Avonomaniaczki plotkują, TŻów wychowują i coraz więcej kupują - cz.3 - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-23, 09:21   #1981
musso4
Zakorzenienie

Dot.: Avonomaniaczki plotkują, TŻów wychowują i coraz więcej kupują - cz.3

Cytat:
Napisane przez Oktawiaaa Pokaż wiadomość
Ona jest strasznie zazdrosna o to, że chłopakowi bardziej smakuje moje jedzenie niż jej (ja dużo eksperymentuję, co chwile cos nowego gotuję, a ona jakby się zacięła, od X lat ciągle to samo). Dlatego ostatnio jestem u nich prawie codziennie i przynoszę chłopakowi jedzenie, a to muffinki z gruszkami, a to bruschettę, a to tartę z cukinią, albo inne pyszności. Ale to na nią działa
mojemu tżowi też bardziej smakuje moje gotowanie, bo teściowa gotuje tłusto i słono i jeszcze mam przewagę w kuchni, bo wszystko potrafię, a ona nie potrafi upiec ciasta, żadnego
musso4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:24   #1982
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
no ja już mam stresa z tym weselem, czy Klaudia nie będzie płakać w nocy za mną i pewnie będzie tak jak ostatnio gdzieś poszliśmy z tżem wieczorem bez niej, a ona poszła spać z babcią i miała wszystko gdzieś, a ja się stresowałam cały czas co ona robi
Niestety taki już nasz los...ja jak jechałam na tą konferencję to miałam takiego stresa że szok...a mała z tatusiem rozrabiała cały dzień i się dobrze bawiła
Lecę na zakupki, miłego dnia dziewczynki
zalotnica83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:28   #1983
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
A wiecie co jest najsmutniejsze w tej sprawie?
Że ona nie pracuje, co tydzień jest u lekarza, żeby sprawdzić, czy wszystko z nią ok. W domu tylko ugotuje i tyle. A jej mama ma ponad 90 lat! Więc jeśli zachowała się ciągłość genów długowieczności w jej rodzinie, to wcześniej ja
podstawa to mieszkać osobno i jakoś sie ułoży, najlepiej trochę dalej, żeby nie mogła "wpaść" bez zapowiedzi, moja mieszka w mieście a my na wsi, więc żeby do nas przyjechać to musi jechać autobusem, a póniej 3,5 km na nogach, więc jak ma do nas przyjechać to tż ją przywozi więc mu powiedziałam, że jak ma ją przywozić i odwozić to lepiej jechać do niej, tak czy inaczej widuję ją średnio raz na miesiąc, więc da się wytrzymać 12 dni w roku tyle to nawet markety nie pracują i żyją

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Cytat:
Napisane przez zalotnica83 Pokaż wiadomość
Niestety taki już nasz los...ja jak jechałam na tą konferencję to miałam takiego stresa że szok...a mała z tatusiem rozrabiała cały dzień i się dobrze bawiła
Lecę na zakupki, miłego dnia dziewczynki
a później będziemy niedobrymi teściowymi
Stary 2011-08-23, 09:32   #1984
Oktawiaaa
Zakorzenienie

Cytat:
mojemu tżowi też bardziej smakuje moje gotowanie, bo teściowa gotuje tłusto i słono i jeszcze mam przewagę w kuchni, bo wszystko potrafię, a ona nie potrafi upiec ciasta, żadnego
Ta wredna baba potrafi upiec, ale wszystkich wkurza, że gdy coś upiecze, to dzieli po kawałeczku, żeby każdy się zachwycał

Cytat:
podstawa to mieszkać osobno i jakoś sie ułoży, najlepiej trochę dalej, żeby nie mogła "wpaść" bez zapowiedzi, moja mieszka w mieście a my na wsi, więc żeby do nas przyjechać to musi jechać autobusem, a póniej 3,5 km na nogach, więc jak ma do nas przyjechać to tż ją przywozi więc mu powiedziałam, że jak ma ją przywozić i odwozić to lepiej jechać do niej, tak czy inaczej widuję ją średnio raz na miesiąc, więc da się wytrzymać 12 dni w roku tyle to nawet markety nie pracują i żyją

Ja na szczęście jestem jedynaczką, a chłopak ma dwie siostry, wiec prawdopodobnie nie będę skazana mieszkać z nią w jednym domu

A Ty musso, mieszkasz w świetnym miejscu, skoro do Ciebie teściowa musi iść 3,5km na nogach, żadnych niespodziewanych wizyt!!
Oktawiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:38   #1985
zalotnica83
Zakorzenienie

Wkurzona jestem...ja tu się wyszykowałam, a nie pójdę na zakupy, bo mój "umierający"mąż zasnął i nie mam z kim małej zostawić...no co za dziad tylko by spał i spał...
Pod tym względem to moja teściowa jest ok...mieszka na tym samym osiedlu, ale nigdy nie poważyła się na wizytę bez zapowiedzi...
Stary 2011-08-23, 09:40   #1986
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Wkurzona jestem...ja tu się wyszykowałam, a nie pójdę na zakupy, bo mój "umierający"mąż zasnął i nie mam z kim małej zostawić...no co za dziad tylko by spał i spał...
Pod tym względem to moja teściowa jest ok...mieszka na tym samym osiedlu, ale nigdy nie poważyła się na wizytę bez zapowiedzi...
to go obudź
Stary 2011-08-23, 10:20   #1987
jolkag78
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to jolkag78

