|
|
#4951 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy dany produkt/potrawa nadaje się na REDUKCJĘ?
Cytat:
![]() uwielbiam owoce i zadna sztuka bylo dla mnie pozrec kg mandarynek, nektarynek, wisni czy wiadro truskawek ale tłumaczylam sobie ze lepsze to niz ciacho
|
|
#4952 |
|
goniąca własny ogon..
|
Bo ja często z wielką chęcią zjadłabym na posiłek w okolicach godziny 16 coś bananowego. Musli z bananami na przykład. Na śniadanie wtedy powiedzmy mogłabym zjeść coś innego... Ale nie widzę problemu, żeby zjeść musli z bananem albo mleko z bananem na śniadanie I około godziny 16 znów...
![]() antidotum dziękuję za odpowiedź, ale gdyby ktoś mógł jeszcze coś szepnąć na ten temat to też by było super ![]() Dorzucam jeszcze pytanie o soki owocowe. Takie normalne sklepowe. Uwielbiam! Ogólnie to wiem, że są słodzone cukrem i tak dalej... Ale czy jedna szklanka - dwie na redukcji zrujnują całą dietę? Edytowane przez agateq Czas edycji: 2011-08-10 o 15:21 |
|
|
|
#4953 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a co z tymi pistacjami? można czy nie można?
|
|
|
|
#4954 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Panuje powszechny pogląd, że banany należy zjeść po wysiłku fizycznym. Jeżeli zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej, wówczas odstawmy banana na bok, ponieważ fruktoza zostanie w wątrobie zmagazynowana jako glikogen; a jako że co dzień dostarczamy cukry wraz z pożywieniem, wówczas fruktoza zostaje zmagazynowana już jako tkanka tłuszczowa. Poza tym wysoki indeks glikemiczny banana powoduje wyrzut insuliny (ze względu na obecną w bananie sacharozę), która jest antagonistą dla glukagonu, odpowiedzialnego za rozkład glikogenu w wątrobie. Mówiąc prościej: insulina we krwi blokuje spalanie tłuszczu. Jeżeli zależy nam na anabolizmie, również odstawmy banana na bok, ponieważ nie jesteśmy w stanie szybko (a o to przecież chodzi np. po siłowni) wykorzystać cukrów z tego owocu do przywrócenia nam zarówno energii w postaci utraconych kcal oraz węglowodanów. Lepiej już zjeść po treningu dwa stugramowe gołąbki z białym ryżem, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i którego cukier prawie w 100% bardzo szybko dostarczy nam utraconą energię. Edytowane przez Konsultant Dietetyczny Czas edycji: 2011-08-10 o 16:14 |
|
|
|
|
#4955 |
|
goniąca własny ogon..
|
Uf. Przynajmniej opcja banan na śniadanie pozostała optymalnym rozwiązaniem
Dziękuję!
|
|
|
|
#4956 | ||
|
Zakorzenienie
|
BB
nie mam zamiaru tracic ani grama kazdego wyhodowanego mięśnia ale wąsko myslisz, jezeli myslisz ze tylko wyczynowcy martwia sie katabolizmem ![]() Cytat:
po cwiczeniach jak najbardziej, ale po intensywnym wysilku co by szybko odbudowac zuzyty glikogen i nie narazic sie na straty ale jesli cwiczysz rekreacyjnie, bez sensu wcinac owoce na redukcji nie solone? pewnie Cytat:
* jogurt owocowy polecasz na redukcje? noo swietnie, laktoza + cukier ** nie zostanie zmagazynowana jako glikogen a odbudujemy swoj glikogen po ciezkim wysiłku - tak, spozywam ww proste po treningu i jestem na redukcji. I to nie powszechny pogląd - tak niewazny jest dla Ciebie glikogen w miesniach? moze odrazu polecić ketoze na redukcje, czemóz nie? btw nie wyobrazam sobie innych ww niz proste po treningu, czy to bialy ryz czy ziemniaki - wlasnie - dla glikogenu
|
|
#4957 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mało razy słyszymy, że mimo tego, że ktoś je i je, to ciągle nie czuje sytości? Tak właśnie działają wszystkie oczyszczone ziarna (np. biały ryż oraz ziarna zboża, z których otrzymujemy białą małowartościową mąkę o wysokim IG). Natychmiastowy wzrost cukru we krwi a następnie równie błyskawiczny jego spadek powoduje, że ponownie apetyt nam się załącza, mimo że żołądek mówi STOP! Jeżeli chodzi o białko to uważam, że nie ma takiej potrzeby, aby było ono obecne w dosłownie każdym pożywieniu, które konsumujemy w ciągu całego dnia. Świetnym zamiennikiem mięsnego białka są orzechy oraz np. warzywa strączkowe. Wiecie, że owoce też posiadają białko? Tak, tak. Nawet śliwki je posiadają oraz jabłka. Mitem jest to, że owoce nie mają białka. Mają, mają; tylko że mało kto o tym wie i mało kto o tym mówi. |
|
|
|
|
#4958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty uwazasz tak, ja uwazam inaczej podawaj przynajmniej rozwinięcie swoich błyskotliwych teorii co?
|
|
#4959 |
|
Raczkowanie
|
Pisałem o domowym jogurcie orzechowym lub owocowym, o czym pisałem w poprzednich swoich postach. Chodzi o 'jogurt', który powstaje ze zblendowanego namoczonego wcześniej siemienia lnianego, nieco chudego sera twarogowego oraz owocu (np. banana). Jeżeli zaś chodzi o jogurty z mleka krowiego to zamiast nich polecam jak już to kefir.
|
|
|
|
#4960 |
|
Zakorzenienie
|
a moze nabiał na redukcji całkowicie wyeliminowac z powodu laktozy?
i po problemie?
|
#4961 |
|
Raczkowanie
|
Przykładem niech będzie dr med. Ewa Dąbrowska. Pisałem wcześniej, że dietetyka to bardzo rozległy obszar nie tylko dotyczący kwestii jedzenia, ale i (przede wszystkim) zdrowienia. Należy w dietetyce podchodzić do danego zagadnienia w sposób holistyczny, a nie według norm ustalanych przez dietetyków ze szklanego ekranu w porannym programie telewizyjnym.
Tak popularne dziś diety są efektem ogromnego lobby producentów 'zdrowej' żywności i 'zdrowych' suplementów diety. O tym nie przeczytamy w żadnej powszechnej gazecie lub na którymś z głównych programów telewizyjnych. Mechanizm tego problemu pokazany jest bardzo dobrze w tym króciuteńkim filmiku, który polecam obejrzeć: http://www.youtube.com/watch?v=fE3sC9uQe-s - Prawda o GMO Proszę tylko przypomnieć sobie w jaki sposób była reklamowana dieta Dukana, która nie wytrzymała próby konfrontacji z prostymi naukowymi i medycznymi faktami. Dukan przegrał proces, jaki sam wytoczył Cohenowi, który w wywiadzie powiedział wprost, że dieta Dukana może być niebezpieczna i w niektórych przypadkach prowadzić nawet do raka piersi. Proszę również zerknąć na to, co dziś jest modne. Liczy się wygląd zewnętrzny, a nie to, co jest w nas - zdrowie, etyka, duchowość, miłość itd. Proszę tylko zerknąć na to forum jak często jest wyświetlany dział dietetyki a ile razy dział poświęcony fryzjerstwu. Dzisiejsza wiedza dietetyczna okrojona jest z tego, co najbardziej istotne - z holistycznego spojrzenia na człowieka. Dlatego też dziś promuje się wysokobiałkową dietę czy dzień składający się z pięciu posiłków. Proszę przyjrzeć się temu, co serwuje się pacjentom-diabetykom w szpitalach: gotowane ziemniaki z mięsem albo biały ryż, zabraniając przy tym spożywania konfitur. Istna hipokryzja. Jesteśmy w dziale Redukcji. Musimy sobie wreszcie uświadomić to, że nie ma diety-cud. Najlepsze efekty zdobywa się w redukcji max pół kilograma na tydzień. W mojej praktyce mam odnotowane spadki wagi nawet 3kg w 10 dni bez powrotu do wagi sprzed rozpoczęcia diety, stosując to, co dziś jest niepopularne, patrząc z perspektywy dietetyki z telewizorni. |
|
|
|
#4962 |
|
Zakorzenienie
|
odwracasz kota ogonem i nie piszesz na temat. Krotko i na temat nie o GMO ale o tym, dlaczego NIE w kazdym posilku na redukcji bialko ?
Dlaczego nie kolacja b+t przed snem? ( i nie mowmy wlasnie o snie ale o aspektach redukcyjnych --> wiele kardio, pozywka dla katabolizmu ) krotko i na temat, swoimi slowami pisz nie mowie o wysokobialkowej bo sama mam z 2g/kg, ww mam wiecej juz wiec ja pisze o ZDROWEJ REDUKCJI z b w i tłuszczem nie o DUCANIE czekam na solidne argumenty a nie paplaninę o wszystkim i niczym doradzajac cos popieraj swoje tezy scislymi argumentami jesli mozesz ps. juz nie wspomne o tym ze nie zawsze celem redukcji jest gubienie kg a gubienie fatu z ciala - jestem przykladem, kg stoja w miejscu a w pasie poszlo -13 cm.
|
#4963 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4964 |
|
Raczkowanie
|
Nie staram się nigdy nikogo na siłę uszczęśliwić. Kwestie związane z redukcją nie są oczkiem w głowie dietetyki. Dietetyka to bardzo szeroka nauka, której głównym celem ma być polepszenie nie tyle co wyglądu, ale przede wszystkim ZDROWIA. Są tacy, którzy to rozumieją, i tacy, którzy idą na łatwiznę promując ładną, zgrabną i umięśnioną sylwetkę.
To tak, jak z paleniem papierosów. W ostateczności organizm powie DOŚĆ. Podobnie jest ze spożywaniem białka (głównie pochodzącego z mięsa) z tłuszczem (również zwierzęcym) na kolację. Co z tego, że to pomoże komuś na ładną sylwetkę, skoro wyjdzie to po czasie komuś bokiem w postaci niewyspania, dziwnego przemęczenia, migreny, zbytniej nerwowości itp. Książka od ósmej klasy szkoły podstawowej ukazuje wyraźnie jak długo trawione jest białko zwierzęce w żołądku. Jest to podstawowa wiedza, o której dziś wielu zapomina. Cóż, większość jednak woli mieć zgrabną figurę kosztem problemów zdrowotnych, które prędzej, czy później, się pojawią. |
|
|
|
#4965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a spie po bialku dobrze, przewaznie 3-6 godz - mity opowiadasz - moje ciało lepiej spi po takiej kolacji niz po ww.no i nie zapominaj ze mamy dosc dobra suplementacje na rynku wiec przesadzasz odrobine
|
|
#4966 |
|
goniąca własny ogon..
|
Przeszukałam wątek i przeczytałam, że chodzą głosy kisiel i galaretka wchodzą w rachubę przy redukcji. Podbijam jednak pytanie, może ktoś ma jakieś newsy
![]() OF KORS bez cukru. Edytowane przez agateq Czas edycji: 2011-08-10 o 21:44 |
|
|
|
#4967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jestem w 100%, że lekka kolacja białkowa zdecydowanie pozytywnie wpływa na to jak się rano czuję.
|
|
#4968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
same weglowodany proste. Moim zdaniem na redukcji raz za czas mozna zaszalec ( raz na miesiac?) i wciac cos dobrego - lepsze to niz szukac dziwnych nie koniecznie zdrowych zamiennikow na codzien ja raczej odradzam
|
|
#4969 |
|
goniąca własny ogon..
|
Też tak podejrzewałam, zdziwiłam się nawet
|
|
|
|
#4970 |
|
Raczkowanie
|
matko, tyle napisane, że ledwo znalazłam tą swoją odpowiedź czy można pistacje
![]() dziękuję bardzo za odpowiedź
|
|
|
|
#4971 |
|
Zadomowienie
|
Czy to odpowiednie snaiadanie na redukcje?
60g platkow owianych gorskich plus szkl.mleka 2% plus 30g odzywki bialkowej.To wszystko zmiksowane w blenderze.
|
#4972 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) czyli nie jest to optymalne jedzenie po wysiłku fizycznym. I ponoć jak już, to lepiej wybierać te owoce, które mają więcej glukozy niż fruktozy.Wkleje coś co kiedyś znalazłam w necie, źródła niestety nie pamiętam, może ktoś się odniesie? PREWORKOUT These fruits provide higher fructose than glucose for sustained fuel that won't block fat burning. Eat one or two servings. FRUIT TOTAL SUGARS* FRUCTOSE* GLUCOSE* Pear (1 medium) 16 11 5 Watermelon (1 wedge) 18 12 6 Apple (1 medium) 14 9 5 Cantaloupe (1/2 melon) 22 12 10 Grapes (1 cup) 24 13 11 Strawberries (2 cups) 14 8 6 Raspberries (2 cups) 10 6 4 MORNING These fruits provide equal or nearly equal fructose and glucose to restock liver and muscle glycogen to help halt muscle breakdown. Eat two or three servings. FRUIT TOTAL SUGARS* FRUCTOSE* GLUCOSE* Pineapple (1 cup diced) 13 7 6 Honeydew melon (1 wedge) 13 7 6 Orange (1 medium) 12 6 6 Banana (1 medium) 18 9 9 Blueberries (1 cup) 14 7 7 Nectarine (1 medium) 10 5 5 Kiwi fruit (2 medium) 12 6 6 POSTWORKOUT These fruits provide more glucose than fructose for restocking muscle glycogen and enhancing muscle growth. (The last five fruits from the morning fruit category are also decent choices postworkout, for their ability to fill glycogen stores.) Eat one or two servings along with white bread, baked potatoes or a carb drink. FRUIT TOTAL SUGARS* FRUCTOSE* GLUCOSE* Cherries (1 cup) 14 6 8 Peach (1 medium) 8 3 5 |
|
|
|
|
#4973 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
Zamiast szklanki mleka spróbuj chudy kefir. Nie wsypuj suchych płatków owsianych do kefiru, ale wsyp je przed spaniem do miseczki i zalej zimną wodą. Na rano namoczone płatki owsiane wymieszaj z kefirem i jedz. Nie trzeba blendować. Pytanie: do czego potrzebujesz tej odżywki białkowej w ilości 30 gramów? |
||
|
|
|
#4974 |
|
goniąca własny ogon..
|
Raczej domyślam się, że jest to dozwolone, zwłaszcza, że nie muszę gubić kg i to tylko moja fanaberia, nie ćwiczę intensywnie, nie jestem fanką białkowych kolacji, nie bywam głodna przed snem, nie muszę się zapychać... Uprzedziłam kilka pytań
Do rzeczy: czy w ramach podwieczorku/kolacji między godzinami 17 a 18:30 powiedzmy mogę wchłonąć zupkę? Mam na myśli jakąś fantazję z ogórkami albo pomidorami, w każdym razie te warzywa mi wchodzą - innymi pogardzam. Czy śmietana, hmmm... powiedzmy 12% będzie zbrodnią? Czy lepiej zabielić jogurtem (słyszałam, że można)? Wyczytałam także, żeby w zupie zainwestować w przyprawy. Poproszę o opinię
|
|
|
|
#4975 | |||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=agniesikk;28639895]A moim zdaniem jogurt grecki sie nadaje, np. z orzechami. Pycha np. na drugie sniadanie w umiarkowanej ilosci
Sama planuje kupic mieszanke studencka lub jakies migdaly, orzechy i jogurt [QUOTE] wydaje mi się takie połączenie bez sensu jogurt grecki to sporo tłuszczu zwierzęcego, który raczej organizm przyswoi w pierwszej koleności, więc wątpliwe, by wykorzystał "dobroczynne"tłuszcze zawarte w orzechach w optymalny sposób mieszanka studencka to też owoce(cukier) które w świetny sposób ułatwią przetwarzanie całej tej mikstury na tłuszcz własny poza tym pisze się, że lepiej nie łączyć tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi, jak i białek roślinnych ze zwierzęcymi więc taka mieszanka wydaje mi się kiepskim pomysłem, czy to ze względu na zdrowie, czy redukcję choć redukcyjnego nie widzę w niej nic ![]() ale jesli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi Cytat:
natomiast w tym w puszce zostaje ona wytrącona czy jakoś tak, w efekcie zawiera on jej mniej i jest "bezpieczniejszym" z tego punktu widzenia produktem owoce raczej nie gniją, co najwyżej fermentują, ale i to nie prawda fermentują tylko jedzone w nieprawidłowy sposób, w niekorzystnych połączeniach etc. owoce powinno się jeść tylko na pusty żołądek, wtedy trawią się szybko i nie zachodzi żadna fermentacja nie powinno się ich mieszać z innymi produktami, ani jeść po innym posiłku/do posiłu/jako deser itp. bo to uniemożliwia szybkie trawienie i prowadzi do ewentualnej fermentacji za to jedzone na pusty żołądek nie powinny dostarczać żadnych problemów, do tego zawarte witaminy, enzmy itp.zostaną optymalnie wykorzystane ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
Cytat:
więc popieram ewentualną opcję kefiru prawdopodobnie mleko kozie jest znacznie pożyteczniejsze dla człowieka? dalej-zgadzam się, że chyba bez sensu miksować te płatki? nie zmiksowane będą miały niższy IG i powinny na dłużej nasycić podobnie namoczone wieczorem i nie gotwane będą lepsze od ewentualnych gotowanych rano(też niższy IG, produkt mniej przetworzony)
|
|
#4976 | |
|
Raczkowanie
|
W ogóle orzechy są bardzo kaloryczne (m.in. ze względu na ilość tłuszczu w swojej objętości) i powinno się je spożywać naprawdę z umiarem. To, co piszę, dotyczy zwykłej codziennej diety. Natomiast jeżeli chodzi o ujemny bilans energetyczny, wówczas musimy ograniczyć ich spożywanie. W takim przypadku polecam zrobić z nich 'jogurt' (z namoczonego siemienia lnianego) orzechowy. Taki 'jogurt' ma dużo białka, tłuszczu oraz węglowodanów, potrzebnych na rozruch na resztę godzin. Orzechy w redukcji muszą być naprawdę pod ścisłą kontrolą samozaparcia i spożywamy je tylko rano (by móc przez resztę dnia spalić ich ewentualną nadwyżkę energetyczną).
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Nie lepiej więc jest zrobić jakiegoś shake'a? Dajmy na to bierzemy składniki takie jak: mała marchewka, pół korzenia małej pietruszki, maleńka ćwiarteczka korzenia selera, malutką nóżkę od kalafiora i brokuła. Do tego cały pęczek natki pietruszki. Wszystko myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy wszystko blendować. To wszystko zalewamy dosłownie pół małej szklaneczki gorącej wody i następnie wszystko blendujemy. Oczywiście warzywa trzeba wcześniej odpowiednio pokroić, bo w innym przypadku silniczek w blenderze spalimy. Co powiesz na taką zupkę? No i najważniejsze: takiego shake'a jemy na pusty żołądek. |
|
|
|
|
#4977 |
|
goniąca własny ogon..
|
Niestety, ale takie cudawianki u mnie nie przejdą...
Nic to, pytałam o te zupy trochę z nudów. |
|
|
|
#4978 |
|
BAN stały
|
Mam pyt. dot. sera smazonego .myslalam, ze jest zrobiony ze zwyklego sera, ale widzialam w sklepie ze w skladzie jest: twarog, maslo, sol, kminek. Ser ten ma 6%.
|
|
|
|
#4979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A te 6% to czego dotyczy? Może chodzi o oznaczenia GDA? |
|
|
|
|
#4980 |
|
goniąca własny ogon..
|
Bombarduję ten wątek pytaniami, ale układam jakiś jadłospis dla siebie, poszukuję przepisów tu i ówdzie i pytania same się nasuwają.
Chciałam się upewnić, czy jajka w każdej postaci (omlet, jajecznica, na twardo) nadają się na wieczorny posiłek? Kolejne pytania związane są z przepisami ze SmacznegoWizażu. https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2973 --> czy te placuszki będą odpowiednie na posiłek po godzinie 15, czy też lepiej jeść je na śniadanie? https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2241 --> pytanie jw. https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2439 --> jw. A co z kombinacją siemienia lnianego, serka homo i jajka - jako omlet? Plus ewentualne dodatki warzywne? Będę bardzo bardzo bardzo wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi w odpowiedzi na pytania Nie jestem tak oblatana jak Wy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

ale tłumaczylam sobie ze lepsze to niz ciacho