|
|
#2791 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4
No więc, kiedyś pytałam Was o porady w sprawie pielęgnacji bobasa. Sporo z Was się wypowiedziało. Zebrałam te wypowiedzi "w kupę" i wklejam. Nie piszę, kto co radził, bo by bałagan się zrobił, ale wzięłam pod uwagę wypowiedzi: Nikaa2, Oolong, Paula_22, Darusiaaa, Kami5, witaminkaccc, glamourous (jeśli kogoś pominęłam, to przepraszam, upomnijcie się, to dopiszę
)Niektóre preferencje się pokrywały, niektóre nie, ale wypisuję wszystko - do wyboru do koloru ![]() Do pupy Sudocrem lub doraźnie Tormentiol (w razie odparzeń), Bepanthen Kąpiel Na początku można samą wodą, Emolium, Oilatum, Balneum, Sofeo, biało-różowa oliwka do kąpieli Babydream z Rossmana (patrzeć od jakiego wieku można stosować, niektóre od 1. dnia), albo mydełko dla dzieci Pępuszek 70% spirytus (rozcieńczony do takiego stężenia) lub gaziki nasączone spirytusem, Ocenisept (płyn nie spray) Smarowidło do ciałka Balsam Skarb Matki, oliwka (np. migdałowa z Hipp) lub parafina apteczna Podmywanie pupy, mycie raczek żel Johnson z pompką, Hipp z pompką Ciemieniucha maść cholesterolowa z wit A, robiona, apteczna plus wyczesywanie lub linomag, Olejuszka Skarb Matki No noska woda morska (Disnemar, Steriman Baby), Frida Kolka Sab Simplex, Bobotic, Biogaia (też na biegunkę), Esputicon, Espumisan, Debridat , woda koperkowa Infekcje Paracetamol syrop, paracetamol czopki Inne Viburcol o działaniu lekko uspokajającym np po szczepieniu Aphtin na pleśniawki Polecane firmy kosmetyków dla dzieci: Bubchen, Hipp Brodawki Bepanthen, Purelan, maść Ziai Gdybym coś pomieszała, to upominajcie ![]() Ja bym jeszcze proponowała plebiscyt środków odplamiających, sposobów na plamy Bo pewnie znów mamusie doświadczone już wyspecjalizowane w tym temacie ![]()
Edytowane przez rojku Czas edycji: 2011-09-09 o 09:15 |
|
|
|
#2792 | |
|
Zadomowienie
|
ha. jestem... żebym wiedziała ze wstępny plan pracy zajmie mi 2h to juz daaaaawno bym go napisała.... zmieniłam tmt pracy ze 3 razy, ale w koncu poszło
czekam na mail zwrotny od promotorki i do dzieła ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
ja jeszcze zapisałam takie oto specyfiki : do pępuszka Ocenisept (z tego co pamiętam nie polecałyście w spray'u tylko płyn) z wątku lipcówek- Biogaia - na kolki, biegunkę i coś jeszcze :P
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|
|
|
|
#2793 |
|
Rozeznanie
|
to doedytuję te specyfiki witaminko
|
|
#2794 |
|
Zakorzenienie
|
A NA BRODAWKI JA JESZCZE POLECAM zIAI MASC- MIALAM WCZESNIEJ Z MEDELI I BYLA KILKA RAZY DROZSZA A EFEKT PRAKTYCZNIE TEN SAM
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- i dziewczynki proponuje zeby ta liste albo link do niej umiescic (Ania o ile nie rodzi) na pierwszej stronie zeby nie bylo szukania tylko prosty odsylacz
|
#2795 |
|
Zakorzenienie
|
na kolki jest jeszcze esputicon, espumisan, debridat , woda koperkowa
i jeszcze pare ale juz dokladnie nie pamietam.
|
|
#2796 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam. Jakaś senna dzisiaj jestem. Zaraz chyba będę kawę pić, a rano wydawało mi się że jestem już wyspana. Choć fakt faktem,ze coraz trudniej zwlec mi się z łóżka. Nie śpię tylko leżę jak wór - brak motywacji.
glamourous jak maluch jest mały to wiadomo, że zmieniać trzeba często, ale im większy tym rzadziej siusia i więcej, w ten czas większa chłonność sie przyda i oczywiście w nocy. To nie do końca moje opinie tylko dziewczyn, które stosują te pieluchy. Ja dla własnej wygody myślę o wkładach bambusowych - tetry by mi sie nie chciało gotować. Dzięki za fotkę pieluszki - w środku ten misio wygląda mi na mikrofibrę. Cytat:
witaminka przemyśl to sobie dokładnie i na spokojnie. Cytat:
karolinka witam Cytat:
Cytat:
Dalsze zakupy muszę odłożyć na koniec września lub początek października, aby się znowu tak z kasy nie wypłukać (przypływ gotówki dopiero 10-tego |
||||
|
|
|
#2797 |
|
Rozeznanie
|
Dopisane
![]() A teraz mykam pozałatwiać parę rzeczy. Potem najwyżej będę edytować i dopisywać c.d.
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Chawa z ta chlonnoscia to jest tak ze jakakolwiek by nie byla to sie zmienia ta pieluszke po kazdym siusiu. denerwowalo mnie przy nich jedno- z zewnatrz jest ten material nieprzemakalny wiec jak sie maluch zsikal to na zewnatrz nawet nie bylo czuc wilgoci a w srodku mokrutko
a co do nocy to ci powiem ze zazwyczaj takie juz troszke wiekze dzieci to przez sen nie siusiaja- co najwyzej jak sie troszke wybudza. tak ze jak mala spala spokojnie i wiedzialam ze pospi z godzinke to czesto jej pieluche zdejmowalam i spala bez. a po obudzeniu od razu na nocnik- gdzies tak od 4-5 miesiaca, jak juz posadzona podparta sie trzymala jakos
|
#2799 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() ale dziś sobie pospałam normlanie wstałam o 9:15 co do materaców to narazie kupiłam wczoraj ale mi i Tż.....Mikołaj musi poczekać, a mam pytanie jaki gruby kupujecie?? widziałam chyba na 7 cm wydaje mi sie wystarczający.....
|
#2800 |
|
Zadomowienie
|
jestem jestem
witajcieWłaśnie wzięłam kąpiel i znowu miałam to samo co wczoraj ale mam nadzieję że tżt dogadał się z niunią żeby nie wychodziła jeszcze w tym tygodniu mnie nie chce jakoś słuchać no cóż jak to tż mówi córeczka tatusia i jego tylko słucha![]() Rojku dzięki za listę już wkleiłam link do twojego postu na pierwszej stronie ![]() Idę śniadanie sobie zrobić bo głodomur się obudził
Edytowane przez ania21_21 Czas edycji: 2011-09-02 o 10:36 |
|
|
|
#2801 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Moja tesciowa ma specyficzny charakter,wiec jednym uchem wpuszczam,drugim wypuszczam.Przyzwyczailam sie juz ![]() Na babcie trzeba strasznie uwazac,bo karmi wszystkim psa |
|
|
|
|
#2802 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jestem
![]() Miałam wczoraj napisać, ale jak wróciłam to już mi się nie chciało, u lekarza spóźnienie 40minut, później pojechałam do sklepu z wózkami i spędziłam w nim godzinę, oglądając i jeżdżąc, a ze stamtąd miałam żabi skok do moich dziadków to ich odwiedziłam, później szybka herbata jeszcze u mojej mamy bo tez po drodze no i ciekawa co i jak i tak wróciłam do domu przed 22 ![]() Na wizycie wszystko ok, wszystko pozamykane i w odpowiednich rozmiarach następna wizyta 29.09 i wczoraj z lekarzem rozmawiałam ze od następnej wizyty już pójdę na L4 bo znów mi się pytał czy pracuje i czy chcę a ja powiedziałam że nie ze następnym razem już wezmę No a co do tego czy będzie córeczka czy synek to na pewno będzie dziecko wczoraj moje kochane maleństwo, bardzo ładnie pokazało nam kręgosłup i dupkę no i na tym skończyło swój pokaz Śmiałam się z tż ze uparty jak ten baran ale czego sie spodziewać z dwóch rodziców baranów (obaj mamy taki sam znak zodiaku) Tak więc teraz już wiem że wózki, mebelki i kolor pokoju musimy wybrać neutralny bo wszystko może się okazać, kusi mnie iść gdzieś indziej na USG ale moje maleństwo już 3 wizytę się tak układa więc pewności nie mam czy tym razem by się pokazał
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
ANia nie chce cie straszyc ale mozesz tak miec przez najblizszy miesiac
![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
|
|
#2804 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam nową mamusie,
Co do mydeł, to nie polecam białego jelenia osobom z problemammi skórnymi (jakieś tam alergiczne) Sama badałam pH skóry po jeleniu no i niestety, wyniki nie były zadowalające Dla "zdrowych" osób, oczywiście nie ma przeciwwskazań ![]() Poza tym u mnie położne trąbią, żeby po porodzie używać tych kosmetyków CO PRZED, nie fundować sobie czegoś, czego organizm nie zna. Cytat:
Tyle, że dodała, że w dzisiejszych czasach odchodzi się od stymulowania dzieci aby się obróciły, bo jeśli dzidziuś się nie obraca, to robi to celowo- z jakiegoś powodu nie szykuje się do sn. I te porody gdzie poobracały dzieci "na siłe" często i tak kończyły się cesarkami mimo dobrego ustawienia dzieciaczka. ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Ja właśnie myślę nad tym, czy brać tam gdzie łóżeczko zamówię- w sklepie normalnie, czy może z Miopola- firma chwalona a skoro i tak będę tam zamawiać dużo rzeczy...
|
|
#2805 |
|
Zakorzenienie
|
Tinciu ja mysle ze u mnie przyczyna takiego ulozenia jest ciasnota
tak sie jak puzzelki dopasowali na waleta- widac im tak wygodniej...mi niekoniecznie z ta glowka w zoladku. serio dzis szlam do pracy i mi mdlo bylo jak na poczatku ciazy przez ten ucisk...sniadanie chyba dopiero kolo 9 zjadlam bo w ogole glodu nie czulam
|
#2806 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi sie przed chwila przechylila na prawa strone.Do tej pory zazwyczaj glowa byla albo bardziej po lewo albo po srodku brzucha.Ale bol niesamowity.Bardzo wypycha lepek
|
|
|
|
#2807 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie czasami tak Mały nóżkę wpycha w brzuch że mam tak dziwnie napiętą skórę że aż boli... i zaczęłam nawet częściej krem na rozstępy wcierać bo teraz brzuch mam tak napięty jak nigdy wcześniej. Ostatnio mam też dziwne bóle pod brzuchem... nie umiem ich opisać... ale powstają po kilku godzinnym siedzeniu.
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
Tincia ja zastanawiam sie czy brac od tego faceta od ktorego lozeczko bedziemy zamawiac. Ten z Milpolu jest kokos-gryka, a my chcemy kokos-pianka-gryka
uzasadnienia nie mam, ale Tz stwierdzil ze taki wiec nawet nie chce mi sie wczytywac w internet ktory najlepszy |
|
|
|
#2809 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie przyszłaprzyszła mi pieluszkawielorazowa - jest naprawdę rewelacyjna. Już jestem zdecydowana co do tych pieluch. Ja mi się skończą jednorazówki to będziemy używać tylko wielo. Powolutku będę dokupywać sobie asortyment
glamourous wiem, ze sie zmienia po każdym siku, ale jak dziecko jest większe to i tego siku jest więcej. Czytałam, ze są takie wkładki "sucha pielucha" wówczas dziecko ma sucho, ja tego stosować nie mam zamiaru. Na noc bałabym się zostawiać dziecko bez pieluchy - sama mogłabym przegapić moment przebudzania się dziecka. marejta gratuluję wizyty A teraz czas na kawę. |
|
|
|
#2810 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zaraz śniadanko, wypuszczę fretki by sobie pobiegały i zabieram się za poprawę pracy inż. Do poniedziałku muszę zdążyć z poprawkami a potem już tylko obrona ![]() Ostatnio mam sny że na obronie odchodzą mi wody płodowe i ze stresu rodzę... myślicie że ze stresu mogę mieć przyśpieszony poród... dodam że zawsze bardzo się stresuję i nie panuję nad stresem
|
|
|
#2811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mialam na mysli takie drzemki w ciagu dnia- a i wtedy zazwyczaj na wszelki wypadek podkladalam te podkladki z rossmana wiesz mimo wszystko stosowanie pampkow jest nieuniknione- na wyjscia do lekarza, spacery, zakupy itd. ale ja sie staralam ich po prostu nie uzywac jak jestesmy w domu...czytalyscie gdzies statystyki ile pampkow taki maluch zuzywa i ile to sie rozklada no i inna sprawa- naprawde dzieci na wielorazowych szybciej zaczynaja lapac nocnikowanie. dzis kolezanka mowila ze jej czterolatce (po pampersach) jeszcze sie zdarza popuscic...nam tez sie zdarzaja wypadki- teraz to moze raz- dwa razy w miesiacu -al eSonia miala jakis rok i 8 mcy jak zupelnie zrezygnowalysmy z pieluch
|
|
#2812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo ja tez kupuje kokos.pianka.gryka
|
|
#2813 |
|
Zakorzenienie
|
a w temacie pieluch i takich tam to wczoraj wracam z pracy a mala mowi- mama a ja dzis kupnelam
|
#2814 |
|
Wtajemniczenie
|
Milpol "
Warstwę górną materaca stanowi znana ze swoich zdrowotnych właściwości łuska gryki. Wszyta została ... (ble ble) Działa antybakteryjnie oraz hamuje rozwój roztoczy. Warstwę środkową stanowi wysokiej jakości pianka poliuretanowa, która doskonale dopasowuje się do kształtów dzidziusia. Warstwa dolna tak jak warstwa górna, wykonana została z surowca naturalnego, którym w tym przypadku jest mata z włókna kokosowego. Trza poczytać ciutkę
|
#2815 |
|
Zadomowienie
|
glamourous tak czytałam o tym wszystkim, jak również o tym ile wynosi koszt pieluszek jednorazowych i wielorazowych, biorąc pod uwagę cały okres pieluszkowania.
Są dziewczyny, które nawet na wyjścia używają wielo. Zobaczę jak będzie z nami. Na razie nie twierdzę, że tak czy siak bo zielona jestem. |
|
|
|
#2816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaz w jakiejs dzieciecej sieciowce byla rozpiska materacykow i osobno byly kokosowo-gryczane i osobna kokos-gryka-pianka. |
|
|
|
|
#2817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A propos pieluch wielorazowych to ekonomia również wynika z tego, ze dziecko szybciej zaczyna łapać o co chodzi z nocnikiem. glamourous wiem, że pisałaś ile lat Twoja miała jak zaczęła załatwiać potrzeby do nocnika, ale mogłabyś mi przypomnieć - będę jeszcze bardziej umotywowana. |
|
|
|
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
Tincia masz chyba racje z tymi materacami. Ale dopytam w sklepie jeszcze.
|
|
|
|
#2820 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.

)

o ile nie rodzi) na pierwszej stronie zeby nie bylo szukania tylko prosty odsylacz

ale mam nadzieję że tżt dogadał się z niunią żeby nie wychodziła jeszcze w tym tygodniu