Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1332 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-18, 20:54   #39931
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Bosz, nade mną ciąży jakieś włosowe fatum normalnie Właśnie kupiłam tę odżywkę (bo akurat okazało się, że w okolicy jest sklep, w którym są Joaśki i no wiecie, to grzech nie kupić ) Użyć planowałam dopiero pojutrze, dziś czytam, że jednak jest do bani...Aghrrr założę się, że u mnie będzie to samo...
W ogóle dziś mam na sobie masę silikonów po wizycie u fryzjera. Oraz przyklepo-przylizo-koszmar Muszę znowu porządnie wyczyścić futro i skalp :/
Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Nie no, przecież Tobie ta odżywka może świetnie służyć, inne dziewczyny ją chwaliły, jak zresztą całą serię Naturia Ja też mimo wszystko nie jestem jej przeciwna, owszem - prostuje włosy, ale chętnie jej używam do ogarnięcia puchu, na mokre ręce nalewam kilka kropel i ugniatam suche włosy, tak działa ok i nie mam zastrzeżeń. Po prostu odpuszczę ją sobie jako myjadło, wrócę do szamponów l'Biotica, wprawdzie mają pq-22 i pq-70, ale przynajmniej nie zostawiają zatkanych mieszków włosowych
Ja chwale i powiem wiecej, ja pierwsza zaczelam myc Joanna bs z makiem i bawelna bo niestety nie moglam w Dublinie dostac nic co Wy macie, a jak sie zdecydowalam na mycie odzywka to chcialam juz, tylko 1 polski sklep w Dublinie mial joanny, ale tylko dwa rodzaje, z makiem i druga z miodem, z miodem byla jedna na sklepie to wzielam do zastosowania jako bs, z makiem byla cala polka, wzielam chyba 2 i sprobowalam umyc, okazalo sie ze mi pasuje, napisalam tutaj i wywolalam zdziwienie. Potem zdarzylo mi sie umyc lniana i wlasnie z miodem i mnie pasuja, jedynie z mieta nie ale to przypuszczam wlasnie mieta, nie ze rozprostowywala, tylko to uczucie na skalpie takiego oziebienia.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Rybiorek - jeszcze inne te w codzienniku Nic nie zniszczone, fajnie
A czemu mialyby byc zniszczone? Ten zabieg nie niszczy wlosow, troche je okielznuje. Wiecie jak teraz mam? Myje, odzywkuje, potem wczesuje palcami stylizator i to wszystko. Glowa w gore i po temacie, zadnego ugniatania, ukladania. Tyle ze musza wyschnac.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:07   #39932
milena798
Rozeznanie

O Boże nie nadążam! dziewczyny wolniej!!

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
chodzę do gimnazjum
Gdybym ja w twoim wieku tak dbała o włosy jak ty dziś bym miała piękne 3B po co ja prostowałam

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Jeśli zabrzmi to protekcjonalnie, to przepraszam, ja do czapki musiałam dorosnąć, Ty pewnie też
Ja też

w zwiazku z tymi moimi sobotnimi zakupami w rossmanie (jeśli ktoś pamięta) chce was prosić żebyście mi poleciły jakiś szampon bo nie wiem jaki mam kupić
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:18   #39933
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.miejski.pl/slowo - Żółwik
zlikwiduj spacje
chodzę do gimnazjum i u mnie w szkole, kiedy zgadzamy się w czymś z koleżanką robimy żółwika wybacz mi, ale chodzę do gimnazjum nie wiedziałam że ktos może tego nie znać
jak ktos jest od Ciebie starszy o minimum 18 lat to widac moze nie znac , w moich czasach nie bylo tego ani w liceum ani na studiach. Moj chrzesniak ma dopiero 5 lat wiec jeszcze nie mialam okazji z nim poslangowac w nastolatkowym jezyku
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-18, 21:20   #39934
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli zabrzmi to protekcjonalnie, to przepraszam, ja do czapki musiałam dorosnąć, Ty pewnie też
mi też czapka z wiekiem przyszła, dlatego teraz boję się jak to zrobić żeby nie odczuć za bardzo (jak miałam proste to czapka nie przeszkadzała - a teraz nie wiem )

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Wiecie jak teraz mam? Myje, odzywkuje, potem wczesuje palcami stylizator i to wszystko. Glowa w gore i po temacie, zadnego ugniatania, ukladania. Tyle ze musza wyschnac.
ale ci fajnie

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:26   #39935
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Ale noszenie czapki to będzie jakas masakra. Kidyś za czasów gimnazjum nigdy nie nosiałam czpki, nawet przy -20 w zimie. Potem na studiach już grzecznie zawsze czapka. Nawet na jesien jakiś szydełkowy beretek.
A teraz to chyba sobie nauszniki kupię takie jak w rossmannie były z pingwinkami
Cytat:
oo nauszniki fajne są też chyba kupię, bo czapki na 100 % nosic nie będę
a ja to nawet lube nosić czapki, bo generalnie jestem ciepłolubna

Cytat:
Ja mam szampon alterry z jojobą - nawet domywa bez przykrych niespodzianek (typu podrażnienie) a jest mocniejszy niż ten z granatem.
Hydroxypropyl Guar to antystatyk, cytuję za Kosmopedią:
"W kosmetykach wykazuje wiele funkcji:
  • modyfikator reologii (wpływa na konsystencję kosmetyków) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu dzięki czemu wpływa także na poprawę stabilności piany,
  • lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyku,
  • stabilizator emulsji (np.kremów, balsamów) i zawiesin (np. pilingów), przedłuża trwałość kosmetyku"
Moim zdaniem nie powinno mieć wpływu na włosy
Cytat:

Kiedyś Eloe o tym pisała, ale nie pamiętam niestety. Trzeba byłoby poszukać.
właśnie wertuję internet i to na polskich czy zagranicznych stronach najczęściej spotykam się ze stwierdzeniem, że odżywczy i naturalny
dlatego nie rozumiem dlaczego przez te składniki ma być niezgodny z CG

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:32   #39936
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Prosze wybaczyc Matko Przelozono ale musze tutaj cos sprostowac w kwestii koloryzacji i rozjasniania u Lorraine.
1. Lorraine nie zaleca zmiany koloru w sposob drastyczny - max 2 tony
2. Jezeli ktos sie upiera to zmiane zrobic stopniowo rozciagajac to na dluzszy okres czasu, ona wlasnie tak zrobila sobie swoj blond, czyli kilka zabiegow w odstepach czasu, im dluzsze odstepy tym lepiej
3. W kwestii farb to zaleca jakies mniej inwazyjne ale nie mam ksiazki ze soba wiec nie bede na sile zgadywac

sumujac takie postepowanie faktycznie moze zlagodzic cierpienie lokow
Nie mam czego wybaczać Zgadzam się co do farbowania u Lorraine, jednak nie uważam, że to będzie bez wpływu na włosy, na skręt, na stan łusek. Nawet mniej inawzyjne i tak muszą jakoś wprowadzić barwnik, unieśc łuskę, a to może dziać się kosztem zdrowia włosa.
Wiem, można uznać, ze przesadzam, jednak moim zdaniem taka uwaga winna być zawarta.
Poza tym dla mnie to nie tylko książka, ale i kosmetyki serii Deva, które - moim zdaniem - nie są wystarczające dla całej lansowanej metody. Nie dośc, ze nie sa wystarczające, to jeszcze nie są zgodne z samą zasadą. Fakt - nasze zasady są bardziej rygorystyczne.
Na dodatek nie ma zbyt wiele o proteinach, które są niezbędne... Nie będę się zagłębiać w składniki, bo zaraz zanudzę Po prostu dla mnie książka ma sporo braków, chciałabym więcej, szerzej.
Także biorę panią całościowo - to, co znajduję w ksążce i filmiku plus to, co pani poleca i jakoś nie wychodzi mi pozytyw.
Przepraszam, ale nie widzę tego po prostu inaczej i raczej nie zobaczę.

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Dodaję zdjęcia składu. Mam nadzieję, że dasz radę go odczytać.
Jaki skład Chyba polecę do Sephory...

Cytat:

Co do rozjaśnienia, to już napisała Rybiorka. Myślę podobnie - w książce są na ten temat informacje.
Cóż, ja napisałam jak powyżej - dla mnie to wszystko po prostu za mało. Nie można zostawiać człowieka w przekonaniu, że nawet po delikatnym farbowaniu nic się nie zdarzy.
Cytat:
Myślę, że w książce nie da się napisać o wszystkim. Dla mnie te najważniejsze kwestie porusza.
Dla mnie to podręczniki na początek. Po jakiś 3 czy 4 miesiącach grzebania w metodzie i składnikach, po prostu przestaje wystarczać.
Nie znajduję w niej już odpowiedzi na swoje pytania A szkoda, bo fajnie się ją czytało...
Cytat:
Wiadomo, że są kwestie indywidualne, ale trzeba też wiele rzeczy uogólnić. Zawsze znajdą się wyjątki (potwierdzające regułę), ale pytanie jest takie: jak z reguły działa oliwa z oliwek na kręcone włosy - prostująco czy wzmacniająco skręt?
Doświadczeń własnych brak. Poszukam
Cytat:
Dla mnie może trwać cały rok Najlepiej niech będzie taka pogoda jak dzisiaj.
Eee.... "kocham lato" miało być ironicznie, bo ja uwielbiam zimę. Tak samo jak i moje włosy. Obecne temperatury dobijają i mnie i skalp i włosy
Jednak jeśli Tobie lato pasuje, to ciesz się nim jak najdłużej Ja zabieram śnieg i mróz
Cytat:
To takie wilgotne miękkie, żóltawe kuleczki. Jak brudek z zatkanego poru na skórze..
Lepkie? Zmieniające kształt? Zachowujące się jak żel czy jak tłuszczyk?
Ciekawe...
Cytat:
Nie chciałabym żeby to się nasiliło... A przy skórze niby nie widziałam nic takiego. Tylko dalej dalej gdzieś na loku. Sama nie wiem co to...
Też nie mam pojęcia, stawiam mimo wszystko na żel. Jeśli jednak to się powtórzy, a w ciągu kilku następnych myć nie będziesz używać innego żelu prócz lnianego, to koniecznie sięgnij po szampon.
Cytat:
w jakis possób podpiąc żeby zobaczyć co może się zdarzyć?
Będzie to głównie poglądowe, ale idzie o to, by złapać loka w połowie i przypiąć do głowy. Możesz teżpodwinąć końcówkę, ale wtedy zobaczysz tylko, jak Ci będzie w określonej długości.
Cytat:
no biorę poprawkę na to, jasne. Ale ona wygląda zazwyczaj jakby jej nic z tymi włosami nie robili, puszak jak ta lala itp. I nie wyglądają na włosy z lokówki czy coś
nie mam zielonego pojęcia co to za pani, ani co to za serial, więc nie dam rady ani potwierdzić, ani zaprzeczyć. Wątpię jednak w to, by nikt tam łap nie wsadzał.
Cytat:
A chciałam tylko pokazać na zdjęciach co chciałabym osiągnąc ścięciem... tylko nie wiem czy to u mnie możliwe...
ale... zerknęłam do codziennika i zadam Ci tylko jedno pytanie: nie szkoda Ci pozbywać się będzie takich korkociągów?
Cytat:
to może zacznę od cieniowania i zobaczymy? tylko też mam w oczach efekt z tego zdjęcia w załączniku - góra ścieniowania a na dole mało co zostało... wiesz o co mi chodzi?
Rozumiem I wolę dłuższe u Ciebie.
Pamiętaj, że mając określoną ilośc włosów nie osiągnie się ekstra objętości. U mnie nawet przy krótkich był widac, ze ich mało
Cytat:
. chciałabym zeby wyglądało o tak np po ścięciu...
A ja wolę Twoje z codziennika.
I te bym wycieniowała, ale nie w takim stopniu jak na zdjęciu w załączniku
Cytat:
Moim bozyszczem wlosowym jest Melina Kanakaredes (moja ulubiona seria CSI bylo Las Vegas przez Grissoma ale teraz to NY przez nia)
Podpisuję się ręcyma i nogyma

I idę zmywac włosy. I do książki Lorraine w kwestii farbowania też zerknę. Czas się odświeżyć.
Dobranoc.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:53   #39937
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nie mam czego wybaczać Zgadzam się co do farbowania u Lorraine, jednak nie uważam, że to będzie bez wpływu na włosy, na skręt, na stan łusek. Nawet mniej inawzyjne i tak muszą jakoś wprowadzić barwnik, unieśc łuskę, a to może dziać się kosztem zdrowia włosa
Ja uważam, że na pisanie o koloryzacji włosów w książce trzeba patrzeć trochę inaczej. lorraine nie mogła napisać: nie farbujcie włosów, bo to im szkodzi. Przecież nie każdy rodzaj farbowania szkodzi włosom (np. henna, szampony koloryzujące). Poza tym siwe włosy nie każdemu się podobają i co z tego, że będzie miał zadbane loki, skoro nie będzie lubił koloru swoich włosów (siwego lub innego naturalnego).
Rozumiem radę, żeby jak najmniej inwazyjnie farbować włosy, ale naprawdę nie byłabym w stanie jej zrozumieć, gdyby napisała - w ogóle nie farbujcie włosów, bo to w dzisiejszych czasach nierealne.
Pomijając już fakt, że sama farbuje włosy W końcu ma swoje lata i nie widać u niej siwych

Cytat:
Na dodatek nie ma zbyt wiele o proteinach, które są niezbędne... Nie będę się zagłębiać w składniki, bo zaraz zanudzę Po prostu dla mnie książka ma sporo braków, chciałabym więcej, szerzej.
Chyba nie wszystkim włosom są potrzebne proteiny? np. tym zdrowym?
Cytat:
Jednak jeśli Tobie lato pasuje, to ciesz się nim jak najdłużej Ja zabieram śnieg i mróz
umowa stoi

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:55   #39938
martusia1234
Raczkowanie

Szalejecie Dziewczyny z ilością stron!

Muszę się wam do czegoś przyznać: obcięłam włosy. Miałam wrażenie, że są już za długie i za ciężkie. Pomijając ilość dziwnych kosmetyków, które mam na głowie (skalp swędzi, więc zaraz idę pod kran), to jest chyba ok.

Znalazłam też nareszcie Joannę b/s i właśnie chyba tego brakowało włosom, są zdecydowanie ładniejsze po użyciu odżywki b/s. Przyszła też moja vatika.
martusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:58   #39939
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez martusia1234 Pokaż wiadomość
Muszę się wam do czegoś przyznać: obcięłam włosy.
Pokazuj

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:02   #39940
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość

właśnie wertuję internet i to na polskich czy zagranicznych stronach najczęściej spotykam się ze stwierdzeniem, że odżywczy i naturalny
dlatego nie rozumiem dlaczego przez te składniki ma być niezgodny z CG
poniewaz jest jakas tam pochodna gumy i ma tendencje to nadbudowywania i ciezko sie zmywa

Cytat:
Nie mam czego wybaczać Zgadzam się co do farbowania u Lorraine, jednak nie uważam, że to będzie bez wpływu na włosy, na skręt, na stan łusek. Nawet mniej inawzyjne i tak muszą jakoś wprowadzić barwnik, unieśc łuskę, a to może dziać się kosztem zdrowia włosa.
Wiem, można uznać, ze przesadzam, jednak moim zdaniem taka uwaga winna być zawarta.
Poza tym dla mnie to nie tylko książka, ale i kosmetyki serii Deva, które - moim zdaniem - nie są wystarczające dla całej lansowanej metody. Nie dośc, ze nie sa wystarczające, to jeszcze nie są zgodne z samą zasadą. Fakt - nasze zasady są bardziej rygorystyczne.
Także biorę panią całościowo - to, co znajduję w ksążce i filmiku plus to, co pani poleca i jakoś nie wychodzi mi pozytyw.
Przepraszam, ale nie widzę tego po prostu inaczej i raczej nie zobaczę.
Ja uwazam ze ksiazka jest ok, jest dla osob ktore nie siedza i nie analizuja skladow, chca sie cieszyc lokami. Lorraine wspomina jakie skladniki musza byc w odzywce i jest wzmianka o proteinach. Jak ktos jest zainteresowany zglebianianiem tematu to szuka dalej. Ta ksiazka nie jest analiza laboratoryjna, ma sprawic ze pielegnacja bedzie cieszyc , sprawiac przyjemnosc. Napisana jest prosto, zrozumiale. A ze jest duzo produtkow na rynku wiec sa ogolne wytyczne. Jak ktos chce dokladnych analiz to szuka w innych miejscach.

Jakby Lorraine wyjechala z czyms takim jak u nas w analizowym to napewno ksiazka nie cieszylaby sie popularnoscia. Ja to tak widze.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-08-18 o 22:06
Stary 2011-08-18, 22:04   #39941
martusia1234
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Pokazuj
Jutro, muszę umyć. Nie obyło się bez fryzjerskiego standardu- prostowania. Choć może to i lepiej, bo jak raz fryzjerka odkryła, że mam falowane włosy, to wyszłam z salonu z wylakierowaną szopą. Dobrze, ze wtedy zima była, więc miałam ze sobą czapkę.
martusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:24   #39942
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Lepkie? Zmieniające kształt? Zachowujące się jak żel czy jak tłuszczyk?
Ciekawe...
Też nie mam pojęcia, stawiam mimo wszystko na żel. Jeśli jednak to się powtórzy, a w ciągu kilku następnych myć nie będziesz używać innego żelu prócz lnianego, to koniecznie sięgnij po szampon.
nie lepkie, bardziej zbite. Nie wiem czy zmieniają kształt bo malutkie, ale pewnie tak. Przy nacisku by się spłaszczyło. nie jak żel. Bardziej tłuszczyk ale taki hmmm roztopione i zaschnięte masło coś w ten deseń.
Zobaczymy. Cięzko to nawet zobaczyć bo było ich z przodu może ze 4-5. Ale tyłu nie da się tak obejrzeć...

Cytat:
nie mam zielonego pojęcia co to za pani, ani co to za serial, więc nie dam rady ani potwierdzić, ani zaprzeczyć. Wątpię jednak w to, by nikt tam łap nie wsadzał.
serial to Skins. Ucze się brytyjskiego angielskiego jej włosy autentycznie prawie cały serial wyglądają jak moje podczas wilgotnej pogody po całym dniu No ale mysle ze chodzi o to ze ma duuużo włosów. I tyle.

Cytat:
zerknęłam do codziennika i zadam Ci tylko jedno pytanie: nie szkoda Ci pozbywać się będzie takich korkociągów?
trochę szkoda, ale gdyby to miało podnieść troche włosy żeby nie wyglądały tak płasko - to chyba bym je powięciła... no ale zobaczymy..

Cytat:
A ja wolę Twoje z codziennika.
I te bym wycieniowała, ale nie w takim stopniu jak na zdjęciu w załączniku
To plan jest taki: poczekam na suszarkę i pożyję z nią ze 2 tygodnie.
Potem ewentualnie do fryzjera na cieniowanie z zaznaczeniem że bez przesady.
A jak dalej coś bedzie nie tak to gdzies po rozpoczeciu semestru najwyżej zetnę.

Te przeżycia fryzjerskie straszą normalnie... następna biedna którą potraktowano prostownica... ehhh

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-08-18 o 22:25
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:26   #39943
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Staram się wprowadzać każdą zmianę pojedynczo, jeśli mam coś nowego, to resztę kosmetyków używam sprawdzonych, żeby mieć pewność, co zaszkodziło. A tutaj właściwie wszystko było sprawdzone, jedynie naturii użyłam do mycia zamiast zabezpieczania. Musi coś w niej być, czego skóra głowy nie lubi (wcześniej nakładałam ją tylko na włosy), z drugiej strony skoro jest odżywką b/s to podrażniające składniki powinny być w mniejszym stężeniu niż w produktach do zmywania O spowodowanie szkód podejrzewam nieszczęsne cetrimonium chloride, jak czytam w necie o jego właściwościach...
Mądrze. Podlinkuj to o cetrimonium chloride, a tymczasem moim zdaniem Isopropyl alcohol (brzydki alkohol) i nie za fajne konserwanty wg mnie są wystarczającym powodem żeby odżywki nie dawać na skalp jeśli raz się coś stało (tzn ja jej wcale nie mogę, ale to wiecie że jestem wyjątkowy wrażliwiec :P ). Producent akurat się przejmuje stężeniem składników podrażniających ;] Raczej z racji że b/s to spodziewam się że jest "lżejsza".

Cytat:
Że tak się dołączę - też musiałam dorosnąć do czapki, a raczej moda musiała dorosnąć do mnie ;P 10-15 lat temu (wcześniej nie pamiętam ;P) nie było takiego wyboru miękkich czapek, szalo-tuneli, luźnych beretów co teraz, dobrze pamiętam te koszmarki drapiące ciasne, a tu pierwsza miłość za pasem i człowiek chciał wyglądać ;P
Trzeba korzystać że wybór jest, a czapka może być bardzo wygodna i twarzowa

Dobranoc

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:26   #39944
kascysko
Zakorzenienie

Poszłam za radą Eloe i nałożyłam na głowę Kallosa z olejem, keratyną, pantenolem i hydromailem. Efekty - może jutro

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2011-08-18 o 22:30
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:47   #39945
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Poczekaj, aż wkleję ładne kiedyś....

Ha..ha..ha... Dobry żart

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 23:12   #39946
katie100
Wtajemniczenie

Dziewczyny, co jest w tym spray'u takiego, że niezależnie od tego jaką masakrę moją fazą testów zafunduję sobie na głowie, to ten spray mnie ratuje - normalnie widzę jak fale/loki po nim podskakują i odżywają... a przecież ma tyle silikonu
Chciałabym spróbować innego produktu z takim skladnikiem, ale nie wiem, co tak może fajnie na włosy moje działać?

Wklejam skład, Gliss Kur Hair Repair Total Repair Magiczne Serum Spray Deep Repair 19
skład INCI:
Aqua, Dimethicone, Dimethylacrylamide/Ethyltrimonium Chloride Methacrylate Copolymer, Stearamidopropyl Dimethylamine, Citric Acid, Glycerin, Panax Ginseng Root Extract, Pantolactone, Arginine, Acetyl Tyrosine, Arctium Majus Root Extract, Hydrolyzed Soy Protein, PEG-12 Dimethicone, Polyquaternium-11, Niacinamide, Ornithine HCI, Citrulline, Biotin, Panthenol, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Keratin, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Phenoxyethanol, Parfum, PPG-1 Trideceth-6, Methylparaben, C10-11 Isoparaffin, Sorbitan Oleate, Linalool, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene

matkooo ale ten skład długi

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2011-08-18 o 23:17
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 23:27   #39947
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co jest w tym spray'u takiego, że niezależnie od tego jaką masakrę moją fazą testów zafunduję sobie na głowie, to ten spray mnie ratuje - normalnie widzę jak fale/loki po nim podskakują i odżywają... a przecież ma tyle silikonu
Chciałabym spróbować innego produktu z takim skladnikiem, ale nie wiem, co tak może fajnie na włosy moje działać?

Wklejam skład, Gliss Kur Hair Repair Total Repair Magiczne Serum Spray Deep Repair 19
skład INCI:
Aqua, Dimethicone, Dimethylacrylamide/Ethyltrimonium Chloride Methacrylate Copolymer, Stearamidopropyl Dimethylamine, Citric Acid, Glycerin, Panax Ginseng Root Extract, Pantolactone, Arginine, Acetyl Tyrosine, Arctium Majus Root Extract, Hydrolyzed Soy Protein, PEG-12 Dimethicone, Polyquaternium-11, Niacinamide, Ornithine HCI, Citrulline, Biotin, Panthenol, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Keratin, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Phenoxyethanol, Parfum, PPG-1 Trideceth-6, Methylparaben, C10-11 Isoparaffin, Sorbitan Oleate, Linalool, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene

matkooo ale ten skład długi
to akurat najtrudniejsze, nie chodzi jeden skladnik, chodzi o zestawienie skladnikow, tutaj napewno silikony, pq, troche protein. U Ciebie efekty sa widoczne najbardziej bo masz rozjasnianie, suche wlosy (i kontynuujesz farbowanie systematycznie w krotkich odstepach co nie poprawia kondycji wlosow), sa napewno suche i maja ubytki (choc ich nie widac), taki silikonowy produkt jest zbawieniem w tym momencie. Tez tez czesto farbowalam kiedys to znam to z autopsji. Mysle ze produkt bez silikonow na razie sie u Ciebie nie sprawdzi gdy trzeba ratowac sytuacje. Najpierw regeneracja, nawilzanie, rzadsze farbowanie. No ale moze ktos z wieksza wiedza sie wypowie.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-18, 23:33   #39948
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
to akurat najtrudniejsze, nie chodzi jeden skladnik, chodzi o zestawienie skladnikow, tutaj napewno silikony, pq, troche protein. U Ciebie efekty sa widoczne najbardziej bo masz rozjasnianie, suche wlosy (i kontynuujesz farbowanie systematycznie w krotkich odstepach co nie poprawia kondycji wlosow), sa napewno suche i maja ubytki (choc ich nie widac), taki silikonowy produkt jest zbawieniem w tym momencie. Tez tez czesto farbowalam kiedys to znam to z autopsji. Mysle ze produkt bez silikonow na razie sie u Ciebie nie sprawdzi gdy trzeba ratowac sytuacje. Najpierw regeneracja, nawilzanie, rzadsze farbowanie. No ale moze ktos z wieksza wiedza sie wypowie.
dziękuję za odpowiedź
kurczę, no wiem, że częste farbowanie nie pomaga, staram się przyciemnić i wrócić do naturalnego koloru, ale to nie takie proste, bo jest dość ciemny i fryzjerka przykazała mi to robić etapami farbami bezamoniakowymi, a jak w końcu w miarę przestaną się wymywać pofarbuje mi włosy trwałą farbą z amoniakiem, potem ewentualnie poprawi i być może będzie to koniec katuszy dla moich włosów na jakiś czas...
inna sprawa, że cały czas kusi mnie ta henna, zwłaszcza jak teraz mam już na włosach średni blond (wypłukujący się w zastraszającym tempie niestety)
no nie mam tyle samozaparcia, żeby po prostu chodzić z odrostami i czekać, aż odrosną
Stary 2011-08-19, 00:07   #39949
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za odpowiedź
kurczę, no wiem, że częste farbowanie nie pomaga, staram się przyciemnić i wrócić do naturalnego koloru, ale to nie takie proste, bo jest dość ciemny i fryzjerka przykazała mi to robić etapami farbami bezamoniakowymi, a jak w końcu w miarę przestaną się wymywać pofarbuje mi włosy trwałą farbą z amoniakiem, potem ewentualnie poprawi i być może będzie to koniec katuszy dla moich włosów na jakiś czas...
inna sprawa, że cały czas kusi mnie ta henna, zwłaszcza jak teraz mam już na włosach średni blond (wypłukujący się w zastraszającym tempie niestety)
no nie mam tyle samozaparcia, żeby po prostu chodzić z odrostami i czekać, aż odrosną
Katie powiem Ci cos z reka na sercu, tez chcialam przyciemnic swoje dlugie na blond zrobione wlosy, i wiesz jak sie skonczylo? Tak jak Ty robilam czesto te farbowania i po ktoryms razie po splukaniu farby gdy chcialam zrobic stylizacje zobaczylam ukruszony (upalony) wlos nad uchem, zrobilam wtedy grzywke ale reszta wlosow to byla masakra, przed impreza firmowa meza ktora byla za pare dni kupilam olejki kerastaze w amplukach aby jakos wygladac, pomimo ze bylam juz 6 miesiecy na cg. (w tych ampulkach same silikony), zrobily dobra robote bo pojawilam sie w gladkich i blyszczacych lokach, no ale to jest tylko do nastepnego mycia. I tez robilam farbami bez amoniaku. Sporo czytalam i tak naprawde to te bez amoniaku podobno mocniej niszcza bo wysuszaja bardziej.

W koncu w rozpaczy scielam ile moglam, nadal bylo zle bo wlosy byly zniszczone, podcinalam sobie koncowki co 4-6 tygodni i dopiero po pol roku bylam znow zadowolona z kondycji, wtedy jakos tez zdecydowalam sie na braz z garniera, z koncowek mi sie troche splukiwal ale i tak bylo lepiej.

Twoje wloski na fotkach wygladaja na suche i sztywne i wydaje mi sie ze jestes na mojej dawnej drodze.

Ja rozpaczalam po scieciu bo zawsze mialam dlugie ale spedzanie godziny aby ukryc zniszczenia to za duzo.

W sumie znow farbuje, wrocilam po roku do czerwonych ktore nosilam 7 lat i byla zadowolona, swojego wlasnego koloru nie lubie, jednak teraz farbuje juz tylko odrosty, kiedys walilam farbe na calos co miesiac i mialam straszna susze.

Naprawde chcesz wrocic do swojego koloru? Brazu? To ja bym na Twoim miejscu henne wziela, mieszanka henny i indygo daje piekne brazy. zaraz Ci poszukam fotke z przepisem na jasny braz. Takim farbowaniem ktore robisz nie dojdziesz do fryzjerki. Sa za czeste.

tutaj braz

a tu wiecej mixow - fotki i opisy, tylko zjedz nizej, jakbys nie byla pewna opisu to daj znac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-08-19 o 00:17
Stary 2011-08-19, 00:29   #39950
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Katie powiem Ci cos z reka na sercu, tez chcialam przyciemnic swoje dlugie na blond zrobione wlosy, i wiesz jak sie skonczylo? Tak jak Ty robilam czesto te farbowania i po ktoryms razie po splukaniu farby gdy chcialam zrobic stylizacje zobaczylam ukruszony (upalony) wlos nad uchem, zrobilam wtedy grzywke ale reszta wlosow to byla masakra, przed impreza firmowa meza ktora byla za pare dni kupilam olejki kerastaze w amplukach aby jakos wygladac, pomimo ze bylam juz 6 miesiecy na cg. (w tych ampulkach same silikony), zrobily dobra robote bo pojawilam sie w gladkich i blyszczacych lokach, no ale to jest tylko do nastepnego mycia. I tez robilam farbami bez amoniaku. Sporo czytalam i tak naprawde to te bez amoniaku podobno mocniej niszcza bo wysuszaja bardziej.

W koncu w rozpaczy scielam ile moglam, nadal bylo zle bo wlosy byly zniszczone, podcinalam sobie koncowki co 4-6 tygodni i dopiero po pol roku bylam znow zadowolona z kondycji, wtedy jakos tez zdecydowalam sie na braz z garniera, z koncowek mi sie troche splukiwal ale i tak bylo lepiej.

Twoje wloski na fotkach wygladaja na suche i sztywne i wydaje mi sie ze jestes na mojej dawnej drodze.

Ja rozpaczalam po scieciu bo zawsze mialam dlugie ale spedzanie godziny aby ukryc zniszczenia to za duzo.

W sumie znow farbuje, wrocilam po roku do czerwonych ktore nosilam 7 lat i byla zadowolona, swojego wlasnego koloru nie lubie, jednak teraz farbuje juz tylko odrosty, kiedys walilam farbe na calos co miesiac i mialam straszna susze.

Naprawde chcesz wrocic do swojego koloru? Brazu? To ja bym na Twoim miejscu henne wziela, mieszanka henny i indygo daje piekne brazy. zaraz Ci poszukam fotke z przepisem na jasny braz. Takim farbowaniem ktore robisz nie dojdziesz do fryzjerki. Sa za czeste.

tutaj braz

a tu wiecej mixow - fotki i opisy, tylko zjedz nizej, jakbys nie byla pewna opisu to daj znac
BAARDZO DZIĘKUJĘ ! przeczytałam, ale jutro jeszcze spróbuje przetrawić i chyba faktycznie pójdę w tę stronę, bo nie podoba mi się stan moich włosków po tej bez amoniaku - są właśnie takie sztywniejsze i suchsze niż przed - wysoka cena za nie szczypanie oczu dzięki brakowi amoniaku...
Stary 2011-08-19, 01:12   #39951
Lubik
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Witam wszystkie zakręcone !
Mam z włosami duży problem. Są niby kręcone, suche, sianowate i mam wrażenie że bardzo zniszczone ale nie wiem z jakiego powodu. Dodatkowo od jakiegoś czasu pojawił się łupież. Od dłuższego czasu stosuje szampon przeciwłupieżowy (do włosów suchych) ale włosy wyglądają źle. Jak umyję szamponem pielęgnującym do zniszczonych włosów to wyglądają lepiej i kręcą się ale znów pojawia się łupież... i tak w kółko. Próbowałam też wielu maseczek i odżywek dostępnych na rynku ale nie mogę odzyskać pięknych loczków które miałam kiedyś . Muszę dodać że nie niszczę włosów przez stylizację, suszarkę, prostownicę czy farbowanie. Spłukuję zimną wodą i rzadko czeszę bo są kręcone (tzn powinny być). Końcówki nie są rozdwojone bo regularnie podcinam. A i tak mam siano
H E L P . . .
Lubik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 01:51   #39952
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
a czy wcierka ma alkohol? nie pamietam ale to by bylo wytlumaczenie ze szybciej schna
no właśnie wcierka Jantar nie ma w składzie alkoholu (a woda brzozowa, która ma nie sprawia że szybciej schną mi włosy)
wielbicielka wody mineralnej, herbat, ziółek i kawusi

zakupoholizm pomniejszony

If you always do what you always did, you'll always get what you always got.
Miss Puppet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 06:16   #39953
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
BAARDZO DZIĘKUJĘ ! przeczytałam, ale jutro jeszcze spróbuje przetrawić i chyba faktycznie pójdę w tę stronę, bo nie podoba mi się stan moich włosków po tej bez amoniaku - są właśnie takie sztywniejsze i suchsze niż przed - wysoka cena za nie szczypanie oczu dzięki brakowi amoniaku...
Coz, nie mowi sie wszystkiego w reklamach i na pudelkach, nie pamietam gdzie to czytalam, czy po polsku czy po angielsku ale po przeczytaniu artykulu plus komentarzy nawet znalazlam dyskusje, wyszlo ze na dluzsza mete jednak te bez amoniaku robia wiecej krzywdy, wysuszenie jest jak po mega rozjasnaniu

jesli zdecydujesz sie na henne to musisz tez wiedziec ze po pierwszym zabiegu wlosy moga wydac sie rownie szorstkie jak po farbie bez amoniaku (super nawilzajace maski wtedy potrzebne, zadne oleje), dwa ze na Twoich obecnych wlosach henna wyjdzie zawsze ciemniej niz przygotowany mix plus henna moze sie tez wyplukiwac choc Ty nie myjesz codziennie wiec powinno byc wolniej, najbezpieczniej startowac z jasnym kolorem jak orzechowy braz czy jasny braz z Khadi. Wiecej info na watku o hennie. Ja troszku liznelam hennowania wiec ja bym robila wlasny mix ale jak nie ma sie doswiadczenia to lepiej zastosowac jakis standard. Wiele osob uzywa w mieszankach Cassi (zwanej bezbarwna henna), Cassia rozjasnia kolor mieszanki albo powoduje ze mieszanka nie bedzie za ciemnia, tylko tutaj jest maly problem - jak masz twarda wode to moze Ci wyjsc zielona poswiata, ja sobie kiedys zmieszalam henne (bo ja robilam na czerwony wiec nie dodawalam indygo) z kilkoma lyzkami Cassi i wyszla mi zielona poswiata, podobno to sie zmywa po ilus myciach ale nie bylam pewna i nastepnego dnia walnelam sama henne.

Ostatnia sprawa to zmycie henny, gdzies wyczytalam 2 sposoby na usuniecie henny bezbolesne ale ... jesli jest zrobione w pierwszych 12-24 godzinach od hennowania, nie wiem ile wiesz o hennie - henna wnika do wnetrza wlosa i laczy sie z ludzka keratyna, na stale, tylko osoby o naprawde niskiej porowatosci (Ty akurat przez rozjasniania i farbowania masz duza) nie maja efektow w sensie henna sie zmywa czasami nawet podczas pierwszego mycia, tak wiec jak polaczenie nastapi i sie utrwali (24-36 godzin) to usuniecie henny jest trudne. Jednak gdyby sie okazalo ze nie podoba Ci sie efekt mozesz go odwrocic, postaram sie poszukac jak sie to robi, pamietam tylko ze potrzebna jest soda (albo oranzada w proszku). W kazdym razie musisz miec to przed hennowaniem aby zrobic sciaganie zanim polaczenie sie 'utwardzi'.

kolejna sprawa - zebys nie stracila lokow to mozesz dlugosc zrobic max 3 razy (wg mojej opinii) i potem juz tylko odrosty mix henny i indygo a na calosc dla odswiezenia koloru tylko Henna Gloss (mieszanke z henna dodaje sie do prostej skladowo odzywki bez silikonow, olejow, proporjce rozne mozna 50/50 albo nawet 2 lyzki mixu do odzywki)

uff, znow elaborat mi wyszedl

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
no właśnie wcierka Jantar nie ma w składzie alkoholu (a woda brzozowa, która ma nie sprawia że szybciej schną mi włosy)

zestaw skladnikow jest tak dobrany ze dziala w ten sposob, u wiekszosci osob balsam Nivea do kreconych tez przyspiesza schniecie choc nie ma alkoholu, niestety specem od analiz nie jestem wiec wiecej nic nie dopowiem
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-08-19 o 06:35
Stary 2011-08-19, 09:04   #39954
pati_bc
Rozeznanie

Witam Was serdecznie drogie Lokaski
Jestem Waszą cichą czytelniczką od jakiegoś czasu. Co ja się napatrzyłam na Wasze cudne włosy. Co się naśliniłam… o zazdrości nie wspominając.
W sumie miałam się dopiero odezwać po przeczytaniu całego wątku pielęgnacyjnego (jestem dopiero na 94 str) ale tak szybko piszecie, że ciężko za Wami nadążyć Poza tym mam problem i żywię nadzieję, że pomożecie mi się z nim uporać. Ale może od początku…
Moją przygodę z włosami a raczej zwrot w ich pielęgnacji zaczął się od bloga Anwen, o którym nie raz już było wspomniane. To ona skierowała mnie na wątek „Dla Zakręconych” i wsiąkłam na Amen. Przeczytałam wszystkie podstawowe wątki i nie tylko. Czerpałam wiedzę garściami. Również bardzo przyjemnie czytało mi się Wasze wypowiedzi/rozmowy nie tylko te włosowe Prawdę mówiąc to się trochę czuję jakbym Was znała
Moją zmianę pielęgnacji zaczęłam 11 lipca tego roku. Ostatni raz umyłam głowę szamponem ze sles i na początek zaczęłam myć sławnym BD. Naturalnie, jeszcze zanim do Was trafiłam zaopatrzyłam się we wlaśnie BD, Alterrę morelową (kocham ją), Alterrę z granatem i aloesem, Isanę z olejkiem babasu oraz Joannę b/s z miodem i cytryną. Potem kiedy już zaczęłam Was podczytywać dokupiłam Garniera Avocado i masło Karite, Isanę z proteinami pszenicy oraz Joannę b/s z lnem i rumiankiem. Na początku moje włosy dziwnie reagowały na zmianę pielęgnacji. Po BD były szorstkie ale i tak potem nakładałam odzywkę czy maskę na minimum 30 min więc plątania ani szorstkości zbytnio nie odczuwałam. Wydawało mi się, że nawet polubiły odżywianie. Wcześniej kompletnie nie przykładałam do tego wagi. Potem przyszedł kryzys… Włosy wyglądały okropnie. Każdy szedł w inną stronę, były twarde i kompletnie niepodatne. Nie tak jak wcześniej. Potem nastąpił zwrot i znów nastąpiła poprawa. Włoski wydawały mi się bardziej nawilżone, nabrały blasku, nie jakiegoś lustrzanego ale błyszczały. Dostrzegłam to ponieważ to była nowość, wcześniej były matowe. Zauważyłam nawet, że zaczęły się mocniej kręcić i czułam zarówno fale i loki kiedy poruszałam głową. Po jakiś 2 tygodniach mycia BD zdecydowałam się w końcu na mycie odzywką. Kupiłam polecaną przez Was Poterrs z aloesem. Jakież było moje zaskoczenie kiedy zobaczyłam, że rzeczywiście się lekko pieni a mycie nią w porównaniu do BD było bajką. Polubiłam mycie odżywką i wydawało mi się, że moje włosy też. Po kilku razach mycia odżywką oraz odżywianiu i zabezpieczaniu odżywką b/s moje włosy jakby odżyły ale też i były trochę odciążone. W sumie nie przeszkadzało mi to bo nie było aż tak dużo puchu. Do czasu… Jakiś tydzień, albo i więcej, znów nastąpił zwrot i moje włosy wyglądają okropnie. Nie wiem jak to w ogóle nazwać Są płaskie, są kompletnie bez wyrazu, bezkształtne, falowania i kręcenia zero. Czasem coś się pofaluje ale minimalnie. Muszę je myć codziennie bo na drugi dzień, pomimo tego, że nie nakładam stylizatora wyglądają okropnie. Muszę suszyć suszarką bo inaczej mam wrażenie, że nie mam włosów. Nie jestem przyzwyczajona do takiego braku objętości. W skrócie moje włosy wyglądają o wiele gorzej niż przed zmianą pielęgnacji. Zapomniałam dodać, że do tej pory olejowa łam raz w tygodniu na noc oliwą z oliwek bądź olejem lnianym. Teraz tego zaprzestałam lub mieszam oliwę z odzywką i godzinę trzymam. Co do stylizatorów to nie sprawdził się u mnie żel lniany. Na wątku o żelu wyczytałam spostrzeżenie Invos Bravos(przepraszam jeśli przekręciłam), że u niej żel lniany nałożony na włosy mokre powoduje wyprostowanie włosów. Mam dokładnie ten sam efekt. Podobnie z włosami suchymi. Przyklep i rozprostowanie. Kolejnym stylizatorem, którego używałam była Nivea FC. Kiedy nałożyłam ją pierwszy raz byłam zadowolona. Miałam ładnie pokręcone fale a nawet loki, które przechodziły nawet w 3a(głownie pod spodem z boku) ale już na drugi, trzeci i kolejny raz robił mi z włosami strąki. Strasznie sklejał, włosy były nieprzyjemne w dotyku i miałam wrażenie jakby były brudne. Nawet wersja rozcieńczona z wodą się nie sprawdziła. Kolejnym stylizatorem była zapożyczona metoda Caskady – olejek BD fur mama. Fakt ładnie podkreśliło fale ale nie sprawdza się przy mojej długości włosów.
Teraz przejdę do mojego kolejnego utrapienia… Zawsze miałam problem z wypadającymi włosami. Odkąd zaczęłam dojrzewać. Hormony itd. Brałam różne suplementy diety ale nic nie pomogły. Znaczy na przestrzeni lat wiem, że raz wypadały mniej, raz więcej. W każdym bądź razie wypadają od lat. Od jakiegoś czasu, tygodnia może dwóch włosy lecą mi niemiłosiernie. Podczas mycia, podczas czesania, podczas lekkiego przesunięcia włosów w bok. Zaczęłam wcierać w skalp rzepę z Joanny ale użyłam jej dopiero 3 razy więc efektów jeszcze nie widać. Zaznaczam, że nie wcieram oleju w skalp ani nie dotykam go odzywką. Ponadto piję pokrzywę oraz biorę olej z wiesiołka.
Nie wiem czy dopadł mnie ten właściwy kryzys włosowy bo wiem, że nie jestem długo CG ale z drugiej strony wolę się poradzić bo może to coś innego albo robię coś źle.
Przepraszam za taki długi post i za jego chaotyczność. Pewnie i tak o połowie zapomniałam Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam Liczę też, że coś mi poradzicie bo już nie wiem co mam robić
I mam nadzieję, że św. Curla się na mnie aż tak bardzo nie pogniewała. Bo co prawda nie dbałam wcześniej należycie o moje kręcioły ale nie prostowałam ich. Jednak suszenia suszarką wyprzeć się nie mogę
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 09:37   #39955
mimi91
Wtajemniczenie

Cytat:
http://www.miejski.pl/slowo - Żółwik
zlikwiduj spacje
chodzę do gimnazjum i u mnie w szkole, kiedy zgadzamy się w czymś z koleżanką robimy żółwika wybacz mi, ale chodzę do gimnazjum nie wiedziałam że ktos może tego nie znać
U mnie w LO to funkcjonowało i na studiach dalej też, widać z Twojego pokolenia jestem

Jak tam Twoje wypadanie? Ja teraz się dokładnie przyglądam włosom i stwierdzam, że w dzień kiedy ich nie myję leci mi ich max. 20 i uznałam, że po prostu w czasie mycia muszą nadrobić Nie wiem czy to dobra teoria

Cytat:
A teraz to chyba sobie nauszniki kupię takie jak w rossmannie były z pingwinkami
A ja brzydko wyglądam w nausznikach

Cytat:

serial to Skins. Ucze się brytyjskiego angielskiego jej włosy autentycznie prawie cały serial wyglądają jak moje podczas wilgotnej pogody po całym dniu No ale mysle ze chodzi o to ze ma duuużo włosów. I tyle.
Też zaczęłam ich kiedyś oglądać, fakt, włosy April Pearson są całkiem całkiem No i ogólnie ładna aktorka

Wczoraj coś nie za bardzo się udzielałam, bo jakaś nie wyspana chodziłam a poza tym kilka godzin zeszło mi z kosmetyczką, bo jeżdzę do takiej zaprzyjaźnionej za miasto. Zmasakrowała mi jak zwykle twarz, no ale przynajmniej po kilku dniach widać efekty jej pracy Jeszcze zdecydowałam się na dekolt, także ładnie zabuliłam

Nałożyłam teraz olejek kokosowy Vatiki na jakieś 2 godziny (po raz pierwszy!!) także zobaczymy efekty.. Rozumiem, że wystarczy jak zmyję go np. BD?
Doczytałam się gdzieś, że czasem powinno się umyć włosy szamponem z SLSem. To mam przed nałożeniem go zabezpieczyć włosy jakąś odżywką? Tylko włosy czy skalp też?

Widzę, że kilka z Was zdecydowało się na wizyty u fryzjera... Prostowanie? Skąd ja to znam.. Nawet mnie nie pytali ostatnio czy chcę czy nie tylko od razu łap za prostownicę Wybieram się właśnie w przyszłym tygodniu w sobotę na podcięcie końcówek, wycieniowanie i może coś mi ciekawego ułożą, bo mam wesele kuzynki. Tylko nie wiem czy jeśli jestem umówiona na "strzyżenie + modelowanie" to czy układanie jakieś "wyjściowej" fryzury wchodzi w cenę.. Sie zobaczy :P

Dostałam od przyszłych teściów krem nawilżający z aloesem (z Wysp Kanaryjskich ) i się zastanawiam czy może on zrobić coś pożytecznego moim włoskom, podaję skład:
aqua, aloe barbadensis, paraffinum liquidum, glyceryl stearate, glycerin, potassium cetyl phosphate, cetyl alcohol, stearic acid, dimethicone, phenoxyethanol, parfum, carbomer, methylparaben, disodium edta, sidium hydroxide, butylparaben, ethylparaben, propylparaben, isobutylparaben, butylphenyl methylpropional, linalool, alpha-isomethyl ionone, hexyl cinnamal, CI47005, CI61570, CI42051

Apropo jeszcze mojego wypadania włosów, Kupiłam w końcu tabletki Novophane (skład jest na dozie) i herbatkę krzemionkową.
Czy mogę to i to równocześnie stosować?

Ojej, ale się rozpisałam A za oknem już upał nie do wytrzymania... Jednak mimo wszystko wolę lato

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 09:47   #39956
Basai77
Raczkowanie

pati bc
Witaj,
ocieram Ci nosek...
my wszystkie tutaj mamy kaprysne wlosy.Ja stosuje cg juz od lutego i ciagle nie moge znalesc odpowiedniego zestawu dla mnie.
OD jednych myjadel-lupiez,od innych-przyklep,swiad,brak lokow..i moglabym tak wyliczac w nieskonczonosc.
Bywa,ze umyje dwa razy odzywka i jest pieknie a za trzecim,poprostu katastrofa.Trzeba wielu,wielu dni aby wykryc idealny zestaw i przewidywalny.
Wlosy wychodza mi caly czas tez,raz mniej ,raz wiecej.Bywa,ze uspakaja sie na moment ale wraca jak bumerang.Zauwazylam,ze na to pomogly mi wcierki aloesowe i raz na jakis czas,zastosowanie glinki na wlosy.
Moja obserwacja-wychodzi ich wiecej,kiedy:
skalp jest przesuszony lub
mieszki wlosowe sa zatkane(ze tak to nazwe),czyli niedoplukana odzywka,zle dobrana...krotka mowiac ,wlosy nie oddychaja.
Nie zalamuj sie i nie poddawaj!!!
Przyjda jeszcze piekne dni dla Twoich wloskow
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 10:22   #39957
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Zanim wrócę do wcześniejszych postów, kilka słów ode mnie w zakresie Lorraine i jej książki (plus całość, o której pisałam wcześniej).
Dodam, ze nie znalazłam wczoraj czasu, by zajrzeć do książki, ale zrobię to w ciągu następnych paru dni.
W końcu idę na urlop
Może ktoś zatęskni... Bo ja na pewno
Cytat:
Rozumiem radę, żeby jak najmniej inwazyjnie farbować włosy, ale naprawdę nie byłabym w stanie jej zrozumieć, gdyby napisała - w ogóle nie farbujcie włosów, bo to w dzisiejszych czasach nierealne.
Nie mam na myśli zapisu :"Nie farbujcie włosów, bo to im szkodzi". Mam na myśli konsekwencję - skoro można pisać, że szkodzi siarczan, bo wysusza, prostownica i suszarka z gorącym nawiewem, bo stosuje zbyt wysokie temperatury, to nie rozumiem, dlaczego nie można napisać tego samego o farbowaniu - że to zabieg, który zawsze może podziałać niezgodnie z naszymi oczekiwaniami. że zawsze istnieje ryzyko.
Książka pozostawia wybór od samego początku - nie zmusisz nikogo do cg, jeśli tego nie chce. I podaje takie przypadki. I to jest ok.
Ale nie widziałam tego samego w przypadku farbowania czy rozjaśniania. Nawet henny, która może prostować włosy...
Moim zdaniem takie zdanie, choćby najkrótsze winno tam się znaleźć.
Cytat:
Chyba nie wszystkim włosom są potrzebne proteiny? np. tym zdrowym?
No własnie są potrzebne wszystkim. Szczególnie latem, gdy wysoka temperatura i często spora wilgotność prowadzi do puchnięcia i niszczenia struktury.
Proteiny to budulec włosa, podstawa, dlatego nie da się ich całkiem odstawić. Tymczasem - z tego co pamiętam, bo nie zdążyłam zerknąć wczoraj do książki - proteiny się nie znalazły w 2. części. W 1. jeszcze byłby. A sprawa protein jest istotna i skomplikowana.
Jedyne, co może dać nieco protein, to płukanki pomakaronowe, poryżowe i poziemniakowe. To niewiele choć efekty daje świetne

Przesyłam Ci słoneczko Będę dziś jechać przez Twoje rodzinne miasto, więc nieco mogę przywieźć w bagażniku. Paczka będzie czekać na Statoilu

Cytat:
Ja uwazam ze ksiazka jest ok, jest dla osob ktore nie siedza i nie analizuja skladow, chca sie cieszyc lokami
Prawda, tu się zgadzam bez dwóch zdań!
Ale nie uwzględnia chociażby tego, co zrobić, gdy coś z lokami dzieje się nie halo, mimo stosowania metody cg, jak wtedy działać działać, jak się ratować. Dlatego to moim zdaniem książka dobra na początek.
Cytat:
Ta ksiazka nie jest analiza laboratoryjna, ma sprawic ze pielegnacja bedzie cieszyc , sprawiac przyjemnosc.
Ale mnie sprawia i nie oczekuję analiz laboratoryjnych, ale nieco innego podejścia do tematu, choć trochę pogłębionego. To jest podręcznik, a nie odpowiedź na proste pytania: "Dlaczego " i "co mi to da". Oczekuję czegoś więcej.
Cytat:
Jakby Lorraine wyjechala z czyms takim jak u nas w analizowym to napewno ksiazka nie cieszylaby sie popularnoscia. Ja to tak widze.
Prawda, jednak są różne oczekiwania i nie tylko sprzedaż czy popularność są istotne.
Jak dla mnie lokowe guru winno szukać czegoś więcej. Chylę czoła przed doskonalszą kategoryzacją lokową. Jest świetna i tu nie mam nic do zarzucenia. Jednak książka ma moim zdaniem dość istotne braki.
Mogę mieć inne oczekiwania? Może mnie ta książka i propozycja Lorraine zawodzić?
Cytat:
nie lepkie, bardziej zbite. Nie wiem czy zmieniają kształt bo malutkie, ale pewnie tak. Przy nacisku by się spłaszczyło. nie jak żel. Bardziej tłuszczyk ale taki hmmm roztopione i zaschnięte masło coś w ten deseń.
Zobaczymy. Cięzko to nawet zobaczyć bo było ich z przodu może ze 4-5. Ale tyłu nie da się tak obejrzeć...
Hmm Czekam na dalsze obserwacje.
Cytat:
serial to Skins
Dzięki
Cytat:
No ale mysle ze chodzi o to ze ma duuużo włosów. I tyle
No właśnie... Mnie też zawsze podobały się takie fryzurki, a fryzjerki mówiły, ze z moich włosów to nie wyjdzie
I cięłam na boba (tutaj przód już nieco odrośnięty oraz tył ) - zawsze to sposób, by firanki nie było.
Chciałabym, byś zwróciła uwagę, jak zachowuje się u mnie tył - trochę jak na tym zdjęciu po lokówce, które wrzuciłaś wczoraj. Mnie Twoje włosy przypominają moje, dlatego podejrzewam, że możesz mieć podobny lok, ale... niekoniecznie podobną objętość do tej ze zdjęcia.
Acha - ja mam coś w rodzaju "firanki" której chcesz uniknąć. Jest gęstsza niż na zdjęciu, które pokazałaś, ale pozostawia trochę do życzenia. Za to tył i boki mnie cieszą.
Cytat:
To plan jest taki: poczekam na suszarkę i pożyję z nią ze 2 tygodnie.
Potem ewentualnie do fryzjera na cieniowanie z zaznaczeniem że bez przesady.
A jak dalej coś bedzie nie tak to gdzies po rozpoczeciu semestru najwyżej zetnę
Zatwierdzono
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Poszłam za radą Eloe i nałożyłam na głowę Kallosa z olejem, keratyną, pantenolem i hydromailem. Efekty - może jutro
Ciekawam
Cytat:
Dziewczyny, co jest w tym spray'u takiego, że niezależnie od tego jaką masakrę moją fazą testów zafunduję sobie na głowie, to ten spray mnie ratuje
Podpiszę się pod słowami Rybiorki - raczej grupa składników i ich wzajemna korelacja niż jeden.
Faktem jest, że najwięcej tu dimethiconu i do tego polimer, ale jest też całe mnóstwo innych ciekawych rzeczy.
Magiczne
Się można rozwinąć bardziej, ale nie tutaj, tylko w analizowym.
Cytat:
Sporo czytalam i tak naprawde to te bez amoniaku podobno mocniej niszcza bo wysuszaja bardziej
I własnie o taka choćby notkę widziałabym u Lorraine - nie tylko amoniak, ale i inne substancje są w chemicznych farbach po to, by móc zadziałać.
Warto mieć tego świadomość.
Tylko tyle i nudne nie jest.
Cytat:
Napisane przez Lubik Pokaż wiadomość
Są niby kręcone, suche, sianowate i mam wrażenie że bardzo zniszczone ale nie wiem z jakiego powodu
Bardzo wiele czynników oddziałuje na włosy. Od kosmetyków, przez zabiegi, po codzienność. Organizm to całość i o tym trzeba pamiętać.
Z Twojego opisu wynika, że stosujesz niewłaściwe środki myjące, bo każdorazowo włosy niewłaściwie się zachowują, a także nie trafiłaś jeszcze na optymalną odżywkę do spłukiwania.
Na początek zalecamy:
- lekturę pigułki,
- lekturę FAQ,
- zmianę spojrzenia na kosmetyki,
- wrzucenie zdjęć włosów.
A potem możesz napisać konkretnie czego używasz (nazwa i skład lub link do składu)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 10:23   #39958
mimi91
Wtajemniczenie

witaj pati_bc
Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Teraz przejdę do mojego kolejnego utrapienia… Zawsze miałam problem z wypadającymi włosami. Odkąd zaczęłam dojrzewać. Hormony itd. Brałam różne suplementy diety ale nic nie pomogły. Znaczy na przestrzeni lat wiem, że raz wypadały mniej, raz więcej. W każdym bądź razie wypadają od lat. Od jakiegoś czasu, tygodnia może dwóch włosy lecą mi niemiłosiernie. Podczas mycia, podczas czesania, podczas lekkiego przesunięcia włosów w bok. Zaczęłam wcierać w skalp rzepę z Joanny ale użyłam jej dopiero 3 razy więc efektów jeszcze nie widać. Zaznaczam, że nie wcieram oleju w skalp ani nie dotykam go odzywką. Ponadto piję pokrzywę oraz biorę olej z wiesiołka.
Kochana, skąd ja to znam?! Mnie też męczy wypadanie odkąd zaczęłam dojrzewać. Raz mniej, raz więcej lecą, ale lecą wydaje mi się powyżej normy. Badałaś sobie hormony? A te suplementy zapisywał Ci dermatolog czy kupowałaś na własną rękę?

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 10:50   #39959
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
pati bc
Witaj,
ocieram Ci nosek...
my wszystkie tutaj mamy kaprysne wlosy.Ja stosuje cg juz od lutego i ciagle nie moge znalesc odpowiedniego zestawu dla mnie.
OD jednych myjadel-lupiez,od innych-przyklep,swiad,brak lokow..i moglabym tak wyliczac w nieskonczonosc.
Bywa,ze umyje dwa razy odzywka i jest pieknie a za trzecim,poprostu katastrofa.Trzeba wielu,wielu dni aby wykryc idealny zestaw i przewidywalny.
Wlosy wychodza mi caly czas tez,raz mniej ,raz wiecej.Bywa,ze uspakaja sie na moment ale wraca jak bumerang.Zauwazylam,ze na to pomogly mi wcierki aloesowe i raz na jakis czas,zastosowanie glinki na wlosy.
Moja obserwacja-wychodzi ich wiecej,kiedy:
skalp jest przesuszony lub
mieszki wlosowe sa zatkane(ze tak to nazwe),czyli niedoplukana odzywka,zle dobrana...krotka mowiac ,wlosy nie oddychaja.
Nie zalamuj sie i nie poddawaj!!!
Przyjda jeszcze piekne dni dla Twoich wloskow
Dziękuję Ci bardzo za słowa otuchy Wiem, że włosy kręcone i falowane są kapryśne. Zawsze zdawałam sobie z tego sprawę. Kiedy moje koleżanki w szkole średniej prostowały włosy (nawet jak miały proste) to ja codziennie przychodziłam do szkoły z inną fryzurą. Raz bardziej pokręconą, raz falowaną ale zawsze swoją bo nigdy nie podobał mi się efekt prostych włosów na mojej głowie (raz w życiu wyprostowałam). Były takie obce, takie płaskie a ja zawsze miałam puszyste. Ogólnie zawsze akceptowałam moje włoski. I lubiłam, raz bardziej a raz mniej ale lubiłam Zwłaszcza to, że były takie podatne Co do wcierek aloesowych to myślałam nad tym i nawet kupiłam sok aloesowy ale nie wiem czy mogę go używać w połączeniu z rzepą joanny. Z rzepy na razie nie chcę rezygnować bo wiem, że we wcierkach trzeba być systematycznym.

Mimi91
U mnie też się zaczęło odkąd zaczęłam dojrzewać i również raz było mniej, raz więcej. I właśnie teraz lecą powyżej normy Nie brałam nigdy hormonów. A jeśli chodzi o suplementy to jako wcześniejszy kompletny laik to brałam to co aptekarka poleciła. Zażywałam skrzyp, skrzyp z pokrzywą, skrzypowite, capivit chyba też. Nigdy nie kończyłam na jednym opakowaniu tylko minimum 3 miesiące brałam. Po tej "kuracji" zmieniałam suplementy aby też organizm się nie przyzwyczaił. Ogólnie guzik pomogło. A nawet jak pomogło to wypadały mniej ale nadal wypadały. U dermatologa byłam raz, kilka lat temu. Pani powiedziała, że to normalne, że włosy wypadają bo dojrzewam i nie powinnam się tym przejmować. Wypadają bo wypadają....

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Zamiast "badałaś" przeczytałam "brałaś" Nie, nie badałam hormonów.
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 10:59   #39960
Basai77
Raczkowanie

pati bc
A faktem jest,ze rzeczywiscie przy tabletkach anty wlosy wzmacniaja sie na maksa,bo anty maja takie samo zachowanie jak przy zajsciu w ciaze,brak jajeczkowania.Ja w ciazy ,moglabym za linke holownicza robic,tak piekne,mocne wlosy mialam i nie wypadaly nic a nic.Za to okolo 3 mc,po porodzie...wole do tego nie wracac,bo mi sie zimno robi...brrrrrrrr...
Doslownie zakola na okolo glowy.Do dzis pokutuje,bo wlosy juz duzo odrosly ale z racji tego ,ze je zapusczam i nie chcialam wogole po ciazy obcinac,jak mialo to miejsce po pierwszym dziecku,mam je nierowne i to widac niemilosiernie.Wyrowna sie moze dopiero za pare lat,kiedy juz beda calkiem dlugasne i kiedys je wkoncu wyrownam.
Jednak,to zawsze ingerencja w nature i wszystko jest na krotka mete.Przez te wszystkie toksyny w pozywieniu,mamy takie problemy z hormonami i co za tym idzie,ze skora,wlosami i ogolnie.
A firmy farmaceutyczne sie ciesza i licza zyski,ehhhhhh zycie...
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości