|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
w sumie wiecie co wszystko jest dla ludzi tylko w jakichs rozsadnych ilosciach
|
|
|
|
|
#4262 |
|
Zakorzenienie
|
co myslicie o tym http://www.prenatale.pl/produkt/prenatal-dha
---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- dubel .. ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- ja juz mam 13 tydizen i zaczynaja sie ksurce i pewnie nie tylko to sie zacznie bo mi za pewne witaminy spadaja ;| i wlasnie zastanwiam sie nad jakimis witaminkami a magnez chyba dzis weme jedna tabletke na noc zeby lepiej sie wchlonela a zeby skurcze mnie nie meczyly!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#4263 |
|
Wtajemniczenie
|
gdzies czytalam ze witaminy nalezy brac do 12tc....ale tez gdzie indziej czytalam ze wlasciwie to nie powinno sie nie brac witamin w ciazy - tylko kwas foliowy...badz tu madra kobieta w ciazy
![]() ja biore witaminy ciazowe i dodatkowo omega 3. zaczelam chyba w 8 tyg brac bo tez nie wiedzialam na poczatku czy moge czy nie moge, ale jak zaczelam brac to jednak troche sie lepiej czuje. |
|
|
|
#4264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#4266 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.prenatale.pl/produkt/pren...lg/dzialanie-5 ah ten mialam wkleic a nie tamten ;] tamten jest od 3 a ten od 2 trymestru i pisze zbey przyjmowac z tym clasikiem ...
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- jak masz wyniki badan krwi ok to kwas foliowy jak sie pogarszaja to sa wlaczane leki
|
|
|
#4267 |
|
Zakorzenienie
|
Odnosnie badan krwi: powinno sie na czczo!!!!
Najwazniejsze zeby byc na czczo jak pobiera sie glukoze i morfologie, reszte badan specjalistycznych mozna cos przegryzc. Jesli chodzi o Prenatal kazdy jest dostoswany do wieku ciazy...ja np teraz lykam prenatal complex.
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie complex jest do 1 trymestru od drugie zalecaja dha z alf i clasic łącznie brac
|
|
|
#4269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Acha dziękuję jutro czekają mnie pierwsze badania i powiem szczerze, że boję się ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
reszte badań specjalistycznych to znaczy jakich? |
||
|
|
|
#4270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zależności jak się będziesz czuła mozesz mieć zlecone badania poziomu hormonów |
|
|
|
|
#4271 |
|
Rozeznanie
|
Flowerbombka, gucia- ja też mam hashimoto, tak więc witajcie w klubie
moja endo zwiększyła mi dawkę hormonów i dodatkowo kazała łykać jod. mam nadzieję, że te wstrętne choróbsko nie będzie miała wplywu na nasze Maluszki...zariah- śliczne Maleństwo
|
|
|
|
#4272 |
|
Zakorzenienie
|
rozyczka IgG i IgM, cytomegalia IgG i IgM, toksoplazmoza IgG i IgM, hiv, anty Hbs, anty Hcv, ale to lekarz powinien Ci zlecic.
|
#4273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak, ale czy na te wszystkie badania wystarczy tylko mocz i krew czy coś jeszcze będę tam robić ?? |
|
|
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
bez glukozy, glukoza musi byc na czczo.
|
#4275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny mówia, że mialky kilka filek pobieranych ja mialam morfologia i ogolne krwi beta hcg, cyto (2 proby) toxo(2 proby) i hiv i wszystko mi pobraly z jednej fiolki usiadziesz sobie pani cie zawiaze kaze zacisnac wcisnie igielke rozwiaze kaze puscic dlon i wtedy krewka leci niemal strumieniem do fiolki .. potme moze byc jeszcze jedna fiolka druga trzeba .. zalezy jakie laboratorium (wg mnei) Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2011-08-31 o 13:15 |
|
|
|
|
#4276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
krew pobiera Ci pielegniarka, pobierze Ci ok. 4-5 fiolek i z tego wykona wszystkie badania. Ale jesli bedziesz robila wszystkie badania od razu, to badz na czczo, bo niektore wyniki moga wyjsc niemiarodajne.(chodzi mi o badania krwi)
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-31 o 13:17 |
|
|
|
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś wymiotowałam za cały pobyt poza domem :/ Nie ma to jak wrócić do siebie ![]() Z witamin biorę Pregna Plus - pisałam o tym już kilka razy. Dziś zauważyłam, że jak dużo pochodzę, to na nogach pojawiają się małę siniaczki... miałam coś takiego przed okresem, muszę więc zacząć jeść coś, co ma witaminę K aby wzmocnić naczynka krwionośne. Nie przytyłam jeszcze Mimo iż jem częściej i więcej (wczoraj na pierwszą kolację zjadłam talerz pierogów z truskawkami ze śmietaną i cukrem a na drugą kolację 3 jajka na półtwardo i 4 kanapki z masłem).
|
|
#4278 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od lekarza mam skierowanie na (mogę popełnić błąd bo ciężko się rozczytać, a szczerze nie znam się na skrótach) Morfologia, Mocz, WR czy WN ?? nie wiem... ![]() a płatne, jak chce: Taxoplazm Ir a , Ir m i CMr Ira In m coś takiego mam wypisane ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Acha ![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
no tak wiem to mocz rano pobiore aż 4-5 o matko co raz to więcej...;/
|
|||
|
|
|
#4279 |
|
Zakorzenienie
|
no i wez ze soba minimum 200 zl.. bo ja za swoich kilka badan zapalcilam 189 zl .. tylko ze skeirowania publicznego mi zrobily za darmo czyli ogolne i morfologie+ glukoza i asp
|
|
|
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
200zł masakra w późniejszym okresie też są jakieś badania płatne? |
|
|
|
|
#4281 | ||
|
Zakorzenienie
|
sliczny bobasek ![]() Cytat:
![]() pierwsza dziewuszka w naszym gronie a chcieliscie core?Cytat:
moim zdaniem jak nie ma jakis niedoborow to kwas wystrarczy
|
|
#4282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taxoplazm czyli toksoplazmoza CMr to nie wiem....a nie CMV ??? raczej pisze Ci tam CMV (czyli badanie w kierunku cytomegalii) ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- ja w sumie zaplaciłam 240 zł
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-31 o 13:24 |
|
|
|
|
#4283 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Na skurcze łydek polecam Ci pić dużo soku pomidorowego, bo zawiera mnóstwo potasu, a słyszałam od lekarza że jego niedobór również powoduje bolesne skurcze łydek. A żródłem magnezu są np banany, kakao-ale z kakao byłabym ostrożna bo działa zapierająco... Tabletki witaminowe biorę od początku ciąży, najpierw pregna plan takie ciemnofioletowe kapsułki, a teraz zaczęłam już femibion2 bo i 2 trymestr już za pasem prawie....Uważam, że warto brać witaminki, jeśli nie ma się bardzo urozmaiconej i bogatej diety, albo są wymioty. Wtedy warto...Ja np staram sie jesc zdrowo ale wiem, ze czasem mi nie wychodzi i pomijam jakies grupy produktow albo nie jem ich wogole bo nie lubie, np czerwonego miesa nie tykam niemal wcale albo mam niezdrowe zachcianki czy też brak czasu by coś zjeść porządnego... |
|
|
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
CMv chyba tak- tak napisane, że nie wiem a skrótów nie znam. |
|
|
|
|
#4285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja niesttey diete srednio urozmaicona mam -niestety ryby mieso lykac ni eumiem rosnie mi w buzi jem sporo ziemniakow pieczywa, kurczaka,owocow -dlatego chce brac te leki z dha -zeby dostarczyc dziecku jak najwiecej witamian skzoda ze chemicznych ale jednak - bo z moim jedzeniem to raczej nie dostarcze wsyztskich dobrych minerałów
|
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
mysle ze chodzi o CMV (czyli cytomegalie) to powszechne badanie u ciezarnych.
No i toksoplazmoze i cytomegalie robi sie dwa rozne IgG i IgM (Ty masz inne oznaczenia jakies Ir a Ir m ??) - to pierwsze jesli podwyzszone swiadczy o przebytym zakazeniu kiedys kiedys tam i cz sa w krwi p/ciala spowodowane ze kiedys sie zarazilo, drugie to czy jestes obecnie zarazona (podwyzszone swiadczy o swiezym zakazeniu)
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-31 o 13:31 |
|
|
|
#4287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo teraz mniej więcej wiem już co i jak. Jutro badania więc wszystko się okaże. |
|
|
|
|
#4288 | |
|
Rozeznanie
|
Flowerbombka witamy
![]() Super Cytat:
Ale to badanie bylo w panstwowym szpitalu. Tyle ze ja za nie zaplacilam. A dziewuszka za mna w kolejce np. nie - bo to byl jej region i jej termin. No ale babka faktycznie wiedziala ze ja przychodze prywatnie wiec moze dlatego mnie tak potraktowala, kto wie... czekam na to badanie za tydzien i jakby co to zmusze sonografa zeby pokazal mi dokladnie moje malenstwo |
|
|
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na szczęście wszystkie badania krwi mam za darmo
![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- A jeszcze kumpela mówiła, że jej się po tym robiło słabo...więc nie wiem czy nie wziąć kogoś do towarzystwa, żeby pilnował, żebym nie zemdlała |
|
|
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja sama bylam na badaniu ale mnei to pobrali jedna fiolke
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.

i powiem szczerze, że boję się
moja endo zwiększyła mi dawkę hormonów i dodatkowo kazała łykać jod. mam nadzieję, że te wstrętne choróbsko nie będzie miała wplywu na nasze Maluszki...

sliczny bobasek