Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-27, 16:04   #2041
siarka40
Szef ds. Wymianek

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
nie ma na co narzekać, dzięki temu mówimy w jednym z najtrudniejszych języków świata
mowisz, ze mam sie tak pocieszac?
w sumie, polski trudna jezyk byc. moja kolezanka studiujaca hungarystyke uwaza, ze jest trudniejszy niz wegierski.
a, wlasnie, od niej podlapalam parenascie slow po madziarsku. i potrafie zamowic piwo w tym jezyku. i zapytac czy ktos jest w ciazy . moge sie chwalic, ze znam ten jezyk?
Stary 2011-08-27, 16:04   #2042
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja chce sie jakiegos poduczyc jeszcze, ale nie wiem jakiego xD uczylam sie juz niemieckiego, wloskiego, japonskiego i rosyjskiego. Z czego Wlochow nie znosze, Niemcy mowia po angielsku, japonski-w sumie po co? to bylo hobby, poza tym na to trzeba wiele lat, a rosyjski jest w cenie bardzo teraz... ale znowu pol swiata mowi po hiszpansku XD dylemat mam, ktos cos podpowie?
Francuski i hiszpański to byłby dobry wybór
Stary 2011-08-27, 16:05   #2043
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
a, wlasnie, od niej podlapalam parenascie slow po madziarsku. i potrafie zamowic piwo w tym jezyku? moge sie chwalic, ze znam ten jezyk?
nic tylko otwierać biuro tłumaczeń xD

ja stawiałabym na hiszpański albo rosyjski - taką drogę też obrałam, to jedne z pięciu najbardziej powszechnych języków na świecie. chociaż w europie to się rosyjski bardziej przyda.

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

chyba że ty z branży turystycznej - wtedy może faktycznie francuski
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:09   #2044
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
w sumie, polski trudna jezyk byc. moja kolezanka studiujaca hungarystyke uwaza, ze jest trudniejszy niz wegierski.
a, wlasnie, od niej podlapalam parenascie slow po madziarsku. i potrafie zamowic piwo w tym jezyku. i zapytac czy ktos jest w ciazy . moge sie chwalic, ze znam ten jezyk?
no pewnie sama wymowa jest często nie do przeskoczenia dla obcokrajowców (a my tak narzekamy na nasz angielski akcent ).
Stary 2011-08-27, 16:09   #2045
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
nic tylko otwierać biuro tłumaczeń xD
bede turystow po pubach oprowadzac, na tym sie znam swietnie, rzeklabym - biegle.

Cytat:
ja stawiałabym na hiszpański albo rosyjski - taką drogę też obrałam, to jedne z pięciu najbardziej powszechnych języków na świecie. chociaż w europie to się rosyjski bardziej przyda.
no, popatrz, a ja wlasnie rosyjski odpuscilam^^.

tak a propos jezykow obcych i ich znajomosci w PL - nie tak dawno jedna panna klocila sie ze mna na forum, ze wymowa "ejpl" (kto zgadnie, co zacz) jest poprawna.
Stary 2011-08-27, 16:09   #2046
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, widzę że w podpisie masz coś o Chanel, więc francuski znasz... Możesz zawsze wyjechać do Francji, i tam zostać native madziarskiego. I kaska sama leci.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:10   #2047
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

tak a propos jezykow i ich znajomosci w PL - nie tak dawno jedna panna klocila sie ze mna na forum, ze wymowa "ejpl" (kto zgadnie, co zacz) jest poprawna.
apple?
Stary 2011-08-27, 16:11   #2048
muszynianka
Zakorzenienie

Odpuściłaś rosyjski? Oj to szkoda według mnie to jeden z piękniejszych języków, ale chyba trzeba go lubić - niektórzy tak mówią o niemieckim a mnie trzęsie gdy go słyszę.
Stary 2011-08-27, 16:13   #2049
Damaris_
Zadomowienie

Cytat:
No mi o cos takiego chodzilo jak mowilam o slownictwie fachowym, te zarezerwowane dla branzy. Przychodzi potem taka praktykantka do biura, certyfikaty, magisterke robi z anglistyki. Dostaje tekst do zrobienia- ani me ani be, to ona jednak woli uczyc dzieci niz byc tlumaczem, ale moze nam zrobic kawy.
Hmm, bo magisterka z anglistyki, to nie jest kurs językowy, tylko zupełnie inny rodzaj studiów. Rozumiem oburzenie, jakby ktoś po lingwistyce stosowanej miał takie problemy, ale po filologii to nic dziwnego raczej...inna sprawa, że wystarczy przysiąść i można dane słownictwo ogarnąć, kwestia doświadczenia właśnie.
Stary 2011-08-27, 16:15   #2050
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
CANDYCOTTON BIERZ ROSYJSKI!
tako mówię ja albo hiszpański, jak pasuje ci ta kultura - dla mnie to ona jest największą barierą.
I dlatego sie przestalam uczyc wloskiego jak pojechalam do Wloch. Nie rozumiem czemu synonimem chaosu i zepsucia jest Meksyk a nie Wlochy. Wlasni kuzyni wpadli na pomysl ze przyjechaly tanie szmaty ze wschodu to trzeba kolegow na orgie zaprosic z nami w roli glownej. W ogole jak sie ktos przy mnie zachwyca ze o boze Wlochy omg jak tam bosko to mam ochote go odeslac do psychiatry. W Hiszpanii chyba jest podobnie, chociaz troche lagodniej, smieja sie z Wlochow i nazywaja ich zwierzetami morza srodziemnego XD Aczkolwiek tam tez dostalam ochrzan bo nie chcialam dac sie przeleciec facetowi poznanemu 5 minut temu. Aczkolwiek on byl z Argentyny, tylko studiowal z Madrycie.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:18   #2051
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Na to liczę. To byłoby świetnie, jednak pewnie jeszcze trochę poczekam.
Myślę, że jeśli wpiszesz sobie w cv angielski- zaawansowany, włoski- zaawansowany, francuski - zaawansowany i jesteś to w stanie potwierdzić na rozmowie kwalifikacyjnej to na pewno jakiś pracodawca się Tobą zainteresuje.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:19   #2052
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Wiesz, jak to jest z kasety.. Gosciu powie spokojnie i w miare wyraznie dla samego cwiczenia. A na ulicy czy w pracy inaczej.
Zreszta na pewno znasz duzo ludzi, ktorzy po polsku mowia szybko i ciezko ich zrozumiec a na kasecie to pewnie kogo innego by poprosili do nagrania
No chyba właśnie Ty nie wiesz, jak to jest. U mnie na CAE w jednym z dialogów był Szkot a do tego wszelkie dźwięki ulicy, trzaskanie drzwiami, ptaki, etc.

A tak w ogóle, to czemu ja nie spotykam tych pracodawców, którzy przez telefon sprawdzają wiedzę z języka zapierdzielając po angielsku jak karabin z najczystszym brytyjskim akcentem? No czemu? Czuję się pokrzywdzona.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:20   #2053
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
apple?
exactly.
swoja droga, jakem sie uczyla w okresie podstawowki angola - bylam samoukiem - to w tych moich podrecznikach tez uczono jeszcze "ejpl" .

Cytat:
Odpuściłaś rosyjski? Oj to szkoda według mnie to jeden z piękniejszych języków, ale chyba trzeba go lubić - niektórzy tak mówią o niemieckim a mnie trzęsie gdy go słyszę.
wiesz, ja nie mam zasadniczo uprzedzen do brzmienia zadnego jezyka, rosyjski mi sie kojarzyl z poprzednim systemem (bo zaczelam sie go uczyc przed rokiem 1989 ), przy czym moja zapyziala, wiejska podstawowka byla wyjatkiem, gdzie uczono wylacznie rosyjskiego, i jakos tak uraz zostal.
Stary 2011-08-27, 16:22   #2054
muszynianka
Zakorzenienie

O matko mam identyczne odczucia dotyczące Włoch i Włochów
Stary 2011-08-27, 16:23   #2055
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Wiesz, widzę że w podpisie masz coś o Chanel, więc francuski znasz... Możesz zawsze wyjechać do Francji, i tam zostać native madziarskiego. I kaska sama leci.
a tak powaznie, to mam silne postanowienie francuski podniesc wyzej. duzo wyzej. o! mam Was za swiadkow.
Stary 2011-08-27, 16:24   #2056
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
i jakos tak uraz zostal.
ja mam uraz do niemieckiego, ech i dla mnie to zupełnie normalne że ludzie są uprzedzeni do języków - tak candycotton do włoskiego, tak ja do niemieckiego, czy ty do rosyjskiego - czasem się tak w życiu dzieje i jest to normalne, a niektórzy się dziwują ze ktoś ma uprzedzenia. no nie chcę się jakiegoś uczyć to nie czy muszę, by udowodnić ze jestem bardzo tolerancyjna?
Stary 2011-08-27, 16:24   #2057
201604250941
Konto usunięte

U mnie w szkole tez bylo ejpl, sejd i jużuali

ja mam tez uprzedzenie do brytyjskiego, chociazby za to ze ciagle jada amerykanski, ktory jest dla mnie piekny
Stary 2011-08-27, 16:24   #2058
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ja chce sie jakiegos poduczyc jeszcze, ale nie wiem jakiego xD uczylam sie juz niemieckiego, wloskiego, japonskiego i rosyjskiego. Z czego Wlochow nie znosze, Niemcy mowia po angielsku, japonski-w sumie po co? to bylo hobby, poza tym na to trzeba wiele lat, a rosyjski jest w cenie bardzo teraz... ale znowu pol swiata mowi po hiszpansku XD dylemat mam, ktos cos podpowie?
Mówisz? To może jest szansa dla takiego człowieka jak ja, któremu angielski wchodzi bardzo słabo, za to rosyjski

Stary 2011-08-27, 16:25   #2059
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Myślę, że jeśli wpiszesz sobie w cv angielski- zaawansowany, włoski- zaawansowany, francuski - zaawansowany i jesteś to w stanie potwierdzić na rozmowie kwalifikacyjnej to na pewno jakiś pracodawca się Tobą zainteresuje.
Wiesz, tak jak napisałam, ja nie umiem żadnego języka, nie mam matury, i szukam na forum poklasku więc se tak poprostu napisałam. Zabawne, że Ci pracodawcy którzy się mną interesowali nie pytali o języki.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:27   #2060
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
O matko mam identyczne odczucia dotyczące Włoch i Włochów
A ja wręcz przeciwne. Znaczy owsze, chaos i bylejakość rozwiązań jest, ale to akurat dobrze znane z naszego podwórka, bestii seksualnych jeszcze nie spotkałam [za to na Węgrzech a i owszem], a i tak bardzo lubię Włochy i włoski, i generalnie ludzi z tamtąd[chociaż za męża bym Włocha nie chciała].
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:28   #2061
Flossy15
Rozeznanie

Ja umiem angielski na razie na poziomie B2, kształcę się dalej. Rosyjski- to akurat dla nas jest łatwy język. Ja się go uczyłam już tyle lat. Gramatyka prosta, aby słówka znać, cyrylica do nauczenia. Nie podoba mi się akcent, taki 'wiejski' z gwarą chłopską mi się kojarzy. No ale mało osób go zna i język biznesu, jakby nie było. Mi się marzy francuski, ale to za kilka lat, jak ogarnę angielski i rosyjski.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:29   #2062
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
I dlatego sie przestalam uczyc wloskiego jak pojechalam do Wloch. Nie rozumiem czemu synonimem chaosu i zepsucia jest Meksyk a nie Wlochy. Wlasni kuzyni wpadli na pomysl ze przyjechaly tanie szmaty ze wschodu to trzeba kolegow na orgie zaprosic z nami w roli glownej. W ogole jak sie ktos przy mnie zachwyca ze o boze Wlochy omg jak tam bosko to mam ochote go odeslac do psychiatry. W Hiszpanii chyba jest podobnie, chociaz troche lagodniej, smieja sie z Wlochow i nazywaja ich zwierzetami morza srodziemnego XD Aczkolwiek tam tez dostalam ochrzan bo nie chcialam dac sie przeleciec facetowi poznanemu 5 minut temu. Aczkolwiek on byl z Argentyny, tylko studiowal z Madrycie.
Zartujesz?

Stary 2011-08-27, 16:33   #2063
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
No to lepiej miec duzo wiedze o certfikatach czy je zdac?
U Ciebie ani tego ani tego.

Cytat:
Ale wiadomo- jak startujesz na tlumacza czy nauczycielke, nie masz szans
Ma, ma.

Cytat:
Jak znasz te 3 jezyki biegle to sie naprawde nie martw o przyszlosc. Widzialam nieraz ze ktos dostal prace z ladna pensja, bez doswiadczenia ale wlasnie dlatego ze znal jezyk.
Ja, ja! I żeby nie było, chodziło o angielski.

A tak w ogóle, to kocham "płynną znajomość języka" z telewizji, seriali i piosenek.
Pracodawcy również!

A najbardziej już mnie rozwalają "lekcje" japca na youtube lub nauka go z anime/mangi i wisywanie sobie na fejsiuniu 6 języków obcych w rubryczce.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!

Edytowane przez Cathas
Czas edycji: 2011-08-27 o 16:34
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:34   #2064
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Flossy15 Pokaż wiadomość
Rosyjski- to akurat dla nas jest łatwy język. Ja się go uczyłam już tyle lat. Gramatyka prosta, aby słówka znać, cyrylica do nauczenia. Nie podoba mi się akcent, taki 'wiejski' z gwarą chłopską mi się kojarzy. No ale mało osób go zna i język biznesu, jakby nie było.
Cytat:
ja mam uraz do niemieckiego, ech i dla mnie to zupełnie normalne że ludzie są uprzedzeni do języków - tak candycotton do włoskiego, tak ja do niemieckiego, czy ty do rosyjskiego - czasem się tak w życiu dzieje i jest to normalne, a niektórzy się dziwują ze ktoś ma uprzedzenia. no nie chcę się jakiegoś uczyć to nie czy muszę, by udowodnić ze jestem bardzo tolerancyjna?
tak przeczytalam wypowiedz Flossy i stwierdzam, ze az taki uraz we mnie nie siedzi^^. rzeczywiscie, rosyjski nie jest szczegolnie trudny, cyrylice nadal pamietam, jakies slownictwo na poziomie podstawowym - nic, tylko zasiasc w jezyku na nowo .
Stary 2011-08-27, 16:34   #2065
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A ja wręcz przeciwne. Znaczy owsze, chaos i bylejakość rozwiązań jest, ale to akurat dobrze znane z naszego podwórka, bestii seksualnych jeszcze nie spotkałam [za to na Węgrzech a i owszem], a i tak bardzo lubię Włochy i włoski, i generalnie ludzi z tamtąd[chociaż za męża bym Włocha nie chciała].
Ostatnio gdzieś przeczytałam, że Włoszki są najnieszczęśliwszymi kobietami w Europie.

Stary 2011-08-27, 16:35   #2066
invisible_01
Zakorzeniona

Jak już rozmawiamy o językach, to czy uważacie, że w 2 lata nauki, mając lektoraty 2 razy w tygodniu po 1,5 godz. da się nauczyć nowego języka od podstaw na poziomie B2? Taki egzamin muszę zdać na studiach (jestem na filologii, więc niestety nie mogę wybrać tego języka, który umiem najlepiej, bo już go studiuję), myślałam o angielskim, chociaż moje umiejętności nie powalają, ale zaczęłam się zastanawiać nad rosyjskim... Tyle, że nigdy się go nie uczyłam. Dałoby radę?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:35   #2067
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Mówisz? To może jest szansa dla takiego człowieka jak ja, któremu angielski wchodzi bardzo słabo, za to rosyjski
Tak, mozesz np. otworzyc przedstawicielstwo jakiejs firmie na nasza okolice. Cala zachodnia Europa gapi sie teraz na Rosje bo maja full kasy i bardzo chlonny rynek w tej chwili. Bardzo wielu branz tam po prostu nie ma i ten kto je tam sprowadzi wygra zycie. Takze jak znasz angielski na tyle zeby sie dogadac i dobrze rosyjski to robota jest.

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Ja tam bylam jak byly mistrzostwa w pilke, Wlochy skopaly tylek Niemcom w zwiazku z tym miejscowi zrzucali Niemcow z klifu do morza w ramach swietowania. Wszyscy sie nas pytali czy my jestesmy Niemcami, jak slyszeli ze Polacy to zostawiali no bo xD wiadomo jak nam poszlo. Ale stres byl.
Poza tym tamtejsi faceci az sie uginaja pod ciezarem tych wszystkich cekinow

ciri- wierze najpierw jest bog a potem jest maz, potem tesciowa, strasznie krotko je tam trzymaja
Stary 2011-08-27, 16:37   #2068
Flossy15
Rozeznanie

Ruski? Da radę. Hiszpański jest podobno też łatwy, ale rosyjski jest prosty dla Polaków.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:39   #2069
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio gdzieś przeczytałam, że Włoszki są najnieszczęśliwszymi kobietami w Europie.
A nie wyglądają

A tak na poważnie-bo ponoć włoscy mężczyźni to straszne maminsynki i mamuńcia najważniejsza na świecie. No i dlatego ja bym takiego za męża nie chciała.

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
Tak, mozesz np. otworzyc przedstawicielstwo jakiejs firmie na nasza okolice. Cala zachodnia Europa gapi sie teraz na Rosje bo maja full kasy i bardzo chlonny rynek w tej chwili. Bardzo wielu branz tam po prostu nie ma i ten kto je tam sprowadzi wygra zycie. Takze jak znasz angielski na tyle zeby sie dogadac i dobrze rosyjski to robota jest.

Ja tam bylam jak byly mistrzostwa w pilke, Wlochy skopaly tylek Niemcom w zwiazku z tym miejscowi zrzucali Niemcow z klifu do morza w ramach swietowania. Wszyscy sie nas pytali czy my jestesmy Niemcami, jak slyszeli ze Polacy to zostawiali no bo xD wiadomo jak nam poszlo. Ale stres byl.

ciri- wierze najpierw jest bog a potem jest maz, potem tesciowa, strasznie krotko je tam trzymaja
Cytat:

A u Was to biją Murzynów...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-27, 16:42   #2070
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jak już rozmawiamy o językach, to czy uważacie, że w 2 lata nauki, mając lektoraty 2 razy w tygodniu po 1,5 godz. da się nauczyć nowego języka od podstaw na poziomie B2? Taki egzamin muszę zdać na studiach (jestem na filologii, więc niestety nie mogę wybrać tego języka, który umiem najlepiej, bo już go studiuję), myślałam o angielskim, chociaż moje umiejętności nie powalają, ale zaczęłam się zastanawiać nad rosyjskim... Tyle, że nigdy się go nie uczyłam. Dałoby radę?
Da radę, moja koleżanka tak zrobiła, bo źle jej poszedł test po angielsku, z którego zdawała maturę i musiała wybierać z tych lektoratów, które zostały. Co prawda miała mały problem, ale ona jest... że tak powiem: wyjątkowo nie przyswaja języków.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości