|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
My też już jesteśmy Dziś zaliczyliśmy pierwszą dłuższą podróż. Wybieraliśmy się na spacer koło 14.00 i raptem postanowiliśmy, że zamiast tego pojedziemy z małym do mojej rodziny na działkę, przedstawić go To jest 63 km w jedną stronę. No i pojechaliśmy, załapaliśmy się tam na obiadek , Tymek oczywiście wzbudził serię ochów i achów, nakarmiliśmy się i wróciliśmy Szybka akcja była ![]() Ale powiem Wam, że szlag mnie trafia (a mojego męża jeszcze wielki - a normalnie trudno go wyprowadzić z równowagi), jak te wszystkie ciocie i babcie cały czas do niego gruchają, takimi idiotycznym ciu ciu ciu, zamiast używać normalnych słów No i oczywiście cały czas chcą nosić na rękach, a jak dziecko tylko mruknie to od razu gadają że na pewno głody alebo boli brzuszek. A mnie normalnie coś trafia, że dorosłe kobiety, które same dzieci wychowały, nie mogą pojąć, że noworodki czasem PO PROSTU płaczą, a nie z powodu głodu i choroby (np. chce im się tylko possać). No ale w końcu wizyta zaliczona, a my już w domku, także wszystko jest ok ![]() A w ogóle to dziś jest taki piękny dzień, że aż się chce krzyczeć z radości
|
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Brumku, dziś prababcia dziewczynek powiedziała,że każde dziecko musi po prostu czasem popłakać...
U mnie moja mama rwie sie do noszenia (ile razy miałam akurat któraś na rekach to mi ja zabierała, noz kurcze mam prawo byc zla...)
|
#1473 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W kwestii jedzenia- ja bez nabiału nie wyobrażam sobie życia, często tak "fizycznie" czuję że go potrzebuję, więc chyba będę próbować z nabiałem... Cytat:
trzymam mocno kciuki, żebyście szybko wracały do domku.No i gratulacje z okazji rocznicy! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jestem, ale jakaś zdekoncentrowana ... nawet to odpisywanie mi idzie jak krew z nosa. Najadłam się rano, pojechałam na KTG - dzieć szalał, więc ok i do domu - przypłaciłam to zgagą-gigant no ale ważne że wizja oczekiwania na poród w szpitalu została odegnana. Tylko jakoś się dziś dobudzić nie mogę. Karolinee - przy Mehoffera |
|||||
|
|
|
#1474 |
|
Rozeznanie
|
DZISIAJ ZUZA KOŃCZY 6 TYGODNI
dzień dobry wieczór ![]() Mineła nam doba bez cycusia, nie było tragedii cycki mi zaraz eksplodujaw ogole jakos dzien jeden z lepszych
|
|
|
|
#1475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A tak na serio, to ja dosyć szybko adaptuję się do nowej sytuacji, dzisiaj już jest lepiej .Rzeczywiście dzisiaj coś tu cicho... Mój Skarbek śpi po kąpieli, tylko coś pod nosem mruczy, chyba jej się coś śni. |
|
|
|
|
#1476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co czytalam, jezeli jedno z rodzicow mialo skaze to szansa na wystapienie u dziecka wynosi 40%, jezeli oboje to 75%. U nas maz mial.Moze pisalas, a ja przegapilam, ale dlaczego przechodzisz na butelke? |
|
|
|
|
#1477 |
|
Zadomowienie
|
Crazy czyli jednak spozywanie duzych ilosci jakichs pokarmow w ciazy nie gwarantuje, ze dziecko bedzie je tolerowac. Ani ja, ani maz nie mielismy skazy, oby Malej nigdy skaza nie dopadla.
|
|
|
|
#1478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
męża uczulam, że mówimy normalnie, żeby się od początku uczył prawidłowo Dobrze przynajmniej że babcia-moja mama do niego nie "ciumcia"... ![]() ![]() ![]() Mój smyk śpi, po południu ucięliśmy sobie oboje drzemkę - tzn on na moim brzuchu, a teraz uśpił się w wózeczku. Działa na niego taki sposób - wywożę przed dom, wózek pod krzewem, mały patrzy na ruszające się gałązki, najpierw się z tego śmieje w głos a za chwilę usypia
|
|
|
#1479 | |||
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() A my dziś byliśmy nad jeziorem - nasza pierwsza taka wyprawa Karolcia miała duuuużo wrażeń co niestety poskutkowało histerycznym płaczem wieczorem. Suszarka pomogła na szczęście - teraz już śpi w końcu. Ale naprawde fajne było sie poopalać na plaży ![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Patik wszystkiego najlepszego Cytat:
za pierwszą rocznice!!!Cytat:
![]() Mnie też strasznie irytuje te ciociowe zdrabnianie ![]() ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1480 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Ale nie każde dziecko ma .Jakoś mało składnie to napisałam .
|
|
|
#1481 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Żałuję, że nie wiedziałam o tych procentach i mężu wcześniej, od razu podawałabym mleko HA (ponoć zmniejsza ryzyko wystąpienia skazy) i ograniczyłabym u siebie nabiał, może opóźniłabym pojawienie się uczulenia u nas.
|
|
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z wieczora
![]() Bylismy w Gdyni popatrzeć na żaglowce, ale ścisk był taki że nie dało sie dojść z wózkiem zawróciliśmy, widzielismy wszystko tylko z nabrzeza. Juz nie wspomne o zaparkowaniu samochodu, palca nie bylo gdzie wcisnac. Moze jeszcze jutro pojedziemy zobaczyc jak beda odpływac z pełnymi masztami (jesli tz wywie sie z poracy, bo o 15 maja ruszac).Kupiłam taki bajer dla Sarenki: http://allegro.pl/show_item.php?item=1787975124 to dopiero za kilkamiesiecy pofika na tym, ale nie moglam sie opanowac ![]() Mam pytanie odnośnie robienia kupy za pomoca termometru... kolezanka wytłumaczyła mi jak to robić i zastosowaliśmy u Sary, faktycznie odrazu sie posr ała, ale ja nie mam pojecia na jakiej zasadzie to działa że sie dziurka poluźnia? czy dziecko czuje stymulowanie?
|
|
|
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
My tez po plazowaniu-drugi dzien nad morzem. dzis nawet chwilke na plazy pospala na kocyku.
kupilismy jej smoczka. miesiac byla bezsmoczkowa i nagle jakiegos ssaka zalapala i zaczela wisiec przy cycu by ciumkac. oczwiscie rozbujala laktacje ze hoho i spi przy sutku. coz,bede odzwyczajac potem ale jedt spokoj w domu. |
|
|
|
#1484 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik wszystkiego najlepszego!
Stronczek trzymajcie sie cieplutko w tym szpitalu, oby wyniki byly coraz nizsze. A dla Ciebie i meza ogromne gratulacje! Brida super, ze szop wylazi! |
|
|
|
#1485 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A od kiedy dzieci się tak potrafią "śmiać w głos"? I w ogóle w którym tygodni Wasze maluchy zaczęły się ŚWIADOMIE DO WAS uśmiechać? I jeszcze jedno z serii pytań upierdliwych : Wasze dzieci cały czas mają te noworodkowe granatowe(/niebieskie/szare) oczka, czy się im już może wybarwiły na docelowy kolor?Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1486 | ||||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
noooo to trzymam kciuki za kontynuację szybką i jak najmniej bolesną WSZYSTKIEGO NAJ NAJ KOCHANA Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() no i gratuluję wycieczki super że taka udana ![]() ![]() za 6 tygodni ![]() a my dziś spędziliśmy dzień na działce bo pogoda dopisała no i mój szkrab wczoraj 9 tygodni skończył ![]() a w klubie nowe zdjęcia-nie mogłam się powstrzymać... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Carmelko ja nie wiem jak działa ta metoda ale słyszałam że to stary sposób , nie polecany już przez lekarzy bo rozleniwia te sprawy u dzieci i że nie powinno się tak stymulować . Brumeczku Szymek pierwsze uśmiechy zaczął rzucać jakoś w 4-5 tygodniu życia a teraz już się śmieje pełną buzią- dowody w klubie ![]()
|
||||
|
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
A jednak poszukałam z ciekawości i coś znalazłam
Faktycznie działą to na zasadzie luzowania zwieracza odbytu. Ale lekarze zabraniają tego robić. Może jednorazowo to nic się nie stanie, ale nie wolno tego używać jako środka na wszelkie problemy. Bo ponoć powtarzane często, "rozleniwia" ten zwieracz i potem maluch może mieć problemy z robieniem kupy w normalny sposób, bez wspomagania.I na wielu forach wiele mam potwierdza, że stosowały tę metodę raz na jakiś czas (czyt. dość często) i potem straszne były problemy.
|
#1488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- kuba ma brązowe po małżu. za chiny nie pamiętam kiedy mu się odbarwiły ![]() A jakie macie z małżem oczy?
|
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
![]() wiesz nas rozwaliła kupa, ktora wyszła po zagmyraniu termometrem, kiedy dziecko meczyło sie 3 dni, parła az sie sina robiła i nic, a tu taka magiczna sztuczka ale jak to działa...hmmm ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Sara juz ma brązowe oczy, w tym tygodniu jej sie zrobiły, tak stopniowo z granatowych żółte kropeczki sie pokazały i coraz wyraźniej wychodził brąz. Czytałam ostatnio ze jak rodzice maja oczy niebieskie to u dziecka zawsze beda tez niebieskie, a jak maja oboje brązowe lub różne to wszystkie kolory są możliwe, ale czy to prawda... i jeszcze jedno pytanko: kiedy dzieci łapia świadomie cos w rączki? |
|
|
|
#1490 |
|
Zadomowienie
|
Uśmiechy u nas od 6 tygodnia, a oczka nadal niebieskie, ale u nas inny kolor jest mało prawdopodobny. Jedynie mój tato ma brązowe.
|
|
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja ciemny brąz a mąż zielone
![]() I coś czuję że oczka to będą jednak po mnie Jako jedyne w całym Tymku ![]() Cytat:
Wersja genu odpowiadająca za niebieskie oczy jest recesywna, więc dużo większa szansa, że dziecko urodzi się z piwnymi na przykład (o ile drugi rodzic lub dziadkowie takie mają).Zresztą sama jestem żywym dowodem - moja mama ma brązowe, ojciec niebieskie = ja brązowe
|
|
#1492 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Drugie będzie po Tobie . Carmela pisała, że jak oboje rodziców ma niebieskie to dziecko zawsze ma niebieskie.
|
|
|
#1493 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u Zuzy oczy robią sie błekitne, M. ma jakieś takie szaro-zielono-niebieskie(czyt. niewiadomo co) a ja ciemny brąz. A świadomy uśmiech, teraz, niedawno sie chwaliłam, 6 tydzień
|
|
|
|
|
#1494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szkoda że zapomniałam, wydaje mi się tylko że tą metodą można chyba kolory eliminować niż na 100% z góry ustalić, aż mnie zaciekawiło i chyba poszperam. Ja się nie mogę doczekać pierwszej podróży ![]() Czy są jakieś limity (godzin) które dziecko może spędzać w foteliku? Bo to w sumie nie taka całkiem-płaska pozycja. |
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Co do koloru oczu, moje dzieci maja taki jak my, czyli niebieskie.
Moja mama ma niebieskie, tato brązowe prawie czarne i piatke dzieci, z czego 2 ma niebieskie, a 3 brązowe (brat prawie czarne). Także zależy jaki gen akurat się uaktywni,czy recesywny czy dominujący Ale po dziadkach też może byc kolor oczu, bo wiele rzeczy pokazuje sie dopiero w pokoleniu wnuków (dziadkowie-rodzice-wnuki).Co do uśmiechu, to właściwie od jakis dwóch tygodni, a teraz zawzięcie ćwiczą "a guuu"...
|
#1496 | ||
|
Zadomowienie
|
o matko, ty nie śpisz o tej godzinie i jesteś przytomna? żeby mój T. tak miał. a on zakręcony i myli ubranka w nocy jak ma przebrac małego, zapomina wyłączyc alarmu i jak podniesie młodego z łóżeczka to alarm wyje. wolno to wszystko robi i mały się wybudza i jest wyk.
a mnie drażni jego tempo i tez adrenalina mi skacze i też się wybudzam.![]() Cytat:
Cytat:
![]() a u mnie od soboty mama jest. i......seria pytań i sugestii - kicha - pewnie mu zimno, - czemu on taki rozebrany (krótkie body) -temperatura w pokoju niska (21 stopni) - gdzie są skarpetki? - nóżki za zimne, rączki też - nie ma czapeczki????? - czemu on ma takie podkurczone nóżki i nie chce ich prostowac?(no i ciągnie za te nóżki i mu je prostuje) - czemu głókę przechyla na jedną stronę? - a on nie za mały na takie eskapady?(wyszlismy do restauracji wczoraj wieczorem) - na pewno jest mu zimno (mały w krótkim body, owinięty polarowym kocykiem i w kokonie, który jest gruby , w wózku) . po wyjęciu małego z wózka okazało się że jest cieplutki ![]() - czy on się najada? - kiedyś tak się nie podnosiło noworodków(wg mojej mamy maleństwa były na sztywno opatulane i podnosiło się je w pozycji poziomej i tak też nosiło cały czas). naszemu dziecku nic nie szkodzi choc nie robie wszystkiego jak było 30 lat temu. do środy nie daleko - mama pojedzie i będzie spokój. a muszę się po cichu pochwalic - Emil 4 noc już śpi w swoim łóżeczku, budzi się tylko na karmienia i dalej śpi. Mój T. wypróbował sposób położnej i działa ![]() - |
||
|
|
|
#1497 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poszla spac 0 22 wstala o 6 (8 godzin) zjadla i spi dalej tez lece sie polozyc Cytat:
100 lat!!!Widzisz Kochana wszytsko sie pomalu stabilizuje ![]() Cytat:
![]() Gratulacje z okazji rocznicy !!! Cytat:
ale dobrze ze Sarenka wreszcie kupke zrobila, nawet ze wspomagaczemCytat:
(a moj brat niebieskie )Ja brazowe, maz niebieskie = Karolinka juz nie ma niebieskich tylko podejrzewam ze zaczynaja sie jej robic brazowe bo narazie zrobily sie takie bure hehe ![]() My wczoraj bylismy w trojke w kosciele, pozniej Karolinka drzemala 40 min zjadla pobawila sie i popoludniu kolejne 3 godzinki az przespala jeden posilek hehe a pod wieczor bylysmy z moja mama w galeri bo w sobote mam wesele a chcialam jakies buty kupic ale nic niestety nie upolowalam.. Pozniej kapanie, jedzenie i spanie od 22 do 6 zjadla i spi dalej wiec tez sie klade milego dnia
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-09-05 o 07:30 |
|||||
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Agni z poczatku chodziałam nie przytomna ale teraz juz sie przyzwyczaiłam...
|
#1499 |
|
BAN stały
|
Stronczku wracajcie już z tego szpitala i oby nie było potrzeby tam wracac
![]() Marinko myślę cały czas o Tobie.\Czekamy na Ciebie ![]() Carmelko fajny ten skoczek ![]() Ja mam ale zebrę Fisher Price-na razie Krystian na nim urzęduje. Idę zaraz Szymonka odprowadzić na autobus do szkoły.Maks już pojechał. |
|
|
|
#1500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np i super że juz lepsze samopoczucie Cytat:
a jaki to sposób połoznej?witam z rana - Julka wstała o 5,30 zjadła i buszuje do teraz, ani mysli spac, całe szczescie nie płacze tylko leży i pomrukuje w łóżeczku - ja zdążyłam już zjeśc śniadanie, posprzątać w kuchni, łazience i sypialni, wstawić pranie (w nowej pralce ) i poczytać co u Was wczoraj ciekawego było.A moja mała pani nadal nie śpi i ma ma mnie w nosie. Wieczorem byliśmy z nią u sąsiadów chwilkę - wypiłam sobie Reedsa jabłkowego no a teraz jest wyspana i woli poszaleć
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-09-05 o 08:08 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

Dziś zaliczyliśmy pierwszą dłuższą podróż. Wybieraliśmy się na spacer koło 14.00 i raptem postanowiliśmy, że zamiast tego pojedziemy z małym do mojej rodziny na działkę, przedstawić go
To jest 63 km w jedną stronę. No i pojechaliśmy, załapaliśmy się tam na obiadek
, Tymek oczywiście wzbudził serię ochów i achów, nakarmiliśmy się i wróciliśmy
No i oczywiście cały czas chcą nosić na rękach, a jak dziecko tylko mruknie to od razu gadają że na pewno głody alebo boli brzuszek. A mnie normalnie coś trafia, że dorosłe kobiety, które same dzieci wychowały, nie mogą pojąć, że noworodki czasem PO PROSTU płaczą, a nie z powodu głodu i choroby (np. chce im się tylko possać). 

trzymam mocno kciuki, żebyście szybko wracały do domku.

zębole

ale dobrze ze Sarenka wreszcie kupke zrobila, nawet ze wspomagaczem