Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1339 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-22, 12:55   #40141
blackeye79
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Znowu mam głupi problem A nawet dwa, ale o ten drugi w innym wątku zapytam

Odnoszę wrażenie, że wszystkie maski i odżywki d/s za bardzo obciążaja mi włosy. Jak nałożę coś b/s to nie jest źle, bo daję malutko i nawet mieszam trochę z wodą, a potem odgniatam.
Odżywki/maski zawsze staram się bardzo dokładnie płukać, ale i tak przewaznie potem okazuje się, że włosy mam obciążone, oblepione i prostują się. I teraz nie wiem, czy:
- mam może dawać mniej odzywki/maski? (wydaje mi się, że to bez znaczenia, no ale cholera wie)
- mieszać/rozrabiać z czymś odżywki? jeśli tak, to z czym? miodem? cytryną?
- płukać potem czymś szczególnym? zwykle płuczę wodą z octem albo miodem i cytryną
- czy może po prostu szukać odżywki, która nie będzie dawała takiego efektu?

A może jakaś inna metoda?

Mam suche włosy wymagające odżywienia, ale co nie nałożę kończy sie obciążeniem, a chyba nie chodzi o to, zeby myć po każdej odżywce ;/

Już sama nie wiem.
jakiej odzywki uzywasz?
ja narazie nie uzywam b/s, po d/s stosuję tylko zel.nie wiedzę różnicy(narazie)wiem że b/s dobrze ochrania włos, i raczej jest potrzebna, ale pomyslę nad nią dopiero zimą.
Czy stosujesz płukanke zakwaszającą po każdym myciu? jeżeli tak to nie jest dobrze, stosujemy co 2-3 mycia, bo takie płukanki także wysuszają.Ja stosuję co 2-3 mycia a pomiędzy tylko zimną wodę, (taki nagły szok dla włosów, najlepiej zamyka łuski.)

moze olejujesz i nie domywasz oleju? a może umyj pożądnym oczyszczaczem slsowym i zobacz czy jest różnica, może za długo trzymasz d/s? trzymaj parę minut i płucz.

oj, same może dzis u mnie ;-)

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-08-22 o 12:59 Powód: poprawka
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 13:07   #40142
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
jakiej odzywki uzywasz?
ja narazie nie uzywam b/s, po d/s stosuję tylko zel.nie wiedzę różnicy(narazie)wiem że b/s dobrze ochrania włos, i raczej jest potrzebna, ale pomyslę nad nią dopiero zimą.
Czy stosujesz płukanke zakwaszającą po każdym myciu? jeżeli tak to nie jest dobrze, stosujemy co 2-3 mycia, bo takie płukanki także wysuszają.Ja stosuję co 2-3 mycia a pomiędzy tylko zimną wodę, (taki nagły szok dla włosów, najlepiej zamyka łuski.)
Płukanki na razie nie stosowałam po każdym, ale nieregularnie (ostatnio akurat po kazdym, znaczy 3x pod rząd). Dobrze wiedziec ;/

Na razie próbowałam: maskę gloria, biovaxy (do suchych i do wypadających), isanę z olejem z babasu (do mycia mi odpada, więc myślałam, że może jednak na coś się przyda) i niezgodne z cg: nivea fc d/s oraz joanna z apteczki babuni (chyba miód i mleko, nie pamiętam).

Gloria, biovax powodują wyprost, isana przeciąża, totalnie odpada, joaśka nie wiem co robi, ale nie pasuje mi, puszą mi się potem, ogólnie najlepiej wypadła nivea, z tym, że tylko raz na jakiś czas.
Wiele z nich dla testu wzbogacałam (wedlug przepisów znalezionych tutaj), ale i tak się nie sprawdziły.

Zwykle trzymam z max 20 minut, rzadko dłużej.

Na razie nie doczytałam, jaką sobie teraz sprawdzić odżywkę :/

Olej daję 1-2 razy w tygodniu i już raz nie domyłam, więc teraz się przykładam

Edytowane przez Aoirghe
Czas edycji: 2011-08-22 o 13:10 Powód: dopisek ;P
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 13:16   #40143
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Może alterra z granatem i aloesem by ci nie obciążyła? Ona jest z tych lżejszych.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 13:17   #40144
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Czasem okazuje się, że właśnie na takich imprezach jest super
Dziękuję za słowa otuchy

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Współczuję bo byłam da na takim i się nie wybawiłam. Ale parę młodą bardzo lubię i ze względu na nich dosiedziałam do północy
Przygotowuję się psychicznie i na taką ewentualność

Basiu, Twoje włosy wyglądają jakbyś dopiero co je ułożyła Loki super, jak zawsze

Seduction, jakie Ty masz piękne korkociągi
Jeśli widzisz, że brakuje im objętości, to może rzeczywiście trochę je podetnij Dawno temu byłaś u fryzjera? (przepraszam, jeśli już pisałaś)

Zapomniałabym, wczoraj zrobiłam wcierkę
Całość - 50ml
W tym: 2,5 ml ekstraktu przeciwłupieżowego z ZSK, 2 ml ekstraktu z zielonej herbaty (ZSK) i 45 ml wody destylowanej.
Nałożyłam 1-2 godz. przed myciem włosów (nałożyłam 5ml).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 13:26   #40145
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Dziękuję za słowa otuchy

Seduction, jakie Ty masz piękne korkociągi
Jeśli widzisz, że brakuje im objętości, to może rzeczywiście trochę je podetnij Dawno temu byłaś u fryzjera? (przepraszam, jeśli już pisałaś)

Całość - 50ml
W tym: 2,5 ml ekstraktu przeciwłupieżowego z ZSK, 2 ml ekstraktu z zielonej herbaty (ZSK) i 45 ml wody destylowanej.

Może nie będzie tak źle na tym weselu, a wręcz przeciwnie

Dziękuję za komplement Włosy podcinałam sama w domu jakieś chyba 3-4 tygodnie temu. Nie idę do fryzjera, bo się boję, ale Eloe obiecała, że coś zmajstruje jak dojdzie do spotkania
Podcinałam nie tylko z długości, zdjęcia są w Dzienniku regeneracji na ostatniej stronie przed i po.

Sama chcę sobie coś pokręcić i stąd moje pytanie, bo nie orientuję się za bardzo: skąd wziąć wodę destylowaną?

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-08-22 o 13:31
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 16:33   #40146
martusia1234
Raczkowanie

Obiecywałam, że dodam jakieś zdjęcia po fryzjerze, ale postanowiłam poczekać jeszcze chwilkę i wypróbować vatikę.
Była vatika, bd, alterra morela, joanna len i rumianek b/s i odrobina żelu (zawszę się boję, że przesadzę a potem żałuję, że tak mało dałam).

Jestem z Wami już 3 tygodnie, wydaje mi się, że skręt jest coraz mocniejszy a włosy troszkę mniej suche, mam nadzieję, że to nie tylko moja wyobraźnia . Tutaj dla porównania pierwsze omo.

Mazidła we wrześniu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 22081.jpg (101,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22082.jpg (59,4 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22083.jpg (76,1 KB, 50 załadowań)
martusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 17:41   #40147
anoska
Zakorzenienie

Cytat:

Całość - 50ml
dzięki
Stary 2011-08-22, 17:51   #40148
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia1234 Pokaż wiadomość
Obiecywałam, że dodam jakieś zdjęcia po fryzjerze, ale postanowiłam poczekać jeszcze chwilkę i wypróbować vatikę.
Była vatika, bd, alterra morela, joanna len i rumianek b/s i odrobina żelu (zawszę się boję, że przesadzę a potem żałuję, że tak mało dałam).

Jestem z Wami już 3 tygodnie, wydaje mi się, że skręt jest coraz mocniejszy a włosy troszkę mniej suche, mam nadzieję, że to nie tylko moja wyobraźnia . Tutaj dla porównania pierwsze omo.

Mazidła we wrześniu.
Jakie cudne korkociągi Ja chcę takie !
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 18:22   #40149
pati_bc
Rozeznanie

Witam
Ależ Wy pędzicie nie było mnie dwa dni a już musiałam nadrabiać Ale warto było... pięknych loczków się naoglądałam
Basia, Seduction, Basai77, Martusia1234 piękne włoski. Piękne loczki! Po prostu piękności

Wróciłam do mycia BD ale dodatkowo jeszcze z kroplą olejku rycynowego. Jak na razie się sprawdza. I chyba rzeczywiście przedobrzyłam z myciem odżywką bo włoski mniej wypadają (ale ciiiii aby nie zapeszyć ) Wiadomo, jeszcze wychodzą ale dużo mniej niż wcześniej Chyba po prostu skóra nie miała czym oddychać i przez to włoski wypadały A wydawało mi się, że spłukiwałam ją do samiuśkiego końca... Oczywiście nadal wcieram wcierkę, przy okazji robiąc milusi masaż głowy
Dzisiaj był zestaw BD + kropla oleju rycynowego, garnier avocado i karite oraz joanna miód i cytryna. Przed zabezpieczeniem, podczas płukania garniera, na koniec polałam włosy płukanką. Mieszanką rumianku i cytryny. Efekt - lepszy skręt ale był puch większy niż zwykle i były twarde. Już kiedyś robiłam płukanki z octem jabłkowym i miałam podobny efekt ale dałam mu szanse. Trzy płukanki mi nie podpasowały, więc dziś spróbowałam z cytryną. Moje kłaczki chyba się nie lubią z kwaśnymi płukankami
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 19:03   #40150
nez123
Rozeznanie

Dzisiaj wpadłam tylko na chwilkę

Cytat:
.

Mazidła we wrześniu.
Widać różnicę Włoski bardziej nawilżone i skręt mocniejszy

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
A moje hairy się dzisiaj nie popisały Po pierwsze, ręcznik z mikrofibry jest w praniu, więc się spuszyły, po drugie olejowałam i wypadła mi chyba połowa włosów od tego Specjalnie zaraz po zaolejowaniu je rozczesałam, żeby móc stwierdzić na pewno no i niestety - garściami lecą Jakby tego było mało to kiepski skręt i totalny przyklap także jutro warkocz
U mnie lepiej niż mikrofibra sprawdza się zwykła bawełniana koszula - mniejszy puch.

Ja jestem strasznie zadowolona z dziejszego efektu. Ponieważ ostatnio jestem uziemiona, zaczęłam lekko eksperymentować z moimi włosami. Dzisiaj była mieszanka wszystkiego co zaobserwowałam, że lubią + mój kwc stylizacyjny + kwc olejowy = żadnego puchu. Dosłownie żadnego. W porównaniu do ostatnich zdjęć-klik - wyglądam, jakbym miała połowę mniej włosów...
Zdjęcia niezbyt dobre, upięte robiłam telefonem, dlatego kompletnie nie ostre.
Ale mam nadzieję, że coś na nich zobaczycie.
Włosy całkowicie suche

Odnośnie firmy ORGANIQUE, do której pisałam z zapytaniem o możliwość zakupu online,otrzymałam odpowiedź:

przesyłam kontakt do strony (właściciel strony prowadzi również nasz sklep).
http://www.shivasklep.pl/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC06273.jpg (138,5 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06274.jpg (126,5 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0589.jpg (62,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06277.jpg (110,5 KB, 60 załadowań)

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2011-08-22 o 19:21
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 19:14   #40151
paulownia
Zakorzenienie

Dzis rano musialam sie zaplesc w warkoczyk przesadzilam z olejkiem marchewkowym i loki oklaply. Podejrzewam ze jednak mycie odzywka mi nie sluzy, chyba ze znajde jakas inna ktora sie lepiej spisze. Dzis na noc wysmaruje sie olejem migdalowym a jutro rano mycie. I wyprobuje mojego nowego Biowaxa, tego do wypadajacych, zobacze jaki to da efekt.
Chwalicie sie pieknymi lokami a mnie szlag trafia ze jakos mam niefotogeniczne piora jak na razie. Wczoraj strzelilam pare zdjec i sie przerazilam tak paskudnie wyszly. Ale aparat w telefonie mizerny, tylko 2 mp.
Martusia, ladniutkie sprezyny przypominaja mi troche moje, tylko na razie mam krotsze.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 19:24   #40152
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość

[/I]
Widać jakie są ladniutkie zwłaszcza ostatnie zdjęcie mnie urzekło

A mogę wiedzieć jaki jest Twój kwc stylizacyjny + kwc olejowy?
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 20:22   #40153
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:

Mazidła we wrześniu.
Wow jestem pod dużym wrażeniem. Mam włosy bardzo podobne do Twoich po pierwszym OMO i jeśli takie efekty osiągnęłaś po 3 tygodniach, to jest to dla mnie ogromnie motywujące.

Mnie natomiast coś dzisiaj podrażniło, podejrzewam sok z aloesu, którym przez przypadek psiknęłam sobie czubek głowy. Ewentualnie odżywka fructis Nutri Odbudowa, ale swędzenie wystąpiło po kontakcie z aloesem, więc on jest głównym podejrzanym.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 21:16   #40154
martusia1234
Raczkowanie

kascysko, pati_bc Dziękuję.

Cytat:

U mnie lepiej niż mikrofibra sprawdza się zwykła bawełniana koszula - mniejszy puch.
Skręt, jak to ładnie brzmi, a pomyśleć, że do tej pory niemal zawsze chodziłam z wyprostowanymi włosami.
Też wolę bawełnianą koszulkę.

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Martusia, ladniutkie sprezyny przypominaja mi troche moje, tylko na razie mam krotsze.
Dziękuję. Szukałam Twoich zdjęć żeby pooglądać, ale nigdzie nie widzę, w dzienniku niestety już nic nie ma. Może wrzucisz coś nowego.

Wychodzi na to, że one chcą się kręcić od ucha i koniec.
Stary 2011-08-22, 21:24   #40155
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:

Dziękuję. Szukałam Twoich zdjęć żeby pooglądać, ale nigdzie nie widzę, w dzienniku niestety już nic nie ma. Może wrzucisz coś nowego.

Wychodzi na to, że one chcą się kręcić od ucha i koniec.
Faktycznie moich zdjec nie ma, i na pewno nowe bede pstrykac, co do tego nie ma watpliwosci. Choc ostatnio wprowadzilam rozne zmiany w pielegnacji i czekam na jakies przyzwoite efekty.
Co do skretu, to u mnie tez wlasnie taki - od ucha w dol, tyle ze ciemnowlosa jestem.
Stary 2011-08-22, 21:27   #40156
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Podcinałam nie tylko z długości, zdjęcia są w Dzienniku regeneracji na ostatniej stronie przed i po.
Ja bym Ci radziła pójść do fryzjera, żeby nadać włosom ładny kształt.
Na zdjęciach nie ma całych włosów (np. całego tyłu) żeby go dokładnie obejrzeć, ale wydaje mi się, że fryzjer to byłby dobry pomysł.

Co do obcinania samemu włosów - fajna sprawa, tylko moim zdaniem masz o tyle trudniejsze zadanie, że masz długie włosy. Z własnego doświadczenia wiem, że łatwiej jest zapanować nad krótszymi włosami (oczywiście nie chodzi mi o to, żebyś obcinała włosy z długości).
Druga sprawa, też moim obiektywnym zdaniem, jest taka, że łatwiej jest obciąć samemu włosy, kiedy włosy nie odrosły za bardzo po wizycie od fryzjera. Tzn. urosły, ale jeszcze całkiem nie straciły nadanego im kształtu.

Jesli od Twojej ostatniej wizyty u fryzjera minął dłuższy czas, to masz podwójnie trudne zadanie przy obcinaniu samemu włosów (długie włosy + sporo urosły), dlatego właśnie radziłabym Ci pójśc do fryzjera i jeśli będziesz chciała to później już samemu obcinać włosy.

Mam nadzieję, że nie odebrałaś źle tego, co napisałam.
To wszystko, to tylko moje obserwacje

Cytat:
Sama chcę sobie coś pokręcić i stąd moje pytanie, bo nie orientuję się za bardzo: skąd wziąć wodę destylowaną?

Kupić np. na stacji benzynowej
poza tym jest w sklepach z półproduktami, może w aptekach czy sklepach drogeryjnych też się znajdzie?

