Scent Bar XXXII - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-19, 16:53   #1771
Maja102
Zakorzenienie

Dot.: Scent Bar XXXII

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
Deszcz pada i maluteńka burza była, weekend

pogoda się popsuła, więc weekend uważam za oficjalnie otwarty
Stary 2011-08-19, 16:55   #1772
Florens
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
przypomniało mi się, jak kolega kiedyś opowiadał, że na infolinię tepsy zadzwonił klient i powiedział, że chce zrezygnować z umowy po kilku tygodniach trwania bo "już obejrzałem cały internet"
Ale jak to? Jak mógł pan obejrzeć cały internet, przecież tego jest w nieskończonośc, można przeglądać latami.
A gość "ale tylko się reklamy czasem zmieniają"
Okazało się, że biedak nie wiedział, że u góry w pasku wpisuje się adres dowolnej strony do przeglądania i przez kilka miesięcy co rano oglądał stronę startową tp i myślał, że to już jest cały internet

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
feście tych fachmanów z mojej ściany
drugi tydzień wiercą, stukają, siedzą na parapecie i zaglądają przez okna
sgópieć można...
możemy się zamienić

Prawdziwe piekło, to źle przeżyte życie

Toficzku zabrałaś ze sobą kawał mojego serca
28.05.2010
Fanaberia Fanybery Fany Fancia 06.04.2017
Florens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 16:55   #1773
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
przypomniało mi się, jak kolega kiedyś opowiadał, że na infolinię tepsy zadzwonił klient i powiedział, że chce zrezygnować z umowy po kilku tygodniach trwania bo "już obejrzałem cały internet"
Ale jak to? Jak mógł pan obejrzeć cały internet, przecież tego jest w nieskończonośc, można przeglądać latami.
Okazało się, że biedak nie wiedział, że u góry w pasku wpisuje się adres dowolnej strony do przeglądania i przez kilka miesięcy co rano oglądał stronę startową tp i myślał, że to już jest cały internet
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 16:56   #1774
Florens
Zakorzenienie

Cytat:
Deszcz pada i maluteńka burza była, weekend

28.05.2010
Stary 2011-08-19, 17:00   #1775
Maja102
Zakorzenienie

for Madzik
http://demotywatory.pl/3390356/Niewa...oj-przecziwnik
(miałąm Ci wrzucić na fejsa na tablicę, ale mi się coś nie chce załadować :/
edit: a jednak po paru minutach poszło)

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2011-08-19 o 17:02
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:04   #1776
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Florens Pokaż wiadomość
a czytaj niżej, październik znaczy
październik to jeszcze większa niewiadoma -a chyba na pewno pójdę na podyplomówkę więc łikendy

także nie liczta

taką wyprawę uskuteczniłąbym (z 11 godzin w jedną stronę em aj rajt?) tylko jeśli jechałąbym na minimum 2 noce no i jednak nie po samotnosci - nie umiem sie przełamać

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
for Madzik
http://demotywatory.pl/3390356/Niewa...oj-przecziwnik
(miałąm Ci wrzucić na fejsa na tablicę, ale mi się coś nie chce załadować :/
edit: a jednak po paru minutach poszło)
boskie
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:14   #1777
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
w czym w czym> w zywicy epoksydowej?
Ta jest

Cytat:
w tej części to o wieku pisałam
Acha

Cytat:
aaaaaa.....a w jakim czasie to trzeba zrobic?

chodzi mi np-w styczniu nakupie róznych rzeczy za 100tys +23 tys vat,
ale nie sprzedam zadnej ovatowanej sługi,a w lutym sprzedam np za 10 tys+ vat...a potem np znowu nic nie sprzedam...to kiedy mi te 23 tysiaki przepadną? ze juz sie nie da ich odlicyc?

a mozna gdzies w sieci o tym jasno poczytac?
W ustawie o VATcie Ale średnio jasno. Ostatnio było tak, że jak nakupisz w styczniu to masz 3 miesiące na wrzucenie faktury w zakupy.
I można se to tak ciągnąć (przenosić tę kwotę z miesiąca na miesiąc) do 10ciu miesięcy bo potem może Cię urząd złapać i kazać robić remanent. Ale jak coś w międzyczasie sprzedasz to luz. Poza tym były jakieś rozporządzenia czy co tam, że w przypadku rozpoczęcia działalności i zakupów - czyli inwestycji - ten okres można przedłużyć bo to nie człowieka wina, że jeszcze nic nie sprzedaje. Albo że splajtował nim zaczął działać.
Można też wystąpić o zwrot.
A o podatkach to chyba już Flo wyjaśniła.

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Pooly zadałaś jedno z ważkich pytań które bałam sie zadać - skąd sie bierze internet
Od Boga

Cytat:
Napisane przez VI4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny...
Może zamienisz się ze mną pracami bo ja to jednak jestem ciemna z podatków

Cytat:
vat rozlicza się niestety miesięcznie, ale można wystąpić o jego zwrot, co zazwyczaj kończy się kontrolą z us i trwa (chyba) 2-3 miesiące, ten zwrot znaczy, a nie kontrola.
U nas kontrole nie były za każdym razem tylko w pewnych przypadkach: pierwszy zwrot, potem któryś kolejny ale nie pamiętam który, i w przypadkach podejrzanych - duża kwota, sprzedaż zagraniczna albo z mniejszą stawką itp. A zwrot trwał albo 25 dni, albo 60 albo 180.
Ale mogło się pozmieniać.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:25   #1778
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
pogrubione
ale fakt faktem też nie wiem jak to zrobić żeby gdzieś tam komuś dostarczać internet

co do strony, miejsce na stronę wykupujesz np w home.pl czyli właśnie u hostingowca, masz ileś tam miejsca na załadowanie strony zrobionej samemu albo przez webdesignera, płaci się za hosting jakiś tam abonament roczny..
inaczej mówiąc na stronę internetową wykupujesz kawałek miejsca na czyimś serwerze w internecie, tak jak masz kawałek miejsca na swoim dysku w komputerze..
plus musisz mieć adres (domenę) żeby można było tam dotrzeć..
a! czyli adres kupuję gdzie indziej,a hosting gdie indziej? i jak to sie potem łączy w jedno miejksce?

Cytat:
Pooly zadałaś jedno z ważkich pytań które bałam sie zadać - skąd sie bierze internet
no nie?

Cytat:
Sam internet to taki wielki wirtualny twór istniejący gdzieś na setkach serwerów na całym świecie.
Bez jednego właściciela
operator zapewnia dostęp do sieci. Ty też sobie możesz kupić router i rozesłać internet po całym domu na przykład.
A operator robi to hurtem, bo ma sprzęt i infrastrukturę i po światłowodach.nadajnikach może dostarczyć sygnał internetowy (ADSL, ethernet, kablówka, radiówka, w komórce) do tysięcy ludzi naraz.

no fuaśnie nie wiem, przecież można se od razu neta wziąć ze stacji radiowej i nie potrzeba do tego żadnych pośredników
(w każdym razie z Wimaxa, na innych technologiach się nie znam)

teraz to mysle ze moze ona chce własnie tym operatorem zostac , bo w tej wiosce jeszcze wogole nie ma internetu w powietrzu , tak myslę

Cytat:
Dziewczyny,

1) pierwsze słyszę, żeby osoba fizyczna nieprowadząca działalności mogła wystawić rachunek. Rachunek wystawia podmiot prowadzący działalność, nie będąca płatnikiem VAT

Podejrzewam, że Polly chodzi o umowę o dzieło - i do niej rachunek. Taka forma jest nieco kłopotliwa - i na dłuższą metę lepiej mieć działalność. Kłopotliwa jest dla usługobiorcy - bo musi sporządzić umowę, zapłacić podatek, na koniec roku wystawić PIT.
No i - nie jest to możliwe przy np sprzedaży czegokolwiek (typu np biżuteria).
2) Różnicy finansowej (w sensie - co się bardziej opłaca) między vatowcem a nievatowcem nie ma dużej. VAT - dolicza się do swoich faktur, i odlicza od większości faktur kosztowych. (z wyjątkiem np paliwa do samochodów osobowych - tu nie odliczamy vatu, i kwota brutto idzie w koszty)
Jest nieco więcej papierologii przy VACie , ale nie jest to jakaś czarna magia.
3) jeśli prowadzi się sprzedaż tylko przez internet, nie ma konieczności rejestrowania tego kasą fiskalną - wystarczy robić rejestry sprzedaży na podstawie wpływu na konto.
4) o dostawcach internetu nie wiem wiele, natomiast jeśli chce się mieć stronę, należy:
- wykupić domenę (czyli nazwę strony, którą będziemy zakładać)
- wykupić hosting (czyli serwer - miejsce, gdzie ta strona będzie fizycznie zainstalowana)
- zbudować samą stronę - czyli mieć grafikę, i wdrożyć ją do jakiegoś cms (czyli - system, który pozwoli na dowolną edycję treści tej strony).

tak-chodziło mi o umowe o dzieło.
i jak ona jest między dwoma osobami fizycznymi to nie trzeba zadnego Pita wystawiac. Przeciez jak umyje okna pani Ani za 100 zł to moge sie z tego opodatkowac zeby było na legalu, umowy na pismie nie musze miec tylko ustną i pani Ania mi pita zadnego nie daje.

ad 4-jak gdzie i ile to kosztuje? i jak sie łączy domene z miejscem? czuje ze zadaje debilne pytanie ale serio nie ogarniam a musze zacząc cos dzialas w temacie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
co chcesz - w ramach przepisów oczywiście

wydaje mi sie że żeby w danym miejscu był internet musi się tam znaleźć kabel z tym internetem albo w powietrzu płynąc sobie częstotliwość radiowa też zawierająca w sobie internet.. i taki operator ma urządzenia żeby ten internet łapać i potem po kawałku sprzedawać ludziom.... tak to przynajmniej rozumie mój musk

hmmmmm, to tak mi ełasnie tłumaczył TZ , a po moim uporczywym- nie rozumiem , powiedział:
-bo to jest tak-jest sobie taka gruba rura z internetem i ktos kto ma sprzet, podłącza sie do niej z cienszą rurą, potem rozdziela to rurkami na całą wioske i wtedy kazdy sobie moze odkręcic w domu kranik z internetem

Cytat:

ej no spoko...ja w ogolniaku mialam informatyke i na pierwszych zajeciach był edytor tekstu- TAG , system of kors DOS i NC .
pan kazał uruchomic i zapoznac sie. No i kolezanka wpisała w edytorze tekstu- 2+2
i czeka...az jej sie wynik wyświetli

pozatym mialam kolezanke ktora kazdy dzien pracy konczyla stwierdzeniem:
-kuźwa, przeczytałam juz cały internet, ide do domu

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
vat rozlicza się niestety miesięcznie, ale można wystąpić o jego zwrot, co zazwyczaj kończy się kontrolą z us i trwa (chyba) 2-3 miesiące, ten zwrot znaczy, a nie kontrola. Gdzie szukać przystępnego wyjaśnienia we sieci (która hula w powietrzu) nie wiem

ad1. to jest silniejsze od niego

ad2. spokojnie coś wymyślimy
Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ta jest

Acha

W ustawie o VATcie Ale średnio jasno. Ostatnio było tak, że jak nakupisz w styczniu to masz 3 miesiące na wrzucenie faktury w zakupy.
I można se to tak ciągnąć (przenosić tę kwotę z miesiąca na miesiąc) do 10ciu miesięcy bo potem może Cię urząd złapać i kazać robić remanent. Ale jak coś w międzyczasie sprzedasz to luz. Poza tym były jakieś rozporządzenia czy co tam, że w przypadku rozpoczęcia działalności i zakupów - czyli inwestycji - ten okres można przedłużyć bo to nie człowieka wina, że jeszcze nic nie sprzedaje. Albo że splajtował nim zaczął działać.

Od Boga

Może zamienisz się ze mną pracami bo ja to jednak jestem ciemna z podatków

U nas kontrole nie były za każdym razem tylko w pewnych przypadkach: pierwszy zwrot, potem któryś kolejny ale nie pamiętam który, i w przypadkach podejrzanych - duża kwota, sprzedaż zagraniczna albo z mniejszą stawką itp. A zwrot trwał albo 25 dni, albo 60 albo 180.

ale jak wystąpic o zwrot?
i po co ta kontrola?
czego oni szukajo?

czyli jest tak ze jak załoze firme, wydam te 123 tysiaki i nawet nic nie sprzedam, ani palcem nie rusze w swojej firmie, to moge wystapic o zwrot tych 23 tysiecy i mi oddadzą?

to jest bardzo wazne dla mnie-bo własnie moge mies takom sytuacje.

a jeszcze jedno-podobno jest cos takiego jak spis w jakich PKD bycie vatowcem jest obowiązkowe?
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:25   #1779
Florens
Zakorzenienie

Cytat:
październik to jeszcze większa niewiadoma -a chyba na pewno pójdę na podyplomówkę więc łikendy

także nie liczta

taką wyprawę uskuteczniłąbym (z 11 godzin w jedną stronę em aj rajt?) tylko jeśli jechałąbym na minimum 2 noce no i jednak nie po samotnosci - nie umiem sie przełamać
buuu

Cytat:

pewnie nic się nie zmieniło, ja znam tylko zasady ogólne i to od strony teoretycznej ze szkoły znaczy

Cytat:
Od Boga

zrobiłaś mi weekend

28.05.2010
Stary 2011-08-19, 17:30   #1780
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:

Od Boga

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:34   #1781
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:

Deszcz przestał padać, co jest kuffa koniec weekendu?
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:35   #1782
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
teraz to mysle ze moze ona chce własnie tym operatorem zostac , bo w tej wiosce jeszcze wogole nie ma internetu w powietrzu , tak myslę
no przecież pisałaś, że tam internet hula

nie, nie - operator to jest np. tp czy netia. Stawia taki operator nadajnik radiowy albo buduje światłowody za grube miliony, a potem sprzedaje dostęp do internetu pojedynczym odbiorcom, albo małym firmom, które rozpowszechniają na jakimś małym terenie swoimi tanimi i prostymi urządzeniami
Cytat:
hmmmmm, to tak mi ełasnie tłumaczył TZ , a po moim uporczywym- nie rozumiem , powiedział:
-bo to jest tak-jest sobie taka gruba rura z internetem i ktos kto ma sprzet, podłącza sie do niej z cienszą rurą, potem rozdziela to rurkami na całą wioske i wtedy kazdy sobie moze odkręcic w domu kranik z internetem
to tak, jak z telefonami- sygnał komórek też przecież w powietrzu hula, ale żeby z niego skorzystać musisz kupić telefon i podpisać umowę/kupić kartę sim u konkretnego operatora
Stary 2011-08-19, 17:36   #1783
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Sama z lubością używam męskich Eternity Kleina.
Chciałem je polubić, ale na mnie są okropne
A ja z lubością używam se damskich Nu EDP i La Perla Dark Extacy (sam bym siebie schrupał )

Powitać
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:39   #1784
platekrozy
Zakorzenienie

Ufffff ile nadrabiania
U mnie taka chmura,że tragedia i zaraz będzie burza,a jutro wyjeżdżam nad jeziorko na weekend i się załamię jak będzie padało

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 17:41   #1785
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Od Boga

Flo, fachoffce chyba przenoszą się do ciebie, albo uciekli jak zaczęło padać...
mogę odsłonić okna... tylko po co, jak już jest pochmurno... całe dnie w krypcie...
Stary 2011-08-19, 17:42   #1786
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
no przecież pisałaś, że tam internet hula

nie, nie - operator to jest np. tp czy netia. Stawia taki operator nadajnik radiowy albo buduje światłowody za grube miliony, a potem sprzedaje dostęp do internetu pojedynczym odbiorcom, albo małym firmom, które rozpowszechniają na jakimś małym terenie swoimi tanimi i prostymi urządzeniami

to tak, jak z telefonami- sygnał komórek też przecież w powietrzu hula, ale żeby z niego skorzystać musisz kupić telefon i podpisać umowę/kupić kartę sim u konkretnego operatora

nie nie pisałam ze hula-cos przekombinowałam widocznie .

w kazdym razie-ten jej pomysł to jest dla mnie najbardziej odjechany pomysł na firme

widze Maja ze ty to ogarniasz, jednak przepasc pokoleniowa istnieje ty pewnie nie pamietasz czasów kiedy internetu w ogole nie było...ja w internetem to sie zetkneam pod koniec studiow dopiero
Stary 2011-08-19, 17:45   #1787
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:

i po co ta kontrola?
czego oni szukajo?