Cytat:
A mój mąż znów do pracy nie poszedł "umierania część druga"...chyba się ubiorę ,wcześniej na spacer i zakupy pójdę, ale mała ma zapalenie ucha, więc na długo uciec nie mogę...
miałam pytać, czy dałaś kartkę jak Dokia, ale juz przeczytałam odp

Cytat:
Tylko nie mam jak jej podać Bo ostatnio jak przynoszę chłopakowi jakieś smakołyki przeze mnie zrobione, to ona nigdy nie weźmie, a poźniej synkowi mówi, że jeśli ja to robiłam, to ona tego nie zje
Pinda, to juz jest nieładne... Chamówa na maxa moim zdniem..

Cytat:
no ja już mam stresa z tym weselem, czy Klaudia nie będzie płakać w nocy za mną i pewnie będzie tak jak ostatnio gdzieś poszliśmy z tżem wieczorem bez niej, a ona poszła spać z babcią i miała wszystko gdzieś, a ja się stresowałam cały czas co ona robi
Z pewnościa nawet nie przejmie się, że Was niem.... Więc bawcie sie dobrze!!

Cytat:
Obudź go z akrtka i długopisem i przy okazji małą zostawisz
Stary 2011-08-23, 10:26   #1988
sheryl
szeryfcio

Witam

A u nas nie ma ciepłej wody przez te ciągłe roboty na osiedlu

Cytat:
Napisane przez Sarunieczka Pokaż wiadomość

ja też mam ulubioną tunikę z Vila,w załączniku

Powiem Wam dziewczyny że mnie też denerwuje moja praca...zarabiam marnie,dziś szef dał mało kasy za urlop i takie to wszystko do dupy,nie będę mowić nawet o innych rzeczach bo byście mnie opierniczyły że tam pracuję...ale nie mam odwagi jeszcze zmienić pracę po 17 latach...ale coraz częściej o tym myślę,i dwie koleżanki które odeszłyz mojej firmy,namawiają mnie,obie pracują w Rossmannie i mówią że znajdą dla mnie miejsce tylko czekają aż się zdecyduję
Ładna ta tuniczka Sarunieczko
A pracę bym zmieniła, jeśli dziewczyny są zadowolone i pensja wyższa...tylko się przemóc...

Cytat:
Napisane przez wrrxd Pokaż wiadomość
A w jaki sposób oni " zabierają " te 4 zł? To może bym coś wystawiła
Wystawiają Ci rachunek i trzeba zrobić im przelew. Rachunek wystawiają zawsze na początku następnego miesiąca.

Cytat:
Napisane przez tonia85 Pokaż wiadomość
Nie wiem , gdzie Ty takich Niemców spotykasz, bo ja spotykam tysiące i nigdy sie z czymś takim nie spotkałam, żeby Niemcy się zachowywali jak pępki świata i wymagali znajomości niemieckiego, a zawsze próbują sie dogadać, nawet jak nie znają angielskiego to jakoś na migi, albo innymi sposobami
O matko, gdzie . No tam gdzie jeżdżę na wypoczynek. Morze i Mazury. I czasami w Warszawie.
Bardzo często jeździmy na wypady rowerowe na Mazury i tam się zdarzają Niemcy w pensjonatach mieszkający z nami i tak to wygląda. Bogaci Niemcy z tego co widzę po sprzęcie (chociaż dla nich ogólnie nie problem kupić markowy sprzęt).
Ty spotykasz takich co umieją, ja takich co nie umieją i się dziwią, że ktoś nie mówi ich językiem ( i o to mi w tej całej dyskusji chodziło, a nie o to, żeby nie uczyć się języków i wszędzie mówić po polsku bo widzę że tak to zrozumiałaś) i tak to wygląda. Każda ma inne doświadczenia i zapewne nie są one regułą.

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
no przy dwutygodniowym urlopie premia jak nic!! kłóciłabym się, jakbym nie dostała :P
pisałam, że przy miesięcznym urlopie mogą nie dać, ale zazwyczaj i tak dają chociaż mi się nie zdarzyło, bo takich urlopów nie biorę
a "wczasy pod gruszą" też mam w środę nawet będę miała na koncie
Oj, mój mąż też ma to wszystko z "wczasami pod gruszą" "zalety" pracowania w budżetówce. Zazdroszczę mu (i Tobie też)

Cytat:
Napisane przez sarraa Pokaż wiadomość

Zawsze myślałam, że zaproszenia na ślub trzeba dać z dużym wyprzedzeniem
1-2 miesiące przed.

Cytat:
Napisane przez Anna Antonina Pokaż wiadomość
Mnie dziś komar ugryzł w oko Wbił się i zaraz uciekł, jak mrugnęłam. Piecze i boli przeokrutnie. Mam nadzieję, że nic złego z tego nie będzie.
O jaaa, w białko centralnie? I jak dzisiaj?
Mnie kiedyś ugryzł w powiekę i w usta, burchle ogromne były, ale też stosunkowo szybko przeszły.

Cytat:
Napisane przez porzeczka2602 Pokaż wiadomość
Wy częściej bywacie na weselach, powiedzcie ile teraz się daje? Mam w przyszłym roku 2 wesela i oba u najbliższych kuzynów. Koszmar finansowy. Ile teraz się daje?
Teraz to nie wiem bo byłam na weselu kilka lat temu, ale było 400 zł od pary standardowo. Jak bym szła też bym coś takiego dała, bo nie mam dużo, a uważam, że daje się tyle, na ile kogoś stać (w granicach przyzwoitości oczywiście).
Lepiej mało niż nic, a iść trzeba, bo u nas w rodzinie wielka obraza jak się nie przyjdzie. Nie pójść to ja mogę do znajomych.
U nas jak my robiliśmy wesele, to nie liczyłam na to że się zwróci (przy małych weselach się nie zwraca, bo są koszty stałe które rozkładają się na małą liczbę uczestników), no i się oczywiście nie zwróciło. Ale były też osoby, które nic nie dały. Na przykład moja przyjaciółka, którą wybrałam na świadkową. Nie wiem, może nie miała, nie czepiam się, bo pieniądze to delikatna sprawa... No i siostra męża. Ta to przegięła, bo jest dorosła, ma pracę, stałą pensję.. i brata tak olać... Powiedziała, że nie ma pieniędzy, da później (oczywiście nie dała). Uważam, że brzydko postąpiła jak na tak bliską osobę. Tym bardziej, że lepsze (według mnie) nawet 100-200 zł, które dołożylibyśmy sobie do wspólnego prezentu ślubnego, niż nic.

Cytat:
Napisane przez katniewojt Pokaż wiadomość
Rozmawiałam z B. i nam się podoba pomysł z listą prezentów. Daje się ją każdemu zaproszonemu, a później goście dzwonią do Starszych i mówią co kupią lub dają po prostu pieniądze Ale z drugiej strony może trafić się menda, która kupi mikrofalę za 150zł i da ją jako prezent np. od rodziny 4-osobowej
Mamuśka kiedyś jak była w komitecie rodzicielskim kupowała w stonce komplet talerzy do szkoły za jakieś 55zł. Jakaś babka też wzięła, a z rozmowy wyszło, że to będzie prezent na wesele, na które idzie z dzieckiem i mężem i że "tylko to dadzą, bo wystarczy i wygląda na droższe"
No, i dlatego wolę pieniądze, bo nikt nie kupi mi tego co ja chcę (jeśli o nas chodzi to wymagania co do sprzętu kuchennego/zastawy mamy duże) i pewnie nikt by się na to nie skusił. U nas w tej naszej staroświeckiej rodzinie lista to pewnie byłby afront, dlatego wolałam koperty i na szczęscie były koperty. Nawet jak na naszych młodych znajomych popatrzę co kupują do domu, to mamy zupełnie inny gust, dlatego naprawdę najlepszym wyjściem uważam jest koperta - dla mnie oczywiście. Bo generalnie lista, na której są zróżnicowane cenowo prezenty też ma sens.

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-08-23 o 11:36
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:30   #1989
Anna Antonina
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie o to chodzi, że ja z mamą też bym się już nie dogadała...choć z teściówką gorzej, bo nie można jej tak wszystkiego wygarnąć
Tylko widzisz, mojej mamie też nic nie można wygarnąć. Jest osobą skrajnie nadwrażliwą. Zawsze tak sobie zinterpretuje Twoje słowa, że niby są przeciwko niej. A potem siądzie i będzie płakać pół dnia i nie przestanie, dopóki nie przeprosisz 37557457 razy. A jednocześnie mnie krytykowała ciągle i o wszystko. Ta kobieta naprawdę wykończyła mnie psychicznie. Mieszkałyśmy w maleńkim, jednopokojowym mieszkaniu. Nie miałam gdzie przed nią uciec. Od zawsze wiedziałam, że wyprowadzę się najszybciej, jak to będzie możliwe. Zaraz przed maturą zrozumiałam, że jeżeli natychmiast czegoś nie zmienię w swoim życiu, to wyląduje w psychiatryku, a nie na jakichkolwiek studiach.

Musiałam się troszkę wyżalić, bo wczoraj znowu miałyśmy kłótnię pt moja biedna matka i cały świat, w tym ja przeciwko niej i jeszcze jej ciężkie życie, jak całej reszcie tak lekko. A wszystko dlatego, że miałam śmiałość zapytać, na co do ✂✂✂✂y nędzy ciągle pożycza ode mnie pieniądze, których nigdy nie oddaje, kwota rośnie i rośnie, mnie prawdopodobnie nie będzie stać na studia, ale jej daję, bo nie mam serca odmówić...

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
O jaaa, w białko centralnie? I jak dzisiaj?
Mnie kiedyś ugryzł w powiekę i w usta, burchle ogromne były, ale też stosunkowo szybko przeszły.
Chyba w białko, bo mam w tym oku strasznie popękane naczyńka, ale na szczęście nic nie spuchło, dobrze widzę i już mniej boli. Powiekę też zaliczyłam
Anna Antonina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:37   #1990
8katharina8
Rozeznanie

GG do 8katharina8

Cytat:
Tylko widzisz, mojej mamie też nic nie można wygarnąć. Jest osobą skrajnie nadwrażliwą. Zawsze tak sobie zinterpretuje Twoje słowa, że niby są przeciwko niej. A potem siądzie i będzie płakać pół dnia i nie przestanie, dopóki nie przeprosisz 37557457 razy. A jednocześnie mnie krytykowała ciągle i o wszystko. Ta kobieta naprawdę wykończyła mnie psychicznie. Mieszkałyśmy w maleńkim, jednopokojowym mieszkaniu. Nie miałam gdzie przed nią uciec. Od zawsze wiedziałam, że wyprowadzę się najszybciej, jak to będzie możliwe. Zaraz przed maturą zrozumiałam, że jeżeli natychmiast czegoś nie zmienię w swoim życiu, to wyląduje w psychiatryku, a nie na jakichkolwiek studiach.

Musiałam się troszkę wyżalić, bo wczoraj znowu miałyśmy kłótnię pt moja biedna matka i cały świat, w tym ja przeciwko niej i jeszcze jej ciężkie życie, jak całej reszcie tak lekko. A wszystko dlatego, że miałam śmiałość zapytać, na co do ✂✂✂✂y nędzy ciągle pożycza ode mnie pieniądze, których nigdy nie oddaje, kwota rośnie i rośnie, mnie prawdopodobnie nie będzie stać na studia, ale jej daję, bo nie mam serca odmówić...
to tak jak u mnie
jednym rodzice pomagają a inni muszą pomagać rodzicom ...

https://start.avonpolska.pl/storage/...banner-1-1.png
8katharina8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:41   #1991
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Cytat:

O matko, gdzie . No tam gdzie jeżdżę na wypoczynek. Morze i mazury. I czasami w Warszawie.
Bardzo często jeździmy na wypady rowerowe na Mazury i tam się zdarzają Niemcy w pensjonatach mieszkający z nami i tak to wygląda. Bogaci Niemcy z tego co widzę po sprzęcie (chociaż dla nich ogólnie nie problem kupić markowy sprzęt).
Ty spotykasz takich co umieją, ja takich co nie umieją i się dziwią, że ktoś nie mówi ich językiem ( i o to mi w tej całej dyskusji chodziło, a nie o to, żeby nie uczyć się języków i wszędzie mówić po polsku bo widzę że tak to zrozumiałaś) i tak to wygląda. Każda ma inne doświadczenia i zapewne nie są one regułą.
No właśnie!!!- poprostu nie lubię wrzucania wszystkich do jednego kosza, a z Twojej wypowiedzi tak to zrozumiałam . Miałam przyjemnośc przez x lat bycie po tej innej strony (nie mam nic wspólnego z Niemcami) i naprawdę to nie jest miłe.
I chyba nie doczytałaś, spotykam sporo również tych co nie znają angielskiego, po prostu próbują dogadać się na różne inne sposoby
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:47   #1992
jolkag78
Zakorzenienie

Cytat:

Musiałam się troszkę wyżalić, bo wczoraj znowu miałyśmy kłótnię pt moja biedna matka i cały świat, w tym ja przeciwko niej i jeszcze jej ciężkie życie, jak całej reszcie tak lekko. A wszystko dlatego, że miałam śmiałość zapytać, na co do ✂✂✂✂y nędzy ciągle pożycza ode mnie pieniądze, których nigdy nie oddaje, kwota rośnie i rośnie, mnie prawdopodobnie nie będzie stać na studia, ale jej daję, bo nie mam serca odmówić...[COLOR="Silver"]
Oj, to nie zazdroszczę... Ja byłabym zdruzgotana gdybym nie miała stosunków dobrych z mamą... Jest moją najlepszą przyjaciółką...
I odpowiedziała na co?
Stary 2011-08-23, 10:48   #1993
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cytat:
Napisane przez jolkag78 Pokaż wiadomość
miałam pytać, czy dałaś kartkę jak Dokia, ale juz przeczytałam odp

Obudź go z akrtka i długopisem i przy okazji małą zostawisz
i jeszcze gromnicę może wziąć do tej karti i długopisu, no nie?? będzie bardziej uroczyście
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:50   #1994
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8katharina8 Pokaż wiadomość
to tak jak u mnie
u mnie jest po środku, pomagam mamie, ale ona mi też czasami się pokłócimy, ale to chyba normalne, nawet moja 2 letnia córka ma czasem inne zdanie niż ja

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Napisane przez dokia Pokaż wiadomość
i jeszcze gromnicę może wziąć do tej karti i długopisu, no nie?? będzie bardziej uroczyście
Stary 2011-08-23, 10:51   #1995
sheryl
szeryfcio

Cytat:
jak mnie najdzie to się zdecyduję hyh ale nie chcę mieszkać z teściową nooooo
Przecie ona na wsi większość czasu siedzi. Zróbcie jej tam zimowe siedlisko

Cytat:
Ja w sumie wolałabym zamiast kwiatków wino, czekoladki lub kupon lotto

O jaaa, ale byłoby wtedy sprawdzania

Cytat:
3 lata temu chrześniak Mamuśki brał ślub i wszyscy mówi, że "daje się tyle co za garnitur/sukienkę". Mamuśka myślała, żeby dać tysiaka, a w końcu dała 1,5 plus 300zł za mnie i B. oraz 300zł za Pimę i jej partnera. Później okazało się, że chrzestny tego chłopaka dał 500zł, a chrzestni panny młodej 700zł mimo, że dobrze sytuowani. W dodatku oni też byli z dziećmi i już nic więcej "za dzieciaki" nie dali...
U nas za dzieci się nie płaci, po prostu od pary standardowo.
Chrzestni dawali 1000.

A w ogóle to uważam, że nie ma co mieć roszczeń co do koperty, każdy daje tyle, na ile go stać. Wesela się nie robi po to żeby się zwróciło. Dobrze, żeby się zwróciło, miło by było, ale no nie po to robi się wesele...
W moim mniemaniu robi się jej dla siebie, dla rodziny, żeby uczcić ten wyjątkowy dzień i pocelebrować z rodziną.
... Czyli najlepiej nie robić jak się nie chce pakować pieniędzy w rodzinę.
Stary 2011-08-23, 10:52   #1996
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Cytat:
A o co chodziło z ta kartka i długopisem?? bo chyba nie doczytałam
A tak na marginesie: u mnie mąż jest jakiś inny, bo nawet jak jest chory to mówi ze jest zdrowy i nie chce się leczyć, aż wyląduje u lekarza i od razu antybiotyki On po prostu nie umie się położyć, bo mu "się nudzi"

Edytowane przez tonia85
Czas edycji: 2011-08-23 o 10:55
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:53   #1997
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Witam

A u nas nie ma ciepłej wody przez te ciągłe roboty na osiedlu

ja muszę grzać sama wodę, bo mamy bojler podłączony do CO i nawet latem palimy tylko na wodę, mamy też bojler na prąd, ale go wcale nie włączamy, bo i tak płacę 500 zł za prąd co 2 miesiące no chyba, że są mega upały to już nikt nie pali nawet na wodę, ale w tym roku to nam nie grozi bo ciągle zimno
Stary 2011-08-23, 10:53   #1998
Anna Antonina
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj, to nie zazdroszczę... Ja byłabym zdruzgotana gdybym nie miała stosunków dobrych z mamą... Jest moją najlepszą przyjaciółką...
I odpowiedziała na co?
Oczywiście, że nie odpowiedziała Joluś. Tylko zaczęła po swojemu, że ją gnębie, że nie chcę jej pomagać, że wszyscy od niej chcą, żeby się przed nimi tłumaczyła i poniżała etc...

Gdyby teraz Twoje stosunki z mamą się popsuły, to na pewno byłabyś zdruzgotana. A gdyby nigdy nie były dobre, to po prostu przywykłabyś do tego. I tylko czasem z zazdrością popatrzyłabyś na tych, którzy mają w matkach oparcie
Stary 2011-08-23, 11:00   #1999
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cytat:

no taka patowa sytuacja, i trudno o złoty środek. Przykro mi. Jednak uważam że jeśli nie masz sumienia jej odmawiać pożyczania tych kwot to zmniejsz je drastycznie, mówiąc że po prostu tyle nie masz
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 11:03   #2000
jolkag78
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że nie odpowiedziała Joluś. Tylko zaczęła po swojemu, że ją gnębie, że nie chcę jej pomagać, że wszyscy od niej chcą, żeby się przed nimi tłumaczyła i poniżała etc...

Gdyby teraz Twoje stosunki z mamą się popsuły, to na pewno byłabyś zdruzgotana. A gdyby nigdy nie były dobre, to po prostu przywykłabyś do tego. I tylko czasem z zazdrością popatrzyłabyś na tych, którzy mają w matkach oparcie
Przykre to jest na pewno dla Ciebie
Stary 2011-08-23, 11:10   #2001
Anna Antonina
Wtajemniczenie

Cytat:
no taka patowa sytuacja, i trudno o złoty środek. Przykro mi. Jednak uważam że jeśli nie masz sumienia jej odmawiać pożyczania tych kwot to zmniejsz je drastycznie, mówiąc że po prostu tyle nie masz
Żebyś Ty wiedziała, ile razy T. próbował mi tłuc to samo do głowy. On się po prostu wścieka, kiedy słyszy, że moja matka znów prosi o pieniądze. Ale mi się trudno do tego wszystkie zdystansować, wziąć to na zimno, tak jak możesz to zrobić np Ty.

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Znikam Dziewuszki, bo dziś urodziny T. Najpierw muszę się zrobić w domowym SPA na bóstwo, a potem spędzić parę godzin w kuchni. Będę piec ciasteczka, robić jabłkową marmoladę i na obiadek lasagne
Stary 2011-08-23, 11:12   #2002
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Żebyś Ty wiedziała, ile razy T. próbował mi tłuc to samo do głowy. On się po prostu wścieka, kiedy słyszy, że moja matka znów prosi o pieniądze. Ale mi się trudno do tego wszystkie zdystansować, wziąć to na zimno, tak jak możesz to zrobić np Ty.
no ja też bym powiedziała, że nie mam i tyle a tż to niech Cię nie poucza w tej kwestii, bo jak pisałaś wcześniej to sam żeruje na Tobie
Stary 2011-08-23, 11:15   #2003
cheneelle
Zakorzenienie

Cytat:
Świetny pomysł Ja mamy chłopaka nie cierpię, teraz jestem z nią w kłótni, bo mnie gdzieś oplotkowała małpa jedna i się nie odzywam. A jak jej chłopak to powiedział, że źle zrobiła, to obraziła się na mnie, za to, że ja jestem zła. Pokręcone to i nienormalne
W ogóle ona jest zazdrosna o swojego syneczka! Głupi babiszon
Cytat:
Mój chłopak też jej tak nie ubóstwia, ale ona jest zazdrosna o mnie, uważam, że to jest chore i wcale dobrze nie wróży na przyszłość, bo jak to kiedyś będzie wyglądać, ciągłe walki o synka? A ostatnio bardzo się pozłościłam, bo pokłóciła się z syneczkiem i mu powiedziała, że jak taki będzie to ja go zostawię i ona tylko na to czeka, i wtedy będzie szczęśliwa. Tak mu powiedziała!
Co za wredna jędza!!! No dobra nie znam jej, ale żeby tak własnemu synowi?

Cytat:
Jak Dawid jest chory, to ciężko umierający. Pamietam, że jakoś w marcu tak umierał, wszystko go bolało. A jak wieczorem przyszedł do mnie do wyrka - spałam wtedy u niego, żeby mu pomóc - to od razu zaczął mówić coś o seksie.
Ja na to, że skoro jest taaaaki chory to nici z ingraszek, nakryłam się kołdrą i poszłam spać. Następnego dnia był całkowicie zdrowy 0 tylko lekki katar miał. I teraz już wie, że mnie się nie da w taki sposób wypuścić.
Stary 2011-08-23, 11:58   #2004
sheryl
szeryfcio

Cytat:
A mnie się nie podoba, jak młodzi na zaproszeniach piszą, że zamiast kwiatów - wino lub książka. Byłam kiedyś na weselu i para młoda zażyczyła sobie misie lub słodycze dla dzieci z domu dziecka. To był bardzo miły gest, z pomocą dla innych, a nie jeszcze dla siebie wino.
Czytałam też kiedyś w gazecie, że para, która brała ślub w sierpniu chciała, żeby goście przynieśli zeszyty, piórniki, kredki itd. I to miały być prezenty dla dzieci z domu dziecka na początek roku szkolnego.
Ja tam też nic na zaproszeniach nie pisałam, co chcę... bo tam ludzie starej daty... ale tak szczerze, to kwiaty to straszna strata pieniędzy... JA kwiatów nie lubię, ponadto mam kota i u nas kwiatów nie może być, bo on je zjada...
I wiecie wszystkie kwiaty pojechały na cmentarz

Cytat:
J
U mnie ksiądz bierze od 400 do 500zł, a w parafii obok tysiak to minimum
Jejciu, to u nas są parafie normalne, gdzie serio jest co łaska. Ksiądz za cholerę nie chciał mi powiedzieć ile mam dać, nie ma cennika... i tak spojrzałam jak pisał sobie w tej swojej księdze, na inne pary ile dały (bo oni to tam zapisują). I patrże tu 50 zł, tam 300, tam 100, tam 600. Naprawdę fajny kościół - a znany - Św. Anny na starówce, akademicki. Daliśmy 300.
Za organistę nic, był już w cenie, tylko skrzypaczkę zamówiliśmy (to też od nich) jak usłyszałam na innych ślubach w tym kościele jak gra pięknie -50 zł.

Cytat:
miałam nie pisać o teściowej, ale pewnie nie mówiłam, że na naszym weselu złamała rękę i musieliśmy przesunąc trochę oczepiny, zanim wrócą ze szpitala
ups, przepraszam

Cytat:
Napisane przez cheneelle Pokaż wiadomość
Pozytywnie, jednak martwi mnie, że to jest w zasadzie wszystko na telefon i umowa o dzieło, bez stałej pensji... Naprawdę, nie wiem czy mnie to aż tak interesuje, żeby podjąc takie ryzyko, bo jeden miesiąc może być ok, a w następnym zero zleceń i co ja wtedy zrobię?
No, dzieło, to mało atrakcyjna umowa, chyba, że jako dodatkowa.
Nie ma to jak umowa o pracę.
Cytat:
Dziewczynki mam doła strasznego, bo raczej nie będę mogła mieć dzieci... Nawet głupi zabieg nie pomógł i wszystko zaczyna wskazywać, że z bobasa nici... Parodia, kilka lat temu nawet ich nie chciałam..
Joluś, nie wiem o co dokładnie chodzi, ale organizm to jedna wielka niewiadoma i taki cuda potrafi zdziałać, których się nie spodziewamy... Znam kobiety, które już miały nie mieć nigdy więcej dzieci, a miały... kobiety co miały kawałek czegoś tam usunięte i na 100 % miały nie mieć dzieci , a miały, tak więc....

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Oja 84 Pokaż wiadomość
ha! dziewczyny! właśnie wygrałam aukcję!!!:jup i: na tej stronce z tymi samymi ciuchami do licytowania taką oto tunikę za 5,98zl http://allegro.pl/ich-vila-satynowa-...766005188.html
Fajna i tunika i cena

Cytat:
...a bez sensu wynajmować mieszkanie i zostawić teściowej samej 70metrów...

l:
Hm, ja to wolałabym już wynajmować, żeby żyć z tym swoim mężem/niemężem na codzień i założyć rodzinę, a te 70 m niech se już ma teściowa, w końcu to jej ...

Cytat:
Napisane przez loveve Pokaż wiadomość
a to nie wiedziałam. no ale może jak się pobierzecie to teściowa coś zrozumie i wyprowadzi się na wieś, żeby Was zostawić samych
No wiesz, w końcu to jej mieszkanie, dlaczego ma się wyprowadzać i zostawiać je dzieciom? Niech dzieci się postarają same o mieszkanie, tak powinno być, choć w naszym kraju jest z tym cieżko, wiem....

Cytat:
ja bym najbardziej chciała to jedno duże zamienić na 2 małe no ale co ja mogę jak to nie moje...a tż się niebierze za to tylko skuczy że mu źle
O! I to jest bardzo dobry pomysł. Nie wyganiać, ale podzielić, żeby każde mogło gdzieś mieszkać. Nasza teściówka poszła by na to ale to złota kobita jest.

Cytat:
Napisane przez Oja 84 Pokaż wiadomość
no ale muszę i tak zapłacić tyle za ile wylicytowałam...
No musisz zapłacić tyle, ile wyświetliło się w aukcji -5,51. Nie maksimum, które dałaś.

Cytat:
Dlatego ostatnio jestem u nich prawie codziennie i przynoszę chłopakowi jedzenie, a to muffinki z gruszkami, a to bruschettę, a to tartę z cukinią, albo inne pyszności. :
Ty do mnie z tym przyjdź

Cytat:
T

No, to smutne, jak widzę, że rodzice wyciągają od dzieci pieniądze. Bo ja rozumiem czasem, ale notorycznie, jak jeszcze dziecko się uczy i samo utrzymuje.....

Cytat:
Napisane przez tonia85 Pokaż wiadomość
No właśnie!!!- poprostu nie lubię wrzucania wszystkich do jednego kosza, a z Twojej wypowiedzi tak to zrozumiałam . Miałam przyjemnośc przez x lat bycie po tej innej strony (nie mam nic wspólnego z Niemcami) i naprawdę to nie jest miłe.
I chyba nie doczytałaś, spotykam sporo również tych co nie znają angielskiego, po prostu próbują dogadać się na różne inne sposoby
Tak to sobie zrozumiałaś. A ja napisałam, że wszyscy Niemcy, których spotykałam umieli tylko po niemiecku i nie próbując się dogadać, oczekiwali, że wszyscy dookoła będą mówić ich językiem. I było to tak nagminne, ze aż mnie wkurzało! Niech się nauczy jeden z drugim tego angielskiego, a nie robi z siebie pępek świata!
I to się tyczy każdego, również innych nacji. Naucz się jeden z drugim tego angielskiego jak jedziesz do obcego kraju, a nie wymagaj, żeby wszyscy w obcym kraju mówili do ciebie w twoim języku. Takie było moje przesłanie.
A przykłady z życia.

Dobijają mnie też moi koledzy Anglicy i Amerykanie. Przyjechali tu za kobietą czy pracą... żyją ponad 10 lat i ani słowa po polsku nawet głupiego dzień dobry czy dziękuję, bo wychodzą z założenia, że angielski powinni wszyscy znać i nim się się posługiwać w rozmowie z nimi. To są dopiero pępki. (oczywiście nie wszyscy, większość).
A ja wychodzę z założenia, że przebywając tyle lat w czyimś kraju powinno się z szacunku do niego przynajmniej podstawowych zwrotów w tym języku nauczyć.
Zresztą, to wstyd mieszkać tyle lat w danym kraju i nie przyswoić języka.

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-08-23 o 12:11
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 12:11   #2005
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, ja to wolałabym już wynajmować, żeby żyć z tym swoim mężem/niemężem na codzień i założyć rodzinę, a te 70 m niech se już ma teściowa, w końcu to jej ...

nie do końca tylko jej, skoro teść umarł to połowa mieszkania dzieli się na pół dla teściowej a na pól dla dzieci, czyli teściowa ma 3/4 mieszkania,a tż Sarunieczki 1/8 i jego siostra 1/8
Stary 2011-08-23, 12:11   #2006
jolkag78
Zakorzenienie

A mój mały skorzystał z tego, że dzisiaj juz mu nie robią żadnych badań i jest obok mnie Juz nie mam doła..
Stary 2011-08-23, 12:19   #2007
katniewojt
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko nie mam jak jej podać Bo ostatnio jak przynoszę chłopakowi jakieś smakołyki przeze mnie zrobione, to ona nigdy nie weźmie, a poźniej synkowi mówi, że jeśli ja to robiłam, to ona tego nie zje
A może powiedz, że to już gotowe w sklepie kupiłaś?

Cytat:
Napisane przez 8katharina8 Pokaż wiadomość
to tak jak u mnie
Ja nie pracuję, ale moja Mama ma zupełnie inne podejście. Uważa, że to rodzice powinni pomagać dzieciom i je utrzymywać (dopóki taka potrzeba), a nie żeby dzieci to robiły. Strasznie ją bulwersuje jak ktoś obnosi się z tym, że wychował sobie syna/córkę tylko po to, żeby dziecko na nich pracowało, a rodzice siedzą na i nic nie robią.

Cytat:
U nas za dzieci się nie płaci, po prostu od pary standardowo.
Chrzestni dawali 1000.

A w ogóle to uważam, że nie ma co mieć roszczeń co do koperty, każdy daje tyle, na ile go stać. Wesela się nie robi po to żeby się zwróciło. Dobrze, żeby się zwróciło, miło by było, ale no nie po to robi się wesele...
W moim mniemaniu robi się jej dla siebie, dla rodziny, żeby uczcić ten wyjątkowy dzień i pocelebrować z rodziną.
... Czyli najlepiej nie robić jak się nie chce pakować pieniędzy w rodzinę.
U nas daje się za dzieci, bo przecież mają własnej miejsce przy stole i dostają swoją porcję jedzenia. Nie wlicza się takim małych, które tylko coś skubną
Nie chodziło mi o to, że wesele robi się po to, żeby się zwróciło Nie zrozumiałaś mnie Chodziło o to, że jeśli jestem gościem, to tak chcę dać, żeby im się w miarę "zwróciło" za mnie Bynajmniej w mojej rodzinie wychodzi się z takiego założenia
katniewojt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 12:19   #2008
sheryl
szeryfcio

Cytat:
ja muszę grzać sama wodę, bo mamy bojler podłączony do CO i nawet latem palimy tylko na wodę, mamy też bojler na prąd, ale go wcale nie włączamy, bo i tak płacę 500 zł za prąd co 2 miesiące no chyba, że są mega upały to już nikt nie pali nawet na wodę, ale w tym roku to nam nie grozi bo ciągle zimno
No, ja w tej zimnej jakoś się umyję, zresztą u nas często odstawiają takie niespodzianki przez te roboty, ale zimnego prysznica nie zdzierżę, brrr...
Stary 2011-08-23, 12:33   #2009
zalotnica83
Zakorzenienie

Hej laski...ale numer...Wy tu piszecie o niespodziewanych wizytach teściowej...ja odpowiadam że moja tak w życiu nie zrobiła(a mieszkamy sami ponad 3 lata)a tu telefon"Zaraz będziemy u Was już jesteśmy pod blokiem"... Trochę się zdrzaźniłam, ale oni chcieli zobaczyć chorego synka... Szybko ich zbyłam tym, że na zakupy idę...poszłam z teściową i kupiła mi Malibu
Stary 2011-08-23, 12:37   #2010
sheryl
szeryfcio

Cytat:
U nas daje się za dzieci, bo przecież mają własnej miejsce przy stole i dostają swoją porcję jedzenia. Nie wlicza się takim małych, które tylko coś skubną
Ja rozumiem. Tylko piszę, że u nas nie liczy się w sensie "nie płaci" za spożyty posiłek kopertą. Daje się po prostu prezent lub kopertę, a nie jest ona przelicznikiem tego ile osób z rodziny było/jadło na weselu.
Cytat:
Nie chodziło mi o to, że wesele robi się po to, żeby się zwróciło Nie zrozumiałaś mnie Chodziło o to, że jeśli jestem gościem, to tak chcę dać, żeby im się w miarę "zwróciło" za mnie Bynajmniej w mojej rodzinie wychodzi się z takiego założenia
Kasia, rozumiem z tym "zwróciło", że daje się tyle, żeby się zwróciło, to znaczy mniej więcej, bo jak para młoda znajdzie lokal, gdzie posiłki są po 1000 za danie, to już nie mój problem, i tak nie wyjdę poza pewną kwotę.
Ale chodziło mi o podejście, bo nie wiem, niektórzy robią wesele po to żeby zebrać kasę od ludzi (takie czasami mam wrażenie ). W sumie jak ma się kasiastą rodzinę, to może ma to sens.
Ja pisałam o podejściu do wesela, że robiłam je dla siebie i dla rodziny (w sensie rodziców i najbliższych), bo ten dzień był dla mnie ważny, a nie liczyłam, że mi się zwróci, że mi każdy da tyle ile kosztuje posiłek, spodziewałam się, że pewnie będą tacy co nic nie dadzą (i nie przeliczyłam się). No nie nastawiałam się na tę forsę. I faktycznie nie zwróciło się, więcej wydaliśmy na wesele niż dostaliśmy. Dlatego teraz bym nie robiła .
Ale wiem, Kasiu o co Ci chodzi, pisałyśmy o czymś innym.

Cytat:
nie do końca tylko jej, skoro teść umarł to połowa mieszkania dzieli się na pół dla teściowej a na pól dla dzieci, czyli teściowa ma 3/4 mieszkania,a tż Sarunieczki 1/8 i jego siostra 1/8
No teoretycznie tak, ale to raczej po śmierci takie podziały . Z tego co mi się wydaje, to za życia takich wyliczeń się nie robi.
Rodzice zostają w swoim mieszkaniu, a my dzieci wyfruwamy z gniazdka i wijemy swoje. Jakoś nie przyszłoby mi do głowy powiedzieć rodzicom: słuchajcie, sprzedawajcie mieszkanie, kupmy 2 małe, bo ja chcę gdzieś z meżem mieszkać.

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości