|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
w USA wszystko jest naszpikowane hormonami lub jest mocno zmodyfikowaną genetycznie żywnością |
|
|
|
|
#4322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#4323 |
|
Zadomowienie
|
taa szczerze mowiac ja sie staram nie jesc fast foodowych rzeczy,perspektywa szprycowanego kurczaka nie zacheca
. Jednak wiadomo jak to jest jak czasem najdzie ochota akurat na to co niezdrowe..Tj pisalyscie grunt to zachowac umiar, nikomu sie jeszcze nic nie stalo od zjedzenie jednego "czegos niezdrowego". ![]() Wlasnie wcinam wyjatkowe dobre maliny,a o dziwo jeszcze wczoraj nie moglam na nie patrzec- kobieta zmienna jest .Powiem Wam,ze nie chce zapeszac,ale juz DRUGI dzien zero wizyt z glowa w porcelanie. Widze swiatelko w tunelu.. oby to sie utrzymalo. trzymam kciuki,zeby tez przeszlo tym ,które tak przeczołga co rano i wieczór- to całkiem rozbija i odbiera chęć działania. Jeszcze tylko 9 dni i będe oglądała malucha 13tc..juz sie nie moge doczekać. Jak ogladam zdjecia Waszych Maluchów to tym bardziej bym chciała ,aby to bylo już. jak wszystko bedzie Ok to 10 planujemy oświecić reszte rodziny..znaczy sie wujków etc
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4324 |
|
Zakorzenienie
|
powodzenia kochana
|
#4325 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sam zacznie robic leczo (to taki moj sposób jak moje nie smakowało,bo było niedoprawione wg TZ )
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#4326 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) bo zostały mi przewrażliwione błony śluzowe ukł.oddechowego np. nie mogę stosować kropli do nosa przeciw katarom, bo jak wysuszy to się duszę.Aguśkaa83 może to alergia na zarodniki grzybów, podobno ich stężenie w powietrzu jest w ostatnich dniach w Polsce krytyczne! Cytat:
Normalnie jakiś skręt kiszek!!! Bo boli i kłuje jakbym miała kolkę (a miałam już 2 razy) a ból jest zwykle jakieś 3 godziny przed niespodziewanym acz oczekiwanym z wytęsknieniem wypróżnieniem. Ja też czuję ten ból jakby z przodu ale skoro ginek że wsio OK to zostają tylko jelita! I też boli podobnie przy kichnięciu nagłym wstaniu i kaszlnięciu - trzymam się zwykle wtedy za brzuch. |
||
|
|
|
#4327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zariah przeczytałam ten opis i normalnie co za baba ehhh
![]() Cytat:
A ja po wizycie Wszystko jest w najlepszym porządku, dzidzia moja ma 4 cm i wierzga nóżkami i rączkami jak szalona normalnie wariat mały Normalnie jestem w tychu paru centymetrach zakochana i od wizyty chodzę z nieustannym bananem na twarzy ![]() Wszystko jest ok Następna wizyta dopiero za 4 tygodnie no ale jakoś wytrzymam No i odwieszony szlaban na seksik i na spacery i na dużo innych rzeczy Jestem dziś przeszczęśliwa Trzeba będzie to uczcić chyba z mężulkiem wieczorem ![]() ![]() ![]() jejejejeje Aha mój termin porodu to 18 marca
|
|
|
|
|
#4328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro mam tylko badania ze skierowania i te płatne, a wizytę u lekarza mam we wtorek i wtedy mi założy kartę ciąży. |
|
|
|
|
#4329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak to jest jak się po łebkach nadrabia
|
|
|
|
|
#4330 |
|
Zakorzenienie
|
ogólnie boję się jutrzejszego dnia przeżywam to strasznie..
|
|
|
|
#4331 |
|
Zakorzenienie
|
łącze sie - ja tez mam panike przed jutrem i dzis wieczorem przed snem na pewno melisa pojdzie w ruch bo nie zasne a dzieckiem w dzien zając sie trzeba !!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie jak na złość jutro od 8 do 15 ma nie być gazu
pobudka o 5:00 i tak cały dzień...na badanie pojadę na 8 |
|
|
|
#4333 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Odkąd się dowiedziałam to mąż każdym możliwym sposobem próbuje wepchnąć we mnie soczki, przecierki, owoce..Idziemy na spacer, wchodzę do sklepu sie pogapić na biżu (jak to kobitka) wychodzę a on do mnie (niebyło mnie 3 minuty) "kupiłem ci soczek multiwitamina" ...Ciągle przynosi mi jakieś owoce, soki ,soki przecierowe...Gdy wczoraj z łakomstwa kupiłam i porzarłam batonika mars to mąż miał do mnie wyrzut "że czemu nie kupiłam sobie arbuza albo inny owoc" Nie samym owocem człowiek żyje jak tak dalej będzie to rodzina się domyśli że jestem w ciąży po jego nadgorliwości...no jak nigdy ![]() Cytat:
Może mnie adoptuje Ja miałam taki "ciąg do żarcia" względnie nazywany "zachciankami" w 4 miesiącu ciaży z zosią...Od początku 4 miesiąca do 4,5m-ca. Umiałam kupić sobie po pracy wielkiego loda albo batona i drożdżówkę i w trakcie jedzienia dzwonić do domu by mi podgrzali parówki ..Mogłabym lody z owocami zagryzać kiełbachą i popijać barszczykiem na raz ![]() A jak kolega w pracy na 2 końcu korytarza jadł kanapkę z małosolnym to przez cały budynek ją czułam i koniecznie musiałam po pracy ogórkową sobie zrobić ![]() Cytat:
ja mam normalny apetyt, nic więcej nic mniej (no ale to dopiero około5tydz wg mnie) tylko że więcej owoców jem, soków...I tradycyjnie mam ochotę ciągle na spagetti z pulpecikami (w 1 ciąży też ciągle o nich myślałam do 3 miesiąca)...I może bym nawet zmusiła się by więcej jeść ale...co chwile wszystko podchodzi mi do gardła albo mam je ściśnięte jakbym miała za chwile zwymiotować. To mi skutecznie chamuje apetyt
|
|
#4334 |
|
Raczkowanie
|
Ja i tak pobiłam was wszystkie bo wczoraj poszłam do pracy w rozpiętych spodniach...
wstaję rano prasuję spodnie a już jestem spóźniona wciągam i ubrałam tunikę, zasunęłam zamek do połowy i do pracy ![]() i nikt nie zauważył ( |
|
|
|
#4335 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ktory to tc? bo ja juz sie gubie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja nie robilam badan na czczo .... mialam pobierana krew po poludniu wiec ciezko by bylo wytrzymac... mysle ze jak nie masz badanego poziomu cukru z krwi czy obciazenia glukoza to mozesz zjesc normalnie sniadanie Cytat:
w ciazy potrzebne jest ok 350 mg magnezu i ja taka dawke przyjmuje. Juz kiedys pisalam, ze mi po kilku dniach branai mg przeszly bole brzucha.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||||
|
|
|
#4336 | |||
|
Zakorzenienie
|
A wiec jestem po wizycie
![]() Dziekuje za kciuki ![]() Maly dzidzioczek (jak to moj maz nazwal) ma sie calkiem dobrze (raczki, nozki bylo widac, serducho tez walilo jak oszalale, a tak sie wiercil podczas badania ze lekarz sie smial )Nadal jest o tydzien za maly, ale rosnie zdrowo i rozwija sie co widac na zdjeciu USG ![]() Lekarz powiedzial, ze jesli za 3 tygodnie znow bedzie o tydzien za maly w stosunku do wieku ciazy, to przesuwamy tp o tydzien pozniej czyli z 19 marca na 26 marca bardzo mozliwe ze do zaplodnienia doszlo tydzien pozniej i liczenie od dnia ostatniej@ jest juz niezgodne z wiekiem dzidziusia. Doktor zbadal mi tez szyjke macicy, bo w poprzedniej ciazy mialam problem ze zbyt szybko skracaja sie szyjka i poki co jest wszystko ok szyjka jest pozamykana na dwa spusty jak powinna i jej dlugosc tez jest ok!Stworek potworek w brzusiu mierzy niecale 4 cm ![]() No a na dusznosci dostalam lek wziewny w razie napadu wiec jestem spokojniejsza ![]() Cytat:
![]() wiesz ja tez moge nie wiedziec wielu rzeczy ale co wiem i jestem pewna to zawsze sluze ![]() Cytat:
![]() Oj cale szczescie ze pluca czyste, bidulka musi sie meczyc. Filip raz mial zapalenie oskrzeli oj umeczyl sie bardzo wtedy i my z nim. Wycaluj niunie i niech zdrowieje. Antybiotyk na pewno pomoze. kochana spadlas mi z nieba ![]() ciesze sie ze nie jestem sama z tym problemem... wiesz co ja tez takich ostrych napadow dusznosci nie mialam od parunastu lat ale tez mam to samo co Ty jak mnie ktos rozsmieszy mocno i jak dlugo dlugo sie smieje to zaczyna mi swiszczec i nocki tez czasem miewam takie baaardzo rzadko ale bywaja ze wlasnie troszke mi poswiszczy, zawsze zastanawialam sie czy cos mocno pyli i skad to sie bierze...no ale teraz mi wytlumaczylas. Ja mam nawilzacz powietrza wiec sobie bede teraz nawilzala powinno byc lepiej. A odnosnie tych grzybow to by sie zgadzalo! Jestem na nie dosc mocno uczulona i teraz juz wiem skad nagle taki atak. Wiesz mi tak swiszczalo, swiszczalo i nagle zaczelam kaszlec i rozhustalo sie az zaczelo mocniej dusic. Kurcze my to mamy przechlapane. mam nadzieje ze u Ciebie nie odezwie sie to cholerstwo. Dzieki jeszcze raz za pomoc ![]() Cytat:
u mnie tez dobrze ale o zakazy nie popytalam. Mysle ze moj gin i tak by mi nie pozwolil, bo on dmucha na zimne
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-31 o 18:08 |
|||
|
|
|
#4337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę, że śniadanie wezmę ze sobą i zjem po wszystkim tak będzie najlepiej na skierowaniu od lekarza jest napisane, że trzeba być na czczo
|
|
|
|
|
#4338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez ostatnio jak byly te upaly a nie mialam zadnej ciazowej spodniczki, zalozylam taka normalna. Zasuwaka wlasnie tez do konca nie zasunelam, na to bluzka i heja
|
|
#4339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4340 |
|
Raczkowanie
|
Szkoda,ze nie moge udzielac sie na biezaco ale od rana do wieczora praktycznie jestem poza domem a wieczorami czesto jestem zbyt spiaca by aktywnie sie udzielac.Dzis mialam wizyte u lekarza 1 kontaktu (kolejna bo na poprzedniej kazali czekac 2 tyg gdyz bylo za wczesnie).W sumie to jestem zaskoczona,ze nie zrobili mi badania moczu,jakiegos ogolnego mierzenia,wazenia.Jedyne co,to wypelnila mi papier o skierowanie do szpitala i teraz mam czekac na list.
|
|
|
|
#4341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawód jak zawód. Lekarz to też człowiek i tak jak napisała koleżanka, USG nie jest dla naszej rozrywki. Jeśli ta sama osoba kiedyś, przez to że poświęca uwagę badaniu , a nie gadaniu , wykryje na USG coś niepokojącego i będzie w stanie szybko zareagować, wtedy ze zgorzkniałego babsztyla stanie się sumiennym lekarzem. Smutne jest to ( a tak jest naprawdę) , że bardzo dobrzy lekarze , diagności, którzy są nieśmiali i niegadatliwi , rzadko zyskują sympatię pacjentów. Oczywiście miło jest jak lekarz jest miły i się uśmiecha, ale ja zdecydowanie wolę , jak on dobrze wykonuje swoją pracę. To takie moje obserwacje z pracy w szpitalu i z pacjentami. Produkcję macie dziewczyny niesamowitą
|
|
|
|
|
#4342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
![]() tydzien wg OM niby 12 ale wg wieku dzidzi to 11 tc ![]() a miedzy nozkami to juz moj maz zdiagnozowal ze to siusiaczek ale to nie nie tak jak myslicie tak jest ten krzyzyk od tej kreski pomiarowej co mierzy sie CRL (czyli dlugosc od glowki do pupci) i ten krzyzyk akurat tam wyglada jak wiadomo co hihihihi
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-31 o 18:41 |
||
|
|
|
#4344 | |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka jaki fajny dzidziol
![]() . Wygląda jakby miał siusiaka między nogami ![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4345 |
|
Zakorzenienie
|
a jaka dawke masz magnezu i ile razy bierzesz na dobe ?
|
|
|
#4346 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Aguśka za wpis, bo bałam się , że niepotrzebnie od serca napisałam.
Ja mam dokładnie tak samo. Na ogół lubię swoją pracę, lubię pacjentów. Z natury jestem gadatliwa i często się uśmiecham. No i widzę wtedy, że pacjent odpowiada tym samym, szybciej zdobywa się zaufanie, łatwiej przełamać strach i niepewność. Czasem jednak jest tak, że pracuję od rana, jest 18 ,a ja nie miałam jeszcze żadnej przerwy, w biegu po drodze z oddziału do oddziału złapałam kawałek suchego chleba i zżarłam w biegu, Pager dzwoni co 5 min. , ja nie wiem w co ręce wsadzić, mąż pisze mi sms-a że jest wkurzony , bo ja go ignoruję i nawet od rana nie raczyłam zadzwonić. Wtedy nie da rady się uśmiechać i wolę milczeć przy pacjencie niż wybuchnąć przy nim płaczem. Ja wiem , że ciężko to sobie wyobrazić, ale takie są właśnie realia pracy lekarza. I z tego co wiem nie tylko w Irlandii, gdzie pracuję, ale w Polsce też. Pamiętam jak kiedyś na dyżurze takim właśnie tragicznym rozbeczałam się przy pacjencie, któremu pobierałam krew.. bo on uprzejmie mnie zapytał, jak się czuję i że chyba powinnam sobie odpocząć, bo na zmęczoną wyglądam... Tak więc- lekarz to też człowiek. Kurcze ale zazdroszczę Wam tych już -nastu tygodni ![]() ![]()
|
|
|
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis mocz oddalam do badania za tydzień usg i wizyta juz sie doczekać nie mogę
|
|
|
|
#4348 |
|
Zakorzenienie
|
macie cos takiego z lewej lub prawej strony brzucha takie jakby uczucie rozciagania, sama nie wiem. z prawej strony czasami mam takie uczucie i nie wiem co to, kurcze, chyba to nie ciąża pozamaciczna bo wtedy by bardzo brzuch bolal nie? w piatek ide do ginka ale bez usg, czy na zwyklym badaniu idzie sprawdzic ze dobrze sie zagniezdzilo i ze jest ok?
|
#4349 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny za miłe przyjęcie mnie do waszego grona
O ciąży wiem juz jakies 2 tygodnie ale czekałam na usg i potwierdzenie. Może inne kwietnióweczki tez czekają. Cytat:
Wcześniej mój lekarz twierdzil że nie trzeba skoro TSH, FT3 i FT4 mam w normie. Jak tylko dowiedziałam się o ciąży zrobiłam badania - TSH wyszło 3 i szybko pognałam do innej lekarki. Cytat:
Ja dzisiaj go kupiłam, z przykazania lekarza żeby brać. A niestety to jedyny, który mogę brać gdyż mam problemy z łykaniem tabletek a te mają formę kapsułek, które można rozczapirzyć i połknąć to ze środka. Cytat:
Cytat:
Teraz ponoć w niektórych gabinetach dopuszcza się wciśnięcie cytryny i jest całkiem do wypicia. Aguśka super że wszystko na swoim miejscu u Twojego skarba. Śliczna fotka. Ja dziś jestem wykończona po ciężkich 8 godzinach w pracy. Jutro początek roku szkolnego, a ja pracuje w przedszkolu z ponad 200 dzieci. Mnóstwo papierkowej roboty i rodziców z milionem pytań
|
||||
|
|
|
#4350 |
|
Zakorzenienie
|
znalazlam cos takiego ze może mam torbiel po prawej stronie i mi uciska, eh...ma ktos wiadomosci na ten temat?
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

. Jednak wiadomo jak to jest jak czasem najdzie ochota akurat na to co niezdrowe..Tj pisalyscie grunt to zachowac umiar, nikomu sie jeszcze nic nie stalo od zjedzenie jednego "czegos niezdrowego". 

)

) bo zostały mi przewrażliwione błony śluzowe ukł.oddechowego np. nie mogę stosować kropli do nosa przeciw katarom, bo jak wysuszy to się duszę.
no ale jakoś wytrzymam 

Jak się człowiek nie zna i nie wie o co dokładnie biega to tak jest, musiałabym z kimś chodzić do dr kto mi zaś na spokojnie wszystko wytłumaczy
taka im liste przygotowalam ze beda stac tydzien przy garach (mama, jej tz i moja babica) i mi gotowac a ja bede siedziec i jesc, jesc, jesc
pierogi ruskie sa na pierwszym miejscu, jeszcze fasolka po bretonsku, zupka meksykanska, babcia ma mi ugotowa buraczki, knedle ze sliwkami, do tego jeszcze zamowilam sobie zupke kalafiorowa, koperkowa i botwinke