czyli jest tak ze jak załoze firme, wydam te 123 tysiaki i nawet nic nie sprzedam, ani palcem nie rusze w swojej firmie, to moge wystapic o zwrot tych 23 tysiecy i mi oddadzą?

a jeszcze jedno-podobno jest cos takiego jak spis w jakich PKD bycie vatowcem jest obowiązkowe?
1. jak co miesiąc albo kwartał składasz druczek VAT to tam jest pozycja dotycząca zwrotu.
2. no błędóff coby jednak tej kasy nie dać he he he.
3. tak na bank to nie wiem, lepiej się dopytaj w KiPie czy to stało się normą czy trzeba się indywidualnie wykłócać.
4. noo w czymś jest ale nie pamiętam Pewnie w ustawie o VATcie jak znam życie. Jest też rozpiska kiedy trzeba mieć kasę fiskalną.

Cytat:
zrobiłaś mi weekend

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
widze Maja ze ty to ogarniasz, jednak przepasc pokoleniowa istnieje

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Ufffff ile nadrabiania
U mnie taka chmura,że tragedia i zaraz będzie burza,a jutro wyjeżdżam nad jeziorko na weekend i się załamię jak będzie padało
U mnie też chmura ale już nie leje. Za to jak piorun pod blokiem pierdyknął to prawie na zawał zeszłam.
A jutro 20 stopni i zachmurzenie, super bo jedziemy na grilla a bałam się upałów

Stary 2011-08-19, 17:48   #1788
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
widze Maja ze ty to ogarniasz, jednak przepasc pokoleniowa istnieje ty pewnie nie pamietasz czasów kiedy internetu w ogole nie było...ja w internetem to sie zetkneam pod koniec studiow dopiero
jaka tam przepaść
Po prostu pracowałam na infolinii u operatora, a potem przy aktywacji internetu, to i w mój tępy łepek jakąs wiedzę udało się wcisnąć

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2011-08-19 o 18:01
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:05   #1789
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
a! czyli adres kupuję gdzie indziej,a hosting gdie indziej? i jak to sie potem łączy w jedno miejksce?
możesz mieć gdzie indziej domenę, gdzie indziej hosting - łączy się to w ustawieniach DNS. Ceny domen są podobne, ceny serwerów - różne zależnie od dostawcy. Kupując serwer trzeba zwracać uwagą na np wersję PHP i bazę danych. Generalnie, jeśli ktoś się nie wyznaje, to samemu ciężko wszystko to ogarnąć.

Cytat:
tak-chodziło mi o umowe o dzieło.
i jak ona jest między dwoma osobami fizycznymi to nie trzeba zadnego Pita wystawiac. Przeciez jak umyje okna pani Ani za 100 zł to moge sie z tego opodatkowac zeby było na legalu, umowy na pismie nie musze miec tylko ustną i pani Ania mi pita zadnego nie daje.
Hmm, nie jestem specjalistką, ale nie słyszałam o umowie ustnej, i opodatkowaniu jej - bo na jakiej podstawie? i jak się rozliczysz na koniec roku z US? A PIT wystawia zleceniodawca, nie wykonawca - i w takim wypadku opodatkowana jest pani Ania, bo ona zarabia. Ale jak to rozwiązać w świetle prawa - nie mam pojęcia.[/QUOTE]

Cytat:
ad 4-jak gdzie i ile to kosztuje? i jak sie łączy domene z miejscem? czuje ze zadaje debilne pytanie ale serio nie ogarniam a musze zacząc cos dzialas w temacie
Pytanie nie jest debilne, ale dokładnie nie odpowiem - nie ja się tym zajmuję. Kosztuje - wystarczy wpisać w googla "domena" i wyskakują serwisy, na których można kupić domenę i hosting...

Cytat:
i po co ta kontrola?
czego oni szukajo?

1) w koszty możesz wrzucić to, co jest kosztem uzyskania przychodu - czyli np opłatę za internet, jeśli działasz w sieci (np - sklep on line), opłatę za telefon (musi być zarejestrowany na firmę), etc. Co do zwrotu - występujesz o niego składając deklaracją vat, z której ten zwrot wynika. Czeka się na zwrot - 180 dni, krócej - w szczególnych wypadkach (nielicznych). Duży zwrot generuje kontrolę - bo po prostu, urząd sprawdza, czy faktycznie jest zasadne, żeby Ci kasę wypłacić. Inna sprawa, czego będzie dotyczył koszt, od którego odliczysz vat. Jeśli np - nakupisz towaru, w celu jego sprzedaży, wystąpisz o zwrot, a towaru nie sprzedasz - to zamykając taką działalność, będziesz musiała ten vat abarot zapłacić.

Generalnie, lepiej unikać zwrotu vat - można go przenieść na kolejne miesiące, kiedy zaczniesz generować przychody, i w ten sposób, dzięki nadpłacie, przez jakiś czas nie płacić vatu.

W spisie PKD być musisz - nie jest to związane z vatem, tylko z regonem. Wypełniasz druk w urzędzie miasta, podając (z numerem pkd) rodzaj działalności (najlepiej wpisać jak najwięcej, np to, co masz w planach, nawet jeśli nie zaczniesz tego robić od razu). Primo - możesz wystawić rachunek czy fakturę tylko na działalność, którą masz w regonie, secundo - dopisanie czegoś do regonu kosztuje, a p[ierwsza rejestracja jest za darmo.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:08   #1790
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

nuszki w stylu Redzi
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:18   #1791
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:
serio?

ale to dotyczy handlu tylko tak?
bo to by było dziwne ze nie mozna zrobic pierscionka i sprzedac, a ja np moge robic projekty za grube tysiące i nie musze miec działalności
jeśli sprzedajesz choćby jeden kolczyk, w którym jest choćby mikron srebra to musisz mieć DG i kasę fiskalną. Swego czasu interesował mnie ten temat bardzo. I nie spodobało mi się to czego się dowiedziałam, więc na razie biżuteriuję na potrzeby własne

Cytat:
u Stolema nie mam miejsc na żaden weekend września

ale wpadłam na pomysł mogę spróbować wynająć mały domek w lesie, do jeziora jakieś 300 m. od matki kumpeli (no chyba że też będzie miała zajęte) w Gołubiu Kaszubskim, Dwie sypialnie, "salon" z dwoma kanapami, kominkiem i aneksem kuchennym, łazienka z prysznicem. Domek jest mały, wiekowy, ale "utrzymany"i powiniem być tani
brzmi równie dobrze

Cytat:

Deszcz przestał padać, co jest kuffa koniec weekendu?
nieee...u mnie weekend (deszcz) trwa w najlepsze

kufffa, ja jednak jestem głupol

vesenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:24   #1792
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
jeśli sprzedajesz choćby jeden kolczyk, w którym jest choćby mikron srebra to musisz mieć DG i kasę fiskalną. Swego czasu interesował mnie ten temat bardzo. I nie spodobało mi się to czego się dowiedziałam, więc na razie biżuteriuję na potrzeby własne
Kasa fiskalna - nie upieram się, ale warto się dowiedzieć - trzy lata temu dla sprzedaży internetowej nie trzeba było mieć kasy fiskalnej (nie wiem, jak ma się to do srebra). A ogólnie, jeśli cokolwiek robisz na skalę "zarobkową", musisz mieć DG...chyba że chcesz, żeby Cię byle łajza z kontroli wzięła za tyłek
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:25   #1793
Redhaired Witch
Nindżopesz

Ves, co zbroiłaś?

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Jakieś przykrótkie

Stary 2011-08-19, 18:28   #1794
Florens
Zakorzenienie

Cytat:
Flo, fachoffce chyba przenoszą się do ciebie, albo uciekli jak zaczęło padać...
mogę odsłonić okna... tylko po co, jak już jest pochmurno... całe dnie w krypcie...
moi już się zmyli też, bo robią tylko do 17

Cytat:
ja na studiach w końcu mam spec. informatyka , ale to była inna informatyka a internet jaki inny był

dlatego marzy mi się szkoła/kurs na ten temat, bo jełop ze mnie straszny

Cytat:
brzmi równie dobrze
o to mamy drugą chętną , kto jeszcze, kto jeszcze ??????????? spań we domku jest 5

co narozrabiałaś

28.05.2010
Stary 2011-08-19, 18:28   #1795
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:
Kasa fiskalna - nie upieram się, ale warto się dowiedzieć - trzy lata temu dla sprzedaży internetowej nie trzeba było mieć kasy fiskalnej (nie wiem, jak ma się to do srebra). A ogólnie, jeśli cokolwiek robisz na skalę "zarobkową", musisz mieć DG...chyba że chcesz, żeby Cię byle łajza z kontroli wzięła za tyłek
właśnie dlatego nie robię biżuterii w celach zarobkowych tylko hobbystycznie.
http://vat.wieszjak.pl/kasy-fiskalne...-fiskalna.html

Stary 2011-08-19, 18:29   #1796
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
możesz mieć gdzie indziej domenę, gdzie indziej hosting - łączy się to w ustawieniach DNS. Ceny domen są podobne, ceny serwerów - różne zależnie od dostawcy. Kupując serwer trzeba zwracać uwagą na np wersję PHP i bazę danych. Generalnie, jeśli ktoś się nie wyznaje, to samemu ciężko wszystko to ogarnąć.

Hmm, nie jestem specjalistką, ale nie słyszałam o umowie ustnej, i opodatkowaniu jej - bo na jakiej podstawie? i jak się rozliczysz na koniec roku z US? A PIT wystawia zleceniodawca, nie wykonawca - i w takim wypadku opodatkowana jest pani Ania, bo ona zarabia. Ale jak to rozwiązać w świetle prawa - nie mam pojęcia.

z tym opodatkowaniem bez umowy to jest tak ja k w przypadku korepetycji -nauczyciel nie spisuje umowy z uczniem ani nie ma DG, a moze co miesiąc odprowadzac zaliczke na poczet podatku i rozliczyc sie w deklaracji rocznej wpisujac dochody w rubryce-działalność wykonywana osobiście.

co do pani Ani to jak ja jej myję okna to raczej ja zarabiam, nie ona

co do pkd to chodziło mi o to ze dzialalność w branzach okteslonych jakimis tam PKD zawsze musi miec VAt-po prostu chce sprawdzic czy moja branza podlega temu-czy muszębyc czy nie tym vatowcem

Cytat:

a jak sprzedam jeden własny uzywany kolczyk? albo złoty ierdzionej od narzeczonego ktorego sie pozbyłam to tez?
Stary 2011-08-19, 18:37   #1797
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:
a jak sprzedam jeden własny uzywany kolczyk? albo złoty ierdzionej od narzeczonego ktorego sie pozbyłam to tez?
żeby było zgodnie z prawem, to też. A w praktyce jak jest każdy widzi

Stary 2011-08-19, 18:39   #1798
naiat
Zakorzenienie

Ale jestem mokra, cieknie ze mnie strumieniem

Wchodzę, a tu vaty, doment, www, dg, światłowody, resellery, i pytania egzystencjalne typu skont siem bierze internet.

To dla mnie za trudne, już wolałabym się wyspowiadać z seksownych doświadczeń
naiat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 18:45   #1799
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez naiat Pokaż wiadomość

Wchodzę, a tu vaty, doment, www, dg, światłowody, resellery, i pytania egzystencjalne typu skont siem bierze internet.

to wal śmiało , bedzie to przyjemna zmiana tematu
Stary 2011-08-19, 18:49   #1800
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:
Ves, co zbroiłaś?
Cytat:
o to mamy drugą chętną , kto jeszcze, kto jeszcze ??????????? spań we domku jest 5

co narozrabiałaś
to co zawsze-najpierw coś zrobię, czy powiem, a potem pomyślę- i chyba mam kolejną osobę na liście wystraszonych/obrażonych na ajment jak się jeszcze kiedyś ta osoba do mnie słowem odezwie, to będzie cud
Czasem bym chciała umieć mówić dookoła, zamiast wyskakiwać z prawdą między oczy

z plusów dnia dzisiejszego-zrobiłam pycha mielone w sosie z pomidorów

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Napisane przez naiat Pokaż wiadomość

Dajesz!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości