|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#40531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
nie pamietam czy myjesz odzywka czy szamponem (przepraszam sporo tu nowych osob) wiec podam 2 wersje: - szamponem - moczysz wlosy i nakladasz tania odzywke ktora ma dobra roczesywalnosc, nakladasz i czekasz ok 5 min, nastepnie palcami albo grzebieniem rozczesujesz zaczynajac od koncy i idac w gore, robisz to w polowie wanny, latwo potem zebrac wlosy choc ja to sciagam zaraz wlosy reka z grzebienia i klade na kawalek papieru toaletowego przygotowanego wczesniej, splukujesz odzywke jak wlosy sa rozczesane i myjesz szamponem - technika mycia szamponem wlosow kreconych/falowanych - nanosisz szampon na skalp i wlosy, masujesz skalp delikatnie a nastepnie ugniatasz wlosy delikatnie (podobno to ugniatanie jest bardzo wazne, robie tak choc zapomnialam czemu ma to takie znaczenie), splukujesz szampon - mycie odzywka - w zasadzie to samo z tym ze mozesz uzywac innej odzywki do rozczesania i mycia lub tej samej, roznica taka ze po roczesaniu nie splukujesz odzywki tylko robisz masaz skalpu i potem chwilke ugniatanie dlugosci przed splukaniem (ja jesli mam koltuny uzywam roznych, mam jedna totalna tanioche ale do mycia sie ona nie nadaje wiec po splukaniu biore ta ktora sie nadaje - joanna bs makowa, isana rozowa, daily fix cj) moim zdaniem jest to lepszy sposob, czesanie przed myciem nie tylko powoduje ze wyrywasz wiecej wlosow niz powinnas, przede wszystkim oslabiasz cebulki, gdy rozczesujesz (na sile, bo taka jest prawda) to ciagniesz, i ciagniesz wszystko - to co ma wypasc i to co jeszcze nie wypada ale wypadnie szybko bo jest oslabione inny sposob na walke z koltunami, to zakup specjalnego produktu, tlumaczac na polski to bedzie rozczesywacz, to specjalne odzywki w sprayu ktorymi psika sie wlosy i one momentalnie sie rozczesuja, znam jedna ale chyba nie jest dostepna w Polsce, to produkt dla dzieci z firmy Naked (UK), nie ma silikonow choc ma 2 pq, jednak uwazam ze jak sie uzywa szamponu to mozna skorzystac z produktu z silikonem. Ja stosuje rozczesywanie odzywka jesli mam mocno skoltunione wlosy i moge powiedziec ze napewno trace mniej wlosow (generalnie to ja od dawna nie moge narzekac na wypadanie, przy kazdym myciu wypada mi kilka wlosow tylko, mysle ze to zasluga suplementow i pielegnacji)
|
|
#40532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
#40533 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, która zakłada nowy wątek? Nie robiłam tego, więc może niech ktoś bardziej doświadczony się tym zajmie w odpowiednim czasie. |
|||
|
|
|
#40534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moge sie tym zajac ![]() zanim nas zamkna oficjalnie zapraszam do czesci dziewiatej
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-08-28 o 14:46 |
|
|
|
|
#40535 | |
|
Zakorzenienie
|
Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
No to zakladamy kolejna czesc niekonczacej sie opowiesci o kreciolkach, mam nadzieje ze Eloe nie bedzie miala nic przeciwko jesli w pierwszym poscie od razu ja zacytuje (robiac tylko zmiany w linkach do VII i VIII czesci)
Cytat:
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-10-31 o 14:20 |
|
|
|
|
#40536 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Zgłaszam się
![]() Cytat:
A aloesowy z Lidla zawsze mi pasował, nawet na suche, mokrymi rękami z kroplą kokoska (bardziej jako b/s niż żel ale chodzi o poskromienie puszaka, nieprawdaż?) |
|
|
|
|
#40537 |
|
Zadomowienie
|
Ależ to szybko zleciało
Ledwo się z wami witałam w poprzedniej części, a tu już nowa
|
#40538 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się
|
|
#40539 | |
|
Rozeznanie
|
Jestem
![]() Cytat:
Po ten żel z lidla to już się wybieram odkąd o nim przeczytałam (chyba nawet u Ciebie) tylko coś dojść tam nie mogę A on jest w regularnej sprzedaży? Bo słyszałam, że produkty cien z aloesem są tylko od czasu do czasu. "Poskromienie puszaka"
|
|
|
|
|
#40540 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40541 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Niestety nie jest w regularnej sprzedaży trzeba przeglądać gazetki...
|
|
|
|
|
#40542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny zostala otwarta dziewiata czesc watku, prosze wszystkie lokasy o kierowanie sie do niej czesci dziewiata
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-08-28 o 15:19 |
|
|
|
|
#40543 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#40544 |
|
Raczkowanie
|
nie zauważyłam, że 'ona' jest podświetlone i że to link
Dzięki wielkie. |
|
|
|
#40545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dobrze że to takie tanie, można sobie polecać i ewentualnie zużyć w inny niecny sposób, choćby na twarz
Tak z pół słoika nawal, nie żałuj ![]() Cytat:
Jakby teraz nawet coś na półce stało to stoi tam już z pół roku i strach się bać ile to przeszło :/Cytat:
![]() Pomóżcież. Chcę mieć równowagę proteniowo-emolientową. Kosmetyków jak wiecie używam niewielu naraz. Czy ten zestaw i kolejność mają sens? 1-O: odżywka Artiste z keratyną + olej kokosowy, ze 3h M: pranie wstępne szamponem dla dzieci bez betainy nawet M/2-O: Maska bingo z shea (dużo shea) + cytrynka (takie Lemon Aid), pomasowane i zostawione na parę minut b/s: żel lniany + popłuczki cytrynki Wydaje mi się że to może mieć sens, acz w bardziej typowym zestawie po myciu lekką odżywką dałabym proteinową i na to emolientową maskę. Ta moja myjąca już jest tłuściochem, masło shea jak wiemy jest dość okluzyjne, więc proteiny mogłyby już nie chcieć wnikać. No i co sądzicie? EDIT: włosy pokazały, że ignorują proteinę i są mięciutkie jak kaczuszka jak po samym tłuściochu ;P Dołożyłam kroplę proteinowej na wierzch, to już pewnie nie ma żadnego sensu, ale idę na kawę z fryzjerem i chcę mieć loczki !! Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-08-28 o 15:39 |
||
|
|
|
#40546 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Jednak uczę się, uczę włosowej wiedzy![]() Kawa z tym fryzjerem poznanym na ognisku?
|
||||
|
|
|
#40547 | ||
|
Rozeznanie
|
Melduję się
![]() Zastanawiam się co z domowych specyfików nałożyć na włosy na 3h podróż samochodem: do wyboru mam chyba tylko oliwę z oliwek (wątpliwej jakości) i żółtą odżywkę Garnier z Avokado Wieczorem na miejscu nastąpi pranie.Kokos, keratyna i insze specyjały będą u mnie dopiero jutro.
|
|
|
#40548 | |
|
Zakorzenienie
|
Tenże, tylko kolega poznany na weselu tydzień temu, a na ognisku się okazało że niedoszły fryzjer. Książkę mi obiecał to sobie poczytam :P
Bo w jego wiedzę coś powątpiewam, powiedział że czuje rozdwojone końcówki, co jest - oświadczam uroczyście - fizycznie niemożliwe Miotła owszem, rozdwojone nietCytat:
Z samą odżywką będziesz mniej straszyć niż z olejem. A jeśli o działanie to lepszy wydaje mi się miks odżywki z oliwą
|
|
|
|
|
#40549 |
|
Rozeznanie
|
No prosze dwa dni mnie nie było a tu nowa część
|
|
|
|
#40550 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Zgadzam się, taki mix będzie dobry
|
|
|
|
|
#40551 |
|
Rozeznanie
|
ciekawi mnie masło shea (takie 100%), czytam, że karite ma bardzo fajny wpływ na włosy, a zachwalacie te swoje maski kupujecie karite z mypy normalnie w naturze? ![]() uwielbiam naturalne produkty
|
#40552 | ||
|
Rozeznanie
|
Dobra, mam już odżywkę - idę dowalić oliwy. Najwyżej pan na stacji benzynowej się przestraszy
|
|
|
#40553 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Książkę obiecał Literatura to cudowny temat do rozmów, zwłaszcza przy kawie![]() Cytat:
Cytat:
Też lubię miksiki odżywek z olejami. Zwłaszcza z oliwą z oliwek![]() Też mnie ciekawi masło shea Mypy
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-08-28 o 16:30 |
|||
|
|
|
#40554 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się
![]() Też zamówiłam masełko shea nierafinowane, ale kurcze jeszcze nie przyszło
|
#40555 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja też jestem
![]() U mnie praca wre, więc będę bardzo rzadko. DMkAnia, które TIGI kupiłaś? ![]() Zdaj koniecznie relację ![]() O relację włoskową też poproszę - zdjęcia ![]() Moje włosy lecą koszmarnie jak leciały (nigdy aż tak jak teraz). Mam nadzieję, że wcierka i vitapil przyniosą efekty. Bo teraz aż boję się myć włosy ![]() Poza tym włoski takie sobie. Od tygodnia u mnie tak wysokie temperatury, że wszystko się topi z gorąca (więc włosy codziennie upięte, jednak zdecydowanie lepiej czuję się w rozpuszczonych). Wczoraj olejowałam olejem z orzecha włoskiego i sama nie wiem. Super zmyło się odżywką, ale potem przesadziłam z odżywkowaniem (za dużo dodatków). |
|
|
|
#40556 |
|
Strażnik Wizażu
|
No jak to...b/s cherry
przez Ciebie, Eloe i Benka właśnie użyłam i schnę...wcześniej nałożyłam mieszankę jogurtu naturalnego i innych [sporo tego było], chyba będzie dobrze ![]() Włosy też mi lecą, ale staram się tym nie przejmować i dalej robię swoje. Oczywiście co drugi dzień wcierka podrasowana olejkami eterycznymi. |
|
|
|
#40557 |
|
Zakorzenienie
|
Na wypadanie dobry jest zel aleosowy, taki zwykly z prostym skladem polecany do smarowania suche lub poparzonej skory, mozna go wmasowywac w skalp codziennie albo co drugi dzien, aloes potrafi zadzialac cuda
|
#40558 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40559 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie w zeszłym roku pytały nowopoznane koleżanki na studiach czy zagęszczam włosy i koparka mi opadła (zał. foto )w końcu są też ładne peruki
|
|
|
|
|
#40560 |
|
Rozeznanie
|
Używałyście kiedyś oleju z awokado albo jojoba? możecie powiedzieć coś na ich temat?
![]() Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy wybrać jakąś odżywkę bs (bo po myciu używam jedynie nivea fc albo kokosa), ale nic ciekawego nie mogę znaleźć, naturie mi nie odpowiadają (a wypróbowałam już kilka), myślałam nad tą z apteczki babuni z proteinami, ktoś ją używa?
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.

Bo do szału doprowadzają mnie kłaki w odpływie prysznica 

)

Trzeba będzie to naprawić. Dzięki wielkie za uświadomienie

trzeba przeglądać gazetki...

Jednak uczę się, uczę włosowej wiedzy

)