|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#41221 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
A nie wiem czy wytrzymam tyle A propos żelu, nałożyłam go dużo wieczorem żeby się odgniótł i żeby włosy były w dobrym stanie, ale chyba przesadziłam bo teraz mam poste pogniecione druty z łuszczącą się białą warstwą
|
|
#41222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pocieszę Was (i siebie ) że odkąd pracuję (a to moja pierwsza praca na etat i jestem nieprzytomna jeszcze) dzisija pierwszy raz idę w spiętych włosach, tak to jakoś dawały radę ![]() Tylko na oleje nie mam czasu
|
|
|
|
|
#41223 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
jestem załamana po wczorajszym fryzjerze. Wyciął je tak strasznie, że wyglądam jakbym miała dwa włosy na głowie. I jeszcze na dodatek za bardzo je skrócił, sczzególnie na wierzchniej warstwie, zostawiając takie kosmyki na dole. I dziś jeszcze nie chcą mi się kręcić. Dół gigant ![]() zastanwaim się czy wrócić do czesania na sucho i rozprostowania fal
|
|
|
|
#41224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ten dół za nic mi się nie chce kręcić, okropność. Testowałam już milion opcji i każda jest kiepska :/Ale u Ciebie nie widać, żebyś miała dwa włosy Przeciwnie. I pewnie jak Ci się skręcą, to będzie całkiem spoko ![]() Myślałam też o falach, ale teraz to już nie wiem, jak się za nie zabrać
|
|
|
|
|
#41225 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki Aoirghe, ale ja czuję straszną różnicę. Ja mam naprawdę bardzo dużo włosów, a teraz jest taki smutny przyklap z wiszącymi ogonkami
|
|
|
|
#41226 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#41227 |
|
Zakorzenienie
|
Widac golym okiem ze fryzjer partacz
jak widze takie kwiatki, to jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze wole wlosy obcinac sama. Moze powinnac sprobowac nawilzyc je mocno, to te kosmyki nie beda tak odstawaly. Od czesania na sucho moze ci sie wszystko spuszyc. Albo rozczesuj zmoczonym grzebieniem.
|
|
|
|
#41228 |
|
Rozeznanie
|
Stefannia, Aoirghe- naprawdę u żadnej z Was nie jest tragicznie. Rozumiem to uczucie, jak było dużo włosów, a teraz nagle mniej-nie jest to na pewno przyjemne. Pamiętam jak chciałam na długaśnych równych włosach wycieniować same końcówki, a fryzjer całą głowę pocieniował tak,że na czubku miałam 5-10 cm. Rano wstawałam z każdym włosem w inną stronę i musiałam pół godziny je układać. A przed feralnym obcięciem nic nie robiłam, mogłam nawet iść w mokrych spać, rano były gladkie, proste. Wtedy poddałam się i scięłam na chłopaka
Było dużo lepiej i wygodniej. Mam nadzieję,że Wy się nie poddacie i będziecie wytrwale zapuszczać. Pocieszajace jest to ,ze odrosną zdrowsze, jeśli podtrzymacie pielęgnację CG lub zbliżoną ![]() Po tych przygodach fryzjerskich utwierdzam się w przekonaniu, aby się samej obciąć metodą kucyków, tzn. podciąć końcówki. Nożyczki już mam
|
#41229 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie cały czas próbuję sobie wytłumaczyć, że za 3 miesiące będzie lepiej i trza wytrzymac, ale tak mnie świerzbi, zeby się przystrzyc krócej ugh
![]() Chciałam wymyślić coś tymczasowego i jakoś nie mam weny, jak z tymi kłakami wytrzymać w międzyczasie ;/ |
|
|
|
#41230 |
|
Rozeznanie
|
Paulownia, widzę,że się podobnie "utwierdziłyśmy w przekonaniu"
![]() Zmykam do pracy. Pa, lokaski>
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-09-07 o 09:07 |
|
|
|
#41231 |
|
Wtajemniczenie
|
Macie rację, za jakiś czas będzie lepiej. Tylko dzis mi źle i smutno, ale się ogarnę.
Wkurza mnie to że będzie mi to rano psuło humor przez najbliższe pół roku. |
|
|
|
#41232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Noc spedzilam w oleju winogronowym, umylam wlosy po sniadaniu, standardowo OMO/metoda Rybiorka. Maslo shea pieknie sie rozpuscilo w piecyku, pomieszalam z miodem i odzywka bananowa i jeszczze cieple nalozylam na wlosy, siedze w czepku i reczniku na glowie. I zaraz zaparze sobie skrzypokrzywy, a drozdze po poludniu bo nie mam w domu mleka. Odespalam sie do osmej, slonce swieci, wolny dzien...zycie jest piekne . Jeszcze zeby loki dopisaly.
|
|
|
|
|
#41233 | ||||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
a za prostownicę Cytat:
Cytat:
Cytat:
chyba za mocno pocieniował? Odrosną, nie martw się
|
||||
|
|
|
#41234 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoja zmiana... Wracaj szybciutko do zdrowia No nie mogę się napatrzeć na Twoje włosy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Spadam Ile masz włosów I jaki skręt! Fantastyczne![]() Stefania, Aoirghe kiedy czytam Wasze doświadczenia z fryzjerami to jestem na prawdę przerażona wiedzą większości. Trzeba chyba chodzić z wielką tabliczką - nie mam prostych włosów, więc nie ścinaj mnie tak jakbym była prostowłosa. Stefania teraz koniecznie nawilżaj. Moje włoski ostatnio płatają mi figle i zdecydowanie nie chcą wyglądać. Mam wrażenie, że przestały reagować na odżywki
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-07 o 09:29 |
|||
|
|
|
#41235 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz sie susze
i czekam na efekty koncowe, zeby osadzic czy sie polubie z olejem winogronowym. Teraz musze sie bardzo solidnie nawilzac, korci mnie zeby sobie dzis dokupic olej z awokado i zaczac klasc, jojoba nastepna w kolejce. I chyba ugotuje nastepna porcje zelu lnianego, bo moj Grafitti nie daje nadzyczajnych rezultatow. Wyprobowalabym z checia Artiste, ale nie ma go tu .
|
|
|
|
#41236 |
|
Rozeznanie
|
hej, nie chcę się narzucać, ale może mi ktoś w końcu wytłumaczy zasady tej pielęgnacji z nakładaniem odżywki codziennie a myciem co tydzień
? jakoś mnie kusi...chociaż z drugiej strony nie wiem czy eksperymentować, bo dzisiaj (po raz pierwszy od lat, serio niemniej chętnie poznam odpowiedź, może jakieś wrażenia z autopsji i ci ma dać taka pielęgnacja
|
|
|
|
#41237 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I dziękuję za słowa otuchy i zrozumienie |
||
|
|
|
#41238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po to te wątki są podwieszone żeby były na wierzchu, zostały zauważone i przeczytane przez początkujące wszystko jest tam zrozumiale napisane, niemalże jak krowie na rowie.owocnego chłonięcia wiedzy
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2011-09-07 o 10:58 |
|
|
|
|
#41239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#41240 |
|
Rozeznanie
|
dokładnie o taką
. i o tym nie ma w pigułce ani w FAQu, przeczytałam to gdzieś w codzienniku, teraz nie mogę znaleźć, żeby zacytować ...a zastanowiła mnie bardzo, bo mi się super ładnie kręcą włoski po zmoczeniu, a potem, jak je zwiążę, robią się coraz bardziej oklapnięte...(a nie mogę ich nie wiązać, bo potem nie rozczeszę, są już za długie...) takie codziennie moczenie byłoby więc rozwiązaniem, tylko boję się brudu i tłuszczu na włosach po tygodniwym niemyciu z jednej strony, z drugiej wysuszenia włosów ciągłym moczeniem...no i czekam na kogoś kto może rozwieje moje wątpliwości ...
|
|
|
|
#41241 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to chyba chodzi o to, żeby nie myć włosów codziennie, nawet odzywką, tylko płukać, dawać odżywkę d/s, a potem standardowo, to, co zwykle b/s. Myć włosy natomiast niekoniecznie może raz na tydzień, ale po prostu rzadziej (podejrzewam, że to zalezy od potrzeb własnych). Czym to już mi umknęło, ale stawiam na OMO lub szampon (w zależności od potrzeb )Generalnie jest to logiczne, bo wszystkie produkty z CG powinny spłynąć z wodą, brudku trochę pewnie też spłynie Poza tym, tak sobie myślę, że jak się nakłada niektóre produkty b/s (przykładowo Joaśka z lnem), które też do mycia sie nadają, to mogą przy tym płukaniu być pomocne, jesliby najpierw włosy namoczyć, trochę je poprać w tym sosiku b/s Ja myję codziennie, ale mam plan przetestować takie płukanie na mniejszą skalę, że tak powiem
|
|
|
|
|
#41242 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
musiałabyś poszukać posty Rybiorki i poczytać...nie jest dużo stron, szybko znajdziesz Cytat:
objętościowo jest ich mało...chociaż wcierka działa, bo widzę mnóstwo małych włosków [śmiesznie stoją na baczność przy przedziałku ]---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#41243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moczenie raczej włosów nie wysuszy... Przynajmniej tak mi się wydaje Powiedziałabym, że przeciwnie, wszak nawet paszczę można nawilżyć okładami z wody Wodę włos traci chyba raczej z powodu metod suszenia, czy stosowanych do mycia środków, ewentualnie może jakoś wody tutaj ma wpływ. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli źle kminię
|
|
|
|
|
#41244 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)Pozwolę sobie przytoczyć sposób Rybiorka, z tym, że ona używa szamponu bez sls. Cytat:
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2011-09-07 o 11:31 |
||
|
|
|
#41245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest to maslo shea, roslinna gliceryna, olej z jojoby, olej z awokado, i aloes. Z gliceryna i aloesem trzeba uwazac w zaleznosci od punktu rosy, natomiast reszta to, jak ja w myslach okreslam ''swieta trojca nawilzania'' ktora sobie skompletuje i bede uzywac. Dzis za to po porannej masce z shea moge z czystym sumieniem powiedziec, ze naprawde redukuje puszenie, wlosy mi sie skrecily - po dwa loki z kazdej strony, i ladnie wygladaja. Pierza sie tylko krotsze straki, niestety. Oczywiscie, po pierwszym uzyciu trudno dostac oszalamiajace efekty, wiem ze ten proces wymaga czasu, ja tez bym chciala piekne i dlugie, zdrowe loki od jutra, ale sie nie da |
|
|
|
|
#41246 |
|
Rozeznanie
|
dzięki Wam wszystkim, brzmi ciekawie, wypróbuję na pewno...ale chyba poczekam z tym do jakiejś przerwy, może nawet świątecznej dopiero, bo teraz to po prostu fizycznie nie mam czasu (praktyki, studia i praca naraz) - wychodzę 8 wracam 22...atak prztestuję w śięta jak mi posłuży to poćiwiczę i wejdę we wprawę, może będzie łatwiej
chyba, że może można płukać co drugi dzień, myć na przykłąd co piąty?w ogóle ta metoda bardziej się nadaje na zimę, czy na lato? bo według FAQa to w zimię potrzeba więcej odżywek (no i tu niby nakłada się ich więcej, bo częściej...ale z drugiej strony często się spłukuje... ), ale w lecie częstszego mycia (no a tu płuczemy codziennie)...mam trochę mętlik, wybaczcie
|
|
|
|
#41247 |
|
Rozeznanie
|
No nieeeee, ja nie prostuję włosów, tylko chciałam kosmetyków chroniących przed gorącem prostownicy spróbować
Bo silikony jakoś tak mi matowią włosy w sumie. No cóż, będę olejować dużo, może się nie zniszczą. Dziękuję za komplementy jeszcze
|
#41248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A to faktycznie od tej metody z płukaniem, czy może po prostu ogólnie pielęgnacja daje znac o sobie? ![]() Tak się jeszcze tylko zastanawiam nad tym, czy z tym płukaniem to będzie dobre dla każdego typu włosów, czy aby nie okaże się, iż jedynie włosy z mocniejszym skrętem lepiej zareagują, a słabiaki, jak moje, jednak się zaczną tym przeciążać jakoś hm. Taką mam obsesję z tym obciążaniem ![]() Spróbuję tak czy inaczej ![]() W ogóle waham się, czy nie dociąć sobie dołu kłaków, tak mnie kuusiii... Może lepiej zamiast mordować się z nim i zmuszać go do kręcenia, przyciąć i mieć spokój...
|
|
|
|
|
#41249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie ogólnie mycie odżywką znacznie wpłynęło na puch, płukanie trochę krótko stosuję, ale efekty też są super. Włoski bardziej nawilżone. Co do obciążania, to musisz sama spróbować. Mi akurat na obciążaniu zależy. I na efekt wpłynęła też jeszcze jedna metoda ( oczywiście guru - Rybiorka ) - nie spłukuje do końca odżywki d/s, a jeśli mi się przypadkiem spłuka to biorę troszkę i nakładam na włosy. ![]() A co jeszcze miało wpływ na włosy?Hmm.. Keratyna, miodek - i chyba tyle
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.

)
zebralo mi sie o 12 w nocy ;D
A nie wiem czy wytrzymam tyle 
) że odkąd pracuję (a to moja pierwsza praca na etat i jestem nieprzytomna jeszcze) dzisija pierwszy raz idę w spiętych włosach, tak to jakoś dawały radę
Przeciwnie. I pewnie jak Ci się skręcą, to będzie całkiem spoko
jak widze takie kwiatki, to jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze wole wlosy obcinac sama. Moze powinnac sprobowac nawilzyc je mocno, to te kosmyki nie beda tak odstawaly. Od czesania na sucho moze ci sie wszystko spuszyc. Albo rozczesuj zmoczonym grzebieniem.

a za prostownicę ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
chyba za mocno pocieniował? Odrosną, nie martw się
Już mam katar i gardło boli... ech
Twoja zmiana...
Zanim ja Was nadrobię
I jaki skręt! Fantastyczne