Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :) - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-14, 09:09   #2401
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
emigra- no rozpieszczaj mezusia bo on z anieldugo ciebie bedzie musial hihi ;]
al on mnie rozpieszcza, dlatego ja sie odwdzieczam
Cytat:
Napisane przez adeville Pokaż wiadomość
nic mi sie nie pomylilo raczej wiem co robila i skad pobierala...
Jedyna komorka ciazowa jaka kobieta w ciazy ma to znajduje sie w macicy i jest nia pecherz plodowy z dzieckiem, wiec albo Twoja lekarka dziwnie nazywa sobie rzeczy (choc nie powinna bo wprowadza w blad) albo Ty cos przekrecilas.
Cytat:
Napisane przez asik777 Pokaż wiadomość
hej dzewczyny
dopisuje sie do watku
moja pierwsza kruszynka przyjdzie na swiat 2 marca
ciaze znosze ciezko...nudnosci i zgaga mnie dobijaja :/
Witaj
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
jeju strasznie boli mnie tył głowy. Tez tak macie? nie moge normalnie chodzic tak mnie głowa nawala.... macie moze jakies sposoby na taki ból głowy?
nie powiem z emam dzis co chwile mdłości....
sama chcialas je tak miec nie no zartuje, bidulka staraj sie czesto a male porcje jesc, ponoc pomaga a na glowe juz dziewczynki odpowiedzialy, ja mam takie bole ze umiem wytrzymac i na szczescie nie sa czesto wiec obchodzi sie bez tabletek itp, raz tylko musialam robic oklady.
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
witam mamuski! chcialabym dolaczyc do waszego grona :d wczoraj 2 niebieskie kreseczki zobaczylam tz dalej nie wierzy, za blada mu ta kreska a jak dla mnie bardzo widoczna tp 18-20kwiecień chociaz mam nadzieje na rozwiazanie 14kwietnia w urki tża ;p
Witamy
Cytat:
hejka Znowu mi sie sniło z eplamie... pobiegłam do toalety ale na szczescie ok takie durne sny beda do konca ciązy?

Witam nowe mamusie

Dzisiejszy dzien bedzie lenistwem jakich mało Tz pojechał pozbierac kurek i zobaczyc na sowy(kanie)
Jak myślicie takie grzyby mozna w ciązy? Bo nigdzie nie znalazłam ze nie a sowy bardz kocham

miłej niedzieli zycze
Ja juz nie mam takich snow, ale wlasnie tak do 8-9 tc ciagle mi sie snilo, ze plamie, krwawie itp

A co do grzybow to nie slyszalam nigdy o tym zeby nie mozna bylo ich w cizy jesc, napewno musisz uwazac, zeby nie zjesc trujaka, dokladnie je umyc, itp

A my spalismy dzisiaj u tesciowej sasiedzi z gory zrobili sobie impreze i caly wieczor bylo tylko stukanie obcasow i szuranie krzesel bylismy juz tak wkurzeni (a uwagi nie mozemy nawet zwracac bo wszyscy inni maja tu mieszkania na wlasnosc a my tylko wynajmujemy i musialby wlasciciel sie odezwac, a on ma juz gleboko i szeroko ..) wiec zadzwonilismy do tesciowej i pojechalismy do niej spac i tak sie nie wyspalismy, mimo ze nam sypialnie odstapila, bo glosno strasznie bylo, jak nie sasiedzi to pociag, jak nie pociag to jakis samolot, jak nie samolot to samochody, masakra. Teraz jestesmy po sniadanku juz, jak bylam glodna to myslalam ze
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 10:13   #2402
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

wlasnie gotuje mezusiowi rosolek na kaca ''wesele'' uwazam za bardzo udane, mimo ze cierpial moj uklad pokamowy - tyle pysznych rzeczy i wszystkiego musialam pojesc i az mnie rozsadzalo od srodka (a ostatnio cierpie na zaparcia ...) ale bylo warto hihi
No ja dziś jestem poweselna Też nic praktycznie nie zjadłam, pomijając rosół i nektarynkę bo nie dałam rady normalnie, a później jeszcze jak wróciliśmy przed 3 do domu to mdłości i rozmowa z porcelanowym uchem No ale ogólnie wesele bardzo fajne było, nawet się pobawiłam, oczywiście bez wielkich szaleństw ale i tak dużo

Cytat:
Napisane przez asik777 Pokaż wiadomość
hej dzewczyny
dopisuje sie do watku
moja pierwsza kruszynka przyjdzie na swiat 2 marca
ciaze znosze ciezko...nudnosci i zgaga mnie dobijaja :/
Cytat:
witam mamuski! chcialabym dolaczyc do waszego grona :d wczoraj 2 niebieskie kreseczki zobaczylam tz dalej nie wierzy, za blada mu ta kreska a jak dla mnie bardzo widoczna tp 18-20kwiecień chociaz mam nadzieje na rozwiazanie 14kwietnia w urki tża ;p
Witajcie
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 10:19   #2403
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Hej.

Na śniadanie tradycyjnie kawusia i pyszny sernik, od teściowej

Wczoraj na działce u teściów nas taka burza złapała, że szok! dobrze, że murowaną chatkę mają. A dzisiaj znów jadę z córą do nich, autobusem 2 przystanki tylko, ale pod gigant górę, w dodatku musze obchodzić dojście naokoło, bo po drodze jest przejście podziemne z debilnym zjazdem dla wózków - na spacerówkę-parasolkę za szerokie, na wózek na dużych kołach za wąskie i o ile po schodach tylnymi kołami zjadę i jest ok, to wózka absolutnie z córką nie będę po kilkudziesięciu schodach wnosiła.

No i w ogóle zagwozdkę mam. Myśmy im nic o ciąży nie powiedzieli, czekamy na wtorkową wizytę u lekarza. No a oni na 4 piętrze mieszkają, jak ja się tam z córą i wózkiem dotelepię...

Śmiać mi się też ciągle chce, bo szwagierka ta w ciąży dzisiaj będzie i raz, że słyszę teksty: no, Agatka będzie miała się z kim bawić (no tak, ale nie tylko z jej dzieckiem ), a dwa - pewnie będą mnie dzisiaj zagadywać o pożyczenie wózka. No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 10:40   #2404
karolca
Zakorzenienie

Witam
Wczoraj odjechałam tak szybko, że nawet nie wiek, kiedy TŻ się położył (ale poszłam spać przed 1 ). Spałam niemal nieprzerwanie do 10
Coraz lepiej idzie mi spanie
Mamy już imię dla dziewczynki - Martynka
Jeszcze chłopak został. Gdyby nie to, że Aleksander kojarzy mi się z Olkiem-babolkiem, to może właśnie to bym wybrała, bo nawet fajnie pasuje do nazwiska.
Ale mamy jeszcze dużo czasu

Właśnie, przed wyjazdem do Niemiec muszę sobie załatwić ten świstek, że jestem ubezpieczona, tak w razie czego. Nie wiecie czy to załatwia się od ręki czy trzeba czekać? Wiecie, wolę dmuchać na zimne

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 10:59   #2405
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hejka
Mnie cos dzisiaj od rana bardzo muli bleeee
niech sie juz to skonczy

Cytat:
hejka Znowu mi sie sniło z eplamie... pobiegłam do toalety ale na szczescie ok takie durne sny beda do konca ciązy?
dziwaczne sny beda Ci towarzyszyly kochana do porodu
a przed samym porodem to dopiero bedziesz intensywnie snila
a smieje sie bo ja nie zaliczylam nocy zeby nic mi sie nie snilo, mam bardzo wyrazne sny i jest ich podczas jednej nocy baaardzo duzo
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28745522]Hej.

No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?[/QUOTE]
ja bym to rozegrala tak, ze jak zapytaja o wozek, to bym z usmiechem na twarzy powiedziala, ze nie mozecie pozyczyc wozka, bo cos czujecie ze Wam sie teraz niebawem przyda nie musicie klamac a prawdy tez do konca nie powiecie, bo wiadomo ze na razie nie chcecie zbyt wczesnie mowic.
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
najlepiej bedzie Ci sie spalo po urodzeniu maluszka
wtedy na pewno bezsennosc minie
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 11:13   #2406
karolca
Zakorzenienie

Aguśka, po cichu liczę, że bezsenność powoli zaczyna mijać, choć im bliżej wyjazdu, tym pewnie będę gorzej spała. Boję się jednak o moją chorobę lokomocyjną No ale cóż, może jak będzie ładna pogoda i będę się dobrze czuła, co jakiś czas usiądę za kierownicą (bo jedziemy moim autem). Albo bedziemy się często zatrzymywać.

A sny dziwaczne to mam zawsze, często bardzo wyraźne i momentami aż zbyt realne

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-14, 11:20   #2407
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

sama chcialas je tak miec nie no zartuje, bidulka staraj sie czesto a male porcje jesc, ponoc pomaga a na glowe juz dziewczynki odpowiedzialy, ja mam takie bole ze umiem wytrzymac i na szczescie nie sa czesto wiec obchodzi sie bez tabletek itp, raz tylko musialam robic oklady.
wiem narazie nie dokuczaja mi tak zebym miała sie wkurzac czy cos, Bardziej zdenerwował mnie wczoraj ten ból głowy. Ale chociaz zaczynam sie czuc jak kobieta w ciązy:P
Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
dziwaczne sny beda Ci towarzyszyly kochana do porodu
a przed samym porodem to dopiero bedziesz intensywnie snila
a smieje sie bo ja nie zaliczylam nocy zeby nic mi sie nie snilo, mam bardzo wyrazne sny i jest ich podczas jednej nocy baaardzo duzo
moje sny tez są bardzo wyrazne i to kilka w ciagu nocy a takie czasami głupoty ze szok, dzis mi sie snilo tez ze tz mnie zdradził, ze odwiedzilam gdzies na bagnach moja rodzine ze mi bluze i bluzke ktos z pod smietnika ukradł masakra. i takie durne rozne sny mam od kad sie dowiedzialam o ciazy

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 11:32   #2408
Konto usunięte

Mojej córce przebiła się lewa górna jedynka, nawet nie wiem kiedy. Tym sposobem mamy oszałamiającą liczbę zębów: 3 Miesięcy 15.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 12:04   #2409
emigra
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28745522]Hej.

Na śniadanie tradycyjnie kawusia i pyszny sernik, od teściowej

Wczoraj na działce u teściów nas taka burza złapała, że szok! dobrze, że murowaną chatkę mają. A dzisiaj znów jadę z córą do nich, autobusem 2 przystanki tylko, ale pod gigant górę, w dodatku musze obchodzić dojście naokoło, bo po drodze jest przejście podziemne z debilnym zjazdem dla wózków - na spacerówkę-parasolkę za szerokie, na wózek na dużych kołach za wąskie i o ile po schodach tylnymi kołami zjadę i jest ok, to wózka absolutnie z córką nie będę po kilkudziesięciu schodach wnosiła.

No i w ogóle zagwozdkę mam. Myśmy im nic o ciąży nie powiedzieli, czekamy na wtorkową wizytę u lekarza. No a oni na 4 piętrze mieszkają, jak ja się tam z córą i wózkiem dotelepię...

Śmiać mi się też ciągle chce, bo szwagierka ta w ciąży dzisiaj będzie i raz, że słyszę teksty: no, Agatka będzie miała się z kim bawić (no tak, ale nie tylko z jej dzieckiem ), a dwa - pewnie będą mnie dzisiaj zagadywać o pożyczenie wózka. No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?[/QUOTE]
Mozecie powiedziec tez ze planujecie miec drugie dziecko, wiec nie bardzo.

Choc moze sami sie nie zapytaja, a beda czekac az Wy zaproponujecie
Cytat:
Witam
Wczoraj odjechałam tak szybko, że nawet nie wiek, kiedy TŻ się położył (ale poszłam spać przed 1 ). Spałam niemal nieprzerwanie do 10
Mamy już imię dla dziewczynki - Martynka
Jeszcze chłopak został. Gdyby nie to, że Aleksander kojarzy mi się z Olkiem-babolkiem, to może właśnie to bym wybrała, bo nawet fajnie pasuje do nazwiska.
Ale mamy jeszcze dużo czasu

Właśnie, przed wyjazdem do Niemiec muszę sobie załatwić ten świstek, że jestem ubezpieczona, tak w razie czego. Nie wiecie czy to załatwia się od ręki czy trzeba czekać? Wiecie, wolę dmuchać na zimne
Jak jestes ubezpieczona to w nfz wystawia Ci karte ubezpieczeniowa europejska, nie wiem tylko ile sie czeka

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?k...r=6&artnr=4347

a ja mam stan podgoraczkowy i boli mnie glowa ... caly dzien lezakuje w lozku. Mezus mi zrobil herbatke z miodem i cytrynka
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-14, 19:37   #2410
Aguśkaa83
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28746534]Mojej córce przebiła się lewa górna jedynka, nawet nie wiem kiedy. Tym sposobem mamy oszałamiającą liczbę zębów: 3 Miesięcy 15.[/QUOTE]
to pozno zabki zaczely sie wyrzynac ale podobno zdrowsze sa im pozniej wychodza
moj synek ma 2 latka i 3 m-ce i nie ma jeszcze 4 zabkow (piatek) niby do dwoch lat powinny wszystkie zabki wyjsc, no ale czekam cierpliwie

karolca a gdzie jedziecie?? bo chyba pominelam...i ile godzin?
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 20:38   #2411
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
to pozno zabki zaczely sie wyrzynac ale podobno zdrowsze sa im pozniej wychodza
moj synek ma 2 latka i 3 m-ce i nie ma jeszcze 4 zabkow (piatek) niby do dwoch lat powinny wszystkie zabki wyjsc, no ale czekam cierpliwie

karolca a gdzie jedziecie?? bo chyba pominelam...i ile godzin?
Do Berlina. Jakieś 5-6 godzin jazdy nas czeka Na szczęście w Kostrzynie n. Odrą czeka nas trochę dłuższy postój

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-14, 21:17   #2412
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Do Berlina. Jakieś 5-6 godzin jazdy nas czeka Na szczęście w Kostrzynie n. Odrą czeka nas trochę dłuższy postój
ja od Kostrzyna mieszkam jakies 13 km

mówie juz dobranoc, Dzis bez mdlosci i tylko z lekkim bólem głowy, za to śpiąca i troche ciagnie mnie podbrzusze... Tak wiec smigam spac

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 21:26   #2413
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ja od Kostrzyna mieszkam jakies 13 km

mówie juz dobranoc, Dzis bez mdlosci i tylko z lekkim bólem głowy, za to śpiąca i troche ciagnie mnie podbrzusze... Tak wiec smigam spac
Mój mąż urodził się w Kostrzynie

Wiecie co, pomijając podróż, to cieszę się na ten wyjazd

Na kolację zjadłam frytki, zestaw świeżych surówek (czerwona kapusta, pekińska, kukurydza, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebulka i chyba jeszcze jakieś inne składniki tam były), do tego mięsa od kebaba i sos ostro-łagodny (od początku ciąży uwielbiam ostre rzeczy).
i powiem wam, że TEGO MI BYŁO TRZEBA.
Jestem szczęśliwa i najedzona.

I przezylam dzień bez większych mdłości. Rano, przed wyjściem z łóżka, pomógł mi landrynek

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-14, 21:38   #2414
Dragusia88
Zakorzenienie

mi sie wczoraj snilo ze poszlam siku a tam krew na majtkach ;/
jak widac wszystkie sie martwimy podswiadomie.
obserwowalam wasz watek od poczatku bo mialam nadzieje tu trafic wiec mniej wiecej pamietam o czym gadalyscie
wiec tak nam sie marzy synek
imiona ktore narazie nam sie podobaja to Julian, Miłosz, Patryk, Oliver, Florian
poki co najbardziej jestem za Julian jako pierwsze i Miłosz na drugie
a i jeszcze powiem ze sa szanse na blizniaki ale boje sie troche 2 naraz :PP
Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 21:45   #2415
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

czytam o tych waszych zaparciach a mnie od wczoraj meczy biegunka lekarz zapisał mi żelazo bo mam anemie ale chyba skończy się na zmienieniu leku

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2011-08-14 o 21:59
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-14, 22:42   #2416
Dragusia88
Zakorzenienie

wydaje mi sie ze gadałyście o kofeinie i coli w ciazy, jako ze jestem wielbicielka coca coli, znalazlam ze mozna "najnowsze badania mówią, że bezpieczna dawka kofeiny w ciąży to 300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie możesz wypić 2–3 filiżanki niezbyt mocnej kawy." a znalazłam ze puszka coli ma 33mg wiec w moich obliczeniach 300mg kofeiny znajduje sie w 3litrach koli!!!! także luzzzz nie zebym tyle piła dziennie ale tzn ze nie trzeba sie stresowac.
Stary 2011-08-14, 23:01   #2417
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
wydaje mi sie ze gadałyście o kofeinie i coli w ciazy, jako ze jestem wielbicielka coca coli, znalazlam ze mozna "najnowsze badania mówią, że bezpieczna dawka kofeiny w ciąży to 300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie możesz wypić 2–3 filiżanki niezbyt mocnej kawy." a znalazłam ze puszka coli ma 33mg wiec w moich obliczeniach 300mg kofeiny znajduje sie w 3litrach koli!!!! także luzzzz nie zebym tyle piła dziennie ale tzn ze nie trzeba sie stresowac.
ale gazowane napoje dostarczają do organizmy dwutlenek węgla

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-14, 23:12   #2418
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
niby tak, ale jak tam czytam co nie powinno sie jesc to zostaly by mi owoce i warzywa! na jednej stronie przeczytalam ze wedline 1-2 w tygodniu? gazowanych nie, tylko woda(fuj jak dla mnie) i soki ale nie z kartonu tylko świeże jednodniowe. niby pisza ze ciaza to nie choroba a nic nie wolno, jak dla mnie umiar wystarczy (nie dotyczy alkoholu)
albo jak slodkie trzeba ograniczyc a jak ma sie zachcianki?
a tak w ogole to dzis mam bardzo zly dzien, dobrze ze sie konczy
Stary 2011-08-14, 23:28   #2419
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
niby tak, ale jak tam czytam co nie powinno sie jesc to zostaly by mi owoce i warzywa! na jednej stronie przeczytalam ze wedline 1-2 w tygodniu? gazowanych nie, tylko woda(fuj jak dla mnie) i soki ale nie z kartonu tylko świeże jednodniowe. niby pisza ze ciaza to nie choroba a nic nie wolno, jak dla mnie umiar wystarczy (nie dotyczy alkoholu)
jutro napiszę ci dokładnie co można jeść i w jakich ilościach.
Wędlina, biały i żółty ser (ale nie tłusty ale półtłusty), pełnoziarniste produkty (chleb, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe), białe i chude mięso można jeść często, chude wędliny, ryby morskie, owoce i warzywa.
Możesz pić kawę i herbatę (3 filiżanki dziennie), wodę mineralną, soki owocowe (można zrobić samemu takie do rozcieńczania z wodą). Od czasu do czasu można zjeść coś słodkiego, ale nie przesadzać, bo chodzi o zdrowe utrzymanie wagi a nie roztycie się +50 kg w pół roku.
Wbrew pozorom można jeść bardzo dużo. Smażone, gotowane, duszone, pieczone. Przede wszystkim nalezy zwrócić uwagę, aby dostarczyć odpowiednie makro- i mikroelementy, witaminy i substancje mineralne. Wzrasta zapotrzebowanie na wapń i białko (więc nabiał - mleko i jego przetwory, jajka).
Dieta ciężarnej nie ogranicza się do coca coli i owoców i warzyw. Jeśli znasz podstawy i zasady zdrowego żywienia, to dieta ciężarnej niczym innym się nie różni. Ma być zdrowo, kolorowo i odzywczo.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-15, 07:58   #2420
emigra
Zakorzenienie

W coli nie chodzi tylko o zawartosc kofeiny, ale o to ze takie gazowane napoje i bez ciazy nie sa zdrowe... mysle ze w ostatecznosci mozna wypic szklanke coli, sama tez czasami pije pol szklanki czy nawet cala, ale nie rozgrzeszam sie tym ''bo mozna tyle i tyle''.. a pije bo pomaga mi na problemy z zoladkiem - kiedy mnie boli.

Ale mamy brzydka pogode dzisiaj zaraz mykam do sklepu po cos na sniadanko. Mi ostatnio ciagle sie sni ze pale papierochy w ciazy a najlepsze jest to ze jak gdzies poczuje papierosy to mnie rzuca z obrzydzenia
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-15, 08:28   #2421
Konto usunięte

Cytat:
I dzięki temu powodują wzdęcia, co NIGDY nie jest przyjemnym objawem. A gazowanych rzeczy pod żadnym pozorem nie powinno pić się karmiąc piersią, aczkolwiek... znam mamy, które dietę olały z góry na dół a na ich dzieciach nie zrobiło to żadnego wrażenia I bądź tu mądra

Cytat:
A skąd, nie ulegaj panice

Nie wolno na pewno surowizny (mięso, ryba) oraz serów nieprzetworzonych, czyli też surowizny. Narkotyki i alkohol won. Z ziołami uważaj, nie wszystkie wolno, podobno czerwona herbata też do odstawienia, ale nie pamiętam czemu. Ja lubię, ale w ciąży nie miałam ochoty, pijałam herbatę z cytryną.

A tak - wolna amerykanka, ciąża nie choroba i jesz i pijesz tak, jak poza ciążą. Czyli nadmiar szkodzi zdrowiu, umiar wskazany. Jak zjesz całą czekoladę, to logiczne, że cię zmuli i zaparcia będą

Komar mnie użarł pod kolanem, idealnie w zgięciu, paskud.
Córa dała się wyspać, muszę wymacać czy druga górna jedynka wylazła czy nie.

A dzisiaj znów teściowy obiad a potem na działce pieczemy gara

A jutro lekarz
Stary 2011-08-15, 09:20   #2422
emigra
Zakorzenienie

ech w Polsce dlugi weekend a u nas nie mezus juz dawno w pracy, a ja oczywiscie nie wiem co ze soba zrobic, mialam isc do sklepu ale nie umiem sie zebrac, chyba najpierw pojde pod prysznic zeby sie dobudzic
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-15, 09:43   #2423
misia_25_26
Wtajemniczenie

czesc dziewczyny

takie tempo pisania idealnie mi pasujeudalo mi sie wszystko poczytac
ja jak narazie nie mam zadnych snow,ale ogolnie malo kiedy mi sie cos snimoze to i lepiej bo sie nie stresuje
w nastepny wtorek mam 1 usg i juz sie nie moge doczekac,zeby zobaczyc fasolkei sprawdzic czy wszsytko ok

wybaczcie ze pisze bez polskich literek typu ę,ą ale nie posiadam takich w laptopie
ide zjesc sniadanko i do pracy
misia_25_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 10:51   #2424
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Wbrew pozorom można jeść bardzo dużo.
Pozostając w tym temacie jestem świeżo po konsultacji z moim lekarzem, który ostrzegł mnie abym bardziej niż kiedykolwiek pilnowała swojej wagi. Z tego względu że zaraz zacznę II trymestr i wtedy apetyt będzie wyższy niż zapotrzebowanie na jedzenie i trzeba będzie troche oszukiwać swój organizm. Jest bardzo wiele książek i opracowań diet, nawet na internecie na czas ciąży i trzeba z tego skorzystać. W pierwszym trymestrze bezpiecznie jest przytyć 0 - 2 kg. bo absolutnie nie zwiększa się zapotrzebowanie, natomiast w II i III trymestrze nasze kobiece zapotrzebowanie kaloryczne (ok.1800 kalorii/dobę) wzrasta o 300-500 kalorii -czyli-jak mi to wytłumaczył lekarz o symboliczną 1 kromkę z masłem, serem żółtym i wędliną.
Także absolutnie na dajcie się zwieść że teraz macie jeść dużo więcej-postawcie raczej na jakość żywności-więcej warzyw i owoców na które do tej pory nie miałyście czasu i wszystko będzie dobrze. Ja mam zapowiedziane że zdrowy przyrost wagi w moim przypadku to max. 8kg. więc dbam o siebie i pilnuje tego co jem.
Pozdrawiam wszystkie brzuszki
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 11:11   #2425
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Pozostając w tym temacie jestem świeżo po konsultacji z moim lekarzem, który ostrzegł mnie abym bardziej niż kiedykolwiek pilnowała swojej wagi. Z tego względu że zaraz zacznę II trymestr i wtedy apetyt będzie wyższy niż zapotrzebowanie na jedzenie i trzeba będzie troche oszukiwać swój organizm. Jest bardzo wiele książek i opracowań diet, nawet na internecie na czas ciąży i trzeba z tego skorzystać. W pierwszym trymestrze bezpiecznie jest przytyć 0 - 2 kg. bo absolutnie nie zwiększa się zapotrzebowanie, natomiast w II i III trymestrze nasze kobiece zapotrzebowanie kaloryczne (ok.1800 kalorii/dobę) wzrasta o 300-500 kalorii -czyli-jak mi to wytłumaczył lekarz o symboliczną 1 kromkę z masłem, serem żółtym i wędliną.
Także absolutnie na dajcie się zwieść że teraz macie jeść dużo więcej-postawcie raczej na jakość żywności-więcej warzyw i owoców na które do tej pory nie miałyście czasu i wszystko będzie dobrze. Ja mam zapowiedziane że zdrowy przyrost wagi w moim przypadku to max. 8kg. więc dbam o siebie i pilnuje tego co jem.
A startujesz z nadwaga?

Sa kobiety, ktore juz w pierwszym trymestrze maja zachcianki, ktorym nie moga sie oprzec - np ja naszczescie mimo jedzenia o bylejakich porach i pozwalania sobie na pizze itp przytylam przez ostatni miesiac 0,4 kg w gruncie rzeczy. Warto pilnowac zdrowego odzywiania, a co za tym idzie i wagi bo nikt chyba nie chce przytyc w ciazy 20-30 kg ale od czasu do czasu mozna sobie pozwolic na batona, czy kebaba

Mnie np odrzucilo od miesa i wedlin - patrzec nawet nie moge, zupy mi sie przejadly, juz powoli mam dosyc warzyw i owocow i nie wiem jak sie ratowac ... wstaje rano i nie mam ochoty na nic, nic nie jem, a jak poczuje glod to odrazu mi niedobrze i slabo
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-15, 11:22   #2426
Konto usunięte

Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.
Stary 2011-08-15, 11:49   #2427
Dragusia88
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28761287]Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.[/QUOTE]
no wlasnie zalezy od sklonnosci tak jak z rozstępami, jedne smaruja caly czas kremami a i tak beda, a inne nie smaruja a nie bedzie. genetyka
Stary 2011-08-15, 12:02   #2428
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
no wlasnie zalezy od sklonnosci tak jak z rozstępami, jedne smaruja caly czas kremami a i tak beda, a inne nie smaruja a nie bedzie. genetyka
No ja cały czas się trzymam myśli że to o genetykę chodzi, moja mama po dwójce dzieci nie wie co to rozstępy A przytyła w jednej ciąży w 12 a w drugiej 9 kg (z czego 4,3 to był mój brat )
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 12:09   #2429
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Zapotrzebowanie mojego organizmu na energię w ciągu doby wynosi nawet 2,500-3000 kcal - a prowadzę raczej siedzący tryb życia. Gdy jem choćby trochę mniej - CHUDNĘ! (a jestem zdrowa).

Mam teraz dostęp do normalnego kompa więc przepiszę fragment lektury

Podstawa to różnorodność
Szczególne ważne jest to, aby dieta ciężarnej była różnorodna. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć niedoborów składników odżywczych oraz witaminowo-mineralnych, które podczas ciąży zdarzają sie częściej. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest teraz dużo większe, natomiast zapotrzebowanie na energię wzrasta tylko o około 300 kcal dziennie i to dopiero od drugiego trymestru. Tak więc w tym okresie nie powinnaś jeść, jak to się często sądzie "za dwoje". Pamiętaj - "dla dwojga" potrzebujesz składników odżywczych, takich jak białko, witaminy, składniki mineralne, energii zaś tylko odrobinę więcej. Dlatego z poszczególnych grup produktów wybiera przede wszystkim te, które mają największą wartość odżwyczą i jednocześnie stosunkowo mało kalorii, tzn, zawierają mało tłuszczu i cukru.

Ile powinnaś przybyć na wadze?

W okresie poprzedzającym ciąże duże znaczenie ma unikanie niedowagi. Niedowaga przyszłej mamy może utrudniać optymalny rozwój dziecka. Jeśli jednak przed zajściem w ciążę nie udało Ci się uniknąc niedoboru masy ciała, jest na to rada - postaraj się przybyć na wadze podczas ciąży trochę więcej niż kobiety, które nie miały niedowagi. To powinno umożliwić odpowiedni rozwój dziecka i osiągnięcie prawidłowej urodzeniowej masy ciała (mała dygresja z mojej strony - moja mama będąc mną w ciąży przytyła prawie 40 kg a ja urodziłam się z niedowagą)
Jeśli przed ciążą Twoja waga była prawidłowa, podczas ciąży powinnać przytyć 11,5 - 16 kg. Jeśli miałaś niedowagę, zalecany przyrost masy ciała jest nieco większy i wynosi 12,5 -18 kg. W przypadku nadwagi, powinnaś przybrać mniej - 7-11,5 kg.

To tak mniej więcej.
Dalej mam szczegółowo opisane grupy produktów, które nalezy jeść i dlaczego i jakich unikach.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28761287]Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.[/QUOTE]

Zachcianki nie biorą się z kosmosu, tylko organizm daje sygnały, co obecnie jest potrzebne. I obojętnie czy jest to kawałek chudego sera czy ugotowana na parze ryba, czy kilka kromek chleba z dżemem i musztardą.
Sama muszę często "podjadać", bo może się to skończyć na rozmowie z kibelkiem. I szczerze mam w nosie, czy przytyję tylko 10 kg (zaznaczając, że mam niedowagę) czy 20 kg.
Zawsze kochałam jedzenie i nigdy sobie nie żałowałam jeść tego, na co mam ochotę. I teraz też jem to, co chcę. Przez dwa dni z rzędu jadłam kurczaka z warzywami w ziołach i papryką z sosem słodko-kwaśnym. Bo miałam na to chęć, smakowało mi, podjadałam jak zostało i jadłam więcej od męża. Ale tego mi się właśnie chciało.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-15, 12:32   #2430
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:

Podstawa to różnorodność
Szczególne ważne jest to, aby dieta ciężarnej była różnorodna. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć niedoborów składników odżywczych oraz witaminowo-mineralnych, które podczas ciąży zdarzają sie częściej. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest teraz dużo większe, natomiast zapotrzebowanie na energię wzrasta tylko o około 300 kcal dziennie i to
Ile powinnaś przybyć na wadze?[/B][/I]
W okresie poprzedzającym ciąże duże znaczenie ma unikanie niedowagi. Niedowaga przyszłej mamy może utrudniać optymalny rozwój dziecka. Jeśli jednak przed zajściem w ciążę nie udało Ci się uniknąc niedoboru masy ciała, jest na to rada - postaraj się przybyć na wadze podczas ciąży trochę więcej niż kobiety, które nie miały niedowagi. To powinno umożliwić odpowiedni rozwój dziecka i osiągnięcie prawidłowej urodzeniowej masy ciała (mała dygresja z mojej strony - moja mama będąc mną w ciąży przytyła prawie 40 kg a ja urodziłam się z niedowagą)
Jeśli przed ciążą Twoja waga była prawidłowa, podczas ciąży powinnać przytyć 11,5 - 16 kg. Jeśli miałaś niedowagę, zalecany przyrost masy ciała jest nieco większy i wynosi 12,5 -18 kg. W przypadku nadwagi, powinnaś przybrać mniej - 7-11,5 kg.
Jak widać tycie w ciąży to kwestia dość indywidulana...Teściowa, osoba drobna i szczuplutka, przytyła ok 9 kg w ciąży z moim Tż, przy raczej siedzącej pracy, a Tż urodził się duży i zdrowy jak rybka Przytycie więcej niż 15 kg moim zdaniem to jednak efekt folgowania zachciankom, które idą raczej w biodra, niż w dziecko Ja tam sobie nie żałuję jedzenia i nigdy nie żałowałam, ale patrzę tylko na to, by to co jem lub na co mam nieodpartą ochotę, to była zdrowa i pozywna dla dziecka zachcianka, a nie puste kalorie. Na początku ciązy miałam fazy na chipsy czy żelki, ale mi przeszło i teraz twardo mówię sobie nie, bo wiem że dla fasolki nic dobrego takie jedzenie nie zrobi.
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości