|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,13% |
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
12 | 18,75% |
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
8 | 12,50% |
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
8 | 12,50% |
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
4 | 6,25% |
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
4 | 6,25% |
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
22 | 34,38% |
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
0 | 0% |
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
1 | 1,56% |
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
3 | 4,69% |
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
zaraz Ci odpisze jak odłoże Jule do łóżeczka bo mam pare Twoich postów pozaznaczanych i musze skomentować
![]() ![]() ale w skrócie - gratulacje za pojednanie - ![]() ![]() ![]() nie miałam wczesniej czasu Ci odpisac - dopiero dzis nadrobiłam posty od czwartku bo tak wyrywkowo czytałam ![]()
![]() |
#722 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
![]() ten syrop w sumie jst tani, chociaz tyle wydalismy w tym miesiacu w aptece na wymysly lekarzy, ze teraz licze kazda zlotowke ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Cookie powiem Ci, że sama się zastanawiam czy te ulewanie to ulewanie czy wymioty, ale nie podobają mi się...za często to robi i w duzych ilościach.
np. dziś rano : Zjadła cycka, zaczęła ruszać rękoma itd, wiem że do odbicia, odbijam a ona ulewa mi na ramię to co zjadła... płaczę że chce jesć ( choć nie raz już się zastanawiam czy to na płacz, ale wkłada rączkę do buzi to raczej jeść) daje jej jeść, je spokojnie, odbijam, kładę na wznak coś jej dolega bo się kwasi i marudzi, biorę na ramię - ulewa serkiem, zaraz czkawka dostaję cycka aby czkawka przeszła, czkawka przeszła i ulewa nie już tak duzo bo w sumie dużo nie zjadła... Zobaczymy ile będzie ważyć, w sumie pediatra ma bardziej zobaczyć te jej krostki, o ulewaniu też mu powiem. Chce jeszcze zobaczyć karmienie na raty w małych ilościach, wyczytałam że czasem pomaga, jak po tym będzie nadal ulewać to coś jest nie tak. A i czasem odbija sobie w trakcie jedzenia, normalne ? (choć wydaję mi się to mega inteligentne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tez bylo tak u nas.. karmienie, odbijanie.. dziecko placze i szuka cyckii.. no to karmimy dalej! odbijanie, machanie lapami.. znowu cyc, chociaz juz widzialam, ze juz wszystko wypluwa.. i to w naszym przypadku zaklety krag.. bo zje za duzo, odbije i placze bo brzuszek boli z przejedzenia, a jak boli to szuka cyca, bo dla tak malych dzieci cycus najlepszy na wszystko.. i tak oto mam placzacego z glodu grubaska, ktorgo nie moge karmic na zadanie, chociaz widze, ze glodna, hah.. czekam na Wasz powrot od lekarza, co powie, bo zawsze moze wniesie to cos nowego do naszej sytuacji.. takze daj znac jak najszybciej ![]() a i moja tez odbija juz podczas jedzenia, od niedawna w sumie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczęśliwa rodzinka 2+2 ![]() Cytat:
![]() Każde dziecko jest inne, potem z oduczeniem też różnie bywa, moja chrzestna do tej pory śpi ze swoim 5 letnim synem- nie ma innej opcji aby położył się i spał sam. Cytat:
I bardzo szybko przybiera na wadzę. Kilogram w miesiąc. Wyraźnie się zaokrągliła. Może się przejada? ![]() Zanetaa wyczytałam w książce Pierwsz rok życia dziecka" iż nam się tylko tak wydaje że dzieć ulewa to co zjadł. W rzeczywistości uleje 2 łyżeczki, można sprawdzić jaką plamę tworzą te łyżeczki wylewając je na blat kuchenny... Ale warto to skonsultować. Emi ma wysypkę, ulewanie..może i skaza? A zielone gluty to już raczej katar. U nas nie widziałam zielonych, ale to co się dzieje z jej nosem- coś strasznego. Elika dobrze leży, tak na żabę ![]() Sara poleży max 3 minuty i kwęka. Musze jakoś na siłę ją układać. za mało mi leży na brzuszku. Sarenka Carmelki ma cudne oczyska ![]() Muszę i ja zbadać tarczycę. Przede wszystkim zrobić usg. Czuję że coś nie haloo. Zamówiłam chustę. Dogadałam się i wystawiła dla mnie opcję kup teraz za 120 zł.http://allegro.pl/show_item.php?item=1783507302 Myślicie że warta tej ceny? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#727 | ||||
Zakorzenienie
|
A ja znowu w euforii
![]() Tymon przespał noc jak dorosły człowiek prawie ![]() ![]() ![]() No i od rana do niedawna był cichutki, ale aktywny. Dopiero po jakimś czasie włączyła mu się syrenka (na szczęście w jego wykonaniu nie jest to jakiś przeraźliwy krzyk, tylko "po prostu" krzyk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie mogę się doczekać aż wrócisz do domu! Odpoczywajcie i szybko dochodźcie do siebie, bo tu się czeka ![]() Cytat:
Ja nigdy wcześniej nawet o tym nie pomyślała, że mogłaby to nie być para "mieszana", ale teraz mam problem ze znalezieniem chrzestnego i dwie matki byłby fajnym rozwiązaniem. Bo chrzestną musi być siostra męża, chrzestnym miał być mój brat cioteczny - żadnego "bliższego" mężczyzny nie mam. Ale on jest rozwodnikiem i - choć swoje dziecko oczywiście mu ochrzczą - to podawać innego raczej nie może, bo nawet do komunii nie może przecież przystąpić. I teraz nie wiem kogo brać. Bo nie chcę kogoś tak z rodziny, z kim prawie nie mam kontaktu i dziecko nawet go w urodziny by nie widywało, a wśród znajomych nie mam z kolei żadnego takiego faceta, którego bym chciała widzieć w tej roli... Bardzo mi miło, Kajolku ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A to z proszę i dziękuję chyba sobie od Ciebie zaporzyczę i wykorzystam w razie potrzeby ![]() Cytat:
![]() Koło Krakowa jestem co roku na Wielkanoc ![]() ![]() O rany, ja Wam zazdroszę!!! ![]() A może za dużo zjada i się po prostu z małego brzuszka aż wylewa? ![]() A my zaraz jedziemy zapisać się do przychodni ![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-08-29 o 10:26 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#729 |
Zakorzenienie
|
Miejscowość nazywa się Jaroszowiec, mina Klucze
![]() ![]() ![]()
#730 | |||
Zadomowienie
|
Teliczku moje gratulacje witamy Dżona
![]() Dziś o 5:20 urodził się synuś AgiGuernsey ![]() ![]() SN, 3770g i 58cm ,10pkt. [/QUOTE] Aga moje gratulacje witaj Antosiu ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny nagrałam Lenę ale jakoś kiepska
najpierw nagrałam jeden filmik ale okna były zasłonięte i aparat tracił ostrość, a drugi filmik bylby fajny ale bateria się rozładowała i się nie zapisał ten pierwszy mam, wysyłam na YouTube
#732 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Beatko - czekam !
![]() A ja oczywiście umowilam się skontrolować ten kaszel, no bo się najzwyczajniej martwię.Po 17 mam być. Pochwalę się, że sama jeżdżę z małym autem - tylko ja i on. I dobrze sobie daję radę, a tego się obawiałam. Raz tylko byłam z tż-tem, ale to tydzień po narodzinach dziecka a tak to zawsze sama ![]() A Igorek jaką dziś fajną minkę zrobił - w podkówkę - bo wystraszył się, jak mama klasnęła w ręce ( czyli po raz kolejny wychodzi, że z uszkami jest ok, mimo tych nieudolnych badań...27 września jadę znów do Rze. ) Zanka pochwal się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Patik jak tak czytam co piszesz, ewidentnie widzę, że Twój Tż okropnie się przejmuje Sarcia i nie dziwie mu się, ale myślę że czasem musi wyluzować, tylko że on tak szybko nie wyluzuje bo mało jest w dzień przy małej i np go rusza płacz Sarci - stresuje się że coś jej może być jeszcze, a Ty już przywykłaś do tego. Ja to widzę u siebie, mojemu męża teraz nie ma np i jak przyjeżdżał stresował się że marudzi jak się ją położy na wznak i nie wiedział, że np trzeba ją jeszcze wziąć do odbicia i panikował i od razu " głodna jest" przekazuje mu wszystkie informacje na temat małej jakie JA się nauczyłam, na początku było mówione, że on tatusiek i wie co ma robić wiesz taki bunt, że jak on może nie wiedzieć... ale widział, że nie zawsze te jego odczytanie było adekwatne do tego co mówił a sprawdzało się to co Ja mówiłam i teraz mnie słucha uważnie...mój stresował się,czy mała dobrze zniesie jeżdżenie windą ( moi rodzice mieszkają na 11 piętrze) stresował się, czy ciśnienie nie będzie za wysokie będąc tak wysoko...uświadomiłam go, że nie może takimi rzeczami się stresować, bo Ja się stresuję i wtedy źle Emilie odczytuje i ona jest nieszczęśliwa, nie może mi też za każdym razem mówić, że jakikolwiek płacz to " jedzenie" bo Ja już potem sama nie wiem, czy ona głodna, czy co... i sam to zauważył, jak inni zaczeli mówić że ona niby głodna a nie dawno jadła to sam odpowiadał, że nie jest głodna i mają przestać tak gadać !
Myślę, że Twojemu mężowi trzeba zrobić "szkolenie" z Sarcią, aby wiedział jaj ją odczytywać, bo na pewno się tym stresuje do tego dochodzi jej alergia pokarmowa i widzisz on widzi samo zło już w kotkach... On przez to że nie umie własnej córki odczytać się denerwuje i obwinia Ciebie jak coś będzie nie tak - broni się w ten sposób, nie wiem czy mnie rozumiesz? Ale ja to tak widzę. Bella nie wiem co to może być.Dzisiaj się dowiem, bo już sama nie wiem może moja anemia ma jakiś wpływ na te jej ulewanie... albo dzisiaj ma słaby dzień ?! |
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
BAN stały
|
Teliczku i Agusiu gratulujemy synków!!!!
Patik cóż Ci poradzić? Najpierw to skłądam spóźnione zyczenia!!!Spełnienia marzeń!!!! ![]() ![]() Ja jak mój skakał,wyszłam z domu i wróciłam po kilku godzinach. Zrób moze to samo,skoro opieka nad dzieckiem to pikuś,mto sobie na bank poradzi. Nie płacz przy nim bo jakiś dziwny typ z niego i jakby go te łzy jeszcze bardziej pchały do mówienia przykrych rzeczy. Nie narzekaj przy nim,musisz opatantyować jakiś sposób n aSarcie,zeby Ci było lżej. Zmalowana brak słów co do SMSa. Cieszę sie,ze Wy już po chcrzcinach ![]() Brunetko i za każdym razem chusta działą? Oby tak. Żanetko przepraszam,ze nie odpisałamn. Z tego co piszesz to skok.Nie karm co chwilę,bo stąd ulewanie a potem serek. To potrzeba bliskości i ssania. Musisz być cierpliwa. My wczoraj byliśmy na Bajmie ![]() Ale szybko wróciliśmy z banda bo źle sie cos czuję od wczoraj. Moi rodzice u nas byli od soboty. Mi słabo,w głowie się kręci,chyba dziadostwo się odzywa. Chłopaki trochę poszaleli na festynie,Szymon skakał na takim małym Bangi(jakos tak),ludzie patrzeli na nas jak na wariatów jak każde z dzieci mówiło do nas mamo-tato. A tu Krystka na ręce,Szymona pilnować bo sie czasem rozchodzili jak widzieli coś fajnego. Izuś zniosła głośną muzykę,światła... |
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
Rano to co ulała a jadła o 7 a wcześniej jadła o 1 w nocy, więc raczej nie przejedzenie.
A ona zazwyczaj chce cyca co 3-3,5h, wczoraj jak była marudna to jadła co 2h. Wiecie co w sumie to jest głupie. Inni mówią karm na żądanie - karmisz a dziecko przejedzone ![]() a jak masz karmić z zegarkiem w ręku to jak tak może chodzić dziecko głodne ?! i bądź tu mądry i pisz wiersze... A swoją drogą chyba będę musiała wprowadzić regularność, ide do szkoły nie chce aby moje piersi tryskały mlekiem.. pomyśli się ! |
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
Nerolcia właśnie mnie oświeciło...wczoraj niby chciała jeść co 2h to jej dawałam... a potem ulewała a normalnie je właśnie co 3-3,5h w nocy nawet co 6h.
A potrzebę ssania ma okropną, bo jak zaśnie bez smoka to jej się coś odwidzi i płaczę przez sen dostaje smoka i nadal śpi...muszę zakodować jej płacz na jedzenie i już wiem, że wkładanie rączki do buzi nie zawsze oznacza, że chce jeść. Nie raz się zakręce z ta moją córką. Czy mamuśki które karmią piersia też się tak pocicie podczas karmienia ![]() karmie prawą to czuje jak do lewej leje sie mleko i czuje "mrówki" pod pachami czyli pot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
wstawię filmik do klubu jak się wczyta, bo dziś net mi chodzi jak muł i już pół godziny się wczytuje
już 80% trochę traci ostrość filmik ale widać coś i słychać jak Lena mruczy ![]() EDIT: zapraszam do klubu filmik już jest
"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu" Edytowane przez zanka205 Czas edycji: 2011-08-29 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Się z ważyłam -- > 63kg ! jeszcze 3kg do swojej wagi,
ale chce dobić 55 kg. Do gaci i tak nie wchodzę, brzuch muszę zrzucić, więc rewelacji nie ma ! Stapelka Endokrynologa mam na 12 pazdziernika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Wygrałam walkę z krostami na całej główce i buzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#742 |
Zadomowienie
|
AgiGuernsey i telik gratuluje synow
![]() wlasnie staram sie uspac Dawidka, jakis marudny dzisiaj od soboty ropieja mu oczka, przemywam je rumiankiem ale poprawa jest znikoma - nie wiem czy powinnam to skonssultowac z lekarzem? sama tez powinnam isc na kontrole bo czuje ze okolice ciecia mam opuchniete, wewnatrz - tez nie wiem czy to normalne jesli dzisiaj jest 17 dzien po operacji, cos dlugo mi sie wydaje ![]() dzisiaj spacerowalismy troszke, po 15 minutach mu sie znudzilo i wrocilismy do domu
#743 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Uzgodniliśmy imię dla małej - Malwinka ![]() Teliczku-serdeczne gratulacje!!! Z serii pytań niedoświadczonej mamy: 1. Dziewczyny, czy Waszym córeczkom wychodził taki różowawo-czerwonawy śluz z warg sromowych? Trochę się niepokoję, choć na necie jest napisane, że to normalne? 2. Czy karmiąc naturalnie odbijacie pociechy? 3. Czy też byłyście płaczliwe kilka dni po porodzie? Malwinka spała od 1 w nocy, do 6.30. Karmieniu i przewijaniu usnęła i spała do 9.30 ![]() ![]() Wrzucam foto do klubiku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Kolina ja przemywałam rumiankiem 3 dni potem solą fizjologiczną + masaż oczka, czyli robienie kółek w kierunku wskazówek zegara. U mnie przeszło. Robiłam masaż tak często jak tylko mogłam, podobno powoduje że ta ropka szybciej wypływa.
Z dołem nie pomogę. U mnie 5 tyg po porodzie i nadal się goję i nadal jak nacisnę na jeden szew to wypływa ropa ![]() Zmalowana a u mnie się nic nie poprawia... w sumie niczym nie smarowałam, doszłam do wniosku, jak mam iść do pediatry to poczekam na jego opinie. Super, że udało Ci się to zwalczyć ![]() Mała nadal śpi, chyba jestem wyrodną matką kurdę nie umiem jej czasem odczytać, a chce robić to już z zamkniętymi oczami! ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
![]() 1. Nie wiem ![]() 2.Tak za każdym razem ![]() ![]() 3.Płaczliwe, obolałe, zmęczone i miałam MILION pytań ! - normalne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Tymon już oficjalnie zapisany do przychodni i teraz czekamy na telefon od położnej żeby się umówić na wizytę
![]() Cytat:
O, to też sobie zapożyczę ![]() No dobra, teraz czas na kawkę, a potem zostawiam moich mężczyzn i jadę gdzieś szybciutko do apteki i na małe zakupki ![]()
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mój syn śpi od 9.30 do teraz...
JESTEM Z NIEGO DUMNA! Jupi !!!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Rozeznanie
|
a ja sie pochwale niemam juz szwow bylam dzis na zdjeciu i opowiem wam ze bardziej sie balam jak tam jechalam niz przed porodem
![]() ![]() i najwazniejsze odpadl nam kikucik ![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- ja juz z tego wszystkiego niewiem czy gratulowalam telik i aga gratulacje ![]() ![]() czy wa czesto maja czkawke? |
![]() ![]() |
![]() |
#748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Wtajemniczenie
|
Marinko zainspirowałam się Twoim suwaczkiem... Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko
![]()
#750 |
Zakorzenienie
|
Cześc dziewczynki
![]() ![]() ![]() Czasem to i ja już płacze z tej bezsilności, ale wiem, że będzie dobrze ![]() Dzisiaj odpadł nam kikut ![]() Jutro mąż pójdzie zapisac małą do położnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.