|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#40801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Na mojej jest już od dawna, ale nigdzie nie mogłam go znaleźc. Słyszałam dużo dobrego o nim, już nie mogę się doczekac testowania.
Idę skarpetkowac ![]() ![]() A, zapomniałam ci podziękowac Rybiorku za komplement odnośnie moich włosów i poparcie mojej decyzji
|
#40802 | |
|
Rozeznanie
|
0. Umyć włosy szamponem z SLS bez silikonów i polyquaternium, aby pozbyć się z włosa tego co nadbudowało się do tego czasu - tylko za pierwszy razem. Potem startuj od pkt. 1 Czyli mam pierwszego dnia umyć włosy tym szamponem, a później kolejne kroki?
Pierwszego dnia wykonujesz krok 0 i pomijasz 1. Następne mycie już nie wykonujesz kroku 0, zaczynasz od 1. 1. Mycie Umyj włosy prostą odżywką do mycia zgodną z CG np. Balsam Mrs Potters aloesowy, Rossman Yung/Isana z olejkiem babasu, Joanna Mak i Bawełna Odżywką? Ale na całą głowę? Odżywkę wymieszaj z wodą w celu spienienia (trochę wody). Następnie wymyj głowę tak jak szamponem, masując starannie skalp 2. Odżywianie Nałóż odżywkę do spłukiwania zgodną z CG i potrzymaj min. 5 minut np. Garnier Volume Restructure, Garnier Avocado i Karite Na całą głowę? Na całe włosy Albo nałóż maskę (aby bardziej odżywić) zgodną z CG i potrzymaj w cieple min. 30 minut np. Biowax do włosów suchych Ok 3. Płukanie Po spłukaniu odżywki/maski warto zrobić ostatnie płukanie zimną wodą, aby zamknąć łuski włosa. Opcjonalnie może to być woda z dodatkiem octu (1łyżka na litr wody). OkAle ocet nie częściej niż raz na tydzien 4. Zabezpieczenie Nałóż odżywkę bez spłukiwania zgodną z CG np. Joanna z apteczki babuni miód i proteiny mleczne, Mrs Potters aloesowa, Joanna Mak i bawełna, albo któraś z odżywek do spłukiwania Konieczne jest używanie odżywki bez spłukiwania? Stosować na włosy mokre? I czy może być zamiast tego wspominany tutaj żel lniany? Wg mnie konieczne. Dla mnie to jest krok obowiązkowy i nakładam sporo odzywki (wielkość orzecha włoskiego). Stylizację można pominąć, ale tego nie ![]() Żel lniany zaaplikowałabym na odżywkę [4a. Stylizacja] Opcjonalnie nałóż jakiś produkt do stylizacji zgodny z CG np. Nivea balsam loki i fale, żel Graffiti, żel Rossmann 5. Suszenie Odciśnij włosy w gładki materiał (t-shirt, pieluszka, mikrofibra) zbliżając go otwartą dłonią do głowy i oddalając, tak jak na tym filmie Zwykły T-shirt? Taki bawełniany? Całkiem zwyczajny Rewelacyjnie spisuje się też ręcznik z mikrofibry - ja swój kupiłam w Decathloniehttp://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Dobrze jakbyś pooglądała sobie wszystkie filmy, są pokazane kolejne etapy pielęgnacji Wysusz włosy na powietrzu lub dyfuzorem. Co to dyfuzor? Nakładka na suszarkę rozpraszająca strumień powietrza dzięki czemu nie rozwiewa loków. Przepraszam jeśli moje pytania wydadzą się Wam głupie... nie są głupie ![]() tylko bardzo często się powtarzają, dlatego dziewczyny mogą Ci tak szybko nie odpowiadać a większość odpowiedzi została już zebrana w postach, które Ci podlinkowałam - dziewczyny włożyły w to trochę wysiłku, aby to zgrabnie opisać Niedługo zacznę tę metodę, ale najpierw muszę zrobić zakupy. Kupię to wszystko w Rossmanie? Na pewno ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#40803 |
|
Strażnik Wizażu
|
Widziałam
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Jak to? ej, bo wypadną albo się rozkręcą
|
|
|
|
#40804 |
|
Zakorzenienie
|
Heja kobiety, ale pędzicie, 3 strony od wczoraj nadrabiania
![]() Więc - eksperyment shea był, włosy cudne ![]() Maski Bingo się zamawiają, rodzina przyszalała na szczęście ![]() Zapisuję się do klubu keratynowego ![]() Gohs, po reanimacji takie włosy ?! Miodzio
|
#40805 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja mam takie pytanie odnośnie moich czerwonych kudłów - fryzjerka kazała mi robić płukankę z cytryny, Wy mi doradziłyście hibiskusa... Ale ż enie chcę wanny brudzić, to i jedno i drugie przelałam do atomizera i pryskam obficie całą głowę. Może tak być?
|
|
|
|
#40806 |
|
Rozeznanie
|
Volyova, kolejne cuda do oglądania i napalania się. Domyślałam się,że takiej specjalistki to muszą być śliczne, ale i tak kopara opadła, w dodatku po nocy w mokrych
Bijesz na głowę Lisę z avatarka
|
#40807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Albo przeczytać jeszcze kilka razy. Ostatecznie mam wrażenie, że włosy mi się zachowują pół na pół No cóż, nie będę wnikać i poszukam odżywki d/s bez protein (kusi mnie pytać o przykład ). A myślałam, że właśnie przeciwnie - trzeba mi dużo protein hm. Dopiero zaczęłam ten ciężki temat pielęgnacji kłaka i póki co same porażki, aż co rano boję się, bo będę mieć na łbie. I to prawda, że brakuje mi nawilżenia, ostatnio ciągle mam suche włosy i odnoszę wrażenie, że nie wiedzieć czemu słabo się nawilżają przy okazji wszelakich zabiegów. Nie umiem określić, co im przeszkadza, na razie wiem tylko, że nienawidzą Isany z babasu
|
|
|
|
|
#40808 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za odpowiedź
Dużo nowych rzeczy się dowiedziałam. Do kroku 0 może być szampon ''Barwa ziołowa" ? Powoli, powoli sobie wszystko kupię. Mam nadzieję, że nie będzie dużo kosztować. I zrobię sobię żel lniany
|
#40809 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do isany - zawiera ona olej a z tego co dzisiaj czytalam wiekszosc olejow ma jakies pochodne protein, dla osob wrazliwych na proteiny nawet takie male ilosci moga byc zgubne. Odzywka ds bez protein? slynny garnier z avocado i karite, to dobra odzywka, nie trzeba jej niczym wzbogacac (chyba ze sama karetyna Pamietaj ze nadmiar protein dziala jak nadmiar oleju kokosowego na wlosy z duza porowatoscia - zostawia odchylone luski co sprawia ze wlosy sa szorstkie i suche i reaguja na najmniejsza zmiane w poziomie wilgotnosci Na podstawie moich eksprementow widze ze tylko keratyna nie daje tego efektu, wszystkie inne proteiny w nadmiarze daja nieciekawe efekty, keratyna najpierw wypelnia ubytki a jak juz wszystko wypelni tworzy film na wlosie co pomaga przeciw mechanicznym uszkodzeniom, z tego co wyczytalam najwieksze efekty ze stosowania keratyna sa na poczatku, z czasem przestaja byc takie spektakularne (wiadomo bo wlos coraz zdrowszy), ja na razie jade dzien w dzien na odzywce z keratyna i wlosy sa bardzo zadowolone, teoretycznie keratyne mozna uzywac czesto (dzieki temu ze jest ona naturalnym skladnikiem naszych wlosow)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-08-30 o 22:36 |
||
|
|
|
#40810 |
|
Przyczajenie
|
Volyova super post
szukałam czegoś takiego. Prosto krótko i na temat. Ja też jestem początkująca ;p Wczoraj rozbiłam jajko na głowie i muszę powiedzieć że jest lepiej ^^
|
|
|
|
#40811 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa
A to wszystko dzięki temu forum
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#40812 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie zmyłam dwa jajka, cytrynę, rycynowy, miód i (jako aktywny członek KKU nie mogłam się powstrzymać)-keratynkę. Gorzej że pora głupia, głowa mokra i co dalej? Chyba nałożę na noc garniera karite/avokado i spłuczę rano. Nie mam dziś już siły siedzieć jeszcze i schnąć. (oczywiście kusi mnie,by dokapać jeszcze wiadomego specyfiku uzależniającego na K, ale chyba to będzie przegiecie, co?)
|
#40813 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super a jeszcze zważywszy, ze to drugi dzień to nadziwić się nie mogę ![]() Cytat:
![]() puchu dużo mniej, wyglądają na fajnie nawilżone i ten skręt ![]() Cytat:
![]() Wiecie co robiłam mądrego.... ehhh byłam w lidlu po olej z promocji no i zastanawiałam się 15 min czy arachidowy czy sezamowy... i gdzieś cos slyszalam ze arachidowy ładnie pachnie to wzielam... a on rafinowany!!! Tylko nie zdawałam sobie sprawy, ze rafinowany to znaczy że oprócz oczyszczania itp pozbawiają go ZAPACHU!A jak na złosć wydaje mi się, zę sezamowy był zimnotłoczony wrrrr zła jestem na siebie, zę się nie znam na niczym! Gdybym to wiedziała wcześniej wzięłabym sezamowy... I teraz pytanie, czy taki rafinowany jest w ogóle dobrodajny w jakiś sposób? Olejować tym czy dodawać do odżywek np? Czy w zasadzie nic ciekawego nie zdziała?
|
|
#40814 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiejszy efekt przeszedł moje oczekiwania muszę przyznać. A to chyba dlatego, że się 'nie napinałam' i myjąc włosy nie myślałam 'nie tylko wyjdą śliczne loczki ' Za dużo myślę o tych wlosach chyba![]() Co do Lidla....chciałam sobie kupić własnie sezamowy olej. Powiedziałam wczoraj tacie, żeby mi kupił bo się tam wybierał...ale dostałam burę od mojej mamy, że sobie wymyślam, że oleje przeznaczone do potraw chce kłaśc na włosy. I oleju sezamowego mieć nie będę, bo nie wiem gdzie bym go ukrywała
|
|
#40815 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie robię listę zakupów. A na niej jest:
-Barwa ziołowa (krok 0) -Balsam Mrs. Potters aloesowy (krok 1) -Garnier Avocado i Karite (krok 2) -Mrs. Potters odżywka bez spłukiwania aloesowa (krok 4) I to Mrs. Potters balsam i odżywka to co innego? ![]() I tak normalnie bez szamponu ????
|
#40816 |
|
Raczkowanie
|
Jestem też tutaj nowa i nie chce się wtrącać do tego co wyjaśniały Ci dziewczyny, bo nie znam się na tym tak jak one, ale skoro zdecydowałaś sie na mycie odżywką, to szampon jest nie potrzebny
Ja np myje metodą OMO i używam Babydream'a
|
#40817 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny nie mam Was jak czytać dzisiaj ()zero czasu), ale muszę wstawić fotki
![]() dzisiaj rano i przed chwilą wczoraj na wieczór spsikałam hojnie włosy mocno rozcieńczoną z wodą odżywką Curl Around J. Frieda i pozwoliłam im podeschnąć przed snem, a dziś rano podpięłam nad czołem przy cebulkach kilka żabek dla objętości i hojnie dałam niebieski żel Artiste na całość włosów z wygniataniem, potem podwiesiłam to w odwróconym plunkingu z siateczki, a jak żel wysechł w 90% odgniotłam w koszulkę... i chociaż wiatr mnie niemiłosiernie przewiał tuż przed wejściem do pracy, to i tak wyglądało to jak na focie ![]() zaczynam chyba kochać moje włosy teraz jeszcze tylko jakieś sensowne cięcie... może w sobotę... |
|
|
|
#40818 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piękne :E Weź to w większej butli Cytat:
![]() Wyobraź sobie że to jak demakijaż mleczkiem lub olejkiem, nie pieni się a zmyje, prawda? Oczywiście nie każda odżywka się nadaje do mycia, ale kilka mądrych osób siadło, przeanalizowało, przetestowało na sobie i mamy listę odżywek myjących ![]() ---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Hmm kurczę wyszło że mam włosy nieumyte :/ Trudno idę ze smalcem ;] |
||
|
|
|
#40819 |
|
Zakorzenienie
|
a ona ma keratyne tak? tylko czy jeszcze inne proteiny? do tego ma nawilzacze w skladzie przed czy po?
|
#40820 | |
|
Raczkowanie
|
Dobra, mam coraz większą włosową depresję. Bosz, po co ja się za te włosy brałam
A teraz zrobiłam sobie podsumowanie, bo nie wiem, jak dalej postępować, wybaczcie, że przydługie. W ogóle mam ochotę walnąć wszystkim i wrócić do mycia BD oraz wiązania w kitę Przy tej długości, to nie bardzo nawet jest jak to spiąć, bo wszystko mi ucieka.No ale tak: Najlepiej sprawdziło się mycie emulsją Gloria - ale ciężko mi ją dostać i strasznie szybko się kończy, na dodatek codziennie muszę myć, przynajmniej w środku tygodnia ;/ Isana z babasem - koszmar, włosy tłuste, obciążone, wypadają. Maska Gloria - prostuje i sprawia, że sa klapnięte. L'biotica Wax - miękkie, ale prostujące się i bez objętości Alterra z granatem - nie wiem, ostatecznie obleci, ale też odnoszę wrażenie, że nie sprzyja kręceniu. Nivea fc d/s - obleci, ale bez rewelacji (wersja z silikonem), muszę jeszcze przetestować. Joaśki b/s z miodem albo lnem - niby to mycia ok, choć wolę glorię, ale nakładanie po myciu zlepia i usztywnia. Kupiłam, bo glorii nigdzie nie ma. Balsam Nivea fc coś tam daje, ale bez sensacji Żel lniany - wydaje mi się, że on głównie podkreśla stan kłaka, a nie ma szczególnego wpływu. Mycie samym BD - prostuje i powoduje lekkiego puszaka. Dziś: Mycie Joaśka z lnem, d/s Alterra z granatem, b/s Joaśka z miodem i trochę żelu. Wieczorem miejscami jakieś tam zakrętasy, ale bez sensacji, ogólnie takie leniwce. Rano odgniecione i bez życia, niektóre pasma próbują się podkręcić, reszta smętnie zwisa zbijając sie w chude pasma, reanimuję wodą z braku pomysłu. Wiem, że bez sensu to wczoraj zrobiłam, ale to tak w ramach testu, poza tym, nie wiedziałam, co zrobić i nie miałam niczego nowego pod ręką, bo w końcu nie wiedziałam co kupić, a obawiałam się puszaka (przy tym cięciu puszak wygląda okrutnie :/) Dziś mimo wigloci kłaki nieszczególnie się spuszyły. Potem spięłam w kitę, oczywiście, na tyle, na ile to możliwe :/ Najlepsze kłaki wyszły mi po: Noc z olejem kokosowym OMO BD i Gloria. Balsam Nivea fc i żel lniany. Puszak był, ale ogólnie kłaki zdumiewająco pokręcone, ludzie pytali, czy zrobiłam trwałą :/ Ale to raz mi sie udało i jeszcze przed cięciem. To cięcie pewnie też falkom nie sprzyja :/ Jak z ciekawości zrobiłam to samo tak drugi raz po cięciu, to wyszły spuszone fale. Zupełnie nie wiem, jak to działa, niczego nie zrobilam inaczej Cytat:
Zabieram się zaraz za pogłebienie tematu, uznałam, że przeproteinowanie nie może mnie dotyczyć i ledwie liznęłam te artykuły I wcześniej myślałam, że to się objawia po jakimś czasie pielęgnacji, a nie po jednorazowym zestawie. Bo ja dopiero od niedawna próbuję pielęgnacji, odnosiłam wrażenie, że moje kłaki są suche, zdechnięte i należy je mocno zregenerować. I myslałam, że d/s moge zostawić z proteinami, a znaleźć coś bezproteinowego b/s. A garnier z avocado i karite wydawał mi się niedobry dla mnie, bo nie wiedzieć czemu wywnioskowałam, że odzywka z karite będzie za ciężka No ale kupię, jak tylko uda mi się złowić. Bosz, ale to skomplikowane
|
|
|
|
|
#40821 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja właśnie z tamtych przepisów robię i jest super.Cytat:
![]() ![]() Eksperyment skarpetkowy wyszedł średnio, a to dlatego, że: a) przy moim nocnym ADHD skarpetki mi się nieco rozwinęły ![]() b) genialnie zawinęłam włosy tak, że teraz końcówki wywijają mi się na zewnątrz a nie do wewnątrz, czego nie cierpię Jutro wieczorem zrobię kolejne podejście, ale dam więcej skarpetek i zawinę do wewnątrz
|
|
#40822 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Używaj normalnie rafinowany, czyli z mniejszą ilością dobrodziejstw, ale coś tam powinien zdziałać jeśli się mylę niech ktoś poprawi...---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
u mnie i kilku innych osób były spiralki po niej ![]() Zapomniałam dodać...myłam wczoraj włosy, w ramach testu jako odżywkę d/s użyłam Aussie KLIK!. Nawet fajnie włosy wyglądały, sporo loczków drobniejszych, spiralki na zewnętrznej warstwie...dzisiaj oklaptus, obciążone włosy jakieś - wyglądają na tłuste nie podoba mi się to
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-08-31 o 09:47 |
|||
|
|
|
#40823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam już kupę odżywek, zadna mi nie pasi i wkurza mnie, że nie mam co z nimi zrobić (jestem niby eko i nie lubię marnotrawienia ) Póki co próbuję wcisnąć je prostowłosej koleżane - będzie miała pół roku odzywiania ![]() Teraz to już nie wiem, co kupić alterrę morelową czy garniera, ech... Ale pewnie prędzej alterrę, bo garniera coś nigdzie w najbliższej okolicy nie widziałam. |
|
|
|
|
#40824 | |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, nie było mnie jeden wieczór a już musiałam nadrabiać
![]() Karolcia i Nezi piękne ![]() Miód dla moich oczu masz przepiękne włosyDziękuję ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj tylko na chwilkę bo mam pilną robotę, która mnie goni. Włoski po nocy były nawet w miarę ale i tak je spłukałam, odżywka d/s, potem b/s stylizacja i suszenie. Chciałam tylko Wam pokazać zdjęcie, które ucieszyło moje oczy z rana To nic specjalnego ale wprawiło mnie w dobry humor Rankiem popijałam sobie kawkę, patrzę a tu to
|
|
|
|
|
#40825 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
jeśli dobrze kojarzę jest dostępna miniaturka Alterry a przynajmniej ja kupiłam wersję z Granatem właśnie w wersji mini
|
|
|
|
|
#40826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do mycia wypróbuj pottersa z arniką, bo widzę, że błąkasz się między tymi odżywkami do mycia ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
w jakiej cenie?
|
|
#40827 |
|
Zakorzenienie
|
wracam z podkulonym ogonem
... Ostatnio tutaj byłam i powiedziano mi, że przychodzę tu raz na jakiś czas i zadaję te same pytania (a przecież stosowałam się do rad), ale trochę prawdy w tym było. Chciałam przeprosić całym sercem ![]() |
|
|
|
#40828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() próbowałaś mycia samą odżywką? ja na Twoim miejscu odstawiłabym sls, skoro się sypiesz i pomyślała nad wcierką z aloesu
|
|
#40829 |
|
Strażnik Wizażu
|
Hmm, jakiś czas temu kupiłam, nie chcę wprowadzić w błąd, ale kosztowała chyba 2-3pln :/ jakoś tak. Wszystkie miniaturki są zawsze w jednym miejscu, z żelami pod prysznic, kremami, itp. [oczywiście również w mniejszej wersji].
|
|
|
|
#40830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Używam produktów zgodnych z cg. Muszę poczytać o tej wcierce, dzięki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

ej, bo wypadną albo się rozkręcą

) 

Tylko nie zdawałam sobie sprawy, ze rafinowany to znaczy że oprócz oczyszczania itp pozbawiają go ZAPACHU!

Przy tej długości, to nie bardzo nawet jest jak to spiąć, bo wszystko mi ucieka.
nie podoba mi się to