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
dzięki
proszę

Stary 2011-08-22, 21:38   #40157
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Na zdjęciach nie ma całych włosów (np. całego tyłu) żeby go dokładnie obejrzeć, ale wydaje mi się, że fryzjer to byłby dobry pomysł.

Co do obcinania samemu włosów - fajna sprawa, tylko moim zdaniem masz o tyle trudniejsze zadanie, że masz długie włosy. Z własnego doświadczenia wiem, że łatwiej jest zapanować nad krótszymi włosami (oczywiście nie chodzi mi o to, żebyś obcinała włosy z długości).
Druga sprawa, też moim obiektywnym zdaniem, jest taka, że łatwiej jest obciąć samemu włosy, kiedy włosy nie odrosły za bardzo po wizycie od fryzjera. Tzn. urosły, ale jeszcze całkiem nie straciły nadanego im kształtu.

Jesli od Twojej ostatniej wizyty u fryzjera minął dłuższy czas, to masz podwójnie trudne zadanie przy obcinaniu samemu włosów (długie włosy + sporo urosły), dlatego właśnie radziłabym Ci pójśc do fryzjera i jeśli będziesz chciała to później już samemu obcinać włosy.

Mam nadzieję, że nie odebrałaś źle tego, co napisałam.
To wszystko, to tylko moje obserwacje

Kupić np. na stacji benzynowej
poza tym jest w sklepach z półproduktami, może w aptekach czy sklepach drogeryjnych też się znajdzie?

Dziękuję za rady Nie mam Ci za złe Twoich rad i doskonale je rozumiem Tył wklejałam tutaj ale nie wiem, czy coś sensownego z tych zdjęć zobaczysz Wiem, że fajnie byłoby nadać jakiś kształt, bo faktycznie dawno byłam u fryzjera, ale jak pomyślę sobie o rozczesywaniu na siłę i prostownicy to mam dość za każdym razem wychodzę wkurzona, obojętnie od jakiego fryzjera. U mnie nie ma nikogo raczej do kręciołków

I dziękuję za wskazówki odnośnie wody

Czas edycji: 2011-08-22 o 21:39
Stary 2011-08-22, 21:54   #40158
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Tył wklejałam tutaj ale nie wiem, czy coś sensownego z tych zdjęć zobaczysz
Widać trochę więcej i myślę, że dobrze by było nadać mu ładny kształt
Cytat:
Wiem, że fajnie byłoby nadać jakiś kształt, bo faktycznie dawno byłam u fryzjera, ale jak pomyślę sobie o rozczesywaniu na siłę i prostownicy to mam dość za każdym razem wychodzę wkurzona, obojętnie od jakiego fryzjera. U mnie nie ma nikogo raczej do kręciołków
Nie pozwól na prostowanie prostownicą ani rozczesywanie włosów na sucho

Najlepiej od razu powiedzieć fryzjerowi czego się nie chce, tzn. brzytwy, degażówek, prostowania prostownicą (czy też szczotką). W razie potrzeby można jeszcze przypomnieć w trakcie cięcia jak się zanosi na coś niepożądanego
Sama jeszcze nie trafiłam na takiego, który robiłby coś, czemu się kategorycznie sprzeciwiłam. Ew. starał się mnie do czegoś przekonać i robił (np. użył degażówek) dopiero po mojej zgodzie.

Popytaj wśród rodziny, znajomych, może kogoś znajdziesz? Nawet nie fryzjera od włosów kręconych, ale w ogóle takiego, który słucha, co mu się mówi

Stary 2011-08-22, 21:54   #40159
martusia1234
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Wow jestem pod dużym wrażeniem. Mam włosy bardzo podobne do Twoich po pierwszym OMO i jeśli takie efekty osiągnęłaś po 3 tygodniach, to jest to dla mnie ogromnie motywujące.
Po 3 tygodniach i 5 myciach, bo zazwyczaj myję co 5 dni (tu po drodze był fryzjer, dlatego było częściej), więc w sumie aż tak wielu okazji do odżywiania ich nie miałam. Ze stylizacji stosuję jedynie ugniatanie z żelem Delia, bo plunking mi nie pasuje, teraz planuję wreszcie kupić len i ugotować żel. Niestety nadal mam bardzo przesuszone włosy, tu lampa błyskowa poprawiła ich wygląd . Walcz! Pielęgnuj! Cieszę się, że moje włosy kogoś zmotywowały.

Cytat:
Napisane przez paulownia
Faktycznie moich zdjec nie ma, i na pewno nowe bede pstrykac, co do tego nie ma watpliwosci. Choc ostatnio wprowadzilam rozne zmiany w pielegnacji i czekam na jakies przyzwoite efekty.
Co do skretu, to u mnie tez wlasnie taki - od ucha w dol, tyle ze ciemnowlosa jestem.
Z niecierpliwością będę czekać na zdjęcia i porady od bardziej doświadczonej Koleżanki.
Stary 2011-08-22, 21:58   #40160
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiaj wpadłam tylko na chwilkę

Ja jestem strasznie zadowolona z dziejszego efektu. Ponieważ ostatnio jestem uziemiona, zaczęłam lekko eksperymentować z moimi włosami. Dzisiaj była mieszanka wszystkiego co zaobserwowałam, że lubią + mój kwc stylizacyjny + kwc olejowy = żadnego puchu. Dosłownie żadnego. W porównaniu do ostatnich zdjęć-klik - wyglądam, jakbym miała połowę mniej włosów...
Włosy całkowicie suche

Odnośnie firmy ORGANIQUE, do której pisałam z zapytaniem o możliwość zakupu online,otrzymałam odpowiedź:

przesyłam kontakt do strony (właściciel strony prowadzi również nasz sklep).
http://www.shivasklep.pl/
śliczne
Stary 2011-08-22, 22:00   #40161
katie100
Wtajemniczenie

jz kolejny raz zaobserwowałam, że moje włosy klapną po odżywce b/s, zwłaszcza po Joannie len z rumiankiem...
tylko co zrobić? nie chcę myć dzień po dniu... zmoczyć, trochę spłukać i zostawić do wyschnięcia? help!

foto poniżej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg miks.jpg (55,1 KB, 77 załadowań)
Stary 2011-08-22, 22:10   #40162
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Widać trochę więcej i myślę, że dobrze by było nadać mu ładny kształt
Nie pozwól na prostowanie prostownicą ani rozczesywanie włosów na sucho

Najlepiej od razu powiedzieć fryzjerowi czego się nie chce, tzn. brzytwy, degażówek, prostowania prostownicą (czy też szczotką). W razie potrzeby można jeszcze przypomnieć w trakcie cięcia jak się zanosi na coś niepożądanego
Sama jeszcze nie trafiłam na takiego, który robiłby coś, czemu się kategorycznie sprzeciwiłam. Ew. starał się mnie do czegoś przekonać i robił (np. użył degażówek) dopiero po mojej zgodzie.

Popytaj wśród rodziny, znajomych, może kogoś znajdziesz? Nawet nie fryzjera od włosów kręconych, ale w ogóle takiego, który słucha, co mu się mówi
Zwykle to mi polecają fryzjerów, którzy obcinają ich tak jak chcą, jeśli chodzi o kształt fryzury np. ze zdjęcia, ale są to wszystkie osoby prostowłose Nie wiem nawet, co miałabym powiedzieć: żeby dodał mi objętości? Tylko tyle wystarczyłoby? Nie licząc zakazów choć i tak się wciąż waham i będę musiała pomyśleć, bo wierzę, że Eloe by im pomogła i nie szkodziła tak jak fryzjer

Dziękuję Małgosiu za wszystkie rady

Czas edycji: 2011-08-22 o 22:12
Stary 2011-08-22, 23:26   #40163
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Odnoszę wrażenie, że wszystkie maski i odżywki d/s za bardzo obciążaja mi włosy. Jak nałożę coś b/s to nie jest źle, bo daję malutko i nawet mieszam trochę z wodą, a potem odgniatam.
Odżywki/maski zawsze staram się bardzo dokładnie płukać, ale i tak przewaznie potem okazuje się, że włosy mam obciążone, oblepione i prostują się. I teraz nie wiem, czy:
- mam może dawać mniej odzywki/maski? (wydaje mi się, że to bez znaczenia, no ale cholera wie)
- mieszać/rozrabiać z czymś odżywki? jeśli tak, to z czym? miodem? cytryną?
- płukać potem czymś szczególnym? zwykle płuczę wodą z octem albo miodem i cytryną
- czy może po prostu szukać odżywki, która nie będzie dawała takiego efektu?

A może jakaś inna metoda?

Mam suche włosy wymagające odżywienia, ale co nie nałożę kończy sie obciążeniem, a chyba nie chodzi o to, zeby myć po każdej odżywce ;/

Już sama nie wiem.
A może jeszcze nie trafiłas na odżywkę, którą polubiłyby Twoje włosy? Umyj może szamponem z sls'em (jak już dziewczyny radziły) i zobacz czy po tym myciu i po odżywce, która do tej pory je obciążała będzie inaczej czy tak samo.

Cytat:
Dziękuję za słowa otuchy

A może trafi się akurat ktoś interesujący również bez drugiej połowy... Życzę Ci tego

Cytat:

Na stacji benzynowej, w markecie na dziale samochodowym lub na dziale z produktami do prasowania, bo ludzie kupują ją do żelazek.
Cytat:
Jest pięknie

Cytat:
Włosy całkowicie suche
Super, oby tak dalej.

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
jz kolejny raz zaobserwowałam, że moje włosy klapną po odżywce b/s, zwłaszcza po Joannie len z rumiankiem...
tylko co zrobić? nie chcę myć dzień po dniu... zmoczyć, trochę spłukać i zostawić do wyschnięcia? help!

foto poniżej
Moje po b/s były bardzo kiepskie następnego dnia po myciu. Były pogniecione i jakby obciążone. Zrezygnowałam z b/s, myję i stosuję tylko żel lniany do stylizacji. Jest dużo lepiej. Często nawet na trzeci dzień włosy są fajne i nie muszę ich wiązać.

A ja po sobotnim hennowaniu zastanawiam się czy mogłabym na noc zaaplikować lokom żel lniany lub jakąs odżywkę nawilżającą. Nie chciałabym zaszkodzić hennie, ale już chyba co się miało utrwalić, to się utrwaliło, a włosy suche i biedne, że aż mi ich szkoda.
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-22, 23:37   #40164
kascysko
Zakorzenienie

Ukręciłam znów coś i znów pójdę w tym spać Tylko tak wychodzi mi jakieś odżywienie tych moich włosków. Jutro rajd drogeryjny - sprawdzę, czy u mnie w dziurze są maski Gloria i Bingo
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 08:11   #40165
imbryka
Rozeznanie

Wczoraj było pierwsze kubeczkowanie, które mój skalp chyba polubił, podoba mi się taki sposób mycia
Poza tym mogę oficjalnie powiedzieć, że uwielbiam olej kokosowy i chyba pozostanie on produktem który zawsze będzie mi towarzyszył w pielęgnacji włosów

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 08:23   #40166
Aoirghe
Raczkowanie

Dziś dzień zrzędzenia

Jejku, jak Wy to robicie, że macie takie fajne kłaki...?
Niby nie miałam zniszczonych włosów, bo jedynie myłam bd i ewentualnie pryskałam mleczkiem jedwabnym z BU... Nie używałam ani suszarki ani prostownicy.
Owszem, dopiero co zainteresowałam się pielęgnacją, więc trudno o efekty już teraz, no ale... tylko raz widziałam poprawę :/ Poza tym, czego bym nie zrobiła jest tylko gorzej. Albo tłuste albo puszak. Na dodatek ten głupi pomysł ze strzyżeniem :/// Zastanawiam się, czy nie iść się dostrzyc na krócej, bo to koszmar.
Normalnie, aż teraz żałuję, że zachciało mi się tego pielęgnowania Kupę czasu, nerwów i żadnego efektu

A wczoraj umyłam glorią, spryskałam mazidłową mieszanką i nałożyłam trochę żelu lnianego. Rano było w miarę, ale po przyjściu do pracy okazało się, że mam puszaka i smętnie opadające pasma Trudno się dziwić, no ale nie miałam czasu i obawiałam się, że znów mi wszystko klapnie.
Ugh
Stary 2011-08-23, 08:49   #40167
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:

To takze i mi daje do myslenia - u fryzjera chyba ze dwa lata temu bylam i zdaje sie ze moja fryzura w ogole juz zadnego ksztaltu nie ma poza tym widze tu czasem kobitki z pieknymi lokami i w ladnych fryzurkach, wiec moze sie okaze, ze dunscy fryzjerzy maja dobre podejscie do kreconych wlosow. Tak wiec po kolejnej wyplacie zobacze co sie da zrobic w temacie.

Cytat:
Z niecierpliwością będę czekać na zdjęcia i porady od bardziej doświadczonej Koleżanki.
Az tak bardzo doswiadczona to sie nie czuje juz dwa lata pielegnacji a ja ciagle szukam i probuje, az sama sie dziwie swojej cierpliwosci do moich pior. Ogolnie czasem mam dobre efekty, ale to w kratke.

Cytat:
Owszem, dopiero co zainteresowałam się pielęgnacją, więc trudno o efekty już teraz, no ale... tylko raz widziałam poprawę :/ Poza tym, czego bym nie zrobiła jest tylko gorzej. Albo tłuste albo puszak. Na dodatek ten głupi pomysł ze strzyżeniem :/// Zastanawiam się, czy nie iść się dostrzyc na krócej, bo to koszmar.
Normalnie, aż teraz żałuję, że zachciało mi się tego pielęgnowania Kupę czasu, nerwów i żadnego efektu
Powtorze - wiem, jestem upierdliwa - cierpliwosci. Efekty przyjda, na poczatku stosowania metody wlosy moga okresowo wygladac jeszcze gorzej. Cale zycie traktowane sls i silikonami, musza sie zaadaptowac do nowej diety.

A ja dzis jestem pelna nadziei. Noc w olejku migdalowym, i co widze - moje wlosy ''w stanie naolejowanym'' wygladaja inaczej niz po kokosie, po ktorym zawsze lapaly skret i jednoczesnie robily sie ''druciane'' teraz rozumiem - wchlanial sie za mocno. Migdalek mi takich numerow nie robi, wlosy sa miekkie. Podobnie dzialal olej z lopianu, ale juz mi sie skonczyl.
Tak wiec niedlugo ide sie myc i zobaczymy.
Stary 2011-08-23, 09:01   #40168
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:

Powtorze - wiem, jestem upierdliwa - cierpliwosci. Efekty przyjda, na poczatku stosowania metody wlosy moga okresowo wygladac jeszcze gorzej. Cale zycie traktowane sls i silikonami, musza sie zaadaptowac do nowej diety.
Ale ja silikonów nie stosuję od prawie 2 lat
Przeważnie myłam szamponami bio i niczego nie nakładałam, bo mi się robiły tłuste flaki.
Ech :/
Stary 2011-08-23, 09:12   #40169
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja silikonów nie stosuję od prawie 2 lat
Przeważnie myłam szamponami bio i niczego nie nakładałam, bo mi się robiły tłuste flaki.
Ech :/
A to przepraszam, tak mi sie uogolnilo a szczerze mowiac, to ja w przeszlosci tez za bardzo sie silikonami nie paslam, po prostu mylam wlosy szamponem i juz - to dopiero bylo siano.
Sie mi tu nie poddawaj.
Stary 2011-08-23, 09:18   #40170
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
A to przepraszam, tak mi sie uogolnilo a szczerze mowiac, to ja w przeszlosci tez za bardzo sie silikonami nie paslam, po prostu mylam wlosy szamponem i juz - to dopiero bylo siano.
Sie mi tu nie poddawaj.
Nie no, po prostu się ostrzygę krócej Ale to dopiero po wypłacie i jak wymyślę do jakiego iść fryzjera. Więc moje kłaki mają tydzień na poprawę A że braku pozytywnych efektów zapał mi opadł, więc pewnie szybko mi się odechce tego odzywiania :P No cóż :P

A tak dla potomnych - mycie emulsją gloria sprawdza się na moich wiotkich piórach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości