|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#39541 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Fotki po heenarze wrzuciłam do codziennika, ale kiepska jakość. Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-14 o 19:33 |
|
|
|
|
#39542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak policzyłam zakupy to na rani-art mi wyszło trochę taniej, więc skoro nie miałaś problemów z tym sklepem to spróbuje. Moje kudełki chyba teraz są na etapie "picia" wszystkiego, co im funduje, a kokos im służy, więc niezależnie od opinii na lato zostanie A jeśli chodzi o zapachy - jestem chemikiem, nie takie smrody przychodzi mi wąchać
|
|
#39543 |
|
Raczkowanie
|
Kochane
) i po umyciu Hergonem mam gorsze włosy (szopiaste, mniej sie kreca) niz po Issanie :/ coz na to poradzicie kochane? Dziękuje za wszystkie sugestie |
|
|
|
#39544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#39545 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, nie można Was samych zostawić bo znowu kilka nowych stron ;P
Byłam w bieszczadach Moje nogi nie żyją, jutro odpadną albo nie wiem, włosy wytargał wiatr ale co tam ;P(znaczy dostały najpierw żelu lnianego i spray z filtrem ;P nie że całkiem na żywioł) Cytat:
I okazało się, że moje włosy lubią silikony, odpowiednio podane jako maleńki dodatek do emulsji olejowej. Ładnie :tak: Witaj ![]() Pomaga pranie wstępne czyli wmasowanie odżywki/szamponu na suche zaolejowane włosy i spłukanie - większość oleju powinna już zejść. Cytat:
Cytat:
Skalp się ucieszy
|
|||
|
|
|
#39546 |
|
sentimental animal
|
ja już nie mogę z tym wypadaniem
wypadają już od kilku miesięcy praktycznie i mimo stosowania Radicalu do wypadających, lotionu Seboradin, łykania skrzypu i picia pokrzywy, te skur*iele wciąż wypadają nie wiem już co mam robić, we wtorek idę do lekarza![]() a z pozytywnych nowin, sfotografowałam korkociąga i to w miejscu gdzie zazwyczaj włosy tylko falują
|
#39547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#39548 |
|
sentimental animal
|
jeśli wyniki 'zwykłych' badań okażą się dobre i nie wyjaśni się sprawa wypadania, to napewno zrobię badanie hormonalne
|
#39549 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaki skręt!!Mgiełko, super! Macie piękne włosy, moje są absolutnie dziwne. Co prawda może to troszkę moja wina, bo po ostatnim myciu nie robiłam z nimi nic, nie nałożyłam żelu, nie ugniatałam, miałam kilka rzeczy do zrobienia i mało czasu, więc fale są od ucha . Umyłam pottersem aloesowym (omo z bd), nalozylam biovax, zrobiłam płukankę rozjaśniającą i b/s dałam odrobinę joanny z apteczki babuni (ona chyba rozprostowuje moje włosy, ale nigdzie nie widziałam odżywek b/s naturia) i schły same. Efekt dziwny , ale wiem, że fale są kapryśne. Natomiast nie muszę ich reanimować, drugiego a nawet czwartego dnia są ładniejsze niż po myciu .Cytat:
. Jestem straszną kociarą, więc nie mogłam przegapić takiej okazji . Może musisz trochę odczekać i jak koty będą zachowywać się wyjątkowo uroczo mimochodem rzucić "wspaniale byłoby mieć trzeciego, prawda?".![]() Pytasz czy TŻ jest uczulony na sierść, ale z tego co wiem to najbardziej agresywnym kocim alergenem jest tzw.Fel d I, którego najwięcej zawiera wydzielina gruczołów łojowych i to właśnie odpowiedź na ten alergen bada się podczas testów. Słyszałam też, że podobno Syberyjskie są "alergicznie łagodniejsze", ale też ilość alergenu wywołującego reakcję alergiczną zależy od wrażliwości osoby, a co później zrobić z takim kotem jeśli mimo wszystko będzie problem. Widzę jak on reaguje podczas pobytu (pomimo leków) u moich rodziców, gdzie mieszka kot (który go uwielbia i zawsze chce z nim spać ), więc chyba nie będziemy ryzykować, ewentualnie sprawdzimy jeszcze IgE specyficzne na kota i wtedy podejmiemy decyzję. Natomiast za jedyne 7tys.dolarów można kupić kota modyfikowanego genetycznie, który jest zupełnie hipoalergiczny , oczywiście można wybrać płeć i kolor .
|
||
|
|
|
#39550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#39551 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#39552 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wysusza ładnie co zauważyłaś oleje możesz zmyć odżywką albo delikatnym szamponem w zależności od preferencji ![]() Cytat:
![]() nie wiem czy do b/s można coś dodać; teoretycznie ta odżywka ma zabezpieczać, ale nie wiem ![]() może po b/s jakieś psikadło? są w receptariuszu różne przepisy na psikałdła, jeśli Ciebie to interesuje ![]() Cytat:
![]() może też spróbuj potters do mycia? ja mam balsam z arniką, dziewczyny chyba używają jeszcze z ginko i aloesem ![]() Cytat:
![]() co do wypadania no to też się z tym borykam i od dziś rozpoczynam kurację jantarem, jako wcierka na skalp, zobaczymy co będzie
|
|
#39553 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytałam, ale cytowac może nie będę.
Wieści z frontu: Myłam dzisiaj starym zestawem O (isana babassu) M (alterra migdał) O (alterra morela) a na koniec dałam trochę Joaśki Naturii b/s len i rumianek (pachnie faaajnie ) - niewiele bo gdzieś 2groszówkę może bo bałam się reakcji na b/s. Ale było ok.Nastepnym razem zobaczę po Hegronie co będzie jak dam b/s. Joaśka babuni np mi przyklap zrobiła ale sporo jej dałam wtedy. Ogólny efekt ok, chociaz po całym dniu puszak jest.
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-08-14 o 22:19 |
|
|
|
#39554 |
|
Rozeznanie
|
Też mam problem z wypadaniem. Tzn. do końca nie wiem,czy problem,może po prostu, jak już wspominałam kiedys, teraz przy myciu wypada to co kiedys przy czesaniu szczotką. A że trzymam się dzielnie i szczotki w ogóle nie dotykam, grzebień szerokozębny tylko podczas odżywki d/s, to podczas mycia i olejowania trochę wyłazi więcej niż kiedys. Ale dziś po heenarze albo faktycznie mniej już wyszło, albo to siła sugestii. W sumie zakupiłam heenarę właśnie w celu ograniczenia wypadania. Wcieram też w skalp Jantara z bursztynem. No i od dziś łykam pastylki:wyciag ze skrzypu i pokrzywy.
Dorzucam tu takze dzisiejsze "drugodniowe" reanimowane rano żelem lnianym na zwilżone. Efekt lepszy niż dotychczas. Doraźny sposób na grzywkę-żabki.
|
#39555 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Przyznam bez bicia, że nie robiłam jeszcze żelu lnianego.
Muszę dojrzeć do jego gotowania. Użyłam dzisiaj balsamu Nivea FC i moje pierwsze wrażenie jest jak najbardziej na tak. ![]() Cytat:
Cytat:
Poszperam w domu za jakąś miękką frotką, bo warkocz jest jeszcze poza moim zasięgiem. Cytat:
Ja w ciągu tygodnia kupiłam sporo rzeczy i mam ochotę na wiele kolejnych. Chyba tylko resztki zdrowego rozsądku i limit pieniężny trzymają mnie przy tym, że nic nie dokupuję. Najpierw potestuję zebrany zestaw i zobaczę jak mi służy, a później będę najwyżej modyfikować. ![]() Cytat:
|
|
#39556 |
|
Raczkowanie
|
Czy maska gloria może obciążać kłaki i nie nadaje się do cienkich? Wymieszałam z miodem i trzymałam godzinkę. Poza tym zrobiłam jak wcześniej tj. OMO (BD i emulsja gloria) i żel lniany. Nie dałam Nivea FC z myślą, że jakby coś mogę trochę wgnieść rano.
No i był poranny koszmar ;/ Czubka głowy nie mogłam znaleźć, a na dodatek do niczego te "loki" niepodobne. ![]() A wczoraj było tak cudownie ![]() Mam jeszcze odżywkę Joaśkę z apteczki babuni, ale teraz zobaczyłam (ja naprawdę jestem ślepa ), że ma polyquaternium-28.Teraz to nie wiem, jaką sobie sprawić odżywkę, ech. I co zrobić z tymi, które posiadam No nic, na razie kupię sobie próbkę Waxa, widziałam w Superpharmie. Ugh.... a byłam szczęśliwym człowiekiem, który uważał, ze puszek to nic złego ... Edytowane przez Aoirghe Czas edycji: 2011-08-15 o 10:40 |
|
|
|
#39557 |
|
Zadomowienie
|
A ja dziś podczas moczenia włosów przypomniałam sobie jak kiedyś, kiedy byłam mała i jeszcze mama myła mi głowę, lała mi na włosy wodę, lała i lała, przestała i włosy suche, no to jeszcze raz i to samo, i tak kilka razy. Niezależnie od ilości wody włosy były suche, biedna nie wiedziała co ma z nimi zrobić.
Ooo i przypomniało mi się, że mam fajne zdjęcie z dzieciństwa, jak będę miała pod ręką i zdjęcie i skaner to wam pokażę
|
|
#39558 |
|
sentimental animal
|
masakra na głowie
jeśli odżywka Isana z babassu obciąża mi włosy, to szukać innej odżywki, czy myć szamponem dla dzieci?
|
#39559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może inna będzie lepsza, chociażby hegron czy potters
|
|
#39560 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#39561 |
|
sentimental animal
|
a gdzie mogę kupić Pottersa? Mieszkam w małym miasteczku i mam dostęp tylko do Natury, Rossmana i paru beznazwowych drogeryjek. Jakoś nigdy się na niego nie natknęłam
|
#39562 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Hej!!
Wróciłam po dwóch tygodniach, a tu do nadrabiania ponad 30 stron!! Masakra Co u mnie nowego? Przez 2 tygodnie wytrzymałam bez pudrów, podkładów, tuszy i innych tego typu rzeczy (mogłam sobie na to pozwolić, bo mieszkaliśmy na odludziu :P W dodatku popróbowałam z "domowymi maseczkami" na twarz - z ogórka i ziemniaków. Nie wiem czy teraz w domu będzie chciało mi się z tym babrać xD Co do włosów - wypadają koszmarnie.. Nie mam juz do nich siły Myję nadal Isanką, 2-3 umyłam szamponem przeciwłupieżowym, bo pomyślałam, że może jak nim umyję to mnie będzie ich lecieć, ale nic z tego :/ Po myciu robiłam plunking, ale robił mi się przyklap, więc uznałam, że lepsze dla mnie jest podpinanie pojedynczych pasemek spinkami. Są gładkie i miłe w dotyku. Skończył mi się żel lniany, dziś zrobię to jutro po myciu zrobię foty ![]() Nakładam z Joaśki odżywkę z lnem i rumiankiem. Mam też d/s z apteczki babuni, ale niestety jest tam polyqaternium-28 :/ Kupiłam też olejek Vatiki kokosowy, ale jeszcze go nie użyłam, bo jest u TŻa. Zaraz skoczę do wątku olejowego, żeby się do tego "pierwszego razu" dobrze przygotować Chyba, że ktoś miły da mi jakieś krótkie rady ![]() Cytat:
Lecą Ci cały czas czy tylko podczas mycia? Ja jak je namaczam to jeszcze jest ok, parę poleci, ale przy spłukiwaniu masakra, całe sitko w wannie zapchane :/ i później jak przeciągnę po nich palce do zostaje mi kilka-kilkanaście w rękach... No i po myciu mnóstwo na ubraniu osiada ![]() Cytat:
|
|
#39563 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
![]() w sumie to na ubraniu nie znajduję wielu włosów, jak przeczesuję suche włosy palcami to też jakoś bardzo dużo nie zostaje, ale przy myciu to jest masakra nawet pytałam mamy czy znajduje dużo moich włosów w domu powiedziała że nie sama już nie wiem co się dzieje
|
|
#39564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Isanę nakładasz od razu na skalp czy próbowałaś tej metody kubeczkowej?
|
|
#39565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#39566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On jest raczej bardzo dobrze dostępny
|
|
#39567 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
a co do hormonów to w sumie włosy zaczęły mi wypadać od kiedy dostałam pierwszy raz okresu (mam 15 lat). a który potters jest do mycia włosów? tyle jest ich na kwc że się pogubiłam
|
|
#39568 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie ani Rossmana, ani Natury, ani Społem jedynie Biedronka, Intermarche, Polo, Schlecker i Leviatan, w dodatku słabo zaopatrzone. Choć potter'sa dostałam właśnie w Leviatanie, ale w miejscowości oddalonej ode mnie o 15 km.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-15 o 13:25 |
|
|
|
|
#39569 |
|
Wtajemniczenie
|
Natalcia a może spróbuj wzmocnić włosy od środka.Mi też leciały jak szalone, ja moich nie czeszę więc logiczne jest że najwięcej wypadało pod prysznicem i było ich naprawdę dużo.Kupiłam suplement HumavitZ Drożdże, skrzyp, pokrzywa.Cena około 10zł za 250 tabletek biorę 3 na noc i jest różnica.Czyli coś pomogło bo czuję objętościowo że mam więcej włosów i widzę że mniej wypadają.Generalnie nie zaszkodzi a może coś pomoże
|
#39570 |
|
sentimental animal
|
u mnie nie ma za to ani Intermarche, ani Polo, ani Schleckera ani Leviatana
![]() ktoś może podać link na kwc do tej odżywki Mrs Potters do mycia? byłabym wdzięczna ![]() a znajdę ją w zielarskim? edit: biorę Skrzypovitę już z miesiąc, piłam pokrzywę ale niestety mi nie służy więc odstawiłam. i zero różnicy, włosy wypadają jak wypadały
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2011-08-15 o 13:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.

Jak tak to może się skuszę na olej ze słodkich migdałów. A z ciekawości - tą Heenarę gdzie można dorwać ? 

) i po umyciu Hergonem mam gorsze włosy (szopiaste, mniej sie kreca) niz po Issanie :/ coz na to poradzicie kochane?
wypadają już od kilku miesięcy praktycznie i mimo stosowania Radicalu do wypadających, lotionu Seboradin, łykania skrzypu i picia pokrzywy, te skur*iele wciąż wypadają
nie wiem już co mam robić, we wtorek idę do lekarza

Jaki skręt!!

Muszę dojrzeć do jego gotowania.
i nie sądzę by włosy chciały się kręcić od nasady

), że ma polyquaternium-28.