepiej spi po takiej kolacji niz po ww.
no i nie zapominaj ze mamy dosc dobra suplementacje na rynku wiec przesadzasz odrobine
Ja zauważyłam u siebie tę prawidłowość już dobre 10 lat temu - jeśli zdarzyło mi się jeść węglowodany, szczególnie proste na kolację lub niedługo przed snem to nie dość, że nie mogłam usnąć, noc zawsze miałam ciężką, a rano budziłam się zmęczona, niewyspana, ledwo żywa, nie mogłam się z łóżka zwlec. Lekka kolacja białkowa sprawia, że rano wstaję świeża i rześka, mogę się niemalże zerwać z łóżka i rozpoczynać dzień z uśmiechem na ustach. Na początku nie widziałam żadnego związku między kolacją jaką zjadłam, a tym jak się rano czuję, myślałam raczej, że to kwestia tego jaki miałam wcześniej dzień, jaka jest pogoda, że zdrowie czy coś, ale w pewnym momencie, gdy zaobserwowałam tę prawidłowość, to wręcz celowo przez kilka wieczorów prowadziłam eksperyment typu - zjem bułkę, następnego dnia zjem sałatkę z tuńczyka, zjem kawałek pizzy, zjem twarożek I jestem w 100%, że lekka kolacja białkowa zdecydowanie pozytywnie wpływa na to jak się rano czuję.
Stary 2011-08-11, 10:12   #4968
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
Przeszukałam wątek i przeczytałam, że chodzą głosy kisiel i galaretka wchodzą w rachubę przy redukcji. Podbijam jednak pytanie, może ktoś ma jakieś newsy

OF KORS bez cukru.

same weglowodany proste. Moim zdaniem na redukcji raz za czas mozna zaszalec ( raz na miesiac?) i wciac cos dobrego - lepsze to niz szukac dziwnych nie koniecznie zdrowych zamiennikow na codzien ja raczej odradzam
Stary 2011-08-11, 10:14   #4969
agateq
goniąca własny ogon..

Też tak podejrzewałam, zdziwiłam się nawet

Instagram
Stary 2011-08-11, 10:49   #4970
mousme
Raczkowanie

matko, tyle napisane, że ledwo znalazłam tą swoją odpowiedź czy można pistacje
dziękuję bardzo za odpowiedź
mousme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:59   #4971
Nedda
Zadomowienie

Czy to odpowiednie snaiadanie na redukcje?

60g platkow owianych gorskich plus szkl.mleka 2% plus 30g odzywki bialkowej.To wszystko zmiksowane w blenderze.

Nedda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:59   #4972
201604131205
Konto usunięte

Cytat:

No właśnie, może ktoś jeszcze się wypowie a propos tych owoców przed/po ćwiczeniach? Czytałam gdzieś wcześniej o tym, że to nie jest tak pięknie , że cały cukier z owoców posłuży do odbudowania glikogenu w mieśniach, tylko spora część wyląduje w wątrobie ( i już stamtąd nie wróci ) czyli nie jest to optymalne jedzenie po wysiłku fizycznym. I ponoć jak już, to lepiej wybierać te owoce, które mają więcej glukozy niż fruktozy.

Wkleje coś co kiedyś znalazłam w necie, źródła niestety nie pamiętam, może ktoś się odniesie?

PREWORKOUT
These fruits provide higher fructose than glucose for sustained fuel
that won't block fat burning. Eat one or two servings.

FRUIT TOTAL SUGARS* FRUCTOSE* GLUCOSE*

Pear (1 medium) 16 11 5
Watermelon (1 wedge) 18 12 6
Apple (1 medium) 14 9 5
Cantaloupe (1/2 melon) 22 12 10
Grapes (1 cup) 24 13 11
Strawberries (2 cups) 14 8 6
Raspberries (2 cups) 10 6 4

MORNING
These fruits provide equal or nearly equal fructose and glucose to
restock liver and muscle glycogen to help halt muscle breakdown. Eat two
or three servings.

Pineapple (1 cup diced) 13 7 6
Honeydew melon (1 wedge) 13 7 6
Orange (1 medium) 12 6 6
Banana (1 medium) 18 9 9
Blueberries (1 cup) 14 7 7
Nectarine (1 medium) 10 5 5
Kiwi fruit (2 medium) 12 6 6

POSTWORKOUT
These fruits provide more glucose than fructose for restocking muscle
glycogen and enhancing muscle growth. (The last five fruits from the
morning fruit category are also decent choices postworkout, for their
ability to fill glycogen stores.) Eat one or two servings along with
white bread, baked potatoes or a carb drink.

Cherries (1 cup) 14 6 8
Peach (1 medium) 8 3 5
201604131205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 13:42   #4973
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez astray Pokaż wiadomość
No właśnie, może ktoś jeszcze się wypowie a propos tych owoców przed/po ćwiczeniach? Czytałam gdzieś wcześniej o tym, że to nie jest tak pięknie , że cały cukier z owoców posłuży do odbudowania glikogenu w mieśniach, tylko spora część wyląduje w wątrobie ( i już stamtąd nie wróci ) czyli nie jest to optymalne jedzenie po wysiłku fizycznym. I ponoć jak już, to lepiej wybierać te owoce, które mają więcej glukozy niż fruktozy. (...)
Jeżeli zależy Tobie na zachowaniu masy mięśniowej (czyli uniknięcia katabolizmu), wówczas musisz 'dołożyć do pieca', aby energia, którą straciłaś podczas wysiłku, nie została pobrana z mięśni. Najlepszym pokarmem okazują się tu te, które posiadają wysoki ładunek oraz indeks glikemiczny, czyli biały ryż (duża zawartość węglowodanów) z soczewicą (duża zawartość białka) w gołąbkach. Natomiast jeżeli interesuje Ciebie po prostu zjechanie na wadze, wówczas ćwiczenia fizyczne, które wykonujesz, są przeznaczone na spalenie zalegającej energii w Twoim ciele w postaci kcal. Po takim wysiłku najlepiej pić wodę wysokozmineralizowaną. Żadnego jedzenia dopiero aż do następnego posiłku (góra lekkiej kolacji).

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Nedda Pokaż wiadomość

60g platkow owianych gorskich plus szkl.mleka 2% plus 30g odzywki bialkowej.To wszystko zmiksowane w blenderze.
Trudno tu jednoznacznie powiedzieć, czy służy to redukcji, czy też nie, ponieważ nie wiemy, co spożywasz podczas kolejnych posiłków. Możesz mieć dobrze wyliczone śniadanie redukcyjne, a obiad i kolacja będą na dodatnim bilansie energetycznym. Wtedy, suma sumarum, nici z redukcji. Rozumiesz.

Zamiast szklanki mleka spróbuj chudy kefir. Nie wsypuj suchych płatków owsianych do kefiru, ale wsyp je przed spaniem do miseczki i zalej zimną wodą. Na rano namoczone płatki owsiane wymieszaj z kefirem i jedz. Nie trzeba blendować. Pytanie: do czego potrzebujesz tej odżywki białkowej w ilości 30 gramów?
Stary 2011-08-11, 14:22   #4974
agateq
goniąca własny ogon..

Raczej domyślam się, że jest to dozwolone, zwłaszcza, że nie muszę gubić kg i to tylko moja fanaberia, nie ćwiczę intensywnie, nie jestem fanką białkowych kolacji, nie bywam głodna przed snem, nie muszę się zapychać... Uprzedziłam kilka pytań Do rzeczy:

czy w ramach podwieczorku/kolacji między godzinami 17 a 18:30 powiedzmy mogę wchłonąć zupkę? Mam na myśli jakąś fantazję z ogórkami albo pomidorami, w każdym razie te warzywa mi wchodzą - innymi pogardzam.

Czy śmietana, hmmm... powiedzmy 12% będzie zbrodnią? Czy lepiej zabielić jogurtem (słyszałam, że można)? Wyczytałam także, żeby w zupie zainwestować w przyprawy.

Poproszę o opinię

Instagram
Stary 2011-08-11, 14:47   #4975
macerata
Zakorzenienie

[QUOTE=agniesikk;28639895]A moim zdaniem jogurt grecki sie nadaje, np. z orzechami. Pycha np. na drugie sniadanie w umiarkowanej ilosci Sama planuje kupic mieszanke studencka lub jakies migdaly, orzechy i jogurt
[QUOTE]

wydaje mi się takie połączenie bez sensu
jogurt grecki to sporo tłuszczu zwierzęcego, który raczej organizm przyswoi w pierwszej koleności, więc wątpliwe, by wykorzystał "dobroczynne"tłuszcze zawarte w orzechach w optymalny sposób
mieszanka studencka to też owoce(cukier) które w świetny sposób ułatwią przetwarzanie całej tej mikstury na tłuszcz własny
poza tym pisze się, że lepiej nie łączyć tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi, jak i białek roślinnych ze zwierzęcymi

więc taka mieszanka wydaje mi się kiepskim pomysłem,
czy to ze względu na zdrowie, czy redukcję
choć redukcyjnego nie widzę w niej nic
ale jesli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
tuńczyk w puszce ma ponoć dużo rtęci i nie należy z nim przesadzać. nie wiem jak inne puszkowane ryby - wiadomo, w nadmiarze szkodzi wszystko. bez ograniczeń to raczej tylko świeże
z tego co czytałam, to właśnie świeży tuńczyk zawiera sporo rtęci,
natomiast w tym w puszce zostaje ona wytrącona czy jakoś tak,
w efekcie zawiera on jej mniej i jest "bezpieczniejszym" z tego punktu widzenia produktem

Cytat:
Napisane przez mmadzik Pokaż wiadomość
Na kolacje nie nalezy jeść owoców , bo gniją w żołądku.
owoce raczej nie gniją, co najwyżej fermentują,
ale i to nie prawda
fermentują tylko jedzone w nieprawidłowy sposób, w niekorzystnych połączeniach etc.
owoce powinno się jeść tylko na pusty żołądek, wtedy trawią się szybko i nie zachodzi żadna fermentacja
nie powinno się ich mieszać z innymi produktami, ani jeść po innym posiłku/do posiłu/jako deser itp.
bo to uniemożliwia szybkie trawienie i prowadzi do ewentualnej fermentacji
za to jedzone na pusty żołądek nie powinny dostarczać żadnych problemów, do tego zawarte witaminy, enzmy itp.zostaną optymalnie wykorzystane

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Nedda Pokaż wiadomość

Cytat:
Zamiast szklanki mleka spróbuj chudy kefir. Nie wsypuj suchych płatków owsianych do kefiru, ale wsyp je przed spaniem do miseczki i zalej zimną wodą. Na rano namoczone płatki owsiane wymieszaj z kefirem i jedz. Nie trzeba blendować. Pytanie: do czego potrzebujesz tej odżywki białkowej w ilości 30 gramów?
mleko redukcji raczej nie służy, ani zdrowiu, takie sklepowe,
więc popieram ewentualną opcję kefiru
prawdopodobnie mleko kozie jest znacznie pożyteczniejsze dla człowieka?

dalej-zgadzam się, że chyba bez sensu miksować te płatki?
nie zmiksowane będą miały niższy IG i powinny na dłużej nasycić

podobnie namoczone wieczorem i nie gotwane będą lepsze od ewentualnych gotowanych rano(też niższy IG, produkt mniej przetworzony)
Stary 2011-08-11, 16:04   #4976
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mousme Pokaż wiadomość
W ogóle orzechy są bardzo kaloryczne (m.in. ze względu na ilość tłuszczu w swojej objętości) i powinno się je spożywać naprawdę z umiarem. To, co piszę, dotyczy zwykłej codziennej diety. Natomiast jeżeli chodzi o ujemny bilans energetyczny, wówczas musimy ograniczyć ich spożywanie. W takim przypadku polecam zrobić z nich 'jogurt' (z namoczonego siemienia lnianego) orzechowy. Taki 'jogurt' ma dużo białka, tłuszczu oraz węglowodanów, potrzebnych na rozruch na resztę godzin. Orzechy w redukcji muszą być naprawdę pod ścisłą kontrolą samozaparcia i spożywamy je tylko rano (by móc przez resztę dnia spalić ich ewentualną nadwyżkę energetyczną).

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
(...)
czy w ramach podwieczorku/kolacji między godzinami 17 a 18:30 powiedzmy mogę wchłonąć zupkę? Mam na myśli jakąś fantazję z ogórkami albo pomidorami, w każdym razie te warzywa mi wchodzą - innymi pogardzam.
(...)
A interesowałaś się kiedyś shake'ami (czyt. szejkami)? Zupa to nic innego jak masa wody (abstrahuję od mięsnej wkładki) plus na ogół rozgotowane warzywa. Taki posiłek bardzo długo zalega w żołądku i nie dostarcza nam tylu witamin, które moglibyśmy mieć, gdybyśmy te same warzywa spożyli w nieco inny sposób, równie przyjemny, co jedzenie zupy (w czym my, Polacy, jesteśmy miszczami [świadomie piszę tu z błędem ortograficznym]).

Nie lepiej więc jest zrobić jakiegoś shake'a? Dajmy na to bierzemy składniki takie jak: mała marchewka, pół korzenia małej pietruszki, maleńka ćwiarteczka korzenia selera, malutką nóżkę od kalafiora i brokuła. Do tego cały pęczek natki pietruszki. Wszystko myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy wszystko blendować. To wszystko zalewamy dosłownie pół małej szklaneczki gorącej wody i następnie wszystko blendujemy. Oczywiście warzywa trzeba wcześniej odpowiednio pokroić, bo w innym przypadku silniczek w blenderze spalimy.

Co powiesz na taką zupkę?

No i najważniejsze: takiego shake'a jemy na pusty żołądek.
Stary 2011-08-11, 16:44   #4977
agateq
goniąca własny ogon..

Niestety, ale takie cudawianki u mnie nie przejdą...
Nic to, pytałam o te zupy trochę z nudów.

Instagram
Stary 2011-08-11, 17:15   #4978
chryja_bez_ryja
BAN stały

Mam pyt. dot. sera smazonego .myslalam, ze jest zrobiony ze zwyklego sera, ale widzialam w sklepie ze w skladzie jest: twarog, maslo, sol, kminek. Ser ten ma 6%.
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 17:50   #4979
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość
Mam pyt. dot. sera smazonego .myslalam, ze jest zrobiony ze zwyklego sera, ale widzialam w sklepie ze w skladzie jest: twarog, maslo, sol, kminek. Ser ten ma 6%.
Abstrahując od tego, że jest to niezbyt zdrowy produkt spożywczy, to na dodatek wysokokaloryczny. Ja w ubiegłym roku chciałem samemu doświadczyć w jaki sposób robi się domowymi metodami (z sodą) taki ser. Nie polecam każdemu ani na odchudzanie, ani do jakiejkolwiek diety (nawet stabilizacyjnej).

A te 6% to czego dotyczy? Może chodzi o oznaczenia GDA?
Stary 2011-08-11, 18:49   #4980
agateq
goniąca własny ogon..

Bombarduję ten wątek pytaniami, ale układam jakiś jadłospis dla siebie, poszukuję przepisów tu i ówdzie i pytania same się nasuwają.

Chciałam się upewnić, czy jajka w każdej postaci (omlet, jajecznica, na twardo) nadają się na wieczorny posiłek?

Kolejne pytania związane są z przepisami ze SmacznegoWizażu.
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2973 --> czy te placuszki będą odpowiednie na posiłek po godzinie 15, czy też lepiej jeść je na śniadanie?
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2241 --> pytanie jw.
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2439 --> jw.

A co z kombinacją siemienia lnianego, serka homo i jajka - jako omlet? Plus ewentualne dodatki warzywne?

Będę bardzo bardzo bardzo wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi w odpowiedzi na pytania

Nie jestem tak oblatana jak Wy

Instagram
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości