|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
ja uwielbialam takie zmiksowane a moja mama akurat przyniosla truskawki z dzialki ..a wiadomo ja do examinu sie uczylam normalnei łał .. do tej pory boje sie jakikowliek owoc wziac do buzi.. od tamtej pory spozycie owocow spadlo u mnie o jakies 90%
lubie .. uwielbiam.. ale jak se wspomne te cierpienia .. never ever normalnie |
|
|
|
#4623 |
|
Zadomowienie
|
kubusewa no tak, Jemu chyba trudno pojac,ze kwestia tego,ze nie wolno czegos robic nie zalezy od wielkosci brzucha,a samopoczucia i tego,ze ogolnie sie jest w ciazy., Niezaleznie czy to 3 mc czy bedzie 7. Prawda jest taka,ze to jak sie czujemy teraz wiemy tylko my,a oni moga sie tylko domyslac. Kwestia jednak tego,aby chcieli sie wczuc w sytuacje. Ciekawe jaki bylby placz i zgrzytanie zebami jakby sami ladowali z glowa w klozecie 2 razy dziennie, albo nie mogli przelknac sniadania i nie mieli sily przejsc do sklepu. Wydaje mi sie,ze to czasem traktuja troche jak PMS pt "ee czepia sie,bo ma nastroje".
Przykre to, ale mysle,ze warto by bylo,aby sobie przypomnial jak kiedys przechodzil np.grype zoladkowa itp.i ze Ty masz w ciazy tak codziennie! Moze warto zabrac swojego Lubego do gina nastepnym razem i jak uslyszy kilka "rad" od lekarza to wezmie to sobie do serca. Na szczescie nie moge narzekac,bo moj stanął na wysokosci zadania..i nawet zaciska zeby jak przeginam(a bywa,mimo,ze naprawde sie staram nie byc zrzedzaca) szajajaba podczytalam te "pania" i Jej zyciowe madrosci, poprostu osłabiają. Na wszystko jest czas i pora, ale niektorzy chyba sa az nadto wyluzowani. co do noszenia ciezarow to ostatnio bylam swiadkiem sytuacji jak para wracala z zakupow i kobieta targała reklamowy tak,ze prawie szorowała po asfalcie, a pan elegancko dreptal obok. Kobieta jeszcze miala kurtke przewieszona pod pacha,bo juz sie pewnie zgrzala. Nie wygladalo jakby miala lekkie rzeczy
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tam nie oceniam, uważam, że każda mama wie co dobre i na ile może sobie pozwolić, a skoro lekarz twierdził, że lepsze to niż zatrzymanie moczu w organizmie, to chyba tak miało być mam koleżanki, które porodziły po kilkoro dzieci i w sumie dziwią się jak mówię, że nie chcę nawet łyka piwa czy czerwonego wina, bo one sobie pozwalały na pół kieliszeczka jak miały ochotę mój lekarz - bardzo znany w moim mieście i z wieloletnim doświadczeniem, też uważa, że wszystko jest dla ludzi - oczywiście z umiarem i jak się napiję raz coli, czy łyka wina to nic się nie stanie dlatego nie mam wyrzutów sumienia w związku z tymi dwoma łykami piwa w ciągu 4 miesięcy |
|
|
|
|
#4625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo moj tato mial operacje na przepuklinie i lekarz kategorycznie zabronil mu nosic jakichkolwiek ciezarow.. a on koneicznie chce mamie pomoc nosic no i nie powiem wyglada to dosc kominicznie jak na wyscigi nosza zakupy do windy z samochodu ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
szok .. potem jak juz czulam ze ooooo cos jest na rzeczy to kupilam sobei karmi.. a teraz mam wyrzuty sumienia jak mam sie napic coli (zeby ustabilizowac zoladek od rzygowizny) |
||
|
|
|
#4626 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ładny i jaki już duży ![]() Cytat:
Cytat:
Dzięki wszystkie że kciuki trzymałyście, niby dostałam podczas wizyty co chciałam ale nie jestem do końca zadowolona. Uprzedzam że to jest inny lekarz niż ten do którego zwykle chodzę bo zwykle chodzę do takiego starszego który jest równocześnie ordynatorem oddziału noworotków i on jest taki miły i uprzejmy A ten to "mądrala" bo co to on wie i on przecież taaaaki fachowiec że nie podskoczysz Ten u którego byłam dziś jest młodszy i robi u nas te usg .No więc wchodzę i mówię chcę potwierdzić ciążę, Spytał kiedy ostatni okres, mówię 28-29lipca..A on że w takim razie to nie możliwe by wykryć ciążę która ma tydzień albo 2. Ja "ale jakto 2 tygodnie?" on..bo jak okres 28 to zapłodnienie ok10.08 +12dni na zadnieżdżenie..A ja że zrobiłam 4 testy i wyszłyppozytywne i robiłam je 3 dni pod rząd a nie co 15minut...To wkońcu zdecydował się mnie zbadać i powiedział że "no..rzeczywiście wygląda na to co pani mówi macica powiększona i twarda"......... Dał skierowanie na morfologie ,mocz, WR,anty-rh i glukoze i kazał przyjść za miesiąc Czułam się po tej wizycie okropnie, potraktował mnie jak głupola co biologi w szkole nie miał...i jeszcze się ze mną sprzeczał że to NIEMOŻLIWE by mi testy już wyszły pozytywne i że skoro wyszły mi aż 4 pod rząd to możę ostatni okres nie był już okresem..etc... wg niego to kobieta powinna pojawiać się najwczesniej miesiąc po miesiączce. Kazał jeść kwas foliowy(sama o nim pamiętam) i duphaston(czytałam instrukcję ale nie wiem w czym on ma mi niby pomóc?) ale ok.
|
|
#4627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko jest dla ludzi owszem ... ale z kazdym lykiem alkoholu niszczy sie komorki nerwowe dziecka na przyklad.... mnie tez ciotka meza przekonywala, ze moge pic wino jak mam tylko ochote A teraz uciekam do pracy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja takie sytuacje widuję często z racji tego, że tu w Hiszpanii jest dużo Arabów. A wiadomo jak te osobniki traktują kobiety. Auuuuu...ale miałam skurcz w pachwinie po kichnięciu
|
|
|
|
|
#4629 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a dwa ja też bym tego nie wypiła, ale chodziło o to, że w Egipcie jest inna flora bakteryjna, a do 12 tygodnia można dziecko stracić poprzez np. zatrucie pokarmowe wywołane wirusem, czyli tzw. faraonkę, no więc żeby zabić różnego rodzaju bakterie, które zazwyczaj zabija się ogromnymi ilościami alkoholu lekarz zalecał zabrać ze sobą hektolitry coli - bo jak to się mówi cola zabija wszystko
|
|
|
|
|
#4630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4631 | ||
|
Rozeznanie
|
Gucia tsh 3 to dużo?? ja w tej chwili też mam 3 i FT3 i FT4 mam w normie a dawkę biorę w porównaniu do was śmieszną bo narazie połówkę 25. Nie wiem może to wynika z tego że niedawno u mnie to wykryto i powoli mnie przyzwyczaja. Pisałaś o normie 1-2 w ciąży a jakie są normy poza ciążą? 3 lata temu miałam robione tsh i też wyszło 3 i lek stwierdziła że w porządku i nie leczyła dalej.
Cytat:
![]() Cytat:
Idę dzisiaj na usg.. stresa mam ogromnego- boje się jakby to był jakiś mega ważny egzamin. ![]() i jeszcze mnie mama wczoraj nastraszyła trochę tym że ja żadnych objawów prawie nie mam i nie miałam brzuch nie rośnie a to już przecież prawie 2trym. nawet nie wiem czy serduszko bije bo nie miałam tak jak większość z was jeszcze usg... ale z drugiej strony to nei można tak się zadręczać napewno jest w porządku a maluch mnie po prostu oszczędza prawda? musze jeszcze wcześniej dorwać tego lekarza żeby mi wystawił skierowanie na to usg- wczoraj pani z ubezpieczenia dzwoniła, nie słyszałam o tym wcześniej trzymajcie kciuki badanie mam o 15 |
||
|
|
|
#4632 |
|
Zakorzenienie
|
Nie to mnie tylko na kilka sekund coś skurczyło
|
|
|
|
#4633 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To,ze komus to nie zaszkodzilo wcale o niczym nie swiadczy
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#4634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sa hormony podtrzymujace ciaze jesli jest jakies zagrozenie
|
|
#4635 |
|
Konto usunięte
|
Nawiasem mówiąc, nie wiadomo, jaka ilość alkoholu może spowodować u dziecka FAS. Czy to będzie jeden kieliszek czy ciągłe picie czy jeden łyk. Dlatego w ciąży alkoholu się nie pije, a lekarze, którzy zalecają od czasu do czasu kieliszek czerwonego wina (wielu ich, oj wielu) są niedouczeni, niestety.
|
|
|
|
#4636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie mozna sie zadreczać. Pojdziesz dzis na USG i sie rozpuscisz jak zobaczysz malucha ,ktory ma raczki i nozki![]() trzymam kciuki bardzo bardzo,a brakami objawow sie nie przejmuj..nie kazda kobieta musi je miec
|
|
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4638 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to pewnie tyle samo co po zjedzeniu jabłka albo gruszki, albo batonika (tak spora ilość słodyczy też zawiera alkohol) a na temat FAS mój lekarz sporo wie z racji doświadczeń, jak już mówiłam jest uznanym ginekologiem w moim mieście ostatnio przyjął poród alkoholiczki i narkomanki, która lądowała co jakiś czas na oddziale w stanie wskazującym na duuuuże spożycie, urodziły się bliźnięta, niby podobno nic im nie było, badania wykazały, że są zdrowe, że niby wszystko ok, ale jak to mój gin stwierdził "takie te dzieci szare były, bez takiego blichtru, więc na pewno do końca zdrowe nie będą i prawidło rozwijać się jak rówieśnicy też nie będą" Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2011-09-02 o 12:14 |
|
|
|
|
#4639 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4640 |
|
Zakorzenienie
|
Negila też trzymam
. Będzie dobrze .---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Ewelajna my też śpimy przy otwartym oknie...eh...pewnie też nasza dzidzia szybko będzie miała urządzony pokoik obok |
|
|
|
#4641 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() piszecie o podejściu lekarzy... mojego znajomego żona jest lekarzem i będąc w ciąży zdarzało jej się popijać piwko ... a to lekarz
|
|
|
|
|
#4642 | ||
|
Zakorzenienie
|
karmi 0,5%objetosci w butlece -mysle ze to nie duzo tym bardziej ze niekotre syropy maja wiecej a sa dozowlone w ciazy czy np w yniku fermentacji jablek jest chyba takie stezenie - wiaodmo wsyztsk jest dla ludzi . Ja wypilam pol szklanki -zeby zedrzek pypcia tzw ;] np mamogromna ochote na coca cole ale tego sie nie chwyce w ciazy za zadne skraby , za duzo niezdrowych rzeczy w jendym wole zjesc gume o(mambe) o smaku koli czy chupa chpsa i tyle ;]
mnie np smiesza lekarze ktorzy mowia ze wino czerowne jak najbardziej ze jest zdrowe dla dziecka- a guzik !!!! niech sobie przleicza ile procent ma takie winko i ile tych wlasnie procent i jak wplywa na dzidzie w brzuchu ! jak moze zadzialac pare kropli wodki na szczury a dziekco w miejsze jesyt i sory za porownanie szczura do dziecka ! Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
ahh ja tez pilam dwa piwa na spotkaniu i zapalailam papierosa zawsze do piwa fajke msuze ale dowiedzialam sie ze dziekco zmam przez pierwsze 4 tygodnie nie jest poalczone aczkolwiek nikotyna utrzymuje sie dłuzje -bardzo mnie to gryzie dlatego balam sie isc na genetyczne zaluje -jakbym wiedziala ze jestem w ciazy ..... ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- przeczytalam watek mam po 30tce -boze jej powinni bana stalego dac co za tempy Jan z tej laski!!!ja jestem socjologiem i takich ✂✂✂✂✂✂✂ jak ona pisze w zyciu nie czytalam !!!!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||
|
|
|
#4643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4644 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest ginekologiem, widzi kobiety w ciąży i noworodki, a nie to, jak się dziecko rozwija potem. Zapraszam do mojej pracy, pooglądasz sobie dzieciaki z FAS. I powtarzam - NIKT (również Twój lekarz) nie wie, jaka ilość % szkodzi. I to nie jest atak na Ciebie Stwierdzam tylko fakt. Bo FAS nie dotyczy się tylko alkoholiczek
|
|
|
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4646 |
|
Konto usunięte
|
Moja koleżanka do końca 7 miesiąca miała mieć dziewczynkę. A potem nagle ogonek wyrósł
![]() Właśnie pierwszy raz pizzę zrobiłam, wstawiłam do piekarnika, ciekawa jestem czy wyjdzie... |
|
|
|
#4647 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A że nikt mi luzów nie daje żadnych, to zagryzam zęby , biorę głęboki oddech, albo wydech jak chce mi się wymiotować w pracy i lecę dalej. Jak gadam z ciężarnymi pielęgniarkami u mnie na bloku, które po 2 godziny stoją do operacji, to one mówią, że też im niedobrze, słabo i są zmęczone. Ale trudno, zagryza się zęby i pracuje. Jak trzeba to trzeba. To pisze Ania, która właśnie wróciła po 30 godzinnym dyżurze
|
|
|
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry dziewczynki (choć to juz popołudnie
)tak piszecie, że powieść w odcinkach byscie dały rade w 3 dni machnąć ![]() ja sie troche poudzielałam na tamtym wątku 30+, ale myslę, że do tej laski i tak nic nie dotrze, więc nie ma chyba sensu dalej z nia dyskutować a poza tym dostała ostrzeżenie u mnie przezierność bedzie badana we wtorek, juz sie nie moge doczekać |
|
|
|
#4649 |
|
Rozeznanie
|
negila trzymam kciuki a nierosnącym brzuchem sie nie przejmuj moja koleżanka która byla w ciązy z bliźniakami miala widoczny dopiero w 5 mc.
A co do tego krążenia to wytlumaczyl ze ja mam inne i dziecko ma inne a powinno być równe i zapisal mi metypred 16 mg (hormony) w nast wizytę mam 26.09 wiec chyba tak źle nie jest skoro jakoś szybciej mnie nie chce widziec. A co do tż to moj już nauczony przykrymi doświadczeniami chucha i dmucha i krzyczy jak się zabieram za coś. Najważniejsze sa pierwsze 4 mc dla dziecka i przyszlej mamy. Jeśli chodzi o plamienia to nie muszą oznaczać nic złego ale ja w 1 ciąży zwlkalam 3 dni pojechalam do lekarza dal skierowanie do szpitala tam niby ok bylo a 2 dni potem już było po wszystkim. Wiec najlepiej ich nie lekceważyć
|
#4650 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie stresuj sie wizyta bo dzidziusiowi nie pomagasz. bedzie dobrze. jak nie masz mdlosci to tylko pozostaje sie cieszyc ![]() widze ze ostra dyskusja na temat alkoholu. to ja sie wypowiem ale tak skromnie, ja nie dopuszczam nawet łyka karmi w ciąży, choćby było nie 0,5% a 0,0005 to i tak nie tkne. a leki w sensie syropy z alkoholem tez sa zabronione, nawet woda utleniona moze byc stosowana po konsultacji z lekarzem. jedna bedzie pic a dziecko bedzie zdrowe "pozornie" bo jakies szkody czyni a ze nie widac golym okiem nie znaczy ze ich nie ma, a druga zrobi lyka i "szkody beda widoczne". a lekarza czy polozna ktora by zalecila picie alkoholu w ciazy lub na pobuddzenie laktacji zmienilabym blyskawicznie. nie powinien byc lekarzem ktos kto zezwala na alkohol w ciazy tak samo jak ktos kto twierdzi ze jak jest sie nalogowym palaczem papierochow to nie mozna rzucać tylko trzeba ograniczyc. ![]() mialo byc skromnie sorry ![]() to moje zdanie, a kazdy robi jak uwaza i ponosi za siebie i za dziecko odpowiedzialnosc
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2011-09-02 o 14:43 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.

Ten u którego byłam dziś jest młodszy i robi u nas te usg .
i że skoro wyszły mi aż 4 pod rząd to możę ostatni okres nie był już 

. Będzie dobrze